2020-10-25 364 浏览
今日同朋友去開沙田,就決定試吓呢間想食好耐嘅台灣菜🤓呢間餐廳係藝人傅佩嘉同佢老公開嘅,難得有藝人願意發聲,當然要支持下🙌🏻因為係星期六夜晚,都預咗等好耐位。等咗半個鐘多啲,算係咁啦😂🍜 蕃茄三星牛肉麵 (8/10)食牛肉麵最緊要梗係個湯底🤪 湯底味道濃而不膩,有淡淡的藥材味,我直情想飲晒佢😂牛肉都十分之入味同淋,出色🙌🏻係蕃茄味道比較淡,比牛肉湯嘅味道遮蓋左,可以再多啲蕃茄就好🧐🍚 鹽酥雞扒滷肉飯(8/10)鹽酥雞扒略嫌炸漿有少少口厚,但雞扒依然好夠味好嫩滑多汁☺️配菜方面不過不失,紅色嘅應該係類似魷魚絲嘅物體😂😂 食落去甜甜地都幾開胃嚟到最重要嘅滷肉!同平時食開嘅鹹香滷肉汁唔同,佢都係有少少藥材陳皮味,個人覺得幾特別幾出色😛完全中和左肥肉嘅油膩感🙌🏻飲品方面就冇影到相,比較意外嘅係,堂食佢竟然係用即棄紙杯裝🧐如果可以用膠杯環保少少就好😢飲品都係不過不失嘅甜味台式飲品😂無咩特別總括而言,呢間可以返兜🤪👌🏻但記得早少少嚟攞位啦🤓
今日同朋友去開沙田,就決定試吓呢間想食好耐嘅台灣菜🤓

蕃茄三星牛肉麵

🍜 蕃茄三星牛肉麵 (8/10)
牛肉都十分之入味同淋,出色🙌🏻

鹽酥雞扒滷肉飯

🍚 鹽酥雞扒滷肉飯(8/10)
鹽酥雞扒略嫌炸漿有少少口厚,但雞扒依然好夠味好嫩滑多汁☺️

飲品都係不過不失嘅甜味台式飲品😂無咩特別

總括而言,呢間可以返兜🤪👌🏻但記得早少少嚟攞位啦🤓

2020-10-24
蕃茄三星牛肉麵
鹽酥雞扒滷肉飯
2020-10-24 2443 浏览
週末小朋友話想中午食肉燥飯,但又唔想來來去去都食屋企附近果間,索性去遠d,坐車出沙田食,順便之後帶佢去snoopyland放下電⚡️三星台菜不是新店,其實序前幾次新城市時已經想食,遺憾地每次總有各種原因跟它完美的錯過左,例如上次小朋友臨時轉軚要食肉醬意粉🍝,又或者咁啱另一間有枱先 等等....所以而家先成功第一次來食餐廳採用QR Code下單,同枱客人可各自落單,不過我還是挺享受大家一齊翻餐牌研究的情形;我們二大一小,點了一份飯配幾款小食,已經擺滿左一枱......*️⃣注意:假日係冇午市套餐❌📍台式雞排魯肉飯 ($76)說真的,我不懂分肉燥飯 跟魯肉飯 有甚麼分別😅這魯肉飯材料豐富,肉末,香菇,味道濃郁,光配這汁醬已經好好送飯🍚,雞排炸得外脆內嫩,依然有肉汁💦推介度:4/5📍三星葱饀餅 /5件 ($52)而家睇返先知計落平均>$10/件😮 饀料是滿滿的葱香,冇得輸;不過個餅皮略為韌得滯,不太好咬,可也比較吸油,食第二個便會有點滯食時要小心,上菜好燙口,小心㷫親👄推介度:3.5/5 建議:3名大人以上先好點,一件都幾飽肚📍高麗菜水餃 /10隻🥟($78)水餃 質素平穩發揮🆗,不算驚喜
週末小朋友話想中午食肉燥飯,
但又唔想來來去去都食屋企附近果間,
索性去遠d,坐車出沙田食,
順便之後帶佢去snoopyland放下電⚡️

三星台菜不是新店,
其實序前幾次新城市時已經想食,
遺憾地每次總有各種原因跟它完美的錯過左,
例如上次小朋友臨時轉軚要食肉醬意粉🍝,
又或者咁啱另一間有枱先 等等....
所以而家先成功第一次來食

餐廳採用QR Code下單,同枱客人可各自落單,

不過我還是挺享受大家一齊翻餐牌研究的情形;

我們二大一小,點了一份飯配幾款小食,
已經擺滿左一枱......

*️⃣注意:假日係冇午市套餐❌

📍台式雞排魯肉飯 ($76)

說真的,我不懂分肉燥飯 跟魯肉飯 有甚麼分別😅
雞排炸得外脆內嫩,依然有肉汁💦
推介度:4/5

📍三星葱饀餅 /5件 ($52)
三星葱饀餅

而家睇返先知計落平均>$10/件😮
饀料是滿滿的葱香,冇得輸;

食時要小心,上菜好燙口,小心㷫親👄
推介度:3.5/5
建議:3名大人以上先好點,一件都幾飽肚

📍高麗菜水餃 /10隻🥟($78)
高麗菜水餃

水餃 質素平穩發揮🆗,不算驚喜之作,
餃子皮不太厚,入口不會一啖粉的感覺
饀料較清淡,需點醬提味↗️
反而它的dipping source則是極具吸引力,
是麻辣汁,用來點水餃,份外惹味
推介度:3.5/5

📍第一鹽酥雞 ($58)
第一鹽酥雞

滿滿的一兜,光看那金黃色而乾爽的色澤,真係冇得輸;
上面灑上香蒜蓉及九層塔,
調味是剛剛好,就算光吃這鹽酥雞,也不同特別飲水,
外脆內嫩滑,肉汁也鎖住了🔒
小朋友追住要食

推介度:5/5🈵

餐廳食物份量俾得好足,
加上很多都是即叫即做,
所以炸的食物通常都做得唔錯👍🏻
可以再戰,下次試下佢的牛肉麪

不過美中不足係枱面比較細,我們點的食物差點不夠位放😅😅

午餐
三星葱饀餅
高麗菜水餃
2020-10-18 368 浏览
同朋友喺沙田新城市行咗一轉搵嘢食,最後揀咗呢間三星台灣菜,我哋叫咗牛肉麵,肉操飯同埋蒜泥白肉,蒜泥白肉份量勁多,兩個女仔應該食唔晒,我覺得味道一般般,蒜泥白肉陣味道唔同平時,所以我朋友亦都覺得一般般,同埋價錢比較偏貴,所以應該唔會下次嚟食了
2020-10-09 412 浏览
沙田新城市廣場底層餐廳當中,simply life同 bricklane之間竟然發現到呢間台灣餐廳。入到去會俾個qr code你用電話落單,電話落單一d都唔求其,麵食可以走某樣餸,走蔥,多蔥,多蔥又得。飲品又可以少甜少冰,超級貼心。麻煩牛肉麵,有牛肚,牛筋,牛腱。3種餸都好入味,加埋個麻辣湯真係大推另外,叫左蒜泥白肉同台灣腸,基本上兩碟小食都係一樣調味料,都係同一隻醬同生蒜。但我就嫌個醬多左d,配埋生蒜好開胃,不過個蒜乸左d🤣🤣本身想叫黑糖奶茶,點知賣哂就叫左杯芋香拿鐵,個味好似食緊雪糕咁,可以一試

入到去會俾個qr code你用電話落單,

麻辣牛肉麵

麻煩牛肉麵,有牛肚,牛筋,牛腱。
3種餸都好入味,加埋個麻辣湯真係大推

蒜泥白肉

麻辣牛肉麵
蒜泥白肉
2020-09-28 381 浏览
最近有涼意, 想食碗熱騰騰嘅湯麵! 呢日去三星台菜食堂試試麵食啦. 唔洗一百蚊有個麵餐, 有涼菜有配菜有飲品一杯, 一定夠飽! 我點咗台式炸雞扒牛肉湯麵配桂花烏龍茶. 雞扒皮唔脆, 但夠鹽酥味, 雞扒肉質嫩滑. 牛肉湯有點太咸, 都夠香夠惹味. 麵條粗身, 質感煙韌實在, 我幾鍾意呢種口感. 配菜滷豆干咸咸香香, 有少量蒜味, 好食. 最後三催四請先奉上嘅涼伴四季豆, 蒜味太重, 而且有好辣嘅後勁.整體而言麵餐性價比高, 唯一係涼菜太濃味了, 個餐有杯桂花烏龍茶清一清口腔都搞唔掂. 就算飯後𡁻香口膠, 整個下午都喺口罩自作自受返🤕

2020-09-25
2020-09-16 475 浏览
同朋友去MOVIE TOWN睇戲, 搵搵見到呢間三星台灣牛肉麵, 真係好掛住台灣 😭 二話不說趁開場前有時間即刻去食個飯先.6點鬆好多位唔洗等位, 睇睇個menu好豐富呀! 樣樣都想食, 因為想叫幾款小食, 所以就揀阿嫲魯肉飯 & 魯肉拌麵, 然後咗個第一鹽酥雞, 椒鹽四季豆, 滷三寶(牛腱,牛筋,牛肚). 首先上枱係魯肉飯&魯肉拌麵, 魯肉好正呀, 肥瘦分明, 肉汁夠濃, 酸菜個味唔太濃我本身唔鍾意食既都覺得唔錯. 附上既溏心蛋魯得好入味, 睇個流心就知係好野! 到滷三寶, 一睇就知道魯得好淋好入味, 牛腱肉質實在好淋身, 牛肚一樣好入味好淋, 牛筋簡直係我既最愛, 真係魯得又淋又好好味!!! 如果唔係想試多啲款揀三寶, 我真係想成碟都係牛筋 😆😆到第一鹽酥雞, 一上枱就已經勁香, 炸得好鬆脆好入味, 啲雞既量比想像中既多. 重點面頭既生蒜蓉好正, 滷三寶都有!椒鹽四季豆, 鍾意食四季豆既唔可以錯過!! 佢既椒鹽唔係太厚, 淡淡一層包住四季豆反而可以帶出佢既甜味, 真係好正!!! 😋😋

2020-07-06
2020-09-15 285 浏览
新城市多咗好多野食😎揀下揀下就入咗三星!之前都有朋友介紹過,但係一直都未試haha今日終於可以一嘗了!!花雕牛肉麵超好食!同一般紅燒嘅比會多咗一股酒香味,同甜味,感覺上女仔好啱食,好補😎我差唔多飲哂啲湯!麵都好好食,係類似關廟麵咁,有咬口第一鹽酥雞好多份量!而且有啲脆脆嘅香草,吾會太肥嘅感覺!好好食!!仲有好多蒜,好Match!!炸甜不辣好特別喎!!平時好少係餐廳有得食,基本上無試過,第一次食咋!!好EE un un,味道都好吾錯!
花雕牛肉麵

炸甜不辣
2020-09-13 250 浏览
第一次吃三星,選了麻辣三星麵,因為有牛腱、牛筋和牛肚,一次過滿足三個吃牛的願望。麵條扁身偏粗,湯底麻辣味香濃,明顯看到表面佈滿辣油,但不算太辣,令整碗麵更加惹味;配料三款牛亦煮得很腍,口感很好。除了麵作主食外,小食點了花雕醉雞翼和涼拌手拍青瓜。醉雞翼非常入味,清清的酒味,中和了麵食的濃,兩款截然不同口味。手拍青瓜酸酸的,表面被許多蒜頭和莞茜碎等調味料覆蓋,非常開胃。因於麻辣湯底較邪惡,因此點了大馬士革玫瑰綠茶(加蘆薈)、金髮烏龍。兩杯也是微甜,味道比較淡,中和了主食的麻辣,就不會感覺太膩。第一次吃一試難忘,食品非常出色😋

麻辣三星麵《牛腱、牛筋和牛肚》

花雕醉雞翼

涼拌手拍青瓜

第一次吃一試難忘,食品非常出色😋

2020-09-12
麻辣三星麵《牛腱、牛筋和牛肚》
花雕醉雞翼
涼拌手拍青瓜
沙田找食疫情唔洗排隊叫左個魯肉拌麵魯肉好食但唔夠汁撈哂成個面搞到個面唔夠咸雞扒飯推薦!個炸皮好薄唔係得舊粉而且好脆皮雞肉都好滑瀂水豬腸推薦!豬腸唔肥岩哂又要食又驚肥嘅我而且有配蒜泥蒜味超勁!如果中意口臭一定岩lunch 食完臭到夜晚 🙊
沙田找食

蒜味超勁!
如果中意口臭一定岩
lunch 食完臭到夜晚 🙊
2020-09-02 278 浏览
一入門口企咗喺到成分鐘都冇人招呼 真係好過份兩個企喺收銀度打牙骹 完全唔理我哋 嗌左好多次先識得行過嚟 嘥晒我啲時間 個收銀位仲要喺門口 諗住睇戲之前食少少野就算啦入咗去睇完食咩想落單全部都喺度吹水當啲客人無到 仲要行過當睇我哋唔到 冇記低我哋要嗌咩食都算 以為你真係咁醒啦點知啲嘢食嚟到落錯單仲要黑反我地面轉頭 好似覺得我哋好有問題咁真系越坐越唔對路傾偈都算數仲要大大聲講粗口 重點係隔離坐咗個三四歲嘅小朋友 當啲客人死嘅呢間野真系無下次
一入門口企咗喺到成分鐘都冇人招呼 真係好過份
仲要大大聲講粗口 重點係隔離坐咗個三四歲嘅小朋友
當啲客人死嘅
呢間野真系無下次
2020-08-08 402 浏览
今日約左男朋友踩單車🚴 諗住食d野先出發錦岩11點25分叫到員工準備開門就等下去食🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ 叫左鹽酥雞滷肉飯,紅燒三星麵套餐連埋前菜同飲品 推介香芋拿鐵🥰🥰 滷肉飯味道唔錯😋但牛肉麵麻麻🥴🥴🥴 湯好淡
今日約左男朋友踩單車🚴 諗住食d野先出發
三味牛肉麵
鹽酥雞滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
2020-08-07 366 浏览
疫情之下六點後冇得堂食,就要變咗外賣返屋企! 今日我買咗兩碗唔同湯底嘅牛肉麵, 蕃茄牛肉麵、醉酒三拼牛肉麵、肉燥蛋飯! 湯麵味道ok,但係個肉燥飯唔得, 肉燥好咸。 外賣優惠價$65蚊有碗牛肉麵,可選擇要送既兩粒花之戀,但係花之丸炸到乾曬身,唔好食!或者可以選擇另外一啲飲品, 茉香蜂蜜綠茶或冬瓜茶!
,但係個肉燥飯唔得, 肉燥好咸
!或者可以選擇另外一啲飲品, 茉香蜂蜜綠茶或冬瓜茶!
外卖自取
2020-07-27 462 浏览
早2日同個Fd去新城市買嘢,就諗住落《三星》食個Lunch啦,點知D侍應話無炸嘢,無刈飽之類,淨係得魯肉飯和牛肉麵,都已經覺得有冇搞錯架,好啦,我2哋叫咗2碗牛肉麵,一嚟到我就飲啖湯啦,一飲已經想鬧,而家D湯咁難飲架,再試啖麵,D麵直情係未熟(生)嘅,跟住就聽到我個Fd大聲鬧啦,我一望佢就見到夾佢比隻曱甴看睇,真係有冇搞錯呀,我哋即刻同D侍應講,我話早一兩個月嚟食時乜都有,出品又好,真心好味嘅,但而家D湯又難飲,D麵又(生),仲要有曱甴,話換比我哋,但我哋真心係吾會再嚟呢間垃圾店,我哋即刻起身埋單走,D侍應話吾收錢,我話吾好啦,費事以為我哋厄飯食,一句講晒,而家呢間《三星》真係垃圾都不如
紅燒牛肉麵
2020-07-23 327 浏览
Their food is delicious, the service..not so much. You feel rushed and stressed just to eat there. But their food is good so you keep coming back for more, just like an abusive boyfriend.Which is what I did yesterday as usual.They upgraded their lunch menus, now has snacks. Oh but they don’t tell you of the 3 choices that only 1 is available until the minute you order. Typical standard of service. Again no complaining Cos the food is good.But by the end of the meal I started feeling sick. I had

But by the end of the meal I started feeling sick. I had 三星牛肉麵 with 豆干 (ie the only available snack). Got VERY sick when I returned home. Husband is also sick, he ate the same as me. No idea which dish and nothing tasted/ smelled strange when we ate it.

Maybe this is a sign to break up this relationship and move on...
2020-07-11 258 浏览
呢間野有台灣菜大件夾抵食嘅特質🤪塊雞扒勁大嚿,比起平時食嘅炸雞扒仲要脆身,(上面放左一粒一粒嘅炸粉增加口感)滷肉飯好出色,肥瘦適中😋,好香濃好入味(嗰日去嘅時候店員話炸野暫時吾供應,原因係要清洗油爐同換油,等咗半個鐘之後先有得食炸嘢,店家係晚飯時間前就換左油,甘就令客人食得放心同健康d啦~呢間店牛肉麵都好多好評 又去試下😂 $78 三星牛肉麵(牛腱,牛筋,牛肚)係我鍾意嘅後面湯底啊😋,濃郁而冇藥材味牛肉炆得好琳入晒味牛筋炆到好似啫喱咁 😄正麵質正常呢個價錢食到咁多樣嘢,質素又唔錯推介推介!我係因為個刨冰而吸引我來的黑糖刨冰一上枱勁大陣黑糖味沒有誇張😂食落口都係好大陣黑糖味,頗甜的其實甜品雪凍左個甜度就會降低我已經想像到自己食咗好多糖份同卡路厘落肚唔計會肥呢一點,呢個甜品係完美嘅😂好香濃嘅黑糖味,大大份,配料又多我朋友仲話會因為呢個刨冰再嚟添😂好鍾意食配料芋圓 質地偏硬 重芋頭味唔係平時食開冇乜芋頭味嘅芋圓不過我朋友就覺得個硬得濟唔係佢鍾意嗰款反而勁like個刨冰所以口味嘅嘢真係好個人😽呢間黃店真係值得一試,食物水平中上,亦有用心👍
呢間野有台灣菜大件夾抵食嘅特質🤪
滷肉飯好出色,肥瘦適中😋,好香濃好入味

係我鍾意嘅後面湯底啊😋,濃郁而冇藥材味
牛肉炆得好琳入晒味
牛筋炆到好似啫喱咁 😄正
麵質正常
呢個價錢食到咁多樣嘢,質素又唔錯
推介推介!

我係因為個刨冰而吸引我來的
黑糖刨冰一上枱勁大陣黑糖味沒有誇張😂
食落口都係好大陣黑糖味,頗甜的
其實甜品雪凍左個甜度就會降低
我已經想像到自己食咗好多糖份同卡路厘落肚
唔計會肥呢一點,呢個甜品係完美嘅😂
好香濃嘅黑糖味,大大份,配料又多
我朋友仲話會因為呢個刨冰再嚟添😂
好鍾意食配料芋圓 質地偏硬 重芋頭味
唔係平時食開冇乜芋頭味嘅芋圓
不過我朋友就覺得個硬得濟唔係佢鍾意嗰款
反而勁like個刨冰
所以口味嘅嘢真係好個人😽

呢間黃店真係值得一試,食物水平中上,亦有用心👍
2020-07-05