2024-09-11 185 浏览
星期六下晝食飯想少人啲,最好就係揀工廠區嘅餐廳,觀塘工廠區隱藏住唔少高質小店,今次呢間餐廳就係其中一間喇😊南瓜忌廉湯顏色呈金黃色,質地都幾稠杰,南瓜味好濃郁,上面有啲煙肉碎增加口感同咸味,出色嘅👍🏻千層吉列豚 $88呢個千層吉列豚炸到脆卜卜,食落同坊間係有啲唔同,係好明顯食到一層層,個口感幾得意,而且個豬味都好突出😚 可以揀配飯或者烏冬,我哋揀咗秘製日式咖喱飯,佢唔係一般偏甜嘅日式咖哩,係有啲微辣,好啱送飯,呢個必點🫶🏻日本北海道戶北豚 $148呢隻豬有啲犀利,佢係用含有15%北海道大米配合特殊飼料專門飼養而成,仲要產量極少,我哋就揀咗燒汁,呢件豚肉夠哂厚身,但食落肉質係幾嫩滑嘅,一啲都唔粗糙,仲好Jᴜɪᴄʏ添😚緩々空気 +$12一杯飲得嘅Tɪʀᴀᴍɪsᴜ🤩 店員建議先飲上面嘅泡沫,可以飲到佢嘅分層,面層嘅奶蓋好細滑,之後就係濃濃嘅咖啡香氣,真係好似飲緊Tɪʀᴀᴍɪsᴜt咁😆富士山 +$12呢個一上枱已經好Iɢᴀʙʟᴇ😍 泡沫梳打加上海鹽奶泡,飲落甜甜地,又帶少少海鹽嘅鹹味,成件事係幾Fʀᴇsʜ嘅🤓食完之後,我哋係觀塘又多間飯堂了,午市價錢食到咁嘅質素,真係幾抵食👍🏻 觀塘返工嘅朋友仔
千層吉列豚 $88
千層吉列豚
日本北海道戶北豚 $148
日本北海道戶北豚
緩々空気 +$12
緩々空気
富士山 +$12
富士山
食完之後,我哋係觀塘又多間飯堂了,午市價錢食到咁嘅質素,真係幾抵食👍🏻 觀塘返工嘅朋友仔未試過嘅,真係可以去試吓💕
2024-08-24
午餐
千層吉列豚
緩々空気
2024-09-10 73 浏览
之前一路睇社交平台成日都見到呢間芝士留心吉列豚,終於有機會嚟到觀塘試喇即叫即炸熱辣辣,拎上枱嗰下仲見到有熱氣噴緊上嚟千層吉列豚(芝士流心)$118吉列豚系將多層豚肉疊起再拎去炸,炸粉好蘇脆我地簡左配漢堡包薯條,薯條系厚切薯條,好多肉日本北海道戶米豚$$188北海道戶米豚價錢雖然貴少少,但食得到肉質特別彈牙中間層脂肪系爽口,唔似平時食開的肥膏咁肥膩咖喱湯烏冬個咖喱偏稀,咖喱汁夠多撈烏冬食唔錯富士山$12泡沫梳打加上海鹽奶蓋,淺藍色加上白色嘅泡沫,真係同富士山有幾分相似淡淡嘅清甜同埋鹹鹹嘅回甘,一定要試緩之空氣$12完美還原濃郁Tiramisu 味道
即叫即炸熱辣辣,拎上枱嗰下仲見到有熱氣噴緊上嚟

千層吉列豚(芝士流心)$118
吉列豚系將多層豚肉疊起再拎去炸,炸粉好蘇脆
我地簡左配漢堡包薯條,薯條系厚切薯條,好多肉
日本北海道戶米豚$$188
北海道戶米豚價錢雖然貴少少,但食得到肉質特別彈牙
中間層脂肪系爽口,唔似平時食開的肥膏咁肥膩
咖喱湯烏冬個咖喱偏稀,咖喱汁夠多撈烏冬食唔錯
富士山$12
淡淡嘅清甜同埋鹹鹹嘅回甘,一定要試

緩之空氣$12
完美還原濃郁Tiramisu 味道
2024-09-10 70 浏览
呢間係日式同西式結合特式餐廳,餐廳位於成運工業大廈3樓,入面環境寧靜,播放住舒適既歌曲,岩晒同朋友食野吹水。主食都會配上套餐,有餐湯前菜主食同野飲,前菜仲可以選擇生果或者沙律菜。千層吉列豚,以多層豚肉一齊炸,外層金黃酥脆,內裡的豚肉則鮮嫩多汁。搭配日式特製的咖哩,風味更加出色,既能突出豚肉的鮮美,又不會過於油膩。豚肉生薑燒味噌忌廉烏冬則是另一種讓人驚艷的搭配,生薑的辛香與味噌的濃郁相得益彰,為豚肉增添了獨特的風味。忌廉的加入使得整道菜更加柔滑,烏冬麵吸收了濃郁的醬汁,口感滑順。飲品叫左兩個特飲,富士山同柚子梳打咖啡,富士山配色好靚,岩晒用黎打咭。柚子梳打咖啡用左低咖啡因, 酸味較突出既咖啡做配塔,除左同柚子梳打好夾,夜晚飲咖啡都無問題。
2024-09-04
2024-09-10 69 浏览
きっとかつ Kitto Katsu千層吉列豚(芝士流心)佢哋嘅千層吉列豚真係好正!佢哋嘅肉係用咗唔同部位的肉組合而成,會唔會太肥又唔會太瘦,加上係佢哋嘅芝士流心,食落去一啖咬下去,芝士就流出嚟,口感真係超級滑順,簡直係芝士控嘅天堂!秘製咖哩湯鳥冬餐廳入面有一款秘製咖哩湯鳥冬,湯底濃郁,咖哩味道十足,配搭啲冬粉,吸收晒咖哩嘅香味,食落去暖心又暖胃,真係冇得輸。緩夕空気呢一款嘅特飲,係可以飲嘅tiramisu,非常特別海鹽雪糕唔好錯過佢哋嘅海鹽雪糕!鹹鹹甜甜嘅味道真係好有層次,雪糕質地滑溜,食完之後令人心情愉快。日本北海道戶米豚主菜方面,佢哋嘅日本北海道戶米豚都唔可以唔提,香煎得好啱,外脆內嫩,再加上燒汁,味道簡直係一流,真係一啖接一啖,唔想停口。富士山而如果你鍾意飲特別嘅等飲,記得試下佢哋嘅富士山,造型靚又好飲,口感清新紅桑子布朗尼最後,紅桑子布朗尼絕對係個驚喜,佢哋用咗新鮮嘅紅桑子,布朗尼外脆內軟,夠濃郁,真係好好味!價錢:$ 150人均分數:9/10地址:觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室#美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香
きっとかつ Kitto Katsu

秘製咖哩湯鳥冬

緩夕空気

呢一款嘅特飲,係可以飲嘅tiramisu,非常特別

海鹽雪糕

日本北海道戶米豚

紅桑子布朗尼

價錢:$ 150人均
分數:9/10
地址:觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室

#美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #hkig#觀塘#觀塘美食
2024-09-08 161 浏览
呢度環境舒適,工廈入面既食店,小店賣日本豚肉,吉烈炸扒最為出名,吉烈炸豬扒用左日本直送既豚肉逐層逐層鋪制而成之後再拎去炸,同出面食既炸豬扒口感有d唔同,芝士味就唔算太濃郁可以再整多d芝士放豚肉入面就更正。個皮炸到香脆又唔會好厚粉。醬汁可以自己加鐘意既醬分別係豬扒醬,沙律醬等等。仲有健康既生果杯,呢度既食物比較健康。飲品推介:特飲既tiramisu 咖啡小編推介好creamy,仲有藍色既富士山特飲都好吸睛嫁。

2024-09-08 39 浏览
觀塘工廠區一向都有好多野食,朋友因為皮膚敏感只可以食豬肉,於是就去左間食炸豬扒好出色既餐廳,老闆好Nice,而且仲會介紹餐廳招牌菜式.是日餐湯係忌廉湯,好creamy !.千層吉列豚(芝士流心) $138吉列豚可以跟秘製咖哩烏冬、秘製日式咖哩天使麵、秘製日式咖哩飯外,仲可以走澱粉,要多菜,又或者要是日水果又得,連整漢堡包(跟薯條)都多,勁多選擇!.千層吉列豚係用肉片一片片咁疊上去而唔係一塊豬扒去炸!夠哂特別。豚肉好厚身而且炸得好香脆~面頭仲有塊芝士夠哂邪惡!豚肉好Juicy,整體外脆内軟,啖啖都食到豚肉,正~.呢個餐我揀左咖喱飯,以為係日式咖喱,點知食落有驚喜,咖喱汁好濃郁,微微香辣,配飯食岩哂。.一口翡翠千層吉列豚 $108呢款係用豚肉片包住翡翠苗炸嘅吉列豚,見到幾特別一於就試下。外層香脆內𥚃肉質鮮嫩中間有翡翠苗,增添左顏色之餘仲有清新的口感,中和左油膩感,另外伴碟有沙律🥗健康搭配,無咁邪惡。.呢個餐就揀左跟咖喱烏冬,烏冬彈牙,沾上咖喱汁好惹味.富士山 +$12係梳打加上海鹽奶泡,有淡淡既奶味,幾特別杯底仲隱藏富士山圖案.Unbloodymary +$12係一杯用左紅蘿蔔、橙、蘋果、

是日餐湯係忌廉湯,好creamy !

千層吉列豚(芝士流心) $138

一口翡翠千層吉列豚 $108
呢個餐就揀左跟咖喱烏冬,烏冬彈牙,沾上咖喱汁好惹味

富士山 +$12
係梳打加上海鹽奶泡,有淡淡既奶味,幾特別
杯底仲隱藏富士山圖案
Unbloodymary +$12
係一杯用左紅蘿蔔、橙、蘋果、提子同梳打水調製而成,岩哂我唔多食菜既人補充維他命同纖維😂😂😂

• 千層吉列豚(芝士流心)
  • 一口翡翠千層吉列豚
一試難忘🤤芝士流心千層吉列豚🧀觀塘工廈入面有一間主打豬肉料理嘅日式食堂,以千層吉列豚打出名堂🌟 餐廳採用北海道千歲產嘅米豚,鍾情於日式炸豬扒嘅朋友仔一定要黎試下😍🫕餐湯是日餐湯喺菠菜忌廉湯,湯底充滿着菠菜的清甜和忌廉的奶香,入口滑順creamy🍴千層吉列豚 (芝士流心)餐廳的皇牌signature👑米豚加入芝士卷成一層層,裹上麵包糠,炸得金黃酥脆,但卻沒有油酥味,內裡肉質非常柔軟,味道清甜,滿滿肉汁💦 面頭仲鋪上一塊火炙芝士,邪惡但滿足~貼心喺有沙律伴菜,正好中和炸物嘅油膩感!套餐選擇配咖喱飯,咖哩貼近香港人口味,香濃微辛辣🌶️好開胃🍴照燒蘆筍豚肉卷配天使麵天使麵熟度岩岩好,帶有橄欖油嘅香氣;以薄薄一片的豚肉包裹住蘆荀,蘆筍爽脆豚肉清甜,好match嘅配搭🍴炸物拼盤好豐富,有齊炸薯條、洋蔥圈、墨魚咀同雞軟骨,份量好多,脆香十足☕️夕燒咖啡特式飲品,咖啡配上新鮮橙汁,酸味突出🍸富士山賣相已經令人心動,打卡一流💓撞色撞到好靚,泡沫梳打加上海鹽奶泡,甜甜鹹鹹
一試難忘🤤芝士流心千層吉列豚🧀

🫕餐湯

🍴千層吉列豚 (芝士流心)

套餐選擇配咖喱飯,咖哩貼近香港人口味,香濃微辛辣🌶️好開胃

🍴照燒蘆筍豚肉卷配天使麵

🍴炸物拼盤

☕️夕燒咖啡
特式飲品,咖啡配上新鮮橙汁,酸味突出

🍸富士山
2024-09-02 55 浏览
同朋友觀塘收工搵到依間餐廳上嚟試吓,地點都容易搵,一入門口就比右面既牆畫吸引,有我最鍾意嘅富士山!讚👍🏻不停打下,店不是太大,但幾有日本🇯🇵氣氛!坐低掃碼睇睇有咩食,見到有款千層吉列豚,好吸引,先點了一個,睇餐牌介紹吉到豚係用北海道既千歲 米豚,因為用15%北海道大米的飼料養殖,所以唔會有豬肉的異味,肉質蓬鬆同甜美,再加埋一層一層加上去做出吉列豚,一入口口感好特別,從未食過呢個款吉列豚,好脆口豚肉的嫩滑口感好正,美味😋,之後再點了香煎日本北海道米豚配日式咖哩飯,又係好嫩口配咖埋好夾一流,見到飲品都多特別既選擇!個個名都好好聽,選擇困難症又出現,最後揀左一杯緩夕空気(慢靈魂),係一杯飲得嘅Tiramisu,好特別啊!另一杯叫了夕焼け(晚霞)特調珈琲Espresso配上新鮮橙汁,酸酸甜甜好特別!好飲 ,整體唔錯!
2024-08-28 166 浏览
餐廳主打千歲う米豚,千歲う米豚進食含有15%北海道大米的飼料養殖,幾乎沒有豬肉的異味,肉質蓬鬆且甜🐖老闆對煮好日本食材滿腔熱忱,連豚肉厚度、各食材嘅配搭(例如提供最少3款含咖啡成份嘅飲品去襯托豚肉去膩,就連咖啡豆產地同烘焙方法都有研究)、食材煮法,通通都好講究,堅持做好💪🏻 套餐有湯、主菜、飲品,加少少錢更可以 extra 追加小食同升級飲品🫶🏻是日餐湯係雜菜羅宋湯,足料🤗 主菜千層吉列豚(芝士流心)將大量千歲う米豚吉列炮製,等食客可以享受多汁柔嫩千歲う米豚同吉列脆皮交織成富口感嘅濃厚滋味😖選配秘製咖哩沾烏冬,咖哩嘅微辛🌶️同層次令烏冬好易入口,胃口細嘅食客都會輕鬆食晒所有烏冬🌪️秘製咖哩、芝士同吉列豚加埋一齊,惹味至極🤤主菜一口翡翠千層吉列豚係手工之作👨🏻‍🍳 用千歲う米豚片包住翡翠苗脆炸,翡翠苗為菜式帶嚟清新感😉主食揀咗鴻喜菇炊飯,個飯特別用油製過,香氣撲鼻☺️鐘意呢個精彩又balanced嘅配搭😇富士山(ふじさん/富士山)升級飲品,未飲經已用外表俘虜食客,杯底層有個精緻嘅富士山喺度🏔️除咗外觀盡顯日本特色🇯🇵,嘢飲都係,海鹽奶泡梳打清甜帶咸味回甘,好似波子汽水🧊緩久空気(yuruyuru

是日餐湯係雜菜羅宋湯,足料🤗

是日餐湯

沾烏冬

秘製咖哩沾烏冬

秘製咖哩
秘製咖哩、芝士同吉列豚加埋一齊,惹味至極🤤

翡翠千層吉列豚

主食揀咗鴻喜菇炊飯,個飯特別用油製過,香氣撲鼻☺️
鴻喜菇炊飯
鐘意呢個精彩又balanced嘅配搭😇

富士山(ふじさん/富士山)
緩久空気(yuruyurukuuki /慢靈魂)升級飲品,係其中一款含咖啡飲品,飲落真係完全係液體 TIRAMISU嘅感覺🥄
緩久空気(yuruyurukuuki /慢靈魂)
口感醇滑,咖啡同奶蓋部分飲落都好鮮,仲可以按個人喜好要求調較甜度、冰量,抵讚👍🏻

幾時想食袋材講究、精心炮製嘅日式洋食,嚟きっとかつ Kitto Katsu就啱晒🥰

📌きっとかつ Kitto Katsu

📍成業街15-17號成運工業大廈3樓303室
2024-07-26
沾烏冬
秘製咖哩沾烏冬
鴻喜菇炊飯
富士山(ふじさん/富士山)
緩久空気(yuruyurukuuki /慢靈魂)
2024-08-27 74 浏览
きっとかつ Kitto Katsu (觀塘)地址 : 觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室餐廳牆壁上繪畫了富士山、電車畫作,及貼滿日本漫畫海報,充滿了日本風味,熱門菜式係豚肉,因選用日本北海道千歲う米豚,以肉質軟嫩,肉味濃郁出名,所以很受客人歡迎。我們揀了二個自選套餐,包餐湯及沙律,主食可以跟日式咖哩飯、烏冬、天使麵或漢堡包跟薯條。❤️餐湯 - 南瓜蓉湯,好順滑,食到一絲絲南瓜肉,南瓜味濃,再加左少少煙肉粒作點綴,相當唔錯!❤️千層炸豬排配咖哩烏冬這道獨特的吉列千層豬排_,與普通的吉列豬扒有著明顯的不同,店家巧妙地將多層薄片豚肉疊起,然後炸製而成,外脆內軟,這種做法令菜品有更豐富的口感層次,同時也避免了過於油膩的問題,炸粉的厚度恰到好處,切開後肉質也不會散落,層次分明,散發出濃郁的風味,配煙韌彈牙的咖哩烏冬,令人一試難忘。❤️照燒蘆筍豚肉卷配天使麵蘆筍香脆爽口,豚肉煎到微焦,香氣四溢,油脂味重,灑上胡椒粉後,格外惹味,與蘆筍十分匹配,細滑的天使麵,沾上醬料,十分美味可口。❤️飲品-- 富士山這兒的飲品十分出色,我們點的,賣相十分精緻,不但打卡一流,而且口感滑順,清甜中帶點咸香,相當特
きっとかつ Kitto Katsu (觀塘)
地址 : 觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室

❤️千層炸豬排配咖哩烏冬
❤️照燒蘆筍豚肉卷配天使麵
❤️飲品-- 富士山
這兒的飲品十分出色,我們點的[富士山],賣相十分精緻,不但打卡一流,而且口感滑順,清甜中帶點咸香,相當特別。
店員服務有禮,向我們介紹食物,餐廳在菜品設計上非常用心,令人耳目一新,值得一試。

#きっとかつ #Kitto Katsu #日本美食 #觀塘美食

2024-08-25 111 浏览
當你返咗香港 但依然想食日本菜…咁咪去食囉咁多嗲🤷🏿‍♀️不過日本菜食得多都會想轉下款所以就揀咗西式西餐~觀塘工業大廈成日都有啲裝修到好靚嘅餐廳真系唔入去都唔知 原來咁靚🤭富士山嘅background 再加燈飾 都幾有feel如果嚟拍拖其實都系個唔錯嘅option😆👍🏿千層吉列豚(芝士流心) $138呢個系店員介紹嘅 話系佢哋嘅signature🤭同平時食開嘅吉列豬扒唔一樣用咗豬腩片卷成千層嘅模樣 加入mozzarella cheese然後炸成金黃色最後鋪上一塊芝士再經火炙而成滿心期待咁切開😚有啲可惜嘅系佢只有好少好少嘅芝士拉絲同想像中嘅芝士流心有啲出入不過味道唔差~酥脆嘅吉列炸衣 厚薄適中豬腩片偏肥 而且份量足 所以食落較油卷住咁多層 肉質都唔鞋 好易咬開再配搭表面嘅炙燒芝士 食落幾惹味 仲帶啲黑椒嘅香氣成件事好邪惡😂但其實味道都唔錯嘅隔離有啲沙律菜做伴碟 正好中和下吉列豚嘅油膩🤣味道: 7/10👌🏿咖喱烏冬(跟set)另外呢個set仲可以配搭burger/咖喱飯/咖喱烏冬/咖喱天使麵/更多沙律菜/水果史努比揀咗咖喱烏冬日式甜咖喱 帶少少辛香 唔系死甜👍🏿烏冬嘅質感唔差 扁身嗰種雖然未
當你返咗香港 但依然想食日本菜…
咁咪去食囉咁多嗲🤷🏿‍♀️
不過日本菜食得多都會想轉下款
所以就揀咗西式西餐~
觀塘工業大廈成日都有啲裝修到好靚嘅餐廳

成件事好邪惡😂
但其實味道都唔錯嘅
隔離有啲沙律菜做伴碟 正好中和下吉列豚嘅油膩🤣
味道: 7/10

👌🏿咖喱烏冬(跟set)
史努比揀咗咖喱烏冬
日式甜咖喱 帶少少辛香 唔系死甜👍🏿
烏冬嘅質感唔差 扁身嗰種
雖然未去到極至煙韌彈牙
但都算有少少咬口 唔錯~
味道: 6.5/10

👍🏿南瓜湯(跟set)
Btw每個set都會跟個是日餐湯

Appreciate佢rest牛扒嘅時間控制嘅幾好
令牛扒成功咁hold到好多肉汁
所以先做到咁juicy🤤
真系啖啖都好多汁架
同埋牛味夠突出 用料唔差~
另外都有啲沙律菜 吸咗啲牛肉汁系好食啲嘅🤭
味道: 7.5/10

👌🏿天使麵(跟set)
爸爸👨🏻話佢鍾意食天使麵 所以就嗌咗
適量嘅黑椒同鹽去調味
雖然麵條系幼身嘅
但麵質唔會話淋bla bla咁
一絲絲都幾滑
不過就咁食有少少dry
史努比就麻麻 但爸爸👨🏻話好食
味道: 6.5/10 (爸爸👨🏻比8分🤣)
性價比: 7/10

服務: 7/10
衛生: 7.8/10
抵食: 7/10
2024-08-24 101 浏览
🍱餐廳:きっとかつ Kitto Katsu🏫地址: 觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室朋友說觀塘工廈有間小店有"户米豚"食,即係特別好味的豬,而且老闆又好人,所以我今日特登同屋企人去試試,真係掂👍老闆真係非常友善,話這款和豚是從日本特別訂購,果然不需任何醃料,肉本身的鮮味特別香甜美味,我最鍾意食以下呢兩款:~香煎日本北海道户米豚配日式咖哩飯廚師把"户米豚"煎得剛剛好,豚肉肥瘦相間,肉質juicy,有驚喜呀❤️日式咖哩汁香濃惹味,配飯來吃非常匹配,惹味又開胃之選👍~照燒蘆筍豚肉卷配天使麵好似金菇牛肉卷,不過唔係用牛肉,係用薄薄的一塊豚肉包裹着蘆筍😁蘆筍清甜爽口,豚肉嫩滑入味;天使麵很順滑,還搭配了新鮮水果,感覺好健康👍整體來講,呢度性價比高,"户米豚"同天使麵一定要食,其他的菜式也在水準之上,飲品也有特色,下次要再嚟試其他食物😬
🍱餐廳:きっとかつ Kitto Katsu
🏫地址: 觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室

~香煎日本北海道户米豚配日式咖哩飯

~照燒蘆筍豚肉卷配天使麵

2024-08-23 87 浏览
雖然佢位於觀塘工業區,但係都好容易搵到。一早就聽聞過去炸豬扒🐖好出色,今日就試吓先。店入邊以日式風格為主,唔同嘅海報裝飾等等,幾有特色🪭。同埋佢嘅吉列豚唔同出邊嘅一樣,主要係用豚肉片慢慢堆砌,所以別有一番風味。旁邊更加有一啲醬汁汁可以自行調味 ,呢樣嘢值得加分。千層吉列豚(芝士流心)+羅宋湯+秘製日式咖喱天使麵+Unbloodymary $150今日餐湯係羅宋湯,估唔到佢配菜都十分之足料,大量嘅菜粒與蔥等等,味道好濃郁。豚肉非常之厚身,但係炸得啱啱好,揀咗芝士流心,面頭已經有芝士🧀,而切開仲見到濃郁嘅芝士,好幸福☺️。而豚肉嘅質地又唔會炸得過火,推薦🥳🥳。而且都會有細細份沙律,有秋葵車厘茄沙律菜等等,非常之細心,可以用嚟解下油膩。跟餐可以揀、漢堡、沙律🥗等,今次就揀咗天使麵,份量就啱啱好,同豬扒都幾夾。嘢飲方面就就係一個非常之健康嘅梳打,入邊有紅蘿蔔、橙、蘋果,提子,飲落去就酸酸甜甜幾夾同幾好飲😍😍😍一口翡翠千層吉列豚+羅宋湯+秘製咖喱湯烏冬+富士山 $110有六粒用豚肉片包住翡翠苗炸嘅吉列豚,第一次見到咁新奇嘅食物。原來呢兩樣嘢都幾夾有少少蔬菜類仲可以減低油膩感,而且六大嚿啱啱好😽烏冬

烏冬煙韌彈牙,咖喱汁都係比較日式,唔算太重味。

叫咗杯富士山飲品,外貌藍藍白白,真係幾似富士山🗻。後尾發覺佢嘅底部係有富士山圖樣! ! 非常之吸睛。而味道方面上層有海鹽奶泡,加上梳打,非常之特別。

きっとかつ Kitto Katsu (觀塘)
觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室

• 千層吉列豚
2024-08-20 126 浏览
收工之後唔想行咁遠,去咗觀塘搵朋友食晚飯,因為朋友唔食牛,所以就去咗呢間出名食吉列豚肉嘅餐廳😳店員態度非常好,特登逐一介紹佢哋嘅招牌菜🥰特色豚肉料理 - 套餐包括餐湯、主菜、餐飲🌟 餐湯 - 忌廉蘑菇湯味道好香濃,朋友好鍾意🤣🌟千層吉列豬(芝士流心版) $138店員特登介紹佢哋嘅吉列千層豚有別於平時食到嘅吉列豬扒,佢係將一層層嘅豚肉搭起再炸,所以口感層次更加豐富,除咗豚肉入邊有芝士流心,厚厚嘅千層吉列豚上面都有滿滿嘅半溶芝士🧀️非常吸睛。炸粉幾脆唔會好厚,切開一層層豬肉都唔會好散,入面個分層好靚,千層吉列豚都幾濃味😙-千層吉列豚當然係重點,但係令我更加欣賞餐廳嘅細心,係佢比嘅沙律份量都好多🥹好適合追求均衡飲食嘅人🫶🏽PS:沙律係冇醬汁嘅,我自己冇乜所謂,覺得咁樣更加健康😝⭐️日本北海道戶米豚(可香煎/吉列)$218見到個價錢呆一呆,但係店員推介之下都係照揀咗🤪店員話呢一款豚肉係宰割前一個月特登轉飼料所以特別唔同😲我揀咗香煎嘅煮法,煎得好靚,表面微微焦香,口感未去到鬆軟,偏實肉少少帶啲咬口🤣如果呢間餐廳嘅豚肉都有得揀七成熟就好啦🤣-以上套餐可跟是日水果、沙律、秘製日式咖哩飯、沾烏冬、天使麵或

特色豚肉料理 - 套餐包括餐湯、主菜、餐飲

🌟 餐湯 - 忌廉蘑菇湯
味道好香濃,朋友好鍾意🤣

🌟千層吉列豬(芝士流心版) $138

⭐️日本北海道戶米豚(可香煎/吉列)$218
以上套餐可跟是日水果、沙律、秘製日式咖哩飯、沾烏冬、天使麵或漢堡包(跟薯條)
⭐️沾烏冬
我哋兩個都揀咗烏冬配搭咖喱湯,日式咖喱一啲都唔Hea,紅蘿蔔同埋薯仔配料份量都比到足,咖喱湯底有香料味唔會得個死甜,連烏冬都係選用日本烏冬🤩誠意十足🙌🏻
🌟夕焼け(yuuyake/晚霞)
呢一杯係橙汁加濃縮咖啡,兩者非常匹配,而且個分層好靚🥰咖啡經過橙汁沖淡之後唔會話好酸好苦,反而係淡淡的橙香味,幾特別😲

🌟凍檸水
加分位係糖水分開上,味道正常🙌🏻
以上套餐配搭選擇多,一啲生酮飲食嘅人士都有得揀,係一間又有誠意又貼心嘅餐廳☺️🎉
要嚟觀塘整電話,梗係要試下工廠區美食。唔想等位,刻意避開食飯時間,原來都有人好似我咁,食晏啲。搵呢間因為個千層吉列豚,特調咖啡。套餐包湯和飲品,有加一服務。店內有一幅牆畫上富士山,電車,好有風味。🍖千層吉列豚(芝士流心) $88炸得好嘅吉列一啲都唔油,食落乾爽脆。千層豚肉唔乾有肉汁,入面有流心芝士,外面又有😍。先試原味,不錯;再試炸豬扒醬汁,更喜歡。🍜秘製咖哩湯烏冬手打烏冬煙韌,秘製咖哩湯唔係一般偏甜嘅日式咖哩,微辣creamy。🥣是日餐湯周打蜆湯,creamy,最特別係面頭嘅魚仔餅,童年回憶。🍹木漏れ日+$12Espresso倒入柚子梳打中,面層形成好似啤酒嘅氣泡,清新好飲,呢杯叫perfect days,真係好啱。🥩紐西蘭牛側腹排黑椒汁  $168脂肪較少,肉味香濃,中間微粉紅,配上好日式嘅黑椒汁,濃郁好味。🍲秘製日式咖哩飯唔係一般偏甜日式咖哩,微辣,開胃。🍹夕焼け+$12Espresso配鮮橙汁,飲得出鮮榨橙汁微微嘅澀味,酸甜清爽。

🍖千層吉列豚(芝士流心) $88
秘製咖哩湯烏冬

🍜秘製咖哩湯烏冬
週打蜆湯

🥣是日餐湯
周打蜆湯,creamy,最特別係面頭嘅魚仔餅,童年回憶。
木漏れ日

🍹木漏れ日+$12

紐西蘭牛側腹排黑椒汁

🥩紐西蘭牛側腹排黑椒汁  $168

🍲秘製日式咖哩飯
唔係一般偏甜日式咖哩,微辣,開胃。
左:木漏れ日。右:夕焼け

🍹夕焼け+$12