去過大阪嘅大家都知炸串係必食😋今次介紹嘅餐廳裝修到成間居酒屋咁,而且仲長期播住日本嘅電視節目📺加上唔少職員同客人都係日本人🎎搞到小編以為自己真係飛咗去日本咁😂同埋餐廳係用tablet落單,咁就唔怕有溝通問題啦🤪🍢炸串 ($12-45)今次嗌咗蓮藕、黑和牛、五花肉、帆立貝、三文魚芝士同雞柳伴紫蘇🤰🏻同日本一樣都係用個鐵盤裝住📸當中小編最鍾意食黑和牛,油脂感好重🐮而且酸汁仲可以無限沾🤣中和返炸串嘅油膩感🤗絕對還原到日本嘅風味😍🥚日本雞蛋豬肉卷 ($30)一份有二串,餐廳用半肥瘦嘅豬肉片包住溏心蛋去炸🐷🐣食落好香好juicy,而且炸粉好薄,好食!🐙大阪代表美食章魚仙 ($38)呢個上枱熱辣辣🔥上面鋪滿木魚碎、燒汁同蛋黃醬,下面仲有塊蝦片墊底🦐章魚燒味道同喺日本食嘅一樣,口感外脆內軟,相當唔錯☺️🍛奄列蛋包飯 ($78)呢個賣相好似卡通片入面啲蛋包飯咁,西炒飯再鋪上旋風蛋,打卡一流🤩但小編略嫌面頭嘅蕃茄汁太酸有啲搶咗炒飯嘅味道🤭🍺麒麟一番榨·蜜糖 / 芒果 ($68)小編其實係比呢個雪糕啤酒吸引咗先幫襯🍦飲落果然冇失望,唔會太苦之餘仲有淡淡嘅果味,冰凍嘅啤酒配炸物真係冇得輸🍻*餐廳設加一服務費🌟

🍢炸串 ($12-45)

🥚日本雞蛋豬肉卷 ($30)

🐙大阪代表美食章魚仙 ($38)

🍛奄列蛋包飯 ($78)

🍺麒麟一番榨·蜜糖 / 芒果 ($68)

*餐廳設加一服務費

🌟8/10
2021-05-25
  • 日本雞蛋豬肉卷
2021-05-20 1178 浏览
這天我們來到銅鑼灣吃這間日式炸串居酒屋😝😝是提前2星期book位的😂😂當日吃了很多不同食物🥰🥰超喜歡這間餐廳💕.天婦羅炸蝦卷壽司非常出色🍤🍙炸蝦非常爽口,上面還鋪了新鮮的魚子🥰章魚燒很有日本的感覺🍡口感比較腍身😝白燒鰻魚鮮味十足,而且鰻魚很肥美🐟炸物方面,他們提供了一個酸汁作為醬料,像日本的炸串餐廳一樣😍特別推介日本雞蛋豬肉卷、帆立貝、日本年糕、雞腿肉🤤🤤🤤炸雞軟骨也很不錯👍🏻👍🏻唯一比較遜色的是炸八爪魚,口感太過韌,要嘴嚼一段時間才能吞下去😹另外當日有隱藏menu📖🤩是蒸豬肉餃子🥟作為餃子控怎能放過😏😏?這款蒸餃真的超級好吃,外皮煙韌,餡料中的豬肉很嫩滑,調味用了一點香草,非常正🤩😍😍😍😍因為是居酒屋的關係,當然也要試一下他們的酒精飲品🤤🍸🥃點了玫瑰味啤酒和西柚燒酌梳打,酸酸甜甜很好喝🤤🤤🤤整體來說這間餐廳cp值極高🥰非常值得一試👍🏻不過真的要提早訂位😂
章魚燒很有日本的感覺🍡口感比較腍身😝
白燒鰻魚鮮味十足,而且鰻魚很肥美🐟
章魚燒

另外當日有隱藏menu📖🤩
是蒸豬肉餃子🥟作為餃子控怎能放過😏😏?
蒸豬肉餃子

西柚燒酌梳打

章魚燒
蒸豬肉餃子
西柚燒酌梳打
天婦羅炸蝦卷壽司
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗串カツ専門店無論係店員定環境都好日式🥰好似去咗日本咁好開心(๑╹︎ڡ╹︎๑)明太子芝士玉子燒($98)呢個真係十級推薦😍玉子燒好大個,有滿滿既明太子係入面,外面仲有明太子沙律醬🤩明太子味道好濃,仲有啲拉絲芝士🧀玉子燒都好厚好滑,而且入面拎好綿密🥳大阪代表美食章魚仙($38) 一共有六粒章魚燒,章魚燒唔算好大粒,醬汁偏酸,入面既八爪魚唔係好大粒🥺係一個正常嘅章魚燒🐙不過佢有塊蝦餅係底,應該係日本先有嘅食法,不過自己就唔係太中意,因為俾啲汁搞到淋哂🙈三文魚茶泡飯($30)呢個茶漬飯味道都幾好,有少少梅味😆三文魚嘅份量都好足夠,基本上每一啖都會有🤩佢仲有芥末跟埋,加埋芥末會多啲唔同嘅味,自己都幾中意👅炸串($15-48)今次一共叫咗7款炸串:🤍三文魚芝士🤍帆立貝🤍大蝦🤍日本雞蛋豬肉卷🤍五花肉🤍獅子狗伴芝士🤍冬菇最中意日本雞蛋豬肉卷同帆立貝,雞蛋係流心蛋,但係有炸皮包住,師傅既技術好高超😚至於帆立貝好新鮮,入面仲係刺身咁,冇全熟😍全部炸皮都係好脆,但係唔會好重油膩感行覺得好熱氣!佢嘅芝士醬得面頭少少,不過都勁重芝士味,芝士控一定要食🤪幫襯嘅客人同店員有一半都係日本
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗串カツ専門店

明太子芝士玉子燒($98)

大阪代表美食章魚仙($38)

三文魚茶泡飯($30)

炸串($15-48)
今次一共叫咗7款炸串:
🤍三文魚芝士🤍帆立貝🤍大蝦
🤍日本雞蛋豬肉卷🤍五花肉
🤍獅子狗伴芝士🤍冬菇

幫襯嘅客人同店員有一半都係日本人,一定係好正宗嘅小店🇯🇵特別係個廁所都好日式🤣有埋噴衫漱口水提供,又好乾淨!!

• 明太子芝士玉子燒
2021-05-06 776 浏览
日本之旅遙遙無期,先在本地找優質日本料理吧自疫情以來,能看到這麼爆滿通常也日式居酒屋。而這一家雖然地方不大也爆滿,但絕對沒有上次在菊一巷那種不愉快經歷特色小食:明太子玉子卷 - 有拉絲!!!有驚喜,好吃👍牛腹 - 有點鞋身有蛋也補救不了鹿兒島豬肉腸 - 還好是短小的,否則吃不下。味道就是腸仔🤣大阪土手煮 - 就是味噌牛腩😝炸串:這是今晚的重頭戲!沙椎魚 - 非常好吃!肉質鬆軟嫩滑。是所有炸串中最推介的👍紅薯 - 也是非常好吃,第二推介山藥 - 真的就是一件淮山,我是喜歡的,不過友人覺得沒什麼特別海鰻 - 好吃。我們只點了一串,對我來說不夠吃🤣年糕- 也算好吃,不過沒有出色的芝士年糕好吃TKO 卵かけご飯 雞蛋伴飯 - 朋友最後還是好想吃這個。意外地址店家不是讓我們沾醬油,而是伴他們秘製的(?)用芝麻、蔴油和小魚干(?)弄成的飯素(?)蔴油味非常香,超級適合下飯!
日本之旅遙遙無期,先在本地找優質日本料理吧

特色小食:
明太子玉子卷 - 有拉絲!!!有驚喜,好吃👍
明太子玉子燒

牛腹 - 有點鞋身有蛋也補救不了
牛腹

鹿兒島豬肉腸 - 還好是短小的,否則吃不下。味道就是腸仔🤣
鹿兒島腸仔

大阪土手煮 - 就是味噌牛腩😝
大阪土手煮

炸串:這是今晚的重頭戲!
炸串

沙椎魚 - 非常好吃!肉質鬆軟嫩滑。是所有炸串中最推介的👍
紅薯 - 也是非常好吃,第二推介
海鰻 - 好吃。我們只點了一串,對我來說不夠吃🤣
年糕- 也算好吃,不過沒有出色的芝士年糕好吃

白飯伴雞蛋

鹿兒島腸仔
大阪土手煮
白飯伴雞蛋
2021-04-16 1246 浏览
終於放假了,又係時候諗吓週末去邊食好西。🥳#好店不私藏 ,日本思鄉病發嘅各位有口福啦,相信大家對大阪嘅名物串炸(Kushikatsu)相當熟悉,望落唔好以為似麥記薯條炸熟就算,其實當中對食材嘅品質同新鮮度都大有要求,粉漿嘅厚薄度同成份亦好影響成品,所以話炸野個個都識,一食真係立見高下。今次想推介專賣炸串嘅食店,入邊清一色日本師傅,為你送上大阪本地嘅原汁原味,小編私心喜好佢串炸嘅和牛、子持昆布、蓮藕、芝士獅子狗,另外小食仲有”甲賀流”章魚丸、酒盜芝士,配埋杯國士無雙嘅梅酒,清爽而梅味濃郁,與炸物絕配。提提大家,呢間真係好full,記住記住記住要book位😋———🍢串炸每串由$15~$48,即叫即炸🌮章魚仙 $38🫕芝士酒盜 $38🍹天下無雙梅酒 $唔記得咗,但諗起都想飲☺️😂
終於放假了,又係時候諗吓週末去邊食好西。🥳

提提大家,呢間真係好full,記住記住記住要book位😋
———

🍢串炸每串由$15~$48,即叫即炸
🌮章魚仙 $38
🫕芝士酒盜 $38

🍹天下無雙梅酒 $唔記得咗,但諗起都想飲☺️😂
2021-03-16
2021-02-23 1992 浏览
今日Lunch黎到呢間日式餐廳Lunch last order 14:30, 15:00會落場嗌咗個一個炸雞 一個炸魚set lunch炸雞炸皮夠薄,入面仲好juicy。炸魚都係勁薄同滑真係好似係日本食一樣餐廳侍應都好好人,又細心廚師都係日本師傅👍🏻Lunch仲要無加一,勁抵食!下次可以再encore, 同試下佢晚市食串燒、飲酒希望逆市下 好質素好服務既店舖可以繼續支持落去☺️Lunch想試既朋友記得佢地14:30 就last order, 因為見到有兩台同事都係兩點八上到黎,佢地都唔再入客了🙂
今日Lunch黎到呢間日式餐廳
嗌咗個一個炸雞 一個炸魚set lunch
炸雞炸皮夠薄,入面仲好juicy。
炸魚都係勁薄同滑
真係好似係日本食一樣

餐廳侍應都好好人,又細心
廚師都係日本師傅👍🏻
Lunch仲要無加一,勁抵食!
下次可以再encore, 同試下佢晚市食串燒、飲酒

希望逆市下 好質素好服務既店舖可以繼續支持落去☺️
2021-02-01 1961 浏览
我本身超鍾意食osaka嘅串炸香港冇乜幾間係專食串炸呢間真係同日本有得揮正正正啱啱炸起就即食好熱又脆每一款都超級好味所以我決定。。。。每個星期都會去食😆😆😆
我本身超鍾意食osaka嘅串炸
香港冇乜幾間係專食串炸
呢間真係同日本有得揮
正正正
啱啱炸起就即食
好熱又脆
每一款都超級好味
所以我決定。。。。
每個星期都會去食😆😆😆
拿破倫意粉意粉好彈牙👍, 醬汁好濃, 真的好甜醬燒牛肋肉醬汁太甜, 吃不出牛味炸雞件很脆口, juicy串炸青椒仔, 沙追魚, 多春魚, 露筍, 魷魚, 雞柳, 帆立貝串炸熱辣辣, 所有都好juicy, 尢其是帆立貝, 好好味, 唯一汁醬太濃太甜。。。。。我們今次所點的都太濃味, 可惜我不能喝凍飲, 否則一定會order, 一定好爽!!值得一讚, 店員都好有禮貌服務好好。 另外, 可能有個播日本節目既電視, 加上環境裝修,感覺真係好像在日本的居酒屋, nice
拿破倫意粉
意粉好彈牙👍, 醬汁好濃, 真的好甜

醬燒牛肋肉
醬汁太甜, 吃不出牛味

炸雞
很脆口, juicy

串炸

值得一讚, 店員都好有禮貌

拿破倫意
炸雞件
醬燒牛肋肉
炸雞件
2020-11-30 2591 浏览
終於係香港搵到牛腸鍋😭😭😭係日本食過一次就愛上!有鹽味、醬油同味噌、今次揀左味噌!唔洗講都知好食🤣比足💯❗️雖然牛腸好多!但我地都再追加一份!不過想食既朋友記得早去 、我地食到14:00左右就已經最後一份牛腸🤣🤣(唔知夜晚會唔會再有貨)另外叫左兩款小食!八爪魚丸🐙同明太子玉子燒😋八爪魚丸係有仙貝係底!味道唔錯而且多左份口感!!明太子玉子燒!最初以為只有上面既明太子醬、但一切開就😱好多明太子係入面😍 玉子好厚好滑!!最近冇得返鄉下、如果大家想感受一下鄉下既氣氛可以黎呢度!!職員有係日本人、而左右隔離食客大部份都係日本人😂
終於係香港搵到牛腸鍋😭😭😭
八爪魚丸係有仙貝係底!味道唔錯而且多左份口感!!
明太子玉子燒!最初以為只有上面既明太子醬、但一切開就😱
好多明太子係入面😍 玉子好厚好滑!!
2020-08-16
2020-11-11 1766 浏览
呢間炸串非常高質😋😋可惜我食嗰日非常頭痛,所以啲相都影得好衰😂😂。會系不久嘅將來再食多次。好難得香港嘅咋野系無臭油味😂😂見到個日本主廚坐陣,個人都啖定啲😍😍。超推介炸豚肉車厘茄,豚肉嘅油香配酸尾尾嘅車厘茄,人都醒神啲。另外仲有炸車厘茄都好Juicy好正。呢度嘅炸野又香又唔刮口,食得好開心。另多仲有炸芝士,外脆內軟,芝士好香好creamy🧀🧀。所有食材都好新鮮。聽聞果酒好好飲,但我頭痛一啖都無試。不過你睇佢咁大杯又咁靚,打卡都抵啦😋😋。個明太子玉子燒蛋香濃,蛋質綿滑,加埋明太子餡真系一流😂😂。叫咗個芒果雪糕,點知個芒果系炸嘅,真系估佢唔到😂😂。雪糕味道唔算好驚豔,不過芒果鮮甜,又熱又凍幾得意,不過個人覺得可以少啲朱古力醬。

2020-11-06 1430 浏览
朋友突然很想喝「雪糕啤酒(其實是沙冰啤酒)」,找了港島區有這款啤酒的店,終於找到這間居酒屋。餐廳氣氛很好,職員超級友善,很有在日本居酒屋用餐的感覺~這裡的麒麟啤酒口味超過10款,有時候還會有最新不在餐單的口味,我這天就是點了隱藏的菠蘿味🥰滿滿的啤酒上有超級冰凍的啤酒泡,根據不同口味啤酒泡散發出來的味都有些微差異,把啤酒做好的味道帶出來,菠蘿味啤酒會越喝越重味,如果可以,記得要搖一下~但味道真的很好!雖然我覺得菠蘿不錯但最好還是蜜柑味,從啤酒泡開始已經有濃郁的味道卻不會有苦澀味,整體比較平均~我們好點了章魚燒來吃,即叫即做的它一上桌就散發出燒汁惹味的咸香味,讓人不斷想吃想喝,風味十足!

2020-10-08 1159 浏览
I need to appreciate the great services provided by this restaurant. My friends would like to try the frozen kirin beer which has many flavours available. The waitress has patiently explain to us the characteristics of each flavour and give us recommendations. In addition, we wished to order some appetizers to go with the beer and good recommendations were given. Overall, this is really a nice dining experience! Especially the place is so comfy to enjoy food and drinks ☺️☺️
Kirin  Beer
2020-10-07
$150 (宵夜)
Kirin  Beer
2020-10-07 771 浏览
平時我係唔會點啤酒,今次係為滿足朋友對Frozen Beer的慾望,而特別來試呢間酒吧。士多啤梨啤酒好易入口,加上造型又可愛!座位舒適!員工友善,而服務出奇地體貼!
員工友善,而服務出奇地體貼!
Frozen Beer
Frozen Beer
2020-05-31 2576 浏览
朋友想食炸串,睇完openrice於是就揀咗呢間入去前會量體溫,提供消毒搓手淚同口罩袋每張枱之間仲會有塊膠板隔住嘢飲太多款揀,所以我地tick咗一堆炸嘢先同埋侍應會介紹一下黑板寫嘅是日精選(?),感覺唔錯~麒麟有好多味,兩個朋友第一round都飲麒麟,一個揀蜜糖味(左邊,甜甜地幾好味),一個揀橙皮味(右邊,冇咩橙皮味)最頂唔係啤酒泡,係啤酒沙冰!!!好正我地笑問有冇得叫成杯都係啤酒沙冰,其中一個日本女侍應用廣東話覆:可以呀~幽默感一百分而我就揀咗Orion 沖繩啤酒(大)炸串全部都好食!我地揀咗:特選牛北海道熏肉牛腸(有啲肥)蘆筍沙椎魚帆立貝(推薦)蟹肉(係原隻蟹腳!!超正)日本年糕獅子狗伴明太子八爪魚丸日本雞蛋豬肉卷呢間嘅炸串真係好食,炸漿唔厚侍應上炸串嗰陣仲會再講一次每舊係咩會跟一堆椰菜,食完熱氣嘢食返啲菜fresh啲(張相冇蟹肉,第2round食到唔記得影相)炸雞軟骨,唔錯,餸啤酒幾好黑板上寫嘅叉燒!我地係聽到另一枱講話好食,於是我地都嗌真係好食!!醬汁甜甜地,加少少黃芥末好爽板魚蛋,左邊堆醬似係有wasabi,辣辣地,幾特別見到隔離枱食明太子芝士玉子燒,但其中一個朋友唔食明太子
朋友想食炸串,睇完openrice於是就揀咗呢間

入去前會量體溫,提供消毒搓手淚同口罩袋
每張枱之間仲會有塊膠板隔住

嘢飲太多款揀,所以我地tick咗一堆炸嘢先
同埋侍應會介紹一下黑板寫嘅是日精選(?),感覺唔錯~

)最頂唔係啤酒泡,係啤酒沙冰!!!好正
幽默感一百分

而我就揀咗Orion 沖繩啤酒(大)

炸串全部都好食!我地揀咗:

日本年糕
獅子狗伴明太子
八爪魚丸
日本雞蛋豬肉卷

呢間嘅炸串真係好食,炸漿唔厚
侍應上炸串嗰陣仲會再講一次每舊係咩
會跟一堆椰菜,食完熱氣嘢食返啲菜fresh啲

(張相冇蟹肉,第2round食到唔記得影相)
炸串

炸雞軟骨,唔錯,餸啤酒幾好

炸雞軟骨

黑板上寫嘅叉燒!我地係聽到另一枱講話好食,於是我地都嗌
真係好食!!醬汁甜甜地,加少少黃芥末好爽

叉燒

板魚蛋,左邊堆醬似係有wasabi,辣辣地,幾特別
板魚蛋

見到隔離枱食明太子芝士玉子燒,但其中一個朋友唔食明太子同芝士,我地問侍應可唔可以淨係玉子燒,佢話可以!
食落好滑

玉子燒

其實後尾已經超飽,但我地繼續飲嘢傾計,所以叫咗枝豆,一上嚟啲枝豆係熱架
每舊枝豆都有鹽喺上面~枝豆配啤酒真係超級超級正!
我地食咗兩兜

枝豆

呢間嘅嘢食真係好好食,仲要侍應都好好,好樂意同我地傾吓計,又會解釋麒麟句「一番一會」,睇得出好熟日本
仲要真係有日本人嚟食!信心保證

而且超衛生!我地隔離枱走咗,佢地除咗抹枱仲會抹埋張凳!仲係會用唔同布抹!
廁所又好乾淨!入面有李斯德林,棉花棒同牙線棒
好貼心

叉燒
玉子燒
枝豆
2020-03-18 2013 浏览
今日去咗銅鑼灣同朋友食晚飯去咗食一間日式串燒其實我都有少少驚會上報做串燒家族嘅 🙈🙈🙈不過係屋企牛左成日又真係好悶呢一間日本野呢價錢唔貴好有日本居酒屋嘅感覺 非常多日本人 侍應好多都講日文食品嘅種類都幾多主要係串燒 都有啲小食呀 烏冬呀 飯呀等等 冇日本嗰啲魚生壽司 但係有我最愛嘅章魚小丸子😆😆酒嘅種類係非常非常非常之多 而家唔貴只係$68一杯 今日飲咗白桃梅酒 好好味呀🥰因為佢都幾平幾抵食嘅關係我係會再嚟既❤️
今日去咗銅鑼灣同朋友食晚飯
去咗食一間日式串燒