2018-08-15 267 浏览
香港今年潮流興返台式飲品, 台式飲品店開到成行成市。至於出哂名水果茶的一芳, 亦係今年係香港不同地方狂開分店。咁岩公司樓下開左一間, 於是趁下午茶就落去買杯野飲飲。今年香港亦好興「黑糖珍珠」, 例如老虎堂、珍煮母等台灣名店亦陸續係香港開店。小弟貪高興, 又試下一芳的「黑糖珍珠奶茶」。原來貪健康, 想叫半糖少冰, 不過侍應哥哥話「黑糖珍珠奶茶」的糖冰份量係set好左, 無得自選。我為免中伏, 只叫左杯M size黎試, 價值HK$30。話平唔平, 話貴唔貴啦。但中上環的地方, 係差唔多咁既價錢。一拎起杯野, 感到暖流, 應該係黑糖的緣故。上返公司先飲。搖一搖杯野, 第一啖入口, 好甜呀.......再飲多幾啖, 先覺得味道正常。佢D珍珠係細粒個種, 幾Q彈, 亦有黑糖味。口痕食下係幾過癮的。不過呢杯野敗北在於個奶茶, 唔係我杯茶囉, 個口感唔好之餘, 味道係好化學的奶茶, 加上黑糖的甜味, 做得完全唔夾。而且我叫凍黎飲, 但可能因為黑糖的熱度, 令杯野好快就無左涼快的感覺, 好快D冰就溶哂, 變左室溫飲品。唔.....我覺得其實係中伏的, 可能一芳真係只有水果茶出名。黑糖系列, 真係唔好
咁岩公司樓下開左一間, 於是趁下午茶就落去買杯野飲飲。

小弟貪高興, 又試下一芳的「黑糖珍珠奶茶」。

一拎起杯野, 感到暖流, 應該係黑糖的緣故。
再飲多幾啖, 先覺得味道正常。

黑糖系列, 真係唔好亂試。
可一不可再啦~
2018-08-14
10 分钟 (外卖自取)
2018-08-05 309 浏览
下午趁老闆不在,同事又我到一芳買茶。嗚啊~怎麼最愛的黑糖珍珠又沒有貨!!無奈之下只好挑一些新奇的喝。天氣悶熱想喝點醒胃的,店員介紹了金峰洛神檸檬,這個是甜度固定,不能選擇。同事則點了信義脆梅綠(微糖),兩杯飲料都加了愛玉。下午茶時段顧客不算太多,只等了五分鐘左右飲品便到手。金峰洛神檸檬顏色紅紅紫紫,有別一般黃黃綠綠的茶飲,煞是好看。杯內飄浮著一片薄薄的青檸,究竟是作裝飾抑或提味之用?一口喝下,有一種非常熟悉的味道,正就是從小喝到大的利賓納黑加侖子汁。沒想到洛神花之食味竟與黑加侖子汁如此相近,但這個感覺比較天然,固定甜度也沒有死甜,冰凍且酸酸甜甜,很適合夏天喝降降溫。加添的愛玉帶淡淡茶味,質感介乎滑溜的布丁與彈牙的啫喱之間。愛玉的熱量比粉圓低,既可增咬口又無罪惡感,是解饞之選。同事的信義脆梅綠則以綠茶作底,清爽微酸。內附一夥完整的青梅,喝起來不太酸,口味清新。金峰洛神檸檬  加愛玉 (L $23 + $3)信義脆梅綠       加愛玉 (L $27 + $3)

金峰洛神檸檬  加愛玉 (L $23 + $3)
信義脆梅綠       加愛玉 (L $27 + $3)
金峰洛神檸檬 加愛玉
2018-08-04
金峰洛神檸檬 加愛玉
  • 金峰洛神檸檬
  • 信義脆梅綠
2018-07-21 462 浏览
今日天氣熱,在office又悶悶焗焗咁,如果呢個時候黎返杯冰涼清甜又悦目既水果茶就好了,d動力都會返晒黎架。🙂.想到做到的我,馬上就同同事🐶落左去買了。由於Nam Fung新店開張才不久,每每lunch hour經過,總是長長的人龍。果然,下午5時,大多數人還是留在公司勤奮工作,抵讚。.於是,不消五分鐘,呢兩杯招牌水果茶就出現係我地面前啦,耶。.招牌水果茶 半糖 - 賣相好看,一喝透心涼。但偏甜,未能嚐到天然水果該有的清甜。HAHAHA,, 報告完畢。只能說這只是一杯冰凍"水果茶",買來喝個過過癮好了,不用太認真。
於是,不消五分鐘,呢兩杯招牌水果茶就出現係我地面前啦,耶。
招牌水果茶
招牌水果茶

HAHAHA,, 報告完畢。
2018-07-10
下午茶
2018-07-20 395 浏览
Didn’t really notice this yet another tea place in Central area until I was shopping at the pharmacy across the street one day. Yi Fang blended right in inside the fancy building and the line up wasn’t so bad.. at least it was indoors... and it was about a 20min wait in AC til I got my drink. Tried the starred drink, XinYi Green Plum Green Tea while my friend tried the limited edition Sugarcane Green Tea. The sugarcane one was quite a special blend in flavors. As the sugarcane itself was a bit s

Tried the starred drink, XinYi Green Plum Green Tea while my friend tried the limited edition Sugarcane Green Tea. The sugarcane one was quite a special blend in flavors. As the sugarcane itself was a bit sweet, the server reminded us to choose 30% sweetness for that one. The plum taste really stood out in my plum tea (with 50% sweetness) too.

I think I’ll come back to try the traditional milk tea and signature fruit tea before I decide if I can rate this place up!
2018-07-14
20 分钟 (外卖自取)
午餐
2018-07-19 219 浏览
中上環一帶近來掀起一陣台式飲品熱,中午時段大排長龍通常都係飲品店而呢一日咁啱黎到南豐發現開咗一芳水果茶聽朋友講佢地招牌嘅水果茶唔錯,愛健康的我當然要試一下啦!朋友事前已經溫馨提示佢地嘅水果茶偏甜,所以我決定要無糖,另外一款都係佢地嘅招牌粉圓鮮奶茶,因為驚太甜所以都要求半糖。首先試水果茶,味道幾清新,茶底似係橙味為主,不過叫咗無糖都仲有甜味如果叫正常應該都好甜!而水果主要有熱情果、橙同蘋果,都有大半杯,而店方仲會俾埋隻叉您飲完之後慢慢食,幾細心第二杯粉圓鮮奶茶個人感覺比較遜色,因為驚太甜關係選擇咗半糖,但一飲之後覺得唔係半糖,係直情無味而且只係飲到淡淡奶味,茶不夠濃,有少許似奶茶水的感覺,珍珠就不過不失,不算太彈牙不過勝在細粒,個人認為適合口細或者女生食用。總括而言,招牌菜水果茶較有代表性
而呢一日咁啱黎到南豐發現開咗一芳水果茶
聽朋友講佢地招牌嘅水果茶唔錯,愛健康的我當然要試一下啦!

總括而言,招牌菜水果茶較有代表性
2018-07-19
3 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 一芳水果茶
2018-06-28 589 浏览
最近真係好多台式飲品向香港落腳,加上天口熱辣辣,搞到為食家都心思思想飲返杯珍珠奶茶!上環最近新開左間叫一芳嘅飲品店,聲稱主打台灣水果茶同黑糖粉圓鮮奶茶。為食家今日買左杯粉圓鮮奶茶(半糖)(茶濃),一飲就知出事,非常伏。首先呢杯所謂奶茶,其實真係無咩奶香同茶味,我睇到一芳應該係用香港品牌的鮮奶去沖奶茶,所以唔香亦唔滑。茶味就更加唔好提,茶濃飲落都無茶味,不敢想像無咩茶濃嘅會唔會似飲糖水..............珍珠我覺得咬口算勉勉合格,但無咩甜味,雖然唔係叫黑糖個款,但天x茗茶個d珍珠食落都會feel到少少糖水煮過嘅甜味,呢間是無咩味嘅.........可能唔鐘意食甜珍珠嘅會鐘意呢間d珍珠?!總括來說,我會比唔合格,以一杯$29蚊(中杯),咁嘅質素,唔會再飲囉............

2018-06-28 384 浏览
今日一個人午餐,本來打算去永樂街果邊搵食。途中見倒新開既台式飲品店,好大間好多人排緊隊,我當然唔執輸排埋一份。排在隊尾都睇唔倒有咩野飲, 不過可以係玻璃窗望倒員工沖飲品既情況。排到近收銀的位置,有d木牌寫住各種飲品名不過冇寫價錢。見到海報架有每日限量既黑糖粉圓系列,一於試下呢個。等左十幾分鐘左右,終於輪到我。叫左黑糖粉圓鮮奶,原來呢個飲品冇得少甜,咁我都冇叫少冰,萬一太甜都可以有D冰沖淡下。 買完又等左十幾分鐘,飲品終於到手,飲品分左三層漸變色都幾靚,店員叮囑要搖勻才飲。飲落去有濃濃既黑糖味,加埋鮮奶飲剛剛好唔會太甜。珍珠好新鮮,Q彈好咬口,份量都幾多,飲到最後有每一口都仍有珍珠,飲完飽左大半只係買左個麵包又一餐。如果下次冇咁多人,我都會試埋個水果茶。
。如果下次冇咁多人,我都會試埋個水果茶。
黑糖粉圓鮮奶
2018-06-26
25 分钟 (外卖自取)
  • 黑糖粉圓鮮奶
2018-06-24 427 浏览
今日一芳上環分店正式開張,當然要新屎坑搶先試飲。地點聽說呢間分店係加盟店,佢位於新起好既南豐廣場,係正上環E 出口行1分鐘,隔離又有電車站,非常就腳。分店有兩個入口,分別係南豐廣場同電車路,而收銀處係南豐廣場入口。裝修分店貫徹品牌既台式木系風格,裝修簡約清新。由於店內好多人排隊,等候空間唔算好大,多數人都係鋪頭門口南豐廣場範圍等拎飲品,有冷氣又唔怕曬。飲品種類同其他分店一樣,都有茶類/水果/古早味/黑糖粉圓等等,種類都算多。新店優惠Like 南豐廣場同一芳水果茶南豐分店facebook 就可以係南豐地下counter 換到一張平$10既coupon,但只限一種飲品,所以當日無用到。落單及等候時間由於見到佢個告示牌話黑糖粉圓系列每日限100杯,加上最近都試左幾間人氣品牌黑糖粉圓,所以點都要試一試佢個黑糖粉圓鮮奶茶-中杯裝(HK$30),落單個陣店員已經提示要等15-20分鐘,因為要時間煮粉圓。另一杯就點左一芳水果茶-中杯裝(HK$30),同樣都係店家既推薦飲品。由排隊到落單等左10分鐘,由落單到準備好一芳水果茶等多10分鐘,最後再等多10分鐘就有黑糖粉圓鮮奶茶。一芳水果茶水果茶有新鮮蘋果
今日一芳上環分店正式開張,當然要新屎坑搶先試飲。

地點

裝修

飲品種類

新店優惠

落單及等候時間

一芳水果茶
水果茶有新鮮蘋果、橙、百香果同罐頭菠蘿,外觀吸引。由於本身怕甜,點左半糖,所以甜度適中。飲落去茶味唔算太突出,有人造糖水味,有dd 失望,整體都可接受,但相比內地其他飲品店既水果茶黎講,欠缺左d 茶味。

一芳水果茶(中杯)

黑糖粉圓鮮奶茶
呢杯黑糖粉圓鮮奶茶真係中伏,糖度係set 好左,無得揀少甜。製成品係無其他飲品店既琥珀色黑糖掛杯,一睇個製成品就覺得飲品顏色好稀,飲落去基本上係無黑糖味,茶味好淡,完全無鮮奶味,非常失望。由於粉圓新鮮煮好,所以仲有餘溫,可能未黎得切過冷河,粉圓有d 散唔夠Q。

黑糖粉圓鮮奶茶(中杯)

結論
以$30一杯既飲品黎講,今次呢一杯黑糖粉圓鮮奶茶真係不合格,水果茶亦唔算好出色。最近競爭咁大,如果一芳要係中上環爭一席位,真係要努力去改善飲品口味!
外卖自取
2018-06-22 310 浏览
剛巧路過,發現中環新開左一芳。之前聽人講過話麻麻哋,見佢個樣幾靚,都一於去試吓!不得了,等左半小時就係為了一杯質素非常普通的珍珠奶茶!不是什麼黑糖粉圓🤷🏼‍♀️ 本身落單時,睇住佢5分鐘接電話訂單⋯⋯然後望住佢25分鐘做外賣⋯⋯直至到真心想問佢仲有幾多杯先整現成嘅⋯⋯雖然佢哋禮貌都不差⋯⋯但係真心講,質素同普通珍珠奶茶冇分別,人手調配也很差,仲有其他差唔多10個客企喺度望住個電話訂單🙈如果容許我取消order退錢就好了

如果容許我取消order退錢就好了
黑糖粉圓鮮奶茶