2022-03-19 85 浏览
 住咗幾日珀麗酒店都未有時間到一浪試一試今日checkout 特登到訪嘗一嘗台灣吐司同享受一下寧靜嘅一刻☺️一浪總匯吐司($78)食物一到變打卡物😂對稱美餡料不單單是分量多仲好新鮮最特別係麵包面的一層花生醬口感新加得嚟吾會好刻突反而更加豐富同有層次感🥪凍抹茶牛奶 ($42)頗為失望 抹茶粉沉底就算攪勻都係每啖夾住好多粉另外個人覺得偏淡 太多奶———一浪 Wan Land Cafe大角咀利得街26號地舖——————
 住咗幾日珀麗酒店都未有時間到一浪試一試
今日checkout 特登到訪嘗一嘗台灣吐司
同享受一下寧靜嘅一刻☺️
一浪總匯吐司

一浪總匯吐司($78)
食物一到變打卡物😂對稱美
餡料不單單是分量多仲好新鮮
最特別係麵包面的一層花生醬
口感新加得嚟吾會好刻突
反而更加豐富同有層次感🥪

凍抹茶牛奶 ($42)
頗為失望 抹茶粉沉底

大角咀利得街26號地舖
——————
2022-03-18
一浪總匯吐司
又黎到食店林立既大角咀搵食😋見到呢間設計簡約但望落極之舒服既地方😍門口有一個半開放式既坐位 不過無緣坐出面入面既座位唔算好多 不過高矮枱都有齊仲借用咗樓梯底既位置整咗個日式榻榻米風格既坐位🤩好鍾意佢啲傢俬都係木系 俾我一種好寫意既感覺同場加映仲有柴柴店長🐕好鬼乖嫁佢 淨係訓覺😂-🔸這個是全日早餐🔸花芝蛋吐司食物選擇唔算話特別多 好有飲杯啡食少少野傾吓計個種💬雖然野食唔係主打 但一樣有驚喜😋All day breakfast夠晒豐盛大大碟🤤用日本雞蛋炒既蛋味真係特別香🥚而且廚師都炒得好滑 呢個值得讚 其他野就有水準👍🏼個吐司就值得俾好高既分 首先佢厚到一個點就唔講喇🤭芝士仲可以做到拉絲 同蛋融為一體🤤邪惡既花生醬同芝蛋結合🧀🥚味道係出乎意料之外 新穎既搭配 味蕾既享受👍🏼-🔸有時候蜜紅豆𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎紅豆好澎湃 仲有黑糖麻糬係入面😍croffle外脆內軟 每啖都沾滿紅豆奶油紅豆蓉又唔會太甜 所以食起上黎就唔會腬🤤-🔸焙茶牛奶🔸蜂蜜無花果泡泡焙茶牛奶個拉花靚到痴咗線🤩唔捨得飲😭佢個焙茶底好好飲好濃郁 唔飲咖啡既飲佢就岩😆-呢個地方俾我感覺真係好舒服 又無人騷擾又係一個俾你放鬆慢活既好地方👍
又黎到食店林立既大角咀搵食😋

花芝蛋吐司
有時候蜜紅豆𝚌𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎
焙茶牛奶
蜂蜜無花果泡泡
周末就是 想閑坐咖啡室的心情ฅ•ω•ฅ坐在高腳餐櫈上 咬下一口豐富又美味的總匯吐司 喜歡中間嫩滑光澤嘅雞肉 配一層沙沙質感的花生醬也少不了鵝絨黄的炒滑蛋 連青瓜絲 椰菜絲 蕃茄塊 排得井井有條看起來素素的材料 卻比想像中帶有多重口感 美味極了(吃著吃著又會懷念台灣旅行的美食‧⁺◟( ᵒ̴̶̷̥́ ·̫ ᵒ̴̶̷̣̥̀ ))⚑ 這家是寵物友善咖啡室 歡迎帶同寵物到訪⚑ 比較建議選坐門口半戶外的座位 枱與枱之間較入邊的寬敞𓇠𖤥 一浪༶ 一浪總匯吐司༶ 這個是全日早餐༶ 草莓泡泡𓇠
周末就是 想閑坐咖啡室的心情ฅ•ω•ฅ

༶ 草莓泡泡

𓇠
午餐
2022-02-19 52 浏览
好睇又好食!環境都好舒服員工老闆對貓咪好nice!!!!城市入面有寵物友善嘅餐廳唔算多而嘢食好食咖啡又好飲就更加少價錢亦都好合理!冇加一服務費但服務態度好到不得了👍🏼係可一又可再嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼
好睇又好食!環境都好舒服
員工老闆對貓咪好nice!!!!
城市入面有寵物友善嘅餐廳唔算多
而嘢食好食咖啡又好飲就更加少
價錢亦都好合理!冇加一服務費
但服務態度好到不得了👍🏼
係可一又可再嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼
2022-02-09 58 浏览
位於大角咀嘅木系寵物友善cafe🏚,裡面有個榻榻米位好有日本味道,昏黃嘅燈光,舒服😎。有狗狗就通常坐outdoor ,想逗狗嘅人留意喇😆。橙啡🍊(HKD45),就是果粒橙+espresso的味道,不過顏控表示打卡靚就得😂。Cappuccino ☕️(HKD39),拉花好得意啊,係貓貓拉花,朋友點嘅,好唔好味唔知😬芋見肉鬆吐司🥪(HKD68),吐司個邊有d硬,芋蓉唔夠粉,味道尚可。之前食過總匯吐司個人更喜歡。

台灣菜嘅文化除咗牛肉麵滷肉飯之所,仲有臭豆腐麻辣鴨血夜市牛扒等等,但其中早餐店吐司呢樣咁微不足道嘅食品卻從我喺旺角食過一次之後卻品嚐到呢個古早風味,想再去那間小店卻不幸地結業了,所以今次就去到呢間台式cafe,但今次呢個吐司係極厚切。 一浪位於大角咀一條幽靜嘅小街裏面,面對寬敞,以簡約嘅木+白系風格為主,店內牆上掛有多款家具,又有張tatami枱令你過著更加文青嘅風格,店舖亦都歡迎毛孩進入,可以坐喺呢個「大閘內嘅室外位置」,有種與世隔絕嘅休閒氣息。 食物選擇就一眼睇哂,當然就有台式早餐/芋泥吐司,咸甜味都有嘅croffle,寫咗喺餐牌“意大利麵”Corner入面嘅全日早餐,自家泡製咖啡。除咗幾樣食品以所,價錢大概徘徊喺100樓下。 一浪總匯三文治$78(芝士醬+$10) 實物比網上嘅更加大,仲要有三層,以我呢個BB口size只可以咬到其中一層,性價比屬於高嘅水準。但同以常一樣,大部份食材只停留喺表面,而D汁就流哂落個袋,但都無可反駁啦。 雞肉方面餐牌寫係雞腿,點知係雞胸,仲要白過豆腐,仲要屬於超瘦類型,心諗今次又要食柴皮雞胸,點知..我真係太年輕了。肉質鮮嫩爽彈,出乎意料,汁水從肌肉纖

一浪總匯三文治$78(芝士醬+$10)

一浪總匯三文治

肉質鮮嫩爽彈,出乎意料,汁水從肌肉纖維中援慢而出,慢煮得出神入化,而佢又唔係淡而無味,肉味係突出嘅,如果有D焦香/多D調味就更加好啦,但都令我對雞胸改觀

炒蛋望落薄薄一層,食落似係gordon Ramsay嗰隻炒蛋多於茶記炒蛋。口感綿密輕盈,加咗奶/忌廉,偏向淡身。

麵包下層有烘過,望落有D dry,但每片都簿而鬆軟,但空間太小,未能發展佢最軟熟嘅狀態。蕃茄嘅切法幾得意,又唔會整濕咗個包,椰菜絲得幼細,好似加咗糖,食落甜甜地。

蛋黃醬就少到食唔到。花生醬香口細膩,沙沙地嘅,油同醬有少少分離,但係正常嘅,調味明顯,我就幾鐘意。
一浪總匯三文治

另加嘅芝士醬全部喺哂包尾,香而厚滑,滿足感高,有少少拉絲感,個人認為可以再濃D,creamy D。
  • 一浪總匯吐司
文青裝修🈶食物水準高🈶 仲可以帶狗狗黎識朋友🤣整體CP值都超高的cafe!!😚😚👉🏻 明太子麻糬croffle $88明太子忠粉私心大推 食過享樂明太子麻糬包嘅都知呢個係必勝嘅組合!croffle嘅酥脆加上明太子嘅咸香真係會有驚喜的伴碟仲有沙律同玉子燒稍稍解膩🤤⭐️ 8.5/10👉🏻 美好時光croffle $68 🍓🍓🍨🥐🧇北海道牛乳雪糕配暖笠笠嘅croffle ❤️‍🔥❤️‍🔥雖然都係簡單嘅材料 但冰火交融嘅口感同可愛嘅造型真係超讚喇 ⭐️8/10絕對會二訪的!好想試明太子海膽櫻花蝦意粉同芋泥肉鬆吐絲😭😭其實旺角站行去都超近的! google map話12分鐘🤭🤫
文青裝修🈶食物水準高🈶 仲可以帶狗狗黎識朋友🤣
整體CP值都超高的cafe!!😚😚

👉🏻 明太子麻糬croffle $88
明太子忠粉私心大推
食過享樂明太子麻糬包嘅都知呢個係必勝嘅組合!
croffle嘅酥脆加上明太子嘅咸香真係會有驚喜的

絕對會二訪的!好想試明太子海膽櫻花蝦意粉同芋泥肉鬆吐絲😭😭

明太子麻糬croffle
美好時光croffle
2022-01-22 51 浏览
呢度裝修好文青,當日被安排坐咗喺榻榻米嘅位置,感覺好chill𝟙. 一浪總匯土司好足料嘅吐司,有雞腿、炒蛋、蕃茄、椰菜絲、青瓜,醬料配有美奶滋同花生醬。值得一讚嘅係椰菜絲切得好幼,口感好爽口。加咗花生醬比起一般出面食嘅雞肉吐司更加香。𝟚. 全日早餐(升級至croffle)又係每間Cafe 必食嘅全日早餐,每份材料都好新鮮,炒蛋有好香嘅牛油香味,另外加錢升級左做croffle,配埋酥脆嘅croffle,大滿足。

𝟙. 一浪總匯土司

𝟚. 全日早餐(升級至croffle)
一浪總匯土司
一浪總匯土司
凍抹茶牛奶 $42本身對呢間既出品都幾有信心 但估唔到我哋個杯既賣相相當普通😟 入口唔夠順滑 仲有茶粉沉低既問題🥺High expectations for the beverages which made me feel disappointed (。º̩̩́⌓º̩̩̀).゜the presentation is quite unacceptable & I drunk many unmelted matcha powers too🤢評分: 3/10🌟一浪總匯吐司 $78w/鹽燒雞腿、日本雞蛋、小黃瓜、番茄高麗菜、花生醬、美乃滋🍞有人明食到想食好耐既野食係有幾開心嗎?🤍 雞腿肉質嫩滑🍗 雞蛋既熟度剛好加埋新鮮既蔬果🥒🥬同醬料🥜 整體黎講賣相吸引 味道出色而且份量頗大😳 超級抵食🥰Thanks for my bo for accompanying me for the first visit and I can’t explain how excited I’m to try this (*´∀`*) Chicken was super soft & juicy🍗, perfectly cooke
凍抹茶牛奶 $42

評分: 3/10🌟

一浪總匯吐司 $78

Thanks for my bo for accompanying me for the first visit and I can’t explain how excited I’m to try this (*´∀`*) Chicken was super soft & juicy🍗, perfectly cooked 🍳, and cucumber🥒、 tomatoes🍅 & cabbages🥬 were fresh and healthy🙆🏻‍♀️ The peanut butter + mayonnaise sauce were just super hyper rich, making it especially filling with the generous portions🥪
評分: 9/10🌟

有時候蜜紅豆Croffle $68
w/ 法式可頌高夫、台灣蜜紅豆、鹽奶油、沖繩黑糖蜜、黑糖麻糬
上次見到咁新穎既組合就俾佢吸引咗🤩 牛角窩夫食落微酥脆同帶牛油香✨ 紅豆&黑糖麻糬提升咗整體既甜度同煙韌既口感😆 想要多個呀唔該😍

The unique combinations of croffle made me couldn’t take my eyes off!!!👀 🥐 was slightly crunch & buttery🧈 Redbeans + muskovado mochi added on the sweetnesses & stickiness of the croffle, one M O R E please!! 😋
評分: 9/10🌟

這個是全日早餐 $110 +$20 厚片吐司升級Croffle
w/日本雞蛋、雞肉腸、和牛黑松露腸、培根、煙燻鮭魚、酪梨、大啡菇、厚片吐司
升級吐司好像偏貴 但都值得俾既!😚 炒蛋食落好滑 仲有牛油香味jeng😈 偏鹹既煙三文魚+夠熟夠滑既牛油果配埋酥脆既croffle實在太夾了🤍 其他配料食落都好香口又唔會太油膩 值得一試😽

Upgrading the toast to croffle is a bit pricey, but it’s worthwhile😌 The scrambled egg was runny, buttery & slickly, Prefect!😻 Salty smoked salmon & Creamy avocados are always perfectly match with the flakey croffle🥐 the tomatoes n portobello were juicy🤤 Sausages 🍖 n bacon 🥓 were meaty, flavourful yet not heavy, nice choice for starting a new day🤎
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
一浪 (大角咀)
大角咀利得街26號地舖
凍抹茶牛奶
有時候蜜紅豆Croffle
有時候蜜紅豆Croffle
今天打完球就來這家一浪報到了老闆娘是台灣讀書回來的香港人所以今天跟幾個台灣朋友來光顧我點了all day breakfast (110)用料豐富  樣樣精彩炒蛋 番茄 生菜 牛油果 大啡菇 培根 鮭魚 德國白腸 奶油吐司不管是食物的新鮮度或是口味都達到一定的水準另外點了一杯冰拿鐵 42這餐下來總共152你問我價格 我會說很貴但你問我會不會再光顧我會說 會為什麼?因為哥吃的是一個奧運金牌的氣份一個有溫度的服務(還不收服務費)一份對台灣的思念帳單上的那句已經是價值連城了而朋友點的一浪總匯吐司讓我看到也非常想試試下次一定會再光顧
今天打完球就來這家一浪報到了
老闆娘是台灣讀書回來的香港人
所以今天跟幾個台灣朋友來光顧

我點了all day breakfast (110)
這個式全日早餐

我會說 會
為什麼?
因為哥吃的是
一個奧運金牌的氣份
一個有溫度的服務(還不收服務費)
一份對台灣的思念

2021-08-01
這個式全日早餐
冰拿鐵
  • 這個是全日早餐
同飯腳都係麻糬控故一拍即合。芋見肉鬆吐司(加麻糬):足料。爆料。啲芋泥饀爆出嚟。只係by nature芋泥係好結實的東西,加上佢係厚多士,一口氣塞好多碳水化合物,感覺上會過滯。花芝蛋吐司(加麻糬):同樣係足料。爆料。啲蛋爆出嚟。但畢竟蛋同芋泥天生就唔同,質地無咁滯無咁漲,幾滿足。花芝蛋即係花生醬加芝士加炒蛋。花生醬撞芝士的結果,都會係花生醬味突出過芝士味,芝士成為咗口感。好正常。至於加麻糬,完全係神來之筆。因為我睇餐牌,以為每款多士都可以加麻糬,其實佢哋原意只係芋見多士可以加。所以點餐嗰陣,staff們面面相覷:「其實個加麻糬只係for芋見多士」「但係花芝蛋多士都做到㗎喎」「我諗會係鹹鹹甜甜的味道,如果鍾意台灣嘢應該好味」「試咗之後畀感想我?」試!試咗之後,wow,平白多咗重煙韌口感,味道無違和,呢個隱藏餐單無後悔。凍橙啡:鮮橙汁+咖啡,抱住可能伏的心態去嘗試,點知竟然幾和諧。可以一試。以一枱食物結尾。
同飯腳都係麻糬控故一拍即合。

芋見肉鬆吐司(加麻糬)

花芝蛋吐司(加麻糬)

凍橙啡
以一枱食物結尾。
2021-11-20
花芝蛋吐司(加麻糬)
凍橙啡
2021-12-16 87 浏览
最愛大大件吐司🍞 所以今日去咗大角咀試吓最近人氣店「一浪」Cafe店未入門口已經感受到一浪為大角咀帶來一份寧靜,店舖裝修係白色和木紋,幾有台灣風格,外面座位設計用心可以俾主人帶埋狗狗一齊共享休閒時光。睇完餐牌發現選擇困難症上身,咩都想試咁😂最後揀咗招牌:一浪總匯吐司 HKD$78 *如果細食嘅女生可以Share*內有:雞蛋、小黃瓜、蕃茄高麗菜、鹽燒雞腿、花生醬及美乃滋一份好食嘅吐司會令食客感受到廚師用心製作,一啖咬落去,層層疊咁都幾得意,厚厚嘅蛋同雞腿食落口非常滿足,味道好食之餘,仲色彩繽紛。橙啡 HKD$45平時去Cafe通常得啲大路選擇,依杯橙啡底層係用橙汁去整,用橙汁配咖啡增加咗味蕾嘅層次,非常獨特味道:💛💛💛💛環境:💛💛💛💛💛價錢:💛💛5💛為最高回頭度:7/10整體而言我好享受在一浪放下腳步停下來「休息」的時光📍 大角咀利得街26號地舖

睇完餐牌發現選擇困難症上身,咩都想試咁😂

最後揀咗招牌:一浪總匯吐司 HKD$78
*如果細食嘅女生可以Share*

內有:雞蛋、小黃瓜、蕃茄高麗菜、鹽燒雞腿、花生醬及美乃滋

橙啡 HKD$45

2021-12-13
橙啡
  • 凍橙啡
2021-12-11 54 浏览
大角咀的台式咖啡店☕️ 「 一浪 」@wanland.hk 竉物友善的台式咖啡店, 設有室外位置可讓毛孩一同享樂。咖啡店裝修簡約, 以純白跟木系為主, 裝潢到餐牌設計等都帶點台灣早餐店的味道。尚未能外遊時, 就先跟Karrie @fattylky 來個小小的台灣遊, 約定疫情過後來個吃貨台灣遊😜一浪總匯吐司包控衝著這份吐司而來😜好厚好厚的一份, 餡料豐富, 色彩鮮艷, 吐司有稍稍烘烤過微脆, 厚厚一塊雞腿肉鮮嫩多汁, 厚切的嫩滑炒蛋再加上海量的蔬菜蕃茄片、青瓜絲跟椰菜絲讓吐司變得清新不膩濟, 另外吐司有稍稍塗上一層薄薄很香濃的花生醬, 有畫龍點睛之妙, 增添香氣與雞腿炒蛋完美結合, 不僅可口且清爽不油膩, 跟好友開心分享剛剛好, 大愛❤️煙燻鮭魚明太子意大利麵意粉調味不錯, 醬汁很濃稠偏乾, 煙燻鮭魚跟明太子的份量也不少, 但略嫌意粉偏硬。相比吐司較失色。焙茶Latte拉花很美很可愛, 入口香滑不會太甜, 但茶香不算太濃, 感覺茶與奶的比例6:4左右, 茶香相對較淡, 再濃厚一點會更好吧。
大角咀的台式咖啡店☕️ 「 一浪 」
@wanland.hk

煙燻鮭魚明太子意大利麵

焙茶Latte
  • 一浪總匯吐司
2021-12-06 55 浏览
見今日天氣凍唔想去咁遠知道屋企附近開咗一間休閒Cafe上次冇時間堂食淨係外賣買咗個芋泥三文治今日見未夠鐘食晚飯就入咗去坐低堂食舖頭有室內 有幾個位係tatami 黎為同半室外位 本身想坐出面但係突然間見到有隻柴柴係舖頭入面即刻改咗話坐入面老闆娘見我眼金金望住柴柴 又話咗俾我聽原來店長Olly 因為屋企停電所以落咗黎舖頭 巡視業務🤣🤣今日叫左紅豆黑糖麻糬窩夫成個窩夫好脆口又重黑糖 一流!仲叫咗杯焙茶latte 本身想飲抹茶latte但係見佢有焙茶 就決定試下店員應該見就快聖誕杯焙茶拉左 個雪人比我⛄️🤤焙茶夠濃 下次試埋抺茶latte先
見今日天氣凍唔想去咁遠

即刻改咗話坐入面

老闆娘見我眼金金望住柴柴

今日叫左紅豆黑糖麻糬窩夫
成個窩夫好脆口
又重黑糖 一流!

仲叫咗杯焙茶latte
本身想飲抹茶latte但係見佢有焙茶 就決定試下

店員應該見就快聖誕
杯焙茶拉左 個雪人比我⛄️🤤
焙茶夠濃 下次試埋抺茶latte先

焙茶latte
2021-12-06
大角咀真係好多好嘢食😂近一兩年仲多咗好多高質cafe☕️呢間就係主打pet friendly🐶一嚟到就見到門口好多狗仔被坐定定影相📸️😂🤣cafe都係主要用白色同木色系做主調 雖然店內位置有啲逼啦 佢哋仲有個signature榻榻米位係幾靚架~🥄一浪總匯吐司🍞 $78好厚呀~厚過漢堡🤣入面有超厚雞髀肉 蛋 蕃茄 花生醬沙律醬等 包皮表面烘過嘅 入面就因為太多料軟軟地 不過舊🍗好好食😋蛋都半熟得剛好 個人好唔中意食蕃茄但呢塊幾好味🤣這個是全日早餐🍳 $98All day就一般了 可能係第一次食和牛黑松露腸 覺得偏鹹 另外和風沙律嘅汁都係偏鹹 所以食到最後有啲唔balance🥲😂Iced mocha🍫 $49咖啡水準反而幾好!甜度同朱古力味岩岩好 凍mocha好驚過甜 走甜又冇埋朱古力味咁Cappuccino🍼 $39唔知點解好多Cafe嘅cap都好易好重奶味冇曬咖啡味 所以每次嗌都係一個冒險😂呢到夠香夠味我中意(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)本身想食明太子意粉 但原來係工作日限定!所以附近上班的朋友有福了!🍝
🥄

一浪總匯吐司🍞 $78