很可以啊這個早餐~一日三餐早餐真的超好吃呀,來了兩次試了都想吃的哈哈哈~🧒🏽:沙嗲牛米+厚多士炒蛋+燒賣皇后燒賣腸粉+熱咖啡👦🏻:沙嗲牛漢堡扒公仔麵+熱咖啡漢堡扒超好吃的,煎得剛剛好的香口跟外脆,沙嗲牛亦都非常好吃(*≧∀≦*)(*≧∀≦*)抵食又有質素呀(๑>◡<๑)燒賣皇后真的好好好吃(利申不是燒賣關注組成員)入面有粒粒冬菇架好正好香,尼份燒賣腸粉早餐加埋先$29包飲品真的抵食又飽肚~

🧒🏽:沙嗲牛米+厚多士炒蛋+燒賣皇后燒賣腸粉+熱咖啡
👦🏻:沙嗲牛漢堡扒公仔麵+熱咖啡
沙嗲牛米
沙嗲牛漢堡扒公仔麵
燒賣皇后燒賣腸粉

沙嗲牛米
沙嗲牛漢堡扒公仔麵
燒賣皇后燒賣腸粉
最近兩年香港發生了太多事情,真的令人喘不過氣來,香港人還可以做甚麼?我想不通。為了解決這煩惱,今天我決定走到「一日三餐」吃午飯,邊嘴嚼邊思考人生。中午12時前已經來到,門口是慣常的人龍,但幸好流轉快,不消15分鐘就可以入座。常餐B:招牌蔥油雞扒撈公仔麵 $49在門口排隊時,已在盤算要吃甚麼。本來是想試風評甚佳的豉油雞,但考慮到可能會太飽,又被常餐的丹麥多士吸引著,於是在最後一刻轉了軚。常餐先來了3.6牛乳炒滑蛋+丹麥厚多士,老實說,滑蛋做得不夠滑,底下太熟面頭太生,丹麥多士竟然幫我直接塗上了牛油,牛油味蓋過了丹麥酥的輕甜味,有點點失望。幸好撈公仔麵還是做得不錯,雞扒尚算軟嫰,公仔麵夠多汁,配以蔥油,吃得滋味。仿鮑魚絲豉油皇炒麵 $68朋友則點了炒麵,炒得乾身,熱辣辣、香噴噴,蘸少許辣椒醬吃,也十分美味。吃完這頓飯,我還是悟不出任何道理來,激氣!沒辦法,惟有再多來、多思考,下次我要試豉油雞啊!
常餐B:招牌蔥油雞扒撈公仔麵 $49

仿鮑魚絲豉油皇炒麵 $68

2021-03-21 4108 浏览
我來到「旺角」「通菜街」,準備光顧「一日三餐」的時候,發現店外在大量食客排隊,等候進入餐廳用餐的機會,結果我也需要加入排隊行列。本來我是想光顧「旺角」「通菜街」裡面的食店「一日三餐」,想看看「一日三餐」的餐牌裡面,有沒有製作和提供類似「牛腩」的食品。但是我來到「通菜街」,發現到和進入「一日三餐」裡面之後,發現「一日三餐」餐牌裡面沒有「牛腩」,只有類似「牛腩」,實際名稱叫做「牛脷」的食品。於是我在點餐的時候,詢問「一日三餐」裡面的侍應,「牛脷」實際製成品會否像「牛腩」,可惜「一日三餐」侍應直接回答我,「一日三餐」餐牌沒有提供「牛腩」。於是我迫於無奈地,惟有放棄享用「一日三餐」裡面的午餐或者晚餐,改為選擇在「下午茶」時間,光顧享用「一日三餐」的「下午茶」。其實「一日三餐」把自己食店的實際店名名稱,改做「一日三餐」,「一日三餐」本來的用意看似,無非是想主打一般食店都會有的正餐食品。結果「一日三餐」餐牌實際上的內容,卻沒有一款正餐食品,真正能夠合乎我平日的要求,令我無法在正餐時間裡面,堂堂正正享用「一日三餐」的主要餐點。我最後只能夠在「一日三餐」沒有「牛腩」,迫於無奈的情況下,改為嘗試平日一般

我最後只能夠在「一日三餐」沒有「牛腩」,迫於無奈的情況下,改為嘗試平日一般人「一日三餐」裡面,不包括在內的「下午茶」茶餐。

賞花杏仁露

至於我平日享用的正餐食品重任,到最後還是只能夠另外繼續在其他地方尋找下去了。至於「一日三餐」的「下午茶」茶餐食品,我選擇享用兩款「菠蘿包」類食品。

黑松露炒蛋菠蘿包

我第一款享用的「一日三餐」「下午茶」「菠蘿包」食品,是「黑松露炒蛋菠蘿包」。顧名思義,即使是把強烈氣味「黑松露」加入「炒蛋」裡面,變成氣味濃厚的甜味炒蛋。

至於我在「一日三餐」下午茶裡面享用的「菠蘿包」食品,是加入「沙嗲炒牛肉」在裡面,味道相對比「黑松露炒蛋菠蘿包」更加濃厚的「沙嗲牛肉菠蘿包」。

至於「一日三餐」兩款下午茶裡面的飲品方面,我分別選擇了享用「凍奶茶」,以及被「一日三餐」改了名變成「上返行人路」,實際上的「賞花杏仁露」飲品。

我選擇享用冰凍「杏仁露」飲品,冰凍「杏仁露」飲品裡面的實際味道,擁有非常濃厚的「杏仁」氣味,還有來自「杏仁」的濃厚甜味。

至於「一日三餐」套餐飲品「凍奶茶」裡面的淡奶甜味濃度,還是跟一般港式茶餐廳製造的「凍奶茶」飲品,實際上甜味濃度感覺相差無幾。

沙嗲牛肉菠蘿包

至於「一日三餐」的「黑松露炒蛋菠蘿包」,雖然是有「雜果沙律」作為配菜,可惜「雜果沙律」使用的材料,只是一般罐頭雜果而已,加入「蛋黃醬」後實際味道感覺比較酸,不太符合我的口味要求。

反而我現在已經開始適應「黑松露炒蛋菠蘿包」裡面的「黑松露」氣味,所以相對比較能夠接受到「黑松露炒蛋菠蘿包」多過酸味「雜果沙律」。

至於「黑松露炒蛋菠蘿包」表面的「菠蘿包」,「菠蘿包」實際口感鬆軟程度尚可,可能因為我剛食完酸味「雜果沙律」,所以還有胃口食完整個「黑松露炒蛋菠蘿包」。

至於「一日三餐」的下午茶「沙嗲牛肉菠蘿包」,「沙嗲牛肉菠蘿包」旁邊還是酸味「雜果沙律」而已,酸味「雜果沙律」不值得再提一次。

反而值得一提的反而是「沙嗲牛肉菠蘿包」,因為「沙律牛肉菠蘿包」裡面夾着的「沙嗲牛肉」實際「沙嗲」醬味道很甜,就算只靠惹味甜味「沙嗲」醬,應該也可以足夠我食完整個「菠蘿包」。

再加入「沙嗲牛肉菠蘿包」裡面的「牛肉」實際口感頗為軟腍,而且「牛肉」裡面的筋不算多,沒有太過妨礙咀嚼和撕咬「牛肉」的實際過程。

雖然「一日三餐」餐牌裡面,沒有值得我在正餐時間享用的食品,但是「一日三餐」裡面的「下午茶」價錢不算昂貴,味道還算甜,下次沒有太多人排隊的話,或許會考慮一下。

2021-02-27
黑松露炒蛋菠蘿包
沙嗲牛肉菠蘿包
2021-03-19 337 浏览
💛💚🧡💜🥩🍹🍽 長長的人龍,排了半小時的隊,才試到的一間港式茶餐廳!一切都值得! 它的豉油雞真的一絕,豉油汁帶少少甜,夠入味,雞嫩。 再試了港式鐵板雜扒餐,配黑松露燒汁。黑松露燒汁很「黑松露」,可惜,真的不配「港式雜扒」。雜扒有牛,豬,雞,司華力腸,薯角。其實還配一碗飯,但怕太飽,決定放棄那一碗飯。 再試了「一日三餐」的名物:「賞花杏仁露」,在「港式杏仁露」的表面,加上乾玫瑰花瓣,一邊喝,一邊「賞花」,很有趣。 Queuing up more than half a hour just for trying the “Hong Kong Style Restaurant” (Cantonese Pronunciation: Cha Chaan Teng), which is a typical restaurant for Hong Kong quick dining culture.The “Sweet Soya Chicken” and the signature drink “Apricot Kernel Drink with dried flower” taste wo
💛💚🧡💜
🥩🍹🍽

The “Sweet Soya Chicken” and the signature drink “Apricot Kernel Drink with dried flower” taste wonderful. The sauce is a bit sweet with herb and smell of wine, the chicken is just cooked and the meat is so tender.

The potion of “mixed steaks served with metal plate” is too large for me. Beef, pork, chicken, sausage, egg and some potatoes.

So full for tonight.
豉油雞  (半隻)
雜扒餐
2021-03-19
豉油雞  (半隻)
  • 豉油雞
2021-03-14 446 浏览
今日黎到旺角近油麻地地人氣冰室:一日三餐,平時呢度要排隊排到去登打士街,今日難得地只係排幾張枱,就即管食下😂😂黎到就梗係要叫佢既人氣常餐啦❗️❗️炒蛋夠滑夠好味😋😋😋丹麥多士又夠驚喜,好鬆軟,但外層又夠脆口😋😋加埋煉奶,更加錦上添花,好味😋😋之後就到主食,豬扒公仔麵🍜豬扒大大舊,又夠肉汁,唔會煮到太干,正👍🏻👍🏻😋😋而個湯底又唔會落得太多味精😋😋岩高好整體來講質素幾好食😋😋值得黎試下👍🏻👍🏻

黎到就梗係要叫佢既人氣常餐啦❗️❗️

炒蛋夠滑夠好味😋😋😋

招牌豬扒公仔麵常餐

之後就到主食,豬扒公仔麵🍜

豬扒大大舊,又夠肉汁,唔會煮到太干,正👍🏻👍🏻😋😋

而個湯底又唔會落得太多味精😋😋
岩高好

整體來講質素幾好食😋😋
值得黎試下👍🏻👍🏻
2021-03-13 294 浏览
餓咗西多士大半年,因為搵唔到好食黃茶記一直都無得食…難得今日放假出旺角近近地,諗住試吓「一日三餐」,同埋要試吓遠近馳名嘅賞「花杏仁露」。星期五下午茶時間,無諗過咁嘅鐘數都要排隊等入,都排咗差唔多20-25分鐘。如果唔係放假同埋一心想嚟支持吓,正常嘅我應該放棄咗。天氣好熱,响街頭晒住咁排隊,側邊仲有人推住鐵車入出貨入貨,都真係有啲辛苦,還好食物質素值回票價。毫無沿念地點個西多士花生醬餡,但係响杯嘢飲度猶豫咗一陣:等到身水身汗有啲想要杯清爽啲嘅凍檸茶,但咁難得嚟到又好似應該試吓名物;杏仁露一般都熱飲,凍又驚佢怪怪地…結果最後叫叫凍賞花杏仁露。西多士正常發揮,唔會食到滿口油膩,又有蛋香,花生醬薄薄一層唔會太漏但又夠晒味。凍賞花杏仁露呢,原本期望玫瑰係有味嘅,但原來只係做裝飾;不過okay啦,gimmick嘅嘢,食得開心都係一件事。但估佢唔到真係好好飲!從來都唔特別中意飲杏霜,但呢個香味好濃郁質地細滑,好似係流質版嘅杏仁豆腐,好有驚喜!仲有就係,叫凍飲唔會default加飲管,環保之餘可以大啖大啖痛快地飲,爽呀!下次啱時間有機會都會想返啅,希望到時仍然係要排隊入💛

下次啱時間有機會都會想返啅,希望到時仍然係要排隊入💛
2021-03-12
  • 賞花杏仁露
2021-03-13 291 浏览
平時行過見到排晒隊,我都會揀行去附近其他店分散投脂🤭所以之前一直未試過。今日我決定點都要排隊入去試下💪🏼平時經過都見到飛機師,今日當然我都好想見到😭相信下次一定可以見到飛機師&friend講返食物先,我叫咗午餐💛黑椒牛柳絲炒意粉💛$57夠鑊氣,調味岩岩好,黑椒香味突出👍🏻💛凍檸茶💛加$3餐飲都好重要!茶底有紅茶香,檸檬唔會苦澀,講實話,茶記嚟講算冲得好好👍🏻快速食完讓返位俾下一枱接力,香港人真係好團結💛😭下次路過要買隻豉油雞(見到隔離枱好似好好味😋)各位繼續接力,一日三餐keep住水準,keep住日日長龍💪🏼💪🏼💪🏼
今日我決定點都要排隊入去試下💪🏼
講返食物先,我叫咗午餐
💛黑椒牛柳絲炒意粉💛$57
夠鑊氣,調味岩岩好,黑椒香味突出👍🏻
💛凍檸茶💛加$3
各位繼續接力,一日三餐keep住水準,keep
住日日長龍💪🏼💪🏼💪🏼
黑椒牛柳絲炒意粉
黑椒牛柳絲炒意粉
2021-03-09 698 浏览
排咗成粒鐘都係值得嘅,雞滑汁嫩,口味係完全有傳統嘅感覺,而飲則粒粒分明,我超喜歡,而且啲汁撈埋飯一齊食,更加有口感!整體而言,除咗味道、份量,價錢亦相當合理,值得推介和再次幫襯!
2021-03-07
2021-03-08 573 浏览
🔸️上返行人路 (賞花杏仁露) $19原汁原味, 非常之濃! 水準之上! 超級推介👍🏻 岩曬女士們美顏! 好似賣廣告咁😂 🔸️乾炒牛河 $42想食勁耐, 火喉夠, 色水靚! 唔會油膩喎😋🔸️花生醬煉奶雙拼多士 $23比一般茶記靚d既多士😂整體黎講, 今次第2次去食, 依然keep到水準。睇得出非常有用心去經營。下午茶相對黎講抵食又大碟, 當然無論咩時間, 都係有條人龍。不過都快既!
🔸️上返行人路 (賞花杏仁露) $19

🔸️乾炒牛河 $42

想食勁耐, 火喉夠, 色水靚! 唔會油膩喎😋

🔸️花生醬煉奶雙拼多士 $23

比一般茶記靚d既多士😂

2021-03-05
2021-03-04 326 浏览
愁雲慘淡,天色晦暗,雨點紛飛的一天,獨個兒來到這裡捧場。或許是天氣欠佳和是周末,人們大多不願早起的關係吧,到達的時候客人不多,可以即時入內吃個早餐。只是簡單的「漢堡扒3.6牛乳炒滑蛋米粉」,不特別,但足可飽肚,漢堡扒雖不厚,但有兩塊,而且不太油;滑蛋都算滑,不過味道稍淡;米粉份量都足夠,加杯走甜的凍檸水,已是一份滿足的早餐。其實,人生於世,所求的是甚麼?一日三餐,睡得安穩,身體健康,可以在一個人人平等、公義的社會裡組織家庭,發展事業,尋覓理想,即使不能得到榮華富貴,只要不是家徒四壁,身無分文,三餐一宿,得到溫飽,已經足夠。要是不義而富且貴,無非浮雲而已,可帶進棺材嗎?
早餐
2021-03-04 723 浏览
之前聽好多朋友嚟一日三餐都要大排長龍,趁平日放假,朝早10點幾去碰碰運氣。好彩去到啱啱有位走嘅時候已經開始有人龍!第一次嚟,叫咗我平時茶記食開嘅沙嗲牛肉米粉,加個3.6牛乳炒滑蛋、牛油厚方包、仲有OpenRice見到似乎好吸引嘅賞花杏仁露,平凡中各有驚喜沙嗲牛肉係佢招牌菜之一,個沙嗲汁果然煮得好香,牛肉嫩滑。方包用嘅係丹麥麵包,就算唔搽牛油,本身已經充滿牛油嘅香甜,正方形厚切保留咗四邊麵包皮嘅香味同咬口,細細塊唔會食得太膩。杏仁控嘅我一般對茶記嘅杏仁茶冇乜期望,但係呢杯賞花杏仁露真係唔錯,有杏仁嘅香味,唔會死甜,加埋鋪上面嘅食用花瓣,有誠意嘅美味之作
走嘅時候已經開始有人龍!

沙嗲牛肉係佢招牌菜之一,個沙嗲汁果然煮得好香,牛肉嫩滑。

招牌沙嗲牛肉米粉

2021-03-04
$38 (早餐)
2021-02-23 842 浏览
近嚟最紅嘅茶餐廳,一定唔少得呢間,飛機師做老闆,剩係呢點都熱爆,難怪經常大排長龍,想食就要避開 peak hour。我十二點鬆啲就去到,等咗一陣就有位。叫咗個五一常餐,配杯小店名物賞花杏仁露。杏仁露好厚身,唔太甜,杏仁味亦唔算濃,配埋面頭嘅玫瑰花瓣,幾清香,唔錯👍。常餐我揀咗豬扒公仔麵,多士,腸仔同薯餅,最好食係塊丹麥多士,本身已經充滿牛油香味,面頭仲搽咗一 pat 厚厚嘅牛油,真係香上加香😍;至於其他食物就正正常常,豬扒雖然好大塊,但係肉質比較實;薯餅似一般凍肉舖賣嘅貨色😂,口感好粉,油亦落多咗,有朕油味😐。下次要試下悅和豉油雞,燒賣皇后燒賣等名物。

下次要試下悅和豉油雞,燒賣皇后燒賣等名物。
2021-02-21 711 浏览
譚文豪老細開食肆,之前新開張已成為超人氣黃店,每次路過都見店外大排長龍,週末扚起心肝去排隊,大概等左45分鐘有位(有點感動)本身想試焗飯,不過即叫即製要等20分鐘,唔想阻住地球轉而打消念頭。試左個咖喱牛脷飯 $58 咖喱香而不辣,撈飯一流,牛脷有五塊,幾厚身,夠淋。鐵板XO海鮮炒烏冬 $66 包飲品,味道唔錯,應該落左好多XO醬去炒,食到蝦米乾。配料有魷魚,八爪魚仔,蝦等等,都幾足料,不過鐵板上有個缺點係痴底,底部烏冬有點乾硬化。離開時見到店外等位人龍仲長左,果然利害!餐廳食物我覺得唔錯,但唔算有特色,要排一個鐘既話我會試吓其他黃店。
咖哩牛脷飯

鐵板XO海鮮炒烏冬

2021-01-16
咖哩牛脷飯
2021-02-20 517 浏览
星期六一點左右到 等左45分鐘先入到去~ 真係少啲耐力都唔得! 覺得要食野打個底~ 最後餓到無乜知覺🤣咖喱牛脷飯 $59咖喱唔算辣 配飯食真係一流! 牛脷勁厚身~ 我覺得都算好淋身 不過友人就覺得可以再淋啲!鐵板XO海鮮炒烏冬 $66落單前被通知可能無鐵板轉用碟上☹️ 結果仲有鐵板淨 感覺好似會熱辣辣咁!🤪XO醬落得好足料 每一啖都會食到XO醬咁!亦都有唔同種類嘅海鮮 足料! 烏冬炒得好淋身 勁入味~ 不過如果洋蔥可以再多少少就好😛

咖喱牛脷飯 $59

鐵板XO海鮮炒烏冬 $66
XO醬落得好足料 每一啖都會食到XO醬咁!
2021-02-03 766 浏览
呢度雖然開業咗唔係好耐,但都幫襯過好幾次,本人幾鐘意食呢個招牌常餐B雞扒入味煎得夠香脆、公仔麵🍜又唔會太淋👍牛乳炒滑蛋真係好滑蛋味濃件多士仲服務態度仲非常好雖然每次嚟都好多人排隊,但本人覺得呢度係一間值得排隊撐嘅黃店茶記臨走前仲叫咗個咖喱牛脷飯外賣🥡 咖哩香味十足👍牛脷唔會太淋有咬口冇蘇味😋
雞扒入味煎得夠香脆、公仔麵🍜又唔會太淋👍

牛乳炒滑蛋真係好滑蛋味濃

件多士仲