2020-01-29 319 浏览
今次三個人叫咗兩碗面同埋兩個小食一齊分享,其中最好味嘅呢就係豆沙鍋貼,一上到黎呢已經香氣撲鼻仲煎到好香脆,豆沙嘅味道唔會太甜,真係好出色!小籠包方面呢一個皮唔會好厚,亦都有一啲湯汁,小籠包來講呢都算唔錯!面食方面呢我就試咗一個酸辣湯拉麵,佢嘅味道呢就好似碗仔翅咁樣,不過呢比較酸啲同埋辣啲,整體來講呢一碗麵嘅質素就普通啦,因為冇乜餸嘅緣故呢我都最後食唔晒!而另一碗五香牛肉拉麵,味道頗為清淡,如果唔想食得太龍尾嘅各位呢都可以選擇!三個人午餐來講食咗二百零蚊,價錢都算合理!

三個人午餐來講食咗二百零蚊,價錢都算合理!
2020-01-22 203 浏览
今天跟同事做節過年.有同事是上海人.所以去了吃上海姥姥.很喜歡上海姥姥這設計.可以看到師傅打麵條的技巧👍🏻🥢鹹肉菜炒飯 💰7 0 🌟必食上海姥姥的炒飯從不令我失望.每正粒飯也炒的粒粒分明.乾身.份量也很足.每口飯也有淡淡鹹肉香👍🏻 去上海姥姥必試炒飯🥢陳醋貓耳朵 輕盈 💰3 2雲耳十分入味.酸酸的.十分開胃.前菜小吃一流.🥢香煎素鵝 輕盈 💰3 1腐皮香脆.料足.冬菇片很入味.咬口外皮卜卜脆.內裏軟綿綿🥢雞絲粉皮 💰 5 8 🌟必食上海姥姥家的雞絲粉皮好味是公認的.麻醬味濃.我可以一個人吃正碟😂🥢菜肉雲吞 💰60菜新鮮.湯低不會味精.🥢招牌小籠包 💰 4 0 🌟必食肉汁鮮甜.流出來的肉汁也要喝掉👍🏻皮薄.🥢紅豆沙鍋餅💰 4 8上海特色甜品.吃飽當然要吃甜品都叫滿足🥳
今天跟同事做節過年.
有同事是上海人.
所以去了吃上海姥姥.

很喜歡上海姥姥這設計.
可以看到師傅打麵條的技巧👍🏻

🥢鹹肉菜炒飯 💰7 0 🌟必食
上海姥姥的炒飯從不令我失望.
每正粒飯也炒的粒粒分明.乾身.
份量也很足.每口飯也有淡淡鹹肉香👍🏻 去上海姥姥必試炒飯

🥢陳醋貓耳朵 輕盈 💰3 2
雲耳十分入味.酸酸的.
十分開胃.前菜小吃一流.

🥢香煎素鵝 輕盈 💰3 1
腐皮香脆.料足.冬菇片很入味.咬口外皮卜卜脆.內裏軟綿綿

🥢雞絲粉皮 💰 5 8 🌟必食

🥢菜肉雲吞 💰60
菜新鮮.湯低不會味精.

🥢招牌小籠包 💰 4 0 🌟必食
肉汁鮮甜.流出來的肉汁也要喝掉👍🏻皮薄.

🥢紅豆沙鍋餅💰 4 8
上海特色甜品.吃飽當然要吃甜品都叫滿足🥳
2020-01-22
  • 雞絲粉皮
晚餐時間,等了一會就入得。我們點了紅油抄手、蔥油餅、揚州炒飯和四川擔擔麵加配排骨。紅油抄手 ($48)雲吞大大粒,外皮滑嘟嘟,餡肉美味,辣油惹味。好味道。蔥油餅 ($34)這個好好味,而且很喜歡它的口感,脆中帶點煙韌,味道很甘香。四川擔擔麵 ($50),加配排骨 (+$25)這個擔擔麵是我吃過覺得最好吃的其中之一,它有很香濃的花生味,湯底十分濃郁,口感細膩醇厚,不辣,麵的軟硬度亦剛好。炸排骨亦非常好吃,外皮炸得十分金黃香脆,內裡肉質嫩滑多汁,味道亦好。揚州炒飯 ($70)這個味道相對比較平淡,但亦不錯,飯粒粒粒分明爽彈,不油膩。總結,食物高質,會想再吃,而員工服務比較一般,環境優美整潔。

紅油抄手 ($48)
紅油炒手

雲吞大大粒,外皮滑嘟嘟,餡肉美味,辣油惹味。好味道。

蔥油餅 ($34)
蔥油餅

這個好好味
,而且很喜歡它的口感,脆中帶點煙韌,味道很甘香。

四川擔擔麵 ($50),加配排骨 (+$25)
四川擔擔麵

這個擔擔麵是我吃過覺得最好吃的其中之一

排骨

炸排骨亦非常好吃
,外皮炸得十分金黃香脆,內裡肉質嫩滑多汁,味道亦好。

揚州炒飯 ($70)

這個味道相對比較平淡,但亦不錯,飯粒粒粒分明爽彈,不油膩。

總結,食物高質,會想再吃
,而員工服務比較一般,環境優美整潔。
紅油炒手
蔥油餅
四川擔擔麵
排骨
2019-12-05 285 浏览
週末與家人外出食飯。大家一致選擇上海姥姥。難得六點半後還有空位,菜品質量保持一貫的水準,每次必點的小籠包、拉麵還有黑醋排骨,果然味道好好,沒有讓人失望。會再次光顧的。
2019-12-01
2019-10-19 359 浏览
週末一家出去新城市搵食,阿仔建議去食拉麵🍜,突然醒起連城廣場有間上海姥姥,原來早上11:30先開門,終於等到入咗小朋友第一時間就指住要食上海煨麵,麵質淋淋較適合小朋友。
2019-09-10 508 浏览
一向中意食開中菜,成日一家大細都黎食好味之餘價錢合理今日番工有朋友一齊食飯,又選左上海姥姥環境光猛,坐得舒服!兩個女仔叫左兩個菜,一個炒飯,食到要打包今次仲有野飲送埋,好驚喜,好飲!
一向中意食開中菜,成日一家大細都黎食
好味之餘價錢合理
今日番工有朋友一齊食飯,又選左上海姥姥
今次仲有野飲送埋,好驚喜,好飲!
上海炒飯
黃金魚柳
2019-09-02
黃金魚柳
2019-08-08 500 浏览
好耐無食鍋貼, 記得這間長期排晒隊的, 想必有原因. 好幸運, 可能時間還早,不用排隊, 睇了餐牌, 好多都想食, 只怕眼濶肚窄.點鍋貼, 得到的回應是”今日暫停, 生煎包都暫停”, 點解嘅??! 明明黃昏六點多, 咁快賣晒? 被突如其來的回應弄得措手不及, 一心諗住入嚟食呢樣, 依家無, 走唔走好? 最後都留下, 唯有點:五香燻魚(輕盈) – 雖然唔係經常食, 這裡的味道遠不及傳統的店(可是,現在無幾多間). 骨多,溫度唔凍唔熱. 好彩點了輕盈. 手拍小青瓜(輕盈) – 這道頭盤小吃做法比較簡單. 味道不過不失,食材新鮮.招牌小籠包 - 皮沒有太厚亦沒有太薄,肉份量都恰到好處,汁亦算足夠. 中規中距.酒釀丸子 – 失敗! 睇賣相,係幾吸引,但我係要食落肚啊! 一碗”杰杰”嘅糖水,唔夠熱,沒有酒香.

今日和一位客人在這兒食午餐,每人點了這個新式的湯麵「麻辣無骨雞雙式湯麵擔擔湯」,等左超過20分鐘才到,侍應生話師傅需時製作,麵和湯分開上,是一種想念的味道,食落啖啖肉,如果水準可以保持,應該都會大熱,不過減肥人士就唔可以食得咁密,因為都有啲辣椒油汁及不少花生醬做湯底,每款$59再加一服務費,其實一個人食一碗已經很飽。
麻辣無骨雞雙式麵擔擔湯
2019-07-30
麻辣無骨雞雙式麵擔擔湯
2019-07-29 248 浏览
下午茶時間 3個女人一個b 黎到沙田沙田永遠都咁多人諗食乜對我黎講 從來都唔係一件難事今次食上海姥姥 當然要排隊抱住呀b 一邊隔住玻璃睇師傅們整小龍包 一邊等大約等左20分鐘 入得去1 姥姥上海粗炒粗炒色水好靚 食落夠味 唔會太鹹2 香煎素鵝(輕盈)腐皮包住冬菇絲 腐皮表面脆口 點喼汁一齊食共有5件3 麻辣無骨雞雙式面擔擔湯先試麵 麵粗幼不一 一睇就知係人手拉麵雞絲嫩滑 麵條入口有一陣陣麻辣味 麻辣味只留於口 辣的感覺不會留太長時間再嚟試第二種口味 加入擔擔湯另一種食法 等於擔擔麵 適合唔食辣的朋友因為可以沖淡麻辣味4 風味素菜餃(4件)一口一粒 菜量算多 趁熱食3個人share 唔太餓 食飽飽 成為$220由於bb在身 出盡法寶 我地都係接住更咁食😂快快食完 就走了
下午茶時間 3個女人一個b 黎到沙田
沙田永遠都咁多人
諗食乜對我黎講 從來都唔係一件難事
今次食上海姥姥 當然要排隊
抱住呀b 一邊隔住玻璃睇師傅們整小龍包 一邊等
大約等左20分鐘 入得去

1 姥姥上海粗炒
粗炒色水好靚 食落夠味 唔會太鹹

2 香煎素鵝(輕盈)
腐皮包住冬菇絲 腐皮表面脆口 點喼汁一齊食

麻辣味只留於口 辣的感覺不會留太長時間
再嚟試第二種口味 加入擔擔湯
另一種食法 等於擔擔麵 適合唔食辣的朋友
因為可以沖淡麻辣味

4 風味素菜餃(4件)
一口一粒 菜量算多 趁熱食

3個人share 唔太餓 食飽飽 成為$220
由於bb在身 出盡法寶
我地都係接住更咁食😂
快快食完 就走了
話說剛剛在上海姥姥食完 麻辣無骨雞雙式拌麵同素鵝,準備埋單之際,朋友話外面好大雨。好啦~無帶🌂☂️☔️習慣既我就繼續坐低等朋友兼做功課加食多個甜品啦🤔齋坐 始終唔太好,雖然我剛剛先係呢間食完野😂夏天總覺得酸酸甜甜係會比較開胃既😂😊就叫一客酒釀丸子啦😜等左15分鐘左右,熱辣辣既酒釀丸子就到達啦☺️講下個酒釀丸子先啦😊酒釀微酸,酒味濃郁。桂花香味不夠香濃。丸子不夠煙韌😂計分:酒釀3分 丸子1分

夏天總覺得酸酸甜甜係會比較開胃既😂😊就叫一客酒釀丸子啦😜

等左15分鐘左右,熱辣辣既酒釀丸子就到達啦☺️

講下個酒釀丸子先啦😊
酒釀微酸,酒味濃郁。
桂花香味不夠香濃。
丸子不夠煙韌😂

計分:
酒釀3分
丸子1分
2019-07-21 106 浏览
今日天氣有點熱,無咩胃口,係沙田新城市廣場度行下。行行下想搵野食,好想食辣。見到上海姥姥出左個新既Set, 係 麻辣無骨雞雙式拌麵 。見到都好似滿足到想食辣既要求,但係作為唔食肉既人,就要搵一樣素食自行配搭一下了。先叫左一客 麻辣無骨雞雙式拌麵$59(走肉),再叫一客輕盈版素鵝$31。講左個拌麵先啦😊麻味都夠,應該是用花椒油拌既,都夠香。辣味就一般,唔係好辣,有辣椒乾既味道。內有香蔥,有點似上海既蔥油拌麵既感覺。拌麵質地偏冧,一般既上海拌麵質地,但口感有點爛,可能煮得有點過時。擔擔湯既味道唔太出,尤其係花生味唔係太突出,香味唔夠,以致配拌麵既時候只係減低左拌麵原有既味道,而又未能好好地突顯到雙式食法既分別同特色。素鵝:都係正常既素鵝啦,入面香菇既比例比較多,而少左個種配合適量甘筍既感覺,以致甜味唔係好出黎。食多既話會有點膩,所以叫輕盈版就足以了。外皮煎得不夠酥香,油量過多,所以皮香有點韌。整體評分:拌麵3分沾麵汁 2分素鵝3分

講左個拌麵先啦😊
麻味都夠,應該是用花椒油拌既,都夠香。
辣味就一般,唔係好辣,有辣椒乾既味道。
內有香蔥,有點似上海既蔥油拌麵既感覺。

素鵝:
外皮煎得不夠酥香,油量過多,所以皮香有點韌。

整體評分:
拌麵3分
沾麵汁 2分
素鵝3分

2019-06-30 297 浏览
呢幾日都特別想食上海菜,心思思諗起紅油抄手,花雕醉雞哩啲著名菜餚,所以今日就自己一個都要搵間上海菜食黎到沙田見到呢間上海姥姥,之前都有見過佢其他分店,但一直都冇機會試,幸好下午呢段時間唔算多人,好快就安排左入座。餐廳係傳統茶樓裝潢,服務員好親切,見我一飲完茶就會馬上refill,係咁忙碌嘅情況之下都留意到每位客人,抵讚一個人唔可以叫太多小菜,所以今次唯有選擇紅油抄手拉麵。紅油抄手幾乎係上海菜必點嘅,呢度嘅紅油抄手皮薄餡靚,都算唔錯,而下面嘅拉麵配上獨特醬汁,撈埋啲蒜黎食,係幾辣好過癮唔好睇小隔離細細碗嘅雞湯,食得辣嘅時候飲返啖,可以中和番辣味嘅刺激,係唔錯嘅配搭

紅油抄手拉麵

紅油抄手拉麵
📍上海姥姥,沙田分店🐥雞絲粉皮(標凖)🥜$56每一次去到食上海菜,我都會叫雞絲粉皮我的最愛❤️佢有分兩種份量:輕盈,標準最後我叫咗標準份量👍🏻望落去好少但食咗八成已經超飽😂芝麻醬比較厚,芝麻味濃比左超多😍一定夠撈勻晒☺️芝麻醬比較膩所以是都一半都開始飽粉皮口感彈牙👅裏面拌有雞絲和青瓜絲🥒食落好fresh☺️☺️Rate: 7/10🐂五香牛肉紅油拌麵🍜紅油拌麵比較辣😂佢辣嘅感覺就好似食緊辣雞麵一樣🧐淨係辣油嘅辣?面上有好多蒜蓉,啱鍾意比較重口味嘅朋友👅五香牛肉味道冇乜特別,香料味比較淡😕牛肉口感比較乾身🐂麵方面份量都幾多,都有算彈牙☺️Rate:6/10
📍上海姥姥,沙田分店

🐥雞絲粉皮(標凖)🥜$56
每一次去到食上海菜,我都會叫雞絲粉皮我的最愛❤️
佢有分兩種份量:輕盈,標準
最後我叫咗標準份量👍🏻
望落去好少但食咗八成已經超飽😂
芝麻醬比較厚,芝麻味濃比左超多😍一定夠撈勻晒☺️
芝麻醬比較膩所以是都一半都開始飽
粉皮口感彈牙👅裏面拌有雞絲和青瓜絲🥒
食落好fresh☺️☺️
Rate: 7/10
雞絲粉皮

🐂五香牛肉紅油拌麵🍜
面上有好多蒜蓉,啱鍾意比較重口味嘅朋友👅
五香牛肉味道冇乜特別,香料味比較淡😕牛肉口感比較乾身🐂
麵方面份量都幾多,都有算彈牙☺️
Rate:6/10

牛肉紅油拌面

雞絲粉皮
2019-06-17 191 浏览
約同事去沙田食上海姥姥。晚飯多人等位,大概等左40分鐘才有位。點了我最意的雞絲粉皮,這個涼拌小菜加上麻醬清新好味。回鍋肉辣辣地好送飯香辣貢菜好脆。招牌小籠。湯汁鮮美'紅油五香拌麵,五香牛肉好淋牛肉味好香。少少辣麵質好爽口。

點了我最意的雞絲粉皮,這個涼拌小菜加上麻醬清新好味。

回鍋肉辣辣地好送飯

香辣貢菜好脆。

招牌小籠。湯汁鮮美'

紅油五香拌麵,五香牛肉好淋牛肉味好香。少少辣麵質好爽口。
2019-06-02 232 浏览
我個friend突然話好想好想食小籠包,咁就一定要去食上海野啦, 咁就search 吓附近有冇上海菜啦,比我search到有一間,D野食賣相都好吸引,咁就去試吓啦。去到見到唔係太多人等位,大概等左15分鐘就可以入坐啦,我個friend入到去已經急不及待叫小籠包啦,我就比較鍾意水煮牛肉,佢地D牛肉好嫩滑,又夠辣,超正,仲有叫左酸辣湯拉麵,好好味,吓忘記左講 小籠包,多汁又鲜甜。佢地D野食好快有,夠效率,今餐又食到攬住個肚啦。