2022-05-14 223 浏览
呢間居酒屋平時晏晝經過嘅時候都見好多人去食,有日假期,我就入咗黎試, 先知呢度有清酒放題,但因為跟住要去上堂做運動,所以我就冇飲到,但就叫左幾款食物🥢三盛燒肉丼(煙燻雞、五花肉、牛舌)分量足,大大碗,味道適中😋🥢芝士牛丼芝士味重,配上牛肉,好味😋🥢海之天婦羅(蝦、鯛魚、黑松露帶子、墨魚、紫蘇葉)賣相OK,好味😋🥢牛之拼盤(牛舌、一口牛、牛舌蘆筍)啖啖牛,有牛味👍🏻🍹巨峰梳打🍹檸檬薑蜜食完咁多肉,飲杯清新嘅飲品,爽😊環境、食物、服務都一流,會再encore多啲嚟😋

🥢三盛燒肉丼
(煙燻雞、五花肉、牛舌)

分量足,大大碗,味道適中😋

🥢芝士牛丼

芝士味重,配上牛肉,好味😋

🥢海之天婦羅
(蝦、鯛魚、黑松露帶子、墨魚、紫蘇葉)

賣相OK,好味😋

🥢牛之拼盤
(牛舌、一口牛、牛舌蘆筍)

啖啖牛,有牛味👍🏻

🍹巨峰梳打

🍹檸檬薑蜜

食完咁多肉,飲杯清新嘅飲品,爽😊

環境、食物、服務都一流,會再encore多啲嚟😋
2022-04-26 213 浏览
北角真係比較少日式居酒屋,呢間開業無耐已經吸引唔少街坊注意,紅黑色嘅裝修感覺都幾有格調😎餐牌有拉麵、丼飯、天婦羅、串燒、壽司等,選擇都幾多而且大眾化。火焰牛壽司(配醬漬山葵莖)牛肉幾腍身有肉味,面頭加咗啲山葵莖,味道唔會嗆,少少刺激同酸酸辣辣咁令到個壽司開胃,味道豐富啲😗豚肉醬油魚介拌麵配料好豐富,有洋蔥、蛋、香蔥、筍、櫻花蝦等,撈勻啲麵一齊食,醬汁對於我嚟講略鹹咗啲啲不過都幾惹味,麵條煙煙靱靱。叉燒肉質唔錯,如果厚身啲就更好。荔枝焙茶清爽嘅荔枝茶,不過焙茶味就冇乜。人均消費:$200推介指數(10分為滿分):7.5分

火焰牛壽司(配醬漬山葵莖)

豚肉醬油魚介拌麵

荔枝焙茶
清爽嘅荔枝茶,不過焙茶味就冇乜。

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分
2022-04-24
2022-04-16 142 浏览
今日去北角hyatt centric staycation 所以喺附近搵食 見到呢間好似唔錯就黎試下✨和風芥末豚足 $58好fresh 酸酸地幾開胃 有五片豚足 肉質偏鞋 冇乜芥末味咁🤔✨一口燒牛丼 $95賣相都靚靚仔仔 中間有隻蛋 側邊圍住啲一口牛 牛嘅數量都唔少👍 牛肉唔un 都juicy 嘅 調味唔錯 有少少甜 但飯我就覺得好似淋左少少✨豚肉醬油魚介拌麵 $92有十分多材料 荀 櫻花蝦 紫菜 蔥 蛋 炸天婦羅粒 味道幾香 櫻花蝦同蝦尤其突出 麵略嫌唔夠彈牙 整體黎講味道賣相都算唔錯 服務都幾好 會不停加茶 午市冇咩人食 可以坐窗邊嘅卡位 感覺好開揚 坐嘅位都好鬆動好舒服味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$130

✨和風芥末豚足 $58

服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$130

2022-02-12 201 浏览
之前仲有堂食晚市的時候跟朋友難得聚一聚對北角不太熟在網上找到一間日式餐廳聽說有靈魂湯底以新鮮豚骨熬製超過10小時~而且是北角的新分店還有特價清酒放題!看到這裡就決定衝了🤣-店面裡面空間感頗大還有清酒機!店員還很親切地介紹了一下三種清酒對應的食品薰:前菜爽:肉/油膩/天婦羅醇:拉麵/濃味的食物一邊食小食聊天還可以配合相應的清酒😍-除了清酒,食物水準也很高-🍱 三盛燒肉飯朋友說她點的這個飯一次過可以滿足三個願望🤣🤣非常滿足~-🐟 燒油甘魚鮫是當晚最驚豔的菜式從未試過燒魚鮫~但真的很香也沒有覺得有腥味還很適合跟「爽」類的清酒一起~-🍱 一口燒牛飯牛肉很嫩滑破開雞蛋一起食讚讚😍💕-🍤 海之天婦羅有鯛魚、蝦、墨魚、紫蘇葉還有黑松露帶子!很爽脆,咬下時也不會太油膩~-另外我們還點了朱古力棉花糖跟桃味梳打水~邊聊天邊食飽飽好滿足🥰
之前仲有堂食晚市的時候跟朋友難得聚一聚
對北角不太熟
在網上找到一間日式餐廳
聽說有靈魂湯底以新鮮豚骨熬製超過10小時~
而且是北角的新分店還有特價清酒放題
薰:前菜
爽:肉/油膩/天婦羅
醇:拉麵/濃味的食物
一邊食小食聊天還可以配合相應的清酒😍
除了清酒,食物水準也很高
🍱 三盛燒肉飯

朋友說她點的這個飯一次過可以滿足三個願望🤣🤣
非常滿足~
🐟 燒油甘魚鮫

是當晚最驚豔的菜式
從未試過燒魚鮫~
但真的很香也沒有覺得有腥味
還很適合跟「爽」類的清酒一起~
🍱 一口燒牛飯

牛肉很嫩滑
破開雞蛋一起食讚讚😍💕
🍤 海之天婦羅

有鯛魚、蝦、墨魚、紫蘇葉還有黑松露帶子!
很爽脆,咬下時也不會太油膩~
另外我們還點了朱古力棉花糖跟桃味梳打水~
邊聊天邊食飽飽好滿足🥰
  • 燒油甘魚鮫
去完北角開會,想好好慰勞自己,發掘到呢間高質居酒屋🏮!大滿足♥️餐廳佈置好有日本vibes,對於無得旅行嘅我,算係止一止思鄉病啦。餐廳有部清酒機,店員好細心咁講解3款清酒嘅特色,我地揀咗<女城主>、<北秋田 純米大吟釀>下次我要清酒放題!我地揀咗藍色、彩色清酒杯🥰推介<女城主>,fruity同floral,好適合女仔飲。<黑松露帶子天婦羅>好香濃嘅黑松露味!帶子爽口👍🏻<燒喜之次>燒得好香😍肉質厚實,佐酒一流!<豚肉醬酒魚介拌麵>集合我最中意嘅配料ssss,魚介味道鮮甜,麵條質地充滿彈性👍🏻<紫蘇燒豚梅肉拉麵>燒豚梅肉肥瘦適中,燒得好香!湯底味道夠濃,冬天食充滿幸福感🤍<白桃梳打>

下次我要清酒放題

我地揀咗藍色、彩色清酒杯🥰
推介<女城主>,fruity同floral,好適合女仔飲。

<黑松露帶子天婦羅>
好香濃嘅黑松露味!帶子爽口👍🏻

<燒喜之次>
燒得好香😍肉質厚實,佐酒一流!

<豚肉醬酒魚介拌麵>

<紫蘇燒豚梅肉拉麵>

<白桃梳打>

• 紫蘇燒豚梅肉拉麵
  • 豚肉醬油魚介拌麵
  • 清酒放題
2022-02-11 158 浏览
不要以為只是拉麵店,都有各種小食及飯選擇海之天婦羅(蝦,鯛魚,黑松露帶子,墨魚,紫蘇葉)黑松露帶子想一吃再吃牛之拼盤(牛舌,一口牛,牛肉蘆筍)牛舌兩片,蘆筍三個,一口很多反而最普通辛燒豚梅肉拉麵(小辣)兩大片豚肉,湯底甜甜三盛燒肉丼(煙燻雞,五花肉,牛小排)看到隔離的全豚或全牛更吸引,煙燻雞是甜甜燒雞汁。巨峰蘇打及荔枝焙茶都很可以另外喜歡酒的可以一試清酒放題自助型式,多款選擇,還會有詳細說明種類。
不要以為只是拉麵店,都有各種小食及飯選擇

海之天婦羅(蝦,鯛魚,黑松露帶子,墨魚,紫蘇葉)
黑松露帶子想一吃再吃

牛之拼盤(牛舌,一口牛,牛肉蘆筍)
牛舌兩片,蘆筍三個,一口很多反而最普通

辛燒豚梅肉拉麵(小辣)
兩大片豚肉,湯底甜甜

三盛燒肉丼(煙燻雞,五花肉,牛小排)
看到隔離的全豚或全牛更吸引,煙燻雞是甜甜燒雞汁。

巨峰蘇打及荔枝焙茶都很可以
另外喜歡酒的可以一試清酒放題
自助型式,多款選擇,還會有詳細說明種類。
2022-02-10 141 浏览
今日去到北角港運城搵嘢食,估唔到有一間新開嘅日本居酒屋,見到佢嘅裝修都非常精緻,而且餐牌都好吸引,我哋就決定晚餐入去食一食🥰我哋今次都嗌咗好多唔同種類嘅嘢食!三盛燒肉丼煙燻雞、五花肉、牛舌見到佢依個燒肉丼飯就已經好想叫,因為一個飯入面可以有三款唔同嘅燒肉,佢嘅牛舌非常彈牙,而且調味都非常剛好😍五花肉亦是肥瘦均勻,煙燻雞嘅肉質亦都非常嫩滑!豚肉醬油魚介拌麵拌麵嘅湯汁亦都調味得剛剛好,唔會好鹹,佢嘅醬汁稀釋嘅程度亦都啱啱好👍🏻而且佢嘅豚肉肉質都好滑口!燒喜之次係日本居酒屋都成日會叫嘅就係燒喜之次,因為本身係屋企都好鍾意食魚,但係小魚就好難可以自己整到而且功夫係非常繁複!呢度嘅燒喜之次亦都非常驚喜到我,外皮非常吹口,魚肉亦都非常Juice嫩滑!雞之拼盤另外我哋仲叫咗一個雞的拼盤,分別有三款唔同嘅雞肉京蔥、雞胸軟骨、雞腎,佢嘅雞腎都非常爽口,而且佢嘅雞胸軟骨亦都好有咬口👍🏻😍綿綿朱古力佢哋嘅綿綿朱古力都有好多棉花糖喺面頭,而且朱古力唔會好甜但係好濃朱古力味👍🏻👍🏻荔枝洋甘菊茶朋友就揀咗洋甘菊茶,淡淡的荔枝甜味適中返食咁多嘢嘅油脂感

三盛燒肉丼
煙燻雞、五花肉、牛舌
豚肉醬油魚介拌麵

燒喜之次
雞之拼盤

綿綿朱古力

荔枝洋甘菊茶
朋友就揀咗洋甘菊茶,淡淡的荔枝甜味適中返食咁多嘢嘅油脂感
2022-01-18
2022-02-07 128 浏览
最近和好友去了「三代目」吃拉麵,他們家的湯頭以新鮮豚骨熬製超過10小時,味道濃郁又非常好喝,感覺喝的都是精華但又會有油膩感,我當晚吃的是招牌紫蘇燒豚梅肉拉麵 (HKD98),豚梅肉非常厚切,有兩大塊哩。三盛燒肉丼 (HKD108) 一碗有牛、雞及豬三種肉品,肉量滿盛,烤過的肉片沾附濃郁的燒汁醬,再搭配著米飯一起吃,口感溫潤香甜,讓人一口接著一口。海之天婦羅 (HKD118) 和鮮海膽壽司 (HKD68) 這兩款小食都值得一試,天婦羅外層呈金黃色,粉漿不會過厚,口感極為酥脆,而海膽壽司也很鮮甜,新鮮度值回票價。喜歡清酒的朋友要注意囉,他們推出了90分鐘清酒放題 (HKD188/1位),一次可以試9款清酒,清酒分為薰、爽、醇三大類別,讓你配搭不同菜式,打造最好的味覺享受。

前排屋企附近新開既拉麵店, 最近見有外賣優惠, 諗住去食下lunch. 去到見鋪頭都冇乜人, 等餐嘅時候都少人幫襯, 就覺得奇怪, 記得之前啱啱開幕嘅時候晚晚都有人排長龍...買完番屋企, 一食就心知不妙, 覺得中伏! "蒲燒"鰻魚飯得一舊, 質素同大X活既鰻魚飯一樣, 都係買現成翻熱! 一食就知一定唔係燒!和風照燒雞扒, 件雞扒白色既, 又乾又柴, 照燒汁都冇!拉麵, 凍曬, 我買完外賣行翻屋企都係五分鐘路程, 咁快就凍??開幕初期見你哋晚晚有人排長龍, 而家一條友都冇, 都估到咩原因啦, 就係你哋食物質素唔掂囉, 呃完第一水之後, 啲人都唔會食第二次, 收得咁既價, 你最好對得住你自己良心!

買完番屋企, 一食就心知不妙, 覺得中伏!
和風照燒雞扒, 件雞扒白色既, 又乾又柴, 照燒汁都冇!

题外话/补充资料: 永世不會幫襯
2022-02-06
15 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
2022-02-01 90 浏览
仍然保持水準!哩個拉麵湯底唔錯👍👍👍嗌咗兩個拉麵🍜分別配豚肉同叉燒另外再嗌咗d串燒食行入d留意有部清酒機加$188可以飲99杯清酒🍶如果唔怕用app 註冊再每次login先斟到清酒可以去試一試喔!分別有三種口感 每種口感有三款味道揀😜
2022-01-29 100 浏览
🔥🔥《三代目》[@sofood_sogood_sochill]⬅️喜歡及支持請follow🤗北角,一個好多好嘢食,又好繁忙嘅一個區域。小編走到去港運城覓食,發現好多食店,其中一間叫三代目,呀大人喜歡日本菜,尤其菜式手工精緻的居酒屋🏮,咦!比佢見到清酒🍶放題Tim… 已經衝左入去😂🤣😅。➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔳 清酒🍶放題 HK$188@▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️呢個清酒🍶放題好鬼抵🤩🥳!HK$188@位 9⃣️0⃣️分鐘任飲🍶!客人可以用自己挑選嘅清酒杯,走去清酒自助機前嘟QR Code ,就可以從薰、爽、醇3⃣️款口感 9⃣️種不同清酒🍶中試酒,任酌任飲😝。自助機每次出酒30ml,9⃣️款味道包含不同層次的果香、花香、熟米香、旨味等,濃淡相宜😝🥳,呷住清酒🍶吹水談心,So Relaxing 😌💆🏻‍♀️!🔳 三盛燒肉丼 HK$108▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️所謂三盛,即🔸煙燻雞🐥、🔸五花腩🐷和🔸牛舌🐮。三盛足足舖滿了一個大湯碗的飯面,場面墟冚😍🤩!煙燻雞🐥醃料夠味,煙燻味剛剛好,雞肉肉質嫩滑Juicy😝😍!五花腩🐷 脂油分佈平均,而且烤得腩汁好香好香🥰🤩!外脆內軟糯🥳😋,送多碗白飯🍚都仲得😋👍🏻!
🔥🔥
《三代目》

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰

🔳 清酒🍶放題 HK$188@

🔳 三盛燒肉丼 HK$108

🔳 鹽燒牛舌丼 HK$98
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
出住煙🔥咁登埸🤩!超多牛舌,烤牛舌的黑椒味好出好香🥳😋!質地夠嫩兼爽口,完全唔老,咬落零殘渣😂👍🏻。
佢嘅牛舌係擺盤後再用明火加燒的🔥,所以送到客人枱上特別香烤味😍,配飯醬汁亦超香甜,提昇食慾😋!

🔳 吉列牡蠣🦪 HK$72
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
脆卜卜熱辣辣而且大大隻!一份有4⃣️隻吉列牡蠣🦪,咬落超多蠔汁四方八面湧入口😍🤩👍🏻!正到不得之了🥳!

🔳 海之天婦羅🍤 HK$118
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
天婦羅🍤 炸得夠香夠脆!份量不少!
有原隻大蝦🦐、鯛魚🐟、黑松露帶子、墨魚🦑和紫蘇葉☘️。
墨魚🦑非常厚肉😋,爽口又綿軟😍👍🏻,做天婦羅一絕!
原隻蝦🦐天婦羅,因為炸得脆口,所以可以全隻食,蝦🦐頭超鮮香多膏味道濃😋🥳!
紫蘇葉用天婦羅🍤製法處理,原來好夾👍🏻,紫蘇葉獨有嘅鮮青香味又可以平衡油炸嘅膩口😍👍🏻,口感特別👍🏻!

🔳 黑糖鮮薑茶☕️ HK$36
🔳 綿綿巧克力🍫 HK$32
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
天氣冷,加埋呢2⃣️杯熱飲作結,暖入心房,為呢餐劃上完美句號 ♥️!

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰

🔘 三代目
🔘 北角英皇道500號港運城地下11-13號舖

#SofoodSogoodsochill #三代目 Sandame #三代目 #Sandame #日本廣島蠔 #豚骨拉麵 #湯底熬製超過10小時 #東京殿堂級拉麵 #清酒 #北角美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat

2022-01-25 87 浏览
北角真係好多好野食,今次黎到港運城嘅三代目,質素極高,仲有清酒放題,唔同食物配合唔同風格嘅sake,啱曬對食有要求嘅人🤩呢度有自助式清酒放題,絕對啱晒平時兩三個人可能飲唔晒一支, 但係又可以試晒唔同嘅清酒,仲可以配合前菜主菜唔同嘅濃度,好好玩。仲會教你清酒五部曲1. 先嚐一口美食,細心品味食物的原有味道2. 飲清水清除口中油膩感和食物的味道3. 淺嚐清酒,感受香氣口感4. 再次品嚐食物,感受清酒餘韻為食物味道帶來的微妙變化5. 再飲一口清酒,清酒味道與首次品嚐會有明顯的分別我都特登跟咗佢嘅程序做咗幾次🤭🍜紫蘇燒豚梅肉拉麵 ($98)紫蘇燒豚梅肉,小妹覺得肥瘦筋的分佈平均,口感香嫩。豚梅肉表面經炙燒,釋出油香,更加香口,配上紫蘇的香氣同清新,當然即刻要加一個清酒清除油膩感🍜燒豚肉醬油魚介拌麵 ($92)拌麵有櫻花蝦、紫洋蔥、筍絲、木魚粉和叉燒作為配菜,層次味道豐富的拌麵,加上特製醬油,非常特別。🍣 一口壽司($68)試咗新鮮海蝦海膽同炙燒牛肉, 加上紫菜的爽脆口感,一口食晒,滿足🍢雞之拼盤($98)經理話所有的串燒都係每日新鮮製作,分別有「雞之拼盤」和「牛之拼盤」,我食咗「雞之拼盤」包括

仲會教你清酒五部曲

1. 先嚐一口美食,細心品味食物的原有味道
2. 飲清水清除口中油膩感和食物的味道
3. 淺嚐清酒,感受香氣口感
4. 再次品嚐食物,感受清酒餘韻為食物味道帶來的微妙變化
5. 再飲一口清酒,清酒味道與首次品嚐會有明顯的分別

我都特登跟咗佢嘅程序做咗幾次🤭

🍜紫蘇燒豚梅肉拉麵 ($98)

🍜燒豚肉醬油魚介拌麵 ($92)

🍣 一口壽司($68)

🍢雞之拼盤($98)
經理話所有的串燒都係每日新鮮製作,分別有「雞之拼盤」和「牛之拼盤」,我食咗「雞之拼盤」包括雞胸軟骨、雞腎和雞肉京蔥串,雞肉嫩滑,多汁又夠香,是一流的下酒菜。

呢度環境乾淨而且坐得都幾舒服,放假
想同朋友屋企人落嚟飲番幾杯,冇得出國就可以有喺度試吓日本風,happyhour , 又食下串燒都幾爽架

2022-01-20 73 浏览
好味 #晚餐 分享朋友介紹我話新開的三代目居酒屋有自助式清酒放題我覺得幾有趣便同朋友來暢飲一番 😆😆清酒放題任飲 188/1位在枱上有一張清酒使用攻略我哋先掃描QR Code再登入帳戶在清酒機旁邊也有指示跟著指示便可😊三盛燒肉丼 (煙燻雞,五花肉和牛舌) $108一次過可品嚐了雞、豬、牛😋😋肉燒得很香口而嫩滑保留豐富肉汁😋辛燒豚梅肉拉麵 $98辛辣湯底惹味 豚肉肥瘦均勻不膩口😋😋海之天婦羅 (蝦,鯛魚,黑松露帶子,墨魚,紫蘇菜) $118海鮮天婦羅好正松露帶子大大粒😋😋鰻魚雙霸 $128惹味鰻魚最好送酒😋😋日本青森蘋果汁 $32巨峰蘇打 $38
好味 #晚餐 分享

再登入帳戶
在清酒機旁邊也有指示
跟著指示便可😊

三盛燒肉丼 (煙燻雞,五花肉和牛舌) $108
一次過可品嚐了雞、豬、牛😋😋
肉燒得很香口而嫩滑

惹味鰻魚最好送酒😋😋

日本青森蘋果汁 $32
巨峰蘇打 $38

2022-01-19 62 浏览
📍🇭🇰 三代目.新年來到,兩人到處逛逛,剛剛來到北角一間具有特色的日本餐廳,我們沒有特別點出名/推介食什麼,反而跟自己想食什麼的意願來隨意點餐!.一於食返個充滿賀年氣氛嘅豬手😆新一年橫財就手,豬籠入水!.📌 謹賀新年系列-原隻醬煮豚足 {HK$168}配啤酒2杯或黑松白鹿清酒1支我們最後點左Hoegaarden啤酒配入味豬手.📌 即點即燒原燒牛舌丼 {HK$98}牛舌厚身,燒得好味!😋😋.📌 迷你芝士牛肉丼 {HK$52}
📍🇭🇰 三代目
一於食返個充滿賀年氣氛嘅豬手😆
新一年橫財就手,豬籠入水!
📌 謹賀新年系列-原隻醬煮豚足 {HK$168}
配啤酒2杯或黑松白鹿清酒1支
我們最後點左Hoegaarden啤酒配入味豬手
📌 即點即燒原燒牛舌丼 {HK$98}
牛舌厚身,燒得好味!😋😋
📌 迷你芝士牛肉丼 {HK$52}
2022-01-01
2022-01-19 101 浏览
呢間新日式餐廳晚市成日都要排隊,今日lunch time 見到冇人排就去試一試!豚肩叉燒拉麵 $88一上枱見到份量嚇咗一跳,得一塊叉燒😢 同半隻蛋🥚湯底味道唔錯,飲落冇乜味精。拉麵雖然冇得選擇軟硬,不過ok嘅🤭鹽燒牛舌丼 $98呢個真係超級細碗,食幾啖已經冇晒😨 牛舌係好味嘅,半生熟燒得啱啱好,有牛香,飯入邊有少少燒牛肉汁,撈飯一流!Overall來講其實嘢食係幾好食嘅,可惜份量實在太少,自問唔算好大食嘅女仔,食完都好似冇食過嘢咁,最後仲要飲杯珍珠奶茶先夠飽。可以一試,不過個人覺得性價比低

豚肩叉燒拉麵 $88

鹽燒牛舌丼 $98