2013-10-15 826 浏览
每日lunch time三多門口都會大排長龍,原因不外乎好食+抵食!最愛三多的菜肉雲吞和冬菇!菜肉雲吞大大粒好足料。冬菇好大隻,juicy到爆!三多麵食絕對是中環的抵食之選
每日lunch time三多門口都會大排長龍,
原因不外乎好食+抵食!
最愛三多的菜肉雲吞和冬菇!
菜肉雲吞大大粒好足料。
冬菇好大隻,juicy到爆!

三多麵食絕對是中環的抵食之選
2013-10-10
三多是中環區內名店,這是繼沾仔記外我最喜歡的一間雲呑麵店。這間雲呑麵應該在中環很受打工仔歡迎,基本上十一點九開始,你想食就要乖乖排隊,那條人龍基本上你從石板街一落皇后大道中就會見到。不過,這間鋪頭也實在處理得宜,人客和伙計也是迅速,而伙計更加是有禮,特別是收銀的姐姐和在鋪頭外面安排外賣和walk in 入座的哥哥仔特別是禮貌大使,就算人幾多或情況幾亂也處變不驚,絕對讚好。這突然令我想起佐敦一間長期排隊長期多人而且其伙計態度顯赫有名的某餐廳,然後再想起別人都覺得這裡員工的更"迅速"而讚賞,就算態度幾唔友善幾唔禮貌都接受仲要話這是風格,有時香港人double standard 個種盲目同堅持實在令人摸不著頭腦。說真這裡的人有禮貌又迅速,為什麼又無人欣賞呢。放心,你在這裡有支持者了。我今天打電話去叫外賣,水蛇春咁長那電話邊的收銀姐姐也循循善誘地重複我的選擇,以防錯單,其實從電話邊聽他們是很忙的,但他們也實在提供到好的服務態度,相比那些自命不凡好似唔駛做咁既店鋪,這裡實是抵讚,所以坦白講對於南半球的牛奶公司,我真係不敢恭維。說快靚正這裡絕不輸蝕,而且還是服務一百分。我今天叫了雲呑冬菇麵加腩汁。

說快靚正這裡絕不輸蝕,而且還是服務一百分。

我今天叫了雲呑冬菇麵加腩汁。這裡兩樣最得意的食品。雲呑有散尾,大大粒的程度對比我最愛沾仔有過之而無不及。裡面的豬肉和蝦很均衡,蝦大大粒,每粒雲呑大概都有三至四隻蝦,味道很鮮,加上吸收了湯的鮮美,一流。順便一提,這裡的菜肉雲呑也很有名,不要錯過。
雲呑冬菇麵
冬菇也是心機之作,很入味,應該是事前用類似上湯,蠔油等配料去炆過,入味無比。這些配合爽而彈牙的麵,幾十蚊一碗實在是抵的窮風流,再加腩汁就如再加上幽雅的風骨,實在是中環數一數二的傑作。
炸鯪魚球
另外我們點了炸鯪魚球,區內最有名的是羅富記。本身我也是很喜歡的,不過,當吃過這個之後,實在是驚為天人。那個份量非常大粒,而且裡面有一些髮菜,好正,與羅富記所謂最好有距離,爽口彈牙的炸鯪魚球,皮脆肉鮮又大粒有口感,一推再推。

腐乳通菜是我夏天必點的食物,這裡的通菜不只是腐乳這樣簡單,他們的通菜加了一點辣椒油,在腐乳的那個性上再加點辣,好不容易就將我的舌頭攻佔了。
腐乳通菜
其實,我喜歡的沾仔記和它是同樣的style, 賣的也是差不多的食品,不過好的是它的種類夠多,我認為其質素也直迫沾仔,而且其那種快靚正的好服務態度是值得嘉許的,那南半球國家的奶公司,你可以學習效法一下別人的服務,不是好吃便足夠的。

三多,希望有一天你得到的肯定多於這篇食家寂寂無名的樹熊意見吧。
2013-09-10
外卖自取
雲呑冬菇麵
炸鯪魚球
腐乳通菜
2013-08-30 535 浏览
聽女朋友講過中環有間食豬潤麵好好食,一直都想試,咁O岩果日早收工,立即接埋佢一齊去中環搵三多 (之前一直以為係三哥 -﹏-")去到大約八點,人唔太多,可能因為就收鋪既緣故....所以我地立即點左1份雞翼,1碗豬潤云吞麵, 1個鵝腸撈麵外脆內嫩, 唔會好似某d茶餐廳咁炸到乾晒身,有水準!之後係主打豬潤云吞麵, 好感動!! 好耐未食過彈牙既豬潤...會做豬潤既地方少,做得好既更加少,鐘意既朋友一定要黎試試. 至於云吞就無咩特別,勝在份量十足, 好大粒最後係,  鵝腸非常爽口, 份量十足, 而撈麵更加係有點太多...最後雖然食唔晒, 但總結都係水準以上既!我估三多其中一多肯定係份量多!=P

炸雞翼
外脆內嫩, 唔會好似某d茶餐廳咁炸到乾晒身,有水準!

豬潤云吞麵
最後係
鵝腸撈麵

我估三多其中一多肯定係份量多!=P
题外话/补充资料: 閒日準時收20:30架!
2013-08-23
炸雞翼
豬潤云吞麵
鵝腸撈麵
2013-08-19 788 浏览
不少傳統知名食店鋪伙記的態度都不好,這間也不例外。三多以麵食出名,「乒乓波」大大粒的雲吞和鯪魚球成了它的招牌,不少人慕名而來。我試過它的雲呑麵,不外如是,大大粒的雲吞,裡面有四、五隻蝦,用的是冷藏的,而且沒甚麼蝦味。雖然看起來很「抵吃」,但並不值得大肆吹噓。不過,它的撈麵又是另一回事。三多雲吞撈麵這盒外賣三多雲吞撈麵的確大盒,用的不是湯麵毫無蝦味的雲吞,而是菜肉雲吞,大大粒,而且味道不錯。撈麵的質地不錯,沒有甚麼「鹼水味」,彈牙爽口,吃之前醮一點蠔油,然後浸一浸清湯,口感一流。
2082 浏览
菜肉雲吞撈麵
三多雲吞撈麵
2013-07-10
5 分钟 (外卖自取)
菜肉雲吞撈麵
2013-07-26 276 浏览
當日下午要入赤柱~所以就揀左公司附近ge 三多黎食la~我諗都唔諗揀左鮮蝦雲吞!!!8/10好大碗! 有成4粒雲吞!!!!($26)味道好鮮~~個老闆(我估係) 勁有禮貌~very good~ 其實只要多一分禮貌, 客人回頭率就會多一分~平日lunch time 都有好多人食ga~~~題外話: 當日有個女食客同個收銀講佢無晒現金港幣, 得人民幣, 同佢講俾住佢先, 個收銀都無黑面都照收~Thumb up!
當日下午要入赤柱~
所以就揀左公司附近ge 三多黎食la~
我諗都唔諗揀左鮮蝦雲吞!!!
8/10
好大碗! 有成4粒雲吞!!!!
($26)
味道好鮮~~

個老闆(我估係) 勁有禮貌~
very good~
其實只要多一分禮貌, 客人回頭率就會多一分~
平日lunch time 都有好多人食ga~~~

Thumb up!
2013-07-14 184 浏览
人在中環,想食平野都仲有好多選擇,但係要注意係平野一定勁多人排隊為左避開人流,行入一點,近上環有這間麵食,食雲吞麵O個類由於唔想食有湯既野,就食個撈米線,個汁味道是腩汁來,但淡口.材料也沒什麼特別,但係冬茹好大舊,墨丸份量十足,黑柏菜無煮過龍,仲有一點爽口,鵝腸肥滕滕但無味.由始感受到這店係以平,抵食作招來.用來填肚最合適

為左避開人流,行入一點,近上環有這間麵食,食雲吞麵O個類
2012-09-11
午餐
2012-12-28 125 浏览
十二月十九日(星期三)三多,曾幾何時在舊鋪時也不時會拉隊去幫襯它那又大又美味的菜肉雲吞真令一眾同事們愛不釋手可是,自從一次吃菜肉雲吞加料事件(蟑螂腳)後,自此就沒再光顧事別數年,三多仍在,架架妹也走出陰霾,決定再闖與多年前一樣,午飯時段人龍長長的,不過流轉快,加上只有我們倆,等十多分鐘就有位了事後的第一次還是不點菜肉雲吞為妙雲吞大大粒,蝦肉彈牙爽口,也再沒有加料了鯪魚球甚有彈性,也沒有討厭的魚腥味唯獨米線仍覺煮得不熟透,吃落有點韌口架架仔一向喜歡這裡的鵝腸和豬肉丸河粉順理成章,他的雙併也就是這兩款餸料鵝腸毫不吝嗇,份量甚多,質感十分爽口,還帶一點羶豬肉丸味香彈牙,十分爽口,也很不錯河粉,還是可以接受的連加蒽的要求也做到了,十分讚!架架妹總算能夠走出陰霾,必再來!
十二月十九日(星期三)

三多,曾幾何時在舊鋪時也不時會拉隊去幫襯
它那又大又美味的菜肉雲吞真令一眾同事們愛不釋手

事別數年,三多仍在,架架妹也走出陰霾,決定再闖
雲吞鯪魚球米粉
事後的第一次還是不點菜肉雲吞為妙
雲吞大大粒,蝦肉彈牙爽口,也再沒有加料了
鯪魚球甚有彈性,也沒有討厭的魚腥味
唯獨米線仍覺煮得不熟透,吃落有點韌口
鵝腸豬肉丸河
架架仔一向喜歡這裡的鵝腸和豬肉丸河粉
順理成章,他的雙併也就是這兩款餸料
鵝腸毫不吝嗇,份量甚多,質感十分爽口,還帶一點羶
豬肉丸味香彈牙,十分爽口,也很不錯
河粉,還是可以接受的
連加蒽的要求也做到了,十分讚!

架架妹總算能夠走出陰霾,必再來!

2012-12-19
雲吞鯪魚球米粉
鵝腸豬肉丸河
2012-11-09 78 浏览
三多...應該是大部分中環上班族的食店吧!! 因為平好又好味!!我知道好多人都會食鵝腸,不過我最鐘意食三多o既雲吞!! 有菜肉雲吞同鮮蝦雲吞,每次都好難揀因為兩種都好好味!!三多雲吞大大粒(大約有三粒金莎咁大),足料而且材料好新鮮!! 每食一啖都好有滿足感!!每碗雲吞麵都有四粒大大粒雲吞麵,所以一定夠飽!!個人認為三多雲吞好味過其他中環其他勁出名雲吞麵...例如麥x記/沾x記!! 而且價錢平大家都去試下啦!!
每碗雲吞麵都有四粒大大粒雲吞麵,所以一定夠飽!!

题外话/补充资料: 除左雲吞麵,三多o既熱檸蜜都好好飲!! 唔使額外加錢!!
2012-11-05
  • 菜肉雲吞、鮮蝦雲吞
有朋友想到中環行 H & M,相約我一起去! 但是,她不想食得太貴!因此,我建議到 <三多麵食> 食粉麵!貪這裡價錢夠大眾化!廿幾 $ 已有交易!在中環區來說,已經相當抵食!鮮蝦雲吞 + 菜肉雲吞 米粉 (加腩汁) $29鮮蝦雲吞蝦肉多亦算新鮮,啖啖肉食落極之滿足! 更充滿鮮甜味又夠彈牙! 可惜,加送蝦腸, 感覺不太衛生!菜肉雲吞白菜與豬肉比例均勻! 富肉香之餘,白菜吸收油份,食起來感覺不太油膩!互補長短!來得正好!聽說河粉較油膩,還是叫米粉較健康一點! 這裡用上幼身米粉,滑溜易入口,亦有點米香!份量幾多,更為飽肚!加腩汁後,味道更具層次感!不用$30 攪掂晚餐,確實超值!
有朋友想到中環行 H & M,相約我一起去!

價錢夠大眾化!廿幾 $ 已有交易!
鮮蝦雲吞 + 菜肉雲吞 米粉 (加腩汁) $29
鮮蝦雲吞蝦肉多亦算新鮮,啖啖肉食落極之滿足!
更充滿鮮甜味又夠彈牙!
可惜,加送蝦腸, 感覺不太衛生!

菜肉雲吞白菜與豬肉比例均勻!

聽說河粉較油膩,還是叫米粉較健康一點!
加腩汁後,味道更具層次感!
鮮蝦雲吞+菜肉雲吞米粉 (加腩汁) 加腩汁後,味道更具層次感!
鮮蝦雲吞
蝦肉多亦算新鮮,啖啖肉食落極之滿足!
菜肉雲吞
白菜與豬肉比例均勻!富肉香之餘,白菜吸收油份,食起來感覺不太油膩!
不用$30 攪掂晚餐,確實超值!

2012-05-17
價錢夠大眾化!廿幾 $ 已有交易!
鮮蝦雲吞
蝦肉多亦算新鮮,啖啖肉食落極之滿足!
2011-11-07 67 浏览
未夠鐘做facial, 仲有時間食碗麵,好懷念三多的菜肉雲呑,拼墨魚丸米,雲呑依舊大大粒,饀料實在,但墨魚丸就好腥又粉超難食,點解個廚房會唔知啲墨丸係腥而又會比客食呢?除此之外,聞倒隔離枱啲炸醬好香,下次都係食番菜肉雲呑和試炸醬麵好了!
2011-10-28
2011-09-22 79 浏览
在中環習武/舞之後,本想去有食緣買點東西的,怎知去到已經關門,既然一場來到,就去它旁邊的三多吃些東西當晚餐都好吖。其門面跟一般麵店無異,入到去沒有頭緒要吃什麼,就望望牆上的餐牌,大字招牌寫著的就對了。加上不少附近的食客都點了,就這樣來了碗菜肉雲吞 ($23) ,再想多吃一點蔬菜,點多個芥蘭全走 ($14)。先說油菜,喔,不是,沒有油嘛,芥蘭條條都非常之粗壯嫩綠,粗纖維不算太多,清甜好吃。菜肉雲吞又難怪多人吃的,一碗有淨雲吞約 8 隻,每粒都大如乒乓球,皮薄餡多,菜切得相當細,比例上還是蠻多的,絞豬肉帶著少少好嚼頭的肉筋,增添爽口感,又有少少肥肉所以還是很有肉汁。加上大運動量後肚子餓,不一會便吃光!相信這裡和中環其他粉麵店一般,午市都是非常旺場的吧,事實上到上晚上,還有不少上班族來吃,看來是吃完之後還要回公司搏殺的,唉,香港人真辛苦。

• 菜肉雲吞
2011-05-19 68 浏览
「三多」這名字令我想起長壽電視劇《真情》叉燒炳的燒味店,所以當朋友提議到這店,我還以為是吃燒味的。我們兩人的公司離「三多」可有20分鐘路程,還好朋友Lunch Hour 比我早開始,可先過來排隊。我到場時已有多達10人的人龍,內裡很是擠迫,但在中環這可是司空見慣。朋友介紹這裡的冬菇超級巨型,我就跟著她點了一碗冬菇豬潤牛肉麵線。哇,那些冬菇真的大得有點懷疑是否基因突變,但又真的很好吃,既柔軟又鮮味。而亦豬潤牛肉同樣又多又大件,很足料。豬潤很大塊,算鮮甜,牛肉不韌。重點是辣椒豉油,辣得恰好,完全為麵線畫龍點睛。搭檯的OL們點的雲吞和墨魚丸也很大粒,好像很美味的樣子,下次要再來一試。20-30餘元的午餐,在中環算很抵食了。還有餘錢到鄰近貢茶買飲品呢~

2011-05-17
午餐
平日的下午6時, 要在中環找雲吞麵吃, 不難!剛好行到三多門口, 名氣是聽過的, 但真的未試過, 入內一試!叫了碗鮮蝦雲吞麵, 賣相不錯, 湯底不及麥奀的鮮味那麼濃, 但還算不俗; 麵條算彈牙,不太覺有鹼水味; 而雲吞卻如兵乓波那麼大, 一咬下去, 居然有3隻蝦, 雖然蝦沒有清去蝦腸, 但還算新鮮, 大件夾抵食! 香港的麵舖去得多, 特別覺得這家的伙記不一樣, 我見到的樓面都是阿姐, 很客氣及有禮, 叫廚房落單時說話也很小小聲,不像一般的食店非常嘈吵, 她們空閒時聊天也是很低音量, 難得的是連廚房出來問食客外帶要否加木筷子時都是很小聲友善, 加上樓面的天花是掛黃燈, 感覺有點回到自己的客廳, 非常親切!

2011-04-13
  • 雲吞; 牛栢葉; 辣椒油
2011-03-23 56 浏览
男朋友專誠黎搵我食lunch, 就食間未食過ga la幾多人食, 要等位, 當然都要搭枱我地一個要雲吞麵, 一個要菜肉雲吞米兩個都好快黎! 我覺得份量都ok, 但男朋友就唔夠飽la男朋友覺得個麵幾好食, 但兩款雲吞都無咩特別, 哈, 我啱啱調轉wor, 我覺得個麵底麻麻, 唔彈牙! 反而雲吞真係幾好食, 兩款既皮都幾薄, 餡多! 味道方面我覺得雲吞好食d,但菜肉雲吞既用料就新鮮d 呢兩款雲吞既size都好巨型 – 大過乒乓波!!! 無聊既我四圍望, 發覺佢其他食物好似墨魚丸, 鯪魚球, 炸雲吞既size都係大大舊! 係正常既一倍!不過個麵都幾重味精, 食完有d口渴~ 同埋唔係太鍾意佢地既service, d人有d寸overall, 男朋友覺得麻麻, 但我覺得都唔錯呀, 可能因為可以同男朋友一齊食lunch已經好滿足什麼都變得好吃了
男朋友專誠黎搵我食lunch, 就食間未食過ga la

幾多人食, 要等位, 當然都要搭枱

我地一個要雲吞麵, 一個要菜肉雲吞米

兩個都好快黎! 我覺得份量都ok, 但男朋友就唔夠飽la

2011-03-09 70 浏览
因為要去中旅社.. 近近地又黎到三多了!自從上次唔知菜肉雲吞咁出名而錯失機會今次梗係補返啦!菜肉雲吞+炸醫麵+可樂真係好鬼大粒多餡又夠味囉不過今次好唔like 個阿嬋人地都未食晒d 野又想搶走我個碗..嬲到丫...同埋今次佢上o左個麵.. 定成兩分中先黎個湯..雖然炸醫撈都好味.. 但我都係鍾喜落返少少湯囉...anyway~菜肉同鮮蝦都好味 =)ps.原來幾個英文字加埋係等於不雅.. 唔好意思呀編輯
因為要去中旅社.. 近近地又黎到三多了!
自從上次唔知菜肉雲吞咁出名而錯失機會
今次梗係補返啦!
菜肉雲吞+炸醫麵+可樂
真係好鬼大粒多餡又夠味囉
不過今次好唔like 個阿嬋
人地都未食晒d 野又想搶走我個碗..
嬲到丫...

同埋今次佢上o左個麵.. 定成兩分中先黎個湯..
雖然炸醫撈都好味.. 但我都係鍾喜落返少少湯囉...
anyway~菜肉同鮮蝦都好味
=)