2020-05-01 312 浏览
因為肺炎嘅緣故,我同阿妹都決定嗌外賣食今日挑戰拉麵名店《一風堂》🍜😋送到嚟嘅時候所有野都熱辣辣雖然真係用咗好多塑膠,但睇得出店舖都非常細心😉拉麵盒上邊仲會最佳進食指示~呢個係妹妹點嘅便當🍱份量多,性價比高 👏🏻而我叫咗拉麵🍜餐廳分別分咗三個容器去裝 麵,餸,紫菜比較驚喜嘅係餐廳會用另外一個袋裝紫菜紫菜落湯之前仲係卜卜脆~好滿足😋雖然合成品好似唔係太靚😂不過都同出邊食嘅有八成相似架👍🏻值得再試😜
因為肺炎嘅緣故,我同阿妹都決定嗌外賣食
今日挑戰拉麵名店《一風堂》🍜😋

送到嚟嘅時候所有野都熱辣辣

呢個係妹妹點嘅便當🍱
份量多,性價比高 👏🏻

而我叫咗拉麵🍜
餐廳分別分咗三個容器去裝 麵,餸,紫菜
比較驚喜嘅係餐廳會用另外一個袋裝紫菜
紫菜落湯之前仲係卜卜脆~好滿足😋

雖然合成品好似唔係太靚😂
不過都同出邊食嘅有八成相似架👍🏻

值得再試😜
外卖送餐
2020-04-29 204 浏览
間中都會好想食拉麵,而『一風堂』就係第一時間會諗到嘅餐廳🥰特別係朗豪坊呢間,夠曬就腳👍🏼今日見到menu有我未見識過嘅沾麵一於試試佢啦~再叫埋唐揚蝦仔😋呢個博多沾麵賣相唔錯,上菜時店員好細心咁提醒碗湯汁比較熱,進食時要小心喔~先講碗麵,我無特別要求麵嘅質感,啲麵好有嚼勁👏🏼叉燒望落比較肥,但食落唔會成口油,都唔錯!至於湯汁,味道偏咸,而且浮著好多肥膏粒粒好邪惡😈配麵食的話味道剛好,我發誓下次去一風堂要食多次博多沾麵😠小食叫左碟唐揚蝦仔可以成隻拍,又脆又香口真係多多都唔夠食😍😍
間中都會好想食拉麵,
而『一風堂』就係第一時間會諗到嘅餐廳🥰
特別係朗豪坊呢間,
夠曬就腳👍🏼
今日見到menu有我未見識過嘅沾麵
一於試試佢啦~
再叫埋唐揚蝦仔😋

呢個博多沾麵賣相唔錯,
上菜時店員好細心咁提醒碗湯汁比較熱,
進食時要小心喔~
先講碗麵,
我無特別要求麵嘅質感,啲麵好有嚼勁👏🏼
叉燒望落比較肥,
但食落唔會成口油,都唔錯!
至於湯汁,
味道偏咸,而且浮著好多肥膏粒粒
好邪惡😈
配麵食的話味道剛好,
我發誓下次去一風堂要食多次博多沾麵😠

小食叫左碟唐揚蝦仔
可以成隻拍,又脆又香口
真係多多都唔夠食😍😍
2020-02-29
2020-04-08 219 浏览
見天氣有少少涼就食拉麵 難得見到一風堂無人就坐低 唔記得嗌左乜嘢拉麵啦 淨係記得係赤丸湯底同埋一碗魚介湯底 赤丸麵係豬骨湯底 湯底好濃郁 加上拉麵好絕配 但係我嫌啲湯唔夠多 唔撈醬就咁吃 已經好吃 之後我將上面啲「赤丸辣醬」撈埋啲湯度 就發現唔夠辣 好似冇乜特別 同原味差唔多 勝在原本湯底做得好 加埋面同埋肉嘅配搭已經好滿足 係唔夠辣 希望下次可以多少少醬 另上都可以啊另外一碗就係魚湯啦 湯頭好清甜 好濃郁嘅魚介 鰹魚味 加埋拉麵 好清甜 加上雞肉同豚肉 係無扣分位 可惜food court 位置 選擇唔夠其他分店多不過以人均唔洗100嘅拉麵黎講 已經做得算係咁👏🏿
淨係記得係赤丸湯底同埋一碗魚介湯底

赤丸麵係豬骨湯底

另外一碗就係魚湯啦

可惜food court 位置 選擇唔夠其他分店多
不過以人均唔洗100嘅拉麵黎講 已經做得算係咁👏🏿
2020-03-21 195 浏览
今日同Vicky去食呢間野,之後諗住睇戲,去食呢間野就帶咗招牌辣同招牌唔辣。我就加咗黑芝麻,上餐速度都算可以,我就辣加黑芝麻,一路食一路打乞嗤,因為而家打乞嗤好棹忌,每次打乞嗤啲人都成場望實我,變成左全場嘅焦點!所以辣加黑芝麻大家自己諗,可能係我自己身體差唔受得,定點唔知啦。其他就一般般,唔算差唔算好。之後就講斜對面嗰間野可能要比劣評!呢間都算唔錯又佢啦!我都可以講下隻蛋幾好食,我好鍾意食!就係咁啦今日就係咁講唔到

其他就一般般,唔算差唔算好。

之後就講斜對面嗰間野可能要比劣評!

呢間都算唔錯又佢啦!

我都可以講下隻蛋幾好食,我好鍾意食!

就係咁啦今日就係咁講唔到
一風堂算是比較早在香港開分店的日本拉麵🍜店,這麼多年來味道都保持水準,又不斷加入新款式,很值得支持👍👍我們點了:橫濱豬骨拉麵:最basic 的豬骨拉麵。濃但是沒有豬腥味的湯底,煮得剛好的麵,軟熟、肥瘦適中的叉燒,跟醃味半熟蛋,整體味道很好。黑拉麵定食:包括一碗黑麻油湯底拉麵、炸墨魚、飲料。黑拉麵湯底加了黑麻油,很香濃。叉燒加了一片微炙叉燒,半熟蛋流心;再加了大量蔥花、木耳,非常惹味。 炸墨魚味道普通。

我們點了:

炸墨魚
2019-12-05 237 浏览
今晚第一次去旺角的一風堂試吓其最受歡迎的黑拉麵、烏卒卒炸墨魚。黑拉麵的確正,其煙韌帶一點微辣,已經令我神魂顛倒了,拉麵裡有很多配料,包括芽菜、紫菜、四片豚肉及半隻温泉蛋等。套餐還包括烏卒卒炸墨魚,其外面炸得很脆,而内裡的墨魚則並未炸過,内外似乎互不相干,都有點趣怪。最特別的要算是套餐包玉泉忌廉汽水,真的不知為何要配汽水做餐飲,其實用綠茶已足已,這點就是套餐扣分之所在也。

烏卒卒炸墨魚
2019-11-27 233 浏览
唔使多講,一間整屎俾人食嘅餐廳,今時今日可以整得啲食物咁難食嘅餐廳確實難得!今晚我第一次食呢間野,亦都係最後一次!我今晚用左$368.5買屎黎食,希望各位網民小心啲間野,除非你堅鍾意食屎,值得走去一試
2019-11-27
2019-11-13 245 浏览
放工出左旺角行街,涼涼地嘅天氣就好想食番碗拉麵。經過一風堂見唔使等位就入左去。我哋2個人分別點左2個拉麵2個小食。「大阪風餃子(10只)」$65聽個名已經好吸引,大阪風的味道果然沒有令人失望,但餃子就比較細隻,計番價錢就覺得唔係好抵食。「橫浜家系豚骨湯拉麵」拉麵沒有什麼大驚喜,普普通通。期間限定「鹽味唐揚雞(4件)」$45記得在日本的便利店買「唐揚雞」食非常好味,今次也特別點了試吓。點知雞肉勁「鞋」而且淡而無味,勁失望。

放工出左旺角行街,涼涼地嘅天氣就好想食番碗拉麵。
經過一風堂見唔使等位就入左去。
我哋2個人分別點左2個拉麵2個小食。

「大阪風餃子(10只)」$65

「橫浜家系豚骨湯拉麵」
拉麵沒有什麼大驚喜,普普通通。

期間限定「鹽味唐揚雞(4件)」$45
點知雞肉勁「鞋」而且淡而無味,勁失望。
2019-11-01 218 浏览
試咗個橫濱豚骨拉麵,上枱果陣有隻溏心蛋、菠菜同兩塊唔同整法嘅豚肉,由於冇相機食先嘅習慣所以冇影到食前嘅相,一開始試咗隻蛋覺得生得啱啱好好入味但偏鹹,再試啲湯點知仲鹹😰再試個麵啦,點知係我最唔中意嘅粗麵,雖然係點咗普通嘅軟硬度,但食落好硬😰😰再試啲肉啦,好韌囉😰😰😰😰成個麵都好失望😞另外都點咗份芝麻菠菜,菠菜純粹就係白烚菠菜完全食唔出芝麻味😰😰😰同埋食食下果陣又隻烏蠅飛過....................................味道唔得,衛生都好麻麻😰😰😰😰😰

同埋食食下果陣又隻烏蠅飛過......
芝麻波菜
2019-11-01
下午茶
2019-10-09 226 浏览
今天自己一個去咗朗豪坊樓下的拉麵店一番試咗佢嘅特製白丸元味拉麵,仲有佢嘅日式煎餃子,一間餐廳嘅餐牌充斥着唔同嘅拉麵就好似吸引着我,説時前那時快,眨吓眼我碗拉麵就到咗啦,麵條好彈牙,湯底充斥着他很濃郁嘅叉燒味,糖心蛋個溫度又啱啱好,日式煎餃子嗰皮好脆,值得推介

2019-10-03
2019-10-03 161 浏览
一風堂亦係另一間好出名嘅拉面舖🧐星期五晚7點左右去食都要排隊,好似唔係排左好耐,大概15分鐘就入到去今次揀左,但其實我覺得佢都唔算多選擇揀呢款拉麵只係因為無咩好揀,menu嘅其他拉麵都唔太吸引然後食落個拉面其實完全無咩特別,唔知係咪我expectation過高定點🤨🤨反正面就係好普通嘅面,完全無特別🤭個湯我自己覺有啲淡,就算飲左淡都無咩特別,可能因為咁個湯太淡令到個面其實無咩味叉燒都同樣啦,都係無咩特別🥴總體而言,日本拉麵黎講佢麻麻地好食而且仲有少少貴咁,唔知其他款會唔會好食啲,但我就未必會再黎食🤧

一風堂亦係另一間好出名嘅拉面舖🧐
今次揀左,但其實我覺得佢都唔算多選擇
揀呢款拉麵只係因為無咩好揀,menu嘅其他拉麵都唔太吸引
反正面就係好普通嘅面,完全無特別🤭
叉燒都同樣啦,都係無咩特別🥴

2019-09-30 139 浏览
Ippudo Ramen is me and my boyfriend's favourite place to go for ramen.Corn SaladCutely packed in a small jar, taste nice and freshAkamaru ShinajiIppudo's signature spicy ramen. Ramen topped with Ippudo's secret miso, garlic oil, slices of lean pork, black fungus, soybean sprouts and scallions. The spicy sauce 'maru' adds excitement to the soup!Chicken Wings with Cod RoeOur all time favourite spicy wings stuffed with mantaiko cod roe. Cute gesture to provide wet tissues.Ippudo GyozaA must-order e

Corn Salad

Akamaru Shinaji

Chicken Wings with Cod Roe

Ippudo Gyoza
A must-order every time we came. So oddly satisfying. Crispy outside and succulent inside. Best gyoza in town.
2019-09-28 76 浏览
男朋友不嬲都超鍾意食一風堂,我都鍾意食但冇佢咁鍾意,不過今次見有新嘢就試下啦!贅沢大判和牛拉麵 $108贅沢大判和牛拉麵係經嚴選份量十足的頂級慢煮澳洲和牛,肉香濃郁撲鼻、薄薄的牛肉片肉質軟腍多汁,均勻分佈的牛脂入口即溶,加上清新微酸的柚子作調味,帶來滿足視覺和味覺的震撼感官享受!迷你和牛丼 $28經炙燒的和牛粒油香甘腴、嫩滑柔軟,配上秘製大蒜風味醬汁,濃厚滋味倍增,加埋粒粒日本珍珠米,口感即時提升幾倍!咖喱滑蛋叉燒角包 $38炸過的角包包裹著咖哩叉燒,入面配上香滑炒蛋,略嫌角包炸過龍有啲硬,叉燒亦不夠腍滑咖喱味有點太出搶左啲味,個人prefer淡少少同清新啲嘅醬汁

贅沢大判和牛拉麵 $108

迷你和牛丼 $28

咖喱滑蛋叉燒角包 $38
2019-09-22 216 浏览
難得呢排連假日都少左自由行,趁有時間食下平日難有機會食嘅嘢先!鋪頭都幾有心思,由於我係第一次食一風堂,對品中牌不了解,而本menu上有關創立及麵嘅介紹。而去食到拉麵款唔算多,主要得幾款。水係免費,唔知係咩茶但清清地幾好飲。辣芽菜都免費~辣肉味拉麵湯底幾夠,我叫左小辣岩岩好,豚肉好味,算係又薄又嫩,整體黎講算係好好味!男朋友的特製白丸元味,味道都ok,我地貪得意加左2粒味變肉,因為唔知咩黎,原來係用嚟轉湯底,不過都好因為佢嘅辣肉蕃茄就岩男朋友口味~!不過黑玉我就麻麻地~

水係免費,唔知係咩茶但清清地幾好飲。辣芽菜都免費~

特製一風堂辣肉味噌

特製白丸元味

特製一風堂辣肉味噌
2019-09-09 140 浏览
愈來愈多餐廳以和牛作賣點吸客,一風堂也不例外男友點了赤丸,我就點了近日推廣的贅沢大判和牛拉麵($128)拉麵上舖著一大片澳洲和牛,大得足以蓋住整碗麵,有點像越南生牛河的半熟,咬落十分嫩滑,有油花香,牛味十足,有驚喜!!!!!!!!!牛肉上有柚子絲,平衡了和牛的油膩至於半熟蛋還是平日的半熟蛋,沒什麼特別配有少量菠菜和印了#IPPUDO8th的紫菜分數:7.5/10,主要是牛肉拉高分數另外,試了魚乾仔菠菜,$32只有兩啖的涼菜,沒什麼特別,試一次就夠了。分數:5/10
愈來愈多餐廳以和牛作賣點吸客,一風堂也不例外

牛肉上有柚子絲,平衡了和牛的油膩
至於半熟蛋還是平日的半熟蛋,沒什麼特別
配有少量菠菜和印了#IPPUDO8th的紫菜

分數:7.5/10,主要是牛肉拉高分數