2021-04-17 270 浏览
好耐冇食可以變粥底嘅火鍋,咁岩見到book呢間試試一嚟就點套餐,抵讚嘅係海鮮分量十足而且新鮮乾淨。蜆雖然細細隻但係無沙肉蟹大大隻。抵讚嘅係如果個殼太厚開唔到,店員會幫你用保鮮紙包起再扑開俾返你。最後煮粥底亦都會幫你先隔渣重點係冇限時唔使食都趕頭趕命。早一日前預約仲有九折tim. 有機會會再encore
好耐冇食可以變粥底嘅火鍋,咁岩見到book呢間試試
一嚟就點套餐,抵讚嘅係海鮮分量十足而且新鮮乾淨。
蜆雖然細細隻但係無沙
最後煮粥底亦都會幫你先隔渣

重點係冇限時唔使食都趕頭趕命。
早一日前預約仲有九折tim.
有機會會再encore
2021-03-02 1170 浏览
一早得知今天會於石門下班,便在開飯搜尋有什麼好西吃,難得現在有堂食嘛。發現石門比較多海鮮主題的餐廳,其中這家餐廳一天前預訂可享九折優惠,二話不說就先訂座。由於星期一至四關係,店家不設加一,手工火鍋海鮮套餐只需$248,折後每人總共$223。火鍋選了最常見的豬骨湯,最後會用來煮粥底,十分期待。招牌豬骨粥底湯色很清澈,滾起來散發鮮美濃郁的香味,還有數片鮮甜蘿蔔。海鮮類十分新鮮,尤其是肉蟹和海蝦,剛上碟時還有點郁動,可見十分新鮮。每人有半邊肉蟹,些許蟹膏鮮美飽滿,多汁甘甜的蟹肉比例特別多,好滿足。海蝦新鮮得去蝦殼毫不廢力。原條的蟶子王鮮生有口感,與鮮魷一樣有爽口彈牙的感覺。蜆類有一半特別肥美,但同樣鮮甜,吃起來沒有沙,口感佳。生蠔份量頗多約有十多粒,滾起來裡面半熟,流出濃郁的海水鮮味,而不腥口。安格斯牛肉、羊肉卷及西班牙梅頭肉每碟各有六大片,新鮮自然自身肉味濃郁嫩滑,油花分佈亦算平均,滾得太久也不會太老而榎歰歰。菜肉餃店家自家製作有自己的獨門秘方,香氣四溢,餃皮嫩而薄有韌性。八粒牛丸充滿牛肉汁及牛肉味,口感彈牙帶點牛筋有嚼勁。火鍋不少得的生菜份量約有一整棵,很新鮮翠綠。最後加入菜脯粒、冬菜及
招牌豬骨粥底
海蝦
生蠔
菜肉餃
牛丸

原條的蟶子王鮮生有口感,與鮮魷一樣有爽口彈牙的感覺。
蜆類有一半特別肥美,但同樣鮮甜,吃起來沒有沙,口感佳。
八粒牛丸充滿牛肉汁及牛肉味,口感彈牙帶點牛筋有嚼勁。
火鍋不少得的生菜份量約有一整棵,很新鮮翠綠。
最後加入菜脯粒、冬菜及南瓜粒煮成海鮮粥,盡吸整餐海鮮的精華湯汁,極鮮美。
2021-03-01
2021-03-02 577 浏览
今天找朋友吃飯,朋友說他附迎有間海鮮火鍋的很不多,又便宜又多選擇,我看了一下餐牌,還真的不錯,而且預早訂座還有9折優惠,星期一至四又沒有加一服務費,就可以吃到海鮮和其他配料,最後還有粥底,性價比不錯,就去找他吃了!手工火鍋海鮮套餐(248元)招牌豬骨粥底既然是招牌,那肯定是點這個,而且一開始還放了蘿蔔進去一起煮,一邊有豬骨的香,一邊有蘿蔔的甜,蘿蔔最後煮得非常入味,很好吃,又沒渣!最後加上了南瓜,菜脯和粥煮成了粥,吃起來味道很鮮甜!肉蟹肉蟹很大的一隻,送到上來的時候還是會動的,這說明了很新鮮了,不是死蟹!肉質很飽滿,吃起來很鮮甜,再配上醬油,更能突出他的鮮甜味,而且還有點膏,不錯!蟶子王蟶子王已經幫你處理好了,直接放到湯裡燙十幾秒就可以吃了,吃起來非常爽脆,又帶點甜,很不錯!海蝦每隻海蝦都用鐵籤串好,煮好就可以直接用手拿著來吃,非常方便,而且蝦都很新鮮,蝦肉鮮甜彈牙!鮮魷這個預先切好了小塊,吃起來不費功夫,味道爽滑彈牙!貝類這個一共給了8個,每一個都挺大的,煮到開口就可以吃了,內裡的肉都很厚,吃起來非常鮮甜!蠔平常我都很少吃蠔的,因為都怕了他的味道,但這裡的蠔真的不錯,雖然只是小小的一

手工火鍋海鮮套餐(248元)
招牌豬骨粥底

蟶子王

海蝦

鮮魷
這個預先切好了小塊,吃起來不費功夫,味道爽滑彈牙!

貝類

平常我都很少吃蠔的,因為都怕了他的味道,但這裡的蠔真的不錯,雖然只是小小的一隻,但吃起來非常嫩滑,入口爆汁,非常好食,而且給的份量也挺多!

安格斯牛肉
雖然雪花比較普通,但吃起來牛味很濃,而且中間帶筋,吃起來特別爽,味道不錯!

羊肉
羊味挺濃,比較爽滑!

西班牙梅頭肉
這個豬肉雪花不錯,吃起來挺嫩,帶點油香!

牛丸
這個味道挺好,牛味濃,內裡還有肉汁!

魚皮餃
吃起來挺嫩滑,油香十足!

生菜
份量很足,很新鮮!

2041 浏览
1959 浏览
2021-01-01 704 浏览
新年第一日當然要食好西🤗上網搵到一樂既海鮮肥牛火鍋套餐啱哂心水原先都擔心食材質量, 都有啲擔心俾人呃😅好彩ws店主都有問有答送貨前都有通知😄收到之後一打開見到每樣食材都包得好好, 好乾淨急不及待擺位開爐🤣龍蝦好甜,蟹多膏, 魚蝦蠔仔都好鮮味肉質結實絕對無老點😁🤗👍牛肉豬肉都好好味😄辣椒🌶️蔥蒜莞茜豉油都大大杯👍仲有粟米🌽魷魚🦑響鈴真係大滿足大家都食得好開心好飽🥳一定會再幫襯🤤🤓
新年第一日當然要食好西🤗
上網搵到一樂既海鮮肥牛火鍋套餐啱哂心水
原先都擔心食材質量, 都有啲擔心俾人呃😅
好彩ws店主都有問有答
送貨前都有通知😄
收到之後一打開見到每樣食材都包得好好, 好乾淨
急不及待擺位開爐🤣
龍蝦好甜,蟹多膏, 魚蝦蠔仔都好鮮味
肉質結實絕對無老點😁🤗👍
一定會再幫襯🤤🤓
2021-01-01
用餐时段
2020-12-27 502 浏览
疫情下嘅聖誕節 唯有叫外賣喇估唔到咁好食,一家人食到Lam Lam 脷海鮮肥美多肉,自己去街市買都買唔到咁靚咁鮮甜丫!$788 抵到爛。最重要係,佢哋服務態度真係好好,送貨嘅車手好準時,亦都好有禮貌。希望咁好嘅店舖可以長做長有,嚟緊嘅除夕新年都會想繼續幫襯!有啲係自己買嘅。第一次喺HKTVMALL 買嘢,唔知道原來要自行whatapp一樂約送貨時間!25號先發現要一日前預訂,咁諗住唔要,退貨,HKTVMALL客服就話無得退,唯有whatapp返一樂,話我想急要,今晚七點前送到得唔得,因為係聖誕家庭聚餐嚟㗎⋯⋯好彩最後佢哋都安排到!車手準時到,仲好好禮貌!真係十分之感激!
疫情下嘅聖誕節 唯有叫外賣喇

估唔到咁好食,一家人食到Lam Lam 脷
海鮮肥美多肉,自己去街市買都買唔到咁靚咁鮮甜丫!
$788 抵到爛。

希望咁好嘅店舖可以長做長有,嚟緊嘅除夕新年都會想繼續幫襯!

有啲係自己買嘅。

外卖自取
2020-11-21 475 浏览
訂左位準時到,舖頭位置唔易搵,成個場d舖都幾多人,但去到一樂後見到人少少,心諗會唔會賴嘢,算啦,訂左位就試下啦疫情關係客人唔多,老闆落力介紹,態度幾好,點好晒野唔駛好耐就上枱食物海鮮 - 蟹、帶子 、蟶子 新鮮👍🏻 ,推介👍🏻👍🏻其他火鍋料 - 貢丸 花膠仔 好食(絕對唔係仔,手掌咁大)其他一般正常 飲料 - 竹蓆茅根👍🏻食果陣老闆都會提下你d海鮮要淥幾耐,最尾個粥食唔晒要打包食到尾聲,同老闆2公婆吹下水都幾好傾支持下小店,外賣堂食都做,下次試下外賣

食物
海鮮 - 蟹、帶子 、蟶子 新鮮👍🏻 ,推介👍🏻👍🏻
其他火鍋料 - 貢丸 花膠仔 好食(絕對唔係仔,手掌咁大)
其他一般正常
飲料 - 竹蓆茅根👍🏻

食果陣老闆都會提下你d海鮮要淥幾耐,最尾個粥食唔晒要打包

食到尾聲,同老闆2公婆吹下水都幾好傾

支持下小店,外賣堂食都做,下次試下外賣
2020-11-20
  • 海鮮火鍋
2020-11-08 496 浏览
想食火鍋,週圍都有,要揾一間食材新鮮、服務又好、環境又靚、價錢優惠真的很難找到係OpenRice 揾下揾下見到呢間小店未試過,不妨一試。接電話嘅人兄,好causal 又直接,去到見到佢好親切,又緊貼招呼每一個客人,最特別佢係一路做嘢一路唱歌重好好聽全店只有佢同太太,太太用心預備食物,好好招待材料非常新鮮,佢會話俾你知今日咩係最好,跟佢叫就冇衰總括來說,非常抵食,好材料、好招呼,雖然只有兩位主持人招呼客人,但仍然可以保持溫柔體貼,同每枱客人打成一片,幫忙煮粥,望落去唔會亂手腳,值得欣賞,可以再幫襯呀
係OpenRice 揾下揾下見到呢間小店未試過,不妨一試。
重好好聽
全店只有佢同太太,太太用心預備食物,好好招待
材料非常新鮮,佢會話俾你知今日咩係最好,跟佢叫就冇衰
冰豆腐
九菜餃
竹蔗茅根
  • 海鮮火鍋
2020-08-22 950 浏览
閨密問:有咩人會鍾意打邊爐鍾意到晏就都打?我:唔好問,只要食!早幾日見一樂個fb話有週末午餐火鍋,唔好諗咁多,訂位就對了!今日一坐低老闆娘會介紹今日d海鮮有咩好不要問只要信每次來最鍾意湯底個蘿蔔,蟹,飽鮑,高推的自家韮菜餃❤️Lunch 又龍蝦,又肉蟹,又大聖子。。2個港女由1點食到4點。。。 2個人埋單唔使$500,疫市小店值得推薦!
閨密問:有咩人會鍾意打邊爐鍾意到晏就都打?

我:唔好問,只要食!

今日一坐低老闆娘會介紹今日d海鮮有咩好
不要問只要信

每次來最鍾意湯底個蘿蔔,蟹,飽鮑,高推的自家韮菜餃❤️

2個人埋單唔使$500,疫市小店值得推薦!
海鮮火鍋
2020-08-22
海鮮火鍋
2020-07-13 540 浏览
超正的小店。。。食物勁新鮮,洗得好乾淨。啲蟹膏幾乎爆出黎。我地叫左五人份,食物份量好足,飽到郁唔到,但最後個粥都係唔可以放過,超鮮甜。最驚喜係連葱同豉油同蒜蓉都預埋俾你。推介。
2020-03-13
2020-07-11 2156 浏览
於網上搵下石門有乜嘢好食,比我見到一樂小鍋有手工火鍋,仲有一天前book 位可以有9折優惠,一於試試。黎到門面唔大,內裡目測只可坐約30人,當晚所見所有客人都係預先訂枱。入坐後職員即是奉上豉油、辣椒、芫荽、蔥、炸蒜粒讓食客自行調配自己喜好醬汁。手工火鍋以人數收費,每位$238。湯底: 2 揀1海鮮: 共5樣,紅色類二揀一,藍色類三揀一(但當天無蟶子王),綠色類四揀二,黃色類兩款指定。配料: 任選6樣。打邊爐當然要飲嘢,叫左樽自家制竹蓆茅根,無添加,唔太甜,不錯。海鮮紅色類揀左肉蟹,肉質鮮甜,但唔知點解D膏有苦味,問咗職員都解答唔到,有少許失色。海鮮藍色、黃色類:鮑魚、蠔、蜆。鮑魚算大,入口彈牙。蠔沒有特別。蜆肉較細粒。海鮮綠色類:海蝦、帶子。帶子亦大隻,鮮甜美味,海鮮同樣新鮮出色。配料中最係午餐肉,上枱時炸起熱辣辣,脆邊,浸一浸湯食確一流配料: 花膠、墨魚丸、安格斯牛肉。三樣配料不過不失,無特別。配料:潮式魚蛋、牛栢葉。魚蛋彈牙,有魚味。牛栢葉就無味,灼幾灼就淋晒。追加半份泉水烏冬,一份炸魚皮。烏冬夠彈牙,連海鮮湯底一齊食,美味炸魚皮微暖,份量唔太多。食晒火鍋料,職員會自動同你落南瓜粒

1949 浏览

手工火鍋以人數收費,每位$238。
湯底: 2 揀1
配料: 任選6樣。

配料中最
係午餐肉,上枱時炸起熱辣辣,脆邊,浸一浸湯食確一流

配料:潮式魚蛋、牛栢葉。魚蛋彈牙,有魚味
。牛栢葉就無味,灼幾灼就淋晒。

追加半份泉水烏冬,一份炸魚皮。
烏冬夠彈牙,連海鮮湯底一齊食,美味

炸魚皮微暖,份量唔太多。

食晒火鍋料,職員會自動同你落南瓜粒、冬菜、菜脯粒等,煮幾分鐘自動熄火很就有鮮甜海鮮粥食到

值得一讚係,店內職員好細心,時刻替食客換碟及執拾枱面
2020-06-23
  • 午餐肉
2020-07-06 513 浏览
我地提早左去慶祝父親節。 老人家唔鍾意食生冷野所以無考慮放題之類的。 主要係去搵火鍋或者粵菜。於是搵到一間位於石門的小店。 佢午市的時段是做車仔麵,到了晚市就會做海鮮粥底火鍋。 係網上見到好多人話喺呢度食海鮮粥底火鍋有爆膏嘅蟹,所以就決定去呢一間試試 又慶祝父親節。佢同窩心嘅選擇好似 都係可以自己揀幾款嘅海鮮。 由於相太多所以做咗拼圖。佢嘅海鮮係好新鮮嘅 蝦好彈牙 鮑魚係好大隻 蜆都唔錯重點嘅係佢爆膏嘅蟹 呢個蟹膏不得了,而且蟹係好大隻好新鮮。睇到都流晒口水 除了海鮮之外, 班入邊仲會有梅頭豬肉同肥牛 食呢啲海鮮都已經好飽, 最後加左南瓜同其他配料做成粥 所以精華都係個粥到 超甜超正

佢嘅海鮮係好新鮮嘅
蝦好彈牙 鮑魚係好大隻 蜆都唔錯

重點嘅係佢爆膏嘅蟹
呢個蟹膏不得了,而且蟹係好大隻好新鮮。睇到都流晒口水

除了海鮮之外, 班入邊仲會有梅頭豬肉同肥牛

2020-06-13
大家好,本人可是一位不孤獨的美食家,經常顆拍三五知己四處搜羅有質素而性價比高的食肆光顧,享受美食樂趣。今時今日,面對舖租食材成本不斷上漲,加上疫情等客觀因素,作為食肆經營者可算百上加斤,營運艱難,在此種環境之下,仍能保持良心經營,貸真價實,已經十分難得,尤其現今香港火鍋店良莠不齊,一般任食火鍋標榜重量不重質,散叫逐碟叫價的,多半是海鮮價難有準則,隨時中伏被人宰割,今次朋友介紹這間位於沙田石門的小本經營火鍋店,採用定食定價制度,一系列海鮮,豬牛肉類,火鍋食材,通通名碼實價,童叟無欺,聽講每日海鮮來貨都由老闆娘親自到市場選購,保證日日新鮮,而且品質絕對有保證,例如羔蟹每隻都精心挑選,肥大多羔,蟶子,帶子盡皆鮮甜肉厚,特別推介最後以新鮮蠔仔作為火鍋粥底,吸收火鍋食材精華的鮮味蠔仔粥,簡直為這一餐海鮮火鍋畫上完美句號,其他如魚腐,餃子等周邊食材亦及水準之上,以二百零蚊價錢食到如此質素與誠意,已經難能可貴,由於海鮮食材乃每天新鮮運底店舖,所以如要惠顧最好電話或whatapps 率先預訂。如果你們也是海鮮火鍋的愛好者,想以合理價錢食到偏高質的火鍋,個人意見認為此店絕對值得支持.
2020-06-12
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 各式海鮮
  • 蠔仔粥
  • 魚腐
  • 餃子
2020-06-29 208 浏览
預先訂坐有9折,平均一人$220,抵食,隻蟹超大隻,其他海鮮都ok,食完整個餐超飽,服務好好,因為隻蟹好大隻,D殼比較厚,本身已有扑開,同事見我地無從入手主動協助我地揼碎👍之後有機會會再去😋😋
2020-06-21 249 浏览
疫情關係又想坐得舒服坐得夠耐外賣海鮮火鍋返屋企眾餐都唔錯又唔使落街市同人迫又唔使擔心俾人呃買得唔靚自己又可以另外買d啲自己鍾意食嘅嘢原本我哋係想訂另外一間海鮮火鍋因為父親節人哋連外賣都full Booking無意中響社交平台search到呢一間價錢又唔係差太遠所以同朋友就決定咗訂呢一間佢落單嘅程序好簡單Whatsapp佢會有一張點心紙咁樣嘅野比你圈然後就confirm價錢過數佢就會安排送貨啦預約咗七點但係6:35就送到佢包裝得好好,用大冰袋載著所有食物盒外面都有打大膠袋包住保持衛生同防漏亦付有一袋冰去保持溫度食物總括黎講都唔錯海鮮非常新鮮,洗得非常乾淨一粒爛嘅貝殼類都冇,亦都冇沙一隻梅嘅蝦都冇肉蟹都啖啖肉好新鮮好甜反而其他食物就一般唔差,但都冇乜驚喜有少少想店家注意返韭菜餃溶雪之後濕左痴住個盒塊生菜又唔夠大,一夾起就穿晒如果可以改用其他方法去改善餃子嘅包裝就prefect有一個小插曲我哋加錢加咗四位本地手切牛,共$180因為之前whatsapp 問過大約有幾多如果唔係差太遠我就加錢要點知嚟到個份量好唔妥所以我直接WhatsApp返客服佢哋態度都好好確定佢哋比少咗兩人份嘅手切牛然後立即補
疫情關係又想坐得舒服坐得夠耐

佢落單嘅程序好簡單
Whatsapp佢會有一張點心紙咁樣嘅野比你圈
然後就confirm價錢過數佢就會安排送貨啦

預約咗七點但係6:35就送到
佢包裝得好好,用大冰袋載著所有食物
盒外面都有打大膠袋包住保持衛生同防漏
亦付有一袋冰去保持溫度

食物總括黎講都唔錯
海鮮非常新鮮,洗得非常乾淨
一粒爛嘅貝殼類都冇,亦都冇沙
一隻梅嘅蝦都冇
肉蟹都啖啖肉好新鮮好甜
反而其他食物就一般
唔差,但都冇乜驚喜
有少少想店家注意返
韭菜餃溶雪之後濕左痴住個盒
塊生菜又唔夠大,一夾起就穿晒
如果可以改用其他方法去改善餃子嘅包裝就prefect

扇貝/海蝦
蜆/蠔
  • 海鮮
2020-06-20 142 浏览
疫情關係,減少外出用餐,在家也要嘆一嘆😋!初嘗外賣火鍋,前晚下單第二天準時送到,老闆態度非常好,全程也是用WhatsApp溝通,回應速度快,有耐性地解答我的種種要求😝由於要四人餐才能免運費,所以二人叫了四人餐,當晚即時吃完所有海鮮,每款都非常新鮮,最期待當然是膏蟹,其實我也是給這款食品吸引來的😜,但飽魚也有驚喜,非常大隻,相比之下比蟶子要好,放進鍋前還是生猛的!第二晚再吃其他肉類及剩餘材料,非常方便,乾淨衛生,下次節日可考慮與家人再來個火鍋之夜!😊
疫情關係,減少外出用餐,在家也要嘆一嘆😋!

用餐时段
  • 膏蟹、飽魚