餐厅: 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊)
资讯:

2023-06-09 551 浏览
一陣子沒有到訪,今次簡簡單單點個拉麵定食,配了一個迷你親子飯。最喜歡這裏的辣芽菜,辣辣的味道,無論配拉麵還是配飯也很搭👍驚喜發現,生啤回歸, happy hour仲有買一送一, 還可以加配小食😋🥢白丸玉子拉麵$65湯麵選了軟身,但仍然偏硬🥢迷你炭燒親子飯 $31迷你飯的🍚量也不少🥢七寶札幌生啤 (買一送一) $48 泡沫豐富🥢燒魷魚鬚 $20 出奇地軟身,配啤酒🍻正👍

🥢白丸玉子拉麵$65
湯麵選了軟身,但仍然偏硬

🥢迷你炭燒親子飯 $31
迷你飯的🍚量也不少

🥢七寶札幌生啤 (買一送一) $48 泡沫豐富
🥢燒魷魚鬚 $20 出奇地軟身,配啤酒🍻正👍
2023-05-31 504 浏览
經常都會同朋友去呢間度食晚飯。今次嚟就係想試吓佢新嘅口切牛舌黑醬油拉麵❤️❤️湯底來講,如果唔係太鍾意龍尾嘅朋友,其實呢款湯底啱啱好,醬油味剛剛好,又唔會話太油膩,好似牛舌口感一流❤️而且一向都幾鍾意食一楓糖嘅面仔,所以成碗拉麵來講,整體分數都算中上。另外朋友叫了橫濱豚肉拉麵。湯底不錯,但是感覺上比較油膩呢🙈🙈 小食方面,比較推介燒魷魚鬚同埋一風堂餃子。魷魚鬚口感一流,醬油味剛剛好❤️食過返尋味🥰🥰🥰另外一向都喜歡他們的餃子,尤其是這款招牌餃子,加上新鮮薑蓉以及青蔥,配上餃子,帶出餃子鮮味 😆😆😆

初嘗「厚切牛舌黑醬油拉麵」😋😋😋日期📅2023-05-21(星期日)是日點餐:厚切牛舌黑醬油拉麵 HK$85周未在金鐘的人異常少☺️,特別係晚上,基本上店舖都只有小貓兩三隻。簡介:「厚切牛舌黑醬油拉麵」以鮮香醇厚的黑醬油雞湯為湯底,同時加入背脂,令湯底更富誘人香氣,輕輕一嚐便能享受到略帶鹹香的鮮甜雞湯滋味。作為主角的炙燒厚切牛舌片口感份外彈牙,燒至外脆內軟的厚切牛舌不單嚼勁十足,更富豐富肉汁,令濃郁牛香縈繞味蕾間,配上一風堂精心烹調的卷腩叉燒及原隻玉子,精心的食材配搭為味蕾帶來極具層次的極致拉麵享受!我食落去湯底方面,非常鮮甜,一啲都不會過咸,有類似壽喜燒個種醬油風味,甜甜的,飲左幾口都冇口渴。牛舌方面,則非常硬,好有咬口😅。卷腩叉燒就太肥,可惜是冇得揀瘦叉燒,好油。整碗麵🍜的面頭有一層油,雖然加左蔥及洋蔥🧅,但依然好油,綜合上面幾點,我下次去-風堂不會encore 佢😗
初嘗「厚切牛舌黑醬油拉麵」😋😋😋
日期📅2023-05-21(星期日)
是日點餐:厚切牛舌黑醬油拉麵 HK$85

2023-05-10 348 浏览
上班日午餐時段在金鐘找吃, 是一件有難度的事, 到處都充滿上班族, 而且感覺金鐘啲餐廳偏貴. 見到長龍店一風堂, 目測好似無之前咁多人排隊等, 即選它吧!!! 因要留肚吃晚餐, 所以只叫了特製白丸元味拉麵, 揀咗香口既炙燒卷腩燒, 再加溏心蛋同汽水. 個麵好快就來了, 湯底OK, 無以前咁咸, 吃後都無狂灌水, 麵是博多幼麵, 麵質好彈牙, 而嗰個溏心蛋就好流心, 仲有配黑木耳,芽菜同蔥, 好味!!! 看見門外仍有好多人排隊, 吃完後即速速離開,唔好阻人發達
上班日午餐時段在金鐘找吃
, 是一件有難度的事
, 到處都充滿上班族, 而且感覺金鐘啲餐廳偏貴

看見門外仍有好多人排隊, 吃完後即速速離開
,唔好阻人發達
2023-05-09
2023-05-10 289 浏览
"厚切牛舌黑醬油拉麵”($85)“特製雞醬油”($92)有時出街諗唔到食咩好都會選擇食拉麵香港有咁多間日本拉麵店當中我就會間唔中就食吓一風堂因為一風堂經常都有期間限定款式嘅拉麵真係夠晒創新今次期間限定係「厚切牛舌黑醬油拉麵」🐮身為牛舌fans又點可以錯過😝拉麵湯底用上濃郁黑醬油雞湯同時加入咗背脂,味道層次更豐富🥰2片牛舌燒到外面微焦,入口柔軟😍另外仲配有招牌腩卷,原隻玉子,竹筍食完成碗拉麵真係好滿足☺️另一碗拉麵就點咗特製雞醬油🐔湯底用上秘製魚介,雞湯,醬油,味道鮮甜慢煮雞同叉燒肉質嫩滑☺️仲附上原隻玉子☺️如果拉麵選擇定食仲可以用優惠價加配小食我地就要咗一風堂叉燒角包,吉列廣島蠔2隻角包十分濕潤鬆軟,配上叉燒真心正🤤吉列廣島蠔大大隻,食落酥脆☺️宜家享用任何拉麵都可以用$28加配2片炙燒厚切牛舌想試嘅朋友記得把握機會啦😚
"厚切牛舌黑醬油拉麵”($85)
“特製雞醬油”($92)

有時出街諗唔到食咩好都會選擇食拉麵
香港有咁多間日本拉麵店
當中我就會間唔中就食吓一風堂
因為一風堂經常都有期間限定款式嘅拉麵
真係夠晒創新
今次期間限定係「厚切牛舌黑醬油拉麵」🐮
身為牛舌fans又點可以錯過😝
拉麵湯底用上濃郁黑醬油雞湯
同時加入咗背脂,味道層次更豐富🥰
2片牛舌燒到外面微焦,入口柔軟😍
另外仲配有招牌腩卷,原隻玉子,竹筍
食完成碗拉麵真係好滿足☺️
另一碗拉麵就點咗特製雞醬油🐔
湯底用上秘製魚介,雞湯,醬油,味道鮮甜
慢煮雞同叉燒肉質嫩滑☺️仲附上原隻玉子☺️
如果拉麵選擇定食仲可以用優惠價加配小食
我地就要咗一風堂叉燒角包,吉列廣島蠔2隻
角包十分濕潤鬆軟,配上叉燒真心正🤤
吉列廣島蠔大大隻,食落酥脆☺️
宜家享用任何拉麵都可以用$28
加配2片炙燒厚切牛舌
想試嘅朋友記得把握機會啦😚
2023-05-03 243 浏览
呢間連鎖拉麵店每到Lunch hour總是大排長龍,所以今日見到無咁長龍,即刻去食下先!中午時段店家仲有優惠嘅午市套餐提供,有齊拉麵、小食、飲品,都幾抵食!.🐔特製雞醬油拉麵 $92想清清地,選了呢個人氣雞醬油拉麵,湯底用上雞清湯、魚介煮成嘅雙重湯底,味道鮮甜,上面還配有肉質嫩滑嘅慢煮雞肉同叉燒,加上流心玉子,真係大滿足!.🍞叉燒角包 跟餐+$28角包夠鬆軟,入面的厚切叉燒肥瘦適中,而且充滿肉汁。.🍵伊右衛門抹茶入煎茶 跟餐+$2煎茶茶味香濃,有助去油解膩。.🍜特製白丸拉麵 $85^轉慢煮豬柳叉燒4片呢個招牌嘅原味拉麵都係我至愛之一,湯底用上大量豬骨經多小時熬製,香濃鮮味,而且一點都不油膩。慢煮豬柳叉燒口感嫩滑,入面還有蔥、木耳、紫菜等。.🥬芝麻菠菜 跟餐+$22菠菜夠健康,加上芝麻調味,更美味。.🥤無糖可樂 跟餐+$3.🥟一風堂餃子(6件)$40每次必點小食,細細件餃子皮薄餡靚,香煎微脆,配上香蔥、薑蓉、醬油,味道更提升。
🐔特製雞醬油拉麵 $92

🍞叉燒角包 跟餐+$28
角包夠鬆軟,入面的厚切叉燒肥瘦適中,而且充滿肉汁。

🍵伊右衛門抹茶入煎茶 跟餐+$2
煎茶茶味香濃,有助去油解膩。
🍜特製白丸拉麵 $85
^轉慢煮豬柳叉燒4片

🥬芝麻菠菜 跟餐+$22
菠菜夠健康,加上芝麻調味,更美味。
🥤無糖可樂 跟餐+$3
🥟一風堂餃子(6件)$40
2023-04-26 230 浏览
講起受歡迎嘅日本餐廳,一定唔少得由日本拉麵界嘅「拉麵大王」河原成美創立嘅一風堂啦🤤🤤今次kk終於都去試左佢哋嘅拉麵啦👍🏻果然每日新鮮、用長時間餚製嘅湯底整出嚟嘅拉麵真係特別好食🤤一定要推薦俾大家厚切牛舌黑醬油拉麵($85)佢哋呢個新出嘅厚切牛舌黑醬油拉麵大家一定要去試下🤤佢係用好鮮好香嘅黑醬油雞湯做湯底再加入背脂😝所以湯底飲落油香味重得嚟又帶有鹹香,配埋燒到外脆內軟、牛味濃郁又彈牙嘅厚切牛舌,仲有佢哋肥瘦適中又夠嫩嘅卷腩叉燒同原隻玉子😍再加埋軟硬程度嘅拉麵😋真係又香又好味特製雞醬油拉麵($92)呢個雞醬油拉麵一樣都好好味🤤佢係用秘製嘅魚介同雞湯加上醬油嚟做湯底,所以湯底飲落清甜得嚟又夠鹹香😘配埋佢哋低溫慢煮又嫩滑嘅雞肉同招牌嘅卷腩叉燒、原隻玉子😋真係又香又滿足🤭kk都好推薦大家試呢個另外,我哋仲加左芝麻菠菜、檸檬南非茶同伊右衛門抹茶入煎茶😝佢哋三樣都唔錯,大家都可以叫嚟試下香港嘅一風堂分店唔少都近車站或者商場,如銅鑼灣、金鐘等,質素又夠高,想食拉麵嘅你哋,真係可以去試下😘佢哋一定滿足到你嘅味蕾

厚切牛舌黑醬油拉麵($85)

特製雞醬油拉麵($92)

2023-04-25 163 浏览
這間源自日本九州福岡拉麵之都博多的一風堂,將日本正宗的風味帶到香港,堅持每日新鮮熬製湯底,不時研發創新湯底口味。厚切牛舌黑醬油拉麵 - $85最新推出的期間限定。烏黑焦糖色的湯底是由濃厚黑醬油香配合雞清湯,互相平衡,鮮香濃郁而不膩,充滿層次。兩片炙燒厚切牛舌有著豐富的油花,富彈彈且軟嫩多汁,而不失口感;兩片卷腩叉燒肥瘦相間柔嫩入味,還有芽菜、蔥花、洋蔥粒、筍、半熟玉子和檸檬等豐富配料。白丸配玉子 - $65招牌原味拉麵,奶白色的湯頭以大量豬大骨熬製,經14小時熬煮及24小時熟成,散發濃而不膩的豬骨鮮味,跟配兩片炙燒卷腩叉燒,還有蔥、木耳、等配料。黑松露汁餃子 - $62外酥內軟的餃子包裹著肥美的五花肉,富油脂香,口感較柔嫩,鹹香的醬油帶微微松露飄香。炸芝麻雞翼 - $32金黃酥脆的雞翼滿佈芝麻粒很香口,咬開雪白的雞肉嫩滑多汁。新鮮脆粟米 - $28酥脆的炸粟米撒上微辣的七味粉,粟米爆出香甜水份。

厚切牛舌黑醬油拉麵 - $85
白丸配玉子
白丸配玉子

白丸配玉子 - $65
黑松露汁餃子

黑松露汁餃子 - $62
炸芝麻雞翼

炸芝麻雞翼 - $32
金黃酥脆的雞翼滿佈芝麻粒很香口,咬開雪白的雞肉嫩滑多汁。
新鮮脆粟米

新鮮脆粟米 - $28
酥脆的炸粟米撒上微辣的七味粉,粟米爆出香甜水份。
2023-04-25
2023-04-21 171 浏览
好耐無食一風堂,Lunch hour 大排長龍🍜特製白丸拉麵💰$93可以揀炙燒卷腩叉燒或普通款,今次要咗邪惡啲香口啲嘅炙燒卷腩,拉麵質感剛好,不太硬都不太腍,加多份紫菜仲正🍜特製雞醬油拉麵💰$108普通叉燒無咁熱氣,雞肉質地幾滑,大讚嗰溏心蛋好流心感覺,下次可以加多粒蛋😋🐥炸芝麻雞翼💰$32超好食!日式餐廳必食芝麻雞翼!炸得勁脆但唔會乾,入面仲好juicy🥟一風堂餃子(6件)💰$40細細件咁,兩人個食完嗰拉麵仲食到,皮好薄💰$300🚩一風堂 (Lab Concept 金鐘廊) (金鐘) @ippudohongkong 📍金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓F04-F06舖
好耐無食一風堂,Lunch hour 大排長龍

🍜特製白丸拉麵💰$93

🍜特製雞醬油拉麵💰$108

🐥炸芝麻雞翼💰$32

🥟一風堂餃子(6件)💰$40
細細件咁,兩人個食完嗰拉麵仲食到,皮好薄

💰$300
2023-04-01 259 浏览
📍 一風堂@金鐘成日都係附近反而無食過幾次😛咁啱約左朋友黎夜晚去飲野,所以就黎左呢度食dinner la~ 唔知係咪耐無食, ok wow, 最中意係有好多款小食, 正😋😋掃QR code 落單, 職員服務又好👍🏻小朋友黎有高椅,有帶小朋友黎食既家長都可以輕鬆餵食👍🏻有定食、有拉麵、有小食😋😋我叫左幾款都好入味👍🏻😋份量多, 特別炒雜菜、叉燒角包, Yummy 🤤 Happy Hour 🍻 仲有買一送一🥰 $48 超抵😛
📍 一風堂@金鐘

成日都係附近反而無食過幾次😛

小朋友黎有高椅,有帶小朋友黎食既家長都可以輕鬆餵食👍🏻

有定食、有拉麵、有小食😋😋
我叫左幾款都好入味👍🏻😋
份量多, 特別炒雜菜、叉燒角包, Yummy 🤤

Happy Hour 🍻 仲有買一送一🥰 $48 超抵😛

外卖送餐
2023-01-27 460 浏览
飯又硬 汁又少 星期五食到佢想喊 滿心期待happy friday 結果比啲咁既野我食 好嬲好嬲 no next time 親身試伏 男朋友本身話想食 我已經吖左佢唔好黎 唔會再食呢間野 金鐘真係美食沙漠😤
2023-01-27
一風堂 (Lab Concept 金鐘廊) Ippudo HK (Lab Concept)地址:金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓F04-F06舖港鐵金鐘站 B 出口, 步行約2分鐘電話:25273526日本菜 / 拉麵人均消費:HK$100抵人指數:⭐⭐⭐⭐好味指數:⭐⭐⭐⭐等候時間:0秒營業時間:11:00-22:00特製白元原味拉麵除夕晚,我與三五知己去玩海洋公園玩得痛快。隨後就坐地鐵去到金鐘站,想醫下自己個肚。一上地鐘站的金鐘廊,好容易就搵到拉麵店 一風堂,這店鋪的地理位置十分方便,而且客人不多,不用等候已經可以直入,享用晚餐。我叫了這款招牌菜我叫了一碗招牌拉麵,麵質十分彈牙可口,湯底是濃的豬骨湯底,味道非常鮮美。
一風堂 (Lab Concept 金鐘廊)
Ippudo HK (Lab Concept)
港鐵金鐘站 B 出口, 步行約2分鐘
營業時間:11:00-22:00

特製白元原味拉麵

2022-12-31
2022-12-29 464 浏览
一風堂係金鐘平價美食沙漠嘅一個選擇佢嘅價錢同日本食到嘅差唔多對於突然想食拉麵嘅人黎可謂性價比高🤓-1️⃣白丸元味 ($58)一風堂嘅拉麵係經典九州口味豬骨湯底配上幼麵🍜我最欣賞係叉燒都有選擇味道正常發揮不過不失份量較少 如果係男士或者大食嘅朋友可能要加購其他小食先夠飽🫢-大部份座位都係面壁一個人黎食冇壓力又未去到一蘭嘅自閉位咁焗促
一風堂係金鐘平價美食沙漠嘅一個選擇
佢嘅價錢同日本食到嘅差唔多
對於突然想食拉麵嘅人黎可謂性價比高🤓
1️⃣白丸元味 ($58)

一風堂嘅拉麵係經典九州口味
豬骨湯底配上幼麵🍜
我最欣賞係叉燒都有選擇
味道正常發揮不過不失
大部份座位都係面壁
一個人黎食冇壓力
又未去到一蘭嘅自閉位咁焗促
2022-12-27 361 浏览
今日天氣很好,於是想外賣出去公園食,諗住接觸大自然,於是到金鐘分店外賣出去公園食, 可是今天正是公眾假期, 公園十分多外傭 , 很難才找到一個少少位置坐低食,取出外賣看到餸湯及麵是分開裝上的,但可惜湯很快便凍了,食完後滿碗也是結了的油,所以下次都是堂食比較好,或者買回家加熱。
拉麵
2022-12-25
10 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
圣诞节
被高估的著名拉麵! 對我來說這是很普通的拉麵! 但非常好的廣告和包裝!  它幾乎看起來像傳統的日本拉麵!  充滿日式風格的室內設計!消費卷優惠就快結束姑且再試: 普普通通又一碗! 其實之前也試過其他分店, 大概知道甚麼料子? 沒有太大期望! 無它今次在消費卷就快結束, 姑且再試多次! 現在他們已經升級了二維碼來接單,避免接觸, 顧客和店員互相保護, 好!你仍然可以選擇軟的。中等或硬的拉麵,但沒有特殊要求? 或者我錯過?店內衛生良好,  尤其是在病毒大流行期間. 如果你從來沒有吃過高標準的拉麵,或者你是第一次吃拉麵,你還是會喜歡的! 紅白略帶黑主調: 從裝修到餐牌 到擺設 到食品名稱賣相..... 前呼後應!一脈相承!充滿美學! 市場包裝就非常講究, “像”極了日本精神! 在同類中可稱的表表者! 咁到底食物質素如何? 今次試吓慢水煮雞腩片醬油雞湯拉麵首先: 我欣賞它的新意,除了豬肉還有雞肉可供選擇.其次: 除了豬骨湯還有雞湯,醬油湯!拉麵看起來和往常一樣,看起來還不錯,但沒什麼特別的, 主要有慢水煮雞腩片、糖心蛋1個、紫菜.先嘗湯底,結合了雞肉味和一些日本魚的味道,清甜。 不會太鹹。雖然
新意慢煮雞腩片醬油雞湯拉麵清甜!但不夠熱!

或者你是第一次吃拉麵,你還是會喜歡的!

咁到底食物質素如何?
今次試吓慢水煮雞腩片醬油雞湯拉麵

首先: 我欣賞它的新意,除了豬肉還有雞肉可供選擇.
其次: 除了豬骨湯還有雞湯,醬油湯!

先嘗湯底,結合了雞肉味和一些日本魚的味道,清甜。 不會太鹹。雖然不是我的最愛,
因為我比較喜歡濃郁的味道,但也可以接受,反之,如果你喜歡清淡的味道,也不錯。

可能避免餸因湯過高沉下唔靚, 湯比較少,但都不是大問題,

然而冬天很冷,我只想吃個熱湯拉麵,但不夠熱。

配菜我點的是涼菜,很涼但是沒有味道,在寒冷的冬天為顧客提供冰檸檬茶,真的很冷!

然而慢煮雞肉又軟又嫩,少女粉紅色腩片好看,軟軟的味道也不錯.淡淡粉嫩紅色,嬌嫩肉美帶淡淡湯汁, 軟綿美味!

如不想吃太肥膩的, 這也是一種不錯選擇, 比較有少女初戀味道!

這款是配一隻原白色糖心蛋! 為什麼不是啡色? 應該是沒有鹵汁? 仍然也沒有切開一半!
証明新鮮?冇時間鹵?疫情缺人手? 然而味道也不錯.流心香甜.

最重要的應該是拉麵: 這部分失分最多,仍然太普通了,沒有彈性,蛋味不夠!

如果價格便宜。
沒有人會抱怨,
但它不是便宜的拉麵!
但這一碗$92+(+1服務$) 等同正宗日本麪店$$$ 就划算不來?!

雖然這家店不是什麼都完美,但還是略過吧。
题外话/补充资料: 最後,高級女收銀員態度很好而且很聰明(也許是主管)。 為了她的榮譽。 雖然這家店不是什麼都完美,但還是略過吧。
用餐优惠
優惠券