2024-06-19 241 浏览
雞煲好滋味,餡餅最出色。屯門市中心杯渡站橋下附近一家粵湘菜餐廳,味道甚有內地那味兒🤭🥘🍗奇妙雞煲2人點了半隻,醬香味濃,雞件肉滑口不柴。配菜有豆卜、白蘿蔔、芫茜蔥、洋蔥、青紅椒和小米椒,不香才怪🤭吃完雞煲下湯灼了一份生菜,連蔬菜都變得油亮香口。🥟菜肉煎餃韭菜豬肉餡,飽滿大隻,咬下去爆汁啊!沾點醋味道更上一層樓。🌮菜肉煎餅跟煎餃是同餡,異曲同工之妙。個人覺得比煎餃更好吃🤩不得了不得了!貓太太願意為餡餅特登再嚟😍

雞煲好滋味,餡餅最出色。

🥘🍗奇妙雞煲

🥟菜肉煎餃
韭菜豬肉餡,飽滿大隻,咬下去爆汁啊!沾點醋味道更上一層樓。

🌮菜肉煎餅
2024-06-13 155 浏览
區區嘅街坊小廚都有唔同嘅味道!朋友帶路去咗佢屋企附近嘅小廚食晚飯,「湘菜原條烤魚」平時食慣川式口味,以麻辣味為主,呢度有湘菜口味嘅烤魚,主要係以重酸辣為主🌶️鍾意食麻味嘅,一定會揀川辣口味,初嚐湘辣口味,辣味更有層次,口味比較濃,好岩重口味同鍾意向辣挑戰嘅朋友~~呢間小廚用左清江魚,魚皮烤得好香,入口仍然保留到焦香,肉質細嫩,唔會有泥腥味裡面仲有好多配料,一個烤魚已經夠2個人食‼️仲有酸梅湯、豆漿送
區區嘅街坊小廚都有唔同嘅味道!
朋友帶路去咗佢屋企附近嘅小廚食晚飯,

「湘菜原條烤魚」
平時食慣川式口味,以麻辣味為主,
呢度有湘菜口味嘅烤魚,主要係以重酸辣為主🌶️
鍾意食麻味嘅,一定會揀川辣口味,
初嚐湘辣口味,辣味更有層次,
口味比較濃,好岩重口味同鍾意向辣挑戰嘅朋友~~

呢間小廚用左清江魚,魚皮烤得好香,入口仍然保留到焦香,
肉質細嫩,唔會有泥腥味

裡面仲有好多配料,一個烤魚已經夠2個人食‼️
仲有酸梅湯、豆漿送
2024-06-08
2024-06-10 167 浏览
餐廳選擇多元化又有打邊爐、雞煲、椰子雞、烤魚、小菜椰子雞煲(半隻)呢款係店內招牌菜用咗椰皇、椰青做湯底加上椰子肉及小馬蹄做配料可想言之湯底非常清甜😊一食就知道餐廳係用咗新鮮雞而唔係冰鮮雞肉質鮮嫩有口感😆椰汁湯加埋雞油香味飲埋啲湯 真係回味無窮雞嘅份量都OK食完好滿足❤️配菜-生菜🥬佢有好多火鍋配料可以加我哋想健康吓就揀咗生菜菜融入椰子雞湯味道簡直一流😋煎餃🥟上枱keep到熱辣辣煎得脆卜卜餡料有韭菜餃同粟米餃味道唔錯👍🏻酸辣土豆絲比想像中大碟😍脆脆的口感酸辣調味做得好好又辣又麻又香令人開胃🤤飲品-豆漿充滿豆香味順滑香口😙依餐好滿意值得encore🫶🏻
餐廳選擇多元化
又有打邊爐、雞煲、椰子雞、烤魚、小菜

椰子雞煲(半隻)
呢款係店內招牌菜
用咗椰皇、椰青做湯底
加上椰子肉及小馬蹄做配料

依餐好滿意
值得encore🫶🏻
2024-06-07
2024-06-10 129 浏览
洋蔥牛肉餡餅 $25超級足料嘅牛肉餅,一開四份見到啲肉汁慢慢滲透出來,一定一定要趁熱食,外脆嘅餡餅一咬落去,加上肉汁嘅精華真係一絕!韭菜餡餅 $25鮮香濃郁嘅韭菜,釀成餡餅令到濃厚嘅味道更加豐富,加上餡料唔會好似一舊舊,分明嘅口感層次更足夠!蔥油薄餅 $23香脆嘅薄餅真係煎得剛剛好,金黃香脆可口,加埋充足嘅蔥油香味,真心推介!湖南辣椒炒回鍋肉 $98呢一個回鍋肉一上碟就香氣迫人,鑊氣好足夠炒得好乾身,將湖南辣香完全融入咗回鍋肉人面,辣香充足,但又唔會搶走本身回鍋肉嘅感覺!剁椒蒸魚腩 $98呢一個真係驚喜之選,估唔到咁有味道,本身已經蒸得好透徹,魚香配以椒香味已經好吸引,加上份量超級足料嘅魚腩,真心入晒味,再加埋豆卜做配菜,完全吸收晒魚汁嘅精髓,整碟嘅靈魂所在!酸梅湯同自家製嘅豆漿都係免費任飲添!麗馨小廚 (屯門)屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖

洋蔥牛肉餡餅 $25

韭菜餡餅 $25
蔥油薄餅 $23

湖南辣椒炒回鍋肉 $98

剁椒蒸魚腩 $98

酸梅湯同自家製嘅豆漿都係免費任飲添!

2024-06-05 112 浏览
喺經濟環境唔係太好嘅情況下留意到呢間餐廳依然有好多熟客幫襯證明服務態度好係好緊要👍🏽呢間餐廳嘅服務真係好唔錯我哋叫咗個鴛鴦火鍋 我哋揀咗蕃茄湯同埋麻辣湯呢兩個湯底個湯底好正淥完出嚟啲嘢食都好好味首先呢個餐有生雞半隻隻雞都好新鮮 煮完出嚟都好滑 仲啖啖肉添雜丸同埋炸枝竹今日嘅時菜就有娃娃菜八安士肥牛肥牛半肥瘦😋好味豚肉八安士 👍🏽呢個二至三人餐嘅份量都唔少我哋兩個人食都有啲食唔晒應該三至四個人食都夠😋個湯底真係好好味如果唔夠嘅話仲可以自己加餸添㗎😋
喺經濟環境唔係太好嘅情況下

應該三至四個人食都夠😋
個湯底真係好好味
如果唔夠嘅話仲可以自己加餸添㗎😋
2024-05-23 97 浏览
身為麻甩系女子😂成日都會去食大排檔🤩今日記錄下新開有驚喜既大排檔風格餐廳😙依間餐廳既店員都好nice😙又有小菜又有打邊爐食😋大部分食客都係街坊😌店員同佢地都有傾有講🤣🤣【 萵筍炒臘肉 $𝟵𝟴 】臘肉炒到好香😋偏辣少少🌶️男朋友好中意食😋送飯食曬成碟😂😂【 湖南辣椒炒回鍋肉 $𝟵𝟴 】我比較中意食回鍋肉多啲😋😋我吾太食到辣😮‍💨但我辣住食曬成碟😂😂依個餸再辣少少 但食得好過癮😙😙【 酸菜魚 $𝟭𝟳𝟴 】成個碗都係酸菜魚😋魚肉好嫩滑🤩酸菜魚辣多過酸少少🌶️有好多煙韌薯粉 煮到岩岩好😋唔會淋到一pat嘢咁😂索晒啲湯汁好好食🤩❥➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭🏢店名 : 麗馨小廚🗺地點 : 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰📍地址 : 屯門仁愛堂街麗日閣地下3-4號舖⏰: 𝟬𝟳:𝟬𝟬𝗔𝗠-𝟭𝟭:𝟬𝟬𝗣𝗠🚃交通 : 輕鐵杯渡站(步行1分鐘)➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭

【 萵筍炒臘肉 $𝟵𝟴 】

🏢店名 : 麗馨小廚
🗺地點 : 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠🇭🇰
📍地址 : 屯門仁愛堂街麗日閣地下3-4號舖
⏰: 𝟬𝟳:𝟬𝟬𝗔𝗠-𝟭𝟭:𝟬𝟬𝗣𝗠
🚃交通 : 輕鐵杯渡站(步行1分鐘)
➩ ➪ ➫ ➬ ➭ ➮ ➯ ➱ ➩ ➪ ➫ ➬ ➭
2024-05-21 361 浏览
【屯門區】【麗馨小廚】有唔少人問過我邊度食小炒好食得嚟又抵食,不過我一直都畀唔到一個好好嘅答案佢哋,估唔到今次同皮蛋哥喺屯門就食到間咁嘅嘢。我哋都係晏晝入去諗住食個晏,點知都幾有驚喜。皮蛋哥試 $58 嘅午餐「剁椒豆卜蒸雞」,配白飯,辣辣哋幾惹味幾正喎。我就試咗個 $59 嘅常餐,不過佢哋嗰啲常餐就唔係茶餐廳嗰啲,而係有「五香牛肉麵」、「煎餃」兩隻同「豆漿」嘅配搭。呢幾樣嘢都幾好食喎,尤其係杯豆漿,係店家自己磨嘅,清甜解渴。我哋同時都有試豆漿,都覺得真係幾好,唔差過啲上海菜餐廳。另外我哋仲試咗兩個小食,皮蛋哥至愛 $42 嘅「沙薑豬腳」,啲豬腳入晒味好香,吮到佢鬼咁開心。而我就比較中意之後試嘅「椒鹽鯇魚腩」,價錢 $68,炸到脆卜卜得嚟魚肉又夠嫩滑,同埋大大碟,送啤酒嘅話一流。咁樣食法夾埋先 $227,係咪好抵食先。。。(地址:屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies

(地址:屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #麗馨小廚 #杯渡 #何福堂 #五香牛肉麵 #煎餃 #豆漿 #午餐 #常餐 #剁椒豆卜蒸雞 #沙薑豬腳 #椒鹽鯇魚腩 #1am1394 #1ambackup
2024-05-21
小店原名「杭州牛肉麵」,2個月前於新舖位開業並改名為「麗馨小廚」,餐牌提供火鍋、烤魚、湘/粵小菜及小食。椰子雞煲 $288半隻 $198 / 一隻 $288走地小雞,肉質嫩而彈牙,雞皮乾淨,完全無雞毛椰子湯底,好飲!每啖都充滿蔬菜清香和椰子水清甜,湯料仲有紅棗、淮山、杞子、西芹椒鹽鯇魚腩 $68熱辣辣,炸炒得乾身,蘸配辣椒豉油酥炸雞中翼 $32即叫即炸,熱辣辣,雞翼大隻,啖啖肉生菜 $30凍檸茶 $15凍豆漿 $15_______________麗馨小廚 (屯門)屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖_______________

椰子雞煲 $288
半隻 $198 / 一隻 $288
走地小雞,肉質嫩而彈牙,雞皮乾淨,完全無雞毛

椒鹽鯇魚腩 $68
熱辣辣,炸炒得乾身,蘸配辣椒豉油

炸雞中翼 $32
即叫即炸,熱辣辣,雞翼大隻,啖啖肉

生菜 $30

凍檸茶 $15

凍豆漿 $15

_______________

_______________
2024-05-11 77 浏览
今日上完堂入屯門搵朋友食晚飯,佢帶咗我嚟呢間新開佢想試嘅中菜館Menu好多選擇,裝修同價錢都好街坊😄⭐️剁椒蒸鯇魚腩鯇魚都幾大舊,肉厚~剁椒好有風味,唔會太辣,幾開胃👍底下仲鋪咗大豆芽,娃娃菜同豆卜,超入味!❤️薑汁芥蘭炒牛肉芥蘭爽脆冇澀味,牛肉份量幾多尚算嫩滑,性價比高❤️招牌黃金大蝦啲蝦超大隻!連啲蝦殼都炸得好脆,可以食埋👍鹹蛋黃味超濃郁😍蝦肉肉質爽彈😋#屯門美食 #麗馨小廚 #屯門中菜 #屯門川菜 #中菜推介 #鹹蛋黃大蝦 #黃金蝦 #剁椒蒸魚 #芥蘭炒牛肉 #抵食中菜
Menu好多選擇,裝修同價錢都好街坊😄

⭐️剁椒蒸鯇魚腩

鯇魚都幾大舊,肉厚~
剁椒好有風味,唔會太辣,幾開胃👍
底下仲鋪咗大豆芽,娃娃菜同豆卜,超入味!

❤️薑汁芥蘭炒牛肉

芥蘭爽脆冇澀味,牛肉份量幾多尚算嫩滑,性價比高

❤️招牌黃金大蝦

啲蝦超大隻!
連啲蝦殼都炸得好脆,可以食埋👍
鹹蛋黃味超濃郁😍
蝦肉肉質爽彈😋

2024-05-11
  • 招牌黃金大蝦
2024-05-08 175 浏览
身為屯門牛,平時去仁愛街都係食大排檔多,最近天氣咁反常,見到間新開嘅室內餐廳就入左去試試, 最爽嘅係可以將架車泊係門口,睇住架車之餘又唔怕淋雨😍打開menu,勁多小菜可以選擇,今次試左老闆大推嘅大盤雞🐥 一上菜第一時間就聞到勁香,食落去係脆口嘅,肉質嫩滑,而且惹味,估唔到會比韓國炸雞好食添, 份量重要唔少$168就已經有半隻雞,隔籬枱見到都被吸引,即刻要叫番碟😂另外叫左碟湖南蛋包豬肉餃🥟,老闆話係佢地親手包嘅,係香港好少食到, 用蛋去做個餃子皮,真係又香又好味(平時食餃子,我成日都覺得D餃子皮好厚,感覺似食面粉多🤫但係用蛋黎包就唔會有呢個問題)入邊餡料亦好足,隻隻餃都大大隻好滿足😌韮菜牛肉餡餅即叫即整,上枱係熱辣辣嘅,一咬落去裏面嘅湯汁就流晒出嚟,要用湯羹接住先唔會浪費每一滴嘅精華,所以食嘅時候要好小心,燙親條脷就唔好啦~店員都好貼心好有人情味,就算好多客,都會過嚟細心講解同問吓意見傾下計咁,淨係呢種人情味都已經好足夠~麗馨小廚 (屯門)屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖#天天飲食_屯門#天天foodies評分:8.5/10#麗馨小廚 #屯門 #屯門美食 #雞煲 #大盤雞#川菜

#天天飲食_屯門
#天天foodies
評分:8.5/10

#麗馨小廚 #屯門 #屯門美食 #雞煲 #大盤雞#川菜 #湖南菜 #食在屯門 #仁愛街 #hkig #ilovesharefood #beef #foodphotography #foodphotos #hkfoodblogger #foodblogger #相機食先 #手機食先 #全力食 #instafood #偽食家 #食好西日 #食評 #hkfoodies #yummy #delicious

2024-05-04 108 浏览
今日同阿媽去咗附近市中心食晚餐😎😎經過見到呢間新舖頭所以去試吓👍👍 附近嘅餐廳主要都係食雞煲同埋烤魚,當然呢間餐廳都係不過亦都有其他小菜可以選擇煎餃韭菜豬肉-$24 隻隻都十分之足料,而且都十分之大隻👍啫啫雞煲-$98呢個係一個二-三人嘅雞煲,啱晒一至兩個人食唔會太大份,亦都唔會太細份👍😎 而且雞肉仲十分之滑😍都係雞髀附近黑椒薯仔牛柳粒-$108我阿媽就最欣賞呢一套菜,因為佢嘅薯仔整到好似番薯咁甜👍👍😎 而且牛柳粒都非常之入味隱藏餐單😎 問老闆娘有咩推介老闆娘仲比我哋試咗炸小蘇肉,本身以為係非常之熱氣,但係食落又鬆脆幾好食👍😎 仲有油浸黃花魚👍😎佢炸咗條黃花魚,然後淋上平時嘅蔥豉油已經非常之好味👍地址:麗馨小廚 (屯門)屯門仁愛堂街1-43號麗日閣地下3-4號舖

煎餃韭菜豬肉-$24
隻隻都十分之足料,而且都十分之大隻👍

啫啫雞煲-$98

黑椒薯仔牛柳粒-$108

隱藏餐單😎
問老闆娘有咩推介

地址:麗馨小廚 (屯門)
2024-04-30 76 浏览
近期,好似慢慢都食到辣野,又有少少心癢癢, 想去食, 屯門朋老公帶左我去屯門新墟附近一啲小店,試吓四川風味嘅辣🔥(5⭐️最高)紅燒鯇魚(5⭐️)由於我真係唔太識得食辣,但係呢個我覺得佢辣得來又大有少少甜👍🏻。 鯇魚炸完之後再用辣椒炒香,冇魚腥味之餘,亦都好入味🤩, 而且相對冇太多幼細嘅魚骨,所以怕食魚到骨嘅人都好啱食🥰。當中我最欣賞就是魚肉好滑👍🏻。 而且份量足料。 奇味雞煲(半隻雞)(5⭐️)雞煲份量好大,我覺得三個人食都夠, 奇美雞煲當中包含咗蘿蔔條、辣椒🌶️、洋蔥🧅、蒜頭🧄。 一定要跟一款白飯因為真係好入味,而且雞肉好有鮮甜味😍。

紅燒鯇魚(5⭐️)
紅燒鯇魚

奇味雞煲(半隻雞)(5⭐️)
奇味雞煲(半隻雞)

紅燒鯇魚
奇味雞煲(半隻雞)
2024-04-29 360 浏览
放假日屯門友約我出嚟食雞煲,見佢帶我過天橋,我仲諗住係食xx廚房嗰間添,點知係去咗佢旁邊嘅麗馨小廚。時間尚早仲未多客,坐低就叫咗個雞煲,然後睇下有啲咩小食叫過下口引先😆⭐胡椒豬肚雞煲叫咗胡椒豬肚雞煲,應該喺呢度名物嚟啦,我見之後入嚟嘅食客都係叫呢個😋雖然係半隻雞,但係份量一啲都唔少,雞件超多,豬肚又多,仲有唔少鮮淮山添,一打開蓋已經聞到香噴噴,胡椒味濃但係唔過鹹,好味到連湯都飲埋😋雞件有雞味,有咬口,應該係新鮮雞嚟喎,水準係唔同啲嘅。⭐唐生菜淨係食雞煲太多肉,都係淥返條菜食平衡下啦😆⭐普寧豆腐朋友推介普寧豆腐,於是我哋又叫咗一份,即叫即炸的豆腐,雖然簡單但真係好好味😋豆腐外脆內嫩,點埋個韭菜鹽水就更正。個醬汁有韭菜同蒜香,鹹鹹地又帶微辣,鹹香惹味😋⭐尖椒皮蛋仲叫咗尖椒皮蛋,個皮蛋好綿呀,溏心好正😆辣椒已去籽唔辣的,咬落香口爽脆,個辣汁就少少辣啦,仲有蒜香同芫茜香,加埋花生更香口,整碟都好好味😋⭐凍檸茶食咁多嘢最好就係飲返杯冰涼嘅凍檸茶,酸酸哋有茶香,正好解膩👍過咗一陣就全場滿咗,大部分人都係食雞煲,有少部分食烤魚,場面非常熱鬧😆

⭐胡椒豬肚雞煲

⭐唐生菜
淨係食雞煲太多肉,都係淥返條菜食平衡下啦😆

⭐普寧豆腐

⭐尖椒皮蛋

⭐凍檸茶

2024-04-28
2024-04-22 149 浏览
路過見到新開咗間小廚,見到有我最愛既烤魚,立即入去品嚐下先湘菜原條烤魚魚肉新鮮嫩滑,經過烤制後外皮酥脆,內部保持了魚肉的鮮美和鮮味。湘菜烤魚的獨特之處在於香辣的調味料,混合了辣椒、花椒和其他香料,營造出濃郁的湘味。每一口都能感受到辣椒的刺激和魚肉的鮮嫩,絕對是一個令人回味無窮的美味享受。沙薑豬腳豬腳經過燉煮後,肉質鮮嫩多汁,入口即化。配上特有的沙薑調味料,帶來一種獨特的香氣和味道。家鄉釀豆卜豆卜經過特殊的釀製方法,內部填充了豬肉和香料,經過炸製後,外皮金黃酥脆,內部鮮嫩多汁。每一口咬下去,都能感受到豆卜的鮮美和豬肉的香味,營造出一種家鄉的味道。食烤魚當然要配啤酒
路過見到新開咗間小廚,見到有我最愛既烤魚,立即入去品嚐下先

湘菜原條烤魚

沙薑豬腳