2025-04-12 308 浏览
今日收工去咗附近一間日式小店,買咗食咗兩款丼飯及串燒、燒物,真係好正!小店可以堂食又可以外賣,夠哂方便我點份 [ 三文魚親子丼 $148 ] 丼飯上面鋪滿咗新鮮嘅三文魚,中間塊三文魚摺成花形,中間放滿 滿滿魚籽,咬落去爆汁,味道超級正,仲有厚肉嘅扇貝刺身,味道十分鮮甜;飯粒軟滑,吸收咗三文魚嘅鮮味,再配上少許豉油,令整道菜更加提味另一款 [ 牛油果燒三文魚帶子丼 $140 ] 燒得啱啱好嘅三文魚帶有少少燒焦嘅香味,三文魚外焦內嫩,再加上香滑嘅牛油果,仲有鮮甜嘅帶子,食落好有層次感,真係忍唔住想讚!而且兩款丼飯會附送前菜 ( 沙律菜 ) 新鮮清脆可口,跟餐會搭配汽水或者茶,不過我就加 $16 轉 [ 魚湯 ] 香濃魚香味,味道鮮甜,係個唔錯嘅選擇,味道絕對唔會令你失望除了丼飯之外,亦有串燒和燒物。揀咗 [ 串燒雞翼 $30 ] 雞翼皮脆,口感軟滑、[ 串燒雞軟骨 $20 ] 雞軟骨就更有嚼勁,配上檸檬汁,實在絕配!至於 [ 燒玊子 $18 ] 外層燒焦過,味道甜甜,食夠兩串先夠過癮最後,仲點咗 [ 雞泡魚乾 $65 ] 味道非常獨特,咬下去有驚喜,油脂清香,每條口感香脆,食唔停口

2025-04-11
  • 雞泡魚乾
  • 牛油果燒三文魚帶子丼
  • 三文魚親子丼
2025-02-24 531 浏览
中上環嘅打工仔應該都知道呢一間專食日式丼飯嘅丼造😎 舖頭唔算大,有幾個堂食位,夜晚嚟到都坐滿人㗎😆 所以今日就選擇咗外賣😌 呢度嘅丼飯出名新鮮,價錢唔貴,而且選擇多,配搭豐富🫶🏻 🌟火炙之選丼 火炙之選丼真心正🫶🏻 食材好新鮮,外賣拎到返屋企都仲keep到好靚仔😎 有隻燒帶子、蟹膏蟹肉、隻燒吞拿魚等等😍 我最鍾意食炙燒帶子,非常肥美😍 蟹膏蟹肉亦都好有驚喜,滿滿嘅蟹肉絲,蟹膏同飯勁夾勁香🥰 呢個飯份量都好大,食完已經飽晒😌🌟燒三文魚扒 (加配白飯)呢度除咗丼飯之外,仲有好多唔同嘅選擇,我就揀咗一份燒三文魚扒🥰 三文魚扒非常厚肉,啖啖肉,而且keep到肉質嫩滑,好香三文魚油昧🫶🏻 柚子汁同檸檬嘅調味令到三文魚更加清新😍 🌟魚湯呢度嘅食物係會跟埋沙律同埋茶/汽水,仲可以加少少錢轉做魚湯😎 建議大家都可以轉魚湯,非常鮮甜,飲得出係用鮮魚煲出嚟嘅,足料冇味精,仲暖笠笠🫶🏻 小店都咁有質素,唔怪之得咁受歡迎,真係值得支持,真心推薦俾大家🫶🏻

呢度嘅丼飯出名新鮮,價錢唔貴,而且選擇多,配搭豐富🫶🏻

🌟火炙之選丼

🌟燒三文魚扒 (加配白飯)

🌟魚湯

2025-02-24
  • 火炙之選
上環呢間小店,有著令我念念不忘嘅魚湯同丼飯,可以媲美好多高級日式餐廳。唔知食乜好,店員仲會好親切咁樣介紹,唔怪之得見到都有唔少熟客仔幫襯叫丼飯會贈送汽水,不過我大大力推薦一定要加$16轉魚湯,呢個魚湯真材實料零味精仲要勁濃郁,啖啖魚香一啲都唔腥,鐘意飲湯嘅我超愛!七色魚生丼:難得七款都做到新鮮好食,魚生厚切有光澤,仲有鮮甜海膽,相當有誠意。至於拖羅蓉海膽丼係我至愛combo,入口綿密脂香,瞬間清碗。其實呢度嘅串燒都唔差,我哋叫嘅串燒盛每款肉類嘅調味都唔一樣,襯返食材,食得出佢哋嘅用心。特別鍾意超厚玉子燒,口感豐厚好正!

2025-07-18 0 浏览
有時突然想食個魚生丼都唔知有咩選擇 有日朋友推薦我試呢間 #丼造 主要做外賣但係有少量位置可堂食 咁啱呢晚去開上環 就醒起去試吓 見到Menu都有唔少款式 最後選擇咗:✨極上粒粒魚生丼✨拖羅蓉三文魚籽丼同埋最緊要加錢轉嘅魚湯!外賣返到屋企打開好有驚喜 魚生排得好靚而且新鮮 本身包埋一個沙律同埋轉左朋友極推的魚湯~先試一啖魚湯 飲落就明白點解朋友提我一定要試 完全飲得出係足料冇味精 呈少許奶白色 唔腥 而且可以先暖一暖胃 好飲亦都建議要加錢轉👍🏻魚生丼好豐富 粒粒魚生加上蟹籽、三文魚籽同海膽鋪滿飯上面 魚生都好新鮮 切粒好大粒 可以每一啖都食到魚生配飯 好滿足至於拖羅蓉三文魚籽丼幾有層次 拖羅蓉份量好多 油脂感剛剛好 配埋大量三文魚籽 帶有少少鹹香味 十分之夾

✨極上粒粒魚生丼
✨拖羅蓉三文魚籽丼
同埋最緊要加錢轉嘅魚湯!

• 極上粒粒魚生丼
2025-07-14 0 浏览
--同朋友講開食丼飯邊度最好食!大家竟然一致認同係上環「丼造」,舖頭面積唔算好大,都可以坐到大概8-9個人!但飯類選擇相當多!👍🏻今次我就同朋友選擇左外賣-🍱拖羅蓉三文魚籽丼邪惡到震!拖羅蓉多到滿瀉,口感超綿滑,魚油瘋狂轟炸個嘴,香到難以形容,上面鋪滿三文魚籽,咬落『卜卜聲』鹹鮮爆汁,同拖羅蓉夾到癲!飯底吸晒魚油同醬油,濕潤鮮甜唔乾身,wasabi 吊一吊味,成碗魚油香衝擊腦門~食完個嘴油淋淋,罪惡感滿分但爽到唔捨得停口!🍱三文魚親子丼三文魚🍣、三文魚籽、帆立貝舖滿哂飯面,色彩繽紛,擺盤亦好精緻,三文魚刺身切得厚薄適中,食落超肥美又唔腥,啖啖魚油香!面頭堆滿爆汁三文魚籽,一咬落去『卜卜脆』,鹹鮮味同飯好夾!飯底係微暖醋飯,鬆軟唔黐口,撈埋wasabi豉油一齊食,鮮味直衝上腦!份量夠晒大碗,成碗丼新鮮、抵食、夠滿足!鍾意食魚生嘅必試跟餐仲包括沙律同魚湯!鯛魚湯每日新鮮熬製,超濃郁鮮甜!沙律菜新鮮爽脆,搭配芝麻醬超夾!@don.jo.rice 丼造 (上環)📍上環禧利街27號富輝商業中心地下D號舖#日本菜 #丼造 #丼飯 #日本丼飯 #日式飯 #上環美食 #香港美食 #日本便當 #便當 #
🍱拖羅蓉三文魚籽丼

🍱三文魚親子丼

@don.jo.rice
丼造 (上環)
📍上環禧利街27號富輝商業中心地下D號舖

#日本菜 #丼造 #丼飯 #日本丼飯 #日式飯 #上環美食 #香港美食 #日本便當 #便當 #日本料理
2025-07-13 40 浏览
天氣咁熱,放棄自己煮,於是喺公司附近嘅丼造買咗兩個丼飯返屋企食。丼造牛嘅牛肉片份量唔少,蓋滿飯面,啖啖都係肉味,溫泉蛋拌壽司飯食好啱,個醬汁甜甜地好好味。七色魚生丼刺身新鮮,特別係三文魚,滑得嚟又有油脂,海膽味濃,其他嘅左口魚裙邊、油甘魚、帆立貝、赤蝦都唔錯,配搭好豐富。奶白色嘅魚湯鮮味十足,大小朋友都啱飲,值得加配。附送嘅前菜螺肉就正常發揮。兩個丼飯都值得推介,性價比高。下次再返嚟試下其他菜品!

兩個丼飯都值得推介,性價比高。下次再返嚟試下其他菜品!
2025-07-11
15 分钟 (外卖自取)
  • 丼造牛
  • 七色魚生丼
2025-07-12 23 浏览
丼造上環有間做魚生丼好出色的外賣小店,餐廳裝修簡約,地方雖小,但樣樣齊全,魚生丼即叫即製作,每天嚴選新鮮食材,服務員招乎態度笑容滿面。魚湯魚湯奶白色,不膩,魚味香濃,入口鮮甜,無味精,好足料,熱飲好暖胃。沙律沙律有車厘茄,沙律菜,口感清爽,酸酸甜甜好醒胃。特選刺身盛刺身盛三文魚,油甘魚,左口魚/赤蝦,吞拿魚,三文魚肥美,油甘魚細膩,左口魚入口即溶,赤蝦鮮甜,吞拿魚嫩滑,新鮮魚生厚切,最喜歡赤蝦夠鮮甜。燒三文魚餃廚師燒三文魚餃燒到魚皮微微焦香,三文魚肉仍保持濕潤,食落帶有鹹香味。燒雞扒丼雞扒丼配料有白芝麻.紫菜,香葱和酸蘿荀,燒雞扒燒到皮脆肉嫩,油香肉滑,美味可口,飯粒口感軟糯有飯香味。
丼造

魚湯

沙律
沙律有車厘茄,沙律菜,口感清爽,酸酸甜甜好醒胃。

特選刺身

燒三文魚餃

2025-07-06 48 浏览
🍱丼造 Don Jo🍱主打新鮮當造海鮮丼飯同壽司 🍣,店舖不多,大約有十個位可以堂食,亦歡迎外賣,我今日就買外賣~🍱丼造牛 $99溫泉蛋牛肉飯,白飯上邊鋪滿薄薄牛肉片,肉質軟滑唔柴,香氣四溢,醬汁甜鹹平衡,溫泉蛋美味可口,拌飯食一流。🍱七色魚生丼 $168七款海鮮分別係赤蝦、海膽、帶子、吞拿魚 、三文魚、劍魚 、左口魚裙邊,剌身新鮮,尤其是赤蝦好鮮甜,左口魚邊炙燒後更香,口感柔嫩。玉子燒印上「丼造」,醋飯調味恰當,份量十足。🍱附送前菜(中華沙律)中華沙律,味道清新。🍱轉魚湯 $16顏色呈奶白色,不油膩,魚湯鮮味濃厚,已經隔渣,大啖飲唔怕飲到魚骨,值得加錢。
🍱丼造 Don Jo🍱

🍱丼造牛 $99

🍱七色魚生丼 $168

🍱附送前菜(中華沙律)
中華沙律,味道清新。

🍱轉魚湯 $16
2025-07-03 37 浏览
今日又喺上環附近放工,有啲想食日本嘢,所以又諗到再嚟呢一間專做日式丼飯外賣嘅專門店。餐廳位於上環地鐵站3分鐘路程,舖頭面積唔大,但係飯類選擇好多,不過因為座位唔算多,所以我就選擇咗外賣冇喺度堂食。拖羅蓉海膽丼 $253 (+$8升級魚湯)雖然係外賣,但係都可以食得好正。今日就揀咗佢哋呢一個拖羅蓉加海膽嘅刺身檔。一打開好驚喜,因為海膽同拖羅嘅份量都超多牛丼 $99另外佢個牛丼份量都好多,而且飯室都唔會過腍。另外想讚一讚佢個魚湯,雖然冇任何配料,但熬製嘅時候應該煮咗好耐同用咗真材實料,所以好香魚味。

拖羅蓉海膽丼 $253 (+$8升級魚湯)

牛丼 $99
2025-06-26 35 浏览
呢間魚生飯好食,分量又多,所以周不時買外賣做晚餐。⭐️七色魚生丼魚生丼有三文魚、帶子、油甘魚、吞拿魚、蝦、海膽、玉子燒,每樣都好新鮮同肥美,個海膽一啲都唔腥,好好食,推薦。⭐️牛油果燒三文魚帶子丼呢款魚生丼有燒三文魚、帶子、大量三文魚籽,燒三文魚燒得剛剛好,仲好嫩滑,分量都唔少,有四大塊。丼飯仲有牛油果,岩哂我朋友呢個牛油果愛好者,推薦。⭐️沙律+湯套餐仲有埋沙律&魚湯,如果唔想飲魚湯,可以揀汽水。
呢間魚生飯好食,分量又多,所以周不時買外賣做晚餐。

⭐️七色魚生丼

⭐️牛油果燒三文魚帶子丼

⭐️沙律+湯
套餐仲有埋沙律&魚湯,如果唔想飲魚湯,可以揀汽水。

2025-06-21 58 浏览
呢間上環日本料理餐廳裝修簡約溫馨,成間餐廳都充滿人情味,好似返到日本小店咁!🍣原來呢間店2018年10月開到而家,老闆同客人都仲keep住溝通,感覺好溫暖。大家好似朋友咁,唔止食飯,仲可以傾下心事,真係好有人情味!😊 客人仲帶埋佢嘅小朋友返嚟食! 我就叫咗以下呢啲日本料理啦~ 燒三文魚鮫:外層微脆,內裡油脂豐富,魚肉嫩滑,鹽香或照燒味都好惹味! 串燒雞軟骨:爽脆彈牙,咬落有咔嚓聲,鹽燒或醬燒都好香口。 三文魚:魚肉嫩滑,脂肪豐富!

我就叫咗以下呢啲日本料理啦~
串燒雞軟骨:爽脆彈牙,咬落有咔嚓聲,鹽燒或醬燒都好香口。
三文魚:魚肉嫩滑,脂肪豐富!

2025-06-20 132 浏览
上環的大街小巷有唔少美食,間唔中仲會發掘到驚喜。🤩🤩今次試左呢間日本丼飯店🍱🍱🍱,味道唔錯呢!店面面積唔大,大概坐到7,8個人,我見都幾乎滿座,就直接買外賣算。丼造牛🐂🐂牛嘅份量足,牛肉質素好好,食得出唔係普通連鎖集團嗰種肥牛片,其實好驚食太肥嘅牛丼,食完滿嘴油,呢盒丼飯嘅牛肉瘦多肥少,但肉質又唔鞋,係健康嘅感覺。😍😍燒雞扒丼雞扒燒到微焦,食落仲有少少脆口,😋😋照燒汁嘅味道亦唔會太咸,大大塊雞扒,真係餸多過飯吖。😎😎串燒雞肉大葱🐤🐤其實我平時就唔好食大葱,但呢個串燒嘅大葱可以接受,唔會辣口,仲要沾上左燒雞肉時嘅肉汁同油脂,好香口,有得同日本嘅居酒屋質素比。魚湯🥣🥣+沙律🥗🥗魚湯就正正常常,好彩佢唔咸,又唔會太腥,因為本人鍾意飲魚湯,我覺得唔錯。😚😚其實店內仲有好多魚生丼飯,但始終天口熱唔敢外賣返屋企,如果下次堂食,一定要試下佢啲魚生,因為我見有其他食客食緊,睇落唔錯。😊😊

丼造牛🐂🐂

串燒雞肉大葱🐤🐤

魚湯🥣🥣+沙律🥗🥗

串燒雞肉大葱
丼造牛
魚湯+沙律
2025-06-20
20 分钟 (外卖自取)
串燒雞肉大葱
丼造牛
魚湯+沙律
燒雞扒丼
間中想外賣,但又想食日本野既話,我都會去📍丼造買外賣 🫶🏻 其實佢堂食有位既,不過小店位唔多既,要睇下果日多唔多人🤭餐牌好多選擇,其實好多樣野都好吸引 🤭我今次叫咗兩個set,再散叫左2 件軍艦,$353 價錢合理既🌟🍱丼造牛:牛肉質地鮮嫩,口感豐富。佢哋用咗高級嘅牛肉,經過精心烹調,令到每一口都充滿咗肉香。再加上佢哋特製嘅醬汁,真係令人回味無窮👍👍🍱特選壽司拼盤:呢個拼盤有各種唔同嘅壽司,每一件都係精心製作。壽司嘅飯粒飽滿,魚生新鮮,配埋佢哋特製嘅醬油,真係一流。而且,佢哋嘅壽司擺盤好靚,睇落去都好吸引。🍱吞拿魚軍艦:吞拿魚新鮮,口感鮮美,正 😋🍱海膽軍艦:海膽新鮮,佢哋將軍艦卷得恰到好處,唔會太緊亦唔會太鬆。加上佢哋特製嘅醬汁,又係正 👍

餐牌好多選擇,其實好多樣野都好吸引 🤭

🍱吞拿魚軍艦:吞拿魚新鮮,口感鮮美,正 😋

2025-06-17 59 浏览
最近天氣反覆,最咁就係留家chill 住食! 丼造主打各式唔同嘅丼飯,凍嘅熱嘅都有,一家大細都啱食今次要咗佢哋嘅 Naruto 鳴門丼,一款已經有勁多唔同嘅款式🤩有齊炙燒左口魚、赤蝦、炙燒蟹棒、三文魚籽、蟹籽同埋海膽醬,好豐富!而且食材都好新鮮~滑蛋豬扒丼 酥脆厚實嘅豬排、滑嫩的雞蛋、加埋甜美嘅醬汁真係送飯之選~🐣幾欣賞佢哋除咗洋葱之外仲加咗好多本菇更加有口感又健康啲~私心力推一定要加佢哋嘅魚湯!乳白色嘅湯有超香濃嘅魚味,啖啖都係海洋嘅精華,仲要飲完完全唔會口渴,讚!雖然佢哋係外賣主打,但係都有啲堂食位可以俾你店內進食
最近天氣反覆,最咁就係留家chill 住食!
丼造主打各式唔同嘅丼飯,凍嘅熱嘅都有,一家大細都啱食
滑蛋豬扒丼
私心力推一定要加佢哋嘅魚湯!

雖然佢哋係外賣主打,但係都有啲堂食位可以俾你店內進食
2025-06-13
  • 鳴門丼
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $534,人均消費$267)環境質素:☘️☘️☘️經過上環想做gym前食飽肚少少但又唔想太heavy,食日本野就最好不過🙈經過見到呢間門面設計好可愛,坐低更似坐左係一間日本小店咁,而野食有壽司 & 燒物選擇,唔錯唔錯!。燒三文魚set ($138)包左沙律 & 飲品 (我揀左+$16 轉魚湯)三文魚腩都幾大塊,而且經炙燒後個表面焦糖化,有濃郁既油脂香氣。魚皮脆口,魚肉脂肪飽滿,愈食愈滋味😋。三文魚親子丼 ($148)包左沙律 & 飲品 (我揀左+$16 轉魚湯)由三文魚 & 三文魚籽 & 帆立貝佈滿飯面,三文魚片滑嫩而且甘甜,配埋有鹹鮮味既三文魚籽,而且每粒都會係口中爆漿,酸甜平衡。M04壽司拼盤 ($128)海膽 & 吞拿魚蓉 最正 海膽濃郁creamy。M03壽司拼盤 ($88)帆立貝 - 有海洋既鮮甜同類餐廳 #cocofood_日本菜同區餐廳 #cocofood_上環如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $534,人均消費$267)
環境質素:☘️☘️☘️

。燒三文魚set ($138)
包左沙律 & 飲品 (我揀左+$16 轉魚湯)

。三文魚親子丼 ($148)
包左沙律 & 飲品 (我揀左+$16 轉魚湯)

。M04壽司拼盤 ($128)
海膽 & 吞拿魚蓉 最正
海膽濃郁creamy

。M03壽司拼盤 ($88)
帆立貝 - 有海洋既鮮甜

同類餐廳 #cocofood_日本菜