2009-07-12 24 浏览
近期駛錢駛得有點兒過份,突然發覺自己所餘無幾,真係窮到燶...所以決定搵啲又平又抵食既地方﹗第一時間就諗起三多,於是十二點幾一個去左食。去到已見到有條隊係出面,我前面有三個人,但係都係五分鐘就有位。要了一個鮮蝦雲吞豬肉丸河粉,加腩汁。來到已留意到佢唔記得同我加腩汁,有點兒失望,不過見啲伙計們全部都humhum聲咁就算啦。雲吞同豬肉丸都大粒得有點兒嚇人,味道又如何呢?每粒雲吞都有好多蝦,幾爽口的,但係全部都冇挑腸,有點兒嘔心。起初有啲擔心雲吞只係得蝦,但原來都有少少豬肉的(如果有埋蝦子更好),但仍然缺乏了點鮮味。豬肉丸不太爽口,但味道不賴,有啲令我諗起以前中學的豬肉丸哈哈。河粉都好多...多到係會痴住個碗-_-,但就切得好唔整齊同有啲粉會痴埋一齊。味道一般,但好抵食,份量又足。如果之後仲係咁窮的話,可能都會再來的...。

巨型得有點嚇人
2009-06-16 53 浏览
六月十二日(星期五)因為之前同同事steve提過三多又抵又大碗!前日他說想試試,擇日不如撞日就今日去帶他試試!千叮萬囑要早點去,否則要等位了!準時出發,去到時有位!我當然選擇了鴛鴦雲吞米加腩汁,老公要了豬肉丸雲吞河加腩汁,steve要了鵝腸牛丸米都是加腩汁!戲肉來了!雲吞當然是大大粒呢!很彈牙!未發生事之前,我仲吃得津津有味...但是惡夢來了!吃到了第二粒菜肉雲吞時,覺得有點硬,就吐了出來,原來是一隻曱由腳!應該那隻是大型的!想起也...叫店員換,但是此時,我已經再沒有胃口了...我們不會再來了!之前曾經是我的最愛,如今.....一次不潔,百次不容!
六月十二日(星期五)

千叮萬囑要早點去,否則要等位了!準時出發,去到時有位!

2009-06-12
2009-04-19 9 浏览
四月十五日(星期四)昨日吃了比較貴的lunch,今日要吃點平的去balance...自從第一次吃過三多後,我就愛上了!不只是他的價錢,而是他的質素!我特別喜歡吃菜肉雲吞!首選是鴛鴦雲吞米粉加腩汁!沒有一次令的失望!雲吞大粒,而且好吃!鮮蝦彈牙!廿三元有如此的質素,而且在中環區,難得!
四月十五日(星期四)

鴛鴦雲吞米
鵝腸牛腩米
2009-04-16
鴛鴦雲吞米
鵝腸牛腩米
2009-03-09 136 浏览
三月九日(星期一)今日的午餐終於可以再去吃三多了!我喜歡吃三多,一來價錢便宜,二來雲吞大大粒!用料十足lunch時間來一定要排隊呢,今次等了一會就有位了,坐了個比較偏僻的座位,才沒有被趕走的壓力,不用多說我一定要菜肉雲吞鮮蝦雲吞米粉,今次醒目點加腩汁,老公要了鵝腸牛腩河粉不出一會就有食物了,雙拼雲吞大大粒,各有三粒,而且蝦仍然彈牙,菜肉雲吞都鮮味,菜比較多,很健康!而且加上了腩汁,令整碗米粉生色不少老公的鵝腸牛腩河粉都不錯,不過牛腩比較少,只有兩件,不過都很香入味,很稔!鵝腸就飳得過火了,很稔!最後還加了炸鯪魚球,新鮮炸的,份外的脆,不過小心燙口呀!!
三月九日(星期一)

最後還加了炸鯪魚球,新鮮炸的,份外的脆,不過小心燙口呀!!
鵝腸牛腩河
雙拼雲吞米
炸鯪魚球
2009-03-09
鵝腸牛腩河
雙拼雲吞米
炸鯪魚球
2009-01-31 15 浏览
一月三十日(星期五)同老公仔想試三多,昨日有同事提起,所以今日決定吃個午餐!排隊時遇見同事們,於是一起坐!原來他們都喜歡吃三多,特別是鵝腸!我叫了菜肉雲吞拼鮮蝦雲吞米粉老公要了牛丸,鮮蝦雲吞,牛腩河粉無論丸也好,雲吞也好,都十分大粒,抵食之餘,質素都好!鮮蝦彈牙,真的鮮!而菜肉雲吞都值得推介!菜與肉的份量是一半,剛好!不過米粉就最好加腩汁,因為湯底比較淡老公的牛丸都很大粒!他說整體上不錯而且十分抵食,雙拼都有每樣3粒!份量足夠!都是廿三元,三拼是廿七元中環抵食之選!
一月三十日(星期五)

我叫了菜肉雲吞拼鮮蝦雲吞米粉
老公要了牛丸,鮮蝦雲吞,牛腩河粉

老公的牛丸都很大粒!他說整體上不錯

菜肉雲吞拼鮮蝦雲吞米粉
牛丸,鮮蝦雲吞,牛腩河粉
抵吃之選
2008-09-17 15 浏览
星期二和男友在IFC百老匯買了7:45PM 看MAMMA MIA ,放工後便立即到中環,未想到食什麼,行過這間麵店,店仔細細約可以坐15-25人,在平日這個時段都有有10人左右在食,我們便入去一試,叫了一個雲吞麵、一個牛腩麵及細炸鯪魚球,14元有4大粒,雲吞麵有4大粒,牛腩好入味,鯪魚球好彈牙。下次再去開中環要再去的。
放工後便立即到中環,未想到食什麼,
行過這間麵店,店仔細細約可以坐15-25人,
在平日這個時段都有有10人左右在食,
我們便入去一試,
叫了一個雲吞麵、一個牛腩麵及細炸鯪魚球,14元有4大粒,
雲吞麵有4大粒,牛腩好入味,鯪魚球好彈牙。
下次再去開中環要再去的。
2008-08-19 17 浏览
昨日行行下街,有D肚餓,女朋友就拉左我黎呢間食。佢話朋友介紹好好食架我叫左一個菜肉雲吞牛腩河,女朋友叫左一個墨魚丸米線。另外再加一碟油菜。個菜肉雲吞算係幾驚喜下。見到一碗五六粒大大粒既雲吞,食落去菜同肉既味道剛剛好,D牛腩都算煮得夠淋,但係就唔夠味道。墨魚丸同樣好大粒。味道屬正常之作。特別一題,近排係唔同地方食過幾個通菜,呢個算係幾好味既一個,好爽口。
  • 菜肉雲吞、通菜
2008-07-25 14 浏览
18-JUL-08 6:45PM 8:15PM 先開始跳舞,又要食D野填下個肚先. 平時是但食個包就算, 今日突然唸起三多既菜肉雲吞未試過, 一放工即刻飛黎食左先~ 店內人不多. 只見有唔少人外賣生雲吞水餃. 粉麵太頂胃, 可免則免, 唸起媽媽經常推介的冬菰, 就黎個淨菜肉雲吞+冬菰 ($22) 剛好. 起初唔太明媽媽點解大讚呢間冬菰, 而家知喇! 以為加冬菰會係兩三隻, 原來都有4,5隻, 仲有一隻異形MA 菰!!好大隻啊~ D菰好厚肉, 入口又爽中帶滑, 味道好濃郁, 不錯不錯! 菜肉雲吞好似BING BONG BALL 咁大個, 菜肉比例無 50/50 都有 60/40. 而家D肉咁貴, 佢都算捨得喇. 而且食落唔覺有肥肉, 感覺健康, FIT 晒我~ 食畢, 漸漸感到師傅到.........超渴! 下次再試還是買生料回家算~~
18-JUL-08 6:45PM

BING BONG 雲吞
50/50 菜肉比例
  • 菜肉雲吞
  • 冬菰
Jun 18, 2008 DINNER Before going to gym, I decided to have something light first and I chose "Sam Tor". I ordered "冬菇+菜肉雲吞"... as you may noticed from other's comments regarding the dumplings ... yes, that's great!! Also, the mushroom are so juicy that you shouldn't miss it. What a lovely start for a workout!!!P.S.: I don't mention the service cos' it's nothing special.
Jun 18, 2008 DINNER

• 冬菇
  • 菜肉雲吞
2008-06-18 3 浏览
開始食三多,係一年前的事. 但因為舖細, 等位麻煩, 所以通常都係叫外賣. 有好多野好食, 多人的話不妨叫多d野share. 今日我地5個人叫左:1.) 淨雲吞- 大粒多蝦, 好爽口, 必試2) 淨菜肉雲吞- 我冇食, 因為我一向唔食芫茜. 不過同事話勁好食, 仲好食過雲吞喎3) 淨水餃- 超大粒呀, 內面好多料, 蝦都多, 同雲吞一樣咁爽口4)白灼豬潤- 豬潤我唔係成日食, 但係見佢個樣咁新鮮, 都忍唔住食左兩舊, 鍾意佢夠"潤"呀. 5) 白灼鵝腸- 最鍾意食佢地的鵝腸, 洗得好白淨, 簡簡單單的白灼煮法令鵝腸的鮮味發揮得淋漓盡致, 本人推介, 一定要試.6) 炸鯪魚球- 三多難得一見的惹味小食. 鯪魚球打得好好, 炸完之後好彈牙, 一打開就香到成個office都係7) 通菜要於中環立足, 食店一定要有招牌菜頂住. 三多的雲吞水餃同白灼小食特別出色, 而且好exclusive, 難怪日日都排哂長龍.

1.) 淨雲吞
- 大粒多蝦, 好爽口, 必試
2) 淨菜肉雲吞
3) 淨水餃
- 超大粒呀, 內面好多料, 蝦都多, 同雲吞一樣咁爽口
4)白灼豬潤
5) 白灼鵝腸
6) 炸鯪魚球
7) 通菜

2008-05-28 24 浏览
人多 - 中午麵檔大排隊狂所不免, 三多位置比較好, 食客不會久坐, 來也匆匆, 去也匆匆, 人龍Move得好快, 但未見其縮短.蝦多 - 雲吞一樣., 有三隻蝦, 份量十足雲吞多 - 一碗麵, 四粒雲吞, 仲要大大粒, 香口好食.我對三多的註釋就是這三多. 服務, 門口管理人龍同外賣的哥仔好快手, 邊出外賣, 邊做人流控制. 果然, 經驗足..

蝦多 - 雲吞一樣., 有三隻蝦, 份量十足

雲吞多 - 一碗麵, 四粒雲吞, 仲要大大粒, 香口好食.

2008-05-13 211 浏览
炸醬撈麵--炸醬唔香唔濃唔好食,麵爽不過超重鹼水,好唔健康
炸醬撈麵--炸醬唔香唔濃唔好食,麵爽不過超重鹼水,好唔健康
2008-03-14 82 浏览
mar 12, 08,友人帶我嚟呢度lunch,叫咗 : 1) 菜肉雲吞麵-1碗5粒,大粒,皮薄,足料,有少少芫茜味,幾香,不錯2) 鵝腸麵-我同友人嚟個交換生計劃,自變雙拼……單拼價$$$,雙料享受-d鵝腸本身味淡,所以店員特別奉上辣椒豉油1碗,不過唔啱我。腍同有d彈性-淨喺知道好多人叫鵝腸嘜,鵝腸物,所以我又跟,見同枱有個客叫鵝腸xx撈麵,有蠔油喺面,應該會幾好味,下次可以試吓-個麵嘅質感都唔彈,1般 3) 炸鯪魚球(細)-1碟4粒,附+蜆介醬-都幾大粒吓-足料,都實在,入口唔會覺得粉-蜆介醬有鮮味,只喺小鹹-不錯
mar 12, 08,友人帶我嚟呢度lunch,叫咗 :

1) 菜肉雲吞麵
-1碗5粒,大粒,皮薄,足料,有少少芫茜味,幾香,不錯

2) 鵝腸麵
-個麵嘅質感都唔彈,1般

3) 炸鯪魚球(細)
-1碟4粒,附+蜆介醬
-都幾大粒吓
-足料,都實在,入口唔會覺得粉
-蜆介醬有鮮味,只喺小鹹
-不錯
2008-01-21 53 浏览
20080112中環地段,這樣的價錢已經難尋,一碗面加飲品18元,再加6元就有油菜,即使是週末的下午茶時段,也旺場到要排隊。簡單一碗鮮蝦雲吞面,雲吞不是散尾,但十分足料,內有小蝦仁六七枚之多,而且與豬肉的份量比例在六四左右,最合心意。蝦仁頗鮮甜,沒什麼雪味。面底只屬一般,過得去罷了。同場加映的油菜是意外之喜,新鮮爽甜得很,比許多面家都來得優勝。更令人喜歡的是,侍應很有人情味,與大家有講有笑,和熟客更是好傾。可能時間晚了,柏葉鵝腸一類已經沽清,或許真是浪得虛名,下次要再來試試。
20080112

2007-12-19 63 浏览
今日終於試埋個豬潤黑柏葉腩汁撈麵,整體而言其實唔係咁ok...豬潤-唔錯,唔"鞋"仲幾爽...黑柏葉-普普通通,有d"韌"而且無乜味...腩汁撈麵-d麵超重梘水味,而且d腩汁好少,根本無辦法撈得匀,乾"哽"個梘水麵好難頂,所以個麵食到一半就放棄了,但係d腩汁是不錯的...整體黎講可以話唔係咁ok的,而且仲要唔係平,所以叫做試過就算...*_*中環還有更多好野食

豬潤-唔錯,唔"鞋"仲幾爽...
黑柏葉-普普通通,有d"韌"而且無乜味...