銅鑼灣嘅{三才魚蛋粉麵}鋪頭小小,但長期人多,全因為佢哋嘅食物製作用心認真❤️真材實料做好每一粒丸每一嚿牛腩,非常值得支持幫襯‼️✴️牛肚魚蛋米✴️特登叫咗多蔥,真係多咗超多蔥🌱牛肚軟腍滷得入味,一咬就斷開,食落仲幾有膠質,正❗️魚蛋調味自然,無添加太多味道,帶有淡淡嘅魚鮮味🐟✴️西洋菜餃墨丸河✴️欣賞佢嘅西洋菜餃內餡好多菜,成隻都好飽滿,所以平時我哋都會買生餃返去打邊爐🍲墨丸彈牙,入面有一粒粒墨魚肉,份外爽甜~

牛肚魚蛋米

✴️牛肚魚蛋米✴️

西洋菜餃墨丸河

✴️西洋菜餃墨丸河✴️

牛肚魚蛋米
2023-11-13 2081 浏览
之前見YouTube有介紹銅鑼灣家庭式粉麵店,配料好多都係自家製作,終於眼見小龍(並唔使排長龍),可以一試啦!🔸魚蛋魚片拼西洋菜餃河淡淡魚骨湯底非常順口,更用匙羹配上冬菜、青蔥、炸蒜,同湯底融合後更加提升鮮味。西洋菜餃皮薄餡靚,少肉多菜~重點!西洋菜好嫩,完全冇揸😋大愛!魚旦同魚片果然係招牌!香濃魚味,口感彈牙,同坊間一般嘅魚蛋大有分別!一碗冇得挑剔嘅魚蛋粉!🔸炸魚皮自家製炸魚皮零舍唔同!完整大大塊,魚皮厚薄適中,非常香脆鬆化~同攞貨嘅炸魚皮,冇得比🤣🔸泰式無骨鳳爪純粹口痕,原本並冇太大期望嘅泰式鳳爪居然有驚喜!意想唔到粉麵舖嘅泰式鳳爪,酸辣調味恰到好處,配料仲有青瓜絲同紅蘿蔔絲,清脆爽口!🔸油菜腐乳通菜,腐乳醬並唔會過鹹。青菜亦非常鮮嫩👍🏻下午茶附送🙌🏻總括🔹果然名不虛傳,亦食得出小店用心製作。材料用了新鮮,真材實料!價錢經濟實惠,下午茶時段更會附送油菜或飲品。進食期間一路都聽到有其他客人外賣生魚蛋水餃配料。天氣開始轉涼,買生魚蛋同自製水餃作為火鍋配料,確實係個唔錯嘅選擇👍🏻

🔸魚蛋魚片拼西洋菜餃河

🔸炸魚皮

🔸泰式無骨鳳爪
純粹口痕,原本並冇太大期望嘅泰式鳳爪居然有驚喜!

🔸油菜

• 魚蛋魚片河
  • 泰式鳳爪
  • 西洋菜餃
  • 鮮炸魚皮
2023-10-26 975 浏览
三才幾好,最正係連星期六日都有下午茶時段,而且去到6點,今次反而要排隊,店員在門外即時落單,點了以下食物:下午茶:凡惠顧粉麵,送油菜或熱飲1. 牛腩配西洋菜餃麵:牛腩夠冧又入味、麵硬度適中,好少會見到有西洋菜餃,食落只係口感有特別,湯底加腩汁夠惹味。2. 魚片魚蛋配菠菜餃麵:魚片魚蛋好食,菠菜餃都係少見的種類,都係冇咩特別,麵硬度適中。3. 送腐乳通菜及腩汁生菜:菜類青青綠綠,份量適中。4. 單叫炸魚皮:今次跟店員姐姐表達上次得3舊之後,轉左俾袋裝,夠脆份量回復正常,同埋要浸落啲湯「炸炸聲」先好食。店員態度幾好,會繼續光顧,讚讚讚!!!

下午茶:凡惠顧粉麵,送油菜或熱飲

3. 送腐乳通菜及腩汁生菜:菜類青青綠綠,份量適中。

店員態度幾好,會繼續光顧,讚讚讚!!!
2023-10-22
2023-10-16 693 浏览
之前睇Youtube介紹銅鑼灣有間家庭式魚蛋舖,經過見到下午菜送菜/飲品,我就即刻入去試吓先🤓叫碗招牌魚蛋粉試吓先,魚蛋爽口彈蛋🦖仲要有野送 超抵😳當然份量唔多但下午茶黎講足夠有餘🫶🏻下次去銅鑼灣一定要再食回頭率:👅👅👅👅👅性價比:👅👅👅👅👅打卡值:👅

回頭率:👅👅👅👅👅
性價比:👅👅👅👅👅
打卡值:👅
2023-10-08 480 浏览
💬最近先至見到訪問在銅鑼灣渣甸坊後面有呢一間魚蛋粉麵舖,一家人落心落力去經營,今時今日已經係幾難能可貴;以前好多粉麵店都捱唔住,所以真係要珍惜仲有堅持嘅食店✊🏻.💬雖然舖面狹小擁擠,等位嘅時候已經安排落單,入座就差唔多即刻有得食,服務態度都係正常,見到同熟客都係有講有笑。食物方面唔算係話每一樣都係咁精緻,但係就食到嘅係一種香港人嘅味道,都會有想再訪嘅感覺✊🏻.———————————————————————————.🥢魚蛋墨魚蝦條河🍜💬通宵達旦處理魚蛋魚片當然第一次要試吓,魚蛋唔會係彈牙,因為無加入粉漿,所以唔彈先係正常;墨魚蝦條幾好食,應該混入咗啲有咬口嘅食材,下次可以再叫。見到係魚蛋粉所以無諗住試牛類嘅食物,始終叫咗又彈唔好食不如專注食人哋拿手嘅嘢;而湯底的確係有改良嘅空間,可以更濃郁✊🏻
———————————————————————————
🥢魚蛋墨魚蝦條河🍜
2023-10-05 398 浏览
係銅鑼灣食雲吞麵,冇乜平民店,不過三才幾好,價格經濟幾好食,估唔到連星期六日都有下午茶時段,已食過多次,慶幸趕及6點前光顧唔算多人,點了以下食物:下午茶:凡惠顧粉麵,送油菜或熱飲1. 牛腩麵:牛腩夠冧又入味、麵硬度適中,湯底加腩汁名惹味。2. 牛根雲吞麵:牛根都好夠冧,口感幾好唔會太溶,雲吞唔特別大隻,蝦多過肉幾好食,麵硬度適中。3. 送腐乳通菜及熱檸茶:通菜青青綠綠,同埋一定配腐乳先好食。4. 單叫炸魚皮:唔抵,得嗰3舊,勝在夠脆,浸落啲湯「炸炸聲」。服務姐姐態度幾好,會Keep 住光顧,讚讚讚!!!

下午茶:凡惠顧粉麵,送油菜或熱飲

服務姐姐態度幾好,會Keep 住光顧,讚讚讚!!!
2023-09-30
  • 炸魚皮
2023-10-05 377 浏览
如果唔識路的話 要找到鋪頭似乎有難度要穿越鐵皮小攤販們才會看到一幅小banner寫著 三才好啦。鋪頭店小,搭枱是常態,畢竟是小店。加上姐姐的態度很好,安排我搭枱位置,不勞我費心。不過呢,姐姐的廣東話要好好練習啦,我是不情願下才要你重新講多幾次。我一向都支持大家多用廣東話來成為香港的一分子麻。講番魚蛋粉,下午茶時段,魚蛋粉有套餐,有野飲或油菜。不過唔明白既係魚蛋粉係無送魚片要另外加錢?!魚蛋,胡椒味偏重遮掩了魚肉的鮮味,口感唔錯。不過呢,魚片反而較好,爽口和不會太油膩。粉可以,夠滑身。不過呢,湯底味道偏淡要靠著炸蒜和蔥帶味。
如果唔識路的話 要找到鋪頭似乎有難度
要穿越鐵皮小攤販們才會看到一幅小banner寫著 三才

2023-08-11 975 浏览
每次去到食飯時間,總係會煩惱今日食咩lunch 好。 而想唔係太貴又飽肚好味既話,三才絕對係銅鑼灣區lunch 既好選擇一直都有幫襯呢間三才粉麵,只係最近開始記錄番自己既食評先再特別寫文推薦。三十幾蚊有得食一碗牛腩麵,味道仲要好。 絕對係抵食之選其他推薦仲有佢既魚蛋同埋墨魚蝦條我自己都仲會買d 生餃番屋企煮晚餐,好味架!
每次去到食飯時間,總係會煩惱今日食咩lunch 好。

三十幾蚊有得食一碗牛腩麵,味道仲要好。

絕對係抵食之選

其他推薦仲有佢既魚蛋同埋墨魚蝦條
我自己都仲會買d 生餃番屋企煮晚餐,好味架!
2023-08-10 791 浏览
最近去了三才魚蛋粉,品嚐了他們家的牛筋粗麵,真的讓我驚喜不已首先,這碗牛筋粗麵的外觀非常吸引人。麵條寬粗有嚼勁,讓人一看就知道是經過精心製作的。而且,麵條的彈性十足,入口滑順,讓人愛不釋手。總括來講 這碗牛筋粗麵是一道令人驚艷的美食。麵條彈牙,湯底濃郁,配料豐富,每一口都充滿了美味和滿足感。十分推薦

十分推薦
2023-07-09 946 浏览
銅鑼灣有好多粉麵舖頭,喺唔知揀咩嘅情況下,就揀咗一間有少少人龍嘅,諗住有人排都唔會差得去邊😯排緊隊嘅時候,店員已經幫你落定單,所以坐低唔夠5分鐘就上菜。排咗10幾分鐘就入座了,算快。❎炸魚皮見到openrice 推薦就試吓,但真係好失望,炸粉太厚,而且唔脆。放落湯一啲沙沙聲都冇,好似咬緊一舊好厚粉熱冇味道嘅零食。✅腐乳通菜通菜係下午茶附送嘅,細細碗但係一人份量都夠食。翠綠色的,好新鮮🥬✅紫菜四寶河河粉略嫌太幼,但係四寶味道唔錯。見到有人買生餃生丸,果然名不虛傳。雖然係下午茶份量,但係都幾大份。❎牛雜拼片頭幼麵呢間並不是專門食牛雜,所以比較遜色,牛味好淡。佢哋出品嘅魚蛋類都唔錯,所以片頭係OK嘅。雖然今次嘅order 入面有幾樣係未如理想,但係都會再嚟,下次都係嗌返呢度出名嘅魚蛋類👍🏻

❎炸魚皮

✅腐乳通菜

✅紫菜四寶河

❎牛雜拼片頭幼麵

下午茶
2023-06-23 874 浏览
多年前經常在渣甸坊吃飯,只是都沒有留意有一間「三才」。看了報導,知道他們自家製真材實料手打魚蛋,並堅持日日親手製造,專門來試一下。叫的是魚蛋魚片河。河粉口感對板,魚片和魚蛋雖然彈牙,沒有壓得太實的那種口感,魚味也頗濃,加上附上的蔥和冬菜,味道令人滿意。只是,湯是淡了一些,但仍略帶鮮味;魚片和魚蛋則稍為鹹了一些,但那些偏愛略重口味的朋友應該喜歡的。整體而言,是不錯的,而且員工都很有禮貌,在如今香港餐飲服務業的氛圍下,值得加分!

孤陋寡聞的🌶📝其實一直都沒聽過“三才”😜這天忽然想吃碗魚蛋粉,一查之下才知道這間老字號,見各食評非常吸引,貿然在門口排起隊來。-___________🏖店鋪狀況🏖___________ 當日是下午茶時段,因為店鋪坐位不多,排了大約15分鐘,便可以入座了。三才給人一種舊式粉麵店的味道,在門口可以看到煮麵師父在處理柯打,而牆內佈滿了大大小小關於三才粉麵店的報道,令🌶📝更為期待。- _____________🍽食物🍽_____________🐮 牛雜魚片頭河 $41推介指數 ■■■□□河粉是幼身的那種,粉感偏低,所以不會令人有很大的負擔感。魚片頭有濃郁魚味,超級彈牙,但牛雜種類不多,主要是牛肚牛肺及牛腸,可能不是主要牛的鋪頭吧,味道正常的,不過不失,所以沒甚麼記憶點。-🦑 墨魚蝦條西洋菜餃河 $41推介指數 ■■■■□墨魚蝦條好味彈牙,可以吃到有粒粒的墨魚粒,味道新鮮沒有任何雪藏味。西洋菜餃正!菜很嫩沒吃任何渣渣,調味得宜,完全吃得出西洋菜應有的鮮甜味💮三碗之中最喜歡這碗~-☘️ 菠菜餃魚旦魚片河 $40推介指數 ■■■□□菠菜餃比西洋菜餃較為失色,雖然亦是沒有任何渣滓,但味道不算突出,給人感
___________🏖店鋪狀況🏖___________
🐮 牛雜魚片頭河 $41
🐮 牛雜魚片頭河

🦑 墨魚蝦條西洋菜餃河 $41
推介指數 ■■■■□
🦑 墨魚蝦條西洋菜餃河

☘️ 菠菜餃魚旦魚片河 $40
推介指數 ■■■□□
菠菜餃比西洋菜餃較為失色,雖然亦是沒有任何渣滓,但味道不算突出,給人感覺就是一隻很普通的菜餃。 三才最出名的魚蛋魚片果然沒有令人失望,有香濃魚味之外,口感亦非常彈牙,跟市面上一般的工業魚蛋有不同感覺, 難怪得到不少客人的支持,尤其當時是火鍋旺季,在排隊購買生魚丸的人絡繹不絕。
☘️ 菠菜餃魚旦魚片河

🐟 炸魚皮 $17
推介指數 ■■■■□
三才的魚皮比一般市面的大片,質感香脆鬆化,顏色是偏黃色。把魚皮浸一浸麵湯,吸滿了湯汁後,口感味道變得更加好,值得推薦給各位試一試🥰
🐟炸魚皮

🌿 菜心(腩汁) 跟餐免費
推介指數 ■■■□□
菜心只有輕輕焯過,口感比較硬脆。不知道是不是免費的原因,所以份量不多,每份只有三四條菜心開半。
菜心(腩汁) 跟餐免費

_____________🥂飲品🥂_____________
🧋 凍奶茶 + $2
推介指數 ■■■□□
下午茶跟餐有熱飲一杯,+$2轉凍飲,正正常常的奶茶,奶跟茶味恰恰好,但沒甚麼特別之處,不過配上中式粉面亦很不錯。

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
🌶📝最推薦的是:魚旦!片頭!西洋菜餃!魚片(排名不分先後喔)總結來說,三才食物質素算好,而且價錢親民,難怪在銅鑼灣這個汰弱留強的地區都得以屹立不倒。
📍三才魚蛋粉麵
銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
是次消費:$138 /3人
#魚蛋 #魚片頭 #餃子 #魚皮 #粉面 #舊式香港 #平民美食 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-02-04
🦑 墨魚蝦條西洋菜餃河
🐟炸魚皮
  • 🦑墨魚蝦條西洋菜餃河
2023-05-03 1180 浏览
💛三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)👍🏻魚蛋魚片河 $38魚蛋魚片彈牙,夠鮮味🤤河粉有彈性,湯底鹹香蔥花炸蒜用匙羹分開,夠貼心.👍🏻菜心腩汁(跟餐)📸02.04.2023💁🏻‍♀️舖頭細細,人龍不斷街坊食堂,全場滿座等左5分鐘左右就入得,上菜速度快快靚正,又夠平~簡直係 #糧尾救星.係銅鑼灣仲食到一碗 $38有質素有份量既麵,真係良心價💛下午茶時段仲有優惠(1430-1800)惠顧粉麵即送油菜/熱飲~勁抵🤩.除左魚蛋魚片河呼聲最高外都聽到好多客叫”炸彈”~炸魚蛋~我諗應該好正下,先甘多人叫等我下次試埋再同大家分享🤤
💛三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)
👍🏻魚蛋魚片河 $38
魚蛋魚片彈牙,夠鮮味🤤
河粉有彈性,湯底鹹香
蔥花炸蒜用匙羹分開,夠貼心
👍🏻菜心腩汁(跟餐)
📸02.04.2023

💁🏻‍♀️舖頭細細,人龍不斷
街坊食堂,全場滿座
等左5分鐘左右就入得,上菜速度快
快靚正,又夠平~簡直係 #糧尾救星
係銅鑼灣仲食到一碗 $38
有質素有份量既麵,真係良心價💛
下午茶時段仲有優惠(1430-1800)
惠顧粉麵即送油菜/熱飲~勁抵🤩
除左魚蛋魚片河呼聲最高外
都聽到好多客叫”炸彈”~炸魚蛋~
我諗應該好正下,先甘多人叫
等我下次試埋再同大家分享🤤
魚蛋魚片河
魚蛋魚片河
2023-04-20 671 浏览
大約兩點鐘到,都有5-6人排隊,但期間會有人幫手落單,大約5分鐘就入得去魚蛋魚片夠彈牙,有魚味湯底👍亦夠熱幼麵質地煮得剛好菜亦唔會煮到淋唒,仲有少少夾脆在銅鑼灣吃到咁的價錢整體上抵食👍
魚蛋魚片夠彈牙,有魚味
湯底👍亦夠熱
幼麵質地煮得剛好
菜亦唔會煮到淋唒,仲有少少夾脆
在銅鑼灣吃到咁的價錢整體上抵食👍
魚蛋魚片幼
魚蛋魚片幼
2023-04-16 622 浏览
途經小巷、發現這麵店!見到有幾個食客在排隊!心想~應該唔錯啩!一於排隊入去試吓啦😊魚蛋魚片粗:魚蛋好爽口、有魚香味、絕無魚腥味👍牛筋河:牛筋入味、唔韌👍西洋菜餃就一般般!如果你係唔食蔥、記得要走蔥呀!
魚蛋魚片粗
淨西洋菜餃