2016-10-23 405 浏览
2人去晚餐,不用等位。點了喜愛的椒鹽九肚魚($88),九肚魚不算是大條肥美。但咬開後發現裡要亦很juicy。份量也正常。不太少。另外點了咸魚蒸肉餅飯跟湯或餐飲 ($58)。飯是好吃的,軟硬適中。肉餅也好吃。不用加豉油已夠味。
2人去晚餐,不用等位。

椒鹽九肚魚

2016-10-23
椒鹽九肚魚
2016-09-27 307 浏览
認識他們墨魚丸從一開張已吃現在30元前38!前台打冷櫃,大量凍吃下午茶以上粉面送茶但沒有墨魚丸!仍是叫墨魚丸河充足芫荽,通菜 和葱5顆墨魚丸30元的墨魚丸同曾經初期38元的少了粒粒皆墨魚肉口感不過仍是非常好結實大粒,味道鮮甜先前貴些,多墨魚肉但也稍硬這批貨個人覺得夠好仲慳了8大蚊
認識他們墨魚丸
大量凍吃
下午茶以上粉面送茶
但沒有墨魚丸!仍是
叫墨魚丸河
充足芫荽,通菜 和葱
5顆墨魚丸
仲慳了8大蚊
2016-09-27
  • 凍蟹
2016-09-15 1533 浏览
我不嬲甚少食打冷野,因為覺得貴, 果d鹵水細細碟又收幾十,今次食咩我叫男友拍板, 佢話要食打冷野wor,好 , 就入去試下呢間9記, 反正男友俾錢 haha~打開menu , 竟然鹵水鵝套餐只係$58!仲有野飲有湯有飯~不過你知啦圖片只供參考,野食黎到先知龍與鳳 ...以下圖片, 只是8掛去人地度影下相,我今餐唔係食呢d , 只係見店主整呢d魚個樣幾有趣,所以影左相 ~呢d開始係我叫喇...($58 套餐,凍飲+$3 )凍奶茶茶味有種甘香, 茶香比奶更濃.($58 套餐)紫菜湯呢碗包既湯都唔hea架,紫菜都有一撮, 湯既味道有淡淡紫菜白味,鹹度適中~主角來了 !!($58 套餐)鹵水鵝睇圖都知佢份量唔少啦 !!!皮唔會太肥, 件件都多肉,肉與嫩滑,而且好入味 ,點埋蒜蓉醋就更加好味喇 !!推介推介!味道真的不錯,可以再回頭吃 !呢個另外叫既....椒鹽鮮魷我一直都唔太喜歡食炸野 , 因為覺得好油粉又厚又熱氣 ...不過呢個炸鮮魷既炸粉又出奇地OK wor!平時我唔係好食次都有食幾件!!!炸炒做得好好 !~2人埋單, HK$ 153 , 食飽飽,呢次打冷野既價錢都算係甘 ~個套餐係既抵食
我不嬲甚少食打冷野,

因為覺得貴, 果d鹵水細細碟又收幾十,

今次食咩我叫男友拍板, 佢話要食打冷野wor,
好 , 就入去試下呢間9記, 反正男友俾錢 haha~
打開menu , 竟然鹵水鵝套餐只係$58!

仲有野飲有湯有飯~

不過你知啦圖片只供參考,

野食黎到先知龍與鳳 ...
以下圖片, 只是8掛去人地度影下相,

我今餐唔係食呢d , 只係見店主整呢d魚個樣幾有趣,

所以影左相 ~
呢d開始係我叫喇...

($58 套餐,凍飲+$3 )凍奶茶

茶味有種甘香, 茶香比奶更濃.
($58 套餐)紫菜湯

呢碗包既湯都唔hea架,

紫菜都有一撮, 湯既味道有淡淡紫菜白味,

鹹度適中~
主角來了 !!

($58 套餐)鹵水鵝

睇圖都知佢份量唔少啦 !!!

皮唔會太肥, 件件都多肉,肉與嫩滑,

而且好入味 ,點埋蒜蓉醋就更加好味喇 !!

推介推介!

味道真的不錯,可以再回頭吃 !
呢個另外叫既....

椒鹽鮮魷

不過呢個炸鮮魷既炸粉又出奇地OK wor!

平時我唔係好食次都有食幾件!!!

炸炒做得好好 !~
2人埋單, HK$ 153 , 食飽飽,

呢次打冷野既價錢都算係甘 ~

個套餐係既抵食既!
2016-08-25 247 浏览
蠔仔弼: 一碗30零蚊,都幾大碗, D 蠔仔幾新鮮, 爆漿果下過癮, 另有咸酸菜, D 弼是傳統潮洲煮法, 水還水, 飯還飯, 咸左D, 少D 味精會好D水餃河: 睇落好大碟GE, 水餃唔係好得, 比較細隻, 不過勝在水薄又有大大隻蝦

$40 (宵夜)
2016-08-18 884 浏览
今日午餐想食得簡單啲,行到漆咸道,偶然發現九記打冷,因為之前經過都仲見圍晒板裝修緊,應該新開無耐,睇門面你都見佢好新簇。雖然身為「架己冷」,但未返過鄉下,除粗口嗰句(聽長輩講得多),其他一句「潮」語都唔識。不過,個人都幾鍾意食潮州菜,尤其滷水嘢。入到餐廳裡面,果然新開無耐,啲裝修好辣淨,光猛企理。餐廳兩邊喺卡位,中間放有多張圓枱,白色仿磚牆,卻又配上紅黑對襯嘅座椅,唔似傳統茶記,摩登得嚟又有啲扮扮哋咖啡室嘅感覺,少少怪怪哋咁。不過,蠻好嘅喺啲卡位幾好坐,而且,連茶記格局嘅佢一樣有wifi。九記雖然有炒粉飯麵、潮式河粉麵,打正旗號賣打冷嘢,入到嚟自不然以食潮州嘢為目標。午市客飯有好多選擇,全部都喺潮式嘢,定價$38-$48,以尖沙咀區計,一啲都唔貴,一客餸,配一碗白飯或蕃薯粥。此外,仲可以以$8嘅價錢,加配兩款食物:滷水蛋、滷水豆腐或紫菜湯 / 豆腐湯,另外,加$7更可以加配冷熱品或凍豆漿,挺划算。鹹菜門鱔 $40眾多款菜式中,揀咗門鱔,因為一來好耐無食,二來配鹹菜,少少鹹鹹酸酸,夏天食會較開胃啲。門鱔唔喺好多,只有4小嚿,墊底嘅全部都喺鹹菜,門鱔肉質嫩滑,不過要小心食,頗多細骨。而鹹菜
。不過,個人都幾鍾意食潮州菜,尤其滷水嘢。
鹹菜門鱔 $40

眾多款菜式中,揀咗門鱔,因為一來好耐無食,二來配鹹菜,少少鹹鹹酸酸,夏天食會較開胃啲。門鱔唔喺好多,只有4小嚿,墊底嘅全部都喺鹹菜,門鱔肉質嫩滑,不過要小心食,頗多細骨。而鹹菜留咗唔少菜頭位,入口硬及有渣,處理時可以大刀闊斧唔要,俾客人食落嘅感覺就會好啲。
鹹菜門鱔
滷水蛋、滷水豆腐 +$8

啲滷水蛋明顯滷得未夠入味,嗒落滷水味淡而薄,算唔合格;相反,啲滷水豆腐較好,既有豆香,內層又軟滑。
滷水蛋、滷水豆腐
滷水蛋、滷水豆腐
蕃薯粥

可能喺小弟諗多咗,諗住好似海皇啲南瓜肉碎粥咁,有唔少南瓜,查實喺潮州粥混埋少少蕃薯絲而已,叫比起齋潮州粥多少少嘢咁。
蕃薯粥
雖然未有試過店家嘅滷水鵝或其他滷水食物,只單單試咗一味鹹菜門鱔、滷水蛋及滷水豆腐,食評難以全面,淨以今日所試嘅,總體只可以俾個OK佢,因未有做到一絲不「九」嘅感覺。
2016-07-17 420 浏览
今日想吃潮州野,在尖沙嘴巧遇這店。入去之後點了一個滷水鵝飯,加多碟菜心。一碟滷水鵝出現!鵝的成份60% 鵝皮(咬不開)35% 骨5% 鵝肉如果大家喜歡食鵝皮,可以來咬一下,不過想吃潮州滷水鵝,就可以考慮另外一間。我成肚火,打算叫一碟清心丸綠豆爽,下火。點知...,無清心丸。今日最好食,係碟菜心,因為夠熱...
今日想吃潮州野,在尖沙嘴巧遇這店。
入去之後點了一個滷水鵝飯,加多碟菜心。

一碟滷水鵝出現!
鵝的成份
60% 鵝皮(咬不開)
35% 骨
5% 鵝肉

我成肚火,打算叫一碟清心丸綠豆爽,下火。
點知...,無清心丸。

今日最好食,係碟菜心,因為夠熱...
2016-07-17
  • 滷水鵝皮飯
2016-07-06 547 浏览
與友人飯局, 朋友介绍了這家菜館。 未去前先查看食評, 見乜都冇, 心裡已有點猶疑😒, 但朋友話佢平靚正, 而朋友又係主角就吓佢博一博! 朋友先叫個茶濕口, 向來好少飲泡到近乎透明嘅茶, 但見佢茶色色澤唔錯, 口又乾就飲吓, 完全出乎意料, 竟然用茶餐廳做檸茶嘅香濃茶胆奉客, 勁有Twining红茶味道, 個人勁like! 點菜時至知呢間菜館原來昰新開, 還在試業中, 難怪零食評!只等了一會, 點嘅菜都陸續上枱!鹽焗烏頭🐟朋友推介這烏頭, 並硬要不吃魚的我試, 試了輕輕一啖, 不腥、不鞋, 真的還ok噃!清炒韮菜🌸炒得非常香滑! 應該用了雞油爆炒才有此獨特香味! 菜只留幼嫩部份, 因此非常嫩口, 正!鹵水拼盤、鹵水、鹵水鵝豆腐軟滑, 鵝肉唔鞋, 正常水準!紫菜魚旦牛根丸魚旦彈牙, 冇腥味。 個人最欣賞黑椒牛根丸, 非常彈牙香口, 淸心丸綠豆爽最愛此糖水! 很多食店會做此糖水, 工序多,  還要即做。 淸心丸口感煙靭, 而且內裡軟熟, 加上香焾嘅綠豆, 糖水有種桂花香, 一個糖水三種味道, 非常掂!最初以為食物普通, 大部份菜式沒有影相, 真係有點後悔! 😫呢餐一行4人, 人均消費约一百

點菜時至知呢間菜館原來昰新開, 還在試業中, 難怪零食評!

只等了一會, 點嘅菜都陸續上枱!

鹽焗烏頭🐟

清炒韮菜🌸

鹵水拼盤、鹵水、鹵水鵝
豆腐軟滑, 鵝肉唔鞋, 正常水準!

紫菜魚旦牛根丸

淸心丸綠豆爽

呢餐一行4人, 人均消費约一百💰, 無論地點及消費計, 真係抵夾正, 下次要帶屋企人去試!
2016-06-28