很久以前食過,以前好多人推介佢個粢飯好食今次難得入屯門,再光顧回味首先入到去環境衛生比以前跟惡劣可能因為舊式舖頭,很多嘢都很懷舊但很多烏蠅飛來飛去,碗碟發黃地氈上很多垃圾喺地下今日叫左個上海排骨麵 ($38), 同粢飯($21)上海排骨麵很大碗 ,視覺上很抵食但味道真係很一般,排骨份量正常切到很細舊,睇落好多排骨但排骨炸到超級鹹,食落有浸油膱味好似用千年油炸的感覺碗麵無味道,粢飯內個油炸鬼十分硬感覺放左好耐以上都係個人口味分享,可能我入去係懷着以前的味道,所以有差異不過看返其他人食評好似話舖頭轉咗手不過整體咁嘅價錢咁嘅份量,都抵食的
很久以前食過,以前好多人推介佢個粢飯好食
今次難得入屯門,再光顧回味

首先入到去環境衛生比以前跟惡劣
可能因為舊式舖頭,很多嘢都很懷舊
但很多烏蠅飛來飛去,碗碟發黃
地氈上很多垃圾喺地下

今日叫左個上海排骨麵 ($38), 同粢飯($21)
上海排骨麵很大碗 ,視覺上很抵食
但味道真係很一般,排骨份量正常
切到很細舊,睇落好多排骨
但排骨炸到超級鹹,食落有浸油膱味
好似用千年油炸的感覺

碗麵無味道,粢飯內個油炸鬼十分硬
感覺放左好耐

不過看返其他人食評好似話舖頭轉咗手
不過整體咁嘅價錢咁嘅份量,都抵食的

2024-08-08
2024-04-11 939 浏览
職員笑說餐廳冇分店,咁我以後食糖醋豬軟骨就要入屯門🤔。🥢糖醋豬軟骨:✨必食✨首先糖醋汁酸甜開胃,仲好濃厚添 ,越食越開胃!其次係豬軟骨好似牛筋咁淋🤤,諗起都想食。🥢炸排骨:排骨入味又大份,好多人都點排骨。🥢雪菜上海麵:雪菜超多,麵亦好多,夠兩個女仔食!🥢酸辣湯雲吞:對於食唔到辣既人來講,辣度還可接受,配料有豆乾同木耳絲。反而雲吞冇特別。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

職員笑說餐廳冇分店,咁我以後食糖醋豬軟骨就要入屯門🤔。

🥢炸排骨:排骨入味又大份,好多人都點排骨。

🥢雪菜上海麵:雪菜超多,麵亦好多,夠兩個女仔食!

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
這間具有歷史感覺的小店 永遠坐進去都唔知點解會聽到旁桌的客人在説以前的故事 (阿媽會同個女個 細細個就食依間嘢)非常有趣😂活了這麼多年還是第一次吃鹹豆漿 挺特別的😀但我下次都係飲返普通豆漿會啱我D😂排骨雞翼雙拼上海麵 超大一碗麵 多得有點嚇呆了 這個份量自己一個根本吃不完吧🤭上海麵浸了一回兒 感覺已經糊了 令口感也變得不太好食🫢還要了一個粢飯 好像每桌都嗌的 真係幾好食!粢飯裏的配料很多 外層糯米又不會太厚 口感非常豐富👍🏻
活了這麼多年還是第一次吃鹹豆漿 挺特別的😀
但我下次都係飲返普通豆漿會啱我D😂

還要了一個粢飯 好像每桌都嗌的 真係幾好食!
粢飯裏的配料很多 外層糯米又不會太厚 口感非常豐富👍🏻
2024-02-27 732 浏览
有人排隊,心諗應該仲係以前咁好食。坐低睇到餐牌,唔使$40有個麵都幾抵呀!叫左個雙拼雲吞加糖醋排骨。那個麵好大碗,望落真係好抵食。但個上海麵有微微的化學(漂粉味),而個雲吞是暖的,算正常。而個排骨是凍的都不要緊,要緊的是食落似是疆屍肉仲有陣up味。最正常是伴麵的炸菜。個熱豆漿真係唔識講。又因為就算難食都不要浪費的心態下,只棄食那個up味肉。麵跟雲吞都食完。 然後就係進食後12 小時內搞肚痛左3次肚瀉。已經好耐無食了。可能真係我腸胃太弱了,見到係咁有人排隊買,真的好厲害。又可能自己唔識叫野食,避開非炸物就可以掛。
又可能自己唔識叫野食,避開非炸物就可以掛。
2024-02-25
2024-02-23 645 浏览
睇完戲夜晚10點左右 已經無乜餐廳開行行吓搵到依間豆漿大王仲開 就入咗去食粉麵飯都係$3x-$50就有 依個價錢真係已經好少有上海排骨菜飯 $40$40一個飯 有肉有菜 又足料 真係好抵食豬扒大大塊啖啖肉 食落幾酥脆 又唔會乾配少少豆瓣醬 少少辣 幾惹味依個價錢嚟講 質素超晒班下次會嚟試埋粢飯🫶🏻酸辣雲吞湯麵 $42都係一樣好大碗好足料酸酸辣辣咁 味道都唔錯凍豆漿 $8依個質素就正正常常啦🫡$8一杯都唔太貴兩個人晚餐加埋$100都唔使
睇完戲夜晚10點左右 已經無乜餐廳開

依個質素就正正常常啦🫡$8一杯都唔太貴
兩個人晚餐加埋$100都唔使
2024-02-02
用餐时段
去咗屯門試呢間好店,睇落好似好舊,但嘢食水準真係好唔錯!仲要唔貴,又抵食。菜飯飯粒飽滿又香口,每一口都有種滿足感。飯裡面仲有好多菜,令呢碗菜飯營養豐富,仲好多菜汁。飯同菜嘅結合,令整碗菜飯更加豐富而且有層次感,真係好好味。炸排骨都做得非常出色!排骨炸得香脆,外皮金黃酥脆,咬落去有個脆脆嘅口感同埋鮮嫩多汁嘅排骨肉。豬軟骨真係一個驚喜,豬軟骨非常嫩滑,,仲要好入味,仲有個迷人嘅香氣,真係好好味!呢間叫咁多都係人均$60左右,好抵食!
呢間叫咁多都係人均$60左右,好抵食!
2024-01-20
2023-12-29 492 浏览
首次在OpenRice留食評,屯門出身,難得回來食童年回憶,爬文原來今年轉咗手,程度幾合理,上海排骨鬆散,上海麵已發脹無咬口,雲吞皮厚,但上檯四粒有兩粒爛既,連個餡都明顯縮皮,味都唔同哂。不提裝修,感覺無變。提員工,佢地之間說話不停,搵水吹,隔空吹水,擋住大門吹水,用粗口吹水,更顯得全部客人安靜,只聽到員工聲,廚師做緊野搵收銀吹水,樓面做緊野搵廚師吹水,有人落外賣都要等佢地傾完先落得單,有人埋單都要俾佢地員工行開先埋得。幸好居所附近有另一分店,不論食物服務招呼過之而無不及,嘗試比較更是對居所附近分店一種侮辱。時不與我,再無可能光顧屯門分店。
首次在OpenRice留食評,

屯門出身,難得回來食童年回憶,
爬文原來今年轉咗手,程度幾合理,
上海排骨鬆散,上海麵已發脹無咬口,
雲吞皮厚,但上檯四粒有兩粒爛既,
連個餡都明顯縮皮,味都唔同哂。

不提裝修,感覺無變。

提員工,佢地之間說話不停,搵水吹,
隔空吹水,擋住大門吹水,用粗口吹水,
更顯得全部客人安靜,只聽到員工聲,
廚師做緊野搵收銀吹水,
樓面做緊野搵廚師吹水,
有人落外賣都要等佢地傾完先落得單,
有人埋單都要俾佢地員工行開先埋得。

幸好居所附近有另一分店,
不論食物服務招呼過之而無不及,
嘗試比較更是對居所附近分店一種侮辱。

時不與我,再無可能光顧屯門分店。
2023-12-17 357 浏览
你話係上海食品都會有人信,但係你食過都會相信轉咗手之後係真心唔好食,應該係話又貴又唔好食。話說未坐低就已經聽到有位比較年輕嘅姐姐好大聲咁講,「唔使同啲客講冇咩,同佢哋講淨係得雲吞,賣曬就收工算」。嗰刻我心諗算啦,咁就舉手叫咗個雲吞上海麵,以為有咩咁巴閉啦,點知四粒雲吞皮厚都唔緊要,煮唔透連個餡又唔夠熱咁先大鑊。即時睇下食評,就發現原来已經負評如潮。最想講嘅係個粢飯,已經食唔返舊時嗰個味道。如果你諗住回味你食過嘅味道,咁你一定失望。
2023-12-17
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 個餡凍嘅雲吞
2023-09-01 561 浏览
昨晚,3號風球下,回家前,在外食晚餐。簡單d,要個上海排骨飯,唔要菜飯,加一杯凍豆漿。噢!d豬扒,外表炸到好鬼dry,食落好彩只是有d dry姐。叫了一碟蠔油生菜,嘩!發現一條成寸長既菜虫,家人驚,唔想食!我即時移走它,話:少農藥才有虫虫,d菜係好野,繼續食啦!員工,不斷忙於準備收工前的工作,明天休息(預計8號風球)。忘記今晚它的水準,打風啊!好又一餐,唔好又一餐!

員工,不斷忙於準備收工前的工作,明天休息(預計8號風球)。

忘記今晚它的水準,打風啊!好又一餐,唔好又一餐!
2023-08-31
2023-08-19 585 浏览
星期日下午去到得三張檯有客已經奇怪點解唔使等位叫咗:酸辣湯飯+獅子頭支裝豆漿粢飯雪菜糖醋豬軟骨上海麵獅子頭炸完入面係粉紅色酸辣湯飯底 變咗菜飯無咗糖醋排骨 變咗豬軟骨以前啲侍應姐姐全部都無晒呢家個侍應落單聽錯 要糾正幾次隔離檯得菜飯啱 個餸係錯俾錢個陣 問收銀話係轉咗手一段時間(我無去2-3個月)話以前湯飯一向都菜飯底 唔係白飯獅子頭嘅錢唔計 只收酸辣湯飯錢之後只會再食粢飯豆漿其他唔會食好可惜呢間由我小學食到仔都生埋生意一直好好 咁就轉咗手
星期日下午去到得三張檯有客已經奇怪點解唔使等位

以前啲侍應姐姐全部都無晒
呢家個侍應落單聽錯 要糾正幾次
隔離檯得菜飯啱 個餸係錯
俾錢個陣 問收銀話係轉咗手一段時間
(我無去2-3個月)
話以前湯飯一向都菜飯底 唔係白飯

2023-08-13
  • 栥飯
  • 豆漿
2023-08-07 508 浏览
#搞串個pantry今次我哋有同大家嚟到#屯門 搵嘢食啦,今次就搵到一間非常街坊嘅上海平民菜館🥢,主打一啲豆漿🥛、粢飯🍚、糖醋排骨🍖、上海燻魚🐟等等。舖頭同普通茶餐廳嘅裝修冇分別,座位唔算闊落,高峰時期應該幾逼🤯。今次我哋就嗌咗🟠糖醋排骨菜飯($42)、🟤油豆腐配上海排骨上海麵($45)、🟡鮑汁冬菇(半碟$27)。糖醋排骨菜飯🌟🌟🌟🌟菜飯個賣相唔係咁好,有啲散,不過食落去口感唔錯🤩,飯粒同菜嘅比例剛剛好。糖醋排骨係另外用碟上👍🏻,望落感覺好似滷水汁,但係食落味道竟然係似咕嚕汁,都幾好食🤤。江蘇一帶,包括上海菜都偏甜🧐,但呢味糖醋排骨又未去到好甜。口感方面,肉質好腍好入味💕。油豆腐配上海排骨上海麵🌟🌟🌟油豆腐即係豆卜,而呢度嘅油豆腐入面釀咗啲肉末菜末😋,食落口感同味道都冇咁單調😝。而上海排骨亦都炸得好鬆脆🔥,但略嫌口感有啲乾身。鮑汁冬菇🌟🌟🌟呢個鮑汁冬菇就普普通通😗,同外面車仔麵嘅冬菇,口感味道都好相似。但係以$27💰呢個價錢嚟講,呢個份量都幾抵食💕。
#搞串個pantry

糖醋排骨菜飯🌟🌟🌟🌟

油豆腐配上海排骨上海麵🌟🌟🌟

鮑汁冬菇🌟🌟🌟
2023-07-03
2023-07-21 519 浏览
今日行開屯門, 朋友話帶我食兒時味道😌. 就試左哩間上海小店. 店面環境一般啦,就好似平時果d 舊式既街邊雲吞麵舖, 唔好太大期望😃我今日試左店豆漿 同 栥飯😌個栥飯新鮮即包,拎上手仲係熱嫁. 仲好足料添. 玉眼估計有成半條油炸鬼. 望下個橫切面就feel倒幾強勁啦😆😆😆俾多個大頭照你地先👇🏻我今日想試d 特別既野, 就點左咸豆漿. 個咸豆漿勁多蝦乾囉🤩🤩🤩 不過你地就得要攪勻佢先飲,我冇攪飲到底就好咸🙈🙈🙈

我今日試左店豆漿 同 栥飯😌

俾多個大頭照你地先👇🏻

咸豆漿

2023-07-17 284 浏览
屯門很少上海食肆,很多街坊會幫襯。一想到豆漿,栥飯,炸雞翼,就會來。炸雞翼,不是全隻,中間那段加尾段尖尖,沒有雞搥部分,味道有兒時在家吃過回憶,媽媽做的效果。腌料,估計有少少盬,糖,胡椒粉,酒。每次吃两隻,不多不少。上海排骨,即是炸豬扒,都好味,剪開了一件一件,感覺有點乾,腌料多一糖份,會好些。炸菜上海麵,炸菜不辣,好味;上海麵,正常水準。湯,也可以。這两餸麵餐,只是$47. 加1杯凍豆漿($8),簡單清淡,少糖,入口舒暢。
屯門很少上海食肆,很多街坊會幫襯。
一想到豆漿,栥飯,炸雞翼,就會來。

每次吃两隻,不多不少。

炸菜上海麵,炸菜不辣,好味;上海麵,正常水準。湯,也可以。

這两餸麵餐,只是$47.
加1杯凍豆漿($8),簡單清淡,少糖,入口舒暢。

2023-07-14
2023-07-13 406 浏览
絕對肯定轉了手啊~慘。因為一入座,眼見2位男師傅在角落廚房整野已經估到7成了,之後侍應姐姐對客態度極好,好到令人有點不安(犯賤),因為之前食過啲姐姐都係一如既往態度對客,唔算差但未至於好好,所以應該估到8成了,點了酸辣湯,一直有食開,今次比以往的辣,估到9成了。朋友就點了炸獅子頭外賣,留待回家晚餐食,之後朋友打俾我,話食獅子頭時發現裡面有芫荽,唉~估中10成了。我和朋友都極討厭芫荽,所以。。。。可一不可再了,又一間老店沒落。
。我和朋友都極討厭芫荽,所以。。。。可一不可再了
,又一間老店沒落。
2023-07-11 258 浏览
經過一間上海野,叫上海豆漿大王,睇落有番d 歷史決定試下叫左一個雙併上海面,配上海雲吞+上海排骨上海面可以揀雪菜或者榨菜 雲吞足料夠味,啖啖肉👍🏻上海排骨略有油味,但勝在份量多👌🏻湯面味道比較清,面份量充足👍🏻埋單$45 性價比高👍🏻
經過一間上海野,叫上海豆漿大王,睇落有番d 歷史決定試下

叫左一個雙併上海面,配上海雲吞+上海排骨
上海面可以揀雪菜或者榨菜

雲吞足料夠味,啖啖肉👍🏻
上海排骨略有油味,但勝在份量多👌🏻
湯面味道比較清,面份量充足👍🏻
埋單$45 性價比高👍🏻