2019-10-13
去澳門出席壽宴,場地好大,樓底高,好典型大飯店格局,粉金色主色不俗氣鮮什果海蝦沙律:擺盤好靚,蛋糕🎂造型,有壽星公糖公仔,都唔捨得拆散佢,大蝦爽口,芒果皮酸甜開胃,入面什果粒爽甜多汁,不會太多沙律醬包裹,好味的開胃菜,醬燒琵琶乳豬全體:有配埋薄饅頭片(我唔知呢啲點叫)乳豬皮脆,肥膏不多,配饅頭皮減少油膩感,好味松露拌水芹香炒桂花蚌:好多蚌肉(幾乎遮晒啲菜)蚌肉落了好多松露油炒,好香!蚌肉清爽爽脆,蔬菜都不失禮,有蜜糖豆、馬蹄、西芹片、蓮藕片,都是我喜歡的爽脆蔬菜!配松露油好味!乾煸什菌炒雪花牛柳粒:豉油王竹媽媽的,牛柳粒炒得鹹香,有點點筋可接受,配料是我喜歡濃味有𡁻口的茶樹菇,蜜糖豆爽脆正常松茸螺頭燉花膠去皮雞湯:又濃又清甜,花膠嫩滑,好滋補!唔喜歡中湯嘅我都飲咗兩碗清蒸珍珠龍躉:細龍躉幾嫩滑,魚眼都突晒出來(新鮮)甜豉油吊味剛好,唯一是點解青蔥絲咁少?上湯波士頓龍蝦伊麵底:龍蝦肉爽口,上湯不會太鹹,薄薄的獻汁,伊麵正常!蒜香吊燒雞:食了雞胸肉,肉質正常不嚡,ok蠔皇荷葉飯:我只食了點飯,飯粒索晒啲蠔油味,幾香又飽滿,好味雙色壽包:無食陳皮紅豆沙湯丸:紅豆大粒,起晒沙夠濃,丸子煙韌,不
蒜香吊燒雞:食了雞胸肉,肉質正常不嚡,ok
雙色壽包:無食
陳皮紅豆沙湯丸:紅豆大粒,起晒沙夠濃,丸子煙韌,不會過甜!好味
生果盤:擺盤靚,西瓜🍉甜,哈蜜瓜爽脆!好味!
以平常不喜歡圍菜的我,都覺得今晚菜式有特式又好味,用料幾靚
店員有禮勤快!
食到有驚喜的圍菜