2019-05-08 328 浏览
想簡簡單單食餐飯,今晚選擇咗上海姥姥,整體黎講,無特別嘅驚喜,又無話咩好唔得,如標題:不過不失。叫咗好多嘢(因為之前黎試過,知道作地嘅份量唔算多)拉麵,炒飯,湯等等樣樣有 d。個人覺得,雲吞雞湯全無特色可言,湯無雞味,如果唔話你知叫你估,真係唔係咁易估到係咩湯。地方乾淨,服務員有禮貌,上菜 ok 快,呢幾方面加返 d 分。嘢食唔算好多選擇,今晚我諗我地一家五口都叫咗三分一 or 四分一個menu上嘅嘢食(可能我唔食辣,選擇又少咗啦)

雲吞雞湯
小龍包
紅油抄手
2019-05-08
小龍包
紅油抄手
2019-04-22 315 浏览
我今天去一間荔枝角店的上海姥姥,那掂上海姥姥都很出名的,以下有四方便分別評判:服務:A 味道:B-環境:B餐具及碟:B+雖然很美味,但是廚師落配料時係有錯處:1.廚師落太多味精 2.魚肉的肉質是沒有味道的 但是我覺得這間好食過其他上海菜,這個晚餐是適合比老人家食的,我希望下次,廚師可以不要落味精太多,而且不要放乳酪在雪櫃太久,而且排骨肉質煮好啲,加上味道好啲,才能令到客人吸引啲,呢個先至係最美味的上海姥姥的荔枝角店!
服務:A

味道:B-

環境:B

餐具及碟:B+

雖然很美味,但是廚師落配料時係有錯處:
1.廚師落太多味精

2.魚肉的肉質是沒有味道的

2019-03-29 300 浏览
最喜愛的上海餐廳味道好好 次次都好滿意價錢又適中 而且下午茶價錢好抵食 水準一樣冇變主食 可以再另加 小食&飲品推介 上海粗炒&小籠包 如果喜歡食辣 可以試試 水煮魚用龍利柳魚塊 冇骨又入味
最喜愛的上海餐廳
2019-03-29
上海粗炒
小籠包
2019-03-24 305 浏览
上海姥姥 好平呀 下午茶29蚊有婉牛肉麵 加15蚊 有個前菜仔 同豆漿我地四個人食 前菜有四小份 雞絲粉皮 口水雞 小龍包兩份口水雞 好麻辣 切件雞翼 👍🏾👍🏾小龍包 皮薄多汁 肉汁鮮香 熱燙燙 抵食牛肉麵 好味 麵條幼滑 湯清 牛展都有四塊

上海姥姥 好平呀 下午茶
29蚊有婉牛肉麵 加15蚊 有個前菜仔 同豆漿
我地四個人食 前菜有四小份
雞絲粉皮 口水雞 小龍包兩份

口水雞 好麻辣 切件雞翼 👍🏾👍🏾

小龍包 皮薄多汁 肉汁鮮香 熱燙燙 抵食

牛肉麵 好味 麵條幼滑 湯清 牛展都有四塊
每年團年飯都要諗去食乜, 又要好意頭、又要特色、又要好食... 真係談何容易。。。 今年我地提早自己團年, 就揀咗 上海姥姥 品嚐一個上海式團年飯!🥢姥姥金湯全家福呢道菜是上海人必吃福菜,8款主菜有肉厚海蔘、 金元寶珍蛋餃、福袋百葉包、 上海菜經典元素---鹹肉片、鮮甜大蝦、滑滑雞腿、 炸豬肉丸、鵪鶉蛋等,大大盤! 底層仲有好多吸哂湯汁嘅菜同粉絲。 🥢年年有餘老壇酸菜魚辣辣地嘅酸菜魚,肉厚肥美冇骨魚片入饌,配唐芹、 肉碎、辣椒乾及花椒粒等, 辣而不油,送飯一流! 🥢大紅大紫小籠包小籠包用火龍果汁取色作皮,製作紅卜卜小籠包, 加上鮮甜帶子作餡, 寓意大紅大紫 ! 🥢 吉祥平安八寶飯甜品係八寶飯,紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖,甜而不膩! 🥢自選飲品 紅棗茶有熱有凍選擇,滋潤又健康!

🥢姥姥金湯全家福
呢道菜是上海人必吃福菜,8款主菜有肉厚海蔘、
金元寶珍蛋餃、福袋百葉包、
上海菜經典元素---鹹肉片、鮮甜大蝦、滑滑雞腿、
炸豬肉丸、鵪鶉蛋等,大大盤!
底層仲有好多吸哂湯汁嘅菜同粉絲。

🥢年年有餘老壇酸菜魚
辣辣地嘅酸菜魚,肉厚肥美冇骨魚片入饌,配唐芹、
肉碎、辣椒乾及花椒粒等, 辣而不油,送飯一流!

🥢大紅大紫小籠包小籠包
用火龍果汁取色作皮,製作紅卜卜小籠包,
加上鮮甜帶子作餡, 寓意大紅大紫 !

🥢 吉祥平安八寶飯
甜品係八寶飯,紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖,甜而不膩!

🥢自選飲品 [豆漿/雪梨紅棗茶/酸梅湯]
紅棗茶有熱有凍選擇,滋潤又健康!

2019-01-28
庆祝纪念
团年饭
  • 大紅大紫小籠包小籠包
2019-02-01 1056 浏览
未到新年已經日日有食神啦, 雖然最近有發福跡象🙈, 但都唔理啦, 節日流流美食源源不絕, 繼續貫徹QB家精神, 食左先講啦😋! 過完2月先地獄式減肥啦🤣~ 前日帶囡囡去探朋友, 順手等埋老公係宇晴滙既「上海姥姥」食埋飯先返屋企. 見到佢地有新春賀年套餐《金湯全家福》, 價錢又唔貴, 一於試下, 提早團年!​🍤「姥姥金湯全家福」 上海人春節必食,八款主菜包括海蔘, 上海蛋餃、百葉包、上海鹹肉片、大蝦、雞腿件、炸豬肉丸和鵪鶉蛋, 湯底以南瓜及番茄熬製而成, 味道清甜不膩. 另外加入津白和粉絲, 沾滿湯汁, 既好味又健康, 新年成日食油膩野, 清淡味道更可喜. ​🥟「大紅大紫小籠包」大紅來自小籠包皮, 以紅火龍果汁搓成; 大紫來自饀料中的帶子諧音, 並混合XO醬和鮮嫩多汁的豬肉, 十分有心思! 小籠包皮厚薄適中, 入口juicy多肉汁, 帶子鮮嫩, 一定要趁熱食呀. ​ ​🐟「年年有餘老壇酸菜魚」四川名菜, 岩晒鐘意食辣既我! 一上菜已傳來香辣味道, 魚塊預先起骨, 啖啖肉, 份量又好多, 配合唐芹、肉碎、辣椒乾及花椒粒, 加入老雞豬骨濃湯中烹煮, 味道香濃. 入口先是一陣微微麻辣刺激味覺,
🍤「姥姥金湯全家福」
🥟「大紅大紫小籠包」

🐟「年年有餘老壇酸菜魚」
四川名菜, 岩晒鐘意食辣既我! 一上菜已傳來香辣味道, 魚塊預先起骨, 啖啖肉, 份量又好多, 配合唐芹、肉碎、辣椒乾及花椒粒, 加入老雞豬骨濃湯中烹煮, 味道香濃. 入口先是一陣微微麻辣刺激味覺, 但食落又覺得係香多於辣, 魚肉清, 酸菜香辣, 相得益彰, 係我至愛既菜式。
🍚「吉祥平安八寶飯」
最後係甜品時間, 今次點既唔係經常食既豆沙窩餅或高力豆沙, 而係好養顏既八寶飯! 用八種食材包括紅豆沙、車厘子, 紅棗,紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖. 圓碌碌外型夠晒可愛, 口感煙韌甜甜蜜蜜, 桂花糖夠清香, 飯後解鹹一流.
​最後飲埋熱既雪梨紅棗茶☕, 潤喉暖心, 最重要一家人幸福圓滿!
2019-01-29
2019-02-01 238 浏览
一家三口岀街食飯成日都係日本菜 、西餐、泰國菜咁,今日我提議上海菜,老公都話好!咁就去咗 上海姥姥 度食,就試咗幾道菜,一睇就知岩哂新年食❤️「姥姥金湯全家福」、「年年有餘老壇酸菜魚」、「大紅大紫小籠包」及「吉祥平安八寶飯」。👉🏻姥姥金湯全家福 ($168)有八款主菜,超驚喜有海蔘、同晞晞岩食又好似金元寶嘅蛋餃、福袋百葉包、上海菜經典-鹹肉片、大蝦、雞腿件、炸豬肉丸同鵪鶉蛋,配上甜甜南瓜及番茄湯底。👉🏻大紅大紫小籠包 ($68)小籠包-係用火龍果汁取色作皮,以鮮甜帶子作餡。👉🏻年年有餘老壇酸菜魚 ($108)我哋叫師傅整微辣,好香嘅麻辣味配上酸菜魚好好食👉🏻吉祥平安八寶飯 ($58)當然唔少得甜品啦🤗八種吉祥食物包括紅豆沙、紅車厘子和紅棗,以及紫、白糯米、杏脯、腰果碎和桂花糖。好好食,上奶必食💪🏻最後梗係飲返杯雪梨紅棗茶滋潤吓啦,呢餐咁多嘢食都係$4XX咋!好飽❤️❤️🥰

👉🏻姥姥金湯全家福 ($168)

👉🏻大紅大紫小籠包 ($68)
小籠包-係用火龍果汁取色作皮,以鮮甜帶子作餡。

👉🏻年年有餘老壇酸菜魚 ($108)
我哋叫師傅整微辣,好香嘅麻辣味配上酸菜魚好好食

👉🏻吉祥平安八寶飯 ($58)
當然唔少得甜品啦🤗

2019-01-31
午餐
庆祝纪念
团年饭
  • 平安八寶飯
2019-01-27 200 浏览
星期六游完水比較肚餓,就起樓下搵間唔使等既餐廳醫下肚,見佢裝修唔錯,一直冇黎試過,就試一下吧。紅油抄手伴麵麵有丁點煙韌,紅油抄手得個辣,冇其他味道,佢有跟蒜蓉,不過份量太多,好苦,而且味道太搶啦,成碟野又冇咩味道跟個紅油抄手既味精湯,但都係難飲五香牛肉拉麵湯底同上面既雞湯一樣淡而無味,牛𦟌又係冇味既水煮魚片魚片用雪藏魚,失敗,湯底唔好味,失敗。上海粉年糕年糕都算煙韌,可惜又係冇味既集團式既快餐通常都係難食,佢地開得分店多,就算難食都冇問題,唔同啲小店,難食就會執笠。

紅油抄手伴麵

跟個紅油抄手既味精湯,但都係難飲

五香牛肉拉麵
湯底同上面既雞湯一樣淡而無味,牛𦟌又係冇味既

水煮魚片
魚片用雪藏魚,失敗,湯底唔好味,失敗。

上海粉年糕
年糕都算煙韌,可惜又係冇味既

2018-12-24 383 浏览
見呢排成日都係食西餐,就心郁郁想食下中餐,最後決定近近地試下呢間上海菜🤤🤤今晚大約7點幾黎食,唔洗等位就入得😍😍,上菜速度都好快,由落單到上齊野食都唔洗15分鐘👍🏻👍🏻酸辣湯拉麵🍜 $58呢個湯底做得幾出色,酸酸辣辣真係好開胃,拉麵份量都唔少👍🏻👍🏻,但因為呢個拉麵係無送跟,係得湯入面個啲少配料,所以我就覺得貴左少少啦😩😩水煮牛肉拉麵🍜 $61呢個拉麵個湯底油到痴線!!!呢個麵每一啖都覺得食緊油咁,個感覺正係成口油😩😩雖然佢睇落好紅,但唔算辣,牛肉都幾淋都算ok,但真係太油搞到唔想食😩😩炸排骨🐖🐖 跟麵加$25呢個排骨都幾好味,炸得好鬆軟,唔會好硬咁,又唔會過鹹或者無味,味道調得岩岩好,好味道🤤🤤🤤

酸辣湯拉麵🍜 $58

水煮牛肉拉麵🍜 $61

炸排骨🐖🐖 跟麵加$25
2018-10-11 476 浏览
第二次來到這間上海菜館,喜歡這間上海餐廳的原因是因為環境舒適,有卡位,設計很有現代感。正值中午的時間,還未到一點,一點前結賬可享用八折的優惠👍🏼,所以我們便到這間餐廳享用午膳。我們二人選擇了一個套餐,再另外要一個拉麵,因為我很喜歡吃這類的黃金蝦仁炒飯所以午市套餐選擇了酸辣湯黃金蝦仁炒飯及一杯豆漿,另再叫一碗牛肉拉麵。黃金蝦仁炒飯保持水準,酸辣湯味道適中,能夠吃辣的朋友不妨一試。ig: qqmafoodie

所以午市套餐選擇了酸辣湯
黃金蝦仁炒飯及一杯豆漿,另再叫一碗牛肉拉麵。

ig: qqmafoodie
  • 黃金蝦仁炒飯
2018-09-02 260 浏览
今晚一行六人到附近的上海姥姥享用晚膳,這間上海菜菜式與其他上海餐廳都差不多,由於要照顧小朋友,所以沒有拍下最美味的食物,只能描述一下。我們叫了小籠包、黃金炒飯、奶皇包、奶油津白、姥姥排骨拉麵。黃金蝦仁炒飯真是十分推薦,每次必點,每粒飯都有甘香的味道,再配合蝦仁和濃烈的蛋黃味。而小籠包肉汁鮮嫩,味道不重也不輕。必須熱食。流沙奶皇包,咬下去的時候會有流沙會流出來,我小朋友最喜歡。奶油津白,味道鮮甜。姥姥排骨拉麵,麵的軟硬適中,不過不失吧。#yummy #hkfoodie #foodie #chinesefood #chineserestaurant #相機先食#上海姥姥
今晚一行六人到附近的上海姥姥享用晚膳,
這間上海菜菜式與其他上海餐廳都差不多,
由於要照顧小朋友,
奶油津白、姥姥排骨拉麵。

黃金蝦仁炒飯真是十分推薦,每次必點,
每粒飯都有甘香的味道,
再配合蝦仁和濃烈的蛋黃味。

而小籠包肉汁鮮嫩,味道不重也不輕。
必須熱食。
流沙奶皇包,咬下去的時候會有流沙會流出來,我小朋友最喜歡。

奶油津白,味道鮮甜。
姥姥排骨拉麵,麵的軟硬適中,不過不失吧。

#上海姥姥
黃金蝦仁炒飯
流沙奶黃包
小籠湯包
2018-09-02
黃金蝦仁炒飯
小籠湯包
2018-05-31 1299 浏览
香港近年出現不少集團式經營滬菜館,之前有「上海婆婆」,後來又多了一個品牌「上海姥姥」,而後者是由香港著名飲食集團「大家樂」所經營。所謂姥姥,北方話中是指,南方湖南一帶把曾祖母也稱為姥姥。店名取名「姥姥」,寓意廚師們會像外祖母一樣,堅持傳統手製食物及用心烹調傳統味道,為顧客帶來真正的上海美味。「上海姥姥」主打小籠包及手製拉麵,初登場的據點為香港國際機場二號客運大樓,於2014年起再進駐市區,首間市區分店在灣仔開業,至今上海姥姥已有14間分店遍及港九了。 上海姥姥的荔枝角店位於有九龍四小龍之稱的宇晴軒商場內,地方就是已結業的日本料理「和亭」位置。這家上海姥姥是開放式設計,感覺不錯,座位的間格與其他分店一樣,源用刻有「上海姥姥」的雕空鐵飾,精緻典雅,富有傳統中國韻味。入口處設有自助票號機,方便人多時段使用自助拿票形式輪候入座。至於餐牌封面是一位穿著中國傳統服裝的年輕美麗姥姥,餐點款式主要分為前菜、點心、小菜、飯、麵、年糕、甜品和飲品 餐牌封面是一位穿著中國傳統服裝的年輕美麗姥姥,餐點款式主要分為前菜、點心、小菜、飯、麵、年糕、甜品和飲品 ▲招牌小籠包 (

招牌小籠包 (4) HK$40 ~ 不過不失,但沒有驚喜

五香燻魚 (輕盈) HK$44 ~ 分標準和輕盈兩種價錢,但太多汁及超甜,不太接受

追加排骨 HK$25 ~ 凡惠顧拉麵可追加排骨一份,排骨超瘦亦厚身,但偏乾及沒有肉味

五香牛肉拉麵 HK$56 ~ 牛腱只有薄薄四塊,菜也沒有,麵太腍身沒有咬勁

生煎鍋貼 (3) HK$40 ~ 包底非常香脆,肉餡好味多汁,值得一試

2018-04-08 535 浏览
約個老朋友中午出來吃飯,想食下上海野,到了這間上海姥姥. 一人叫了一個客飯share食,糖醋魚塊及回窩牛肉.跟餐還點了西湖牛肉羹,凍豆漿. 西湖牛肉羹味道適中,不濃不淡,有口感. 糖醋魚塊酸甜得宜,皮有少少脆,又不會太厚粉,好送飯  回窩牛肉少少辣,好惹味,牛肉林好入口,紅青椒都煮到好林好入味. 飲杯豆漿,好爽口,吹完水又要返工.

糖醋魚塊
回窩牛肉
2018-04-04
回窩牛肉
2018-02-09 545 浏览
第一次來「上海姥姥」時間是下午4時左右 因約好朋友剛下班 首先看到是大大的餐廳環境 十分大氣 空間感十足 一點都不焗促 位置適中 在商場內不難找到 另外當下餐廳比較清靜因為是下午茶時段 服務生也很有禮貌很欣切地招呼 我和朋友一坐就3個多小時了 由下午茶吃到晚餐 🥣當中服務生都陸陸續續回來上班 所以光服務我們這一檯都換了幾次服務員😅⋯整體來說 這店食品不錯 賣相也合格 味道中規中矩 最好吃是那個上海傳統面條 一梳過 沒有斷開 另外就是口水雞 雞肉嫩而滑 朋友吃著已讚了兩次本身是蛋奶素食者的我 比較欣賞素卷 只是嫌它油了一點點 但明白上海菜特色是比較油一點的 故此沒問題的 食品價格也算是公道 不算太昂貴☺️唯一要彈的就是那隻大水杯 跟那套搪瓷碗筷格格不入 如果能一同換上搪瓷茶杯 相信格調會更高檔一點值得推薦其他朋友去吃!

食品價格也算是公道 不算太昂貴☺️
唯一要彈
值得推薦其他朋友去吃!
2018-02-09
2018-01-30 399 浏览
突然間好想食擔擔麵,所以就嚟咗上海姥姥食lunch。幾中意呢度嘅熱茶,店員又會經常加水,確保杯茶夠晒熱,上菜又快!另外加左個炸排骨,好香口,肉質唔un一個人食晏,除左快餐,呢到都唔係唔錯嘅選擇!

突然間好想食擔擔麵,所以就嚟咗上海姥姥食lunch。

另外加左個炸排骨,好香口,肉質唔un

一個人食晏,除左快餐,呢到都唔係唔錯嘅選擇!