2023-05-10 1455 浏览
下班回家想飽餐一頓,收工前一刻醒起三希樓。今次再去,店內依舊高朋滿座,無論是上班族、小家庭日常用餐都非常適合。今次夜晚再嚟食,餐廳環境好大好寬敞設計好坐得又舒服😌由咕嚕肉的酸甜滋味,開啟今晚味蕾旅程。呢個真喺好好味完全鎖住肉汁,咬下去才滲出香濃肉汁入口滋味無窮🥰三希樓招牌炒飯融揉精湛中式火侯技藝,濃郁蛋香、粒粒分明。乾鍋豬大腸,第一口咬下去肉汁香濃,提升整體層次,順口濃郁讓人口齒留香。青椒清香魚🐟調味恰到好處,口感卻清爽不膩,滿足饕客們的嘗鮮魚食慾。三椒豬手奇巧無比的滋味,滿足熱愛大口吃豬手的你。麻辣口水雞非常銷魂,濃郁香氣令人久久難忘,其他地方複製不到出來。馳名樟茶鴨真係皮脆肉嫩、百吃不膩🤤師傅手藝精湛,細緻的口感給人一種優雅溫潤的味覺享受。瓦罉焗胡椒海蝦🍤香氣逼人、海蝦的軟嫩肉質在口中蔓延。水煮滑牛肉🐄完美展現火喉的拿捏,肉質同樣非常鮮嫩,微辣口感讓人意猶未盡。成餐飯食到好飽又好開心,上菜好快,質素以價錢黎講係高質嘅,推薦一試!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
設計好坐得又舒服😌
瓦罉焗胡椒海蝦🍤香氣逼人、海蝦的軟嫩肉質在口中蔓延。

2023-05-08 1079 浏览
朋友生日,約咗一大班去利舞台廣場17樓嘅《三希樓》食晚餐慶祝!餐廳已川菜為主,食物又辣又惹味!我哋叫咗七道菜❤️野山椒泡鳳爪,呢個泡椒鳳爪微微嘅辣味,因為凍盤食落去好清涼,鳳爪的筋部都入晒未,好好食!❤️咕嚕肉,酸酸甜甜嘅咕嚕肉食落去好開胃,大廚炸到外面香脆,入邊肌肉充滿肉汁,同酸酸甜甜嘅醬汁非常夾!❤️麻辣口水雞,呢碟口水雞麻辣味超足夠,雞肉嫩滑,肉味濃郁,每一件雞都被凍咗嘅雞油啫喱包住,好推介大家食!❤️青椒清香魚,呢鍋雪白嘅青椒清香魚,入邊有魚片筍片同埋麵條,睇落去好似好清淡,但係食落口有好香嘅花椒味,食材嘅配搭非常好!❤️三椒豬手,三椒分別有青辣椒,紅辣椒同埋花椒,就咁聽到三種椒都已經覺得又香又辣又惹味,用佢嚟炒充滿骨膠原嘅豬手,真係一流!❤️乾鍋豬大腸,鍾意食豬大腸嘅人一定唔可以錯過呢道菜!豬大腸洗得好乾淨,所以好放心食。辣椒辣椒同洋蔥一齊炒,非常香。大腸炸到香脆,真心好味😋
朋友生日,約咗一大班去利舞台廣場17樓嘅
2023-05-08 975 浏览
今次去到位於銅鑼灣嘅一間餐廳,真係食到大滿足!😆首先試嘅係麻辣豆乾絲同涼拌海蜇雲耳,兩款菜式都好開胃,豆乾絲帶有微辣味道,令人食欲大增,而涼拌海蜇雲耳則有少少酸辣滋味,好清新。🌱接下來,嚐了瓦罉焗胡椒海蝦同招牌燒賣皇,味道都好正,焗胡椒海蝦夠鮮甜、香辣,燒賣皇彈牙多汁,真係好味道!😇更加要推介嘅係乾鍋豬大腸同黑松露野菌水餃,乾鍋豬大腸夠香口,大腸腍滑而豬肉有啲甜味,同埋黑松露野菌水餃有帶少少松露香味,蒸熟後餃皮夠薄、餡料夠多,令我食完都想再食多一個!🤭整個餐廳都好舒適,服務好親切同細心,係個好舒服嘅用餐體驗。🥰
🥎馳名樟茶鴨🎖,鴨肉非常之嫩滑 ,鴨肉份量不少,鴨皮微微滲出鴨油香。🥎青椒清香魚🎖,辣到適中,加咗少酸菜非常之開胃。🥎麻辣口水雞🎖,雞肉好之嫰滑,熟透度剛剛好,麻辣醬汁沾滿在雞皮上。🥎咕嚕肉🎖,份量適中,咕嚕顏色 天然,菠蘿酸酸甜甜,豬肉炸到剛剛好脆, 醬汁又剛剛好掛上。師父嘅烹調技術非常高!🥎夫妻肺片🎖,配料幾多!,每一個配料都嫰滑。🥎麻辣豆乾絲🎖okay wo ! 土豆爽脆,又香口。
🥎青椒清香魚🎖,辣到適中,加咗少酸菜非常之開胃。
🥎夫妻肺片🎖,配料幾多!,每一個配料都嫰滑。
🥎麻辣豆乾絲🎖okay wo ! 土豆爽脆,又香口。
上星期五係媽咪生日,媽咪同爹哋都唔鍾意食西餐多數都係想食傳統中式餐廳,我就發現咗呢一間銅鑼灣嘅三希樓,質素好似幾唔錯,就帶咗佢哋嚟食飯慶祝🥳。🌟麻辣口水雞:食到又麻又辣嘅口水雞真係太滿足,雞肉仲要滑到不得了!🌟瓦罉焗胡椒海蝦: 胡椒香味十足,香得嚟有少少辣,海蝦大隻又新鮮!🌟咕嚕肉:酸酸甜甜嘅咕嚕肉,最愛必食小菜之一。🌟野山椒泡鳳爪: 泡椒鳳爪好有嚼口,仲越食越辣!🌟三椒豬手: 三椒就係青椒辣椒同花椒去炒,三種椒加埋辣味刺激,豬手食落都好煙靭,超級有咬口。🌟涼拌海蜇雲耳:涼拌小食嘅首選,食完好開胃。🌟夫妻肺片:夫妻肺片切到薄薄一片,特別入味,又夠麻又夠辣。🌟麻辣豆乾絲:酸酸辣辣嘅土豆乾絲,清爽可口又美味。整體嚟講,佢哋嘅食物我哋都好滿意,味道口味都好啱媽咪心水添😍真係冇揀錯!
🌟咕嚕肉:酸酸甜甜嘅咕嚕肉,最愛必食小菜之一。
🌟野山椒泡鳳爪: 泡椒鳳爪好有嚼口,仲越食越辣!
🌟涼拌海蜇雲耳:涼拌小食嘅首選,食完好開胃。
🌟夫妻肺片:夫妻肺片切到薄薄一片,特別入味,又夠麻又夠辣。
🌟麻辣豆乾絲:酸酸辣辣嘅土豆乾絲,清爽可口又美味。

2023-05-03 548 浏览
好耐冇去三希樓到食飯,真係好掛住佢嘅小菜。呢個時候當然要約齊班friend  去刷餐勁嘅😍😍一坐底就叫咗涼菜先,我地揀左夫妻肺片同麻辣豆乾絲!夫妻肺片 - 🐮牛肉同牛內臟都切到好薄。一啖一塊,加埋少少麻辣汁🌶️,非常惹味!麻辣豆乾絲 - 🫘豆乾有好香嘅黃豆味,同麻辣嘅味道配搭得啱啱好。正👍🏻主菜就叫左馳名樟茶鴨,青椒清香魚同同水煮滑牛肉!馳名樟茶鴨 - 🦆肉質軟腍,一啲都唔韌,加埋特製嘅醬汁🫙一齊食。味道非常正宗。值得推薦!青椒清香魚 - 🫑青椒味好濃郁,但完全冇覆蓋個魚🐠嘅鮮味。好正呀!水煮滑牛肉 - 睇到咁多辣椒🌶️已經流晒口水!🐮牛肉味好重,同花椒同麻辣一齊嘅味道簡直冇得頂!我超鍾意❤️我地仲叫咗啲點心,分別係叉燒包,牛肚同棗茸千層糕!叉燒包 - 🐷叉燒包大大隻,非常足料!啱啱蒸熟拎出嚟,大家一定要趁熱食🔥!牛肚 - 🐮牛肚醃得好入味,仲要一啲都唔韌。好味!棗茸千層糕 - 味道唔算好甜,有好香嘅🌴紅棗味。用呢個甜品黎做結尾,真係冇得輸!👍🏻
一坐底就叫咗涼菜先,我地揀左夫妻肺片同麻辣豆乾絲!

主菜就叫左馳名樟茶鴨,青椒清香魚同同水煮滑牛肉!

我地仲叫咗啲點心,分別係叉燒包,牛肚同棗茸千層糕!

牛肚 - 🐮牛肚醃得好入味,仲要一啲都唔韌。好味!

2023-05-03 531 浏览
前幾日去咗銅鑼灣三希樓食飯,好想同大家分享吓佢哋有啲咩好嘢食🥰✨✨馳名樟茶鴨✨✨之前都未試過食呢一個樟茶鴨,估唔到味道好清新,非常香嘅茶味,而且鴨肉又夠嫩外皮又香脆,真係好出色。✨✨乾鍋豬大腸✨✨滿滿辣椒鋪喺面,再加上爽口又煙靭嘅豬大腸,呢個辣小菜真係夠邪惡。✨✨水煮滑牛肉✨✨平時多數都係食水煮魚,今次見到有水煮滑牛肉,大家都係牛肉控,所以就一定叫啦!牛肉入口嫩滑,吸收晒辣汁精華,超正!✨✨青椒清香魚✨✨呢個青椒相對冇辣椒咁辣,但係都唔可以睇小,辣味都係好夠,加上魚肉都大大片,口感都幾滑溜。
✨✨馳名樟茶鴨✨✨
✨✨乾鍋豬大腸✨✨
✨✨水煮滑牛肉✨✨
✨✨青椒清香魚✨✨
2023-05-02 438 浏览
🌟🌟終於搞掂份report, 所以Lunch要食好D。同同事係公司附近book 左呢間餐廳,我地對所有食物都好滿意,而且裝修大方得體,舒服闊落。馳名樟茶鴨呢個係最令我印象深刻,超級多送,鴨肉夠肉味,惹味鹹香。因為吸收所有食物精華嘅關係味道好出色,💯💯又不會太油膩,👍🏻👍🏻。牛肚@@@又淋又入味,入口即溶,👍🏻👍🏻口感豐富。💯💯@@@@唔會太甜/太稠,而且仲充滿香味,幾容易入口。夫妻肺片@@@以牛肉為主料,切成薄片後,與調味料混雜攪拌,,麻辣鮮香。擂沙湯丸@@@@湯丸超級大粒,好足料,內餡經過炒香所以非常香濃,甜而不膩,必食!❤️🔥❤️🔥同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,得閒有公司節慶可以book呢度 😌😌

2023-05-02 297 浏览
約咗同事一齊食晚飯,去咗銅鑼灣利舞臺廣場17樓的三希樓食川菜。餐廳食物好有水準,空間好闊落,坐得好舒服!食物質素🤤🤤🤤🤤🔥餐廳環境🌈🌈🌈🌈🌈服務態度👍👍👍👍👍✨青椒清香魚,呢高麵上枱已聞到好香,上面有一堆芫茜和辣椒,令清淡的菜式增添色彩和味道,入面有魚片,筍片和麵。魚片🐟新鮮入口即化,麵Q彈,有淡淡的椒香味。✨馳名樟茶鴨,茶味香濃樟茶鴨,鴨味同樣濃郁,鴨肉肉質細膩。呢個鴨就咁食又得,配飯食又得,用來饅頭當包食都得,同樣好味!✨三希樓招牌炒飯,炒飯有蝦肉,豬肉和香蔥一齊炒,味道非常香,大大碟好夠食,炒飯每粒飯都比醬汁包圍,非常惹味。✨咕嚕肉,酸酸甜甜嘅咕嚕肉外面香脆,入面肉汁飽滿。醬油包圍住整件肉,食落去好開胃,感覺好豐富!✨瓦罉焗胡椒海蝦呢個胡椒海蝦,精華焗晒喺呢一鍋入邊,胡椒香味和辣椒香味,香味撲鼻,蝦肉充滿胡椒味和辣椒味,而且蝦肉肉質爽口,味道鮮甜,同胡椒辣椒味都非常夾。✨三椒豬手,充滿骨膠原的豬手,同青辣椒紅辣椒和花椒一齊炒,食落去好有椒味。豬手啖啖肉,油脂豐富,同辣椒非常夾,送飯一流之選。✨麻辣豆乾絲,用醬汁、辣椒油和香蔥一齊炒,炒到非常之惹味!豆亁絲彈牙有口感,咬落去豆香味即

食物質素🤤🤤🤤🤤🔥
餐廳環境🌈🌈🌈🌈🌈
服務態度👍👍👍👍👍
✨瓦罉焗胡椒海蝦

✨麻辣豆乾絲,用醬汁、辣椒油和香蔥一齊炒,炒到非常之惹味!豆亁絲彈牙有口感,咬落去豆香味即出,又食到好香醬油味!
@咕嚕肉@😼甜甜地又酸酸地,醬汁調到好開胃,而且咕嚕肉外面層好脆好脆,裡面既肉相當嫩滑,啖啖肉好滋味😼@麻辣口水雞@😸無辣不歡!睇到有麻辣又點可能錯過,口水雞份量夠,雞肉好滑,麻辣味道好刺激,食到好爽😺@青椒清香魚@😽味道真係好清香,如果想試真啲,一定要食完呢個魚自好食麻辣,有勁香既青椒味,再加埋新鮮清香魚,味道真係好夾😽@水煮滑牛肉@🙀哇!有好多辣椒,食到好刺激,開始有食到流汗,牛肉既肉質好嫩好滑,而且仲要塊塊都咁厚,呢道菜食得好過癮,可以話食上癮🙀@馳名樟茶鴨@😸佢既色澤金紅,睇到佢外皮已經流晒口水,食到外酥內嫩仲有陣茶葉飄香,呢道菜係四川菜,係一道傳統名菜,佢做得同四川地道一樣,好正宗好鮮😸😽一家人今日來到三希樓解決晚上的晚餐,幸好唔洗排隊有位入,呢度既職員個個做野好快手,環境上既枱枱凳凳都非常整潔,睇到餐牌好厚,有好多選擇,😹我地今日食正餐,所以都點了飯同餸,食過覺得唔差,主要既餸菜都係好新鮮,獲氣夠,叫做好食,下次會再試下食點心😼好食質素🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻衛生質素🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
@咕嚕肉@
@麻辣口水雞@
@青椒清香魚@
@水煮滑牛肉@
@馳名樟茶鴨@

好食質素🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
衛生質素🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023-04-28 241 浏览
論吃👅人人都有成套心法,而我本食對食都幾講究。每次都會約埋一大班朋友,骨子裡有旺盛好奇心,叫到成枱都係,重點就是「老少咸宜」🫵🏻我雖自認並非是個重度嗜肉者🤐然而食肉配辣能帶來的感官歡愉。💟水煮滑牛肉牛肉份量非常多,肉質嫩滑。索晒辣汁非常刺激。但講到最正當然係水煮牛肉入面嘅薯粉啦!💟馳名樟茶鴨肉啲鴨肉上色好平均🤩食落唔會油💓鴨肉外層紅潤有光澤,質細嫩又帶飽滿脂肪的,每件都口齒留香。💟涼拌海蜇雲耳海蜇口感能爽溜帶咬勁,雲耳讓人口齒生津,口感甘甜美味。💟牛肚俐落片好,口感同樣軟嫩而飄散幽隱甜香💟咕嚕肉用調製蜜汁醬拌炒置入味咕嚕肉,香氣誘人💟青椒清香魚呢款青椒清香魚的確收服眾人味蕾。魚的柔嫩質地、綿密脂香與鮮度都Very Good!💟叉燒包口感鬆軟細緻越嚼越香,每個都是由師傅親手捏製而成。一口咬下真的小心會被叉燒給燙傷!

我雖自認並非是個重度嗜肉者🤐然而食肉配辣能帶來的感官歡愉。

💟水煮滑牛肉

💟馳名樟茶鴨肉

💟涼拌海蜇雲耳
海蜇口感能爽溜帶咬勁,雲耳讓人口齒生津,口感甘甜美味。

💟牛肚
俐落片好,口感同樣軟嫩而飄散幽隱甜香

💟咕嚕肉
用調製蜜汁醬拌炒置入味咕嚕肉,香氣誘人

💟青椒清香魚

💟叉燒包
2023-04-27 234 浏览
今晚約咗成班friend gathering。我哋特登揀咗location非常方便,而且座位又大又舒適嘅三希樓!最緊要係可以包房!啱晒我哋成班friend食飯吹水!😍😍呢間餐廳嘅食物全部都非常好味,但我最鍾意嘅都係以下呢幾種!麻辣類: ✔️乾鍋豬大腸 ✔️ 麻辣口水雞🐷豬大腸洗得好乾淨,完全冇膻味,而且煮得好入味,每一啖都有好香嘅花椒🫑同辣椒🌶️味。真係食舔舔脷。麻辣口水雞🐓肉質又嫩又滑,加埋秘製🌶️麻辣汁,好食到停唔到哦!小菜類: ✔️三椒豬手✔️ 咕嚕肉✔️ 瓦罉焗胡椒海蝦三椒豬手🐷香噴噴,炒得超有鑊氣!豬手又腍又好食😋,同三色椒🫑味道勁夾!咕嚕肉🐷,火喉適中,醬汁同豬肉嘅比例岩岩好,唔會因為太多汁而令到炸豬肉腍晒,非常好食!瓦罉焗胡椒海蝦🦐,廚師古法特製!🫑胡椒味滲晒入海蝦到!正!鐘意食蝦嘅朋友千祈唔好錯過哦!😚飽肚飯類: ✔️三希樓招牌炒飯超足料嘅炒飯🍚!而且炒到十分乾身,食落口味道岩岩好。推介!😍

呢間餐廳嘅食物全部都非常好味,但我最鍾意嘅都係以下呢幾種!
麻辣類: ✔️乾鍋豬大腸 ✔️ 麻辣口水雞
小菜類: ✔️三椒豬手✔️ 咕嚕肉✔️ 瓦罉焗胡椒海蝦
飽肚飯類: ✔️三希樓招牌炒飯
2023-04-27 225 浏览
講到最全面嘅中菜餐廳,一定非☑️三希樓莫屬♥️無論想食涼拌小菜,或者重口味川菜,抑或係鑊氣廣東小炒,☑️三希樓一定唔會令你失望,堪稱最強中菜餐廳🏆香麻風味〰️青椒清香魚〰️湯底清徹,魚肉無骨,方便食用♨️面頭仲有大量芫荽,令到味道更上一層樓📶涼拌川菜我會推薦〰️涼拌海蜇雲耳〰️夫妻肺片〰️麻辣豆乾絲〰️野山椒泡鳳爪〰️四款小菜味道都好正宗,加入唔同嘅香料、辣椒同調味料,味道唔會一式一樣都係嗰個汁,有誠意♥️廣東小炒點少得〰️咕嚕肉〰️大人細路都鍾意食🎶 醬汁甜酸開胃,炸豬柳脆卜卜,三色椒同菠蘿好睇又好食❣️〰️三椒豬手〰️送飯一流,豬手粒先炸,連同辣椒、青椒、紅椒爆炒,鑊氣十足🔥
放假陪爸爸媽媽飲茶,做個孝順女👧🏻❤️為咗比老人家坐得舒服,特別揀咗《三希樓》,環境開揚座位寬闊,唔洗迫住食😌🔺牛肚洗得乾淨無腥味,醬汁香濃惹味,一啲都唔韌,老人家都食得到👨🏻‍🦳🧑🏼‍🦳🔺招牌燒賣皇大大粒,個餡充滿肉汁,亦唔會滿口肥豬肉,不錯❤️🔺叉燒包熱辣辣蒸起,拎上手都出煙😆 外層鬆軟,叉燒餡甜甜鹹鹹,抵食之選🥰🔺黑松露野菌水餃晶瑩通透,水餃皮薄而有彈性,加上黑松露&野菌夠多,所以寧舍香同回味🍄🔺棗茸千層糕口感集柔軟、滑順、細緻於一身,媽媽讚不絕口🫶🏻🔺青椒清香魚魚片新鮮彈牙,竹筍片厚薄適中,夾埋魚片一齊食更清新🐟

🔺棗茸千層糕口感集柔軟、滑順、細緻於一身,媽媽讚不絕口🫶🏻
2023-04-24 252 浏览
🌀馳名樟茶鴨🌀啲鴨肉香滑嫩,加埋一啲茶味,味道非常獨特。🌀三椒豬手🌀豬手煮得好腍好入味,三種辣椒嘅味道互相輝映,好好食。🌀瓦罉焗胡椒海蝦🌀海蝦好鮮甜,胡椒嘅香氣好濃郁,同埋都到岩岩好,好好味,蝦肉唔痴殼又唔梅,very good🌀夫妻肺片🌀都好出色,肺片切得薄薄嘅,醬汁微辣,非常適合夏天食。🌀涼拌海蜇雲耳🌀亦十分清爽,海蜇同雲耳都新鮮爽脆,加上啲調味醋同芝麻油,好開胃。🌀香芒凍布甸🌀係完美嘅結局味道唔會太甜,啲芒果味道真係好香,而且好滑溜令人一試難忘。我自己覺得職員嘅服務態度真係非常之好🥰細心為我哋介紹餐牌不特止仲要好有禮貌👍🏻
🌀馳名樟茶鴨🌀
啲鴨肉香滑嫩,加埋一啲茶味,味道非常獨特。
🌀瓦罉焗胡椒海蝦🌀
🌀夫妻肺片🌀
都好出色,肺片切得薄薄嘅,醬汁微辣,非常適合夏天食。
🌀涼拌海蜇雲耳🌀
🌀香芒凍布甸🌀