2017-01-25 698 浏览
天氣冷很想吃點熱的辣的,吃過午飯的我再吃麻辣米線就太撐了~這時候就想起了酸辣湯,既可止住我的辣癮,份量又剛剛好~區內也有好幾間上海菜食店,這間豆漿大王好像一直也有不少人光顧,就試試這間吧!酸辣湯有分大小,我買了小的 (拿到手上的時候感覺小小的一碗,還在想會不會吃不夠)打開一看,果然料頭豐富,木耳絲、筍絲、豬紅、豬皮、豆乾毫不吝嗇,所以吃完肚子也滿滿的(之前的擔心是多餘的哈哈)酸辣度亦適中,不愛太刺激的朋友可試試看
天氣冷很想吃點熱的辣的,吃過午飯的我再吃麻辣米線就太撐了~

這時候就想起了酸辣湯,既可止住我的辣癮,份量又剛剛好~

酸辣湯 (小)
所以吃完肚子也滿滿的(之前的擔心是多餘的哈哈)

酸辣度亦適中,不愛太刺激的朋友可試試看
2017-01-23
外卖自取
酸辣湯 (小)
2017-01-07 656 浏览
話說我久唔久就會過紅磡搵野食~ 點解?弓因爲我以前住附近,無野做就會去附近搵下野食,懷念一下以前~ 無計啦~ 人大左就係鍾意懷念懷念同懷念架喇!突然間好想食餃子同埋酸辣湯,行過比我見到真真就衝左入去啦!酸辣湯餃子,好大一碗32蚊! 入面有木耳,筍、豬皮,豆腐,豬紅、好奇怪入面仲有青豆!佢既酸辣湯係好稀,但味道絕對好重味,唔使令外加調味。(我臨走前仲叫左杯大豆漿走)好巨型既餃子,4巨粒!餡都算足料!豬肉同菜,比例約豬3,菜2。 豬肉唔會鞋口,亦juicy, 餃子好味!呢排真係好鍾意食餃子有機會下次想試下食佢地既咸豆漿,見人地食果啲好似好好味

突然間好想食餃子同埋酸辣湯,行過比我見到真真就衝左入去啦!

酸辣湯餃子,好大一碗32蚊!
入面有木耳,筍、豬皮,豆腐,豬紅、好奇怪入面仲有青豆!
好巨型既餃子,4巨粒!

有機會下次想試下食佢地既咸豆漿,見人地食果啲好似好好味
2016-12-22 603 浏览
星期六朝早清閒,想慢慢食個早餐,唔想食頹連鎖店茶記或者飲茶,決定試懷舊鹹豆漿!呢間鋪雖然好細,但係小店感覺幾有人情味,價錢亦相當親民!我叫左16蚊鹹豆漿,都算大碗亦相當足料,入面有油炸鬼、蔥粒、鹹菜等等,食落相當惹味,食完成個人暖笠笠!

$16 (早餐)
2016-11-22 529 浏览
何文田新站開左,為食兵團又出去試食今日試左間上海野,因為趕時間試其他所以先來,老店一向有保證,但係……豆漿:淡而冇味,冇豆味冇甜味。餈飯:貴,飯多材料少。上海雲吞:味精湯,冇用心調製,雲吞皮厚肉少。完
何文田新站開左,為食兵團又出去試食
2016-11-22
2016-10-10 751 浏览
在紅磡,如果想飲一碗熱豆漿自然就會想起一間懷舊上海菜館,上海珍珍豆漿大王!熱豆漿煮法簡單,但營養豐富。豆漿冷卻後就會產生一層薄膜,其實這一層薄膜,就是營養豐富的蛋白質。只要攪伴一下薄膜便可和豆漿混在一起!豆漿入口有淡淡黃豆味道,無添加更健康美味。

熱豆漿
在豆漿冷卻之後就會出現一層薄膜
2016-10-10
早餐
在豆漿冷卻之後就會出現一層薄膜
2016-08-08 722 浏览
响三十幾度嘅天氣下,三舖冷氣只開一舖,大佬你賣熱辣辣湯麵架,有無理下客感受呀?你企响度,就緊係唔熱啦!死都堅持話個冷氣英文來架,唔識開冷氣,仲要講多句“熱咪唔好出街囉!留响屋企嘛!阿姐,唔係見你一把年紀,真係插到你飛上天花板呀!服務差不特止,依家啲排骨炸到乾過“豬肉乾“仲要收$20塊,你啲排骨鑲金架?雲吞粒粒散開晒!皮還皮,肉還肉,我依家叫咗碗菜肉丸加雲吞皮咩?食個五十幾蚊嘅早餐,食到一身汗一肚氣,不知所謂嘅食店!p.s.最後在走之前,見客人多了之前又走咗幾個客,先死死地氣開番啲冷氣!

2016-06-18 1245 浏览
多年前跟同事黎過食碗酸辣麵,今日神推鬼擁唔知食咩好,左兜右兜點知黎左真真,見只得食客三兩個,大把位任坐,環境寧靜又悠閒。最初唔明張單上面點解咁多剔號,諗諗吓,哦﹗原來數字代表價錢,9 乘 4 咪 36 囉。酸辣湯麵,暖暖地唔夠熱,已經琼到一劈劈,杰到粥一樣,豆粉味極濃。配料較為單調普通,青豆、豆腐、豬紅、蛋花,而且味道唔夠酸又唔夠辣,我又要自己額外再加醋及豆腐醬,嘗試調調味會否好一點,但豆瓣醬勁咸而辣椒油得油味完全唔辣,救命!但返魂乏術,格硬食完算。好失望﹗浪費我寶貴既 quota!味道及用料都強差人意,心情跌落谷底。酸辣湯味道似泰式雞醬撈醋,偏甜不香。麵條正常無問題,不過腍不糊口不粉口,合格。不過掛上劣質酸辣湯同吃,都係算罷啦。飲過上海菜館即煮滾熱辣美味多料酸辣湯後,真係返唔到轉頭。上海排骨,我一直都唔明,根本係豬扒黎架喎,點解叫排骨呢?大陸同香港叫法唔同?那麼肉排呢?味道不過不失,醃味大路,炸得外層略脆而香口,裡面質地軟棉棉,只係 dry 了點啫,肉汁乾涸,切厚一點可鎖住更多肉汁。食過最好食既排骨菜飯係銅鑼灣美味廚,仲係我唯一會食既菜飯。炸雞全翼,因為即叫即炸製作需時,所以最後先到

炸雞全翼,因為即叫即炸製作需時,所以最後先到。久等了,熱騰騰大駕光臨,彷似隱約仍聽到油炸吱吱聲呢!外皮香脆都尚算炸得乾身不油,略厭燶了一點點。醃味普通不怎特別,內裡白雪雪嫩肉微滲,平凡合格。

油豆腐粉絲湯,第一次認識油豆腐粉絲湯,原來那麼甜美可口,最好食今次!比上海排骨、炸雞翼還要好味呢。有大量雪菜、少量大頭菜、白菜仔都好好味,湯底帶著天然菜甜味,特別鮮甜,味濃有咸香。

立方形豆卜脹卜卜,外形十分可愛,仲煎釀左豬肉係裡面,真係估您唔到!煎得豬肉非常香口,豆卜索湯一流,一咬爆汁澎湃,跟豬肉味道融合極致,多種質感,非常好食!

還以為會係齋油豆腐長方形一塊塊,竟然釀菜肉係裡面呢,驚喜萬分!元寶形油豆腐外觀餃子一樣,軟塾香滑豆腐包著菜肉餡,滑彈細緻,味道出眾。

粉絲粉量也不少,質地硬淨爽爽的,本身味道偏淡,夾雜住雪菜油豆腐同吃會較好味。撈上強咸辣味豆瓣醬都唔錯,似乎福字粉絲、超力粉絲,即食粉絲味道更適合我。

酸辣湯
酸辣湯麵
上海排骨
炸雞全翼
2016-06-16
2016-05-10 778 浏览
今天LUNCH專登到近紅磡舊區的上海真真豆漿大王,店內可選的菜式不多,但還有套餐可以選擇。反覆思量後,點了雲吞麵餐(HK$ 48)。套餐包了一隻炸雞翼、上海雲吞麵和豆漿。雞翼炸得很香脆。剛送上來還感覺到滾油在跳動,雖然是炸的,但是外面的皮不會很焦的感覺,裡面的肉很JUICE。雲吞麵的上海麵有彈性也有嚼勁。雲吞皮薄餡多,裡面的料很足,味道很鮮美。湯底也不錯。豆漿磨得很醇正,黃豆的味道很濃也很香,過濾的很乾淨,都沒有豆渣。可惜店內環境較差及坐得不太舒適,路過可以一試但不值得專登過來享用!

2015-11-25 631 浏览
This was one of the shop that I have lunch years ago.Somehow I love to try again.That was the taste,the favour.The Shanghai wontons with noodles were my best choice.The wrapping was thin and soft.The noodles were just right,perfect match with the pickle cabbages.Soya bean drink was my favorite and I could add sugar to my taste. That was my lunch,my best memories.
Wonton noodles

2015-11-23
Wonton noodles
  • 瑞士雞翼
2015-07-16 505 浏览
要去紅磡辦點事,  因很遲才食了早餐,  辦完事已經差不多四點, 街上很熱, 口淡淡突然想食好耐無食的酸辣湯開開胃, 自從家附近的豆漿大王執左都無得食.  想起附近有, 即刻行兩個街口去. 店內得 3+1+1共六人, 覺得正常因為這時段. 叫了 酸辣雲吞 ($32), 細豆漿 ($10).  豆漿先到, 無豆味, 少少甜,水汪汪, 唉.... 五蚊都唔值酸辣雲吞大大聲降落我面前,  即時嚇一嚇,  D一舊舊豬紅浮係碗面. 都幾核突. 我都食豬紅, 但係酸辣湯不是應該要切絲的嗎? 唔係舊舊成寸似車仔麵.  奇怪有很多炸菜絲, 連炸菜球的硬邊都無挑走, 食到我不停吐渣. 木耳, 荀, 肉絲, 全碗祇得幾條,  豆腐又係一舊舊. 酸味祇是劣質醋味, 不是陳醋, 無香味.  辣味是辣椒油的辣.  D豬紅太大舊越食越腥, 豆腐食落有D酸叔味, 唔敢再食.  雲吞不過不失, 起碼煮得熟.  曾經聽過,一家上海館子做得好唔好, 試他的酸辣湯就知.  感覺個廚師好鬼懶, 要切的材料少得可憐, 現成買的豬紅豆腐都大大舊倒落去就算.  最慘係食完一小時就肚痛. 豆漿大王這招牌真的沒落了.
酸辣雲吞+豆漿
2015-07-14
2015-07-11 934 浏览
辦事路經此地,選了這傳統上海豆漿老店,全因媽媽近日總是說起上海香港麵家的粢飯。平實而簡約的店面,一張張窄長的食桌,跟一般上海老店無異。一行五人,點了5杯豆漿,也點了兩份粢飯嚐嚐,合共$104,貴呀!豆漿($12)盛得滿滿的而且是大大杯,豆香味濃,味道天然,也不太甜,傳統的味道。但$12一杯無疑是貴了一點。而媽媽滿心期待的粢飯($22),握在手上沉甸甸的,很具份量。請店員切開以便分吃,店員老大不願意的樣子,態度奇差。粢飯挺足料,鋪墊一層薄薄的糯米,肉鬆、炸菜、油條塞滿粢飯當中,而且新鮮熱辣。只可惜,外層的糯米偏乾且硬,欠了軟綿綿的口感,對老人來說猶為不宜。內裏的牛肉鬆和炸菜口味偏淡,油條太粗身口感偏靱,整體味道十分單調。除了份量足外,味道就只是不過不失,媽媽覺得上海香港麵家的粢飯比這兒的好得多。也許是物價騰貴的關係,數年前一般粢飯定價只是六至八元,是廉價早餐之選。想不到現在已大幅加至十多二十元,難道是我「食米不知米貴」?不過,二十二元的粢飯只是一般的質素,只能說性價比實在不高。
辦事路經此地,
選了這傳統上海豆漿老店,
全因媽媽近日總是說起上海香港麵家的粢飯。
平實而簡約的店面,
一張張窄長的食桌,跟一般上海老店無異。
豆漿($12)盛得滿滿的而且是大大杯,
豆香味濃,味道天然,也不太甜,傳統的味道。
但$12一杯無疑是貴了一點。
豆漿(大)
而媽媽滿心期待的粢飯($22)
握在手上沉甸甸的,很具份量。
請店員切開以便分吃,店員老大不願意的樣子,態度奇差。
粢飯挺足料,鋪墊一層薄薄的糯米,
肉鬆、炸菜、油條塞滿粢飯當中,而且新鮮熱辣。
粢飯
只可惜,外層的糯米偏乾且硬,
欠了軟綿綿的口感,對老人來說猶為不宜。
內裏的牛肉鬆和炸菜口味偏淡,
油條太粗身口感偏靱,整體味道十分單調。
除了份量足外,味道就只是不過不失,
媽媽覺得上海香港麵家的粢飯比這兒的好得多。
也許是物價騰貴的關係,
數年前一般粢飯定價只是六至八元,是廉價早餐之選。
想不到現在已大幅加至十多二十元,難道是我「食米不知米貴」?
不過,二十二元的粢飯只是一般的質素,只能說性價比實在不高。
2015-07-11
2015-05-24 486 浏览
按摩前,不欲吃太飽,去了巴士站老店搵食。泛黃的豆漿$10碗,入口豆味濃郁,沒有預先加糖,啖啖天然的豆香,傳統老味道。茶葉蛋$5隻,拿在手上稱不上熱騰騰的,咬下口感偏硬實,幸不減茶香蛋香。瑞士雞翼$11/2隻,醬汁頗深色,入口夠鮮甜且濃稠,緊緊地沾滿未夠肥美多肉的雞翼,啖啖滋味,甚是入味。
按摩前,不欲吃太飽,去了巴士站老店搵食。
2015-05-23
2014-08-19 820 浏览
以前在將軍澳食開分店的餈飯好味,見紅磡有店,當然要來試試!兩個女仔,叫左一個餈飯 $22,一個排骨麵 餐 $48,兩隻瑞士汁雞翼 ,同兩杯豆漿。餈飯水準很高,热辣辣的糯米飯包住肉鬆,炸菜粒同油條,整體濕度控得好好,飯粒鲜明,材料又唔會散開。而排骨麵就唔夠對面的滄xx好食,其他食物中上啦。
以前在將軍澳食開分店的餈飯好味,見紅磡有店,當然要來試試!

而排骨麵就唔夠對面的滄xx好食,其他食物中上啦。
2014-08-18
2014-04-05 916 浏览
街坊食店,紅磡區來講都算多人食.叫左:餈飯,熱豆漿,酸辣雲吞餈飯$22:味道好,又飽肚,料有:炸菜,肉鬆,油條,飯有小小爛,料比以前小,不過價錢真係唔平.熱豆漿$9:手打豆漿,味道可以.酸辣雲吞$30:幾底食,用料足:有豬肚絲,豬皮,豬紅,硬豆腐,木耳,青豆,菜肉雲吞.酸辣味足,好開胃,菜肉雲吞好鮮味,大大隻.正!
街坊食店,紅磡區來講都算多人食.
叫左:餈飯,熱豆漿,酸辣雲吞

熱豆漿$9:手打豆漿,味道可以.

餈飯
熱豆漿
酸辣雲吞
2014-04-03
餈飯
酸辣雲吞
2014-01-08 437 浏览
在蕪湖街上走原本想到新開分店的 滄浪亭不過最後還是貪新鮮試下這間傳統風味上海麵 : 真真看來這是有幾十年的老店裝修不太雅潔窄小的長枱配上小小圓椅子雖然不大喜歡吃榨菜這種製過的蔬菜味道酸的菜不大吸引但還是選了榨菜排骨麵麵是粗粗圓圓的有點像烏冬食落口感真的像鳥冬一樣又彈口又滑很不錯 !那個湯更不得了原來加了少少酸酸的榨菜於肉湯中鮮味非常突出怪不得看似有點舊的老店客人落亦不絕很多人都是來買外賣的老店風味讓人回味
在蕪湖街上走
原本想到新開分店的 滄浪亭