餐厅: 一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼)
资讯:

屯門市中心有一間很受歡迎的台式任食火鍋店,主打一人一鍋的火鍋,吃火鍋可以同時喝即製台式茶飲品更是一個賣點,平常也有不少人單買那些飲品呢。很久沒吃火鍋,這天就和朋友來吃放題滿足一下,我們選了澳洲200日穀飼牛+日本北海道產四元豚120鐘吃到飽套餐$349,朋友選擇膠原豬王骨鍋,我加了+$29選藥膳椰子雞鍋,首先將雞和藥膳配料放進鍋煮5-6分鐘,就可以喝湯和吃雞,湯由椰子水製成,非常香甜,雞肉亦很滑嫩,出品有水準。每枱都有一壺湯可讓食客自行加湯,不過留意到原來在外還有其他款式的湯,可以叫店員幫忙加其他款式的湯。朋友主打食牛,我們這個餐有澳洲黑安格斯封門柳、特級牛舌、澳洲200日純穀飼牛、澳洲純和牛,牛味香濃,我喜歡吃海鮮,就選了大頭蝦、生蠔、瀨尿蝦、墨魚、帶子,很少見到任食火鍋有瀨尿蝦,瀨尿蝦和大頭蝦鮮度不錯。比較特別的是這裡有一些台灣小食,例如:台灣鴨血、鹹小卷魷魚、滷水牛筋、台式甜不辣、金錢肚、酥炸冬菇、古早蒜味小香腸、手作地瓜球、冰釀梅汁蕃茄、古早蒜味小香腸,都很有風味。台式茶飲我們選了香水爆檸、冬瓜牛乳茶、百香果三重奏,全都很有水準,配台式火鍋十分之夾。除了台式茶飲外,還可以任喝生

台式茶飲我們選了香水爆檸、冬瓜牛乳茶、百香果三重奏,全都很有水準,配台式火鍋十分之夾。除了台式茶飲外,還可以任喝生啤。

外面自取區有不同的包裝飲品,也有各式新鮮蔬菜,特別推介台灣水蓮,平常很少吃到,蟲草花也都新鮮,芋絲就好索湯,還可點選手工麵、餃子等,最後,可以自己唧軟雪糕作為甜品,趣味十足,讓這個火鍋放題畫上完美的句號。
2024-10-10 1045 浏览
💖 一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼) (屯門)✨屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️-澳洲M8純和牛+日本北海道四元豚 $429/人湯底就係一人一鍋,細細鍋🍲,爸爸就揀左蕃茄菠蘿濃湯,我自己就揀咗椰子雞湯🤟🏻,兩款都好好味。食物方面豬牛羊雞可以任食🤤,我同爸爸就重點點澳洲M8純和牛+日本北海道四元豚🤩。肉肉賣相勁靚仔😍爽口鮑魚仔、王牌帶子、鮮味瀨尿蝦都係好值得推介🫡。QR code點單嘅時候係一件一件上!唔怕食唔晒想食幾多就幾多😚梅香地瓜條、榴槤炸波波、金錢𦟌、滷水豆腐呢幾種台式小食我都係勁推薦大家叫😈。梅香地瓜條超好味😋,職員會提我哋上枱就即食,脆卜卜超正。飲品方面可以揀佢哋嘅台式飲品或者罐裝飲品,我自己就勁推介佢嘅芝士奶蓋葡萄🤩同埋香水檸檬茶🤤。想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼) (屯門)
✨屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖

-澳洲M8純和牛+日本北海道四元豚 $429/人

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-10-08
2024-10-09 912 浏览
這次來到位於屯門時代廣場北翼的一鼎‧台式火鍋 🍲餐廳環境光猛舒適,平日晚上來到,幾乎全場爆滿👥💝湯底湯底選擇共有8款,一人一鍋,我們選了:▪️紅燒火牛(紅燒和牛湯鍋)▫️椰子雞 (藥膳椰子雞鍋) (+$29)💝火鍋配料牛肉放題可以任食澳洲 200日穀飼牛、澳洲純和牛和澳洲黑安格斯封門柳等~牛肉口感嫩滑,質素極高🐮另外,還有超過100款火鍋配料/熟食/海鮮及飲料無限供應,可以透過iPad 下單或在自助區自選。自助區有飲品🥤、雪糕🍦 和大量蔬菜🥬可以選擇~飲品方面除了汽水等常見飲品外,還有特色台式飲品,包括:芝士•琥珀、香水爆檸和黑糖珍珠牛乳等,忍不住喝了幾杯~🔱另有加一服務費
這次來到位於屯門時代廣場北翼的一鼎‧台式火鍋 🍲
餐廳環境光猛舒適,平日晚上來到,幾乎全場爆滿👥

💝湯底
湯底選擇共有8款,
一人一鍋,我們選了:
▪️紅燒火牛(紅燒和牛湯鍋)
▫️椰子雞 (藥膳椰子雞鍋) (+$29)

💝火鍋配料
牛肉口感嫩滑,質素極高🐮

自助區有飲品🥤、雪糕🍦 和大量蔬菜🥬可以選擇~

飲品方面除了汽水等常見飲品外,
還有特色台式飲品,

🔱另有加一服務費
一直是我在屯門區內最喜愛的火鍋吃到飽頭5名!火鍋食材選擇多,又新鮮!性價比高!5⭐️📝 澳洲200日穀飼牛+日本北海道四元豚吃到飽 (100款食材)90分鐘 $329120分鐘 $349🍲🥢 一人一鍋,有8款湯底選擇紅燒和牛湯鍋 $0藥膳椰子雞鍋 +$29另有: 海苗鰹魚清湯鍋、鳳梨蕃茄濃湯鍋、台灣麻神鴨血鍋、一鼎酸菜白玉鍋、甜甜醬油鍋、膠原豬王骨鍋🥩🦐 任食 :火鍋料選擇多,豐富又新鮮好食,推薦!有肉類、海鮮、蔬菜、水果、特色串串、台灣主食、小食、紅燒滷水等等水果供應有紅火龍果!在火鍋吃到飽中絕對少見!🍺🥤 任飲 : 生啤、黑啤 (由啤酒機自動式斟酒及打泡沫)仲有百香果三重奏、冬瓜牛乳茶、純綠妍茶、芝士琥珀、香水爆檸、黑糖珍珠牛乳🍨🍦 雪糕:3.5牛乳 / 士多啤梨味 是日心水:澳洲200日純穀飼牛 澳洲黑安格斯封門柳特級牛舌澳洲冠軍草飼羊澳洲純和牛日本北海道四元豚 超鮮生蠔脆肉鱔段王牌帶子鮮味瀨尿蝦古早蒜味小香腸三星蔥燒串花枝九層塔花枝丸紅噹噹蝦球滷水豆腐手作地瓜球榴槤炸波波_______________一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼) (屯門)屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3
一直是我在屯門區內最喜愛的火鍋吃到飽頭5名!
火鍋食材選擇多,又新鮮!性價比高!5⭐️

90分鐘 $329
120分鐘 $349

🍲🥢 一人一鍋,有8款湯底選擇
紅燒和牛湯鍋 $0
藥膳椰子雞鍋 +$29

🥩🦐 任食 :
火鍋料選擇多,豐富又新鮮好食,推薦!
水果供應有紅火龍果!在火鍋吃到飽中絕對少見!

🍺🥤 任飲 :
生啤、黑啤 (由啤酒機自動式斟酒及打泡沫)

🍨🍦 雪糕:

滷水豆腐
手作地瓜球
榴槤炸波波

_______________

一鼎‧台式火鍋 (屯門時代廣場北翼) (屯門)
屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖

_______________
2024-10-05 812 浏览
第一次寫食評,因為真係好差台式飲品好難飲,珍珠奶茶勁淡。肉類都可以 唔係太差。環境唔太好,坐得好逼,岀入拎野食都差啲撞到隔離枱嘅人。同埋服務真心差,一早擺左信用卡等佢哋收走,係啲職員一直唔收,仲要話我哋唔走 坐到過晒時。只可以講唔會再有下次!
第一次寫食評,因為真係好差
台式飲品好難飲,珍珠奶茶勁淡。
肉類都可以 唔係太差。
環境唔太好,坐得好逼,岀入拎野食都差啲撞到隔離枱嘅人。
2024-10-01 1051 浏览
今晚想食火鍋, 佢有ABCD餐, 亦可以揀90分鐘同120分鐘, 等左好似唔洗半個鐘就有位, 要係入座揀定餐同湯底, 揀左A餐120分鐘, 見到比較多d選擇, 另外可以一人一鍋, 要左一個骨膠原豬🐷骨湯, 另外加$要左一個椰子🥥🐔雞湯, 飲左少少椰子🥥🐔雞湯, 好清甜☺️, 用QR code落單, 有不同牛肉🐮豚肉🐷, 亦有羊肉🐑, 亦有台式小食炸物餃子手打麵海鮮, 外面有醬料蔬菜🥬🌽🍅丸類菇🍄‍🟫類, 亦有雪糕🍧🍨🍦, A餐也有啤酒🍺🍻, 豚肉我覺得日本豚肉🐷幾好食, 有肉的鮮味, 蕃茄🍅南瓜唐生菜🥬娃娃菜也好食又新鮮, 海鮮的蝦🦐同帶子🦪蠔, 魷魚🦑也好新鮮, 鱔就麻麻地, 比較腥😅, 雪糕🍦🍨🍧奶味好重, 白色比粉紅色好, 台式飲品也不錯, 有幾款可以揀, 可以選少甜少冰, 夠晒貼心, 味道唔差, 選擇幾多, 大家也值得去試一下😋👍 我覺得吃火鍋來講都算幾好, 不過當日係即慶想食, 所以沒有享有任何特別折扣優惠😆

2024-09-28
2024-06-14 2676 浏览
第一次去食,真的有點失望,🫣除了特式飲品比較好之外,🤤其他食品都很普通,牛肉好鞋,🤮湯底又無咩味道⋯⋯一人一鍋,朋友都不推介😬希望有所改進,服務普通!!
第一次去食,真的有點失望,🫣
除了特式飲品比較好之外,🤤
其他食品都很普通,
牛肉好鞋,🤮湯底又無咩味道⋯⋯
一人一鍋,朋友都不推介😬
希望有所改進,服務普通!!
2024-05-17 3523 浏览
食過2次午市,2次都一樣咁喜愛!湯嘅種類多得黎又夠濃味又好食!醬料雖然唔多,但係好足夠,尤其是個花椒油,唔落唔得!另外,生雞蛋係可以任拎唔嬲,用黎點牛肉食真係不得了~牛肉就每次都係食A+D果個餐,唔洗食最貴都已經好足夠!除咗牛肉,佢嘅各種熟食小食都好好味,絕不馬虎~當中我最中意食個皮蛋豆腐同個黑糖麻糬講完食物就講埋飲品啦~本身任飲既種類都唔少,但係佢竟然仲有一人一杯台式飲品我覺得呢個係一鼎最大既特色😂因為本人係重度珍珠奶茶患者,係度食嘢有得配番杯珍珠鮮奶真係覺得好幸福🤣重點佢杯台式飲品既size絕對唔係細細杯,而係平時飲開既正常size,真係好正!所以一鼎暫時係我心目中打邊爐界既number one!可惜佢分店唔多….希望一鼎愈做愈大,開多幾間分店,不過要keep住個水準wo!
食過2次午市,2次都一樣咁喜愛!
湯嘅種類多得黎又夠濃味又好食!
醬料雖然唔多,但係好足夠,尤其是個花椒油,唔落唔得!
另外,生雞蛋係可以任拎唔嬲,用黎點牛肉食真係不得了~
牛肉就每次都係食A+D果個餐,唔洗食最貴都已經好足夠!

我覺得呢個係一鼎最大既特色😂
所以一鼎暫時係我心目中打邊爐界既number one!
2024-05-15
午餐
2024-05-11 3133 浏览
弄完事情去試一人一鍋台式火鍋, 門口有三個價錢比我哋揀, 店員話第二位半價, 真係真心好抵🤩 我哋選左中間279元一位, 然後揀骨膠原湯底, 另外有兩杯台式飲品, 我要左香水檸檬走甜, 入到去好快有店員送上火鍋, 然後送上飲品同三碟肉, 出面有醬料, 丸類, 菇類, 菜類, 粉麵類, 用QR code落單, 要左🐮和牛, 封門柳, 澳洲牛肉, 牛舌比家人, 我自己食🐷豬梅肉同🐏羊肉, 家人話和牛味道幾好😬, 我自己就覺得羊肉🐑比豬梅肉🐖好, 另外叫左d台式小食, 炸豆腐, 鴨舌, 凍蕃茄🍅, 魚皮, 椒鹽🫛豆角同台腸🌭味道很不錯, 鹽酥雞炸得太硬可以不叫🤣鴨舌魚皮和蕃茄🍅都再encore, 丸類味道唔係太差😜唐生菜水蓮窩荀旺菜🥬皇帝菜南瓜🎃冬菇蕃茄🍅紫羅白都好新鮮👍👍之後再拿左枝烏龍冷泡茶, 淡淡地都幾好😋亦試左關廟麵同手工麵, 我個人就喜歡手工麵😁, 麵質好滑😍雖然係限時90分鐘, 不過可能食的時間唔係太多人,所以感覺時間也足夠亦不會太緊張, 環境舒服唔會座位之間好迫, 店員招呼又好又有禮貌👍👍, 真係推介大家有興趣可以一試🤗🤭 雖然沒有其他特別額外優惠或折扣, 不過二人同行一位半價就真係已經好抵了🥰😚

2024-05-09
午餐
🌸 香港餐廳紀錄🍧ღ『 屯門🍽️一鼎·台式火鍋 』‼️又記錄火鍋放題啦😍依間係依年裏面食得最多既火鍋放題店🤤😋依間火鍋店點餐後 黎得幾快👍🏻冇乜漏單情況😙環境幾舒服 地下算乾淨😗我多數會叫【澳洲𝟮𝟬𝟬日穀飼牛】套餐‼️👨🏻👩🏻成人 $𝟯𝟭𝟵;👦🏻👧🏻小童$𝟭𝟱𝟵湯底有8款選擇😍我多數會叫【 甜甜醬油 】🍲【 蕃客為主 】多款丸類🍢蔬菜🥗任拎🫶🏻飯+麵有八款選擇😙啱我呢啲澱粉食愛好者❣️有16款小食🧆滷水🥘樣樣都好吸引😍🥃有四款手搖飲品😙仲有汽水🥤茶🍵果汁🧃九款肉類裏面 我比較中意【雪白牛胸爽】🤤試過翻吾到轉頭😂次次都食4 5碟😋😋😋‼必試佢個雪糕+雪糕筒🤤好香好食🍦‼️依間都好多人食😢所以就到之前記得要訂位先😖❥➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭🏢店名 : 一鼎·台式火鍋🗺地點 : 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰📍地址 :屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖⏰營業: 𝟭𝟮:𝟬𝟬𝗣𝗠-𝟭𝟬:𝟯𝟬𝗣𝗠🚃交通 : 輕鐵市中心站(步行6分鐘)➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭
🌸 香港餐廳紀錄🍧

🏢店名 : 一鼎·台式火鍋
🗺地點 : 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰
📍地址 :屯門時代廣場北翼L3樓36-37號舖
⏰營業: 𝟭𝟮:𝟬𝟬𝗣𝗠-𝟭𝟬:𝟯𝟬𝗣𝗠
🚃交通 : 輕鐵市中心站(步行6分鐘)
➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭
2024-04-11 1703 浏览
叫左399 M8和牛90分鐘餐試下,啲肉又鞋又冇味,個湯又冇味。成日冇啦啦上啲冇嗌嘅平價肉,嗌左嘅肉又冇黎。仲有杯香水爆檸好似飲緊蚊怕水咁,好不安,成餐完全唔知食左咩,基本唔需要黎食!

成日冇啦啦上啲冇嗌嘅平價肉,嗌左嘅肉又冇黎。

2024-04-02 1485 浏览
今日過嚟屯門時代廣場打邊爐,呢間火鍋店嘅湯底非常正,叫咗一個鳳梨蕃茄湯和酸辣蝦正宗冬蔭公鍋。1️⃣鳳梨蕃茄湯充滿鳳梨和蕃茄。有好香嘅鳳梨味鳳梨酸酸甜甜同蕃茄嘅酸酸甜甜非常夾。比起淨係蕃茄湯更有味道,味道更特別。2️⃣酸辣蝦正宗冬陰功鍋夠晒辣,又有少少酸味食落去非常開胃,便仲有鮮蝦,墨魚,秀珍菇,生菜和車厘茄,豐富又美味,淨係食個湯都已經好正。呢度仲有超多火鍋料俾我哋任食,火鍋料新鮮又豐富,種類非常多,仲有多種台式火鍋料和台式食物,今餐真心正到不得了!海鮮🐙大帶子、流心芝士蟹柳棒、爽彈水魷魚、八爪魚和鮮甜海蝦等全部新鮮又大隻,不論係配鳳梨蕃茄湯,抑或冬陰功湯都各有味道:令人難以抗拒。澎湖花枝滑和鼎啖啖蝦滑彈牙又鮮甜,真係食唔停口。肉類🥩🐂澳洲200日穀飼牛新鮮鮮甜肉味濃郁,澳洲冠軍草飼羊,🐑羊肉味道非常好健康,又有益,食落去唔會好重羊羶味,真係食到舔舔脷🤤。🐖丹麥梅花肉但係有少少肥肉,食落去唔會好靱,有好香嘅豬肉味。🐓一鼎烏雞卷,烏雞成日都聽人講話好好食,今日終於有機會試吓,果然肉味零舍鮮甜嫩滑。午餐肉啖啖肉,每一口都係午餐肉好滋味,台式小食🍢小食有串串油揚,肉鬆皮蛋豆腐,台灣鴨血,古早鹽酥豆腐

海鮮🐙

肉類🥩
台式小食🍢
小食有串串油揚,肉鬆皮蛋豆腐,台灣鴨血,古早鹽酥豆腐,黑糖麻糬,一鼎鹽酥雞,古早樹味小香腸,大腸麵線和滷肉飯等。全部都惹味無比。
1️⃣肉鬆皮蛋豆腐都好有特色,肉鬆和皮蛋的組合更是惹味,口感豐富多樣。🩷
2️⃣台灣鴨血爽滑食落好有口感。💙
和古早鹽酥豆腐外脆內軟,好有層次,口感非常豐富。🤍
3️⃣黑糖麻薯甜蜜的風味非常吸引,甜甜地又好香食落去煙煙韌韌。🩵
4️⃣一鼎鹽酥雞展現了炸物的美味,新鮮熱辣,雞肉多汁,又有油脂,香味一直喺口。🖤
5️⃣古早蒜味小香腸則有濃郁的蒜香風味。🧡
6️⃣大腸麵線,加咗好多芫荽,超正!連線軟硬度適中,仲有好多大腸。💚
7️⃣古早滷肉飯,滷肉碎超正,賣一粒粒煙煙韌韌韌嘅珍珠咪一齊食,香味十足🧡
8️⃣豐富的滷味亦都令人非常開胃,有金錢肚、牛筋、金錢腱和豬皮都又香又彈牙。🤎
9️⃣白芋咸蛋流心球,炸到外面香脆,完美結合了芋頭和咸蛋的美味。💜
🔟青麻椒辣魚好有辣味,魚皮脆爽,食得好過癮。💙
1️⃣1️⃣台南花雕雞則以花雕酒烹調而成,帶來獨特的風味。🩶
1️⃣2️⃣手工粟米雞肉水餃和手工韭菜鮮肉水餃🥟,皮薄餡靚,入邊充滿餡料和肉汁。💛
2024-04-02 1020 浏览
🔻湯底🌀膠原豬王骨鍋感覺係幾養生的湯底🫶🏻湯底都幾滋潤下的,但係味道就唔算好濃厚適合鍾意食清淡食物的人🙌🏻🌀一鼎酸菜白玉鍋呢一個湯底就相對濃味少少😃酸味唔算好出色如果係鍾意酸菜味很重的湯底就未必適合你🫢但係配打邊爐的食物就係幾夾的,唔會蓋過咗食物的味道😉🔻肉類🌀特級牛舌牛舌相對比較冇咩脂肪🤲🏻所以口感就冇咁嫩的但係勝在牛肉味就會好😼🌀澳洲200日穀飼牛如果鍾意食牛味重的建議食呢一個好啲😽煮熟後,牛肉都好腍🤟🏻🌀一鼎烏雞卷個人本身比較對烏雞一般般的所以朋友食為主😺佢整體的評價都係不錯的🤛🏻🔻任食打邊爐食物🌀蔬菜蔬菜可以去出邊任拎任食的款式都有很多🥦
🔻湯底
🌀膠原豬王骨鍋
🌀一鼎酸菜白玉鍋

🔻肉類
🌀特級牛舌
🌀澳洲200日穀飼牛
如果鍾意食牛味重的建議食呢一個好啲😽煮熟後,牛肉都好腍🤟🏻
🌀一鼎烏雞卷

🔻任食打邊爐食物
🌀蔬菜
蔬菜可以去出邊任拎任食的款式都有很多🥦
2024-03-26 836 浏览
食物質素可以,日本豚肉比澳牛好食,前菜梅汁蕃茄好味,送既飲品都好飲。服務真心上肉超慢,十至二十分鐘仲未有,要問多幾次先上,仲要一次過比八碟。埋單搵吾到店員,埋單個陣又吾提醒可以使用優惠券等等,蝕左$50優惠。

• 冰釀梅汁蕃茄
湯鳳梨蕃茄濃湯鍋鮮珍菌粟子雞湯鍋蕃茄湯底,再加上菠蘿會有一點酸酸甜甜的味道,個人比較鍾意就咁飲🍅🍍另一個湯底就會比較普通一點,但係會送一份珍菌拼盤,就會比較豐富!肉丹麥梅花肉因為我哋都對牛肉敏感的關係,所以只可以叫豬肉食。豬肉都幾腍吓🙌🏻海鮮大帶子,流心芝士蟹柳棒,爽彈水魷魚,花花八爪魚,鮮甜海蝦,黑魚片花,帆立貝。海鮮都係不過不失,但係又驚係係蟹柳,第一次食到有芝士嘅蟹柳!超級鍾意❤️小食酥炸午餐肉,一鼎鹽酥雞,古早蒜味小香腸。午餐肉炸得外脆內軟❣️鹽酥雞椒鹽味都比較重,雞肉都好嫩仲有肉汁。主食滷肉飯,大腸麵線。滷肉飯有少少肥肉加瘦肉,超級啱拌飯食!

鳳梨蕃茄濃湯鍋
鮮珍菌粟子雞湯鍋

丹麥梅花肉
海鮮
小食
主食
滷肉飯,大腸麵線。滷肉飯有少少肥肉加瘦肉,超級啱拌飯食!