2024-03-18 61 浏览
👨🏻‍🍳一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)📍灣仔軒尼詩道153號地舖 「必飲$18貢丸湯😻」 收工食飯,黎到灣仔一起食堂。上個禮拜去完台中,掛住麻油雞🤤 🍽️花雕麻油雞湯麵 $92湯麵都係烏龍麵,麵質煙韌彈口🤤另有花雕酒自己加,好香,不過無台中咁濃🙈雞好嫩👍🏻 🍽️特濃豆乳雞烏龍麵 $89湯有D似出前一丁豬骨湯味,吾會好咸,雞好嫩🤤 🍽️古早滷水拼盤 $78(牛腱、雞翼、豬耳、魯蛋)滷水汁甜甜地,有D台中既東山鴨頭,吾系台北既東山鴨頭。 👍🏻🍽️貢丸湯 $18必點!!雖然貢丸無乜特別,但系個湯!!😻用炸蒜、蔥油爆香過,夠味不咸,好飲🤤 🍹愛玉鳳梨綠茶(冷) $28滿滿愛玉,微甜,不會好甜🤤 🍹冷泡白桃烏龍茶 $24正常 #一起食堂
👨🏻‍🍳一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
📍灣仔軒尼詩道153號地舖

「必飲$18貢丸湯😻」

收工食飯,黎到灣仔一起食堂。
上個禮拜去完台中,
掛住麻油雞🤤

🍽️花雕麻油雞湯麵 $92
湯麵都係烏龍麵,麵質煙韌彈口🤤
另有花雕酒自己加,
好香,不過無台中咁濃🙈
雞好嫩👍🏻

🍽️特濃豆乳雞烏龍麵 $89
湯有D似出前一丁豬骨湯味,
吾會好咸,雞好嫩🤤
古早滷水拼盤
古早滷水拼盤

🍽️古早滷水拼盤 $78
(牛腱、雞翼、豬耳、魯蛋)
滷水汁甜甜地,有D台中既東山鴨頭,
吾系台北既東山鴨頭。

👍🏻🍽️貢丸湯 $18
必點!!
雖然貢丸無乜特別,但系個湯!!😻
用炸蒜、蔥油爆香過,夠味不咸,好飲🤤

🍹愛玉鳳梨綠茶(冷) $28
滿滿愛玉,微甜,不會好甜🤤

🍹冷泡白桃烏龍茶 $24
正常

#一起食堂

貢丸湯
花雕麻油雞湯麵湯底以紅棗、桂圓、杞子、淮山熬製而成,充滿藥膳味,隨碟附上一小杯花雕酒湯頭,仲有冬菇、青菜、杞子和帶皮無骨的雞肉捲,肉質嫩滑,入口啖啖肉,唔使噒骨咁麻煩 ~~雞肉好嫩滑,濃濃花雕酒香搭配滑溜的烏龍麵,滋味好吃仲好滋補添 !!!鹽酥雞 炸到外酥肉嫩,一口一粒,咸香惹味府城蝦卷金黃薄皮內餡飽滿外酥內Q嫩,金黃酥脆餡料飽滿口感層次豐富麻辣香滷豬耳朵呢款麻辣涼拌有唔同既風味口感,口感係幾爽脆香辣芋圓仙草 估唔到都幾好食,又係唔會太甜 仙草份量反而幾多,仲有紅豆

鹽酥雞
炸到外酥肉嫩,一口一粒,咸香惹味

府城蝦卷
金黃薄皮內餡飽滿外酥內Q嫩,金黃酥脆餡料飽滿口感層次豐富

麻辣香滷豬耳朵
呢款麻辣涼拌有唔同既風味口感,口感係幾爽脆香辣

芋圓仙草
估唔到都幾好食,又係唔會太甜 仙草份量反而幾多,仲有紅豆

2024-03-08
  • 麻辣香鹵豬耳朵
  • 鹽酥雞
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 府城蝦卷
  • 芋圓仙草凍
有時去灣仔會展嘅活動都會諗唔到食乜,始終港島區食物選擇唔多而且比較貴🥲今次咁啱搵到一間好近地鐵站嘅台灣菜😛餐廳比較特別係有紅燒牛肉、麻辣鴨血、花雕麻油雞等等!而且仲有冬日限定Menu添~ .花雕麻油雞湯麵 $92一上枱已經好香麻油味🤤雞肉好大舊好滑!湯中仲有紅棗、冬菇、桂圓、杞子,再附上一杯花雕酒,令成碗湯麵更香更濃味~ 黑糖豬軟骨飯 $82豬軟骨好淋,而且有溫泉蛋撈飯食🤤鹽酥雞 $48比想像中大碟🤣新鮮炸起好食!烤台灣香腸 $32正常發揮~白桃烏龍茶 $20 其實冇諗到係茶包🤣正常發揮珍珠奶茶 $28叫咗少甜,味道啱啱好~ 珍珠都好食!
花雕麻油雞湯麵 $92

黑糖豬軟骨飯 $82
豬軟骨好淋,而且有溫泉蛋撈飯食🤤

鹽酥雞 $48
比想像中大碟🤣新鮮炸起好食!
烤台灣香腸 $32
正常發揮~
白桃烏龍茶 $20
其實冇諗到係茶包🤣正常發揮
珍珠奶茶 $28
叫咗少甜,味道啱啱好~ 珍珠都好食!
2024-03-12 43 浏览
去開灣仔買嘢經過呢間台灣菜 小食價錢相當相宜 但係主食價錢都唔平 就想試下佢有咩咁特別 果然相當有驚喜😳😳 花雕麻油雞湯麵 92 原來仲包埋三款小碟 分別係中華沙律 甜薯同蕨餅. 個麵份量都好多 聞到好香麻油味. 店員提示將花雕酒再倒落湯底一齊食 味道更加精華 非常濃 花雕酒味🤤😋 估唔到去骨雞卷都醃製得上當入味 仲有唔少杞子 桂圓同紅棗做配襯 好有誠意! 府城蝦卷 32呢個更有驚喜 薄薄的腐皮炸得超鬆化香脆 蝦滑彈牙 仲有唔少馬蹄碎粒 添加口感 超好食!! 黃金芋泥球 42都唔係平時食開一般芋泥 入面有鹹蛋流沙 微甜配方 係好好嘅甜品作結尾😋 📍一起食堂 (軒尼詩道)灣仔軒尼詩道153號地舖

花雕麻油雞湯麵 92

府城蝦卷 32

黃金芋泥球 42

📍一起食堂 (軒尼詩道)
灣仔軒尼詩道153號地舖
2024-03-08 16 浏览
港島區好多餐廳都好貴? 幸好朋友在灣仔區上班,今天帶了我去位於灣仔軒尼詩道的「一起食堂」。 餐廳主食以麵、飯為主, 還有其他美食,例如:紅燒牛肉、麻辣鴨血、花雕麻油雞…等等。而小吃方面,亦有鹽酥雞、滷水拼盤、府城蝦卷…等等。 😋是日選擇:1️⃣花雕麻油雞湯麵 🍽香噴噴的麻油味,雞肉是卷狀,湯中還有紅棗、冬菇、桂圓、杞子,再附上的一小杯花雕酒,令整碗湯麵,更添香氣。 2️⃣麻辣鴨胸鴨血湯麵🍽冬日季節限定,鴨肉及鴨血的鮮香,以及充滿麻辣的香味,很適合冬天享用。3️⃣黃金芋泥球 🍽外層香脆,內裡爆漿流心,非常香口! 4️⃣燙青菜🍽味道清淡,青菜爽脆,不會有渣滓感。5️⃣迷你芋圓仙草凍(跟餐加14元)🍽三色芋圓煙韌,仙草凍滑溜,甜度適中。6️⃣愛玉荔枝綠茶(跟餐加14元)🍽綠茶的清新,荔枝的香甜,加入愛玉,帶來了不同味道的享受。
港島區好多餐廳都好貴?

😋是日選擇:
1️⃣花雕麻油雞湯麵
2️⃣麻辣鴨胸鴨血湯麵
3️⃣黃金芋泥球
🍽外層香脆,內裡爆漿流心,非常香口!
4️⃣燙青菜
🍽味道清淡,青菜爽脆,不會有渣滓感。
5️⃣迷你芋圓仙草凍(跟餐加14元)
🍽三色芋圓煙韌,仙草凍滑溜,甜度適中。
6️⃣愛玉荔枝綠茶(跟餐加14元)
🍽綠茶的清新,荔枝的香甜,加入愛玉,帶來了不同味道的享受。
2024-03-03
午餐
  • 花雕麻油雞湯麵
近排整理台灣旅行的相片,邊睇相邊回味,令我不禁又想念台灣的美食了。於是約朋友食飯建議食台灣菜,就相約來到位於灣仔的一起食堂。☺🧋️👍🏼愛玉鳳梨綠茶($28),用上冷泡綠茶,整杯飲品是不用放冰,加入了鳳梨的原素,令茶的味道添加了鳳梨的香味,而茶飲用的蒟蒻都是茶味,味道都很一致。🫖🧋🍍黑糖豬軟骨飯($82),豬軟骨燘煮得很腍、入口嫩滑很鬆軟,味道還有點黑糖的甜味,豬軟骨飯配上溫泉蛋,蛋汁落在豬軟骨和飯裡,味道更加濃滑。食完成個飯再飲返碗蘿蔔清湯,感覺很讚。🐷🍳🍚紅燒牛肉麵($92),麵底很順滑、又夠Q彈,湯底都幾濃味,有少少藥材的回甘甜味,蘿蔔浸得夠晒入味,湯底還有撈了一些酸菜和蔥花,食落都幾開胃。牛肉大大塊,牛味香濃,肉質又夠鮮嫩,真的不錯。🥕🍜🐮吉列炸蠔($48),炸得酥脆可口,炸蠔每粒大粒又脹卜卜,蠔味軟身,味道濃郁。🦪💥鹽酥雞($48),份量好多,雞粒的雞質鮮嫩,內裡多汁,鹽酥雞入口的椒鹽味夠哂入味,炸得粉薄又香脆,很有地道小店的水準,🐥🤩

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵
鹽酥雞
之前食過中環的分店覺得味道都不錯,所以今次經過灣仔又諗唔到食咩好就試吓佢哋灣仔嘅分店紅燒三寶牛肉麵 $102推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟分別有牛腱、牛丸和牛肋條,全部都好入味好軟淋,而用牛骨煲嘅湯底非常濃郁,粗湯麵掛湯能力一流,食嘅每一啖都充滿牛味🐂而且白蘿蔔爽甜冇喳😆特選台式四寶飯 $82推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟分別有豬耳、雞翼、肉燥和魯蛋,豬耳好爽脆,而且一啲都唔膩,雞翼就滷得好入味,好輕易就可以做到骨肉分離,肉燥配飯食就一流🤤魯蛋同樣都非常入味,不過整體配搭一齊食都唔會覺得太濃味府城蝦卷 $32推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟味道有少少似平時喺酒樓食嘅腐皮卷🤣不過外層就冇咁多腐皮,所以食落油膩感冇咁重,中間嘅蝦肉亦都會多啲,食落嘅質感會比較軟身,整體味道都唔錯炸花枝丸(4粒)$42推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟同平時食的味道分別不大,都係好食嘅😋同埋炸得夠脆因為叫咗主食,可以加$14叫$28以下的飲品愛玉荔枝綠茶 $14推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟綠茶味偏淡,荔枝味比較突出但係唔會好甜,而且有我最鍾意食嘅愛玉😆我要份量多到飲晒嘢飲都未食完白桃烏龍茶 $14推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟一定要放耐啲等到茶包味道散發晒出嚟,白桃

紅燒三寶牛肉麵 $102

特選台式四寶飯 $82

府城蝦卷 $32

炸花枝丸(4粒)$42
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

同平時食的味道分別不大,都係好食嘅😋同埋炸得夠脆

因為叫咗主食,可以加$14叫$28以下的飲品

愛玉荔枝綠茶 $14

白桃烏龍茶 $14
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

一定要放耐啲等到茶包味道散發晒出嚟,白桃味和烏龍茶味都很濃,但並不會蓋過對方的味道,反而相當亦將

✨整體來講,價錢唔會好貴,食物質素完全對得住呢個價錢,平時返工都幾值得一食

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
呢間台式小店喺中環同觀塘都大受上班族歡迎💼大大份 價錢又平👏🏻今次嚟到灣仔分店 咁啱冇人 環境好闊落✨.📌前菜定食跟配三款前菜 中華沙律爽口開胃🌱小甜薯幾香甜🍠黃豆粉蕨餅好結實 得少少黃豆粉香同甜味🙈飯類便當仲有清湯 味道好淡🍲.📌花雕麻油雞湯麵 $92雞卷唔錯 薄薄一層雞皮包住雞肉 以為肉質會好實 點知又幾嫩滑 雞味仲好濃香🐔兩粒冬菇爽嫩入味🍄湯麵份量都幾多 用左烏冬 滑捋捋帶點彈牙咬口🤍花雕酒另上 加晒入去都唔會好濃 冇苦味 同鮮甜麻油雞湯好夾🥃另外仲有杞子, 圓肉同薑 暖身又滋補🫚.📌黑糖豬軟骨飯 $82兩大條豬軟骨好有水準‼️炆得好入味 啖啖醬油黑糖香甜🍯軟骨位勁爽嫩 用筷子一夾就斷🥢瘦肉部分唔會太鞋 連埋脂肪層 三層一啖食 好甘香 充滿骨膠原嘅感覺🍖飯底好滿 男人都一定夠食🧍‍♂️飯粒飽滿有咬口 即使撈勻醬汁同流心溫泉蛋都唔會過濕 食落仲更香滑🍚配料仲有解膩酸薑片同白菜仔🥬🫚.📌黃金芋泥球(4粒) $42超推介呢個小食💯金黃香脆外層包裹住綿密香滑芋泥 咬開係流心鹹蛋黃醬 鹹甜鹹甜 好好食🧡.📌肉燥燙青菜 $34用左油麥菜 爽脆香甜🥬肉燥鹹甜適中 味道唔錯 仲有香口大量炸蒜 但肉質

📌前菜

📌花雕麻油雞湯麵 $92

📌黑糖豬軟骨飯 $82

📌黃金芋泥球(4粒) $42
黃金芋泥球(4粒)

📌肉燥燙青菜 $34
用左油麥菜 爽脆香甜🥬肉燥鹹甜適中 味道唔錯 仲有香口大量炸蒜 但肉質就偏肥🐽
肉燥湯青菜

📌芋圓仙草凍(迷你) +$14 (午市升級組合)
估唔到迷你都咁大碗😻芋圓有八粒 不過芋頭, 地瓜, 紫薯三款 味道都唔出 就係甜甜地咁 口感都比較實🍡仙草爽滑甘香 配搭煉奶仙草汁 好食🩶
芋圓仙草凍(迷你)

📌自選$28或以下飲品一杯 +$14 (午市升級組合)
1️⃣珍珠奶茶(冷)
茶香同奶味平衡得唔錯 揀左半糖 甜度剛好 珍珠都幾多 不過似未熟透 出面淋 但入面就啲硬🧋
2️⃣愛玉鳳梨綠茶(冷)
鳳梨果香味好出 酸酸甜甜 幾清新🍍同綠茶底好夾🍵愛玉有成大半杯 超足料 清爽彈滑💛不過預先整好左 冇得揀甜度 同朋友都覺得偏甜左少少🤏🏻
用餐优惠
試食活動
黑糖豬軟骨飯
黃金芋泥球(4粒)
肉燥湯青菜
芋圓仙草凍(迷你)
今日同朋友經開灣仔呢頭 見到呢間台灣餐廳環境幾乾淨於是入去幫襯😋😋紅燒三寶牛肉麵(牛鍵、牛丸、牛肋條) $102個麵湯底好香濃 唔會過鹹 食完亦都唔會好口渴既感覺三寶每樣有兩件 超足料 可以兩個人嗌唔同野再share牛好入味😚口感很好 食落唔會好癡牙 朋友大讚牛丸好食麻辣鴨胸鴨血湯麵$89辣度調教得岩岩好 唔會過辣 有麻辣香味過下口癮😋鴨血有3大舊 好滑 好正🤤鹽酥雞$48份量好多 岩岩炸起 熱辣辣好惹味😚烤台灣香腸$32台灣腸配埋生蒜🤤完全好有去左台灣既feel 絕配!不得不讚既係 性價比都唔錯 食物質素都好食👍🏻而且所有食物上菜時溫度都係熱的試過係香港食過好多台式餐廳d食物都係微暖呢間夠熱 好食 加哂分👍🏻👍🏻PS: 如果有蛋餅就好喇

紅燒三寶牛肉麵(牛鍵、牛丸、牛肋條) $102

鴨血有3大舊 好滑 好正🤤

鹽酥雞$48
份量好多 岩岩炸起 熱辣辣好惹味😚

烤台灣香腸$32
台灣腸配埋生蒜🤤完全好有去左台灣既feel 絕配!

不得不讚既係 性價比都唔錯 食物質素都好食👍🏻
而且所有食物上菜時溫度都係熱的
試過係香港食過好多台式餐廳d食物都係微暖
呢間夠熱 好食 加哂分👍🏻👍🏻
PS: 如果有蛋餅就好喇
2024-03-05 58 浏览
🌸黑糖豬軟骨飯|$82跟一碗湯。豬軟骨炆煮到軟淋入味,脂肪部分入口即溶,甜醬油口味送飯一流,配菜有一隻溫泉蛋、菜、醃蘿蔔,值得一試。🌸麻辣鴨胸鴨血湯麵|$89辣度屬於BB辣輕微麻,唔會太濃。麵既質地似平時食扁身嘅烏冬,配料有滷蛋、菜、鴨血、鴨胸,鴨血夠入味,鴨胸爽口。🌸貢丸湯|$18貢丸有3粒,彈牙好Juicy,湯入面都加左好多炸乾蔥,飲落好香,推薦⭐️🌸吉利炸蠔|$48炸蠔好大隻,炸粉唔厚,即炸夠脆好食🌸府城蝦卷|$32春卷皮炸到好薄脆,入面既蝦滑彈牙有口感🌸愛玉鳳梨綠茶|$28甜度適中,鳳梨味好清新,雖然冇鳳梨果肉但系有愛玉,推薦⭐️
🌸黑糖豬軟骨飯|$82
麻辣鴨胸鴨血湯麵

🌸麻辣鴨胸鴨血湯麵|$89

🌸貢丸湯|$18

🌸吉利炸蠔|$48
炸蠔好大隻,炸粉唔厚,即炸夠脆好食
府城蝦卷

🌸府城蝦卷|$32
春卷皮炸到好薄脆,入面既蝦滑彈牙有口感

🌸愛玉鳳梨綠茶|$28
甜度適中,鳳梨味好清新,雖然冇鳳梨果肉但系有愛玉,推薦⭐️
2024-03-05 49 浏览
一起食堂環境優閒,有特色,掛上竹燈籠,配上木枱,有點日式的感覺,坐落非常舒服。紅燒三寶牛肉麵:麵條彈牙有嚼勁,配上豐富的牛肉丸、牛展和牛腩,每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣。湯汁濃郁而多汁,紅燒的味道完美地滲透到每一根麵條和肉塊中👍🏻特濃豆乳雞烏龍麵:豆乳湯底濃郁豐富,帶著微妙的豆香,與烏龍麵完美地融合在一起。雞肉的鮮嫩與湯底的口感豐富,味道獨特,值得一試!炸花枝丸:外皮酥脆金黃,內部鮮嫩多汁。花枝的鮮味與酥脆的外層完美結合,好美味👍🏻仙草茉香綠茶:綠茶的口感滑順,與仙草的微甜相輔相成,非常清新。

紅燒三寶牛肉麵:

特濃豆乳雞烏龍麵:

炸花枝丸:

仙草茉香綠茶:
綠茶的口感滑順,與仙草的微甜相輔相成,非常清新。
紅燒三寶牛肉麵
炸花枝丸
仙草茉香綠茶
紅燒三寶牛肉麵
炸花枝丸
仙草茉香綠茶
之前試過觀塘分店覺得性價比好高,灣仔分店開左咁耐都未試🤣~呢次約左同事食晚飯就一於帶佢試下☺️7點左右黎到都幾full😳,雖然堂食位置唔算好闊落,不過店內夠光猛乾淨👍🏻。餐廳主打台&日式菜,好多小食炸物揀啱晒我🤤🔅芋圓仙草凍 ($42)無諗過甜品咁大碗😂,芋圓蕃薯圓加埋有成廿幾粒,仲好Q彈😍,配埋紅豆同仙草無得彈😎🔅特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)叫呢款懶健康少少🤭,烏冬似稻庭烏冬咁扁長形,幾煙韌,2個人share都夠👍🏻。另有雞腿捲,雞肉夠晒滑,吸埋湯汁味道啱啱好💮🔅鹽酥雞 ($48)一碟有滿滿既鹽酥雞😝,一口size方便食~炸得好脆,肉質夠嫩,食落唔油膩,係喺台灣食過既味道😚🔅酥炸地瓜條 ($42)叫埋地瓜條其實飽好多🤣,但我地都好鍾意食所以任性地照叫😛,果然無令我地失望~粗地瓜條炸到外脆內軟,雖然飽但都忍唔住一條接一條食🌞🔅炸花枝丸(4粒) ($42)無厚厚既炸粉,食落仲好彈牙🥴🔅愛玉荔枝綠茶(冷) ($28)好fresh唔會好甜👍🏻💬2人份晚餐3舊水咁豐富夠晒飽真心抵🥰~必須一讚店員好貼心又有禮貌!我未病好晒所以淨係叫左一杯野飲,店員好貼心俾多杯暖水我地;野食見係share又主動拎埋

芋圓仙草凍
🔅芋圓仙草凍 ($42)

特濃豆乳雞烏龍麵
🔅特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)

鹽酥雞
🔅鹽酥雞 ($48)

酥炸地瓜條
🔅酥炸地瓜條 ($42)

炸花枝丸(4粒)
🔅炸花枝丸(4粒) ($42)
無厚厚既炸粉,食落仲好彈牙🥴

愛玉荔枝綠茶(冷)
🔅愛玉荔枝綠茶(冷) ($28)
好fresh唔會好甜👍🏻

💬2人份晚餐3舊水咁豐富夠晒飽真心抵🥰~必須一讚店員好貼心又有禮貌!我未病好晒所以淨係叫左一杯野飲,店員好貼心俾多杯暖水我地;野食見係share又主動拎埋碗仔俾我地🥣👍🏻

芋圓仙草凍
酥炸地瓜條
炸花枝丸(4粒)
愛玉荔枝綠茶(冷)
2024-03-02 14 浏览
黃金芋泥球好好食🤤🤤,食到啖啖芋泥,奶黃唔會太甜,好流心😍。紅寶三寶牛肉麵可以一次過食曬牛丸、牛腱同牛肋條😌。啲麵係烏冬黎,平時係其他餐廳食紅燒牛肉麵通常都係幼麵或者刀削麵,烏冬同紅燒牛肉出乎意料地夾。黑糖豬軟骨飯啲豬軟骨好淋,炆得好入味😋😋。啲醬汁送飯一流,不知不覺就食曬成碗飯。肉燥燙青菜好多肉燥,啲肉燥肥瘦適中😍🍽紅燒三寶牛肉麵: HK $102🍽️黑糖豬軟骨飯:HK $82🍽️滷雞翼:HK $48🍽️黃金芋泥球:HK $42🍽️烤台灣香腸:HK $32🍽️肉燥燙青菜:HK $34

肉燥燙青菜好多肉燥,啲肉燥肥瘦適中😍

🍽紅燒三寶牛肉麵: HK $102
🍽️黑糖豬軟骨飯:HK $82
🍽️滷雞翼:HK $48
🍽️黃金芋泥球:HK $42
🍽️烤台灣香腸:HK $32
🍽️肉燥燙青菜:HK $34
2024-03-01 8 浏览
一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道153號地舖。一起食堂有幾間分店,之前去過中環店食,今次就試一試灣仔。花雕麻油雞湯麵($92)花雕係另外一杯另上,成杯倒入湯麵好濃酒香,雞肉做成雞卷,質感嫩滑,湯底用上紅棗杞子,麻油雞係台灣出名滋補食品,加埋呢款湯底就更加補啦~ 。黑糖豬軟骨飯($82)豬軟骨炆到好入味,而且所有軟骨都淋晒,骨膠原十足。滷牛腱($48)我哋異口同聲話呢味滷牛腱煮得好好味。珍珠奶茶($28)有得叫走冰走糖,岩曬我呢個懶健康人士。#gpigwanchai

一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道153號地舖

一起食堂有幾間分店,之前去過中環店食,今次就試一試灣仔

花雕麻油雞湯麵($92)

黑糖豬軟骨飯($82)
豬軟骨炆到好入味,而且所有軟骨都淋晒,骨膠原十足

滷牛腱($48)
我哋異口同聲話呢味滷牛腱煮得好好味

珍珠奶茶($28)
有得叫走冰走糖,岩曬我呢個懶健康人士

#gpigwanchai
2024-02-24
2024-02-27 8 浏览
Kik先生放工已經好夜,陪佢周圍搵晚飯食,俾我地發現到呢間台灣餐廳 原條蒲燒鰻魚飯賣相十分吸引👍🏻上面灑上紫菜絲同白芝麻粒,食落彈牙啖啖肉。飯量足,仲伴有一隻溫泉蛋及蘿蔔漬物,最後灑上蔥花,食完超級飽。紅燒三寶牛肉麵個湯飲落甜甜地。有牛腱、牛丸、牛肋條,牛肉腱同牛肋條都好腍👍🏻👍🏻蔬菜有大大舊香甜紅蘿蔔同白蘿蔔各一,仲有一條新鮮小棠菜,烏龍面非常之滑溜。鹽酥雞份量多,外脆內軟,雞粒熱辣辣,送啤酒一流

鹽酥雞份量多,外脆內軟,雞粒熱辣辣,送啤酒一流