2018-09-28 105 浏览
下午收工時段,差不多5點,和同事找找下午茶食,同事話市中心開左新牛肉麵,於是去試一試。資料上是名星店子,十分期待,叫了2個午餐牛肉麵,1個幼麵麻辣,1個粗麵原湯,小食選左台式香腸,蝦丸,再優惠價加配蒜泥白肉及花枝丸,先講講麵質,兩款麵質都不錯,由以粗麵有咬口,湯底方面原湯比麻辣出色很多,香濃的牛湯加上粗面的口感很出色,至於麻辣湯就失望了,不夠麻香亦不夠辣,只是中等的湯底,至於最重要的一環牛展,淋淋的牛展令同事覺得過左龍,太淋,淋到不覺是牛展,本身感覺不錯,可惜過左火位。至於小食則非常普通,賣相及味道都一般,最有驚喜冬瓜十正,沒有死甜的感覺,香香的冬瓜味,是個不錯選擇。要是選擇的話,主食原湯牛肉粗麵是個不錯的選擇。
要是選擇的話,主食原湯牛肉粗麵是個不錯的選擇。
2018-09-27 111 浏览
由歌手高雪嵐/傅珮嘉/傅又宣與丈夫開的台菜在銅鑼灣大受歡迎,這分店開到去沙田新城市廣場。 地下的餐廳群大變身,三星台菜就是其中一間新進駐的餐廳。 除了牛肉麵,還有很多台灣小食:滷味、炸物、刈包⋯⋯ 款式多得令人眼花撩亂。 蒜泥白肉 $48五花腩肉質不錯,脂肉層層分明。切成薄片,入口帶點爽脆。蒜的份量超多,喜歡吃蒜的朋友一定愛不釋口,但對我來說就太猛料了⋯⋯ 溏心蛋 $15溏心蛋一點也不溏心,而且不入味,可以skip。紅燒三星麵 $82終於來到主角 - 牛肉麵,先來個紅燒三星。三星指的不是宜蘭的三星蔥,而是牛肚、牛筋和牛腱。三樣都煮得得軟腍、入味,怪難最受歡迎。 紅燒牛肉麵 $75主打牛肉麵並無傳言中咁神,牛肉質素確實不錯,根肉分明,軟腍又不失咬口。但紅燒湯底偏甜,只有蔬菜甜味,缺牛骨及藥材味,更欠缺那種「惹味」。 可能前台忘了這個麵吧?端上時只是微熱,麵明顯濕腍了,不Q彈,嚴重影響牛肉麵的質素。總括而言,食物質素只是一般。如果要等位的話,我會選擇其他。 餐廳資料:三星台菜食堂地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖電話: 37055968

地下的餐廳群大變身,三星台菜就是其中一間新進駐的餐廳。

蒜泥白肉 $48

五花腩肉質不錯,脂肉層層分明。切成薄片,入口帶點爽脆。

溏心蛋 $15

溏心蛋一點也不溏心,而且不入味,可以skip。

紅燒三星麵 $82

終於來到主角 - 牛肉麵,先來個紅燒三星。

紅燒牛肉麵 $75

總括而言,食物質素只是一般。如果要等位的話,我會選擇其他。

餐廳資料:
三星台菜食堂
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場1樓128號舖
電話: 37055968
2018-08-12
2018-09-25 71 浏览
小王牛肉面 我覺得幾低分,見新開,唔太多人等位,即管試下1)皮蛋豆腐 - $522)椒盐四季豆 - $463)紅燒三星面 - $82 (三宝-牛展,牛根,牛肚,另有蕃茄/麻辣湯底)豆付正常水準,有豆味,不至於百福 行貨四季豆 幾香口。野味,不錯牛肉面 - 我本身唔食牛肉,但都覺得牛肉湯幾好味,唔穌,面都好食,夠彈牙......高水準但食到一半,覺得好口乾......🤔🤔味精可能有點重手.........總結:中上 水準,值得.
小王牛肉面 我覺得幾低分,見新開,唔太多人等位,即管試下

1)皮蛋豆腐 - $52
2)椒盐四季豆 - $46

豆付正常水準,有豆味,不至於百福 行貨
四季豆 幾香口。野味,不錯

2018-09-22 110 浏览
星期六12:30到,完全唔洗等位。沙田新城市廣場喺假期唔洗等位嘅餐廳,下次要三思!叫了一碗紅燒牛肉麵及一碗紅燒三星麵,鹹到不得了。牛肉等食材是ok的。但真的超級鹹......鹹到食唔到其他味道。再嚟2杯珍珠奶茶,好大杯,珍珠細細粒好QQ,但堂食竟然用紙杯、膠蓋及膠。超級唔環保!仲要強迫食客一齊唔環保!而且叫了少甜,但完全冇味,冇茶味、冇奶味......好似飲緊水!2個人$237。食物質素如此,唔會再嚟。

鹹到食唔到其他味道。

而且叫了少甜,但完全冇味,冇茶味、冇奶味......
好似飲緊水!

2個人$237。食物質素如此,唔會再嚟。
紅燒三星麵
「台式牛肉麵」我只鍾情古草味、不喜歡新式花巧味道、「古草味」係我少女回憶、亦係我至愛!😋呢間新開「三星台菜」牛肉麵係佢嘅招牌、賣相不差、食材都算豐富、麵質外貌與台灣本地麵條相似、但口感有差別只係一般、湯頭略嫌甜咗少少!以上純屬我個人口味!😋😋😋因少年時期曾移居台北數年、覺得自己研究熬製既牛肉麵湯頭正宗啲! 只因香港沒法買到台灣個隻白麵條、食材唔齊、懶得大費周章炮製!只好繼續努力搜尋「正宗台式牛肉麵」!💪🏻是日午餐:冬瓜茶黑糖珍珠奶茶-茶味不夠溏心蛋紅燒三星麵威士忌麵 - 噱頭多個實際味道、試過便算!
是日午餐:
冬瓜茶
黑糖珍珠奶茶-茶味不夠
溏心蛋
紅燒三星麵
威士忌麵 - 噱頭多個實際味道、試過便算!
2018-09-15 65 浏览
今天在沙田食午餐,這個商場人流十分多,每間食肆都好旺場,台灣食品好耐都冇食,就決定這間,等了5分鐘,店員安排我們坐下餐牌上種類有麵,飯,都是一般台灣大路野,但價錢較貴這個牛肉湯麵,牛肉的味道不濃,麵也比較硬我還點了花枝丸和青豆,這些食物都是台灣經常食到的,大約15分鐘後花枝丸和青豆送到,花枝丸和青豆都炸得過火,比較乾,十分失色這柸洛神花茶,飲頭幾啖還可以酸酸地幾開胃,但是他的冰太多之後的變淡了,以這個價錢食到這個質素,有點失望
餐牌上種類有麵,飯,都是一般台灣大路野,但價錢較貴
這個牛肉湯麵,牛肉的味道不濃,麵也比較硬
2018-09-13 162 浏览
星期六下午去試左三星麵,叫左個珍寶牛肉麵及三星麵,再叫左個炸大腸試。珍寶牛肉麵,個碗就真係大個你個頭,而牛肉都好淋好入味,建議唔好飲個牛肉湯,飲左之後-定要飲—支水😂,但基本成個牛肉麵係好食的。再叫左碟炸大腸,唔脆。
再叫左碟炸大腸,唔脆。
三星麵
炸大腸
珍寶牛肉麵
珍寶牛肉麵
2018-09-13 2517 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-第二次食三星牛肉麵,估唔到佢地係沙田市廣場開左新分店,環境尚算舒適。餐牌方面選擇都比銅鑼灣店多,連甜品刨冰同冷泡茶都有呢。餐牌上最特別一定係每日限量十碗的威士忌牛肉麵,不過小妹都係揀左想食好耐既花雕牛肉麵,仲有台式刨冰呢,可惜想試既刈包晚餐竟然無!不過餐牌上都仲有唔少選擇,魯肉飯、乾拌麵、滷味(麻辣/傅統)、小食和炸物都有。(忘了影麵食個頁餐牌)花雕牛肉麵 $98叫左新出既花雕牛肉麵,碗內有足料既牛筋牛腩牛肚,食落燜得夠晒軟腍,麵底揀左食落帶點嚼勁既粗麵,搭配帶點甘甜同花雕酒香既湯底,酒味唔會太過濃,味道溫醇易入口,男人就覺得酒味重返d會更好!紅燒三星麵 $82 (轉冬粉)據說湯底用上大量牛骨、洋蔥、丁香、八角和蘿蔔等熬成的。裡面有齊牛筋、牛肚同牛展,份量上覺得好豐富,全都憫得夠腍好入味。深褐色既湯頭,飲落真係嚐到牛骨湯既鮮味,仲有股不會令人覺得太過搶味的藥材甘味和香料味,又唔會太辣嗆喉。另外轉左做冬粉食落夠爽口,頗喜歡的。阿嬤魯肉飯 $52每次食台灣菜如有的話必點一碗魯肉飯,佢地既飯仲有跟酸菜同半隻滷蛋等

花雕牛肉麵 $98

紅燒三星麵 $82 (轉冬粉)

阿嬤魯肉飯 $52
每次食台灣菜如有的話必點一碗魯肉飯,佢地既飯仲有跟酸菜同半隻滷蛋等。望落很明顯切粒的半肥瘦腩肉,份量不少,有足夠的油潤和脂香,不錯。

炸百葉豆腐 $52
很喜歡這個炸百葉豆腐,不過外形同第一次食既已經唔同左。豆腐食落煙煙韌韌有點食魚腐既口感,愛吃豆腐的小妹可能一一次食晒成碟呢。

第一鹽酥雞 $58
鹽酥雞外皮炸得很香脆,面頭仲加左蒜茸同九層塔,食落是很惹味的!就略嫌雞塊比較細塊同碎,食落未夠痛快,這個需要改善一下呢。

五款配料刨冰 $58
叫左碗可自選配料既刨冰,每款配料約$10,小妹呢款有紫米、仙草、愛玉、芋圓同紫薯圓,咁大碗冰都係$58好抵食,足夠2-3人食完全無問題!刨冰食落較粗粒,冰唔會好快溶,有陣陣清甜既黑糖味,芋圓煙煙韌韌幾好咬,細嚐下都食到點芋頭味,性價比唔錯!
  • 花雕牛肉麵
  • 炸百頁豆腐
  • 台式刨冰
2018-09-12 55 浏览
兩個人,6點入座食晚飯,唔使等位。但有點驚訝的是其實餐廳在這時間已經坐到差不多滿座了。枱排得比較密,加上是商場入面開放式設計的餐廳,要傾計就爭啲,都係快快手手食完野就算。野食上菜上得好快。招牌紅燒三星牛麵 — 牛肚牛筋牛腩都好入味同好腍;麵底揀了幼麵,我覺得質感麻麻地;湯底微辣,唔算好出色但都唔差。台灣腸唔錯,味道幾好。餐廳跟蒜蓉不是蒜片,個人喜歡蒜片多啲,蒜蓉好難夾上腸片度一齊食⋯⋯碟菜就好一般了,面頭啲炸蒜腍咗,質感好怪。這樣的份量兩個人食有點唔夠喉,但又諗唔到想食咩,唯有轉場再食。

碟菜就好一般了,面頭啲炸蒜腍咗,質感好怪。

2018-09-09 92 浏览
嗰日經過沙田同女朋友去食飯,見到新開,諗住試吓啦 點知大大大伏老實講 同台灣冇得比都算 一個普通嘅麵 都比唔起譚仔。叫咗一碗三星牛肉麵 一碗肉操飯牛筋有毛 麵更加吾洗多講,肉操飯可以係好’鞋‘既肉!一杯珍珠奶茶 奶茶一飲就係用奶粉,原來台式奶茶咁沖 一句得奶味 珍珠一嚿嚿。Okay 咁就浪費左一餐嘅錢,最後 上網睇返先知原來明星開 不過傅珮嘉是誰我不知道,只係知道 不可一不可再👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎 想哂錢就去食

老實講 同台灣冇得比都算 一個普通嘅麵 都比唔起譚仔。

叫咗一碗三星牛肉麵 一碗肉操飯
牛筋有毛
麵更加吾洗多講,
肉操飯可以係好’鞋‘既肉!
想哂錢就去食

位於沙田新城市廣場1樓128號舖的三星台菜食堂,主打台灣菜。餐廳的座位舒適,而且侍應態度親切。首先來到的是威士忌牛肉麵,侍應先用火槍輕輕燒熟薄牛肉片,然後把一小瓶威士忌倒在鐵匙中,用火槍燒至酒精完全揮發,再澆在牛肉麵上。如果希望薄牛肉片更加熟,可按個人喜好,輕輕浸在熱湯中。牛肉片的口感嫩滑,一點也不韌。個人十分喜愛煮得軟軟的牛筋,入口即化。湯的味道不會過鹹,牛肉味濃郁。另外則點了一客午市套餐,包一客主食、小食和飲品,是較為化算的選擇。主食魯肉飯來到了。魯肉感覺乾身,不會像其他餐廳般油膩,味道也不會太鹹,而且吃到頗重的八角味。用餐時會吃到不少八角粒,影響了口感。跟餐小吃蝦捲上桌了,口感頗脆頗彈牙,吃到微微的蝦味和青豆味,而且份量不會太多,一人吃剛剛好。另外單點了一客肉鬆黑白配,說穿了其實是肉鬆皮蛋豆腐。豆腐的口感冰冰的,配上特製醬汁肉鬆,味道鹹香而有層次。皮蛋更有少許流心,味道濃郁。當然不少得點台式飲品,和朋友點了凍可可加仙草和黑糖奶茶加珍珠。黑糖奶茶的珍珠口感十分煙韌,而且珍珠不算是十分大粒的,如果黑糖味能更濃郁便好了。

2018-09-09 42 浏览
沙田有City Super有一田,真係應有盡有,行街最好嘅地方,而且食肆也非常多👍🏻去到City Super樓下嗰層真係乜嘢款式嘅食物都有,咁岩行過見到間新開嘅台灣野就入去試吓!午餐款式比較少,而且價錢也略為貴這是散叫的食物,不包括在套餐內 原來牛肉麵都有分好幾種,如果要是切真是要分開幾餐裏面有吧枱可以坐,人流非常多,座位已經滿晒😝呢碗就係我叫嘅三星面,裏面有牛肚,牛肉,同埋牛筋,三款都非常重牛肉味,湯底牛肉味濃郁,牛肉味非常重,我揀咗幼麵,上面再加一些蔥花更加滋味,仲有一條小棠菜😝加咗$20 有份炸花枝丸,共三粒開左邊青豆抄到太乾,失敗貢丸正常,共2 粒,開咗邊,味道沒有什麼特別, 跟平時的一樣豆乾,跟餐附送的,凍食,比豆腐梗一d. 珍珠奶茶,味道剛好,不太甜👍🏻珍珠非常彈牙,茶味都夠,香濃可口
午餐款式比較少,而且價錢也略為貴
這是散叫的食物,不包括在套餐內
原來牛肉麵都有分好幾種,如果要是切真是要分開幾餐
裏面有吧枱可以坐,人流非常多,座位已經滿晒😝
加咗$20 有份炸花枝丸,共三粒開左邊
青豆抄到太乾,失敗
豆乾,跟餐附送的,凍食,比豆腐梗一d.
2018.08.30 😊【比美台灣真味道 牛肉麵稱霸】食在沙田台灣是個好山好水 食材豐盛的地方🗻吸引著小妹想念的 卻是一碗出色的牛肉麵意想不到回到香港沙田區亦能一嚐這種用心制作的台式味道三星噶瑪蘭威士忌麵 $188看著每曰限量供應10碗的威士忌麵 不感驚歎起來不單是客人的味覺享受 就連視覺也能滿足😚噶瑪蘭是台灣宜蘭的舊稱店員先用上火槍即時將薄切和牛片燒至7、8成熟加入噶瑪蘭著名出產的威士忌並用火槍加熱使其的酒精蒸發 又能保留著威士忌的酒香🍷最後加入麥芽調味先來一口湯底 酒香跟牛肉麵的湯底意外地合拍既香又不會蓋過牛肉湯的甜當中包括了和牛、牛展、牛根🐄不得不稱讚小店的用心和牛新鮮燒成 入口帶陣陣油香 回味無窮牛根軟稔有膠質 值得一讚😍另外麵質不會太軟太硬 口感剛剛好魯肉乾麵 $62台灣必備亦不少得魯肉外表雖然平凡 卻不失支持者小店的魯肉乾麵則較貼近港人口味🍝味道適中 不會太鹹若然加入更多的肥豬肉 會感覺更地道烏梅汁 $22三星台菜食堂 💌沙田新城市廣場1樓128號舖Mon-Thur: 1130-2200Fri-Sun: 1130-2230🍚 openrice: yee6192004
2018.08.30 😊

最後加入麥芽調味

先來一口湯底 酒香跟牛肉麵的湯底意外地合拍
既香又不會蓋過牛肉湯的甜
三星噶瑪蘭威士忌麵

當中包括了和牛、牛展、牛根🐄
不得不稱讚小店的用心

2018-08-30
牛根
魯肉乾麵
2018-09-03 58 浏览
沙田新城市真心熱鬧,以前人人追捧的熱門食店,大多數於IFC、希慎、朗豪坊或海港城開,都是港九地區。而新城市真是為新界增一口氣,而家新店開張,它們會選沙田為首址,令這裡食店更多姿多彩!然而全城繼「韓」風之後,正捲起強烈「台」風!除了珍奶之外,正宗台式小吃飯菜都是大熱之選。幾年前你想食台菜,都係得「__木」咋,今非昔比,新台店—三星台菜亦進駐沙田。新xx就梗係吸引我去食啦!話說特登星期四晚約朋友飯聚,仲以為星期四平日會易入D,結果門庭若市,勁多人排,睇黎有D質素,係等既途中,睇定餐牌,諗定食乜。餐牌中有包、麵、飯及小吃,選擇種類都幾多,樣樣都有,而甜品有甜湯及刨冰,更有大熱芋圓,非常吸引。睇下睇下就大約半小時就入座,係時候開餐!先來朋友的那碗牛肉麵($75),湯色濃濃,紅燒牛肉湯底的慣常色,朋友點了幼麵,咬感像上海麵,偏軟一點,而湯味比想像中淡口,偏甜易入口,不像味精湯黎鹹到舌頭發麻。到我的那碗是三星花雕麵($98),三星即是牛筋、牛𦟌及牛肚,而它重點就是在濃湯中加入花雕,老老實實食左先講!食之前要飲湯,本人大愛有酒香的菜式,那湯我喜愛得不得了,它沒普通牛肉麵咁甜,卻有濃郁酒香味!但唔會苦

睇下睇下就大約半小時就入座,係時候開餐!
食之前要飲湯,本人大愛有酒香的菜式,那湯我喜愛得不得了,它沒普通牛肉麵咁甜,卻有濃郁酒香味!但唔會苦,超好送麵佐吃。
到重點,食麵食餸的時間又到了!麵條比幼麵煙韌但又冇烏冬Q彈,一口湯一口麵,好味
到牛筋(我的最愛),炆到好透好淋,加上又入哂湯汁既味,好正
牛𦟌肉質唔會好實,但又不失肉感唔會散哂
同牛筋牛肚一樣入味
姐食湯麵,如有溏心蛋($15),必叫
這裡的溏心蛋不比日式拉麵店差,溏心,蛋白有味,蛋香濃郁,要讚!
朋友再另叫了一碗阿嬤陌肉飯($52),比正統的大碗很多(平時三啖食得哂架嘛),除此之外,佢較濕,同多左半隻溏心蛋(平時應該係滷蛋),味道唔錯,但如更入味會較好!
來多碟大腸就是狂(炸大腸$58),比港式軟身同時少油一點,瘦多一點,加上蒜頭,輕宜版的惹味
晚餐最後當然要有甜品「送終」
叫了一個四餸刨冰($48),當然叫了大熱芋圓同地瓜圓,另叫了乳酪丸子(港式爆珠珠)及蘆薈,芋圓及地瓜圓便正常貨色,可以再QQ點,餡料再粉一點,乳酪丸子超多汁超重味,蘆薈就甜了點,但勝在份量十足!
如果想叫其他款式配料都應有盡有,真心同朋友飯聚加上想食台野,除左__木,佢都是不錯的選擇🤤
2018-09-03 67 浏览
在新城市廣場三期地下的(三星台菜食堂)於傍晚六時已陸續出現排隊人潮,身為台灣過江龍, 當然心存台灣飲食文化之道,現身傳來港,以顧客至上。侍應服務態度一流,在這裏的食客都能享受親切殷勤的服務態度🤠。紅燒三星麵$98,點選蕃茄湯底,酸辣度適中,適合港人口味。配料分別有牛肚牛腩、牛筋、每樣都煮得很入味又軟腍,湯頭富濃牛香和蕃茄果香,非常匹配。魯肉乾麵$62,魯肉肥瘦相間,豬肉充滿油香,再加上滷汁,再將煙煙靭靭的麵條拌勻吃,味道十分配合🤤。餸菜名都好特別,叫大腸就是狂$58。是我的至愛豬大腸,不會有羶味也不肥膩,軟硬度恰好😎。炸百葉豆腐$52,賣相十分精美,咬口外脆內軟煙煙靭靭,不像普通一般的炸豆腐,好得意的口感。爽滑彈牙的百葉豆腐,果然有水準。用甜湯做底,可以選取各樣的甜品配料,有紅豆、椰果、紫薯、優格魔豆,只售$48,非常有說服力。

爽滑彈牙的百葉豆腐,果然有水準。