2011-02-02
1-2-2011以前返過一段時間金鐘, 呢間開業多年的泰國餐廳卻一次都未幫襯過; 而是日捉了朋友來食「團年飯」, 純粹因為自己忽然想食炸軟殼蟹, 睇了食友 FL 的食評又好似幾吸引. 先飲杯 Lychee Ginger (non-alcoholic 版 $45): 由 lychee honey, lychee soda 及 ginger juice etc 溝成, 飲落係有汽的, 荔枝味唔「人工」, 少少酸, 薑汁的辛辣就係 "burp" 的時候最突出, 哈哈. 朋友飲 Thai Sugar Cane (non-alcoholic 版 $45), 由 sugar cane, mint, lemongrass etc 溝成, 飲落的確好勁 lemongrass 味, 幾甜, aftertaste 亦如朋友所講「似 bubble gum」, 感覺得意, 但味道其實怪怪哋, 唔喜歡.炸軟殼蟹 ($98): 為佢而來, 懶理佢是否「天下間極肥之物」了 粉漿薄, 炸得脆口, 食落亦好好「肉」/ 膏, 就咁食都幾香, 不過炸得太油膩了; 旁邊的魚露汁就又酸又鹹又 "fishy", 味道豐富
炸軟殼蟹 ($98): 為佢而來, 懶理佢是否「天下間極肥之物」了 粉漿薄, 炸得脆口, 食落亦好好「肉」/ 膏, 就咁食都幾香, 不過炸得太油膩了; 旁邊的魚露汁就又酸又鹹又 "fishy", 味道豐富, 蘸軟殼蟹亦可減低油膩感, 幾喜歡.
沙爹串燒 (雞, 牛, 豬) ($72): 三款肉都醃得入味 (香茅味好勁), 不過就以雞肉最好食, 嫩腍又多汁 牛肉都不錯, 質地軟腍, 牛味亦比預期濃; 豬肉就較粗嚡; 沙爹汁花生味幾香, 亦幾濃椰汁味, 唔辣, 幾甜, 都幾啱口味. 做得不錯的串燒, 值得試試的.
Roti ($22 一份): 本來只叫了一客嚟送咖喱 (詳見下文), 不過呢度做得十分鬆化, 酥油味香, 就咁食都好好食, 最後係要追加一客.
大虎蝦黃咖喱 ($168): 大家作為受辣「幼稚園生」/「小學生」, 咖喱當然選最小辣的「黃」, 不過呢個咖喱汁比預期稀, 食落唔算香濃, 反而幾辣 虎蝦好好肉, 賣相靚, 不過「炭」/「燶」味實在太勁, 質地亦唔算爽實, 配咖喱汁同吃會較好, 不過既然咖喱汁都麻麻, 可想而知有幾「唔太好食」; 亦不得不提呢隻蝦幾多膏, 不過 d 膏都幾苦的...
食到 8 成飽, 但見甜品款式唔少, 仲好似幾吸引, 又叫了香蕉布甸伴雪糕 ($48) 試試: 布甸熱熱的, 質地及味道都似「勁 moist 版」香蕉蛋糕多 d, 蕉味香濃, 仲有黏稠又好甜的 toffee sauce, 粒粒焦糖 crunch 及碟上如「水塘」的 vanilla sauce, 食落甜得嚟香, 而且係我喜歡的 "caramel" 味, 正 配上雪糕一冰一熱, 最後仍然清碟.
食物有好有唔好, 環境就好好, 裝修得有點似酒店的 coffee shop / buffet 餐廳 店員們有禮貌亦有求必應, 招呼亦好.
連加一埋單每人 $286, 比預期仲要貴 d, 喺 PP 嚟講叫 "standard', 但我覺得唔太抵食, 試過就算了.