2024-07-08 3589 浏览
未有得返鄉下, 係香港享用到高質OMAKASE 都可以好開心放工嚟到 STANLEY 11 頂樓一出LIFT就見到好開揚嘅落地玻璃, 空間感十足點影都靚全吧檯設計, 可以一路同師傅傾偈一路品嚐美食晚餐唔洗諗, 必點$888 就有份量豐富嘅 OMAKASE 特色前菜海膽豆腐配紅酒蒜頭+芝麻牛蒡擺碟已經好靚, 係一份微酸嘅開胃菜刺身深海縞池魚配柚子酸汁好喜歡當中嘅柚子味衝擊味蕾手握壽司十貫紫蘇葉墨魚: 墨魚彈牙配上紫蘇的淡淡清香,風味獨特金目鯛: 油脂含量適中,肉質細膩帆立貝: 清甜爽滑配上提鮮青檸汁鰤魚: 少有吃到嘅款式, 口感豐富且味道清甜烏梅子赤蝦: 口感彈牙且戴酸甜味九州鯖魚: 加咗芝麻同蔥花香味十足,口感紮實鮮甜活北奇貝:面頭略略燒過令甜味更特出中拖羅: 口感入口即化, 油香四溢而又鮮甜無比,海膽馬糞: 味道濃郁,口感嫩滑碟魚裙邊: 面頭輕輕燒香既碟魚裙邊,口感肥美而帶有微醺的軟糯燒物:麵豉豚肉 同 雞翼 都燒得剛好上檯已經聞到好香特別喜歡辣辣地嘅麵豉豚肉估唔到連甜品都咁精緻蘋果&白桃吉士卷 各一件明明已經好滿足都忍唔住食晒兩件成餐飯都食得好開心仲可以同師傅有講有笑有美食環境又好

放工嚟到 STANLEY 11 頂樓
一出LIFT就見到好開揚嘅落地玻璃, 空間感十足
點影都靚
全吧檯設計, 可以一路同師傅傾偈一路品嚐美食

晚餐唔洗諗, 必點$888 就有份量豐富嘅 OMAKASE

特色前菜
海膽豆腐配紅酒蒜頭+芝麻牛蒡
擺碟已經好靚, 係一份微酸嘅開胃菜

刺身
深海縞池魚配柚子酸汁
好喜歡當中嘅柚子味衝擊味蕾

手握壽司十貫
紫蘇葉墨魚: 墨魚彈牙配上紫蘇的淡淡清香,風味獨特
金目鯛: 油脂含量適中,肉質細膩
帆立貝: 清甜爽滑配上提鮮青檸汁
鰤魚: 少有吃到嘅款式, 口感豐富且味道清甜
烏梅子赤蝦: 口感彈牙且戴酸甜味
九州鯖魚: 加咗芝麻同蔥花香味十足,口感紮實鮮甜
活北奇貝:面頭略略燒過令甜味更特出
中拖羅: 口感入口即化, 油香四溢而又鮮甜無比,
海膽馬糞: 味道濃郁,口感嫩滑

燒物:
麵豉豚肉 同 雞翼 都燒得剛好
上檯已經聞到好香
特別喜歡辣辣地嘅麵豉豚肉

估唔到連甜品都咁精緻
蘋果&白桃吉士卷 各一件
明明已經好滿足都忍唔住食晒兩件

成餐飯都食得好開心
仲可以同師傅有講有笑
有美食環境又好
而且性價比高
很推薦!
3天前 0 浏览
難得走上中環吃日式料理找到一緒一番酒場餐廳環境很雅致落地大玻璃 可飽覽中環鬧區以吧枱為主 可近距離欣賞師傅製作料理整體氣氛充斥日式氛圍. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 🔺OMAKASE SUSHI SET ($880)🥗特色前菜 牛蒡漬物 飛魚子漬物 木魚蒜頭漬物很開胃有咬口🍣立鯛薄切配有竹炭鹽 蘿蔔蓉 口感清爽🍣北海道赤蝦好新鮮 口感有張力🍣北寄貝爽牙🍣帆立貝 勁厚肉 感覺有2層🍣紋格魷魚上面有黑松露醬 口味突出🍣 燕鰶即香港叫馬友 口感爽脆🍣鯛魚 辣椒蘿蔔蓉加青蔥 調出魚味🍣池魚皇爽口 重油膩🍣金木鯛 🍙三文魚子手卷 愛死了 很多三文魚子在手中.🍢燒物 (菜玉瓜 雞腎 雞軟骨)加入山椒粉 輕微麻但好入味🫕赤味噌湯🍡求肥餅 廚師自家制 用糯米皮包抹茶雪糕配紅豆蓉 很有日本風
難得走上中環吃日式料理
找到一緒一番酒場
餐廳環境很雅致
落地大玻璃 可飽覽中環鬧區
以吧枱為主 可近距離欣賞師傅製作料理
整體氣氛充斥日式氛圍

. ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆

🔺OMAKASE SUSHI SET ($880)
🥗特色前菜
爽口 重油膩
🍣金木鯛
🍙三文魚子手卷
愛死了 很多三文魚子在手中
🍢燒物 (菜玉瓜 雞腎 雞軟骨)
加入山椒粉 輕微麻
但好入味
🫕赤味噌湯
🍡求肥餅
廚師自家制 用糯米皮包抹茶雪糕
配紅豆蓉 很有日本風
係中環好少見到咁平價享受到咁高質嘅omakase,呢間位於中環士丹利街嘅一緒一番酒場,裝修好有日本風味架今次試咗佢哋嘅omakase set,價錢$880/位,前菜由鮟鱇魚肝配埋牛蒡同醃蒜開始,肥美嘅魚肝入口即溶,配埋爽口嘅牛蒡,開胃一流!跟住嚟嘅鯛魚薄切新鮮到爆,師傅刀工了得,片片透光。壽司部分用料十足,特別推介赤蝦壽司,肉質爽彈,帶子同北寄貝都係直送貨,甜味十足。最驚喜係燕鰶魚,師傅醃製功夫一流。串燒部分雖然簡單,但個個都係精品。雞髀菇汁多味香,雞軟骨燒到外脆內軟,雞翼醃料入味。最後個魚子手卷,用料大方,魚子香氣配埋海苔,完美ending!最尾嘅味增湯同甜品都係水準之作。想食到記得提早book位,因為位置有限。

2024-12-10 0 浏览
今日朋友約我食飯話帶我去中環一間好好食嘅日本料理開餐😌環境好舒服,落地玻璃,所有座位都圍住廚房吧枱位置可以見到廚師細心整理食物~同朋友叫咗每人一個lunch set除咗煮食之外,仲會有蒸蛋🥚沙律🥗茶碗蒸😋碎切刺身壽司丼 $280賣相吸睛😎好多碎切刺身包括左吞拿魚、鰹魚、帆立貝等,肉質幾鮮嫩,個飯底加左飯素提味,配搭唔錯!北海丼 $280有鰤魚、帶子同生姜,全部食材都真係好新鮮🤤下次有機會再嚟試埋佢個廚師發辦😆👍🏻
今日朋友約我食飯話帶我去中環一間好好食嘅日本料理開餐😌
同朋友叫咗每人一個lunch set
除咗煮食之外,仲會有蒸蛋🥚沙律🥗茶碗蒸😋
碎切刺身壽司丼 $280
北海丼 $280
有鰤魚、帶子同生姜,全部食材都真係好新鮮🤤
下次有機會再嚟試埋佢個廚師發辦😆👍🏻
2024-12-07 0 浏览
餐廳位於大廈頂層,高樓底寬闊嘅環境,落地大玻璃俯瞰鬧市夜景,加上師傅們用心製作嘅美食,職員們細心友善嘅服務,用餐時間不知不覺就過去😋😋∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ Omakase Sushi Set $880૪ 前菜自家製滑豆腐|酒漬梅螺|飛魚籽漬物幼滑手作豆腐充滿芝麻香,食落似慕絲口感酒漬梅螺入晒味,螺肉超彈超爽口一整排嘅飛魚籽食落卜卜脆,酸酸哋,幾開胃૪ 鯛魚薄切鯛魚切到好薄通透,肉質爽彈,味道清香鮮甜૪ 壽司赤蝦|活北寄貝|帆立貝|燕鰶|平目魚邊|鰤魚|紅鮋|池魚王|金目鯛|蟹籽蟹膏手卷味道由淡到濃,先嚟赤蝦、活北寄貝爽口彈牙帆立貝大粒厚身,甘甜富彈性燕鰶(又稱馬友)同平目魚邊(又稱左口魚邊)用火槍燒過後,迫晒啲魚油出嚟,前者魚皮燒到香脆,後者燒到入口即溶鰤魚、紅鮋、池魚王、金目鯛,口感由帶彈性去到細膩,魚油香一件比一件濃郁最後嚟到蟹籽蟹膏手卷,爽脆海苔提升咗蟹籽蟹膏嘅鮮味,加入芝士,口感更醇厚૪ 燒物雞皮|雞腎|燒豆腐雞皮燒到表面脆口,入面軟腍雞腎燒到彈韌脆嫩,完全冇內臟味豆腐燒到外層脆,入面又腍又嫩૪ 特色湯日式

❥ Omakase Sushi Set $880
૪ 前菜
自家製滑豆腐|酒漬梅螺|飛魚籽漬物
幼滑手作豆腐充滿芝麻香,食落似慕絲口感
酒漬梅螺入晒味,螺肉超彈超爽口
一整排嘅飛魚籽食落卜卜脆,酸酸哋,幾開胃

૪ 鯛魚薄切
鯛魚切到好薄通透,肉質爽彈,味道清香鮮甜

壽司
味道由淡到濃,先嚟赤蝦、活北寄貝爽口彈牙
帆立貝大粒厚身,甘甜富彈性

૪ 燒物
雞皮|雞腎|燒豆腐
雞皮燒到表面脆口,入面軟腍
雞腎燒到彈韌脆嫩,完全冇內臟味
豆腐燒到外層脆,入面又腍又嫩

૪ 特色湯
日式味增湯加上甘荀、蘿白、海帶同金針菇,令到整體味道更清爽

甜品
自家製糯米皮包住咖啡味雪糕,軟糯奶香,配搭自家製紅豆蓉,口感變得綿密細膩

2024-12-05 181 浏览
.今日去中環做嘢🙆🏻‍♀️約咗朋友食個lunch💓位於中環既一緒一番酒場食日本野先👍🏻環境坐得非常舒適👍🏻有個落地玻璃景影相打卡一流🫰🏻特別推介一間日本菜,因為佢嘅刺身好新鮮‼️碎切刺身壽司丼🍣碎切刺身壽司丼是一道以新鮮海鮮為主的日式料理,通常包含多種魚類和海鮮,搭配醋飯,口感豐富北海丼主打新鮮的海鮮,特別是來自札幌的時令食材。這道菜的特色在於其豐富的海鮮搭配和地道的北海道風味

碎切刺身壽司丼🍣

北海丼

2024-12-05 151 浏览
‼️一開始先食牛蒡漬物、飛魚子漬物和木魚蒜頭漬物,木魚蒜頭漬物幾特別,口感爽口🇯🇵鯛魚薄切肉質鮮嫩,搭配清新的醬汁,唔錯👍🍣 😋壽司系列都係好正,黑松露魷魚超香!燕鰶和金木鯛口感各有特色,油份好重好香。鰤魚和三文魚子口感滑順💖燒物的部分提供了秋葵、豚肉和雞軟骨,搭配著赤味噌湯。這碗湯濃郁而不過於油膩,完美地平衡了整體的口感。最後的日本蜜瓜作為甜品,清新爽口🔺OMAKASE SUSHI SET ($880)🔸特色前菜 (牛蒡漬物,飛魚子漬物,木魚蒜頭漬物)🔸鯛魚薄切🔸黑松露魷魚 (壽司)🔸燕鰶 (壽司)🔸金木鯛 (壽司)🔸鰤魚 (壽司)🔸三文魚子(壽司)🔸池魚 (壽司)🔸赤海蝦 (壽司)🔸赤燒左口魚 (壽司)🔸紅鮋 (壽司)🔸帆立貝 (壽司)🔸燒物 (秋葵,豚肉,雞軟骨)🔸赤味噌湯🔸日本蜜瓜
🇯🇵鯛魚薄切肉質鮮嫩,搭配清新的醬汁,唔錯👍

🔺OMAKASE SUSHI SET ($880)

🔸特色前菜 (牛蒡漬物,飛魚子漬物,木魚蒜頭漬物)
🔸鯛魚薄切
🔸黑松露魷魚 (壽司)
🔸燕鰶 (壽司)
🔸金木鯛 (壽司)
🔸鰤魚 (壽司)
🔸三文魚子(壽司)
🔸池魚 (壽司)
🔸赤海蝦 (壽司)
🔸赤燒左口魚 (壽司)
🔸紅鮋 (壽司)
🔸帆立貝 (壽司)
🔸燒物 (秋葵,豚肉,雞軟骨)
🔸赤味噌湯
🔸日本蜜瓜
又到咗一個人食好啲嘅時間😂😂今日去Penthouse食Omakase,坐壽司吧枱可品嚐鮮味的同時,能細心欣賞廚師的手藝,直接見到師傅烹調和互動坐低首先餐廳送上前菜三個前菜分別係✨日本淡口醬油加昆布和白蘿蔔煮成美味「梅貝煮」鮮味十足,具彈牙口感,滿滿海港漁港風味✨鹽漬牛蒡✨水雲八爪魚(好開胃)🤎鯛魚薄切魚肉細膩,加白蘿蔔蓉、黑鹽作調味係一個好驚喜嘅配搭~蘿蔔蓉甜甜地帶出魚肉嘅鮮味~🍣手握壽司🍣🍣烏梅子赤蝦赤蝦夠大隻,肉質鮮甜彈牙!🍣活北寄貝貝肉又香又鮮甜,口感爽脆🍣活赤貝帶光澤食落口感爽脆中柔軟幼嫩🍣象拔蚌象拔蚌味道鮮甜、且充滿海水的味道,口感爽脆利落🍣火炙左口魚裙邊 味道甘香,入口即溶. 油分豐富,濃郁甘香,肉質柔軟細膩🍣火炙馬友即場加演火灸下腩,輕輕用火槍把魚肉燒香,高溫迫出魚油散發陣陣油香味,將鮮味再次提升😎火炙後油香優雅🍣日本蜜柑鯛刺身這不是普通的薄切,而是經過處理之後的皮霜造,魚肉 刺身切下來之後,將魚片連皮一起用熱水♨️滌燙,再放 入冰水中 迅速冷卻,使魚皮軟化而富有彈性,魚皮口感更彈牙,可以充分激發出魚皮油份的脂香🍣鰤魚入口軟韌適中,脂香四溢🍣九州青魚這貫鯖魚壽司相當誘人,閃
又到咗一個人食好啲嘅時間😂😂

坐低首先餐廳送上前菜三個前菜分別係
✨鹽漬牛蒡
✨水雲八爪魚(好開胃)

🤎鯛魚薄切

🍣手握壽司🍣

🍣烏梅子赤蝦
赤蝦夠大隻,肉質鮮甜彈牙!

🍣活北寄貝
貝肉又香又鮮甜,口感爽脆

🍣活赤貝
帶光澤食落口感爽脆中柔軟幼嫩

🍣象拔蚌
象拔蚌味道鮮甜、且充滿海水的味道,口感爽脆利落

🍣火炙左口魚裙邊
味道甘香,入口即溶. 油分豐富,濃郁甘香,肉質柔軟細膩

🍣火炙馬友

🍣日本蜜柑鯛刺身

🍣鰤魚
入口軟韌適中,脂香四溢

🍣九州青魚
這貫鯖魚壽司相當誘人,閃亮的魚身很是奪目,鯖魚是沒有用醋醃過的,原汁原味放入口中,魚肉肉質嫩滑可口,滿口魚鮮,配以蔥粒點綴

三文魚子手卷
晶瑩剔透的三文魚子,橙紅而飽滿的“珍珠”好新鮮,口腔內左右搖動滿滿嘅魚油入口好滿足

串燒
今次嘅串燒有:雞翼,雞皮,翠玉瓜 ,
特別喜歡雞翼 佢燒到個外皮焦脆又唔濃肉汁依然鎖住喺雞翼入面師傅服務態度好好

麵豉湯
甜品
Tiramisu同綠茶雪糕夾餅,夾餅係可愛造型嘅金仔

2024-11-25
透過落地大玻璃飽覽中環鬧區景色吧枱座位可近距離欣賞師傅製作料理牆身放有不同清酒且掛滿柔光燈籠充斥日式氛圍,師傅亦用心製作和介紹料理✾ Omakase Sushi Set $880❥ 特色前菜酒漬蠑螺|手作滑豆腐|飛魚籽漬物三款精巧前菜,蠑螺嫩彈入味手作滑豆腐口感綿密帶濃濃芝麻香味飛魚籽漬物入口清脆,很開胃有咬口❥ 鯛魚薄切鯛魚入口柔軟細膩,簡單帶點鹽調味可以食到鯛魚本身鮮味甘甜❥ 手握壽司10貫赤蝦|活北寄貝|帆立貝|灸燒午仔魚|灸燒左口魚邊|鰤魚|紅鮋|池魚王|金目鯛|蟹膏蟹籽手卷最喜歡灸燒午仔魚和池魚王午仔魚香港稱為馬友,用火槍大火燒香迫出油脂令魚皮彷似薯片般香脆,魚肉緊緻彈性池魚王肉質肥嫩,油脂豐盈甘香搭配紫蘇葉增添清爽感且帶紫蘇葉淡淡幽香蟹膏蟹籽手卷亦很難忘,鋪滿濃郁蟹膏和黃金蟹籽蟹膏加入芝士帶點奶香,而脆口蟹籽令層次飽滿❥ 燒物雞皮|雞腎|燒豆腐師傅即席燒串燒,火喉恰到好處燒雞皮表需燒得微微焦脆,仍能保留雞皮彈性雞腎厚肉有嚼勁,豆腐外脆內嫩又多汁❥ 麵豉湯麵豉湯暖呼呼,順喉舒服加點金菇和昆布令湯更鮮美❥ 甜品用上自家搓製的麻糬包著冰涼咖啡雪糕很欣賞麻糬軟糯煙韌帶
透過落地大玻璃飽覽中環鬧區景色
吧枱座位可近距離欣賞師傅製作料理
牆身放有不同清酒且掛滿柔光燈籠
充斥日式氛圍,師傅亦用心製作和介紹料理

✾ Omakase Sushi Set $880
❥ 特色前菜
酒漬蠑螺|手作滑豆腐|飛魚籽漬物
三款精巧前菜,蠑螺嫩彈入味
手作滑豆腐口感綿密帶濃濃芝麻香味
飛魚籽漬物入口清脆,很開胃有咬口

❥ 鯛魚薄切
鯛魚入口柔軟細膩,簡單帶點鹽調味
可以食到鯛魚本身鮮味甘甜

❥ 手握壽司10貫
最喜歡灸燒午仔魚和池魚王
午仔魚香港稱為馬友,用火槍大火燒香
迫出油脂令魚皮彷似薯片般香脆,魚肉緊緻彈性
池魚王肉質肥嫩,油脂豐盈甘香
搭配紫蘇葉增添清爽感且帶紫蘇葉淡淡幽香
蟹膏蟹籽手卷亦很難忘,鋪滿濃郁蟹膏和黃金蟹籽
蟹膏加入芝士帶點奶香,而脆口蟹籽令層次飽滿

❥ 燒物
雞皮|雞腎|燒豆腐
師傅即席燒串燒,火喉恰到好處
燒雞皮表需燒得微微焦脆,仍能保留雞皮彈性
雞腎厚肉有嚼勁,豆腐外脆內嫩又多汁

❥ 麵豉湯
麵豉湯暖呼呼,順喉舒服
加點金菇和昆布令湯更鮮美

用上自家搓製的麻糬包著冰涼咖啡雪糕
很欣賞麻糬軟糯煙韌帶點糯米香
再加點香甜紅豆和黃豆粉令味道昇華
2024-12-03 94 浏览
完全自費,真心推介,絕無廣告成份,有單據做證!最近同好姊妹約食飯,我哋特別揀咗中環嘅一緒一番酒場,因為喺 OpenRice 上見到佢哋評價超級高,真係好期待!❤️今次我哋試咗佢哋嘅 Omakase Sushi Set,價錢 $880,以下就講下我哋嘅用餐體驗😉Omakase Sushi Set $880🩷餐前小食一開始先上咗三款小食,之後就係鯛魚薄切😋呢道菜嘅魚肉新鮮到不得了,切得薄薄地,入口即化,味道好清新,再加少少醬油同胡椒,咸香之間真係好突出,食完想再食多一口😌🩷壽司跟住就係十貫壽司,每一貫都係師傅親手做,每一件都好精緻又好食!特別係吞拿魚同大蝦,肉質鮮嫩,完全冇腥味,啖啖彈牙,搭配醋飯,酸甜得剛剛好,真係好正!仲有一貫係炙燒過,火候掌握得好好,仲有少少煙燻味,真係好有特色☺️🩷燒物燒物方面更加好味,肉質軟嫩,外脆內嫩,搭配特製醬汁,味道真係好獨特,令人停唔到口!每一口都可以感受到燒烤嘅香氣,真係食到心滿意足👍🩷特色湯一緒特色湯都係一大亮點,湯底清澈,但味道好濃郁,飲落去既暖心又開胃,為成餐飯添咗一種溫暖感,實在好味😁🩷甜品最後,甜品更加令我驚喜,原來係師傅即場人手製作嘅麻糬雪糕,外

Omakase Sushi Set $880

🩷餐前小食

🩷壽司

🩷燒物

🩷特色湯

🩷甜品

最後,甜品更加令我驚喜,原來係師傅即場人手製作嘅麻糬雪糕,外面柔軟,裡面冰凍香滑,味道清新又唔膩,完美為呢餐豐盛嘅晚飯劃上句號!每一口都好有驚喜,令人感受到甜品嘅細膩🥰

🩷環境與服務

環境設計得幾靚,燈光柔和,氣氛好舒服,真係好適合聚會,望出去個view都勁靚!師傅同服務員都好友善,對每一道菜都詳細解釋,令我哋更加欣賞每一口食物。

👉總括來講,呢個 Omakase 餐點絕對值得,CP值極高!不論係食材質素、味道,定係服務,都令人好滿意。下次有機會,我一定會再嚟,期待再一次享受呢份美好!💕
2024-11-29 156 浏览
中環日本菜地點響士丹利街,非常方便,景觀好開揚。簡直係心曠神怡今次Bi食嘅係omakase 附送味噌湯、同埋一個甜品。是日甜品係綠茶🍵雪糕師傅做嘢好快手, 亦都好細心,會根據我嘅速度嚟握壽司🍣。特色前菜有海膽豆腐,芝麻牛蒡同牛蒡刺身係白身魚配白蘿蔔臣臣鍾意呢個配搭,白蘿蔔係師傅自家製臣臣鍾意呢個配搭,睇得岀師傅有心思。手握壽司十貫調味剛剛好,可以食翻魚嘅鮮味。赤海蝦壽司赤貝壽司墨魚配黑松露墨魚🦑彈牙金目鯛肉質爽口燒物係即刻燒,鱔同雞軟骨都燒得好香。勁香口惹味,雞軟骨油脂由內滲出嚟媲美串燒店,想encore 再encore 麵豉湯足料熱辣辣
中環日本菜
地點響士丹利街,非常方便,
景觀好開揚。
簡直係心曠神怡
今次Bi食嘅係omakase

附送味噌湯、同埋一個甜品
是日甜品係綠茶🍵雪糕
師傅做嘢好快手, 亦都好細心,會根據我嘅速度嚟握壽司🍣。

特色前菜有
海膽豆腐,芝麻牛蒡同牛蒡

刺身係白身魚配白蘿蔔
臣臣鍾意呢個配搭,白蘿蔔係師傅自家製

臣臣鍾意呢個配搭,睇得岀師傅有心思。
手握壽司十貫
調味剛剛好,可以食翻魚嘅鮮味。

赤海蝦壽司

赤貝壽司

墨魚配黑松露
墨魚🦑彈牙

金目鯛肉質爽口

燒物係即刻燒,鱔同雞軟骨都燒得好香。
勁香口惹味,
雞軟骨油脂由內滲出嚟
媲美串燒店,想encore 再encore

麵豉湯足料

熱辣辣
2024-11-27 89 浏览
地理位置非常方便位於 士丹利街 26樓飽覽中環夜景今日品嚐 廚師發辦880/位套餐 這價錢和質素在中環區性價比係非常之高!前菜芝麻牛蒡 芥末山藥 味噌蒜頭有益又開胃鯛魚薄切配上自家製蘿蔔蓉和黑鹽 特別喜歡黑鹽能帶出鯛魚嘅鮮味赤蝦新鮮 味美 彈牙鮮帶子肉厚 鮮嫩紋甲魷魚爽口彈牙 鮮味十足配上黑松露醬更顯高貴左口魚油脂十足 魚油香濃紅鮪配蘿蔔蓉蘿蔔蓉帶點清新金目鯛 灑上柚子粉增添了清新的口感食完左壽司 就到串燒有三串分別有翠玉瓜 雞皮 大蔥雞肉串翠玉瓜保持到好多汁雞皮外脆內脆雞肉嫩滑鰹魚味噌湯熱辣辣好濃郁甜品紅豆抹茶大福香甜不膩整體用餐經驗十分良好環境舒適 師傅細心照顧客人需要食物質素高

地理位置非常方便
位於 士丹利街 26樓
飽覽中環夜景

今日品嚐 廚師發辦880/位套餐
這價錢和質素在中環區
性價比係非常之高!

前菜

整體用餐經驗十分良好
環境舒適 師傅細心照顧客人需要
食物質素高
2024-11-22 155 浏览
難得嚟到中環,當然想同朋友飲番兩杯,但又想食日本菜,咁就去咗一間居酒屋嘆番餐我媽卡些,叫咗個每人$880嘅套餐,一邊睇中環夜景、一邊食住日本菜飲兩杯~前菜3款芝麻牛蒡:清新爽口,配合住芝麻香~芥末山藥:咬落去散出淡淡嘅芥末味,木魚蒜頭:入味食落唔辣好開胃~鯛魚薄切魚肉細膩,加白蘿蔔蓉、黑鹽作調味係一個好驚喜嘅配搭~味道甜甜地帶出魚肉嘅鮮味~套餐嘅10件壽司赤蝦:味道鮮甜甘香,活北寄貝:爽口彈牙,食落有咬勁,回彈嘅口感好正鮮帶子:超級厚肉巨型,食咗真係超級滿足~紋格魷魚:鮮甜得來,又有黑松露嘅加持,味道豐富~左口魚:我嘅最愛,肥美得來油香濃郁~紅鮪:魚肉緊實,肉質細膩~獅魚:魚味特別香濃,即刻想食多幾件~池魚王:肉質肥嫩,刺身質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜~金目鯛:鮮味肉嫩,油脂含量適中,用柚子粉調味清新自然~三文魚籽手卷:廚師直接遞過嚟嘅手卷,滿滿嘅三文魚籽~好好味~套餐仲包埋串燒3款翠玉瓜:新鮮多汁,中和一下口腔嘅油膩感~雞皮:先到半乾,帶點香脆,但又有雞皮香軟爽口感~大蔥雞肉串:大蔥同雞肉一向完美嘅配搭最後食一個綠茶大福作甜品~口感軟綿綿

前菜3款
芝麻牛蒡:清新爽口,配合住芝麻香~
芥末山藥:咬落去散出淡淡嘅芥末味,
木魚蒜頭:入味食落唔辣好開胃~

鯛魚薄切

套餐嘅10件壽司
赤蝦:味道鮮甜甘香,

活北寄貝:爽口彈牙,食落有咬勁,回彈嘅口感好正

鮮帶子:超級厚肉巨型,食咗真係超級滿足~

紋格魷魚:鮮甜得來,又有黑松露嘅加持,味道豐富~
左口魚:我嘅最愛,肥美得來油香濃郁~

紅鮪:魚肉緊實,肉質細膩~

獅魚:魚味特別香濃,即刻想食多幾件~

池魚王:肉質肥嫩,刺身質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜~

金目鯛:鮮味肉嫩,油脂含量適中,用柚子粉調味清新自然~

三文魚籽手卷:廚師直接遞過嚟嘅手卷,滿滿嘅三文魚籽~
好好味~

套餐仲包埋串燒3款
翠玉瓜:新鮮多汁,中和一下口腔嘅油膩感~
雞皮:先到半乾,帶點香脆,但又有雞皮香軟爽口感~
大蔥雞肉串:大蔥同雞肉一向完美嘅配搭

最後食一個綠茶大福作甜品~口感軟綿綿
2024-11-19 165 浏览
星期六食omakase ,每位$680 ,我哋只係想休休閒閒嘆個lunch。入到餐廳已經聞到淡淡嘅煙味,不過餐廳中午12點開舖,開舖前有人食煙都未必有問題。士丹利街11號這類細小大廈的特色,就是每層只有一間食肆,呢間餐廳廚房在中間,顧客坐吧檯睇住廚師預備食物,餐廳在廚房最入面用貨品及櫃去間開一個地方畀同事休息。12點至1點期間就只有我哋兩個客人 ,對住三位廚師及一位waitress,去到十二點半,其中兩位廚師就去到餐廳休息的地方,然後又飄來淡淡的二手煙味。或者當時我應該打電話去控煙辦,等控煙辦調查吓二手煙味嘅來源。不過我真係只想休休閒閒嘆個lunch,今次用餐非常不滿,拿拿聲食完就走人,冇下次!

2024-11-16
2024-11-18 142 浏览
一緒一番酒場今日同朋友去中環試下呢間omakase晚餐 $888@1位🪐環境 開陽落地大玻璃 可惜落雨睇唔到景🤓前菜牛蒡 海膽雞蛋 飛魚子積物。香濃蛋香配上飛魚子 入口即溶。飛魚子積物都爽口開胃🤓調之薄切4片配上調味嘅魚片 淡淡的鮮香 我自己比較鍾意點少少豉油會加強左回香🤓 10件手握壽司🍣入邊最近我印象深刻嘅,包括咗:金木雕,帶子 新鮮彈牙 我最鍾意食嘅莫過於:左口魚裙邊 師傅燒到黃金脆嫩 入口即化 好似有個暖男擁抱着嘅感覺 好幸福🤓手卷三文魚子手卷三文魚子爆汁係口入面左右搖動 滿滿嘅魚油 好滿足🤓串燒今次嘅串燒有:雞翼,燒豚肉,翠玉瓜雞翼可能係我食過最好食嘅雞翼佢燒到個外皮焦脆又唔濃 肉汁依然鎖住喺雞翼入面師傅服務態度好好會同我哋傾偈 💬仲分享佢做師傅嘅心路歷程😽整體性價比正常但冇得食海膽有啲失望😞冇咩特別色水野 主要食新鮮
一緒一番酒場
今日同朋友去中環試下呢間omakase晚餐 $888@1位
🪐環境
開陽落地大玻璃 可惜落雨睇唔到景

🤓前菜
牛蒡 海膽雞蛋 飛魚子積物
。香濃蛋香配上飛魚子 入口即溶
。飛魚子積物都爽口開胃

🤓調之薄切
4片配上調味嘅魚片 淡淡的鮮香
我自己比較鍾意點少少豉油會加強左回香

🤓 10件手握壽司🍣
入邊最近我印象深刻嘅,包括咗:金木雕,帶子 新鮮彈牙
我最鍾意食嘅莫過於:左口魚裙邊

🤓手卷
三文魚子手卷
三文魚子爆汁係口入面左右搖動 滿滿嘅魚油 好滿足

🤓串燒
今次嘅串燒有:雞翼,燒豚肉,翠玉瓜
雞翼可能係我食過最好食嘅雞翼
佢燒到個外皮焦脆又唔濃 肉汁依然鎖住喺雞翼入面