2022-04-03
網上面啲人都話要提早book定位,我哋早一個星期先打電話去,但係好好彩最後係有位!星期日嘅menu係omakase brunch,12點食到3點。$538就有五道菜,加多$60就有八道菜。所以我哋都毫不猶豫揀左八道菜。另外佢仲有得加錢任食生蠔,仼飲酒。我地都有加到既。次次都會心思思睇吓其他人食評,想知道有啲咩食,今次又衰多手睇咗,但係最後同我今日食嘅都唔同!首先佢就會上左兩個麵包,其中一個係藍莓,另一個聽得唔係好清楚,不過就太硬所以冇食到。藍好味嗰個好鬆軟,但係藍莓味道唔算突出,反而麵包會有少少嘅紫藍色。比較特別嘅係佢附上嘅係海苔牛油,少少鹹,帶有紫菜嘅香氣,不過我就比較建議拌另一個麵包食啦,味道比較夾。今次任食嘅係日本岩手縣嘅生蠔,每隻蠔嘅size好大,肉質鮮甜,有加上小嘅海水味。本身上網睇食評,之前喺法國生蠔,仲要自己出去拎。但係今次疫情關係,佢哋都會好貼心咁樣三隻三隻上俾大家。第一道菜係乳鴿汁茶碗蒸,入面有鮑魚,冬菇,黑松露。第一下聞落去香氣撲鼻,未食已經聞到蛋同黑松露嘅香。佢嘅蒸蛋好滑,鮑魚亦都唔會太韌,冬菇亦都好入味,不過我就少少略嫌蒽嘅味道太重,搶走左本身食材嘅味道。第二道
第二道菜係北海道帶子配coriander sauce。本身對芫荽冇乜好感,但係佢唔算好重芫荽味,不過醬汁除咗有芫荽味,亦有少少辣味提升整體嘅鮮味,整體可以接受。帶子本身都有煎香兩邊,肉質彈牙,亦都保持嫩滑嘅口感。
第三道菜係sea bass配上雲南薯仔同魚子醬既汁。相對呢一度就比較失望,本身對呢道菜嘅期望可能好高,擺盤相當精緻。但可能烹調過咗少少火,竹質略嫌有少少實,而sauce味道唔算太大嘅驚喜,魚子醬冇辦法帶到足夠嘅鹹香味,整體唔算好match,有少少失望。
第四道係龍蝦天婦羅。龍蝦外層係有墨魚汁同竹炭粉,另外亦都配左 avacado sauce。龍蝦都好爽口彈牙,但個人對於係面衣加上墨魚汁嘅味道一般。好似破壞咗本身龍蝦嘅味道。
第五道係慢煮春雞。可能本身對雞一般,所以對於呢度菜略嫌有少少失望。肉質唔算好鮮嫩,但係醬汁嘅黃酒味好香,第一個印象係黃酒煮雞。
第六道菜係煎鴨肝湯飯。再配上雞湯,日本米同日本松茸。呢道菜係我覺得相對地吸引,佢嘅鴨肝份量十足,入口油脂感十足,呢個時候湯飯就發揮功用。雞湯鮮甜。鮮甜嘅雞湯有一個好好解膩嘅效果,雞湯唔會好油膩,單淡淡都係雞嘅香味。嗰個人好想飲多碗雞湯啊。
第七道菜係澳洲和牛,配上黑松露汁。個人認為,餐廳主要依靠黑松露汁,有幾道菜都會配上黑松露汁。牛肉一上枱已經見到係好靚嘅三成熟,肉質帶有牛肉香氣,亦都有少少嘅油脂香。好味!
最後一道菜係豆腐雪糕。另外仲有抹茶mousse,以及菠蘿同芒果。豆腐味同抹茶好夾,亦都為呢一刻餐上完美嘅句號。
可能因為有任食生蠔同任飲,所以覺得好飽。整體來講,呢個價錢,我覺得都好合理。而且真係食足三個鐘,叫做好好享受一個午餐。希望下次再嚟嘅話,亦都會有唔同既菜式。