🍪【#尖沙咀】丼吉日式吉列豬排專門店 Tonkichi Tonkatsu Seafood💥香港老牌吉列專門店 標準香脆炸豬扒💥.🍪講起吉列豬扒又點可以唔提丼吉呢?自1995年開業至今,丼吉喺全港多達7間分店,可以話係最多人識吉列豬扒專門店!✧Speaking of the best tonkatsu in Hong Kong, it will not be fair not to take Tonkichi into consideration. Established in 1995, the famous tonkatsu specialist now runs 7 branches in the city. ~~~~~~~~~~~~~🍽 吉列上級豬扒定食 Deep-fried Premium Pork Loin $228(4.5/5)枱上有工具俾食客磨芝麻,再加入濃郁豬扒醬備用。豬扒外層炸粉細緻鬆脆,肉質結實自帶油香,感覺就係非常標準的吉列豬扒代表!椰菜沙律細緻爽脆,可以自行用柚子汁或者紫菜汁調味。✧Impressive pork loin with a distinct fla
💥香港老牌吉列專門店 標準香脆炸豬扒💥
吉列上級豬扒定食

枱上有工具俾食客磨芝麻,再加入濃郁豬扒醬備用。

吉列上級豬扒定食

椰菜沙律細緻爽脆,可以自行用柚子汁或者紫菜汁調味。
✧Impressive pork loin with a distinct flavor of lean meat, covered in a fine layer of crunchy breadcrumbs.

~~~~~~~~~~~~~
🍪後記︰我覺得Porker肉眼豬扒油脂例高啲,肥X但可口啲。兩間都做得唔錯。
✧P.S. Pork cutlet from Porker is fattier and more succulent than Tonkichi’s.
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$251 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 丼吉日式吉列豬排專門店 Tonkichi Tonkatsu Seafood
2022-02-13
2022-04-27 648 浏览
友人點名話要食呢間嘅吉列豬扒飯👍🏻於是今日就嚟食咗啦😂叫咗🔸本店特選吉列定食 3人前 $728 ▪️有上級豬柳、豬扒、大蝦及生蠔🔸自選前菜拼盤 $98 ▪️揀咗枝豆、豆腐同蕃茄🔸本格咖啡 $38大大盤炸物一上枱真係非常開心!整體來講質素都唔錯,豬柳同豬扒都唔錯🤤豬柳就比較嫩口一點,豬扒都非常肉厚👍🏻生蠔都大大隻!椰菜同白飯都係任添,加椰菜都加得好勤力😂👍🏻椰菜非常好味😋我食咗超級多😆最後仲有西瓜奉上結尾😊
友人點名話要食呢間嘅吉列豬扒飯👍🏻
於是今日就嚟食咗啦😂

叫咗
🔸本店特選吉列定食 3人前 $728
▪️有上級豬柳、豬扒、大蝦及生蠔
🔸自選前菜拼盤 $98
▪️揀咗枝豆、豆腐同蕃茄
🔸本格咖啡 $38
本店特選吉列定食 3人前

最後仲有西瓜奉上結尾😊
2022-04-16
本店特選吉列定食 3人前
2022-04-19 464 浏览
真的超級掛住日本既炸物🇯🇵自從第一次食呢間後(丼吉日式吉列豬排專門店(The ONE)Tonkichi Tonkatsu Seafood),就一直都好想encore之前食過炸蝦同刺生但我覺得呢度嘅炸豬扒係最好食嘅炸物所以今次諗住淨係叫炸豬扒豬扒酥香 咬落去超級鬆脆重要既係 唔!會!離!皮 呢個真係炸物既重點 但香港好多食店都做唔到食食吓唔夠喉於是加隻蠔試吓咁啦哇哇哇食落去係飽滿嘅蠔肉 口感豐富🦪同埋係冇縮水咖😍 飽滿嘅 好飽滿嘅蠔🦪好有我喺日本食炸物嘅味道😭
真的超級掛住日本既炸物🇯🇵

食落去係飽滿嘅蠔肉 口感豐富🦪
同埋係冇縮水咖😍 飽滿嘅 好飽滿嘅蠔🦪
好有我喺日本食炸物嘅味道😭
2022-03-05 999 浏览
吉列大蝦、炸蠔、豬柳伴三文魚刺身定食($168)吉列大蝦、炸蠔、豬柳各一件。外面炸衣保持水準,粉唔過厚,表面鬆脆。吉列大蝦都叫大隻,亦算彈牙。炸蠔味道正常。吉列豬柳肉質軟,合格。三文魚刺身有三片,味道正常。麵豉湯轉日式秘製豬肉湯(+$36)夠味,足料,整體味道不錯。吉列大蝦伴滑蛋豬柳飯($158)吉列大蝦 & 吉列豬柳同上面評價一樣。滑蛋不算太滑,有啲仲煮老咗少少。滑蛋飯嘅汁偏少,可以的話比多啲用嚟撈飯更好。白飯、椰菜絲,可以要求添加。加一收費。
吉列大蝦、炸蠔、豬柳伴三文魚刺身定食($168)
三文魚刺身有三片,味道正常。

麵豉湯轉日式秘製豬肉湯(+$36)
夠味,足料,整體味道不錯。

吉列大蝦伴滑蛋豬柳飯($158)

白飯、椰菜絲,可以要求添加。
加一收費。
吉列大蝦、炸蠔、豬柳伴三文魚刺身定食
吉列大蝦伴滑蛋豬柳飯
2021-10-09 3197 浏览
✔️丼吉日式吉列豬排專門店🍴吉列豬扒、豬柳、生蠔定食(二人前) $498食炸物最重要不單止系材料既新鮮度就連炸粉既厚薄都好重要!今次依間餐廳整既炸物好出色炸粉整得好薄 好香脆 脆到會𠝹口個種🤣所以即使食到尾段炸面依然脆香🤭豬扒食落口感酥脆 炸面好薄 唔會有粉感而且豬扒油香味重 肉質嫩滑 食完口腔會有一陣陣既甘香😋配合鮮磨芝麻同豬扒醬汁令成件事既味道更重😍同埋昇華左去另一個層次😚豬柳既肉質偏腍 相比豬扒既油香味佢既肉味更出眾 更濃郁😋😋同埋細細嚿 一啖食晒佢 勁滿足🤤🤤生蠔非常大隻 就算炸左之後都冇縮細而且味道好鮮甜 冇腥味😦😦配合沙律醬會將生蠔既鮮甜提升❤️當大家食到有膩感最適合就係食啖椰菜絲 用黎清一清口腔既油膩店員介紹有兩種醬汁配椰菜 分別系柚子汁同紫菜汁我地強烈推薦配紫菜汁 因為佢會令椰菜絲既甜味更突出🥰呢個價錢包括左漬物 麵豉湯 白飯 生果值得一提既系佢地白飯同椰菜可以refill😍同埋上菜之前有碗芝麻比大家落手落腳磨😆咁就可以為成餐飯加返啲趣味😚Btw如果大家五喜歡配豬扒汁醬既話餐廳仲提供左海鹽同檸檬 為大家提供五同選擇👍🏻
✔️丼吉日式吉列豬排專門店

🍴吉列豬扒、豬柳、生蠔定食(二人前) $498
食炸物最重要不單止系材料既新鮮度
就連炸粉既厚薄都好重要!
今次依間餐廳整既炸物好出色

咁就可以為成餐飯加返啲趣味😚

Btw如果大家五喜歡配豬扒汁醬既話
餐廳仲提供左海鹽同檸檬 為大家提供五同選擇👍🏻
2021-10-07 1600 浏览
一個月内食咗兩次都係同朋友慶生🎂第一次諗住見食評話午市套餐分量少,而自己食量大所以選了正價餐,吉列豬扒+炸蝦😋大滿足,可惜忘記比相機食先。今日嘗試午市套餐,雖然都好味,但份量真的不能滿足我的胃😭依間有下次~但一定叫正價餐🤣
一個月内食咗兩次都係同朋友慶生🎂
2021-09-16 1690 浏览
一向喜歡食吉豬,食過最好味嘅當然係香港人嘅鄉下日本啦!短期內應該都未有得返鄉下,好彩香港咩都有得食啫!幾年前同朋友食過一次,今日再來食,叫左刺身同一個三人定食餐,有齊豬扒、豬柳、大蝦、炸蠔,炸物保持到水準,好鬆脆,尤其喜歡炸大蝦,加埋沙律醬好好味,除左沙律醬,餐廳還提供海鹽,侍應上菜時還提醒海鹽可以提升肉類嘅味道,個人覺得炸物唔點任何野都已經好ok,刺身非常新鮮,埋單走人帶晒口罩之際,侍應提我地食埋甜品先走,接連就奉上西瓜,西瓜清甜,食完炸物西瓜可清清喉嚨啊,整體都好滿意!

2021-09-15
2021-09-02 1572 浏览
太久沒去旅行,如果你都很想念日本美食,特別是炸物的話,就一定要試試這家!作為日本的分店,這家一樣有無限任添的白飯和菜,店員會主動詢問要不要添菜,當然每枱都有個鐘仔,需要下單或服務都可主動按鐘,疫情下覺得設有鐘仔的餐廳真的很貼心(雖然本來都有),不用大叫找店員~Lunch Set的性價比都不錯,百零蚊就可試到超好味炸物,我點了吉列豬扒定食:豬扒外層超鬆脆,肉很厚而且是鬆軟的,一點也不硬(最怕肉癡牙),上菜前會先來一碗白芝麻,自己動手磨碎,之後加豬扒醬點來吃,很滋味!椰菜絲很新鮮,切得很幼一點也不馬虎~最後還會送上西瓜,有點驚喜!

2021-09-02
吉列豬扒定食
疫情原因,冇得去旅行,睇翻之前去日本d相,突然好掛住日本d吉列豬扒,於是開openrice睇睇邊間好味,見咁岩要去海港城買野,最後決定左黎The ONE呢間食!我地二人六點半黎到,唔洗等位直接入座,入到黎環境唔錯,都算比較闊落,窗邊卡位仲可以望下風景咁,我們二人一人叫左一份:🍱鹿兒島特等厚切豚肉定食 $308🍱吉列上級豬扒定食 $228廚師幫我們將豬扒放喺同一碟度一齊上,另外仲有d配菜之類(如圖)哇~金燦燦咁呀~見到已經吞曬口水迫不及待想快d開餐呀!!外層皮好薄,但好鬆脆,裡面熱辣辣,完全係外脆內嫩嘅感覺呀!一啖豬扒一啖飯咁,時不時食下d配菜,感覺好幸福呀~唔知係咪因為餓左一日太肚餓定點,唔記得細品兩款豬扒有咩不同之處,就咁狼吞虎嚥就食完呢餐了,印象中好似唔係太大分別,下次再去我諗我會食翻個上級豬扒定食,因為已經夠好味了!!!椰菜同白飯可以任添嘅~同行女性朋友食左兩碗半飯,勁呀!!!食完仲送左杯西瓜飯後果,唔記得影tim!食到七點半,捧住個肚繼續行街~出到門口已經見到有六個人排緊隊了,好慶幸我地早去~
疫情原因,冇得去旅行,
睇翻之前去日本d相,
突然好掛住日本d吉列豬扒,
於是開openrice睇睇邊間好味,
見咁岩要去海港城買野,
最後決定左黎The ONE呢間食!

我地二人六點半黎到,唔洗等位直接入座,
入到黎環境唔錯,都算比較闊落,
窗邊卡位仲可以望下風景咁,

我們二人一人叫左一份:
🍱鹿兒島特等厚切豚肉定食 $308
🍱吉列上級豬扒定食 $228

廚師幫我們將豬扒放喺同一碟度一齊上,
另外仲有d配菜之類(如圖)
哇~金燦燦咁呀~
見到已經吞曬口水

迫不及待想快d開餐呀!!

外層皮好薄,但好鬆脆,
裡面熱辣辣,完全係外脆內嫩嘅感覺呀!
一啖豬扒一啖飯咁,
時不時食下d配菜,
感覺好幸福呀~

唔知係咪因為餓左一日太肚餓定點,
唔記得細品兩款豬扒有咩不同之處,
就咁狼吞虎嚥就食完呢餐了,
印象中好似唔係太大分別,
下次再去我諗我會食翻個上級豬扒定食,
因為已經夠好味了!!!

椰菜同白飯可以任添嘅~
同行女性朋友食左兩碗半飯,勁呀!!!
食完仲送左杯西瓜飯後果,唔記得影tim!
食到七點半,捧住個肚繼續行街~
出到門口已經見到有六個人排緊隊了,
好慶幸我地早去~

鹿兒島特等厚切豚肉定食
2021-08-11
  • 吉列豬扒定食
2021-07-04 1817 浏览
去唔到日本真係好掛住日本嘅吉列豬排🙈最愛係九州熊本嘅勝烈亭,唔知幾時先可以再去呢☹️香港我覺得做得幾好嘅幾間吉列豬排店有呢間丼吉,另外中環嘅Porker都係我嘅心水😋今次去咗The One 嘅丼吉分店,平時比較鍾意去銅鑼灣世貿分店,不過近期裝修,而IF 分店我就略嫌太細,所以就嚟尖沙咀呢間,環境都幾舒適,如果想坐窗口位記得預先預約啦🙂 點咗特上吉列豬排豬柳二人前 $438 貪佢有🉐️食比較嫩滑嘅特上豬排,🐷味真係幾濃郁😆 仲有無限添加嘅椰菜沙律,每次都食菜食到飽,叫做中和下吉列🐷嘅油膩啦🤭😋

點咗特上吉列豬排豬柳二人前 $438
2021-06-25
  • 吉列豬扒
2021-06-15 1661 浏览
店舖整體裝修偏日式,環境舒適,有貼心加濕機和濕紙巾提供,餐牌選擇偏少。吉列大蝦豬扒定食(8.5/10)裝盤配搭日式,適合打卡,天婦羅外脆內嫩,份量有手掌大,豬扒是厚切份量都多,招牌推薦👍🏻三文魚🍣(7/10)當加小食是不錯之選推薦度:7.5/10回頭度:7/10食物味道:7.5/10值得打卡:6.5/10

吉列大蝦豬扒定食(8.5/10)

三文魚🍣(7/10)
當加小食是不錯之選

推薦度:7.5/10
回頭度:7/10
食物味道:7.5/10
值得打卡:6.5/10

2021-06-09 1326 浏览
呢日我又等男朋友放工,又係尖沙咀地區,突然想食吉列豬扒,就諗起The One有間食吉列豬扒專門店,就去食嚕~當晚慶幸7點45入座不用等,眼見餐廳都9成入座率。話明食吉列豬扒專門店,咁緊係嗌返吉列豬扒定食啦~但我同男友唔係話特別喜好食,所以就散叫左兩個最basic 嘅吉列豬扒定食($198)。 佢另外係有唔同價錢等級嘅吉列豬扒、豬柳果個係砌粒狀咁😂 (不過男友事後醒起食過,話豬柳比較好食)講返個主角先,啲粉係一啲都唔油膩,同我平時喺其他餐廳食開嘅吉列豬扒好唔同! 配搭埋啲芝麻粉(自己啄碎),真係好好食。白飯同火箭菜任添。值得一提是,店員會主動行埋黎問你需唔需要添菜☺️ 最後生果就西瓜奉上~ 我會再幫襯呢間,下次會試豬柳或 高級吉列豬扒,睇下分別喺邊先😛

2021-06-01
2021-05-29 1093 浏览
一向都好鍾意食吉列豬,係香港算得上keep 到水準嘅、呢間都算數一數二。午市設有訂位服務,準備到達0等侯可以入座。窗口位置坐觀九龍公園,觀景尚算不錯。餐前少食都幾抵,$98/3款,枝豆、冷豆腐、薯仔沙律。口痕嗌多左個安康魚肝,味道唔錯。嚟到吉列豬扒豬柳係必食,吉列蝦呢個都做得好好,脆漿薄脆,唔會一口粉漿👍🏻

午市設有訂位服務,準備到達0等侯可以入座。
窗口位置坐觀九龍公園,觀景尚算不錯。

2021-05-22 981 浏览
👭🏻二人份量👭🏻🐷吉列豬扒、豬柳、🍤大蝦定食 $508👬🏻二人份量👬🏻👬🏻🐷吉列豬扒、豬柳、生蠔定食 $498無論係豬扒、豬柳、大蝦、生蠔都炸得外脆內軟。最值得讚嘅係啲豬趴肉質一啲都唔韌唔硬,好淋👍🏻👅好正!喺度食嘢有個特別嘅體驗可以自己現磨芝麻粒,越磨越香d芝麻香越濃😋再搭配豬排🥩醬,酸酸甜甜,香脆可口,絕配!💕加埋d椰菜絲食,清爽唔煎炸野食落一啲都一啲都唔油膩👀P.S 兩人份量真係好多,如果兩位細食妹就建議叫一人份量 加小食就好夠la!💕💕我同另外三個朋友食都食唔曬兩份 二人餐最後要打包走人(椰菜唔夠食可以再添ga😂)迷你刺身組合( B )

👭🏻二人份量👭🏻
🐷吉列豬扒、豬柳、🍤大蝦定食 $508

👬🏻二人份量👬🏻👬🏻
🐷吉列豬扒、豬柳、生蠔定食 $498

喺度食嘢有個特別嘅體驗

P.S

我同另外三個朋友食都食唔曬兩份 二人餐
最後要打包走人
(椰菜唔夠食可以再添ga😂)

迷你刺身組合( B )
2021-05-04 786 浏览
猶如在日本百貨公司頂層的吉列豬扒店,超懷念的味道🥲Order of the day二人盛,套餐包括:- 蜆肉海帶麵豉湯🥣- 炸豬排(一邊是油脂較多;一邊是focus肉汁), 做到鬆軟很難,炸粉份量控制得很好,最重要的是醬汁,除了炸豬排醬配自己磨的芝麻外,芥末是另一個新奇又好吃的配搭!😋😋兩排豬排🐖中間配有任添沙律菜減少肥膩感!- 漬物與白飯- 最後來一杯熱騰騰的焙茶🍵🌟服務非常好,而且消毒做得很足(這年頭很需要的!)🌟好一陣子沒有吃過那麼出色的吉列炸物,儘管$250平均消費(平日有套餐較化算),但真的很好吃
- 蜆肉海帶麵豉湯🥣
- 漬物與白飯
- 最後來一杯熱騰騰的焙茶🍵
🌟服務非常好,而且消毒做得很足(這年頭很需要的!)
2021-05-01