2016-10-02 196 浏览
呢日同朋友去左三井食放題,地點就係兆萬中心上面,超級方便。我地坐係窗邊位,冷氣風口吹到正,朋友瘋狂嗌凍,好慘!呢度價錢比較平,但食物質素都唔錯。壽司細細件,味道可以,過關。 重頭戲來了,店家一點也不吝嗇,好大盤刺身!整體不俗,可惜蟹腳無乜肉,大蝦只有雪味。我最愛的芝士年糕!甜品時間,最正係泡芙,好味到ENCORE~總的來說,三井真係頗抵食,食物選擇都多,一試無妨!
呢日同朋友去左三井食放題,地點就係兆萬中心上面,超級方便。
我地坐係窗邊位,冷氣風口吹到正,朋友瘋狂嗌凍,好慘!

呢度價錢比較平,但食物質素都唔錯。
壽司細細件,味道可以,過關。
重頭戲來了,店家一點也不吝嗇,好大盤刺身
整體不俗,可惜蟹腳無乜肉,大蝦只有雪味。
我最愛的芝士年糕!
甜品時間,最正係泡芙,好味到ENCORE~
總的來說,三井真係頗抵食,食物選擇都多,一試無妨!
2016-09-29 2882 浏览
9.28生日,是我邁向3X大關的日子,太太話早一日同的慶祝,上次我地食過一間放題好好食,決定去Encore!好彩訂位時姐姐話比我地知原來九大行星要提前order,訂得切,正!首先叫左個麵鼓湯,無令我失望,味極濃,最緊要係似完唔會覺得口渴,由於冷氣都幾凍,所以熱熱的一口,感覺好正!有啲升級料理,我當然係唔客氣叫黎試下!黑魚子鵝肝蒸蛋:唔好以為鵝肝就是「漏」,呢個蒸蛋有好香的黑松露味,蛋夠滑,鵝肝細細片,食左都唔覺得「漏」,蒸蛋內仲有啲啲菇食!白汁煮藍青口:白汁味唔重,青口Size剛好,唔un,唔痴牙!另外醉雞翼都好出色,酒味濃,油唔多,每隻雞翼都好入味!壽司我特別欣賞「花」系列,白之花,橙之花,名靚,賣相都靚,白之花外層用劍魚卷,劍魚好煙un,有嚼勁!橙之戀就是三文魚,Size份量剛好,黏得夠實,食時唔會鬆散!重點推介九大行星!呢個壽司少啲心思都唔得,每件壽司都好特別,壽司飯整成一個波,黏力好,食落有芝麻的感覺,用料新鮮,味道亦配合得好,加海膽,加黑魚子等!刺牙放係一隻船仔上黎,唔係大大盤咁誇張,三文魚好滑,鱆紅魚鮮味,劍魚腩真係人不可以貌相,外表我覺得似擦子膠,唔多靚,但食落好煙un爽
刺牙放係一隻船仔上黎,唔係大大盤咁誇張,三文魚好滑,鱆紅魚鮮味,劍魚腩真係人不可以貌相,外表我覺得似擦子膠,唔多靚,但食落好煙un爽口!
薄燒牛肉似金菇牛肉,多汁juicy,牛肉有點膻味,但已經全熟不用擔心,牛油炒雜菇的牛油味不足夠,但汁多,食落都好味!最後食左一堆甜品作總結,新出的焦糖菠蘿又甜又多汁,焦糖味都好香,好滿足!
我特別欣賞啲侍感應會自動自覺換碟,感覺好貼心同被重視
2016-09-27
2016-09-28 209 浏览
大部分野都係得個樣超級唔好食 應該用難食黎形容好多炒既都無咩味道 可以話係難入口啲食物多數都凍凍地 似係擺左係到幾耐連最基本既壽司刺身都唔太好味選擇又唔太多 無論飲品同食物都係而且睇晒成個場 人流好少相信都係唔太受歡迎 伏到呢
大部分野都係得個樣
超級唔好食 應該用難食黎形容
好多炒既都無咩味道 可以話係難入口
啲食物多數都凍凍地 似係擺左係到幾耐
連最基本既壽司刺身都唔太好味
選擇又唔太多 無論飲品同食物都係
而且睇晒成個場 人流好少
相信都係唔太受歡迎 伏到呢
放題食市雲集可說是兆萬中心的其中一大賣點,每晚都會有各式放題在地下派傳單,電梯大堂迫滿人潮,何其壯觀,但奈何之前試過兩間都是質素一般,加上筆者是「港島人」,所以比較少到那邊搵食。最近朋友報料在兆萬3/F新開了一間日韓放題,聽聞質素不錯,連拖羅同和牛都有得食,遂膽粗粗約埋一齊去試一下。筆者一行兩人來到差不多已晚上8:30,餐廳店員熱情有禮的招待我們入座,期間有講有笑,十分親切。可能因晚飯繁忙時間已過,場面不是太爆滿,氣氛沒有預期的熱鬧,感覺較寧靜舒適。看看點菜紙,清晰簡潔,圖文並茂,剌身、壽司、炸物、燒物、韓食與甜品琳瑯滿目,而加$50元可升級任點拖羅同和牛壽司,我們兩個吃貨即時兩眼發亮,點過不亦樂乎。未幾店員先送上一盤精緻的波子壽司,據了解是主廚親自主理的創作壽司,命名為九大行星,粒粒圓碌碌賣相趣緻,吸睛度很高,由於我們預早訂座加上新張誌慶,所以贈送給特定客人享用。細看下每粒壽司都以不同配料入饌,好像鰻魚配沙甸魚乾、鯛魚配上吞拿魚腩蓉及金箔、魷魚加海膽和黑魚子、甜蝦搭上海膽三文魚等,壽司飯更沾上不同顏色口感的佐料如紫蘇、黑芝麻等,大膽創新,色彩配搭更是一絕,筆者就較喜歡黑魚子海膽魷魚的
九大行星
九大行星
未幾店員先送上一盤精緻的波子壽司,據了解是主廚親自主理的創作壽司,命名為九大行星,粒粒圓碌碌賣相趣緻,吸睛度很高,由於我們預早訂座加上新張誌慶,所以贈送給特定客人享用。細看下每粒壽司都以不同配料入饌,好像鰻魚配沙甸魚乾、鯛魚配上吞拿魚腩蓉及金箔、魷魚加海膽和黑魚子、甜蝦搭上海膽三文魚等,壽司飯更沾上不同顏色口感的佐料如紫蘇、黑芝麻等,大膽創新,色彩配搭更是一絕,筆者就較喜歡黑魚子海膽魷魚的搭配,唯有些款式食材質感不是太夾,影響了口感,但誠意仍是值得一讚。
剌身船
跟隨著的的是擺盤精美的剌身船,計有大甜蝦、長腳蟹、帶子、黑鳥貝、馬刀貝、榮螺、鱆紅魚、三文魚、吞拿魚、劍魚腩和八爪魚。剌身件頭較一般的細件,但勝在款式多樣,冰凍新鮮,入口肉質有彈性亦頗鮮美,以放題的質素算Ok。
白之花
橙之花
除了之前的波子壽司,我們還點了其他些款式,壽司件頭細細,十分適合放題享用,因可以留肚多試其他款式。白之花劍魚腩的脂香加上海膽的鮮味,配搭很讚。橙之花口感類近迷你板花之戀,當然不會差。
拖羅壽司
拖羅壽司肉身較薄,亦未見入口即溶的口感,但油脂香仍是有的, 放題質素能任食過下口癮又夫復何求呢!
黑松露和牛壽司
黑松露和牛壽司的牛肉肉嫩有肉汁,配上黑松露醬味道還算濃厚可口。
黑松露油甘魚壽司
黑松露油甘魚壽司不錯,松露香帶起了魚鮮。
火炙左口魚裙邊壽司
火炙左口魚裙邊壽司魚油豐富,入口即溶 ,油香滿口,令人愛不釋口。
葱拖羅手卷 / 軟殼蟹手卷
葱拖羅手卷,紫菜十分脆口,吞拿魚腩蓉夾上沙律菜,淡淡脂香配上菜蔬爽口,size細細的骰可口。

軟殼蟹手卷,軟殼蟹炸得香脆熱辣辣,沾上日式沙律醬包成手卷,入口甘香酥脆,令人回味。

食了這麼多冷盤刺身,當然要吃點熱食暖暖胃。
吉列炸蠔
吉列炸蠔熱辣辣上枱,一啖咬下去勁鮮爆汁,外脆內嫩, 香口沒腥味,配上照燒醬汁,味道更佳,Encore之選。
荔枝煙肉卷
荔枝煙肉卷,近年興起受女仕歡迎的串燒之一,配搭簡單但又十分相襯,荔枝的蜜甜多汁中和了煙肉的鹹香,惜荔枝肉較少沒有了那爆汁的效果,但味道還算OK。
蒜香牛肉粒
蒜香牛肉粒,牛肉粒肉味香濃鬆軟,蒜香亦夠惹味,唯蒜片有點受潮不夠香脆有點韌,影響了口感。
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌,厚度適中,食起來軟嫩爽口,牛味濃郁而口感豐富。
薄燒牛肉
薄燒牛肉,薄牛肉鐵板燒,中間捲着蒜蓉香葱,肉汁豐富,香口惹味。
燒河豚乾
燒河豚乾,份量不少,上桌時暖暖甜甜的,佐酒一流。
牛油炒什菌
牛油炒什菌,炒得很入味,菇菌汁豐味鮮,混上牛油,滿腔甘香。

黑魚子鵝肝蒸蛋,日式茶碗蒸一向以嫩滑見稱,這裡加入了鵝肝及黑魚子,入口多了一份油潤甘香,另有一番風味。

天婦羅一向是筆者至愛,大蝦、蕃薯和南瓜例必㸃齊,這店的天婦羅炸得皮簿而酥脆,算是合格,唯天婦羅醬汁沒有提供佐料蘿蔔蓉和薑蓉,缺乏了幫助去膩的清香,整道菜即時大打折扣。

芝士炸雞,鐵板熱呼呼盛戴著上枱,炸雞甜甜的炸得香脆,雖然有點略嫌乾身,但沾上濃濃的芝士醬拉絲捲起後,仍十分吸引,一啖入口充滿著芝士香,身為芝士控的筆者當然無法抗拒了

我們兩個大食客當然不止吃這麼少,期間還有很多其他美食,不能盡錄。
豆腐及朱古力雪糕
泡芙
最後來一個完滿Ending,甜品是不可或缺的,原先我們想點朱古力心太軟,可惜已售罄,我們唯有點上豆腐及朱古力雪糕,還有泡芙。雪糕來到賣相圓碌碌似是行貨,雪得硬繃蹦不甚寄望,但驚奇地豆腐雪糕豆味香濃,雖不至軟滑但勝在清新,令人回味,而朱古力雪糕也不俗。泡芙細細粒入口creamy,亦是水準之作,很有驚喜,我們也忍不住再來一round。

值得一提這店的招呼很細心到位,整晚上菜節奏適中,亦沒有漏單,店員有禮貌,還會主動幫客人換碟,是外邊的放題店少見的,雖然有某式菜式尚有改善空間,但以新開放題店來說算是OK了,加上食物款色衆多,包攬日韓美食拖羅和牛,值得一試。
2016-08-24
  • 薄燒牛肉 / 燒河豚乾
  • 黑魚子鵝肝蒸蛋
  • 芝士炸雞
2016-09-28 263 浏览
徐了和朋友飯局之外,亦會抽時間同屋企人吃飯,我和屋企人都是日本料理愛好者,早前和屋企人在旺角兆萬行街時有人派宣傳單張 ,見到宣傳單張寫任吃2小時放題,就決定試下三井,我和屋企人去到餐廳門口,店内不是太多人等位,就在店員安排下入座,我和屋企人開始叫食品,只是等了5分鍾左右,我和屋企人覺得這裡的壽司同刺身都幾好味,食品十分新鮮,環境亦十分舒適,服務亦都幾好,價錢亦不是太貴,平均200元一位好抵食呀味道三文魚,味道十分新鮮,亦都冇雪味 甜蝦,味道鮮味,亦都清甜可口,蝦肉鮮甜美味北寄貝,味道鮮甜爽口海担,十分鮮甜壽司飯加了些小醋,味道十分開胃服務店員親切有禮,服務幾好環境地方十分舒適價錢平均200元一個,亦不是太貴
刺身併盤
甜蝦壽司
壽司併盤
徐了和朋友飯局之外,亦會抽時間同屋企人吃飯,我和屋企人都是日本料理愛好者,早前和屋企人在旺角兆萬行街時有人派宣傳單張 ,見到宣傳單張寫任吃2小時放題,就決定試下三井,我和屋企人去到餐廳門口,店内不是太多人等位,就在店員安排下入座,我和屋企人開始叫食品,只是等了5分鍾左右,我和屋企人覺得這裡的壽司刺身都幾好味,食品十分新鮮,環境亦十分舒適,服務亦都幾好,價錢亦不是太貴,平均200元一位好抵食呀

三文魚,味道十分新鮮,亦都冇雪味

甜蝦,味道鮮味,亦都清甜可口,蝦肉鮮甜美味
北寄貝,味道鮮甜爽口

海担,十分鮮甜

壽司飯加了些小醋,味道十分開胃

店員親切有禮,服務幾好

地方十分舒適

價錢
平均200元一個,亦不是太貴
2016-08-04
2016-09-24 194 浏览
今次新開既任食對比之前做任食既風格 - 大不同。餐廳轉變得更光猛,坐位變得更舒適,款式雖然不太多,但新鮮搭夠。有一點失望是點選雪糕位置,有A,B兩款可供選擇(甚麼味道就要問職員啦),因為想再“安哥”豆腐雪糕, 點知職員話只可以點一次。(但張order又無寫明每位限點一次)

2016-09-24 169 浏览
最近工作好忙, 吊下頸都要抖下氣, 今日終於可以早小小收工俾自己放鬆一下….想食下放題又唔想等咁耐, 就盲中中咁黎左呢間試一試….初黎先試鐵板牛柳粒, 分量都正常, 食落味道都唔錯, 唔會整得太乾, 多汁又惹味…. 炸物方面整體都唔錯, 炸物熱辣辣上台, 炸蝦天婦羅味道彈牙又唔油膩, 而且上漿既炸粉薄薄地, 唔會成口粉; 好小地方見到有蠔天婦羅食, 見到就即刻一試…..雖然細細粒, 不過食落又唔錯, 鮮味十足!!!肉餅蓮藕都幾好味, 蓮藕爽脆加埋豬肉之後好有口感…. 刺身方面整體都唔錯, 不過最大驚喜係呢到蟹腳刺身, 原隻蟹腳上枱, 肉質鮮甜美味之餘食落仲係好爽口, 一啲都唔覺得霉爛爛, 一食再食…至於甜品方面, 選擇種類都幾多, 每款都的的式式可以試到唔同既甜品, 布朗尼可以話係最好味, 朱古力味道十分濃郁而且好鬆軟! 整體黎講都唔錯, 下次有機會再試….

2016-09-06
2016-09-24 142 浏览
今日剛好與屋企人外出, 又到食飯時間, 行行下就見到兆萬新開左一間放題,於是就去試試啦…..呢到既地方都唔錯, 環境都幾大而且舒適。 刺身都幾新鮮, 而且款式都多可以揀: 三文魚, 吞拿魚, 甜蝦, 八爪魚, 希靈魚,蚌等等…..三文魚係最好味, 魚味甘香濃郁, 值得一點再點!!! 壽司方面, 選擇同樣都多, 火炙蟹棒壽司好好味, 火炙三文魚腩壽司油脂味濃,值得一讚。再加上呢到有好多創作壽司, 賣相吸引, 花之戀大大件, 十分足料….海膽劍魚脯味道十分夾, 鮮味十足!!!!! 串燒味道都唔錯: 燒海蝦燒得岩岩好, 十分彈牙; 燒翠玉瓜燒得岩岩好, 一啲都唔乾身, 仲保持到水分同爽脆; 燒豬肉餅串, 感覺唔錯而且並唔係好油膩, 肉汁鮮美; 燒魷魚仔, 鮮美而且彈牙!!!!野飲方面既選擇都算多, 有好多唔同既種類可以選擇, 加上呢到既服務唔錯亦都好小有漏單既情況出現, 值得一讚。
呢到既地方都唔錯, 環境都幾大而且舒適。

2016-09-08
2016-09-23 658 浏览
兆萬行街時經過見到這餐廳,見門面幾四正,所以就入去試一試!裝修令感覺好舒服,看似店長的男人出來好熱心地介紹收費同有咩食!加錢升級左料理,可點珍寶帶子、松葉蟹腳等!野食款式都多,十多張不同種類的食物選擇,由刺身、冷盤、壽司,炸物、串燒、飯麵類、鍋品等。店內的雪條和飲品是自助型式,款式選擇亦多。 食物以小碟上場,可以俾你試不同食物,好味可再叫!刺身必叫,有三文魚、虎蝦、甜蝦、帶子等!三文魚新鮮!厚度十足,鮮甜。虎蝦大隻,味道不及甜蝦咁甜!但肉質更具有口感!有蝦膏、有新鮮既蝦味!海水味!帶子尚算大隻,有咀嚼感!另叫左松葉蟹腳~夠新穎!蟹肉肉質很鮮甜沒有叫太多壽司,只好試蟹棒壽司、火炙三文魚均不錯,反而燒左口魚、黑松露牛肉壽司卻不建議叫,牛肉有少根及味道怪怪的!燒物及炸物:最美味就是牛舌,食完再叫左兩轉!牛舌厚度吾厚,食起來易咬又有口感,味道很香濃,必點!🙌🏾椒鹽海蝦,食完又食!椒鹽吾會好咸,灑系海蝦,鮮味更出!海蝦大隻,好味!芝士焗蝦,好重芝士味,蝦肉夾埋十分香口,野味!燒雞翼就略為太乾身。炸雞軟骨粒油份唔多,脆卜卜。炸蠔,粉唔多,外脆,好有蠔味而且已經熟透!芝士年糕既芝士好足,細細件,食落
兆萬行街時經過見到這餐廳,見門面幾四正,所以就入去試一試!
加錢升級左料理,可點珍寶帶子、松葉蟹腳等!

食物以小碟上場,可以俾你試不同食物,好味可再叫!

刺身必叫,有三文魚、虎蝦、甜蝦、帶子等!
帶子尚算大隻,有咀嚼感!另叫左松葉蟹腳~
夠新穎!蟹肉肉質很鮮甜

燒物及炸物:
芝士焗蝦,好重芝士味,蝦肉夾埋十分香口,野味!
燒雞翼就略為太乾身。炸雞軟骨粒油份唔多,脆卜卜。炸蠔,粉唔多,外脆,好有蠔味而且已經熟透!芝士年糕既芝士好足,細細件,食落吾會好膩!
燒河豚乾,上桌時還是熱呼呼的,一份的份量不多,香口!
值得一讚系蒸蛋:好滑口,料足,有菇有蝦肉作伴,令蛋更豐富口感🙌🏾
人參雞湯:
好濃郁湯人參味,足料!
飲品有放系雪櫃,自助形式令取!旁邊有雪條食用。

甜品選擇都好多,竟然有冬甩,仲有楊枝甘露tim!南瓜蛋糕幾重南瓜味,冬甩唔算好甜,仲有泡芙。。
楊枝甘露:很正,只是樽口很細,直接倒人口較為適合🤔,又有粒粒芒果肉!迷李心太軟,熱熱地上檯,咬落去,仍有連心直湧流出,正!好滿足!

2016-09-08
2016-09-21 143 浏览
新餐廳梗係多人試,最近有間放題店,同時被2間media報導,一篇就讚,另一篇就話中伏,呢啲情況好少見。我一向都試慣新嘢,今次就約個朋友去試下啦!不過,報導話有個「九大行星」嘅壽司拼盤要提早預訂,咁犀利,我梗係唔錯過喇,訂位時就講埋喇。去到餐廳,差唔多到6點啦~時間尚早,人不多。我哋食6點,可以食2個鐘。同其他食放題嘅地方比,呢度空間感大好多,環境夠闊落!呢個係第一個感覺,唔錯,起碼坐都坐得舒服啲。我哋靠窗坐,睇到街景。 呢度真係好多嘢食,你睇,連點單紙都有19張。呢度只有18張,因為第19張係揀咗升級料理之後,店員再另外拎嚟。  終於齊! 除咗落單紙上面嘅嘢食,飲品同雪糕都係自己出去拎。 雀巢雪糕相比其他放題店又似乎弱咗啲。但我喺點單紙上又見到有雪糕,唔知有咩分別?  可能熟食製作需時,第一個嚟嘅係魚生拼盤!影夠之後,就拿拿聲食。 啲蝦都幾大隻,味道鮮甜。  原來,拼盤後面收埋啲蟹,真係好surprised!  其他魚生唔逐樣講喇,太多款式喇!整體感覺都幾好,最緊要係食咗無肚痛,安全度過。你知啦,夏天食魚生就最驚變壞,搞到肚痛,味道都係其次。 個WASABI好搞笑,圓咕碌

終於齊!

除咗落單紙上面嘅嘢食,飲品同雪糕都係自己出去拎。

啲蝦都幾大隻,味道鮮甜。

原來,拼盤後面收埋啲蟹,真係好surprised!

個WASABI好搞笑,圓咕碌咁,唔通係自己磨?
呢度主打日韓放題,應該係熟食先係推介,都係將焦點放返喺呢方面。

南瓜海鮮湯幾好味,南瓜味幾出,裡都又真係有海鮮,不過我睇唔出係乜。=P

壽司中規中矩,鰻魚壽司一向係我至愛。
我哋叫咗勁多熟食,有牛仔骨、蒜香牛柳粒、肥牛卷、煙肉荔枝卷、芝士年糕、炸豆腐、餃子、牛舌、豚肉串、薄燒牛肉、免治雞肉串、蕃薯仔、雞翼、炸蝦天婦羅、鹽燒虎蝦、日本魷魚仔、牛油燒粟米、帶子牛油燒、凍烏冬……仲有一啲食咗無影相XDD

呢個芝士拉雞應該吸引唔少人叫,鐵板上,睇落又真係幾好味咁。店員走之前,提醒我哋「趁熱食」。不過我哋好滋味咁食緊啲串燒,諗住等佢凍少少先食。

終於食芝士雞喇!可能等得太耐喇,啲芝士已經痴實個板,拉唔到上嚟……個感覺就好似香口膠咁,男朋友睇住我用盡九牛二虎之力咁拉,係咁喺度笑我!!就係咁,呢碟芝士拉雞就咁被我哋遺棄咗,成為全晚嘅污點!

9大行星
 仲未見我開頭講嘅九大行星壽司?宜家就出場喇。嘩,嚟到真係「嘩」咗一聲!無諗過,喺放題店都食到呢啲咁特別、咁有心思嘅食物!每一個壽司(咁大個,應該叫「飯糰」)都唔同款,唔同口味,相似嘅地方就應該係每件都好圓碌碌,好似個乒乓波咁,好搞笑。

9大行星
每款嘅飯同配料都唔一樣,有啲飯糰就混合咗蟹籽或者香料或菜……中間包嘅嘢都係唔同。不過每個都唔少份量,一個食2、3粒都已經好飽~我諗都係要有4人或以上先至好挑戰呢個九大行星!之後仲被我發現,原來唔只9粒,仲有一個遺留喺一角,即係「領隊」太陽(用三文魚包住啲蟹籽、甜蝦同埋拖羅蓉等)!(笑)

店員見到我開始食蟹,就醒目咁畀咗把剪刀我哋,真係體貼。

最後就係食甜品,試咗泡芙同雪糕。原來呢度啲雪糕係一球球咁包裝,嚟到嘅時候勁凍!白色係豆腐味,啡色係朱古力味,味道幾好,唔會好甜。不過要花少少時間同畀啲耐性,等佢溶,變軟。

泡芙中間有餡,有忌廉同朱古力餡2款,我哋揀咗朱古力味。仲試咗brownie,不過唔記得影,朱古力味幾濃,中間軟軟哋,有啲似食心太軟。

雖然我哋食咗咁多,但MENU上仲有好多嘢我哋都試,好似韓食——泡菜三文魚頭鍋、牛肉鍋、部隊鍋、泡菜海鮮豆腐鍋、冷麵、泡菜牛肉石鍋飯同鐵板芝士年糕……仲有拉麵同湯烏冬……好多嘢仲試唔到,個胃容量實在太有限了!

不過,我哋點咗咁多嘢食,竟然無漏嘢,真係要讚下廚房同侍應嘅合作!串燒同炸物款式多,份量足,味道都啱,唯獨係我食個條魷魚仔鹹咗,因為男朋友話佢個隻唔鹹。啲人話個芝士雞麻麻,我都同意呢個菜式係令人有啲失望,鬼叫自己凍咗先食咩。XDD諗起都覺得自己好好笑

畀個價錢表大家參考下~~~我係星期六夜晚入座的~~
题外话/补充资料: $198(升級料理+$50),加一,視乎入座時間
2016-08-27
$272.8 (晚餐)
2016-09-21 109 浏览
約定朋友上完堂去食放題 上4個鐘堂 完左食放題都幾差電好多野食 日式必有啦 韓式都有d喎 刺身個邊仲有生蝦 但可惜無泰式酸辣醬飲品都算多款 有菠蘿芬達 仲有雪條嗌第一round之後 我地見人地有蟹腳食葡萄 所以都升左級 每人50wasabi 泥碗湯熱下身 人蔘雞湯味人蔘都幾出 岩晒鐘意飲湯既我甜品款都有選擇由於早一日book枱 送左依個九大行星俾我地 個樣好得入面我覺得最正係依個鰻魚 下面有沙甸魚乾依個係魷魚海膽 個人原本吾好生魷魚 但加埋啲黑魚子 OK既另外仲有蝦加水果碎係面 吾係係桃定乜水果 溝埋一齊又幾好 而飯有配酸酸地既紫椰菜定乜瓜 配埋幾特別到刺身了 不過不失 不過第一ROUND既蟹腳係幾高於標準 好鮮甜 但第2ROUND就吾夠鮮甜 赤蝦好長好大 但膏流左啲出泥所以就有帶點味道甜蝦入口OK 鮮甜既有啲前菜 我愛麻醬豆腐 南蠻雞質地不錯但過酸左口魚我最愛 入口即溶 飯份量較大一入口好香 但咬落有點費勁 不過松露香 荔枝煙肉卷 荔枝量好少吉列炸蠔 趁熱食好正 爆晒汁 入面濕潤 可ENCORE竟然有TORO壽司 雖然幾薄身 但過下癮OK既甜品時間 忌廉同朱古力味泡芙都好食 啲CRE
約定朋友上完堂去食放題 上4個鐘堂 完左食放題都幾差電
一入口好香 但咬落有點費勁 不過松露香
荔枝煙肉卷 荔枝量好少
吉列炸蠔 趁熱食好正 爆晒汁 入面濕潤 可ENCORE
竟然有TORO壽司 雖然幾薄身 但過下癮OK既
甜品時間 忌廉同朱古力味泡芙都好食 啲CREAM就快流甘 好食
楊枝金露好正常 勁想encore幾杯 好食
仲有好多款甜品 南瓜蛋糕都幾細塊 但算thick同重南瓜味 吾太甜
第2round既蟹腳同埋虎蝦
串燒方面免治雞肉幾好 啖啖肉 燒得香!
食完捧住個肚走
2016-09-20 114 浏览
放題可說是兆萬的其中一大賣點,每每在晚上時份都會有各間日式/韓日式放題在樓下派傳單,我們正正接了其中一間,然後便走上去。選得放題著重的必是性價比,任選飲品包括可口可樂、樂天忌廉溝鮮奶、雪梨茶、蘋果花茶汽水、韓國啤酒等等。刺身有10多款,壽司也有約20款左右,黑松露和牛壽司的這塊牛肉肉嫩而有肉汁,配這高貴的黑松露醬味道還算濃厚。燒物也有不少,包括羊架、牛仔骨、燒牛肉、燒鯖魚、多春魚、手羽等、煙鴨胸、煙肉荔枝卷,選擇蠻豐富。炸蠔香口沒有腥味,若有醬汁提升味道層次更將更佳。芝士年糕雖來自供應商,說不出甚麼自家技術,但sourcing還不錯。甜品有紅豆雪條、牛奶樂、楊枝甘露、朱古力心太軟、朱古力泡芙等等。
2016-09-15
2016-09-12 291 浏览
同班追星朋友聚會一行五人,其中一個介紹話有芝士炸雞食就去佐呢間,食5:30-7:30,一行到門口,疑似經理既男人好熱情仲同我地講笑,太早無乜人又可以簡枱。吾小心倒瀉豉油店員好好態度同我抹仲叫我小心電話掂到,搞掂之後就叫野食,最中意食花之戀,燒三文魚壽司同埋軟殼蟹手卷,叫佐個沙律蛋蝦幾好食,吾少得三文魚刺身,都幾厚。食芝士炸雞仲提我地趁熱食,食埋芝士薯角,炸天婦羅都好好食,牛肉粒朋友話好香好好食,飲品種類都算多廁所乾淨無怪味 紙巾吾會一扯就爛 都好滿意食物同服務!!會再黎
,燒三文魚壽司
同埋軟殼蟹手卷

廁所乾淨無怪味 紙巾吾會一扯就爛

都好滿意食物同服務!!會再黎
2016-09-10
$195.8 (晚餐)
  • 三文魚刺身
  • 芝士薯角
  • 軟殼蟹手卷
  • 芝士炸雞
  • 橙之花(花之戀)
  • 炸蝦天婦羅
  • 雞蛋沙律金龍船
2016-09-08 243 浏览
這晚約了友人在旺角行街,行兆萬時經過見到這餐廳,門面幾四正,而食飯時間都未見大排長龍,而且是吃日韓放題,所以就入去試一試。餐牌有超多選擇呢!刺身,燒物,天婦羅,壽司,一品料理,湯,甜品...好多啊😍餐具都有餐廳名,很和風。等咗一陣,刺身,壽司,天婦羅都來了~長腳蟹同埋生蠔係因為新張期的好康!餐牌冇架!先講下刺身,整體感覺都新鮮,而且款式多,三文魚幾新鮮但不夠肥美,主角變成這裡的虎蝦!配上店自加製的虎蝦汁,酸酸辣辣中帶點泰國風情,加上虎蝦爽脆仲冰鎮,食完一隻又一隻😚!壽司款式都好多選擇,有我最愛的花之戀,仲有入口即溶的左口魚裙邊。令外都點咗炒得好香的雜菜同埋毛豆,食肉之餘也食菜。另外燒物種類也很多樣化,個人最愛是多春魚,香脆鮮味。小紫薯也不錯,又甜又軟。另外要讚的是上菜速度快!👍🏼最後更要推一推介雪糕!見佢白雪雪以為係雲尼拿味?錯了,是豆味香濃的豆腐味雪糕,而且甜味適中,食多咗都唔會有罪惡感。而朱古力味就甜味多一點,但朱古力味都香濃。讚!
餐具都有餐廳名,很和風。
等咗一陣,刺身壽司,天婦羅都來了~長腳蟹同埋生蠔係因為新張期的好康!餐牌冇架!
虎蝦刺身
豆腐雪糕
2016-08-03
豆腐雪糕
2016-09-08 2273 浏览
~聖誕派對圍著聖誕燈飾 聯歡在 彌敦道~ 彌敦道成日行,今日又行啦,去呢度收票,入票,成個下晝都係街,熱屎我啦!咁辛苦,我未收工已經同老公講我要食好西,約左旺角等,周圍搵食,見到有間新放題,一個價錢任食喎,去馬!上到去我覺得感覺好舒服,可能新裝修啦,好靚,我覺得連d餐紙都靚過人,有心思!先食d輕鬆野,味噌湯好重南瓜味,唔稀唔hea,仲有豆腐粒tim!冷稻庭烏冬細細碗,烏冬好滑,又夠煙un!炸雞軟骨粒油份唔多,咬落d油唔會必晒出黎,仲脆卜卜tim!雞軟骨亦有咬口!韓式芝士炸雞,睇到個名都覺得奇怪,放題有呢種野食!平日食韓式炸雞閒閒地都要150,160蚊,呢個芝士味幾重,但唔覺得膩,炸雞唔似炸左好耐,油唔多,食民個都抵返晒!天婦羅s,最欣賞個炸蠔,粉唔多,好有蠔味而且已經熟透,唔使怕唔衛生。串燒方面,我覺得雞棒夠晒味,夠多汁,雞肉幾嫩滑,果然名乎其實,夠多汁!刺身又點能夠唔食呢?刺身都整得好靚,好多件都卷埋一齊,好有心思,刺身夠晒新鮮,劍魚腩刺身幾有落本,一向放題都係得劍魚食,邊會有腩位我地食呀!今次呢個係腩,真係肥美得多,咬落係有口感,比一般劍魚嫩滑得多。仲有一點我好buy,呢度竟然有虎
串燒方面,我覺得雞棒夠晒味,夠多汁,雞肉幾嫩滑,果然名乎其實,夠多汁!刺身又點能夠唔食呢?刺身都整得好靚,好多件都卷埋一齊,好有心思,刺身夠晒新鮮,劍魚腩刺身幾有落本,一向放題都係得劍魚食,邊會有腩位我地食呀!今次呢個係腩,真係肥美得多,咬落係有口感,比一般劍魚嫩滑得多。仲有一點我好buy,呢度竟然有虎蝦刺身而唔係甜蝦!蝦肉夠晒大隻,雖然味道無甜蝦咁甜,但係創新,有新鮮既蝦味,海水味!食食下老闆行黎問我地加唔加50蚊試下九大行星?我地覺得幾特別,就試下先!好靚,估唔到加左50蚊可以食到啲咁精緻既壽司!海膽味香,帶子夠厚,十分有咀嚼感,鰻魚有d芝士感,又有火灸feel,我覺得靚到唔捨得食呀!賞心悅目~
甜品選擇都好多,竟然有冬甩,仲有楊枝甘露tim!南瓜蛋糕幾重南瓜味,冬甩唔算好甜,仲有泡芙!今晚食得超飽,上車時再聽埋"無人知道雙子座"~Nice~
2016-08-25