今次同最愛試好野既小親親黎到位於中環鬧市Stanley11既一緒一番酒場試下佢地既omakase. 係網上已經見到佢地好有創意,定期都有唔同既套餐推出,有春酒配對晚宴,清酒特色晚宴,節日套餐,期間限定咁,真係令人充滿遐想,好有衝動試下😍一緒一番廚師發辦套餐,午市晚市都可以食到,晚市除左入門$880既套餐,仲有極上同豐盛級料理可選架。食omakase最特別既當然係同師傅可以有交流,每一道菜都會介紹同講解一番,食得特別滋味同有層次。🤓一緒一番既食材係每日新鮮直送香港,師傅有超過20年日本料理經驗,按季節同時令食材,巧手妙製食得又睇得既精美菜式,包括 先付 燒物 壽司 煮物 湯品 甜品,為客人設計完美豐盛既套餐。酒場環境非常開揚,樓底極高,好寬敞舒適啊,加埋個270度中環景色,感覺高質又夠晒儀式感。🥗先付: 海膽豆腐配紅酒蒜頭+芝麻牛蒡豆腐幼滑,海膽甘甜,蒜頭爽脆,牛蒡咸香,多種口感同味道刺激味蕾,非常開胃!😋🐟刺身:深海縞池魚配柚子酸汁,口感非常鮮甜柔滑,淡淡柚子酸份外清新。手握壽司:🍣紫蘇葉墨魚: 墨魚爽脆配紫蘇葉既獨特香味,好特別🍣金目鯛: 魚香濃厚,軟嫩多汁 🍣帆立貝: 肥美彈牙,
今次同最愛試好野既小親親黎到位於中環鬧市
Stanley11既一緒一番酒場試下佢地既omakase.
係網上已經見到佢地好有創意,定期都有唔同
既套餐推出,有春酒配對晚宴,清酒特色晚宴,
節日套餐,期間限定咁,真係令人充滿遐想,
好有衝動試下😍

一緒一番廚師發辦套餐,午市晚市都可以食到,
晚市除左入門$880既套餐,仲有極上同豐盛級料理
可選架。

食omakase最特別既當然係同師傅可以有交流
,每一道菜都會介紹同講解一番,食得特別滋味
同有層次。🤓

一緒一番既食材係每日新鮮直送香港,師傅有
超過20年日本料理經驗,按季節同時令食材,巧
手妙製食得又睇得既精美菜式,包括 先付 燒物
壽司 煮物 湯品 甜品,為客人設計完美豐盛既套餐。

酒場環境非常開揚,樓底極高,好寬敞舒適啊,
加埋個270度中環景色,感覺高質又夠晒儀式感。

🥗先付: 海膽豆腐配紅酒蒜頭+芝麻牛蒡
豆腐幼滑,海膽甘甜,蒜頭爽脆,牛蒡咸香,
多種口感同味道刺激味蕾,非常開胃!😋

🐟刺身:深海縞池魚配柚子酸汁,口感非常
鮮甜柔滑,淡淡柚子酸份外清新。

手握壽司
🍣紫蘇葉墨魚: 墨魚爽脆配紫蘇葉既獨特
香味,好特別
🍣金目鯛: 魚香濃厚,軟嫩多汁
🍣帆立貝: 肥美彈牙,青檸汁仲有提鮮效果
🍣鰤魚: 魚脂香甜,肥而不膩
🍣烏梅子赤蝦: 口感爽脆鮮甜,鹹中帶甘香
🍣九州鯖魚: 配埋芝麻同蔥花,一d都唔腥
🍣活北奇貝:肉質緊緻彈牙,輕輕燒一燒增加
內裡鮮甜同燒香味,加咗柚子汁,份外鮮甜清新
🍣中拖羅: 夾雜適中既魚脂,口感軟綿,入口
即溶
🍣海膽馬糞: 鮮甜冇澀味,回甘濃郁
🍣碟魚裙邊: 面頭輕輕燒香既碟魚裙邊,口感
好有嚼勁,魚油香甜濃郁,好有層次,食既時候
要小心d油啊

🥣一緒特色湯: 非一般味噌麵豉湯,新鮮滾熱辣,
用料十足,仙氣滿滿。

🍢燒物:
🐖麵豉豚肉 有少少辣 豚肉香脆
🐔雞翼嫩滑唔會太乾
🫑秋葵中間釀左啲肉,好特別,口感豐富

🍰甜品: 蘋果&白桃吉士卷 :連小小甜點都
有兩個口味,香甜清新,d cream好柔軟,為
豐盛滿足既一餐畫上完美句號。🫶

性價比極高值得一試既omakase ,只需$880 ,
大大大滿足+回味無窮既一餐,辛苦招呼我地
既師傅,用心製作,絕不欺場,好睇又好食
🏅👍👍👍
2024-06-26
2024-07-03 57 浏览
今次黎到中環,同大家介紹一間お任せ(Omakase) x 居酒屋 一 一緒一番酒場 @一緒一番酒場座落於中環Stanley 11頂層,裝潢非常之有格調,選用日系簡約風搭配落地玻璃窗,景觀非常開揚,不過座位吾算多,呈L形吧枱設計。客人點餐之後,師傅會即席處理烹煮食材,可謂滿滿既儀式感🌟切碎刺身壽司丼 $280一緒一番酒場以新鮮時令為主打,每日既刺身丼食材會有所不同。而,是日 切碎刺身丼 食材 分別有:真鯛、拖蘿、魷魚、深海池魚、三文魚籽等每一樣食材都非常新鮮,食得各自獨有既鮮味🤤👍🏻*隨餐附送茶碗蒸 、麵豉湯、前菜沙律📍一緒一番酒場地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓#中環 #一緒一番酒場 #刺身 #丼飯 #真鯛 #拖蘿 #魷魚 #居酒屋 #茶碗蒸 #麵豉湯 #刺身丼 #廚師發辦 #深海池魚 #三文魚籽 #覓食中環 #食在中環 #中環食乜好 #切碎刺身丼 #為食關注組 #香港美食地圖 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #Omakase #HONGKONGFOODIE

客人點餐之後,師傅會即席處理烹煮食材,可謂滿滿既儀式感

🌟切碎刺身壽司丼 $280
一緒一番酒場以新鮮時令為主打,每日既刺身丼食材會有所不同。

而,是日 切碎刺身丼 食材 分別有:
真鯛、拖蘿、魷魚、深海池魚、三文魚籽等
每一樣食材都非常新鮮,食得各自獨有既鮮味🤤👍🏻

*隨餐附送
茶碗蒸 、麵豉湯、前菜沙律

📍一緒一番酒場
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

2024-06-30 25 浏览
中環lunch食咩好,相信唔少中環返工嘅朋友都會有喺返工時間好頭痛唔知食咩好,今次小編就去咗中環一間嘅日本餐廳食咗個lunch set,雖然係lunch set,但係餐廳用料都相當高質,今次就叫咗佢哋嘅特選刺身拼盤定食,lunch set當中都會包括有前菜、麵湯、茶碗蒸,相當豐富😜前菜:就係是日沙律,沙律菜新鮮,再配上胡芝麻醬,感覺好Fresh好清新茶碗蒸:整得好滑身,而且裏面有秋葵同埋冬菇,加埋一齊蒸感覺好健康重點就係,刺身拼盤裏面有赤海蝦,真鯛魚,中拖羅,銀鱈魚,深海池魚,赤貝配壽司飯,刺身相當新鮮,而且即叫即切,師傅會喺你面前切刺身,感覺好似omakase咁,真鯛魚配上紫菜+柚子醋,赤海蝦好鮮甜,小編極力推介佢哋嘅銀鱈魚,師傅會喺你面前用火槍燒下去,燒咗銀鱈魚仲更加充滿油脂香,正!另外小編最鍾意嘅就係中拖羅,充滿油脂香嘅拖羅,拖羅控嘅朋友一定要試😙,赤貝配上檸檬片,感覺就好清新,仲帶出咗赤見嘅鮮味整體嚟講,如果lunch時間可以食到咁豐富美味嘅午餐,仲會更加提升工作嘅效率,餐廳主要係吧枱為主,如果lunch有興趣嘅朋友一定要早啲book枱,好容易就full 😊

中環人一定知道呢一間日本餐廳,一緒一番酒場😎 今日約咗朋友嚟食lunch,提提大家一定要book位,呢間真係好受歡迎㗎😬 餐廳位於頂樓,全落地玻璃,望住中環嘅景色,都幾嘆😌 全吧枱嘅設計,可以望住廚師即時整嘢食😎 呢度嘅lunch Menu選擇都幾多,有定食仲有廚師發辦,今日有啲趕,所以就簡單啲叫定食🫶🏻 🌟北海丼定食 $280定食包咗前菜沙律、麵豉湯、茶碗蒸🫶🏻 沙律菜好新鮮爽脆,鍾意佢個醬汁,清新開胃🤤 茶碗蒸都好足料,而且好滑溜🤤呢個麵豉湯幾特別,有啲魚湯味道,非常唔錯🫶🏻北海道有三款刺身,分別係北海道海膽、鰤魚同帶子😍 三款刺身都好新鮮,北海道海膽好鮮甜🤤 鯽魚刺身好厚切😍 帶子亦都係新鮮貨,甘甜美味🥰 佢個飯都幾特別,已經調味過,坊間比較少見🫶🏻 🌟銀鱈魚味噌燒 $268呢個定食都係一樣有沙律麵豉湯同茶碗蒸🫶🏻 銀鱈魚有兩大塊,新鮮厚肉🤤 師傅即叫即燒,生熟度剛剛好,銀鱈魚肉又滑又富獨特油香🤩🤩 特調嘅味噌汁增加鮮味,非常好食🤩呢度環境舒適,用料全部都好新鮮,下次有機會一定要嚟試吓佢哋嘅廚師發辦🫶🏻

🌟北海丼定食 $280
定食包咗前菜沙律、麵豉湯、茶碗蒸🫶🏻
呢個麵豉湯幾特別,有啲魚湯味道,非常唔錯🫶🏻

🌟銀鱈魚味噌燒 $268

2024-06-27
一緒一番酒場Best Together Bar & Grill平時食開地鋪, 原來中環士丹利街Stanley 26/F頂樓隱藏住一間以新鮮時令食材為主打既高質廚師發辦Omakase x 居酒屋!🏮 Menu有好多唔同午市套餐選擇, 環境闊落舒適, 餐廳樓底高仲有落地玻璃, 所以無論係晏晝定夜晚都見到靚景🌃 食到中環高級日本料理!🍣 bar枱模式坐唔會迫, 有開放式廚房仲可以近距離睇到師傅即場整野食! 話明係best together bar, 如果同一班朋友包場食仲可以唱K, 自製氣氛開心啲!🎤————————————————感想:❆ 刺身拼盤定食 Supreme Assorted Sashimi Set $398包括一人份量既沙律、麵豉湯、茶碗蒸、主食同一碗有飯素既白飯, 刺身方面有以下:❀ 中拖羅❀ 秋葉原地金目鯛❀ 帶子❀ 馬友魚❀ 深海刺魚❀ 紋甲魷魚盤中刺身多樣豐富, 全部都好新鮮 —— 入口即溶! 質地鮮嫩,口感極佳😋 搭配定食入面既配菜同米飯令到料理更加豐盛同平衡❆ 日式雜菜沙律沙律菜新鮮爽口, 加咗粟米同番茄仔, 胡麻醬汁酸酸甜甜好開胃🥗❆ 麵豉湯一碗熱辣辣既麵豉湯,
一緒一番酒場

❀ 深海刺魚
❀ 紋甲魷魚

❆ 日式雜菜沙律

❆ 麵豉湯
一碗熱辣辣既麵豉湯, 湯汁濃郁, 非常暖胃🍲麵豉湯入面有嫩滑既豆腐同豐富既麵豉,帶嚟一種濃厚既味道同質感

❆ 茶碗蒸
入面有鮮嫩嘅蒸蛋同鮮美嘅菇類,蒸得啱唔好, 質地滑嫩, 滲透淡淡嘅茶香, 帶嚟一種清淡而美味嘅口感🥚

————————————————
✦ 再訪指數: 4.4/5

一緒一番酒場
Best Together Bar & Grill

地址: 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
營業時間: 星期一至六 12:00-15:00, 18:00-22:30

2042 浏览
2024-06-22
  • 特盛刺身定食
  • 茶碗蒸
2K
2024-06-27 38 浏览
定食Omakase二合一🍱-約朋友long lunch 諗住食廚師發辦刺身壽司定食 一邊欣賞師傅手藝 一邊嘆時令食材 點知佢臨時失約 一個人 唯有叫個丼飯-🍱月見和牛丼定食定食跟茶碗蒸/胡麻沙律🥗/味噌湯🥣 主食和牛件經過慢煮 五成熟 鮮紅冇血水 賣相吸引 急不及待先食兩件🥓 肉質果然嫩滑 肉味濃郁而且有油花香😍 再篤穿隻蘭王蛋🥚 蛋黃慢慢滲入珍珠米粒 加埋本菇🍄洋蔥絲🧅 味道豐富 口感好正🥹 一個人嘅午餐 一啲都唔單調🥳-📍一緒一番酒場中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
定食Omakase二合一🍱
🍱月見和牛丼定食
📍一緒一番酒場
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
  • 月見和牛丼定食
2024-06-26 23 浏览
朋友介紹話呢到午餐性價比唔錯所以就黎自私食試試✨碎切刺身壽司丼碎切刺身壽司丼 食材每日會有所不同師傅會用上多款每日精選時令新鮮刺身製作呢度用嘅食材種類比坊間多 今日食材就有赤貝 魷魚 鰤魚 赤蝦 炙燒馬友 蟹柳同三文魚籽等等 足料豐富 夠晒新鮮飯粒飽滿 軟硬適中 帶黏 本身已經過調味 唔需要點醬油 已經好夠味 午市定食 跟左前菜 麵豉湯同茶碗蒸✨沙律沙律菜新鮮爽脆 配搭胡麻醬 清爽開胃✨麵豉湯味道清清地 唔會過濃✨茶碗蒸蒸蛋夠滑溜 內有少少配料 都唔錯總結:午餐有多款選擇 環境可以座位唔算多 全場只有吧枱座位 可以欣賞到製作過程 服務可以 價錢可以
朋友介紹話呢到午餐性價比唔錯

總結:午餐有多款選擇 環境可以
座位唔算多 全場只有吧枱座位
可以欣賞到製作過程 服務可以 價錢可以
2024-06-24 53 浏览
同事介紹我來呢間高性價比的Omakase👨‍🍳今日放工就專程拜訪「一緒一番酒場」品嚐Omakase😍位於中環的「一緒一番酒場」環境開揚,擁落地大玻璃窗,空間感強❤️餐廳裝潢充滿日本風情🎋🎏店內用餐環境舒適寬敞,而且只設置吧枱座位,讓每位客人都可以坐於席前細味箇中真味,但只係得20個座位,所以非常難book位😉期間師傅會專業地介紹每道菜及食法👍🏻Omakase Sushi Set $880/人晚餐Omakase包括先付三點、刺身、壽司十貫、串燒、麵豉湯及甜品🤩🔹️先付三點一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰1️⃣紅酒蕎頭漬紅酒蕎頭味道清香酸甜,仲可以清味蕾,醒胃爽口。2️⃣梅赤蝦赤蝦甜味濃郁🦐,口感彈牙,配搭鹹酸的梅子同吃,非常開胃。3️⃣海膽豆腐配黑松露將海膽混入豆腐,滑溜的豆腐每一口都滲出海膽的甘香味,豆腐面頭再加上一些黑松露點綴,很滋味❤️🔹️刺身1️⃣深海池魚薄切深海池魚充滿魚香,魚油甘香細膩,油脂豐厚,師傅薄切可以帶出魚肉的彈性,入口質感爽脆,再配埋面頭的柚子皮更加能夠帶出池魚獨特的清香🍋🔹️寿司十貫1️⃣千葉縣地金目鯛屬於金目鯛中的頂級,脂肪豐腴,口感軟熟,肉質細嫩甘甜,魚味相當濃厚🤩2️⃣新鮮活北寄貝活北寄貝配搭
Omakase Sushi Set $880/人
晚餐Omakase包括先付三點、刺身壽司十貫、串燒、麵豉湯及甜品🤩
🔹️先付三點
一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰
1️⃣紅酒蕎頭漬
紅酒蕎頭味道清香酸甜,仲可以清味蕾,醒胃爽口。
2️⃣梅赤蝦
赤蝦甜味濃郁🦐,口感彈牙,配搭鹹酸的梅子同吃,非常開胃。
3️⃣海膽豆腐配黑松露
🔹️寿司十貫
1️⃣千葉縣地金目鯛
千葉縣地金目鯛
2️⃣新鮮活北寄貝
活北寄貝配搭青檸汁🦪,貝肉既香且鮮甜多汁,師傅拍一拍左個貝身,令肉質更爽口。
新鮮活北寄貝
3️⃣北海道紋甲魷魚
魷魚通體明亮🦑,口感脆嫩及爽口彈牙,配搭埋青檸汁,味道好清甜。
北海道紋甲魷魚
4️⃣BB鰤魚
鰤魚紅肉鮮美,肉質細嫰肥美,口感滑身又帶爽口,油脂散發甘腴,細膩鮮甜🤤配搭炸京葱絲,好惹味!
BB鰤魚
5️⃣新鮮活赤貝
新鮮赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,以青檸汁調味,鮮味十足,師傅拍一拍左個貝身,令肉質更爽口。
新鮮活赤貝
6️⃣日本馬友
師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,肉質嫰滑且油脂豐富,再配搭柚子胡椒,讓鮮味提升。
日本馬友
7️⃣赤海老
 赤海老刺身肉厚飽滿,鮮甜爽脆,蝦味濃郁。
赤海老
8️⃣中拖羅
中拖羅係魚腩中後部分,顏色粉紅,入口即溶亦少筋位,油花味重而魚味濃厚,鮮甜無比‼️
中拖羅
9️⃣新鮮銀鱈魚
呢一款銀鱈魚屬於刺身級,肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香卻不膩口,入口細嫩滑溜,口感有點像Toro,不過更爽且嫩滑,配搭埋黑松露,味道更富層次。
新鮮銀鱈魚
🔟北海道赤海膽
赤海膽味道濃郁, 味道不但鮮甜而且口感亦非常幼滑又creamy,海膽面放有輕薄雪白一片片的淡雪鹽,提升鮮味。
🔹️燒物
1️⃣秋葵蝦
將秋葵切半釀入蝦滑🦐,蝦滑口感彈牙,配搭爽口的秋葵,秋葵無滑滑牽絲的感覺,口感豐富~
秋葵蝦
2️⃣麵豉豚肉
用麵豉醃製豚肉🐖,麵豉的酵素可提高肉質的柔軟度,配埋檸檬原汁,鹹香味十足卻不膩口。
麵豉豚肉
3️⃣鹽燒雞翼
用鹽麴來醃雞翼🐔,肉質更緊實,燒烤時把雞翼開邊,雞翼燒到外脆內嫩。
鹽燒雞翼
🔹️味噌湯
味噌湯 味道濃郁,口感豐富。
味噌湯
🔹️甜品
水信玄餅
店家的甜品每日都唔同款式的,今日是店家自家製的水信玄餅😍水信玄餅晶瑩剔透,配上黃豆粉再淋上黑糖糖漿一同享用,好正😋😋
巨峰乳酸梳打 $48
私心推薦巨峰提子乳酸梳打🍇, 清新巨峰提子味道完美配合酸甜梳打,解膩一流!
巨峰乳酸梳打
⭐️整體食物質素高又新鮮,也看得出廚師在設計菜式和安排上的心思。
先付三點
味噌湯
巨峰乳酸梳打
  • 燒物
2024-06-24 43 浏览
Lunch去娛樂行附近中環Stanley11食omakase,好方便~餐廳景觀幾好,位放大廈最高26樓,午餐去放鬆休閒一下幾chill~配有前菜、麵湯、茶碗蒸及煮物特選刺身盛り合わせ|刺身拼盤定食$398Supreme Assorted Sashimi Set刺身都幾豐富好多款式,有中拖羅、池魚、馬友、海蝦、帆立貝等,還有薄切真調魚配獨有酸汁,配飯食真係白飯小偷,而且幾特別!中拖羅非常之新鮮,完全冇根,咬落去係入口溶化,好幸福!海蝦、馬友、池魚都好新鮮!帆立貝下面仲配有檸檬片提升咗鮮味~巨蜂乳酸疏打$48巨蜂疏打甜味啱啱好唔會過甜,仲有少少乳酪味感覺好健康,夏天好解渴!🍱餐廳:一緒一番酒場 (中環)🏫地址: 📌中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

配有前菜、麵湯、茶碗蒸及煮物

特選刺身盛り合わせ|刺身拼盤定食$398
Supreme Assorted Sashimi Set

巨蜂乳酸疏打$48

🍱餐廳:一緒一番酒場 (中環)
🏫地址: 📌中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2024-06-20 33 浏览
夏天除咗為大地帶來美腿,有時候明亮嘅天空,亦都會為你帶來好心情。黃昏時間,日落得遲,坐係哩個大廈最高一層,望住落地玻璃,享受微微昏暗既日光,配合清新嘅清酒,厨師為你準備最好食材,此時此刻,就去心情放鬆嘅最好時間。 🍖池魚,油甘魚,鯖魚,蜜拑鯛.,帶子,游水墨魚,赤蝦,日本馬友,A5 wagyu,中拖羅,海膽熱狗,Omakase其實唔駛記咁多野,因為師傅已經幫你準備最好,要記嘅就係自己嘅一啲特別感受。10件壽司,我印象最深刻嘅係帶子,和牛同中拖羅。我明明望住師傅喺帶子上面加左好多檸檬汁,雖然喺咁,但帶子光滑的表面,會冼走好多,又保留適量,令到檸檬汁充份咁樣提鮮柔軟既帶子,師傅好謙虛咁講,加左少少,但係我感覺到誠意滿滿,上面再加上黑色嘅黑炭鹽,果種視覺嘅對比,又再昇華味道。另外我都係第一次睇到師傅喺我面前將原件和牛切片,和牛嘅紋理真係好靚,食嘅時候真係特別開心。同樣地中拖羅作為最後一件壽司(海膽我當手卷),粉紅色魚肉,靚到真係唔捨得食,入口嘅肥美同融化嘅口感,令人回味。 🍖Omakase 其中必然睇食材新鮮程度,前菜刺身喺餐牌上邊,明明係寫住薄切鯛魚,但係我睇住師傅切左兩件好厚既鰹魚,我含

🍖Omakase 其中必然睇食材新鮮程度,前菜刺身喺餐牌上邊,明明係寫住薄切鯛魚,但係我睇住師傅切左兩件好厚既鰹魚,我含羞答答咁準備問下師傅,點知我都未開口,佢就解釋左係因為返嚟嘅質素未達佢嘅要求,無論如何都想改,而且仲做左煙熏嘅效果,我食多左又有視覺享受,真係賺左,但最重要了解到師傅嘅堅持。我又膽粗粗叫佢比我影下個材料盒,入面材料D 色澤,冇得講,就係新鮮。

🍖差啲唔記得講,個餐仲有埋三串串燒,同埋有真正蘋果肉既蛋卷作甜品,真係好抵食。

🍺✨️我揀左,sake pairing, 酒嘅次序分明,由一開始清新既sparkling sake,到食壽司嘅時候,比較淡口嘅,再到配搭串燒時候比較辛口既,都係非常之夾。平時食甜品嘅時候,餐酒一般會比較甜,今次嘅反而係幽香嘅果味,柔和得黎,反而唔會搶左甜品嘅香甜。

全程都係一個好好既體驗,賞心悅目。
2024-06-19 23 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝑩𝒆𝒔𝒕 𝑻𝒐𝒈𝒆𝒕𝒉𝒆𝒓 𝑩𝒂𝒓 & 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🇯🇵𝓞𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 🍱🌟 𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓢𝓮𝓽🍣𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓:先付三點(𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑)🥗𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊:鯛魚薄切🎏𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 (𝟏𝟎 𝒑𝒄𝒔):握り寿司十貫燒物🍣𝒀𝒂𝒌𝒊𝒎𝒐𝒏𝒐:燒物 やきもの🍖𝑺𝒐𝒖𝒑:一緒特色湯🍲𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕:𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛🍈𝑩𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆:1. 純米吟醸 さくらひめ🍾2. 木花之釀造 大人のネクター 桃濁酒🍑3. 木花之醸造 大人のネクター 桃澄酒🍑4. 𝐿𝐼𝐵𝑅𝑂𝑀 🍶🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖 𝑠𝑒𝑡 $880 + 𝑆𝑎𝑘𝑒 𝑃𝑎𝑖𝑟𝑖𝑛𝑔 $380一緒一番酒場🍾高質Omakase體驗💫今次小編叫左壽司set🍣頭盤一黎就睇得出師傅好用心🥗生律佈滿帶子💫魚子🐟蝦🦐食落去超有層次🥸超級足料👍壽司方面食得出食材新鮮🎏深海池魚配上柚子真係冇得輸嘅配搭😋最後甜品係日本嘅哈密瓜🍈味道鮮甜👍👍👍酒方面🍷小編見到$380可以
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝓞𝓶𝓪𝓴𝓪𝓼𝓮 🍱

4. 𝐿𝐼𝐵𝑅𝑂𝑀 🍶

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:

一緒一番酒場🍾

酒方面🍷
小編見到$380可以試曬唔同嘅酒🥹忍唔住叫左黎飲🫣純米吟釀🍾飲落去好清爽🌟超適合配燒物黎食😋至於木花之釀造2枝一Set既酒好特別🌟酒精濃度相對較低🫣超易入口🍑好適合中間俾你慢慢飲🌟

𝐴 ℎ𝑖𝑔ℎ-𝑞𝑢𝑎𝑙𝑖𝑡𝑦 𝑂𝑚𝑎𝑘𝑎𝑠𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒💫 𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑡𝑖𝑚𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑒𝑑𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟𝑒𝑑 𝑎 𝑠𝑢𝑠ℎ𝑖 𝑠𝑒𝑡🍣. 𝑇ℎ𝑒 𝑎𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟𝑠 𝑙𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑙𝑖𝑘𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑓 𝑝𝑢𝑡 𝑎 𝑙𝑜𝑡 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑜𝑢𝑔ℎ𝑡 𝑖𝑛𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒𝑚🥗 - 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑎 𝑢𝑟𝑐ℎ𝑖𝑛 𝑤𝑎𝑠 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑎𝑟𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑠𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝𝑠💫, 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟🐟 𝑎𝑛𝑑 𝑠ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝🦐 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑙𝑎𝑦𝑒𝑟𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑔𝑟𝑒𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑝𝑡ℎ 𝑜𝑓 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟🥸, 𝑠𝑢𝑝𝑒𝑟 𝑔𝑒𝑛𝑒𝑟𝑜𝑢𝑠 𝑝𝑜𝑟𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠👍. 𝐹𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑢𝑠ℎ𝑖, 𝑡ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑦 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ🎏 - 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑒𝑒𝑝 𝑠𝑒𝑎 𝑓𝑖𝑠ℎ 𝑝𝑎𝑖𝑟𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑦𝑢𝑧𝑢 𝑤𝑎𝑠 𝑎𝑛 𝑢𝑛𝑏𝑒𝑎𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑏𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛😋 𝑇ℎ𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑌𝑢𝑏𝑎𝑟𝑖 𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛🍈, 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ👍👍👍
2024-06-18 40 浏览
中環的一緒一番酒場。在這個日式奢華的空間品嚐令人驚艷的料理。晚餐的Omakase套餐包含10貫壽司、串燒和甜品。前菜是一份鯛魚配岩鹽,新鮮的白肉魚與天然海鹽完美結合,清新爽口,為味蕾帶來溫和的開胃。十款壽司全部由新鮮時令食材製成,份量精緻的帶子壽司、海膽壽司都好新鮮。而廚師烤製的串燒,每一件都好脆好好食。(⊃。•́‿•̀。)⊃不過,餐廳的隱藏菜單才是最大亮點。事先預約,師傅便會為你度身訂造一份特別菜單,無論是全雞、牛肉還是素食,都能滿足挑剔的味蕾。(不過要提前兩三日,今次時間太趕就冇揀到)♡´・ᴗ・`♡而lunch套餐更是物超所值,精緻的日式料理加上親和服務,實在是物超所值。中環嚟講絕對CP值高🫶🏻呢度私隱度極高, 更可在包場時盡情唱K,約埋一班朋友享受歡樂時光🩷

2024-06-17 70 浏览
高空夜景日本料理✨約左朋友收工食飯 餐廳位置係中環 地理位置上係好方便Omakase 夜晚$880有前菜、十貫壽司、燒物、湯、甜品等係中環黎講相當抵食😎開放式廚房設計可以睇住廚師烹調絕對係視角同味蕾嘅雙重享受😋前菜係鯛魚配岩鹽,無過多既調味反而能夠帶出魚嘅鮮甜味。而所有壽司飯都已調味,用上唔同醬汁,完全唔需要豉油我本人係最鐘意食海膽😋😋平時對海膽要求都非常高,呢舊海膽的外表飽滿圓潤、顏色濃郁,看起來非常新鮮😍 入口即融😋,口感柔滑如絲。海膽的肉質非常細膩,沒有任何柴澀或粗糙的感覺。至於帶子壽司 ,肉質飽滿鮮嫩 配合埋帶子本身擁有濃郁的自然鮮甜,入口即感到濃郁的甜美滋味🥰又帶有一絲彈牙的Q感。除左Omakase,串燒都係重點之一 雞翼表皮被烤得金黃酥脆,但肉質仍保持鮮嫩多汁。咬下去能感受到外層香酥可口,內裡汁水豐富。串燒雞翼的調味恰到好處,不會過鹹or過甜,而是恰到好處的鹹甜並濃,令人回味無窮..增添了豐富的層次感。😛整體環境和服務也很不錯,價格公道。一緒一番酒場就如其名,以“一緒一番”的精神領略美食。😎
高空夜景日本料理✨

約左朋友收工食飯 餐廳位置係中環
地理位置上係好方便
Omakase 夜晚$880
有前菜、十貫壽司、燒物、湯、甜品
係中環黎講相當抵食😎

開放式廚房設計可以睇住廚師烹調
絕對係視角同味蕾嘅雙重享受😋

前菜係鯛魚配岩鹽,無過多既調味反而能夠帶出魚嘅鮮甜味。

而所有壽司飯都已調味,用上唔同醬汁,完全唔需要豉油

除左Omakase,串燒都係重點之一

整體環境和服務也很不錯,價格公道。
一緒一番酒場就如其名,以“一緒一番”的精神領略美食。😎
2024-06-06 3858 浏览
今日晏奏去完中環見客,去咗一間以前同事介紹過嘅日本餐廳食咗個lunch set。 餐廳樓底好高,空間感十足,另外以吧檯形式咁坐,可以清楚望清楚師傅切魚生嘅刀功。 店員推介我試咗個北海丼 午市套餐配有前菜、麵湯、茶碗蒸、煮物。 前菜係帆立貝沙律🥗,帆立貝味道鮮美,沙律菜爽甜,加左黑椒調味,清新得黎,帶點小刺激。 茶碗蒸非常吸引🤩,上面鋪咗個呈橙紅色嘅蘭王蛋黃,,色澤光亮,而且蛋香非常濃郁,蛋黃上仲加咗黑松露,將味道提昇至極緻。茶碗蒸入面仲有鮮甜爽脆嘅三文魚子、本菇、鳴門卷🍥、蟹膏,令整個茶碗蒸都充滿鮮味,味道相當出色。 主角北海丼出場,有鰤魚、海膽同埋帶子。鰤魚肉質甜美,脂膏豐腴;海膽呈淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強,海膽膏的瓣塊較小,極其鮮美;帶子粒粒又大又飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁。三款刺身加埋將食物嘅鮮味提升至極點。米飯係珍珠米,粒粒潔白晶瑩、粘而不膩、味道極佳。 師傅仲介紹咗佢哋自家製嘅士多啤梨酒🍓🍶,呢個酒用咗兩年嘅日本燒酌同日本最上乘嘅士多啤梨釀製而成,酒精濃度好少,但有淡淡嘅士多啤梨香,味道香甜易入口。

2024-05-07
2024-05-31 16 浏览
在中環Stanley11 商業大廈乘搭電梯登上26樓,映入眼簾是滿滿的日本風格。四周佈置清酒,櫻花擺設陳列於酒埸之中。壽司師傅在庭中一時把握著壽司,一時使用火槍在魚肉上烙下一道炙痕。前菜日本野菜沙律清甜、爽脆,配搭沙律汁,酸酸甜甜,十分新鮮。黑松露蒸蛋將黑松露與生蛋、蒸蛋混和,把一湯匙送入口中,生蛋強烈蛋香、蒸蛋烹調後的蛋香、三文魚子的鹹香與黑松露香在口中揮發,喜歡蒸蛋與黑松露的朋友不可錯過!麵豉湯咸度適中,帶有昆布的清香。刺身拼盤定食內有爽口的赤貝、油脂豐富的中拖羅、綿糯的牡丹蝦丶魚香味濃厚的鰤魚、配搭京蔥向的日本馬友魚,配一口清酒,更顯魚肉清甜,余韻飄散在喉嚨咽喉之中。純米酒生酒配有冰水保存餘溫,清甜酒味偏淡,順口幾舒服。

前菜

日本野菜沙律
清甜、爽脆,配搭沙律汁,酸酸甜甜,十分新鮮。

黑松露蒸蛋

麵豉湯
咸度適中,帶有昆布的清香。

刺身拼盤定食

純米酒生酒
配有冰水保存餘溫,清甜酒味偏淡,順口幾舒服。