2016-06-13 3560 views
周末喺中環呢個寸金尺土既地方想「飲啖茶、食個飽」都唔係咁容易!難得約左朋友一齊聚舊,當然唔想「滾水淥腳」、食完要急急腳趕住走,但要去到差唔多成二百蚊一杯既五星級酒店式coffee又好似非常唔抵!位於蘭桂坊附近既「Espuma」,最近推出既呢個Afternoon Tea Set就適合晒好似我呢D想食好野,但荷包budget卻非常有限既朋友!紫薯泡芙及君度忌廉紅莓朱古力脆餅:紫薯泡芙甜得黎卻唔會有「甜到漏」既感覺,甜甜地非常易入口,非常特別!忌廉紅莓朱古力脆餅唔算太甜,可惜既係紅莓入口時有點酸酸既感覺,要扣少少分!野菌酥盒及鮮果蛋沙律:野菌酥盒上枱時仍然係微暖,口感唔錯!鮮果蛋沙律方面卻只係一般,無乜特式可言!仙人忌廉掌撻、綠茶布丁及果仁金寶咖啡蛋糕:綠茶布丁雖然有着濃濃既綠茶味,但入口時卻唔太甜!特別推介既係「果仁金寶咖啡蛋糕」,當中用左西班牙巴塞隆拿擁有60年歷史既頂尖咖啡品牌Cafés Novell的即磨咖啡粉製成,感覺非常獨特,口感同平時食到既蛋糕好唔同!煙三文魚多士及雞尾酒蝦沙律:作為鹹點黎講兩者都交足功課,特別要讚既係隻蝦既醬汁辣辣地非常泰國feel,非常開胃醒神!招牌水果茶及

Afternoon Tea Set
紫薯泡芙及君度忌廉紅莓朱古力脆餅
野菌酥盒及鮮果蛋沙律
仙人忌廉掌撻、綠茶布丁及果仁金寶咖啡蛋糕
煙三文魚多士及雞尾酒蝦沙律
招牌水果茶及貴妃荔枝茉莉茶:水果茶同荔枝茶既portion非常之大,不過由於用左爉燭去keep warm,所以唔駛擔心飲到最尾茶開似變凍影響口感,再加上用左小小既玻璃杯令我地可以「想飲幾多倒幾多」,咁就唔驚D茶攤凍晒啦!
招牌水果茶及貴妃荔枝茉莉茶
總括黎講,二百幾蚊一個二人份量既tea set呢個價錢可以有咁既質素,性價比簡直一流!雖然質素方面當然唔可以同大酒店之流相比,但以咁既用餐環境黎講呢個價位喺中環絕對十分合理,誠意推介!
2016-06-12
$145 (Tea)
Afternoon Tea Set
紫薯泡芙及君度忌廉紅莓朱古力脆餅