放工搭巴士出旺角食飯落車係女人街街口 就隨意搵餐廳向前行幾步 就發現排隊小店原來係食拉麵 價位合理我地2位 排左10分鐘就順利入座 雖然係小店 都有6張枱以上拉麵和沾麵都有唔少湯底揀連我最愛既雞白湯都有平均價位係80至100 無加一 //雞白湯拉麵 $95//雞片和慢煮叉燒各有2塊拉麵質地係幼身 自己揀硬度湯頭表面有一層奶白色泡沫入口好順滑 開始時以為口感偏淡食食下個雞味又好濃郁 唔會膩//海老沾麵 $88//上枱時已經聞到蝦湯好香蝦湯加上很多櫻花蝦沾麵質地較粗身 有得揀冷定暖係帶有麥穀既麵 食落煙韌有口感 跟1隻半熟蛋和2塊炙燒的豬腩肉個人最欣賞沾麵個湯真係熱辣辣食到尾都仲係好熱 又唔會好鹹 //燒餃子 $29//日式餃子共有5隻黃金色表面 咬落肉汁很滿可以點埋醋汁一齊食//唐揚炸雞 $35//必點! 雞肉食落嫩滑唔鞋炸雞大件 一碟有4件而且唔會油淋淋 炸得好酥脆 //香印提子茉莉綠茶 $20 + 札幌啤酒 $20//比想像中飲品多選擇 都係10至20蚊有汽水和sage既日本支裝飲品估唔到有札幌啤酒 食完拉麵去下油膩
放工搭巴士出旺角食飯

有汽水和sage既日本支裝飲品
估唔到有札幌啤酒 食完拉麵去下油膩

• 唐揚炸雞
  • 海老沾麵
🇭🇰 Mong Kok 旺角|一生懸麵This restaurant always has a line waiting outside whenever it is dinner time! With so many people dining here, I have to know what they have to offer! 🫣 Therefore, I went and tried: •𝐄𝐱𝐭𝐫𝐚-𝐡𝐞𝐚𝐯𝐲 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐛𝐨𝐧𝐞 𝐭𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 特濃豚骨沾麵The broth is simply amazing! 🤩 The noodles carry the soup so much that it tastes wonderful every bite! The pork is also roasted so it has a heavier flavour! 😋•𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐒𝐨𝐲 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐛𝐫𝐨𝐭𝐡 𝐫𝐚𝐦𝐞𝐧醬油味雞湯拉麵 The soy sauce flavour is on the heavy side with the
🇭🇰 Mong Kok 旺角|一生懸麵

醬油味雞湯拉麵

The soy sauce flavour is on the heavy side with the pork 🐖 being a perfect add-on for the ramen!

•𝐊𝐚𝐫𝐚𝐚𝐠𝐞 唐揚炸雞
唐揚炸雞

It is much crispier than those we usually tried and they taste great with the sauce! 🤤

•𝐖𝐚𝐤𝐚𝐲𝐚𝐦𝐚 𝐓𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 & 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐉𝐚𝐬𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚

The drinks are very unique in terms of flavour! The fruity flavour is outstanding for both and definitely refreshing for a savory meal! 🍊
唐揚炸雞
2025-04-10 1722 浏览
行過通菜街有間一生懸麵,之前有試過荃灣分店,旺角平日lunch time 都幾多人,入去試吓先😋:平日下午已經滿座,餐廳用QR code自助點餐,今次試吓過沾麵先:🔸魚介豚骨沾麵 $82🔸拉麵配有香煎慢煮豚叉燒有陣焦香味道,肥瘦適中,每口都有層次感👍🏻,有半隻半熟蛋🥚,糖心好靚,竹荀脆口。魚介豚骨嘅湯底濃郁,鮮味香濃,我選擇了熱麵,麵條彈牙,掛上了濃厚嘅湯汁,再加入幾滴青檸汁🍋‍🟩,可以提升成個拉麵嘅味道🔸廣島縣牡蠣🦪沾汁麵 $138🔸旺角店限定 - 呢款拉麵除了有慢煮䐁叉燒外,慢煮雞叉燒,炙燒豚肉,當然仲有主角廣島牡蠣啦!牡蠣🦪經過炙燒好香口!仲有糖心蛋🥚及紫洋蔥,好多料,勁滿足🥰,好鍾意呢款牡蠣䐁骨沾汁,醇厚牡蠣沾汁非常甘香,搭配麵條相當合適,整體口感非常滿足,值得一試😋🔸唐揚炸雞 $35🔸炸雞做得外脆內軟,外層酥脆吾油膩,入面雞肉仍保持肉質鮮嫩,配上檸檬汁及蛋黃沙律醬食🔸雞軟骨棒 $29🔸雞軟骨棒外焦內嫩,雞軟骨充滿咬口,加上特製醬汁及沙律醬一齊食,非常惹味🔸煎餃子 🥟 $29🔸煎餃子的皮薄餡多,煎至外層金黃,搭配醬油醋的沾醬,餡料新鮮可口,是必點的小食🔸綠茶可樂$20🔸飲品搭配

🔸魚介豚骨沾麵 $82🔸

🔸廣島縣牡蠣🦪沾汁麵 $138🔸

🔸唐揚炸雞 $35🔸

🔸雞軟骨棒 $29🔸

🔸煎餃子 🥟 $29🔸

🔸綠茶可樂$20🔸
飲品搭配相當特別,綠茶的清香與可樂的甜味相融合,帶來清新的口感,適合在享用豐富的餐點時解膩

2025-04-10
一生懸麵 Issyokemen📍旺角通菜街73號地舖慶祝3月14嘅下半場,我哋二訪旺角親民價錢嘅高質拉麵店,恰巧撞正兩款新推出嘅期間限定拉麵,更加唔洗諗,一於趁晚市人潮前快快入座。 💰$78醤油味チキンスープラーメン 🍜期間限定嘅兩款雞湯拉麵,主打都係較清嘅雞湯,配搭幼麵享用,提供醬油同塩味兩種款式。朋友揀選醬油雞湯拉麵,附有慢煮豚叉燒、雞叉燒各一、半熟蛋一隻、玉米筍同竹筍。為咗多多補充蛋白質,朋友仲加多咗一隻半熟蛋同三片慢煮豚叉燒,所以先有圖中咁澎湃嘅「肉簾」出現。醬油味雞湯比一般醬油拉麵嘅湯底多咗雞嘅鮮美,湯底清澈唔油膩,飲落又有醬油嘅天然甜香,相對下唔會太快覺飽覺濟。慢煮豚叉燒依然keep到水準,粉嫩嘅肉色同軟嫩嘅口感非常加分,話係百吃不厭都不為過。 💰$72豚骨ラーメン 🍜同樣搭配幼麵嘅白湯豚骨拉麵,湯底則濃稠得多,比一般豚骨湯底更有質感,味道更有層次。標配兩片慢煮豚叉燒、紫菜同半隻半熟蛋。個人推介將叉燒沾滿湯汁再大口吃肉,豚香四溢,大大一片肉,感覺特別滿足!我亦額外加配三片慢煮雞叉燒,令味道唔會太單一。雞叉燒鮮嫩、多汁、無渣,味道不輸豚叉燒!兩碗拉麵各有千秋,我會建議重口味人
一生懸麵 Issyokemen
📍旺角通菜街73號地舖

💰$78
醤油味チキンスープラーメン 🍜

💰$72
豚骨ラーメン 🍜

兩碗拉麵各有千秋,我會建議重口味人士揀我食嘅白湯豚骨拉麵,淡口味人士則可試試期間限定款式。

💰$35
フライトチキン 🍗
食一生懸麵,又點少得唐揚炸雞炸雞皮脆、肉滑、有肉汁,一口拉麵,一口炸雞,咁先夠爽!

💰$29
餃子 🥟
我哋另外點咗一份餃子小食,小小一隻包滿菜肉餡,皮薄香脆,趁熱食味道更佳!

💰$20
和歌山蜜柑橙綠茶 🍊
第一次飲號稱「職人級」嘅SAGE水果茶,打住每樽含有至少10%新鮮果汁同Made in Hong Kong嘅旗號,喺樽裝茶界打響名堂。店內提供日本香印提子茉莉綠茶、荔枝茉莉綠茶同和歌山蜜柑橙綠茶共三款,我哋揀咗最後一款試試。

蜜柑橙綠茶味道清甜不假,柑同橙嘅香氣同清淡嘅綠茶合而為一,飲落有少少似微甜版嘅「柑香茶」,配拉麵飲就唔個肚怕飽飽漲漲啦!
  • 白湯豚骨拉麵
  • 唐揚炸雞
  • 煎餃子
  • 炸雞
  • 燒餃子
2025-03-19 1333 浏览
《一生懸麵》特濃豚骨沾麵🍜📍旺角通菜街73號地舖第二次光顧呢間店,上次試左塩味雞🐓湯拉麵🍜,覺得不過不失,可能始終唔係招牌麵款。今次就直衝佢嘅招牌,不過唔係拉麵,而係沾麵。香味 (3/5)汁沾夠香,以魚介香味為主。個麵聞落焦香味十足。沾汁 (3/5)有少少唔係我預期嘅味道,點解?因為佢有兩款沾麵,特濃豚骨,同魚介豚骨。我點嘅係特濃豚骨,我冇預期過魚介嘅味道咁重。雖然,味道都係唔錯,不過豚骨嘅存在感就唔夠強。麵條 (5/5)呢款麵近乎係我食過咁多款沾麵當中,小麥味道係最重嘅!而因為佢夠粗身,似係太麵,口感夠煙韌。雖然我冇睇住佢煮,不過相信師傅係先將塊叉燒放上碗麵道,再火燒,麵本身已經夠味,再沾上叉燒嘅陣陣焦香,直接滿分!配料 (4.5/5)叉燒好好食,有燒過,陣陣焦香,肉味甘香。筍同蛋正常。最後指定動作,食剩少少麵同料,加湯,完食!整體 - 值得推薦 👍👍👍👍
《一生懸麵》特濃豚骨沾麵🍜
📍旺角通菜街73號地舖

特濃豚骨沾麵🍜

香味 (3/5)
汁沾夠香,以魚介香味為主。個麵聞落焦香味十足。

沾汁 (3/5)

麵條 (5/5)

配料 (4.5/5)
叉燒好好食,有燒過,陣陣焦香,肉味甘香。筍同蛋正常。

最後指定動作,食剩少少麵同料,加湯,完食!

整體 - 值得推薦 👍👍👍👍
2025-03-19
特濃豚骨沾麵🍜
5天前 0 浏览
一間很富有日式小店色彩的拉麵店,由開業至今,已經不時都光顧。喜歡它香濃的拉麵湯底,知道是每日用很多新鮮材料去熬製,湯嘅味道濃郁而不油膩,最愛海老沾麵,沾麵做到掛湯效果。而拉麵湯和麵的煙韌度啱啱好,每次都食白湯拉麵,由於湯是沒有味精,每次光顧都會學清光,還會有期間限定的拉麵推出,最喜歡雪糕拉麵,在炎炎夏日食到這款拉麵,感覺清涼,雪糕和拉麵味道出奇地夾,我喜歡這個組合。同場加映有雞軟骨棒,每次都唔少這個小食,總之,食拉麵沾麵,會選一生懸麪首選。
2025-06-18
  • 檸檬酸柚子沾麵
  • 半熟蛋
  • 章魚燒
2025-06-24 182 浏览
我哋兩個上星期六下午喺旺角,開完會後上openrice看看有什麼好吃,後來發現這間評價非常高,讚賞亦非常多,於是便去試試。去到門口已有幾個人排隊,心想這間店舖質素應該不錯,去到後我們兩個點了特濃豚骨沾麵和海老沾麵,我們問過職員佢話一濃一淡,於是點了這2款濃、淡味道也試試,點知一吃兩碗湯汁也比較鹹,我們吃時直頭不能將麵全放在湯裏,只能夠浸少少吃就算。另外我們也點了唐揚炸雞,我們吃後覺得裏面啲肉比較柴。這間食店令我們頗失望,無下次!
這間食店令我們頗失望,無下次!
2025-05-31
午餐
平時排晒長龍嘅「一生懸麵」平日晏晝四點去到唔使等位~咁梗係有把握機會!一定要試!😍果然名不虛傳 的確係值得排隊嘅好食到極速清晒成碗暫時覺得喺旺角區最好食嘅拉麵店
平時排晒長龍嘅「一生懸麵」

平日晏晝四點去到唔使等位~
咁梗係有把握機會!一定要試!😍

果然名不虛傳 的確係值得排隊嘅

好食到極速清晒成碗
暫時覺得喺旺角區最好食嘅拉麵店

2025-06-05 656 浏览
在這次的餐廳體驗中,特濃豚骨沾麵的湯頭濃郁,卻因熱度不足而迅速變涼,影響了整體享受。豚肉的口感稍顯偏硬,味道也不夠突出,令人有些失望。相對之下,海老拉麵則給人驚喜。碗中點綴的櫻花蝦為菜品增添了色彩與風味,而拉麵的硬度剛好,嚼勁十足。其叉燒肉質嫩滑,值得一試。餃子餡料飽滿,味道一般,餃子底煎的較脆口。

餃子餡料飽滿,味道一般,餃子底煎的較脆口。
2025-06-02
一生懸麵位於旺角通菜街,依間拉麵店好好食🤤。今日早市晚飯時段食,餐廳已經有幾台客人。餐廳設計走日系簡約風,環境舒適。 🍜[牡蠣沾汁麵]旺角店限定 (牡蠣豚骨沾汁)灸燒廣島蠔、慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、灸燒豚肉🦪這碗麵配料超豐富:兩隻蠔、多款肉及半隻蛋,蠔及豚肉都經過灸燒,燒後會更加香口。蠔好肥美,亦新鮮香甜。幾款肉質感爽口。沾麵汁非常特別,色澤暗綠色很吸引,沾麵汁一般較為濃味,它味道濃濃亦很Creamy,加了洋蔥粒及可加入青檸皆可提升口感~

[沾麵篇]
🍜[牡蠣沾汁麵]旺角店限定
(牡蠣豚骨沾汁)
灸燒廣島蠔、慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、灸燒豚肉

[拉麵篇)
🍜雞白湯拉麵
雞肉、叉燒兩款肉肉質都好爽口;奶白色的白雞湯底很濃味,飲住湯食麵好食到停唔到口。

小食
燒餃子🥟——外脆肉嫩,剛整起好好食🤤。

飲品
🥤SAGE TEA和歌山橙靜岡綠茶🍵
這個品牌的飲品我第一次見,寫著香港製造,仲有公仔圖案係罐上,幾得意亦幾好飲。味道清新解膩👅~

綠茶汽水🥤
必飲飲品,依個款式外間比較少見~其實係偏重汽水味道多d,味道係較甜既汽水。
  • 牡蠣沾汁麵
  • 雞白湯拉麵
  • 綠茶可樂
  • 燒餃子
2025-05-29 649 浏览
呢間拉麵由幾年前我就已經開始幫襯!咁多年嚟都一路keep住咁多人幫襯係旺角幾抵食嘅拉麵🙌🏻-🍜廣島縣牡蠣沾汁麵 💰$138期間限定嘅沾麵有極濃郁好香嘅牡蠣湯底 沾完麵再飲一啖湯 好滿足~不過我覺得有啲啲鹹 食一陣就覺得膩><-🍜醬油味雞湯拉麵 💰$78呢碗湯底清甜 帶少少醬油嘅鹹香味麵條吸收咗啲雞湯 非常入味配有豚肉同雞肉🐥-🍗雞軟骨棒 💰$29外皮有少少香脆 配上沙律醬👍🏻-🥟煎餃子 💰$29餃子煎得幾香脆 有5隻幾抵食😗-🍇日本香印提子茉莉綠茶 💰$20🍵荔枝茉莉綠茶 💰$20
呢間拉麵由幾年前我就已經開始幫襯!
咁多年嚟都一路keep住咁多人幫襯
係旺角幾抵食嘅拉麵🙌🏻
🍜廣島縣牡蠣沾汁麵 💰$138
期間限定嘅沾麵
有極濃郁好香嘅牡蠣湯底
沾完麵再飲一啖湯 好滿足~
不過我覺得有啲啲鹹 食一陣就覺得膩><

餃子煎得幾香脆 有5隻幾抵食😗

🍇日本香印提子茉莉綠茶 💰$20
🍵荔枝茉莉綠茶 💰$20
2025-05-24 516 浏览
🍴広島県の牡蠣沾汁麵 $138這家旺角店特別推出的拉麵款式除了慢煮叉燒外,還有主打的廣島牡蠣!牡蠣風味非常香濃,搭配麵條口感絕佳,整體味道讓人非常滿足,絕對值得一試。🍴雞白湯拉麵 $95慢煮叉燒有2塊,賣相一般,拉麵質地係幼身,湯頭表面有一層奶白色泡沫,食落不過不失。🍴唐揚炸雞 $35 炸雞做得外脆內軟,入面雞肉仍保持肉質鮮嫩。🍴可樂x2 $10each.............................. 一生懸麵 地址📍: 旺角通菜街73號地舖總評分: 8/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
🍴広島県の牡蠣沾汁麵 $138

🍴雞白湯拉麵 $95

🍴唐揚炸雞 $35
炸雞做得外脆內軟,入面雞肉仍保持肉質鮮嫩。

🍴可樂x2 $10each

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-05-19
2025-05-22 620 浏览
幾次拜訪《一生懸麵》都大排長龍,未有幫襯。今次和朋友去旺角碰碰運氣,今天是平日而且距離食飯時間尚早,等了不太久就可以入座。✨牡蠣🦪汁沾麵牡蠣醬汁是自家制作, 有濃稠牡蠣鮮味,炙熱牡蠣🦪 個子不大,但鮮甜飽滿,有極濃海水🌊 鮮味兼且有微微焦香。 將彈牙煙靭粗麵條蘸一蘸醇厚甘香牡蠣醬汁,一啖麵條、一啖牡蠣,口腔充滿着牡蠣 鮮甜味。另外,仲有半肥瘦炙燒叉燒、慢煮嫩滑雞肉和豚叉燒、半隻半熟雞蛋,份量十足,令人手指大動,正👍👍✨ 白湯豚骨🐷🐷拉麵加配椰菜🥬🥬湯頭十分濃郁,且不油膩,仲帶點炭火香味。 幼身麵條彈牙順滑兼掛汁,配上慢煮豚叉燒,半熟雞蛋,真的不錯。此外,加配了清甜爽脆椰菜, 十分滿足🥳🥳✨ 唐揚炸雞🐔🐔外皮酥脆,雞肉多汁嫩滑,而且鹹香入味,讓人一口接一口,熱呼呼咬下,滋味無窮😋😋✨ 章魚燒🐙🐙章魚燒外脆內軟,章魚彈牙, 與內餡濕潤軟綿成強烈對比。加上鹹甜帶微酸的章魚醬汁、日式美乃滋和海苔木魚絲, 層次更豐富,更美味可口😍😍

✨牡蠣🦪汁沾麵

牡蠣沾麵
白湯豚骨拉麵
  • 牡蠣🦪汁沾麵
2025-05-17 406 浏览
星期五抱住咁多笑嘅心態去食,6點去到,唔駛等位,叫左個雞白湯拉麵$95,味道唔錯,但唔夠熱,只可以話暖。點知隔咗幾個鐘,開始肚痾,星期五痾咗4次,今日星期六再痾兩次,唔知係咪唔夠熱,還是我飲咗佢嘅水?所以引致肚痛整體味道係唔錯,但食完不停肚痾就真係…..我睇番有部分食過嘅網友都話碗麵唔夠熱,希望餐廳可以改善拉麵唔夠熱嘅情況,由其天氣開始熱,好易出事。另外,提供嘅水有檸檬入面,呢樣值得讚嘅,但水唔夠凍。

整體味道係唔錯,但食完不停肚痾就真係…..

另外,提供嘅水有檸檬入面,呢樣值得讚嘅,但水唔夠凍。
2025-05-16 318 浏览
通菜街一向都有好多小店,今日就來到呢間人氣拉麵店「一生懸麵」。餐廳面積唔大,未到午飯peak hour已經有唔少人,到咗食完離開嘅時候已經需要等位。塩味雞湯拉麵 :湯底清澈而味道濃郁,完全唔覺得油膩,附有雞及豚叉燒各一塊,我額外加多三塊豚叉燒, 叉燒好軟嫩,加咗黑椒調味更惹味,加埋原隻溏心蛋、竹筍及碎洋蔥,感覺好滿足。唐揚炸雞 :一碟有四件,即叫即炸,外皮炸得脆卜卜,內裡雞肉仍然保有肉汁,唔會炸到好乾,落幾滴檸檬汁更加開胃。

塩味雞湯拉麵 :

唐揚炸雞 :