2024-04-19 136 浏览
老公放假,我哋諗住去灣仔行吓,我哋搭巴士去到菲林明道(軒尼詩道)巴士站,一落車,就見到呢間台灣菜,佢就話想食台灣嘢,就入咗呢間😂。我叫咗魯肉飯、台灣腸、鹽酥雞(幾大食🤣),老公就要咗紅燒牛肉麵,唔輸蝕咁加多隻魯蛋😂。魯肉飯 $69肉燥有好多,肥美嘅豬肉加上香濃嘅醬汁,就係咁,我又食咗一大碗,份量好多,除咗肉燥之外,仲有配搭一啲酸菜粒,酸菜粒唔會太酸,好開胃,推介👍。除咗飯之外有一碗清湯,同埋有3款前菜。有日式小蕃薯、涼拌日式海草、日式蕨餅。烤台灣香腸 $32肉質飽實、味道適中。鹽酥雞 $48熱辣辣,好好食,脆得嚟又唔會好乾,肉質鬆軟多汁,對食比我更有要求嘅老公大人相當滿意。紅燒牛肉麵 $92麵有啲似稻庭烏冬,牛肉用咗牛肋條,肉質淋得嚟有咬口,湯底喺台灣嘅味道啊。凍鮮草奶茶 lunch set +$14/杯我揀咗半糖,味道剛剛好。

魯肉飯 $69

烤台灣香腸 $32
肉質飽實、味道適中。

鹽酥雞 $48

紅燒牛肉麵 $92

凍鮮草奶茶 lunch set +$14/杯
我揀咗半糖,味道剛剛好。
2024-04-19 116 浏览
依晚同朋友去會展睇show,先食個早晚飯,再次encore依間喺當區嚟講算係平啲啲嘅小店~🍛 台式四寶飯 😋😋😋😋四寶飯包括:魯肉 (多肥少瘦)、滷蛋(完整一隻)、雞翼 (兩隻) & 豬耳(軟硬適中,好有「骨膠原」嘅口感 😚),每樣食材都烹調得中規中矩,滷水鹹味充足,而且飯量🍚好多,仲附帶一碗清湯 😆 小編食完好飽好飽~晚餐 💵💵 約港幣$70/人💁🏻‍♀️ 小編都幫襯過好幾次,店內有十幾、二十個座位,又近灣仔站~ 會展有展覽、演唱會嘅時候,嚟度寧舍多食客幫襯醫肚㗎!

🍛 台式四寶飯 😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$70/人

2024-03-07
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢特濃豆乳雞烏龍麵 $89🆗白湯底喺用豆漿製成,味道唔喺特別濃但飲落幾清新,而且冇味精,意想不到嘅喺驚喜位喺個雞肉到!雞件有4大舊,呈卷狀形,肉質好嫩滑,而且已經去骨,所以啖啖肉非常出色🤤!🥢花雕麻油雞湯麵 $92🆙湯麵會附上一杯花雕酒,客人可以跟據自己喜好加入合適份量嘅花雕酒。湯底有杞子、紅棗、龍眼、冬菇等,令湯底好清甜,雞肉一樣都喺咁出色👍🏻。🥢 黃金芋泥球 $42🆗黃金芋泥球外脆內軟,內餡嘅咸蛋黃同芋泥好香,質感軟滑,味道香濃唔油膩🤤。🥢 酥炸地瓜條 $42🆗蕃薯條炸得恰到好處,熱辣辣非常香脆😋。🥢 仙草奶茶 $28 (+$6 珍珠)🆗🥸 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽️🍴🍽🍴🍽-🗺 一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道153號地舖-

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢特濃豆乳雞烏龍麵 $89🆗

🥢花雕麻油雞湯麵 $92🆙

🥢 黃金芋泥球 $42🆗

🥢 酥炸地瓜條 $42🆗
蕃薯條炸得恰到好處,熱辣辣非常香脆😋。

🥢 仙草奶茶 $28 (+$6 珍珠)🆗

🥸 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜🍜🍜🍜🍜🍴🍽️🍴🍽🍴🍽
🗺 一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道153號地舖
2024-04-18 21 浏览
星期日下午與朋友去到灣仔,光顧了軒尼詩道的一起食堂。 這裡的紅燒牛肉麵好味道,麵條口感非常滑,牛肉亦煮得相當淋,讓人回味無窮。特濃豆乳素菜烏龍麵也是一道驚喜,清爽的湯底搭配豐富的素菜,濃濃的豆乳香,讓我彷彿置身於茶館裡享用舒適的下午茶。 配上的小吃更是一個個美味的驚喜。滷蛋入口即化,滿滿的滷汁讓我停不下來。鹽酥雞則酥脆香口,每一口都是滿滿的幸福感。府城蝦卷外皮炸得酥脆,內裡的小蝦肉鮮甜可口,絕對是讓人難以抗拒的美食誘惑。 最後,來杯珍珠奶茶作為結束,為這頓美味的午餐劃上完美的句點。珍珠Q彈好吃,讓我一口接一口,停不下來。 綜合來說,一起食堂的菜色豐富多樣,無論是主食還是小吃,都帶給我好味的享受。 #一起食堂 (軒尼詩道)#灣仔軒尼詩道153號地舖
星期日下午與朋友去到灣仔,光顧了軒尼詩道的一起食堂。

#一起食堂 (軒尼詩道)
#灣仔軒尼詩道153號地舖

2024-04-17 1102 浏览
灣仔這間台式料理小店人氣好高 特別是午飯時間排晒長龍🤩食物質素有保證 我都回訪幾次了😬店舖座位不多裝修簡約感覺舒適 而家仲有二人套餐$208非常豐富 性價比好高👍🏻✨紅燒牛肉麵牛肉湯底濃郁不會肥膩🐮牛肉大件好軟腍又入味 🤤配上清甜白蘿蔔同小棠菜🥬麵質偏粗身口感像烏冬 爽滑彈牙好煙韌🍜✨滷肉飯飯好大碗份量足🐷滷肉切得大塊 口感鬆軟好入味肉汁豐富 份量夠多伴飯吃 味道好下飯 配上一隻滷得入味的滷蛋🍳仲有少許酸菜整體好搭✨鹽酥雞 鹽酥雞份量好多🧆炸粉不會厚 炸得乾身又酥脆 味道重椒鹽的味道好惹味✨滷牛腱滷牛腱切得好厚身 滷得透亮油香好入味 牛腱筋紋分布均勻 肉質軟嫩有彈性🙈✨黃金芋泥球炸得脹卜卜外皮金黃酥脆🤤包住綿密奶香的芋泥 還有滿滿的蛋黃流心餡💛味道鹹鹹甜甜的好滋味✨飲品套餐包兩杯飲品 選擇都好多🥤要了仙草奶茶及愛玉荔枝綠茶 仙草奶茶可以要無糖好貼心 更顯奶茶香 仙草凍爽口嫩滑🍵愛玉荔枝綠茶甜味適中好清爽解膩📍一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道153號地鋪

✨紅燒牛肉麵

✨滷牛腱
滷牛腱

✨黃金芋泥球

✨飲品

📍一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道153號地鋪
紅燒牛肉麵
滷肉飯
滷牛腱
2024-04-17 15 浏览
🌟今日同朋友灣仔軒尼詩道搵食,經過這間台式餐廳「一起食堂」格局不錯。***** ***** ***** ***** ***** *****花雕麻油雞湯麵🍜花雕酒是另上的,多少個人喜好,非常貼心;雞肉非常滑溜啖啖肉,整體好高分。紅燒三寶牛肉麵🍜三寶有牛腱、牛丸、牛肋條湯底香濃,牛肋條厚切腍滑帶點牛香,面底滑嘟嘟好好味👍 滷雞翼滷蛋🍳滷水好入味,雞翼一咬離骨。黑糖薑母茶🍵四季春茶🍵呢度嘅茶飲都好正總括來說,食物好有驚喜,價錢公道,一定會再嚟幫襯。

花雕麻油雞湯麵🍜

紅燒三寶牛肉麵🍜
三寶有牛腱、牛丸、牛肋條
湯底香濃,牛肋條厚切腍滑帶點牛香,面底滑嘟嘟好好味👍

滷雞翼滷蛋🍳
滷水好入味,雞翼一咬離骨。

黑糖薑母茶🍵
四季春茶🍵
呢度嘅茶飲都好正

總括來說,食物好有驚喜,價錢公道,一定會再嚟幫襯。
2024-04-15 2444 浏览
老婆呢個禮拜有啲忙,所以,今晚唔好煮,做晚「無飯」夫婦,一於晌街食,走到過嚟灣仔先知「一起食堂」晌呢邊都有分店。大概一年前食過中環店,覺得價錢親民,食物質素又唔錯,所以,今晚翻兜,試試灣仔店。跟中環店差唔多,鋪面細細,其實裡面屬於深長型,不過,都喺屬於小店規模,但呢度有多咗少少卡位,同埋裝修比較雅緻少少,好似天花掛上特色嘅竹籮燈罩,牆上又有唔少台灣電影海報作點綴。餐牌底面兩頁,睇晒各種食物同飲品,包括麵類、飯類、小吃、台式飲品、甜品;另外,更有幾款季節限定新品,唯可惜無啲加配優惠。茉香綠茶、珍珠奶茶 @$28老婆嘅茉香綠茶,味道好清幽,甜度就算要咗正常,都唔會有太甜嘅問題。小弟上一次就試咗愛玉鳳梨綠茶,其實味道都幾特別,不過,今次就回歸返台式嘅珍珠奶茶,奶茶做得唔錯,入口都幾醇厚,揀半糖就啱啱好,珍珠口感亦夠晒煙韌,最欣賞喺無冰,預早雪凍晒,所以,飲到尾奶茶嘅茶味不減。府城蝦卷 $32佢哋嘅小食都幾多種類,同埋睇落有啲都幾特別,當中就揀咗呢一款府城蝦卷,如果無記錯府城就應應該喺指台南,因為小弟好多年前去過一次,有好幾間出名嘅小店,就喺主打賣蝦卷。蝦卷外層薄薄腐皮炸到好脆口,但入口唔油,
,試試灣仔店。
茉香綠茶、珍珠奶茶 @$28

茉香綠茶、珍珠奶茶
府城蝦卷 $32

佢哋嘅小食都幾多種類,同埋睇落有啲都幾特別,當中就揀咗呢一款府城蝦卷,如果無記錯府城就應應該喺指台南,因為小弟好多年前去過一次,有好幾間出名嘅小店,就喺主打賣蝦卷。蝦卷外層薄薄腐皮炸到好脆口,但入口唔油,口感唔似港式做嘅蝦膠咁爽彈,但喺蝦味非常鮮甜。
府城蝦卷
日式清酒蜆烏龍麵 $79

餐廳本身有提供一款素嘅麵食,仲要配特濃豆乳湯底,其實都幾啱老婆,不過,難得見到有一款「日本清酒蜆烏龍麵」,佢話就仲啱佢口味。睇相就見有好多蜆,雖然細細隻,但肉質爽,富海水嘅鹹鮮味。而且,湯底清澈,滲出少少白酒香,真喺啱晒佢,此外,啲烏龍麵(即喺烏冬)口感煙韌,並且非常滑溜。
日式清酒蜆烏龍麵
日式清酒蜆烏龍麵
花雕麻油雞肉麵 $92

上次就試咗個季節限定嘅冷烏冬拌柚子汁,但今次嘅季節限定未有心水,所以,揀返個招牌嘅「花雕麻油雞肉麵」。送上枱已經聞到陣陣麻油香,一小杯花雕酒另上,可以以個人喜好落多落少,小弟就梗係落晒成杯啦,立時個湯底變得更芳香,味道獨特;而雞卷做得有特色,捲起嚟夠紮實,咬落卻非常之嫩滑,配料仲有冬菇、時蔬、紅棗,不失店家推介嘅招牌菜或式。
芋圓仙草凍 $42

最後就梗喺嚟番一份甜點作結啦,甜點就只有芋園圓仙草,啱我喎。一碗嘅份量唔少架,剛好喺夠晒兩個人分嚟食。除咗三色芋圓(地瓜、香芋、紫薯)、仙草,仲有啲紅豆,淋上花奶。芋圓咬口有韌勁,仙草非常滑溜,紅豆清甜又夠綿,可謂三全其美呀,更喺完滿結束。
芋圓仙草凍
今次再食,雖然喺另一間分店,但無論小食、主食,還是飲品、甜點,都保持到水準。最緊要喺我同老婆都揀到啱食嘅,可謂皆大歡喜。此外,服務都幾唔錯,值得再幫襯多次
府城蝦卷
芋圓仙草凍
2024-04-13 27 浏览
未收工已經覺得肚餓 所以食埋先番歸🏠難得星期五 約埋舊同事喺附近搵食行到修頓對面 有間食台灣嘢嘅外面睇都覺得幾用心機裝修門面睇埋餐牌又唔太貴 喺灣仔算合理 🔹️花雕麻油雞湯麵 有4大件雞卷 好滑花雕酒另上 隨個人口味加入麵度我就一下子倒晒落去 即時好香酒味揮發出嚟每啖麵都食到酒味 正 配菜有桂圓 杞子 紅棗🔹️紅燒牛肉麵有4大嚿牛肋條 厚肉煮得夠腍 湯底都好濃郁好快就清晒成碗麵 🔹️滷雞翼 my favourite煮得幾入味 肉質嫩滑連埋蔥花食幾特別 🔹️黑糖薑母茶我就繼續養生系列 好夠薑味 唔會太甜 🔹️芋圓仙草凍比想像中大碗好多2個人食都勉強食得晒仙草超多 芋圓夠煙韌好有咬口 好食同足料過鮮字頭
未收工已經覺得肚餓 所以食埋先番歸🏠

2個人食都勉強食得晒
仙草超多 芋圓夠煙韌
好有咬口 好食同足料過鮮字頭
2024-04-12 50 浏览
收工嚟咗灣仔電腦城呢邊買嘢,買完嘢餓餓地就去左對面搵嘢食,見到呢一間台灣嘢好似都唔錯,一於就入去試吓🐂紅燒牛肉麵 $92 香噴噴嘅紅燒牛肉麵,香濃嘅牛肉湯底濃郁之餘又唔會好鹹,只係有好濃嘅牛肉味道,紅燒牛肉亦都炆到非常軟腍,一共有四件大大嚿嘅紅燒牛肉,非常抵食🐥特濃豆乳雞烏龍麵 $89 超濃嘅豆乳湯底,鍾意食清清地豆乳湯底嘅朋友必定要試吓呢一間餐廳嘅特濃豆乳雞烏龍麵,豆乳清甜香濃,健康得黎又好味🐖烤台灣香腸 $32 炸花枝丸 $42 烤台灣腸同埋炸花枝丸都係新鮮炸起嘅,所以擺到上枱都仲係熱辣辣咁出晒煙,烤台灣香腸配蒜片食超好味,至於炸花枝丸爽口彈牙,味道都唔錯🍗鹽酥雞 $48 新鮮熱辣辣炸起嘅鹽酥雞,份量超級多,呢個價錢真係超級抵食,而且炸嘅火候剛剛好,唔會炸得太乾,雞肉依然保持嫩滑📍灣仔軒尼詩道153號地舖 - 一起食堂

📍灣仔軒尼詩道153號地舖 - 一起食堂
2024-04-11 21 浏览
一起食堂灣仔軒尼詩道153號一起食堂係一間以台灣料理為主的餐廳,裝修雅緻,價錢非常親民,上次食完之後,對佢念念不忘,於是再來試試!⭐️三寶牛肉麵,份量好足,湯底十分濃郁,烏龍麵質似烏冬,煙煙韌韌,有牛𦟌、牛肋條同埋貢丸,牛𦟌和牛肋條炆得好軟淋,入味又好食,而貢丸彈牙爽口有肉汁,再加上淋甜的蘿蔔,胃口大增。⭐️滷水拼盤,有牛𦟌、豬耳、滷蛋同雞翼,全部都滷至均勻入味,入口好嫩滑,豬耳爽脆,好有口感。上面灑些芝麻同蔥花,配白飯一流。⭐️貢丸湯 ,大大粒,爽口彈牙,湯底好好味。⭐️最後係甜品黃金芋泥球,將流心的奶黃餡,放入綿滑的芋泥中,再炸成金黃色,香口又惹味,甜度啱啱好,十分出色!為這一餐晝上完美的句號。
一起食堂
灣仔軒尼詩道153號
⭐️貢丸湯 ,大大粒,爽口彈牙,湯底好好味。

• 紅燒三寶牛肉麵
  • 烤台灣香腸
  • 黃金芋泥球
2024-04-11 54 浏览
🍱餐廳:一起食堂(灣仔)🏫地址:灣仔軒尼詩道153號地舖☎️電話: 68106002|上個月吃過這間小店的觀塘分店,覺得佢嘅台式食品真係有高的質素,今日喺灣仔附近行人天橋望落去見到灣仔分店,突然又想食🤣今晚我們點了不少美食,分享吓我最喜愛的幾款:~ 古早滷水拼盤 有不同款式的滷味,啱晒乜嘢都想試少少嘅我👍滷豬耳、滷牛展、滷雞翼和滷蛋感覺都用料新鮮,每一款滷味都入味,特別係豬耳爽爽地又淋淋地,口感非常好,真係食到停唔到口❤️~貢丸湯 選用台灣貢丸,由精選的豬肉和魚漿混合而成,口感特別彈牙鮮美,口乾乾的我伴著少許湯一齊吃很開胃呢🤗~黃金芋泥球以綿密的芋泥包裹著香甜的奶黃餡,炸至外層金黃酥脆,內裡熱融融的口感令我食得很滿足😄~烤台灣香腸以特製的香料醃製而成,烤熟後表皮酥脆,內部多汁嫩滑,散發著濃郁的香氣,絕對是美味的台灣風味小吃😋~炸花枝丸呢度另一款美味的台灣小吃,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩彈牙,有新鮮的花枝肉,吃起來帶著海鮮的鮮香,配啤酒一流😊整體而言,這裏的高食物質素、職員的友善服務態度及親民的價錢係會令顧客再次到訪的,值得推介!
🍱餐廳:一起食堂(灣仔)
🏫地址:灣仔軒尼詩道153號地舖
☎️電話: 68106002

今晚我們點了不少美食,分享吓我最喜愛的幾款:

~ 古早滷水拼盤

~貢丸湯

~黃金芋泥球

~烤台灣香腸

~炸花枝丸

2024-04-11 14 浏览
位於灣仔軒尼詩道「一起食堂」。 餐廳主食以麵、飯為主🍜🍛必食推介例如:紅燒三寶牛肉麵、 原條蒲燒鰻魚飯、 鹽水雞 等紅燒三寶牛肉麵 $116湯底鮮甜,再加入特製醬料熬製紅燒湯頭。牛肋條是牛腹附近的肋骨位置,這裡的肌肉較鬆軟,瘦肉多脂肪少,外層帶薄薄的筋膜和細緻的油花,豐腴肉嫩。牛腱則肉質結實黑糖豬軟骨飯 $82豬軟骨炆至入口溶化,配以流心蛋,再配前菜,一口一啖蕃薯仔、中華沙律、蕨餅鹽燒雞 $48炸出鹽酥雞外酥內嫩的口感,鹹香酥脆府城蝦卷 $32金黃薄皮內餡飽滿外酥內Q嫩,口感層次豐富貢丸湯 $18口感紮實Q彈珍珠奶茶 $14

紅燒三寶牛肉麵 $116

黑糖豬軟骨飯 $82

鹽燒雞 $48
炸出鹽酥雞外酥內嫩的口感,鹹香酥脆

府城蝦卷 $32
金黃薄皮內餡飽滿外酥內Q嫩,口感層次豐富

貢丸湯 $18
口感紮實Q彈

珍珠奶茶 $14

2024-04-11 45 浏览
我哋呢啲新界牛就真係好少過海,星期日去開灣仔買嘢,見呢間餐廳嘅評分幾高,入去食個靚Lᴜɴᴄʜ先紅燒三寶牛肉麵 $102入面有牛腱、牛丸同牛肋條,每樣都有兩件,湯底有淡淡嘅藥材味,唔辣,麵底係招牌烏龍麵,食落幾軟糯,蘿蔔都炆到幾入味,每個餐都跟埋中華沙律、迷你甜番薯同蕨餅,都幾飽🫣黑糖豬軟骨飯 $82豬軟骨炆到入味,肉質鬆軟,唔柴,用黑糖煮嘅,甜甜地,仲有隻流心溫泉蛋撈飯🤩鹽酥雞 $48份量夠哂多,炸到熱辣辣上枱,食落好酥脆,調味啱啱好😚烤台灣香腸 $32份量都多,夾埋側邊嘅蒜片食,好有台灣嘅味道😋珍珠奶茶 +$14愛玉鳳梨綠茶 +$14上菜速度幾快,Lᴜɴᴄʜ Tɪᴍᴇ嚟食,都唔怕會遲🤣

紅燒三寶牛肉麵 $102
紅燒三寶牛肉麵

黑糖豬軟骨飯 $82
黑糖豬軟骨飯

鹽酥雞 $48
份量夠哂多,炸到熱辣辣上枱,食落好酥脆,調味啱啱好😚

烤台灣香腸 $32
份量都多,夾埋側邊嘅蒜片食,好有台灣嘅味道😋
烤台灣香腸

珍珠奶茶 +$14
愛玉鳳梨綠茶 +$14

上菜速度幾快,Lᴜɴᴄʜ Tɪᴍᴇ嚟食,都唔怕會遲🤣
2024-04-07
午餐
烤台灣香腸
星期五想同個同事食好啲,見到呢間環境裝飾都精緻,坐嘅座位唔迫又舒服,就入去試試喇!果然好好食🐥花雕麻油雞湯麵好香濃嘅香菇味配埋花雕酒感覺好順口,湯飲多多都無味精嘅口渴感。麵好滑身,吸收咗啲充滿香菇味嘅花雕湯。🐖豚肉生薑燒飯豚肉同生薑味道配合得好好。混埋半熟蛋,超開胃。豚肉無燒得過乾,過硬。豚肉切得薄薄,燒汁入味,肉質溶化。🐥滷雞翼滷得好入味,鬆化嘅雞肉,入口啖啖肉,好正!🌭烤台灣香腸脆脆香腸皮,肉嘅口感堅實,唔咸午餐想有杯嘢飲?只要加$14 就可以選擇一杯$28以下嘅飲品🧋飲品嘅選擇都幾多,由奶茶到冷泡茶都有
果然好好食

花雕麻油雞湯麵

🐥花雕麻油雞湯麵
麵好滑身,吸收咗啲充滿香菇味嘅花雕湯。

豚肉生薑燒飯

🐖豚肉生薑燒飯

🐥滷雞翼
滷得好入味,鬆化嘅雞肉,入口啖啖肉,好正!

🌭烤台灣香腸
脆脆香腸皮,肉嘅口感堅實,唔咸

2024-04-05
花雕麻油雞湯麵
豚肉生薑燒飯
2024-04-08 62 浏览
星期五放工之後例牌同朋友happy Friday,近近地就喺公司附近搵咗間舖頭食,「一起食堂」地點超級方便,附近已經有地鐵站,方便我哋食完之後返屋企🤪喺門口已經見到個餐牌,套餐都幾抵食$208 有個set,同朋友都好感興趣,就行咗入去試吓🙈入到去之後,我朋友仔就俾Menu吸引住咗,見到蒲燒鰻魚飯,就即刻話要改食呢樣嘢🫣我就簡單少少,揀返魯肉飯同鹽酥雞🤪侍應都幾快手上好菜,魯肉飯一馬當先就到咗,跟住冇幾耐鹽酥雞都到埋,魯肉飯啲滷肉都幾多,魯肉每條都肥瘦分明,隻滷蛋神之來筆,好耐未見過滷得咁入味嘅滷水蛋👍正評比隻蛋!鹽酥雞熱辣辣即場炸起,份量其實都唔算少🤪 朋友仔點嘅蒲燒鰻魚飯,就比我個餐耐少少,無他只因廚房即場炮製😆佢大讚師傅燒既鰻魚鎖到肉汁,條魚非常Juice!另外配菜雖然唔多,其中醃蘿蔔等等既伴菜,令成碗飯增添咗唔少色彩,提升左食物嘅味道👅食到最後,我哋各自點咗芋圓仙草同愛玉荔枝綠茶,估唔到芋圓仙草,可以大碗到兩個人食都得🙉最驚喜係侍應攞到上枱,甜品連碗都係凍嘅,三色芋圓煙靭,紅豆軟糯可口!愛玉荔枝綠茶正正常常就算冇少甜都唔係話太甜😀✣ 魯肉飯 $69✣ 鹽酥雞 $48✣ 蒲燒鰻魚飯

魯肉飯

蒲燒鰻魚飯