2012-09-22 611 views
出席完晚宴後,很想出外吃個宵夜,並不是在晚宴吃不飽,而是想嚐嚐地道美食,從資深食友得知這酒店附近有間「六記」,是吃竹昇麵的,上房換了輕便服便出動。出酒店後,沿著這條大街向左走,路上也有些小販街檔,豬骨粥看似不錯,唯已有目的,不作他想,大概走了十分鐘,見到多人聚集於一食肆門前,再看招牌,果然是「六記」。店子地方不大,有幾張桌子,我看看餐單,有自製竹昇麵,蝦籽撈麵,米通鯪魚球,乾炒牛河,炒蜆,水蟹粥等等,雖然樣樣都想試,唯孤掌難鳴,單點一碗雲吞麵試試便算。先留意到雲吞麵的湯,顏色不是一般的清澈透明,而是奶杏色,呷一口湯,味道充滿蝦蟹的鮮味,卻一點也不腥,吃雲吞麵有這種湯感覺不錯,有新鮮感,透過雲吞皮,看到鮮橙色的蝦、啡色的餡料應是肉類了,咬一粒試試,蝦不是爽口的那種,但蝦味很鮮、很濃,配著豬肉的餡料,實在美味,而其主角,自製竹昇麵,顏色偏白,一點鹼水味都沒有,雖不硬身爽口,是軟身的一種,但絕不黏糊,麵質和味道令人舒服,尤其吸收了有蝦蟹味的湯,吃後很有滿足感。很想再來試其他美食,唯公務纏身,若問何日君再來?一切隨緣。

樣樣都想試
很想再來試其他美食,唯公務纏身,若問何日君再來?一切隨緣。

$23 (Last Night Supper)
樣樣都想試
2012-09-06 279 views
三日兩夜澳門遊巳進入尾聲,今個熱死人嘅晚上,食六記。8個人來到後只需5今鐘便有張大枱。其實這裏卡位欠奉,全部接檯接椅,大部食客食完即走,蟹粥味道來自粥底的米香及膏蟹之甜美,粥亦做棉杰飽肚,契女還加點辣醬拌吃,更令滋味吃上一層樓!蟹肉亦不會鞋,$140一大窩足以惠及三四人,好味!蝦子撈麵麵檔置於室外,這天氣,真替店員感難受。看着姐姐出力地陸完麵條,又使勁地拋走水分,落碗然後加大量蝦子麵條彈牙,蝦子炒得很香,我覺得比祥記稍勝.........不過以我觀察所得,麵沒有加油的(豬油/熟油)!!如果淨吃麵會很寡。錦鹵雲吞,可有可無乾牛河,夠穫氣,味道尚可一試
三日兩夜澳門遊巳進入尾聲,今個熱死人嘅晚上,食六記。
蟹粥
蟹肉亦不會鞋,$140一大窩足以惠及三四人,好味!
蝦子撈麵
麵檔置於室外,這天氣,真替店員感難受。

如果淨吃麵會很寡。
錦鹵雲吞,可有可無
乾牛河,夠穫氣,味道尚可一試
2012-08-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
  • 蝦子撈麵)
食過一次 員工態度已經好差 十問九唔應 但因為朋友想試 所以無奈再去 我地兩個人 去到無位 自己喺三間鋪來來回回搵位 同職員講無位坐 佢地只會望你一眼然後擦身而過 15分鐘後搵到位坐 叫職員執台 又扮見你唔到(當時成張台都係上一手嘅野食) 坐多10分鐘都係無人理 我行返出去先後同四位職員講 第一個唔出聲 第二個話唔得閒 第三個話做梗其他野 第四個繼續玩手機 我火都黎即刻去同坐喺收銀嘅老世講 點知佢同我講話:「係咁架啦 無人手丫嘛 你咪繼續等囉」我即時入返鋪頭 拉我朋友走 呢啲鋪 此住多客 做少幾個客都無所謂 態度差到不知所謂 請我都唔會再黎!! 最後晒左我地半個鐘時間咩都無食過!
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2012-07-26 553 views
第二次去呢間野食野 lu~~ 去完大三巴由議事庭前地搭的士去六記都係HK$25有找, 大熱天時總好過3 個人行 20 分鐘去 gei 去到就等左十分鐘度啦,門口有好多蟹睇入到去鋪頭望下左手邊就會見到曾蔭權張相 炸駌鴦 -->1. 米通鯪魚球 ﹣﹣ 正!! 外脆內軟好彈牙夠魚味!!唔似出面有d鯪魚球咁唔夠魚味得 d 粉!!2. 炸雲吞 ﹣﹣ 普通啦 夠脆不過少餡 個汁只係普通gip汁(下次叫錦鹵雲吞試下先, 因為見到個汁好唔同)水蟹粥 -- 叫左中 size, 都夠三個人分, 包 2 隻水蟹, 夠蟹 gei 鮮味, 粥底又夠綿, 正!!
第二次去呢間野食野 lu~~

去到就等左十分鐘度啦,門口有好多蟹睇
入到去鋪頭望下左手邊就會見到曾蔭權張相
炸駌鴦 -->
1. 米通鯪魚球 ﹣﹣ 正!!
外脆內軟好彈牙夠魚味!!
唔似出面有d鯪魚球咁唔夠魚味得 d 粉!!
2. 炸雲吞 ﹣﹣ 普通啦
夠脆不過少餡
個汁只係普通gip汁
(下次叫錦鹵雲吞試下先, 因為見到個汁好唔同)
水蟹粥
Other Info. : location: 地方唔多夠就腳, 就算係十六浦行去都要成十分鐘有多, 但係舊區行去就又黑又靜囉 :( environment & service: 食得 local 野就唔好旨意有 都會再去 gei :D:D
2012-07-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 米通鯪魚球
<<六記>>已經成為我和男友去澳門既代名詞當晚6:30PM去到門口經已有條小人龍排緊隊不過佢地多數都係4,5人所以我地兩個, 搭人地檯就快d入到和男友一人一個蝦籽撈麵, 唔洗爭蝦籽真係落得豪爽, 多到鋪滿整個碟而生麵就很爽口一碟份量我覺得可以接受, 太多就吃不落其他小食炸駌鴦米通鯪魚球同炸雲吞各五隻米通鯪魚球真係好彈牙而點既蜆蚧汁夠咸唔腥, 正!!而炸雲吞炸得唔錯, 冇過火不過個餡就太少喇!! 少到根本唔知食緊咩??最後男友好想食豬大腸份量多豬腸都洗得乾淨味道一般~
<<六記>>已經成為我和男友去澳門既代名詞

當晚6:30PM去到
門口經已有條小人龍排緊隊
不過佢地多數都係4,5人
所以我地兩個, 搭人地檯就快d入到
好多人排隊
和男友一人一個蝦籽撈麵, 唔洗爭
蝦籽撈麵
蝦籽真係落得豪爽, 多到鋪滿整個碟
而生麵就很爽口
一碟份量我覺得可以接受, 太多就吃不落其他小食

米通鯪魚球同炸雲吞各五隻
米通鯪魚球真係好彈牙
而點既蜆蚧汁夠咸唔腥, 正!!
而炸雲吞炸得唔錯, 冇過火
不過個餡就太少喇!! 少到根本唔知食緊咩??

最後男友好想食豬大腸
豬大腸
份量多
豬腸都洗得乾淨
味道一般~
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
豬大腸
好多人排隊
2012-05-03 95 views
每次來澳門都會吃的但這次來到真的十分失望連一個蝦子面也煮到糊糊的.面湯也太咸,以前的水準去那了.本來是一間那麼有特色的面店,真的十分可惜,希望下次再有機會來到,會回到以前的水準.
每次來澳門都會吃的
但這次來到真的十分失望
連一個蝦子面也煮到糊糊的.
面湯也太咸,
以前的水準去那了.
本來是一間那麼有特色的面店,
真的十分可惜,希望下次再有機會來到,會回到以前的水準.
2012-04-21
$40 (Last Night Supper)
2011-12-13 88 views
由美高梅步行到六記,其實真的很遠(差不多花了四十五分鐘)。但因為友人極希望試到他們的美食所以也要專誠來到這裡!細看六記餐牌,價錢大眾化,六時半來到剛好有位但再晚一點就要等呢!我們點了平時很容易吃到的皮蛋瘦肉粥,蝦子撈麵及聽聞是最巨名氣的米通鯪魚球。皮蛋瘦肉粥小小的,只賣二十元,各位男仕們一定不夠飽肚。粥煮得很滑,用料十足,皮蛋差不多有七至八塊,瘦肉用上肉片非常嫩口,而且粥裹還下了一點薑絲令到粥更有一番風味。蝦子撈麵,蝦子佈滿麵上,話雖如此其實個人認為跟在香港吃到的差不多,其實這個蝦子撈麵是否很難煮得差呢?米通鯪魚球賣三十九塊,看似很貴但原來一共有十粒。外脆內軟得來彈牙非常,而且感覺絕不油膩。鯪魚球很多時都會弄得過鹹但這一次卻沒有這種感覺,配上他們所提供的蜆芥及醬油令米通鯪魚球更好吃更不油膩,絕對令人忍不住口一粒接著一粒的吞下去。

Other Info. : 最近發現自己的食評有很多錯別字,請大家多多見諒
2011-12-12
$50 (Dinner)
2011-12-02 86 views
這次終於可以讓我們嘗到六記了, 上一次來澳門都沒有機會拜訪他呢. 這次第一站就已經來了, 大慨下午六點左右就到了, 不用等位呢. 因為他們是下午六時半才開店的, 所以都等了一會兒才可以下單. 四人行點了水蟹粥, 炸駌鴦, 蝦籽麵.水蟹粥 $130 - 好鮮味, 粥底又夠綿, 不錯! 炸駌鴦$39 - 即炸雲吞及炸米通鯪魚球. 炸雲吞外皮脆卜卜, 但餡料就略為少了一點.炸米通鯪魚球 - 外層的米通本身已經脆, 再炸就超級脆卜卜, 內裡十分之彈牙又有魚味, 一人一粒唔係好夠!蝦籽麵 $26 - 想不到那麼好吃, 蝦籽沒有腥味, 麵夠乾身兼夠爽口. 不過很小份量, 真是不太夠分呢! 這餐十分之滿足, 下次一定再來過
先看看餐牌^^
四人行點了水蟹粥, 炸駌鴦, 蝦籽麵.
水蟹粥 $130 - 好鮮味, 粥底又夠綿, 不錯!

這餐十分之滿足, 下次一定再來過
先看看餐牌^^
2011-11-13 75 views
地點: 澳門沙梨頭 食店名:六記粥麵 消費: HKD172.00 人數: 三人 分數: 90分 (100分滿) 扣左地方唔夠清潔 ⋯⋯ 炸米通綾魚球:落order新鮮炸 食起來點左蜆介汁 D蜆介汁比米通吸左再加米通勾著小小蜆肉再一啖一啖咁食 完全yummy.. 小心入面好熱 我同事即場中招...炸雲吞: 有浙江醋來點, 食落冇肥利口感, 老闆冇偷工減料, 餡料比例冇失分吋.. 水蟹粥:好鮮味既粥, 食完冇口乾感覺 炒蜆蜆肉:冇炒老到D蜆肉 又係叫先炒出來 唔會一堆殼D肉就係低來 個汁收到剛剛好 但個師傅落味重手左, 食唔出蜆肉鮮味. 咖哩炒麵:真係一絕 ...咖哩汁加落d炸好竹昇麵, 個化學作用, 真係好食到100分, 心想如果用粗麵口感應該更加強烈...ps: a, 有超級強烈個人衛生既, 就唔好去啦 b, 想俾一蚊, 但要6 星期級酒店服務既 食家, 你都唔好去啦
人數: 三人
分數: 90分 (100分滿) 扣左地方唔夠清潔
⋯⋯

水蟹粥:好鮮味既粥, 食完冇口乾感覺

ps:
a, 有超級強烈個人衛生既, 就唔好去啦
$60 (Dinner)
  • 炸綾魚球
2011-08-06 49 views
澳門愈來愈多旅客做遊客生意的食肆價格也隨之上升不過仍有些實惠食肆值得介紹六記粥麵便是其一。位於沙梨頭的六記粥麵由+六浦行十分鐘便到達蝦籽撈麵 ($26):蝦籽遍怖撈麵的表面味道不算濃咬下去蝦籽脆脆的有咬囗!水蟹粥 ($58):選了最小的份量兩個人分享剛剛好一碗也有一隻水蟹雖然水蟹沒甚麼肉但至少看得出是真材實料也圓了我一心到澳門品嘗水蟹粥的心願炸鴛鴦($39):亦即是炸雲吞及炸鯪魚球炸雲吞令人失望好明顯不是新鮮炸成炸雲吞皮完全不脆炸鯪魚球卻好得多咬下去也有彈性吃不出有鯪魚的腥味!
澳門愈來愈多旅客
做遊客生意的食肆價格也隨之上升
不過仍有些實惠食肆值得介紹
六記粥麵便是其一。

位於沙梨頭的六記粥麵

好明顯不是新鮮炸成
炸雲吞皮完全不脆
炸鯪魚球卻好得多
咬下去也有彈性
吃不出有鯪魚的腥味!
2011-06-29
$61.5
2011-08-01 43 views
晚餐來到以竹昇麵出名的六記。六記6點才開始營業,狀似老闆娘的阿姐要早到的我們先坐​著,等著他們員工用餐完畢。於是我們自己挑了張桌子,自己寫好了單。大力女王對於「鳳爪」是讚遇有三,滷的夠味、夠軟嫩,接近入口即融。「大腸」乾淨有彈性,不過我偏好更肥一些、味道更重一些。「雲吞」皮薄而滑,內餡的豬肉與蝦子都充滿鮮味而且彈牙。湯​頭的味道重卻極為順口,值得一試。「米通鯪魚球」值得再試。完全沒有一般鯪魚球放入大量劣質陳皮試圖掩蓋魚味的缺點​,充滿鮮味的鯪魚球極具彈性,和著米粉下去炸的外皮包住​了熱騰騰的內在,一不小心就燙傷了舌頭。「炸雲吞」的雲吞皮炸的酥脆,口感佳,但是內餡相比之下卻沒有重心,​因此失了平衡。「水蟹粥」一端上來就聞到濃濃的蟹肉味,迫不及待的將滾燙的粥送入​口中,我開始懷疑我吃的是蟹還是粥?怎會有粥能充滿如此​濃郁的蟹肉鮮味?或者說,怎麼會有蟹有這樣的鮮味而這粥又能煮的完全吸滿​了蟹肉鮮味?整晚是讚不絕口,連回香港的路上眾人還在講。「蝦籽撈麵」麵本身是不錯的,對我而言最特別的是蝦籽與麵一起吃進嘴​的口感,算我劉姥姥逛大觀園,覺得無比神奇!「豉椒炒蜆」蜆夠新鮮,但也僅只如此。雖然載我們
晚餐來到以竹昇麵出名的六記。
晚餐來到以竹昇麵出名的六記,不過我們來的時候還沒天黑​啦!
於是我們自己挑了張桌子,自己寫好了單。
我們自己挑了張桌子,自己寫好了單。
「大腸」乾淨有彈性,不過我偏好更肥一些、味道更重一些。
鳳爪大腸。
鮮蝦雲吞。
米通鯪魚球。
炸雲吞。
整晚是讚不絕口,連回香港的路上眾人還在講。
水蟹粥。
蝦籽撈麵。
「豉椒炒蜆」蜆夠新鮮,但也僅只如此。
豉椒炒蜆。
雖然載我們來的計程車司機不以為是,直說六記是只有香港​人喜歡吃的,但不管是哪裡的人喜歡吃,好吃就是好吃。

而好吃,也是主觀的,不過至少我們同行四個人都覺得好吃。

2011-07-24
$92 (Dinner)
晚餐來到以竹昇麵出名的六記,不過我們來的時候還沒天黑​啦!
我們自己挑了張桌子,自己寫好了單。
鳳爪大腸。
鮮蝦雲吞。
米通鯪魚球。
水蟹粥。
蝦籽撈麵。
  • 鳳爪
2011-07-29 43 views
唉..真係越做越差.....以前都算係成日黎食,睇住佢個蝦子面d蝦子越黎越少...炸品又炸到過哂火...價錢仲越黎越貴...今日食番真係好失望...竹昇面為賣點既食店..竟然連最招牌既都做得唔好......短期內唔會再黎食..
唉..真係越做越差.....以前都算係成日黎食,
睇住佢個蝦子面d蝦子越黎越少...炸品又炸到過哂火...
價錢仲越黎越貴...今日食番真係好失望...

2011-07-28
$50 (Last Night Supper)
2011-07-14 83 views
喺十六浦賭完錢,諗住去搵細龜炒粉,點知去到已經結束營業,見到對面六記,記得旅遊書都有介紹,仲話係馳名手打竹昇麪,我小時候爸爸是打麪的,我自細就成日食手打麪,真係覺得好好食,但而家香港好難食到,只有一,二間雲呑麫舖話係手打竹昇麪,但味道已大不如前,所以見到竹昇麪我都好開心,所以就入去試試,睇下搵唔搵到兒時嘅感覺.門面同一般粉麪舖沒有分別.蝦子撈麵唔好食,蝦子味唔好,啲麪完全食唔出係竹昇麪,唔爽唔彈牙.又係完全食唔出係竹昇麪,啲麪唔爽唔彈牙,雲呑唔出色,喺香港是但一間雲呑麪舖都比佢好.又一次失望,究竟而家仲有冇可能食到以前嘅竹昇麪呀.
門面同一般粉麪舖沒有分別.
雲呑麪
雲呑麪

又一次失望,究竟而家仲有冇可能食到以前嘅竹昇麪呀.

2011-05-29
$25 (Last Night Supper)
2011-06-18 375 views
在澳門.. 很多地方都標榜竹昇麵, 那是傳統又考功夫.. 可惜這門費神費力又未到達到經濟效益的竹昇麵已經越來越少...... 今次到六記.. 是因為朋友的大力推介... 吃完.. 才知道... 好吃的.. 並不只是蝦籽撈麵那麼少....蝦籽撈麵 ($26) 麵質乾身, 爽滑... 加上香濃的蝦籽.... 全沒有梘水味... 好吃得令人難以忘懷..雖然友人說.. 上次她吃的時候比今次更好吃.... 但我覺得已經夠我回味無窮了.. 我個人覺得...比祥記麵家還好... 比香港的劉森記....天壤之別吧... 水蟹粥 - 中窩 (130元)甫入店舖, 八卦的我總會周圍望.. 見到伙記劏蟹... 新鮮即劏即整.... 既然之前我們原本想到一間店舖吃水蟹粥的願望落空.... 所以我們本著補償吃水蟹粥的心態吃吧... 菜牌標明... 中窩, 2 隻水蟹.. 3-4位用.. 所以我們也叫了中窩了.. 甫上枱... 鮮味撲鼻... 很水蟹.. (瘦削... 骨肉分離.. ) 水蟹之所以最適合用來煲粥... 就是它瘦削的緣故... 蟹水都滲入了粥... 才令粥鮮甜無比... 這次我們沒有叫錯了.. 滷水
在澳門.. 很多地方都標榜竹昇麵, 那是傳統又考功夫..

今次到六記.. 是因為朋友的大力推介...

蝦籽撈麵
蝦籽撈麵 ($26)

水蟹粥
水蟹粥 - 中窩 (130元)

滷水大腸及鳯爪
滷水大腸, 鳯爪 (38元)

朋友推介鳯爪...本身愛吃利苑的鮑汁鳯爪... 香濃膠質重.. 這裏滷汁做得很好.. 沒有過鹹的情況... 無論鳯爪或大腸都很「淋」... 很入味.. 入味得來又不太鹹... 好味...
干炒牛河
干炒牛河 (28元)

上次吃過對面(細龜) 的干炒牛河, 今次想試這邊的干炒牛河...
干炒牛河先決條件是要炒得乾身.. 沒油.. 因為本身河粉已充滿油份.... 如果.. 不夠乾身..只會落得滿咀都是油.... ... 明知肥.. 至少吃下去沒有那麼罪惡感~~~~~ 這裏... 炒得乾身.. 鑊氣十足..牛肉不會醃得太過.. 好味~~~
炸雲吞及炸鯪魚球
炸鯪魚球 + 雲吞 (39元)

雲吞是最傳統的炸雲吞.. 只有雲吞皮及點點肉... 不過不失..
鯪魚球可是我吃過最美味的... 肉質彈牙... 外脆內軟.. 熱呼呼的.. 很好吃.... 回到香港. 我已吃不回那種鯪魚球了..
豉椒沙蜆
豉椒炒蜆..

我們坐著... 聽得見的鑊氣聲.. 又很懷念炒蜆... 於是又叫了一碟炒蜆, 這裏旳炒蜆... 是「半殼」蜆... 先剝一半.. 再剩那有肉那邊的蜆炒.. 所以... 這一碟相當別人的兩碟蜆... 很有鑊氣.. 好味..

裝潢平實... 內裏的食物絕對水準之上... 好味得令人一再回味...
絕對是「性價」比之上上選~~~~
外在環境
餐牌
$82 (Dinner)
外在環境
餐牌
滷水大腸及鳯爪
炸雲吞及炸鯪魚球
干炒牛河
豉椒沙蜆
  • 滷水鳯爪
2011-03-14 27 views
夜晚从venetian出来,坐shutter巴士到港澳码头,差唔多9點幾,返酒店也早佐點,念下,不如去六記試下宵夜吧坐了一輛巴士,直接就到沙梨頭,巴士司機很好心,還跟我說那個六記在那一條巷子裡頭,然後叫我在哪裡下車。還真方便,一下車就是那個巷子了坐了下來,也就叫了3樣東西,1-水蟹粥2-蝦子撈面3-米通鯪魚球呢葛蝦子撈面,味道無錯,比我其他地方食的,岩口味多了夠清甜,抵食呢間鋪,我覺得這個米通鯪魚球最好味道!大家記得食!

坐了下來,也就叫了3樣東西,
1-水蟹粥
2-蝦子撈面
3-米通鯪魚球
尚可試
呢葛蝦子撈面,味道無錯,比我其他地方食的,岩口味多了
夠清甜,抵食
呢間鋪,我覺得這個米通鯪魚球最好味道!大家記得食!
2011-03-06
$60 (Last Night Supper)
尚可試