2016-07-25
成間舖都唔大,得為10個位左右,不過環境舒適,好有法式小店嘅感覺。我哋揀咗吧檯坐,對住隻窗食,影相都靚啲。原來大廚係藍帶畢業嘅,主打不同嘅法式西多士甜品,鹹又有甜又有,仲有雪糕及新鮮生果等。呢度嘅西多係沾咗少量糖、法國牛奶同日本蛋漿所焗成嘅Baguette,會同中式嗰啲西多士唔同,感覺上冇咁油膩吖!我同大口仔實在肚餓,所以一人叫一款鹹嘅試吓!精選芝士 ($50)多士非常外脆內軟;芝士份量夠晒慷慨,完完全全咁蓋滿成塊多士,冇焗得過火,仲有極級嘅拉絲效果,味道非常香濃,好味到不得不得了;食完之後食返隔離嘅沙律,即刻唔會覺得膩呀白菌 ($48)同樣地多士非常外脆內軟;芝士嘅份量明顯少啲,但加上白菌令整體嘅口感更加豐富血橙梳打 ($15)呢隻梳打係用咗最新鮮嘅西西里血橙製成,橙嘅味道較普通橙香濃,徘徊在似酸又甜之間,消暑一流日本青檸綠茶 ($15)淡淡嘅綠茶味中混合咗味道清新嘅青檸,食完咁多芝士之後飲返杯,感覺舒適雪糕 ($28)水果口味每日不同,今日係芒果;鮮果乳酪雪糕用澳洲牛奶及乳酪,配上芒果果蓉製成;香滑之餘又有輕微奶香,味道酸酸甜甜,感覺好天然
雪糕 ($28)