2014-12-01 2139 浏览
星期五的晚上, 約了媽媽出外食飯, 原本是打算去 euro go go 的, 因為媽喜歡食麵包布甸. 可惜人太多, 很多檯都有人在等候, 於是打算去另一間食肆晚飯. 但星期五晚上實在很多人出外用膳, 走著走著, 上到新都會5樓, 看見中國芳, 便決定試問一下有無位, 幸好二人檯不用等候.這是我第一次幫襯的食肆, 因為平時比較少吃中菜, 所以有很多中菜館都未去過. 入到去, 其實都很多人, 如果人多要大檯 walk in 應該一定唔得喇 ... 由於這裡是主要吃京菜的, 因此很多大檯都例必有隻片皮鴨. 但我們母女二人一向不是食肉獸, 而且得兩個人都無可能食到, 所以我們都點了一些不太滯口的食物.一看到餐牌, 我便看到這道 "金湯翡翠苗". 我知道 "金湯即是南瓜湯", 而翡翠苗即是溫室豆苗. 個人一向喜愛南瓜清甜的味道, 所有用南瓜做的菜式我都喜愛, 而溫室豆苗爽脆可口, 亦深得我心. 上檯後, 果然不負所望, 南瓜湯打得很幼滑, 翡翠苖浸在其中, 去了少許苗的粗糙感, 同樣變得幼滑了. 而且份量相當多, 成個湯碗咁多的份量, 好像吃極也吃不完另一道菜是 "金沙海鮮燴豆腐". 金沙即是咸

另一道菜是 "金沙海鮮燴豆腐". 金沙即是咸蛋黃, 配襯入清淡的豆腐和鮮味的海鮮, 味道恰到好處. 海鮮方面, 也很足料, 有蝦 (雖是雪蝦略嫌鮮味不足, 但很爽脆), 魚塊, 鮑貝和帶子都非常多, 而且味鮮.

"牛肝菌粉條煮土雞", 是媽媽選的. 菜式以一個瓦的器皿盛載, 因此能 keep 到好耐都夠熱. 原來粉條是紅薯粉, 口感彈牙, 吸了汁料十分可口
. 牛肝菌一直我都十分喜歡, 可惜份量較少, 可能因為成本較高, 反而雞件超多, 因為雪雞較平. 亦因如此, 雞沒有什麼味道, 而且真的太多, 所以我們食剩好多

最後亦點了兩隻蟹粉小籠包 (最少點兩隻), 因為媽媽從來無食過. 小籠包皮很薄, 餡料亦相當美味, 很有蟹的鮮味. 很久以前我曾在 "霸王山莊" 都食過, 但不好吃. 中國芳做得好好多 !

除了蟹粉小籠包是 $25 一隻外, 其餘三道小菜都同樣是 $80 一碟, 不算貴. 但當然加了茶芥加一後都要平均 $200 一位, 不算便宜, 不過在味道不錯的情況下, 也是可以接受的.
金湯翡翠苗
金湯翡翠苗
金沙海鮮燴豆腐
蟹粉小籠包
2014-10-01 2039 浏览
同親戚一行五人去葵芳食晚餐,看到中國芳門外的扁皮鴨廣告,就被吸引住了~~店內環境舒適,很適合聊天。好!先點菜。眼見每枱都有叫扁皮鴨,於是就試下店員推介的招牌扁皮鴨餐(四位用)。五個人食四人餐,本身都怕份量唔夠,誰知最後結果係...食唔哂,要打包。醉雞:本人唔仲意飲酒,因為怕苦>v<但,呢個醉雞好好味,有酒香之餘又唔會苦,仲甜甜地。做得最好的一點是,雞肉和雞骨全熟,但肉質依然好滑!海哲:海哲本身完全無味,見佢附上奶白色醬料,一沾,中伏.....原來係芥末黎.....囧火腿津白:火腿的鹹香,能夠帶出津白的清甜。黃金明蝦球:翠肉瓜和大蝦被鹹蛋黃包圍,蝦肉夠彈牙,清爽的翠肉瓜配上蛋黃的鹹香,比蝦更出色。竹笙海皇翅:足料!本人對翅一向冇特別興趣,我指的足料係肉絲和竹笙,翅只係見到半條,但我覺得幾好!不過,我覺得如果可以選擇唔要翅,會更好。松子黃魚:魚皮夠脆肉夠滑,但條魚太細條,汁太酸而且一粒松子都搵唔到-__-"扁皮鴨等待時間較長,有專人負責扁皮,見佢成晚冇停手,辛苦了。扁皮鴨:扁皮鴨連肉上,不會只得皮,感覺冇咁油。餅皮夠薄,如果京蔥切絲(目前係切片)會更好。小龍包:睇樣都睇得出,佢係非常難吃的
店內環境舒適,很適合聊天。
好!先點菜。
醉雞
醉雞:
本人唔仲意飲酒,因為怕苦>v<
但,呢個醉雞好好味,有酒香之餘又唔會苦,仲甜甜地。
做得最好的一點是,雞肉和雞骨全熟,但肉質依然好滑!
海哲
海哲:
火腿津白
火腿津白:
火腿的鹹香,能夠帶出津白的清甜。
黃金明蝦球
松子黃魚:
扁緊皮的鴨
扁皮鴨
扁皮鴨:
扁皮鴨連肉上,不會只得皮,感覺冇咁油。
餅皮夠薄,如果京蔥切絲(目前係切片)會更好。
小龍包
小龍包:
睇樣都睇得出,佢係非常難吃的小龍包。︿。"
皮薄多汁,肉質嫩滑全部冇佢份。
肉質很老,一滴湯汁都冇。

雖然最後的小龍包是敗筆之作,但整體都唔錯,服務也很好。
2014-09-26
醉雞
扁皮鴨
食物黎講其實我都無咩特別想講我連開呢個account都係為左講服務態度一入黎個個藐嘴藐舌都算啦 (咁唔想做唔好做囉)入到黎野又未執,個樣仲係唔想做咁 (而家係咪有人用槍指住你姐到底)執野嗰時都唔知你係擺野定掟野講到底又係態度既問題仲有喎,張枱唔知搭到咁高做咩既張櫈又唔係bar櫈咁高下下都ung住隻手咁最激氣既係,個侍應鋪枱布既時候完全無理過我兜頭蓋落黎張枱布乾淨都話算成撻蹟係上面你蓋落黎?我由嗰陣開始就無停過鼻敏感仲要一d歉意都無但我就唔會一竹竿打一船人既總有幾個笑容都幾好的可能係太激氣所致我覺得嗰度係完全唔夠冷氣食到一半已經流到一身汗最後打食評點都要講下食物只能話水餃是個伏而我中伏了事關我想像中既水餃係有木耳、荀嗰d而呢度嗰d就係厚皮小籠包咁樣,你懂的最好食既應該都係雞絲煨麵夠多菜(我最中意),雞也不太糙不過…唉,坦白講我諗我都唔會再黎各位請just take it as a refrence, no offence.
食物黎講其實我都無咩特別想講
我連開呢個account都係為左講服務態度
一入黎個個藐嘴藐舌都算啦 (咁唔想做唔好做囉)
執野嗰時都唔知你係擺野定掟野
講到底又係態度既問題
仲有喎,張枱唔知搭到咁高做咩既
張櫈又唔係bar櫈咁高
下下都ung住隻手咁
最激氣既係,個侍應鋪枱布既時候完全無理過我
兜頭蓋落黎
張枱布乾淨都話算
成撻蹟係上面你蓋落黎?
我由嗰陣開始就無停過鼻敏感

食到一半已經流到一身汗

最後打食評點都要講下食物
只能話水餃是個伏
而我中伏了
事關我想像中既水餃係有木耳、荀嗰d
而呢度嗰d就係厚皮小籠包咁樣,你懂的
最好食既應該都係雞絲煨麵
夠多菜(我最中意),雞也不太糙
不過…唉,坦白講我諗我都唔會再黎
  • 上湯雞煨麵
2013-11-28 4074 浏览
十月尾才吃今年第一次大閘蟹,朋友話這裏有280元套餐,便跑去試試。在沒有什麼期望下,卻有意外驚喜,蟹仔細細,膏卻很多,個蟹皇羹喜出望外,味濃且香,其他頭盤小菜只屬一般,不提也罷,但如此價錢,我們也不敢太多要求,開開心心又一餐。

• 蟹皇羹
2013-11-01 3313 浏览
今晚放工去左kwai fong 商場吾知食咩,諗起中國芳,話哂都係美心集團開。就去試下啦。諗起北京樓既扁皮鴨,又係美心開。。呢間中國 芳都有扁皮鴨,仲平d 二百幾三百。就試左。其實個味都好好。又吾太油吾算熱氣。其實可以encore.講間餐廳環境,都好乾淨,唯一坐吾係太舒服。因為張chair 比較矮。服務方面,又吾錯啊。。經理哥哥幾好服務。話說我地叫左個麻婆豆腐。。點知佢係用牛煮,我地全家都吾食牛。經理一聽到我地吾食牛就話不如叫廚師改用豬肉煮返俾我地。我都好驚訝。所以服務的確吾錯。依家出黎食飯好多時都遇到勞氣既服務員。所以中國芳今次都好難得。服務水平好高。另外點左擔擔麵。。個麵質地吾錯。。好彈。仲有叫左津白同一個湯麵……賣單9百幾。都可以。。

• 扁皮鴨
2013-10-28 2663 浏览
唉!本來我又話唔去美心集團的食肆,不過葵芳市中心的食肆選擇不多,惟有約朋友去中國芳午飯。一望第一碟上枱的糖醋小排骨,便知又一次失望! 這碟糖醋小排骨有大有細,似濕濕碎的剩餘排骨,或煲過湯的肉。 色香味俱無。 比起同是美心的尖沙咀北京樓的小排骨差一大段。之後的鍋鎉豆腐,上枱時已經涼了,外層炸漿已無哂火氣,有點像發水麵包,味道得個咸字。 火腿津白的津白還未煮夠火喉,生生哋有菜青味,尚未能吸收上湯香味。 嫩雞煨麵,比在又一城另一美心集團食肆又一棧尚算足料一些,麵條都算煨得嫩滑入味,而且起碼食到幾粒雞丁,但絕不是嫩雞,有點’柴皮’。全餐唯一可以讚賞的是蒸素餃,皮薄又滑,饀靚清爽,包餃的手工精細。 我想提一提我以為這間美心佈置高檔,格調應高雅點,這又是我一廂情願的想法。首先,有位部長不斷同隔鄰的熟客高談濶論,那位熟客聲粗粗,還不時夾一兩個不雅用字。還有在我右手邊的一張大枱的十幾人一齊大大聲洗碗筷,我仲以為去咗洗碗工場。美心集團作為香港飲食業龍頭,想做高檔食府及良心商戶,請不要只顧包裝,請在食物質素下多些本錢及心機。

糖醋小排骨
鍋鎉豆腐
火腿津白
2013-10-16
2013-09-18 2179 浏览
早上吃點心做早餐是我的喜好,可能是小時候假日家人就會帶我去飲茶;令我覺得是一個享受放鬆的時間吧!在葵芳出色點的茶樓全都是美心集團,但這裡家人比較小;可能是以為只是吃北方點心而不來吧!但你想想同一商場同一集團食的東西又會差多遠?不過這裡是多了北方點心選擇,返而更合我胃口店子不大,我反而感覺更好。因為好像上面大美心這麼大的話,那麼多人是十分吵的。裝修有上海風,座位間也不會太迫。吃點心也輕鬆些。價錢不平,但間中來沒什麼所謂喇,因為我兩個人也不大食,很多時2-3個點心就可以。咸水角$18,保持美心多年的水準及味道。和小時沒有分別,外脆內軟而裡面的料有肉粒、蝦米、及醬料。這種咸香永遠是這麼回味。天津花素蒸餃$28,很北方的做法再加上大量的醋就地道了。不過相信南方人不會太喜歡,因為它皮比較厚而味又淡。餃內有大量菜絲、木耳絲及沙曷等。羊肉搶湯拉麵$38,濃郁的湯頭加上有咬口的麵條,配上羊肉片及香菜。羊肉的味道完全籠罩整碗麵,濃香味重,好似去了沙漠一樣。可能有人會講未即是好蘇?如果羊唔蘇不如食豬食雞喇!配料加上肉及麵,十分滿足!
裝修有上海風,座位間也不會太迫。吃點心也輕鬆些。
價錢不平,但間中來沒什麼所謂喇
,因為我兩個人也不大食,很多時2-3個點心就可以。
咸水角
咸水角
而裡面的料有肉粒、蝦米、及醬料。這種咸香永遠是這麼回味。
天津花素蒸餃
天津花素蒸餃
餃內有大量菜絲、木耳絲及沙曷等。
羊肉搶湯拉麵
羊肉搶湯拉麵
配料加上肉及麵,十分滿足!
今年的母親節 我們帶了父母一共四人初試這間美心其下的中國菜餐廳當天下午竟然能順利訂了晚上7:30的枱那裡食客真多 我們的枱被安排在近入口位(附近是餐廳廁所=.=)位置有點偏 因燈光陰暗度和衛生都不錯 所以邊吃飯邊聊天便忘了本來有點兒怪的感覺這是今頓飯的大致面貌 四人份量差不多吧以下是近照先來個 <翡翠海鮮羹> 清清地 略嫌海鮮用料不足  <松子黃魚> 酸甜味適中  松子也炒得脆脆的 拌飯之選<茶樹菇> 聞下幾香菇味 有點咸 鹽落少些會更佳<片皮鴨> 父母一向喜愛吃 第一次嚐這間的 一如既往連同醬汁和蔥包著塊皮吃 沒什麼特別呢我們四人吃畢以上的菜式連同每人一碗飯都是飽足的順帶說 爸媽一般都光顧"X香" 和 "明X"之類的酒樓相比之下 同樣的菜式 味道都差不多 只是這間略貴唯一明確不同的 就是這間沒一般酒樓擠擁和嘈雜偶然帶喜歡中國菜的長輩去進膳聊天也不錯
當天下午竟然能順利訂了晚上7:30的枱

庆祝纪念
母亲节
  • 松子黃魚
2013-07-16 1475 浏览
到中國芳晚饍,談天至離席約兩小時多,總消費七百多塊,覺得物有所值。先談環境,該處空間感良好,雖每枱間沒有分隔,但之間總保持適當距離,今談天時可暢所欲言,氣氛不錯。食物方面水準也非常到位,片皮鴨香脆可好,配濃郁醬汁,把所有精華毫無疑問地提升到頂點。而沙鍋的烹羊肉也值得推介,粉嫩的羊肉被沙鍋中調味料煮過後,吸收了香濃的汁料而同時能保持羊肉味道,好!

2013-07-06
  • 北京田鴨
2013-07-15 1155 浏览
依間原來都係美心集團旗下既食店而餐牌既菜式..同"北京人家"大同小異等左好耐..先有人招呼開茶及送上前菜片皮鴨..無半隻叫~我話不如點小菜但另一半話十級想食..唯有叫"(全隻)片皮鴨"呢每人跟上一份甜醬..青瓜及大蔥即落order即烤..需時45分鐘烤得唔香唔夠脆~醃料欠惹味度又無麥芽糖香肉質比較乾又無油鴨香味..整體唔太掂薄餅皮夠薄又軟軟..味道ok再欽點個"宋嫂魚羹"一窩都有6小碗..份量唔少羹料有"魚肉..蛋花..筍絲..冬菇絲"濃稠度適中..唔會太漿糊感~味道好唔錯整體食店環境幽雅~食物水準好壞參半而服務就真係非常一般
依間原來都係美心集團旗下既食店
即落order即烤..需時45分鐘
烤得唔香唔夠脆~醃料欠惹味度又無麥芽糖香
肉質比較乾又無油鴨香味..整體唔太掂
薄餅皮夠薄又軟軟..味道ok
再欽點個"宋嫂魚羹"
一窩都有6小碗..份量唔少
羹料有"魚肉..蛋花..筍絲..冬菇絲"
濃稠度適中..唔會太漿糊感~味道好唔錯
整體食店環境幽雅~食物水準好壞參半
而服務就真係非常一般
2013-07-13
2013-05-28 821 浏览
朋友介紹來中國芳,一進門口瞪大雙眼,裝潢很美很高檔,因為六時多就到達,未有客人,很安靜但背景播著年輕人的音樂,和同事都覺得奇怪為何不是播中國風味的音樂呢?!入正題,今次是為了片皮鴨和水煮魚而來的,當然是必點的,另外還要了叉子燒餅和高力豆沙期待已久既水煮魚,好大''盤'',四個人食足夠有餘,用了新鮮的魚切了做成魚柳般,很滑,極少魚骨,食得很舒服,值得一讚!!底層有紅薯粉,紅薯粉配合水煮魚的湯底簡直一流呀!!!我比朋友吃得辣,我會建議辣度可以再提高些少就完美喇 片皮鴨師傅做去油功夫很好,但令肉質比較乾身,鴨很瘦,一點肥肉都沒有,略帶點"鞋"口,但加了醬汁京蔥之後都係好好味的叉子燒餅沒有相片提供,上桌時熱辣辣,燒餅鬆脆,讚!!肉碎頗多,裝滿燒餅還有剩可以用來送飯!!

朋友介紹來中國芳,一進門口瞪大雙眼,裝潢很美很高檔,
因為六時多就到達,未有客人,很安靜但背景播著年輕人的音樂,
和同事都覺得奇怪為何不是播中國風味的音樂呢?!
入正題,
今次是為了片皮鴨和水煮魚而來的,
當然是必點的,另外還要了叉子燒餅和高力豆沙
期待已久既水煮魚,好大''盤'',四個人食足夠有餘,

底層有紅薯粉,紅薯粉配合水煮魚的湯底簡直一流呀!!!
我比朋友吃得辣,我會建議辣度可以再提高些少就完美喇
片皮鴨
師傅做去油功夫很好,但令肉質比較乾身,

叉子燒餅沒有相片提供,
上桌時熱辣辣,燒餅鬆脆,讚!!
肉碎頗多,裝滿燒餅還有剩可以用來送飯!!
题外话/补充资料: 雖然貴些少,但環境真的很舒服。 食物味道令我回味至現在, 好想再去吃啊!!!^^"
2013-04-30
2013-04-14 608 浏览
大約十年前,當中國芳仲喺九龍灣德福時,已非常喜歡佢嘅小蔥蛋炒飯同黃金蝦。後來執咗開咗利苑,失落咗一輪。幾年之後,知道葵芳新都會開咗間中國芳。當食到佢嘅炒飯,就知係同一間店。真係有種失而復得嘅感覺呢兩年AE 白金咭都同美心集團推優惠,二人晚飯全單半價,呢度成為咗我同另一半嘅飯堂。星期六晚分兩輪,幾前日卜咗六點,但結果當日下午打去話改食八點半嗰輪。okay,不過經理話都可能要等一陣。冇問題。八點八去到,即刻可以入座,坐卡位,好舒服而且冇大廳咁嘈,不過張枱細啲。我地都肚餓,好快就揀定食咩。因為半價,有時會嗌啲貴價餸好似海參龍蝦咁,不過今次想食松子黃魚,另外仲叫咗茶樹菇浸翠苗,百頁結紅燒肉,排骨湯麵。好出奇,等咗半個鐘都冇嘢食,平時好快㗎。問經理,佢話唔好意思,因為廚房九點會清洗一次。我地講笑叫佢請食糖水,佢笑而不語 但另一半過後又講得好啱啦: 你做兩輪第二輪係八點半,九點洗廚房?九點半左右有得食喇,仲好快上齊晒添。松子黃魚 - 新鮮,汁唔太酸,有雜菜粒同松子仁。不過今次明顯細條咗好多。對兩個人食飯嚟講係好事,食得晒,我連魚頭都食埋,好味!茶樹菇浸翠苗 - 鍾意食菜嘅我揀嘅。菜清得嚟有菇嘅香味

九點半左右有得食喇,仲好快上齊晒添。

茶樹菇浸翠苗 - 鍾意食菜嘅我揀嘅。菜清得嚟有菇嘅香味,啖湯好味! 我地後尾用埋嚟做湯麵個湯。

百頁結紅燒肉 - 我係上海人,屋企成日都整呢味。但都要講佢整得好好。百頁結好軟身,但有豆味,出奇的討好。豬肉肥瘦相間,非常軟身入味。連小棠菜都吸晒啲肉香同醬油味,令討厭小棠菜嘅我都讚好!

排骨湯麵 - 麵湯底夠清,但硬係唔係好熱。排骨(即豬排) 就好好喇,蛋黃沾薄薄嘅漿粉去炸,好香又唔油。

食到一半經理收工,臨走同我地講慢慢食,已交帶一個同事送上糖水。hurray!!!
食到好飽,打包埋紅燒肉第二日食,埋單二百五。真係好抵食!
题外话/补充资料: 好多嘢都唔錯。唔係啲咩好特別嘅嘢,但作為家人晚飯,確實係坐得舒服而食物又唔錯嘅好選擇!
2013-04-13
信用卡優惠
  • 百頁結紅燒肉,小蔥蛋炒飯
2013-04-13 362 浏览
今次是第三次在中國芳吃飯,環境舒服,服務ok, 每次都很滿意。我很喜歡這裡的前菜,辣辣的,很開胃!男友打開餐牌便說和北京人家的餐牌一樣,他曾是北京人家的常客。我們點了鮑汁鮮菌燒雞球,無錫小籠包,乾燒大明蝦,梅龍朝梅菜扣肉(類似菜名),後加一碗桂魚泡飯,多肉少菜的一餐!燒雞球很嫩滑,較惹味,男友覺得鮑汁味不重,似蠔油味多點。我喜歡這裡的小籠包,汁多而且不肥"利",但男友覺得偏甜,因為無錫的小籠包較上海的甜。那大明蝦讓人有點失望,點了兩隻,一隻大碼一隻中碼!味道方面,真的一般,似茄汁蝦碌偏甜大碼版。至於乾梅菜扣肉,要等45分鐘,而且男友愛吃,否則真的不會點。上枱有層透明豬油,我用蝴蝶包包起梅菜和一片薄薄的扣肉,感覺沒有那麼油,乾梅菜不錯,那肥扣肉入口一點也不油,轉想像中好吃!後來點的桂魚泡飯,上枱時聞到陣陣湯的香味!我很喜歡這個泡飯,一人分到一碗多點,很滿足!
我很喜歡這裡的前菜,辣辣的,很開胃!
男友打開餐牌便說和北京人家的餐牌一樣,他曾是北京人家的常客

燒雞球很嫩滑,較惹味,男友覺得鮑汁味不重,似蠔油味多點。

那大明蝦讓人有點失望,點了兩隻,一隻大碼一隻中碼

味道方面,真的一般,似茄汁蝦碌偏甜大碼版。

後來點的桂魚泡飯,上枱時聞到陣陣湯的香味!

我很喜歡這個泡飯,一人分到一碗多點,很滿足!
2013-04-09
庆祝纪念
生日
信用卡優惠
  • 小籠包,乾梅菜扣肉,桂魚泡飯
2012-10-15 87 浏览
星期天, 在青衣打波後跟幾個波友仔食LUNCH. 今次是我第二次到新都會廣場中國芳, 朋友們是第一次. 這裡環境很舒適, 可讓其中一個波友的 BB 坐得舒服 比較出色的點心有:香煎韮菜餃 - 餃子皮煎得又香又脆, 即時 ENCORE 一客 紅油抄手 - 汁做得美味, 夠香夠辣 叉燒腸粉 - 腸粉皮夠滑夠薄有米香, 叉燒是半肥瘦的, 好味 白灼小豆苗 - 好淡清, 沒有油, 小豆苗好清香, 健康之選 糯米卷 - 中間的糯米香而不油, 細細件, 糯米與包的比例剛剛好, 連吃兩件 其餘的食物亦純對在合格之上: 牛肉球 / 蒸鳳抓 / 雞包仔 / 燒賣 / 叉燒包 / 潮州粉果 / 波菜蝦餃 等等. 唯一不好吃是羊肉湯麵, 麵不夠彈牙.波友們都愛飲茶吃點心, 加上環境舒適服務不錯, 等位亦只15分鐘, 星期天點心 LUNCH 的好選擇.

比較出色的點心有:

紅油抄手 - 汁做得美味, 夠香夠辣

2012-10-14
2012-07-21 82 浏览
在新都會廣場.有3間美心集團的酒樓.其餘2間我都試過,今次我當然要一試.入場後環境相當靚.相當落本.要經過一條大巷,裏面的燈飾也相當壯觀.燈光十分光猛,環境好,服務又怎樣?整體上都有禮的.但服務效率一般.什至有點冷淡.燒賣:蝦小.豬肉也算有肉汁而帶香甜.4粒大細相同,又整齊,已經收貸.帶子腸粉:腸仔可算是黏左一起.一點也不滑,又不晶瑩,最可笑的是我找不到帶子,非常差.川芎白芷魚頭:這個新鮮,是即叫即燉.以湯奉上.最直接的益處,是健康.因為不會肥.味道也甘甘地,不會太苦.魚頭也吸了川芎白芷的味道,很好食.紫米露:不會太甜.而且很滑,應該落了少部份奶.紫米當然也全熟.估不到美心集團的甜品也有水準.因為是下午茶,只是160多元.但坦白講腸粉同服務扣了分.不可笑臉,
影相好正
好大條巷