2024-02-27 89 浏览
又黎到荃灣搵好野食今日黎到 一生懸麵💕之前見佢成日排長龍 今日特登早啲過去 避開人潮 ❗️小店日式風佈置十分溫馨仲比我發現左男士最愛 繪麗奈😳睇嚟老闆一定係素小姐的粉絲✨💓🤫今日決定要試吓期間限定 🫧《羊肚菌蜆貝拉麵🍜》 +煎餃🥟 +𝐒𝐀𝐆𝐄白桃烏龍有氣茶 新鮮的蜆貝超鮮甜 ❗️熟度岩岩好 保持到嫩口既狀態🙀再配搭羊肚菌香氣 😳 拉麵保持到 「爽 ❗️滑 ❗️彈❗️」幼身既麵 配搭清甜的湯 ✨✨ 一定要試 💕💓 仲要卡路里唔算太高 岩晒我哋呢班減肥人士 ☺️煎餃 煎到卜卜脆 😳 外脆內軟 ,同男朋友一人一碟 💝好味道 Sage 白桃烏龍有氣茶 第一次試 ☺️又幾好飲充滿白桃香氣🍑又大有一點茶香💕《海老拉麵🍜》+ 波子汽水蝦味超濃 🦐 滿滿的櫻花蝦鋪滿成碗麵 🍜蝦湯味濃郁 💕齒頰留香 拉麵軟硬口感剛剛好 #荃灣 #拉麵 #小店 #海老 #煎餃 #有氣茶 #蜆貝拉麵 #好味 #香港本地 #羊肚菌拉麵
又黎到荃灣搵好野食

充滿白桃香氣🍑又大有一點茶香💕

《海老拉麵🍜》+ 波子汽水
蝦味超濃 🦐 滿滿的櫻花蝦鋪滿成碗麵 🍜
蝦湯味濃郁 💕齒頰留香 拉麵軟硬口感剛剛好

🎶🎶🍜《一生懸麵 》🎵🎵(荃灣)荃灣有不少拉麵沾麵店,當中有一間人氣日本拉麵店,全店共有3款沾麵,4款拉麵,以湯底分為六大類,雞白、豚骨、海老、野菜、魚介和香辣。另再配不同配料。拉麵菜單食物款式相當豐富及多元化,相當吸引就決定坐下去享受日式美食。😋😋⭐️蜆貝羊肚菌拉麵$95🐚(荃灣分店限定)湯汁面層有厚油,但食落竟然不覺油膩,羊肚菌味很香,而且吃到蜆貝油的香氣,海鮮及羊肚菌的味道令人難忘💫海老沾麵$88🦐用滿滿既櫻花蝦充斥熬湯,賣相好吸引,麵條清爽分明、湯汁上枱時熱辣燙口,濃而不鹹,吃出鮮味✨辛辣沾麵$88🌶️若是喜愛香辣食物的人的話,就強烈推薦。溏心蛋靚,非常入味。火炙叉燒大大片,肥瘦分明,入口柔軟,有淡淡肉香🌟桂花烏龍冷泡茶$20🌼🌼桂花烏龍好清香,茶味香濃又能解油膩
🎶🎶🍜《一生懸麵 》🎵🎵(荃灣)

⭐️蜆貝羊肚菌拉麵$95🐚(荃灣分店限定)

💫海老沾麵$88🦐

✨辛辣沾麵$88🌶️

🌟桂花烏龍冷泡茶$20🌼🌼
桂花烏龍好清香,茶味香濃又能解油膩
2024-02-26
庆祝纪念
生日
2024-02-22 83 浏览
之前淨係去過佢既旺角店,今次就試下荃灣分店🤪餐廳唔算大,不過好新淨同坐得舒服😛身為沾麵派既我就揀左魚介豚骨沾麵 ($82),可以自己揀要熱麵同冷麵😬佢個湯味道好濃郁,唔會太鹹,同埋我鍾意佢夠多蔥😍個麵都係我鍾意既麵質,幾彈牙🤪我個Fd就揀左海老拉麵 ($88),碗麵放左滿滿既櫻花蝦,賣相好吸引,呢個個湯比起個沾麵更加濃厚同鮮美❤️我地仲另外叫左個餃子 ($29),佢煎得剛剛好,個皮夠脆,咬落去仲有肉汁🥰最後再叫左個Sage既桂花烏龍同白桃烏龍冷泡茶,清香得黎可以解膩🥳

2024-02-16 92 浏览
🍜呢幾日凍冰冰🧣放工係附近食碗熱辣辣嘅拉麵就最啱喇🔥食完成个人即刻暖笠笠呀🥳🥢喜歡坐喺bar枱位置💯因為我可以一邊望住師傅煮麵嘅過程👍一邊「鼠鼠聲」咁樣食咁正嘅拉麵🍜正呀🍜蜆貝羊肚菌拉麵 🌈見到海報呢碗蜆貝羊肚菌拉麵係荃灣分店限定😍梗係要嗌番碗試吓啦🥢湯底好清甜又鮮美😋滿滿蜆嘅香味☺️拉麵硬度我就揀去普通✅入面仲有好大隻脹卜卜嘅大蜆👍我地仲加錢加埋慢熟豚叉燒💯同埋半熟蛋😍呢碗好推介呀🥳▫️慢熟豚叉燒▫️半熟蛋 🍜白湯豚骨拉麵 🌈另一碗我哋就試吓呢碗白湯豚骨拉麵🍜 熱辣辣嘅湯底🔥帶有濃厚豚骨嘅風味😋加埋慢熟豚叉燒同埋椰菜🥬正呀喂🥳▫️慢熟豚叉燒▫️椰菜 🥟煎餃子 🌈呢個煎嘅餃子🔥脆卜卜包住齙滿嘅餡料❤️好正呀🥳🥤綠茶可樂 🧃蜂蜜綠茶

🍜蜆貝羊肚菌拉麵

🌈呢個煎嘅餃子🔥脆卜卜包住齙滿嘅餡料❤️好正呀🥳

🥤綠茶可樂

🧃蜂蜜綠茶

2024-02-10 84 浏览
最近天氣凍凍地,最想就係食d暖笠笠嘅嘢暖暖個胃☺️朋友話我地好鍾意食果間拉麵店開新分店開到黎荃灣。之前去開既旺角分店經常都大排長龍,今次就試試新店輪候時間會唔會短d😎一生懸麵新店位於荃灣富榮街,荃灣港鐵站步行五分鐘就到,非常方便!餐廳佈局分吧檯位同普通餐桌位。我地用餐時間係平日晚上七點半左右,可能係新開張冇咩人知,我地唔使排隊就入得。不過入到餐廳眼見都九成滿入座。突然覺得自己好幸運,從來未試過食一生懸麵唔使排隊!🤓雞白湯拉麵 $95一上菜第一時間當然係飲啖湯底,濃厚的雞白湯真係冇令我失望,濃厚得來不會咸不會膩,清香得來帶點回甘。而雞胸肉嫩滑同慢煮叉燒軟腍入味。麵質方面,我選了硬度較硬既幼麵,麵身煙韌有口感。另外配菜仲有蘆筍、粟米仔、洋蔥、紫菜、半熟蛋等等,令整體味道更加昇華!食食下覺得太好味再追加咗(竹筍$10)同(紫菜$10),食到飽飽真係好滿足呀🤩特濃豚骨沾麵 $82沾汁味道濃郁,唔會死咸。麵質方面,我選了標準硬度既粗麵,麵身彈牙有口感。而叉燒肥瘦適中仲經火炙燒過,味道有點微焦,相當香口!另外配菜仲有半熟蛋同竹筍。超愛食拉麵既我們同樣地覺得唔夠喉再追加(半熟蛋$12),(竹筍$10)

雞白湯拉麵 $95

特濃豚骨沾麵 $82
沾汁味道濃郁,唔會死咸。麵質方面,我選了標準硬度既粗麵,麵身彈牙有口感。而叉燒肥瘦適中仲經火炙燒過,味道有點微焦,相當香口!另外配菜仲有半熟蛋同竹筍。超愛食拉麵既我們同樣地覺得唔夠喉再追加(半熟蛋$12),(竹筍$10)同(紫菜$10),食到自己鍾意食既嘢真係大滿足!👍🏻

煎餃子 $29
外皮煎得金黃香脆,皮薄煙韌,肉汁豐富☺️

總結新分店無論食物質素,服務態度都保持得好穩定,評價都好高,係一間我會keep住食既拉麵店🥰
  • 特濃豚骨沾麵
  • 雞白湯拉麵
之前喺旺角食過 @issyokemen 覺得好好味!我本身唔太好拉麵但呢間真心會想回訪!最近喺荃灣嘅分店搬咗去路德圍附近,又近咗當然要lunch time 去朝聖🫶🏻小店格局,簡單日式裝潢,最緊要係好食😋🍭雞白湯拉麵 ($95)拉麵湯底最愛係雞白湯😍 見到湯底係好濃郁,滿滿雞湯香味!拉麵每一口都沾滿湯汁,非常好吃😋 入面有嫩滑嘅豚肉、成粒溏心蛋同蔥等配料,正!🍭海老沾麵 ($88)呢款沾麵係人氣之選,海老汁係分開上,份量好多!沾麵最頂放有一大塊豚肉,肥瘦均勻,亦配有溏心蛋,好鮮好味🤤🍭煎餃子 ($29)煎餃子都好出色,餃子皮煎到金黃色,咬開係好滿嘅餡料,就咁食都已經好味!🍭綠茶可樂($20)🍭波子汽水 ($15)

🍭雞白湯拉麵 ($95)

🍭海老沾麵 ($88)

🍭煎餃子 ($29)

🍭綠茶可樂($20)
🍭波子汽水 ($15)
2024-02-06 48 浏览
二訪一生懸麵, 唔講都唔知原來搬咗過嚟地鐵站呢邊,之後想食拉麵就順路好多了!🐒✨蜆貝羊肚菌拉麵 新推出嘅期間限定湯底,湯底清香,有淡淡貝類鮮味,淡雅舒服,完全唔會膩。口味較輕盈,建議一啖湯配搭一啖麵咁樣食,如果平時傾向重口味可能就唔太適合。蜆肉飽滿多汁,處理得幾好。✨白湯豚骨拉麵 唔會過份濃膩,整體恰到好處,麵條同湯底好夾,係我會再encore嘅口味。飲品叫咗桂花烏龍茶,係香港製造,值得支持👏🏻👏🏻👍🏻

✨蜆貝羊肚菌拉麵

✨白湯豚骨拉麵

飲品叫咗桂花烏龍茶,係香港製造,值得支持👏🏻👏🏻👍🏻
2024-02-05 37 浏览
一生懸麵 📍荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖黎荃灣搵好野食,見到呢間一生懸麵,朋友食過話係一間出名嘅拉麵店,「一生懸麵」意味著他們對於拉麵獨特風格嘅承諾,希望能夠在顧客心中懸掛一生。佢最受歡迎嘅就係佢嘅白湯豚骨拉麵啦。個湯底超濃郁,用啱啱熬製嘅豚骨,啲麵條都啱啱啱好,啖啖有嚼勁佢仲有啲新意十足嘅拉麵,蜆貝羊肚菌拉麵。個湯底以鮮味十足嘅蜆貝為基底,再加埋香氣濃郁嘅羊肚菌,味道豐富有層次煎餃子個皮香脆啲,包住啲多汁嘅內餡,真係一啖咬落去就會愛上
一生懸麵
📍荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖

煎餃子個皮香脆啲,包住啲多汁嘅內餡,真係一啖咬落去就會愛上
2024-02-01 48 浏览
最近,因為多了接觸與健康相關的產品,因而,對部分食材要求變得講究起來,陪家人去捐血,發現附近開設了一家新的拉麵店 - 《一生懸麵》。  當時覺得《一生懸麵》很熟悉,好像在那兒聽過,上網一查,原來是較早前推出雪糕拉麵的店子!雖然,入冬後未有機會品嘗雪糕,倒被我發現另一期間限定 - 蜆貝羊肚菌拉麵,羊肚菌可以增強免疫力,而且營養價值高,相當吸引喔!羊肚菌可以增強免疫力,而且營養價值高,搭配大大隻,又脹卜卜的蜆貝,相當吸引,另外,我添加了慢熟豚叉燒及半熟蛋,十分滿足!  拉麵是幼身的,食客還可選擇軟硬度,我選了標準的,加上充滿海鮮鮮甜滋味的湯底,真是超正!   特濃豚骨沾麵  湯底和麵條分開盛放,用筷子夾麵條蘸湯食用,另有一番風味。湯汁濃厚,味道富層次,麵條較柔爽彈,搭配大大片的叉燒,肥瘦均勻,添加了慢熟豚叉燒,可以一次過品嘗兩款不同熟理的味道。
必試Sage 白桃烏龍冷泡茶,採用獨有冷萃製法,以時間「滴濾慢釀」充分釋放茶葉的甘甜原味,和緩苦澀,充份發揮茶的健康美顏成份。幽香細膩,透出白桃清甜,沒有茶的苦澀,口味甘冽清澈、口感清爽。

另外,我們還多點了一碟小食 - 煎餃子,熱烘烘而上

另外,我們還多點了一碟小食 - 煎餃子,熱烘烘而上,外層金黃,煎得香脆爆汁,蘸一點醬汁,更添滋味!
2024-01-31 37 浏览
一生懸麵📍荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖荃灣呢頭本身都唔少拉麵店,一生懸麵麵喺度新開咗分店,突登出嚟試試。位置兜咗個圈先見到,原來就對住捐血站個位。雞白湯拉麵$92賣相幾特別,面層一層白泡,湯底飲落好滑同幾好味,唔會太鹹亦唔會膩,拉麵掛湯連埋京蔥一齊食味道會昇華。本身有慢煮雞胸肉同慢煮叉燒各兩塊,另外再加咗慢煮叉燒、火炙叉燒、竹筍。慢煮嘅肉都好腍,個人更偏好火炙叉燒,燒過之後香口得嚟又惹味啲,肥瘦適中。原粒溏心蛋同露荀都好食😋。白湯豚骨拉麵$72幼麵,豚骨味濃郁。有溏心蛋、叉燒,紫菜。紫菜有啲驚喜,平時我麻麻地拉麵嘅紫菜,但呢度嘅紫菜淋咗都好食,好易咬斷又索湯👍🏻白桃烏龍冷泡茶$20一樽都唔細樽,飲到清香嘅白桃味同淡淡烏龍味。如果有興趣去食嘅話記得留意返有落場時間😉
一生懸麵
📍荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖

雞白湯拉麵$92

白湯豚骨拉麵$72

白桃烏龍冷泡茶$20
一樽都唔細樽,飲到清香嘅白桃味同淡淡烏龍味。

如果有興趣去食嘅話記得留意返有落場時間😉
2024-01-30 37 浏览
蜆貝羊肚菌拉麵 蜆貝肉肥美鮮甜,一碗大約有3-4個,吃得出來不像是雪藏,肉質鮮嫩還帶淡淡的海水鹹味。拉麵麵質偏幼彈牙,煮得剛剛好不會爛糊。喝一口熱呼呼清湯底帶有蜆貝的鮮味 。如果你是海鮮愛好者,十分推薦這款拉麵,鮮、香、清、甜。辛辣拉麵·慢煮豚叉燒、叉燒、半熟蛋拉麵麵條偏粗,黃麵Q彈飽滿,有咬口。叉燒肥瘦均勻,滑滑嫩嫩,肉味香濃。慢煮豚叉燒,更有驚喜,雖比叉燒厚一些,由於慢煮,在低溫烹調過程,讓肉質保持水份,使口感也很嫩,不會粗糙。店內有售Sage微碳酸飲品,我們選擇了:蘋果桂花烏龍 日本蜜桃紅茶
蜆貝羊肚菌拉麵

辛辣拉麵·慢煮豚叉燒、叉燒、半熟蛋

店內有售Sage微碳酸飲品,我們選擇了:
蘋果桂花烏龍

峴貝羊肚菌拉麵
煎餃子
  • 蜆貝羊肚菌拉麵
2024-01-28 37 浏览
而家天氣咁鬼凍,正好就係食返碗熱辣辣嘅麵暖暖身,一入到去馬上有店員帶位,仲送上可愛得意嘅揮春☺️今次我點咗特濃豚骨沾麵,個糖心蛋超正,叉燒係我最鍾意嘅柔軟口感,煎餃子都好香脆,最最最令我驚喜係竟然綠茶可樂,大家有機會可以試試😁

There are a lot of great Japanese ramen 🇯🇵 places in Hong Kong but one of the best ✨ out there is definitely Issyokemen! This time, I went to the one in Tsuen Wan and tried:🥩Extra thick tonkotsu tsukemen (Cold Noodle)🥩特濃豚骨沾麵 (冷麵)The cold noodle soaked in the broth 🍜 makes a great match. The thick cold noodles carry all the flavor of the broth when submerged in it and bring a hefty taste to my mouth. 👅 The pork 🥩 is also perfectly grilled 🔥 and match perfectly with the taste of the noodle. 🥹🐔Chic

特濃豚骨沾麵 (冷麵)

🐔Chicken white soup ramen🐔
鷄白湯拉麵

The broth for this ramen fills your mouth with the tender and sweet chicken flavor. 😋 I love the pork but the chicken 🍗 also tastes great with this soup and the eggs are the icing on top! It literally melts in my mouth! 🤤

There are also some other flavors of ramen that I want to come back and try! 🍽️ Same for those tasty snacks like dumplings 🥟 that look delicious!
2024-01-27
🫶今日中午時段食,餐廳全場滿座及有食客在外輪候,非常熱鬧。餐廳內走日系簡約風,環境舒適。除了中間位置亦有兩排吧枱,其中近廚房吧枱上有模型擺設。 🍜[海之幸--蜆貝羊肚菌拉麵]荃灣店限定價$95蜆湯底極鮮蜆貝、慢煮豚肉叉燒這碗麵配料超豐富:三隻非常大隻的蜆、豚肉叉燒及半隻蛋。豚肉經過慢煮後肉質會更加軟身不會鞋口。蜆好肥美,亦很新鮮沒有沙,有甜甜的鮮味。蜆湯味道清新好食🤤🍜海老拉麵 (清湯底)叉燒加上很多櫻花蝦,細少的櫻花蝦連著拉麵食非常有咬口;清湯底濃味,一啖麵一啖湯,食到嗦嗦聲停唔到口。 小食炸餃子——皮薄及煎至香脆而且肉滑,送汽水一流!飲品🥤SAGE冷泡茶這個品牌的飲品我很少見,是在香港製造,桂花烏龍茶能解油膩,亦幾好飲~ 綠茶汽水--第一次係餐廳見到既日本飲品,汽水加左綠茶味🍵又幾清新~鍾意食拉麵既你一定要到一生懸麵食呀~

[拉麵篇]
🍜[海之幸--蜆貝羊肚菌拉麵]荃灣店限定價$95
蜆湯底
極鮮蜆貝、慢煮豚肉叉燒

🍜海老拉麵 (清湯底)

小食
炸餃子——皮薄及煎至香脆而且肉滑,送汽水一流!

飲品
🥤SAGE冷泡茶

鍾意食拉麵既你一定要到一生懸麵食呀~
  • 海之幸--蜆貝羊肚菌拉麵
2024-01-26 18 浏览
在香港,拉麵平時就食得多,沾麵黎講就真係唔係好多間有,今曰就帶老豆黎到荃灣的《一生懸麵》,急不及待,即刻點左個叉燒海老沾麵,沾麵特別之處是麵條跟湯底是分開上的,再一注注沾上湯汁吃,湯汁放滿櫻花蝦,蝦味香濃,麵條煙煙韌韌,很有口感😋飲品配上靜岡綠茶可樂,把綠茶混進可樂裡,究竟是什麼味道呢?🤔 還要注進好伏既綠色😂,但居然產生成不可思議的味道,可樂甜中帶著綠茶香,玻璃瓶更讓可樂元氣滿滿😝而老豆就簡左食期間限定既慢煮豚肉叉燒蜆貝羊肚菌拉麵,湯底是用新鮮蜆貝煲的,非常鮮甜😋小食只有煎餃,內裡肉香滑嫩,明明就說不吃這樣多,最後還是光盤🤣
在香港,拉麵平時就食得多,
沾麵黎講就真係唔係好多間有,
今曰就帶老豆黎到荃灣的《一生懸麵》,
急不及待,即刻點左個叉燒海老沾麵,
沾麵特別之處是麵條跟湯底是分開上的,
再一注注沾上湯汁吃,湯汁放滿櫻花蝦,
蝦味香濃,麵條煙煙韌韌,很有口感😋

飲品配上靜岡綠茶可樂,
把綠茶混進可樂裡,
究竟是什麼味道呢?🤔
還要注進好伏既綠色😂,
但居然產生成不可思議的味道,
可樂甜中帶著綠茶香,
玻璃瓶更讓可樂元氣滿滿😝

而老豆就簡左食期間限定既
慢煮豚肉叉燒蜆貝羊肚菌拉麵,
湯底是用新鮮蜆貝煲的,非常鮮甜😋

小食只有煎餃,內裡肉香滑嫩,
明明就說不吃這樣多,最後還是光盤🤣