5天前
餐廳前身係陳漢記,聽講只係賣咗名,班底不變,見天氣凍凍地就去食煲仔飯。當日叫咗腐乳通菜,豬潤腸粉,白鱔排骨煲仔飯,咸蛋肉餅加窩蛋煲仔飯。先講服務,待應們確係好忙,但態度正常,茶記服務嚟講,我覺得可接受。坐位方面確係幾迫,人貼人要搭枱,唔中意搭枱嘅就要注意。食物方面:腐乳通菜,呢個時蔬依家好多粉麵店都無得食,可能因為通菜成本比其他菜高。樂記算幾大方,俾得大大碟好味指數:豬潤腸粉, 佢嘅腸粉皮係薄嘅,可惜上枱碟野係凍嘅,豬潤蒸得岩岩好,無過熟嚡口,可惜切得太細粒無曬口感。同以前陳漢記比高下立見。好味指數:煲仔飯, 一直覺得煲仔飯好唔好食係好個人,有d 人中意乾身有飯焦,有d 人中意偏濕。我自己就中意前者。樂記嘅煲仔飯係偏濕口感,有飯焦但唔多亦唔夠焦香。排骨骨多過肉,白鱔算大件,大概有五件。但等候時間有d 長,當日等左大約40分鐘。好味指數:整體嚟講,無需要特登去大埔食。但如果係街坊的話,當佢一般茶記就一試無妨。
坐位方面確係幾迫,人貼人要搭枱,唔中意搭枱嘅就要注意。
食物方面: