2024-08-25 1474 浏览
一秒回到古代, 由打開𨋢門嗰一刻開始🤣喜歡裝扮嘅朋友仔,餐廳仲預備咗啲古裝衣服 可以用嚟拍照打卡🤩餐廳除咗有任食外仲可以單點menu我同朋友仔兩個人👭🏻 決定 menu自選自己鍾意食嘅。。。嚟得呢度打邊爐梗係要食特色麻辣火鍋啦經典鴛鴦鍋 麻辣湯底叫咗招牌牛油紅鍋中辣再加胡椒豬骨湯底 🐽豬骨湯底好足料好大舊豬骨👍🏻珺珺功夫牛花雕雞件火箭魷魚✨️必點之選小郡肝口感脆爽打邊爐一定要叫鮮腐竹油麥菜/白蘿蔔/鮮藕片 百香果檸檬茶
一秒回到古代, 由打開𨋢門嗰一刻開始🤣

餐廳除咗有任食外仲可以單點menu
我同朋友仔兩個人👭🏻 決定 menu自選自己鍾意食嘅。。。

嚟得呢度打邊爐梗係要食特色麻辣火鍋
油麥菜/白蘿蔔/鮮藕片
百香果檸檬茶

2024-08-15
2024-08-25 2107 浏览
本身book咗夜晚10:30大約25位公司聚餐咁我訂枱嘅時候都有同職員提早講咗有機會係分幾批人到,咁大約應該最遲11點半左右都會齊人,咁職員話無問題,因為我地係包到打邊爐到零晨,另外唱K直到朝早6:00☺️因為大家收工嘅時間唔同,所以有啲人大約10:15左右已經去到😎就當我早到你張枱未ready好,無問題,我可以接受🤔但係當我到果時係大約10:40,職員話我地包果3間房啲人都未走!!!職員有嘗試溝通,但啲客無理,直到11:00左右,中間果個房先開始走,等佢執完都11:15,再之後11:15左右,左邊果間房先開始走!最後我地10幾個人企係間房出面等左一粒鐘先入到兩間房!請注意!!佢仲有第3間房係未安排到比我!!我地成11:30先可以入座!當時有部分人都係需要企係到食,因為好逼,根本係無位坐😅😅😅最後一批同事係11:40左右到,當時第三間房都未安排到俾我,之後成10個人企喺出面等,最後係成12:30先到第三間房,但係我已經有一部份嘅同事走咗,因為聽日都需要返工😤😤個問題係如果你係安排唔到間房俾我哋,你唔好俾我book 10:30😓😓食物方面,吾覺有咩特別,周圍環境吾乾淨,出面既碗碗碟碟長期無
本身book咗夜晚10:30大約25位公司聚餐

就當我早到你張枱未ready好,無問題,我可以接受🤔

最後我地10幾個人企係間房出面等左一粒鐘先入到兩間房!
請注意!!佢仲有第3間房係未安排到比我!!

食物方面,吾覺有咩特別,周圍環境吾乾淨,出面既碗碗碟碟長期無人refill,想拎個碗攞打邊爐果啲丸,菜都無!!成個熟食檔都無野食🥲🥲
同埋,出去想拎醬油果啲,蔥又無,芫荽又冇辣椒又冇,咩都無,最後等左15分鐘先有人理你🥵🥵

真係食到成肚火,開開心心搞員工聚餐,最後成餐飯食到背脊骨落🤬🤬

所以嬲到完全冇影相🤬🤬🤬

2024-08-16
$350 (宵夜)
2024-08-22 1598 浏览
一個人原來也可以盡興!🤟🏻今日自己一個去咗呢間邊爐店,發現人流都不錯,所以就入去食,其中我都叫咗幾款嘢食想同大家分享吓!🫰🏻湯底方面叫咗經典鴛鴦湯底* 招牌牛油紅鍋* 老壇酸菜金鍋紅鍋方面:唔算好辣同埋好油,放咗啲肉入去都幾惹味!如果有埋紅薯粉就一流❗️酸菜金鍋:鹹鹹酸酸,充滿着酸菜喺裏面,味道方面唔會死鹹,個湯底都幾開胃。珺珺功夫牛肉質都幾新鮮同嫩滑,唔會有過路或者唔新鮮嘅情況出現👐🏻紋路都唔會唔平均,瘦嘅部份比較多,都幾唔錯,唔會太膩。花雕雞件雞肉浸得好入味,配埋辣鍋一齊食就吸晒啲辣汁同埋些少嘅酒味,都幾特別😆火箭魷魚超級爽滑彈牙,仲要勁有口感!份量比得都算多,同埋肉質都算新鮮。小郡肝其實佢係一啲串燒,當中有豬肉雞肉同牛肉,再加埋啲孜然粉一齊,配埋啤酒就一流👍🏻鮮腐竹 菜品嘅份量都係偏多,建議可以同返朋友share食🫰🏻油麥菜+白蘿蔔+鮮藕片呢三款菜品都幾新鮮,同埋唔會放太耐或者有太老嘅情況出現,邊爐當中又可以有啲健康嘅元素~百香果檸檬茶*1夏天消暑一流,酸酸甜甜又有果肉咬下!
一個人原來也可以盡興!🤟🏻

湯底方面叫咗
經典鴛鴦湯底
* 招牌牛油紅鍋
* 老壇酸菜金鍋

珺珺功夫牛

花雕雞件

火箭魷魚
超級爽滑彈牙,仲要勁有口感!
份量比得都算多,同埋肉質都算新鮮。

小郡肝
鮮腐竹
菜品嘅份量都係偏多,建議可以同返朋友share食🫰🏻
油麥菜+白蘿蔔+鮮藕片

百香果檸檬茶*1
夏天消暑一流,酸酸甜甜又有果肉咬下!
2024-08-21 1109 浏览
今天去了這間九龍坎火鍋,食$168放題我叫咗鴛鴦湯底,麻辣湯底辣度只有三哥米線5少辣辣度,菌湯超級鹹鹹到要用水冲食物才能食得落肚,食物方面牛肉好韌,豬肉好肥,羊肉及雞肉比較好些,其它自助火鍋配料種類不是太多,在雪櫃內的飲品款式很少很多都是不凍的,服務方面侍應服務態度可以,但侍應不會經常在場地巡視要找她們攞牛肉,要行出去找她們,還有很久才來執一次枱,整體方面非常一般,這是我的評語
2024-08-21
2024-08-21 1018 浏览
如果唔係朋友帶路,都唔知一直以為係酒樓的大廈入面有得打邊爐!位於油麻地,位置都幾方便。朋友被佢宮庭風的設計所吸引,話要過來穿下漢服打下卡。餐廳的裝潢、設計的確係幾靚幾特別,用的杯杯碟碟都好乾淨同埋好氣派。餐廳最出面係食麻辣鍋,我地就叫左麻辣鍋拼蕃茄鍋,麻辣鍋唔算好辣,我唔係好食得辣都食到,但的確會越食越辣,朋友就覺得好夠味。我食一陣麻辣就會食下蕃茄,叫左個牛,紋路都幾靚,而個花雕雞件就好新鮮,特別推介要食個腐竹,柔軟而有豆味,最緊要係好掛湯,食到停唔到,另外白蘿蔔同鮮藕卡都好新鮮,同樣好吸湯。另外雞肝都好食,好彈牙,中意食辣可點。飲品點左百香果檸檬茶,唔會太甜,又好解辣。

位於油麻地,位置都幾方便。

朋友被佢宮庭風的設計所吸引,話要過來穿下漢服打下卡。

另外雞肝都好食,好彈牙,中意食辣可點。
飲品點左百香果檸檬茶,唔會太甜,又好解辣。
  • 百香果檸檬茶
  • 鮮藕片
  • 腐皮
2024-08-18 697 浏览
係香港都食到有古色古香嘅火鍋🤩🤩🤩地理位置唔錯,好易搵到👍🏻👍🏻👍🏻餐廳裝潢古風十足,好似置身於宮廷咁🤩🤩係口門仲提供咗啲古裝服俾大家打卡用👚📷📷餐具都以宮廷款式為主火鍋以經典鴛鴦湯底為主 「招牌牛油紅鍋+高湯鍋底」🤩材料同湯底味道足😝😜😜但牛油紅鍋真係好辣🤣🤣🤣🤣食物款式多,每個位都係打卡之選🤭食物有80多款,多到食唔哂另外叫左杯百香果手打檸檬茶都好正👍🏻👍🏻
係香港都食到有古色古香嘅火鍋🤩🤩🤩
地理位置唔錯,好易搵到👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳裝潢古風十足,好似置身於宮廷咁🤩🤩
係口門仲提供咗啲古裝服俾大家打卡用👚📷📷
餐具都以宮廷款式為主
火鍋以經典鴛鴦湯底為主 「招牌牛油紅鍋+高湯鍋底」🤩
材料同湯底味道足😝😜😜
但牛油紅鍋真係好辣🤣🤣🤣🤣
食物款式多,每個位都係打卡之選🤭
食物有80多款,多到食唔哂
另外叫左杯百香果手打檸檬茶都好正👍🏻👍🏻
2024-08-16 700 浏览
自從年頭去完成都 食過當地嘅牛油紅鍋就想喺香港搵間差唔多口味嘅打邊爐今次嚟穿越古代一開𨋢門已經俾啲燈籠吸引 呢度仲有漢服借嚟打卡添俾爸爸發板食咩 🍲經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋 + 高湯揀咗小辣 四川麻辣湯底 夠晒香另一邊就清清哋 有蟲草花 白蘿蔔 粟米 紅棗呀咁🐮 潮汕牛肉丸爽口彈牙 大大粒🐮雪花肥牛舌放晒落紅鍋嗰邊 撈番上嚟吸晒辣汁刺激到成個人醒晒🐷 西班牙黑毛豬腩片肥瘦平均 放高湯嗰邊淥淥完拎上嚟明顯見到透明肥腩 😆🐟 黑魚片新鮮滑溜 份量多放紅鍋嗰邊吸晒辣油 味道昇華🦑 手打墨魚滑 心形 🤍 好有心思墨魚切成一粒粒 每啖都咬到墨魚粒🥬 娃娃菜🥦 冬瓜片🥦 筍片王🥦 海帶第一次打邊爐落海帶 有嚼勁啲菜整體都新鮮
自從年頭去完成都 食過當地嘅牛油紅鍋

🥦 海帶
第一次打邊爐落海帶 有嚼勁
啲菜整體都新鮮

2024-08-13 774 浏览
在社交平台一直看到九龍坎,古色古香好有特色,還能漢服Cosplay,所以約了朋友過來一試。餐廳真的很大,整個佈置都是古代風,好像去了古代一樣。門口還有漢服免費試穿,餐廳內有房間可以加60元升級唱K。我們點了招牌牛油紅鍋及老壇酸菜金湯。⭕️招牌牛油紅鍋湯底用滿滿辣椒和花椒等製成,又香辣又夠麻。⭕️老壇酸菜金湯咸咸酸酸的金湯,滿滿的酸菜,喜歡吃酸菜的要點。⭕️精品肥羊吃不出騷味,肉質不錯。⭕️杜洛克黑豚肉黑豚肉半肥半瘦,入口充滿油脂。⭕️南非鮑魚鮑魚新鮮,口感彈牙。⭕️老林腰片腰片一點都不老,配上紅油湯底,不錯。⭕️鵝腸第一次吃鵝腸,原來好爽口。⭕️淮山、金針菇、茼蒿菜都好新鮮。⭕️百香果檸檬茶酸酸甜甜好開胃,解辣也不錯。#油麻地 #火鍋 #香港美食 #漢服打卡 #香港旅行 #探店 #唱k #古代 #穿越 #foodie #hongkong #hongkongfood #chinesefood

我們點了招牌牛油紅鍋及老壇酸菜金湯。

⭕️招牌牛油紅鍋
湯底用滿滿辣椒和花椒等製成,又香辣又夠麻。

⭕️老壇酸菜金湯
咸咸酸酸的金湯,滿滿的酸菜,喜歡吃酸菜的要點。

⭕️精品肥羊
吃不出騷味,肉質不錯。

⭕️杜洛克黑豚肉
黑豚肉半肥半瘦,入口充滿油脂。

⭕️南非鮑魚
鮑魚新鮮,口感彈牙。

⭕️老林腰片
腰片一點都不老,配上紅油湯底,不錯。

⭕️鵝腸
第一次吃鵝腸,原來好爽口。

⭕️淮山、金針菇、茼蒿菜都好新鮮。

⭕️百香果檸檬茶
酸酸甜甜好開胃,解辣也不錯。

2024-08-12
夏天打邊爐係常識吧🤭係香港打邊爐邊有分季節架🤗放工同friend子黎@kowloonhumhotpot吹下水。🏮環境🏮門口已經充滿着中國式嘅裝飾,好似搭咗時空穿梭機回到古時嘅中國咁,係中國風浸淫式體驗嘅特色🤗呢度仲有得着漢服打邊爐,不過天時真係有啲熱,所以今次就冇試漢服。✨LadyB 是日精選✨🫕湯底:經典鴛鴦湯底🌶️牛油麻辣湯底:見到佢紅噹噹,以為佢好辣,其實食起嚟唔係特別辣, 對於食開譚仔三小辣嘅人嚟講,呢個辣到啱啱好。白湯底好有火候,好啱唔鍾意食辣嘅人。🐙手打墨魚滑大推👍🏻好鮮甜、好爽口、好彈牙😋🐷西班牙黑毛豬腩片肥瘦分布均勻,有豬鮮味,肉質嫩滑🐽🐮雪花肥牛舌爽口、好濃嘅牛肉味。🐠黑魚片有驚喜!平時啲魚片好容易散,但係呢隻黑魚片喺湯度滾咗好耐都唔會散,而且保持嫩滑嘅肉質,肉味鮮甜,係另一大推之選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐮潮汕牛肉丸彈牙多汁可以encore🤭🧐海白菜類似海帶嘅海藻類食物。第一次用海白菜打邊爐,都幾特別,尤其係食咗啲油膩嘢之後食海白菜,感覺好清新,口感爽口,下次都會繼續用黎打邊爐。🍋熱情果手打檸檬茶食完麻辣嘢,飲番杯手打檸檬茶即刻爽晒🤭手打檸檬茶嘅茶底用咗清新嘅

✨LadyB 是日精選✨
🫕湯底:經典鴛鴦湯底
牛油麻辣湯底

🐙手打墨魚滑
大推👍🏻好鮮甜、好爽口、好彈牙😋
手打墨魚滑

🐷西班牙黑毛豬腩片
肥瘦分布均勻,有豬鮮味,肉質嫩滑🐽
黑毛豬豬腩肉

🐮雪花肥牛舌
爽口、好濃嘅牛肉味。

🐠黑魚片

🐮潮汕牛肉丸
彈牙多汁可以encore🤭

🧐海白菜
海白菜

🍋熱情果手打檸檬茶
食完麻辣嘢,飲番杯手打檸檬茶即刻爽晒🤭手打檸檬茶嘅茶底用咗清新嘅茉莉花香茶,再加埋熱情果獨特嘅甜香、同埋檸檬嘅香味,成件事情好清新,讚👍🏻
熱情果手打檸檬茶

🌼值得一讚嘅係呢度嘅茶飲係桂花茶,桂花茶嘅味道非常之清香好特別🌼

2024-08-06
牛油麻辣湯底
手打墨魚滑
黑毛豬豬腩肉
海白菜
熱情果手打檸檬茶
2024-08-09 981 浏览
當日係包廂房因為有10幾個人點解話佢態度差係因為撳鐘叫佢入嚟一入嚟職員就話有咩貴幹?咁都算,然後因為成枱都係汽水罐就諗住叫職員收走一啲就好好態度咁樣問佢唔該可唔可以幫我收走啲汽水罐佢答都冇答我就擰轉頭走咗然後我話唔該?佢就話等一陣先啦勁大聲咁講我就好嬲咁同佢講咁你出聲吖嘛你唔出聲我點知啫?食物品質就真係一般啲豬肉好大浸臊味,湯底都係唔太出眾最重要一樣嘢真係要講吓佢啲豉油嘅配料豉油溝水都知道其他店舖都會但係佢呢間真係溝得過份,出面配料冇晒都唔會fill返真係搞唔掂 呢間舖頭得夠大字食物品質店員態度完全唔掂你請我食都唔會再嚟
當日係包廂房
因為有10幾個人
點解話佢態度差係因為撳鐘叫佢入嚟
一入嚟職員就話有咩貴幹?
咁都算,然後因為成枱都係汽水罐
就諗住叫職員收走一啲
就好好態度咁樣問佢
唔該可唔可以幫我收走啲汽水罐
佢答都冇答我就擰轉頭走咗
然後我話唔該?
佢就話等一陣先啦勁大聲咁講
我就好嬲咁同佢講
咁你出聲吖嘛你唔出聲我點知啫?
食物品質就真係一般
啲豬肉好大浸臊味,
湯底都係唔太出眾
最重要一樣嘢真係要講吓佢啲豉油嘅配料
豉油溝水都知道其他店舖都會
但係佢呢間真係溝得過份,
出面配料冇晒都唔會fill返
真係搞唔掂 呢間舖頭得夠大字
食物品質店員態度完全唔掂
你請我食都唔會再嚟

2024-08-08 817 浏览
見到好耐冇食麻辣火鍋,今晚約咗個朋嚟試吓呢間裝修好有宮廷風嘅風格嘅麻辣火鍋。 店內裝飾有燈籠和高高的屋檐,營造出一種古典而溫馨的氛圍,好像穿越回古代。經典鴛鴦湯底 (招牌牛油红锅 + 胡椒豬骨湯)一次過滿足晒兩個願望,喜歡食辣的我,當然選擇牛油紅鍋,佢鍋底香氣濃郁,又香又辣,非常惹味。而我朋友唔食辣,就揀咗胡椒豬骨湯底,但呢個湯底胡椒味不太重,反而湯底滲著濃厚嘅豬骨的鮮味。招牌手切牛肉每一片牛肉都切得薄厚適中,紋理清晰可見,肉質鮮嫩多汁,配合埋湯底,簡直欲罷不能炸芋頭軟糯細膩,滑潤香甜黑魚片魚片滑嫩細膩,鮮美無比。放在在火鍋中輕輕一涮,魚片便迅速吸滿了湯底嘅精華,變得柔嫩滑爽毛肚毛肚脆嫩爽口,嚼勁十足,只需放入湯底短暫涮煮,便吸滿咗湯汁嘅精華,但入口仍有脆嫩感豬黃喉豬黃喉夠曬爽脆彈牙,鮮美滑嫩,放入湯底中,便變得脆嫩可口午餐肉午餐肉吸收咗火鍋湯底嘅鮮美,柔軟又富有彈性玉米玉米清甜多汁,軟糯可口炸芋頭軟糯細膩,滑潤香甜酥炸蝦滑油條油條炸到好酥脆,夠晒香口,可以直接食,又可放入湯底一兩秒索汁食

經典鴛鴦湯底 (招牌牛油红锅 + 胡椒豬骨湯)

招牌手切牛肉

炸芋頭
軟糯細膩,滑潤香甜

毛肚

豬黃喉
豬黃喉夠曬爽脆彈牙,鮮美滑嫩,放入湯底中,便變得脆嫩可口

午餐肉
午餐肉吸收咗火鍋湯底嘅鮮美,柔軟又富有彈性

玉米
玉米清甜多汁,軟糯可口

炸芋頭
軟糯細膩,滑潤香甜

酥炸蝦滑油條

2024-08-05
  • 經典鴛鴦湯底
  • 帥帥毛肚
  • 招牌手切牛肉
2024-08-05 593 浏览
今日嚟到一間好似穿越古代火鍋店💕所有裝修環境都好有古典嘅味道地理位置方便 處於油麻地 ✨經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋及高湯牛油顧名思義就係麻辣湯底而高湯就係豬骨湯豬骨味相當香濃 一啲都唔會清淡麻辣湯底無論放咩配料都唔會蓋過香味今日一於挑戰下午食牛🫢改為🐽✨杜洛克黑豚肉豚肉好明顯相當新鮮 滾完之後有兩條白邊簡單啲講句就係好有豬咪😆✨精品肥羊第一次食呢種羊肉 感覺好特別中間有條軟骨 啱晒終於有咬口感既人士✨南非鮑魚南非鮑魚大大隻相當新鮮可惜唔識控制火候 滾耐左鮑魚變到相當細隻 不過都遮蓋唔到佢嘅鮮味✨老林腰片老林腰片就好似豬膶但比豬膶較為薄身✨淮山每件都大大件 放落豬骨湯相當惹味✨鵝腸每條鵝腸都相當大條 焯熟後好有口感爽爽脆脆✨百香果檸檬茶食辣嘢就必定要飲廢水嘅🫡百香果味道好出眾同檸檬茶嘅味道都相當夾
今日嚟到一間好似穿越古代火鍋店💕

食辣嘢就必定要飲廢水嘅🫡
百香果味道好出眾
同檸檬茶嘅味道都相當夾
2024-08-04 1168 浏览
九龍坎麻辣火鍋 (油麻地).▪️經典鴛鴦湯底▪️.食九龍坎都係建議大家覆叫鴛鴦,以免啲好索湯嘅太辣食唔到🤧清啲嗰邊本身仲有粟米滾湯!.▪️珺珺功夫牛•花雕雞件▪️.牛肉切得好薄,另外醉雞份量都幾多煲耐左都好嫩🤭.▪️火箭魷魚🦑•小群肝▪️.火箭魷魚份量好多,入口好爽另外小群肝就充滿住孜然粉,小辣.▪️鮮腐竹•白蘿蔔•鮮藕片▪️.打邊爐就緊係要叫啲菜/豆品食下白蘿蔔夠清甜!▪️百香果檸檬茶🍋▪️.飲百香果檸檬茶酸酸甜甜,解辣一流!.📌 九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)

▪️經典鴛鴦湯底▪️
食九龍坎都係建議大家覆叫鴛鴦,以免啲好索湯嘅太辣食唔到🤧
清啲嗰邊本身仲有粟米滾湯!

▪️珺珺功夫牛•花雕雞件▪️
牛肉切得好薄,另外醉雞份量都幾多
煲耐左都好嫩🤭

▪️火箭魷魚🦑•小群肝▪️
火箭魷魚份量好多,入口好爽
另外小群肝就充滿住孜然粉,小辣

▪️鮮腐竹•白蘿蔔•鮮藕片▪️
打邊爐就緊係要叫啲菜/豆品食下
白蘿蔔夠清甜!

▪️百香果檸檬茶🍋▪️
飲百香果檸檬茶酸酸甜甜,解辣一流!
📌 九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)
油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-08-01 2679 浏览
首先喺OpenRice book咗枱,去到嘅時候同職員講我已book咗枱,佢問都唔問、直接帶入位⋯⋯你自己揀位坐!起初都冇乜嘢⋯⋯但第一步行到入去嘅時候,感覺好似冰雪奇緣⋯⋯地板溜冰嘅感覺!一個字 *跣*!⛸️⛷️🏂好彩本人都係一個老牌Xgame人士夠平衡力。冇仆親😎!重點係職員冇提醒過小心地滑或者小心地滑嘅指示牌!如果有行動不方便或者老人,孕婦仆親點算?之後我揀咗枱坐,冇任何人介紹餐牌及收費⋯⋯我自行見到枱上有QR code、入去睇!全部獨立收費、本身我以為係放題。原來有分時段⋯⋯但都唔緊要,我問職員先知、原來而家呢個時段有78折。一心諗住嚟食放題,但冇放題、唉有啲失望(怪自己冇睇清楚)不過有折就感覺舒服啲⋯⋯🤣🤣之後開始點餐,起初大部份我都係點小份!始終第一次嚟試間餐廳,所以先睇吓品質、如果好食先再加單😅圖2:吊龍小份$198 12片左右平均$16.5 1片(矜貴食材)圖3:手打青檸可樂$28圖1:貴妃蚌 $168 及一啲萵筍,冬瓜,鴨血,汕頭牛丸,羊肉串,油麥菜,蛋炒飯;以上呢啲大概都係各幾十蚊左右一份(小份) 一個鴛鴦湯底 百零蚊左右之後開始等食品上嚟,一心諗住環境唔錯,應該都唔
仆親點算?

圖3:手打青檸可樂$28
圖1:貴妃蚌 $168
一個鴛鴦湯底 百零蚊左右

之後開始等食品上嚟,一心諗住環境唔錯,應該都唔會太差!坐左5至10分鐘左右,望到成張枱得一壺熱水,清湯(加湯用)及餐具紙巾等~⋯⋯但又見到單據上有收茶錢、紙巾及+1 服務費⋯⋯之後我望附近隔籬枱,每張枱都有壺茶⋯⋯我問職員我壺茶呢?
之後佢先沖返比我地。 (店內仲有好多吉枱當時工作環境不算繁忙)
而且枱上3隻杯,有兩隻都有洗唔乾淨,有食物殘渣黐住杯內!
張枱枱面感覺好油,好跣手
而喺呢段期間我亦發現一樣有趣嘅嘢、就係你同啲職員對答係隨時要轉語言!有時廣東話,有時普通話,考你轉數,轉唔轉得快、聽唔聽得明,好似幫你補習咁!(沒有任何歧視成份只係好笑)

當餸菜嚟到嘅時候!當堂下一跳,然後得啖笑
首先一份$200左右嘅吊龍牛肉 用一個細碟嚟上菜
絕對侮辱咗$200呢個價錢!一啲體面都冇😕
因為佢餐牌張相係一個牛嘅外型器皿出貨、好有體頭、好有霸氣⋯⋯可能我叫咗小份,所以佢比一碟勁細嘅碟去裝12片牛肉左右而分兩層疊埋一齊出餐、感覺似垃圾
話晒都$200幾一碟牛,你用大隻少少碟鋪平啲,起碼個樣都冇咁肉酸,除開價錢大約都$16.5 一片㗎大佬 ⋯⋯比啲嘢嚟睇吓啦⋯⋯
首先肉質我就不作平論啦,因為返貨嘅地方、貨源嘅問題,有陣時控制唔到.我明白嘅。
給一個評價就係*物*(品)*超*(出預期)*所*(謂嘅價值)(一啲都唔)*值*。

第二 作為餐廳一杯嘢飲,收費平均20至$40左右、都係一個合理嘅價錢⋯⋯但本人叫咗一杯手打青檸可樂$28 。當送到上枱嘅時候又係得啖笑⋯⋯佢用一個細杯裝嘅Premium啤酒杯、放咗檸檬、冰+可樂真係2/3啖飲晒成杯嘢!檸檬完全冇打爛過(何來手打)、反而我用$15價錢去叫一罐可樂份量仲多過佢好多⋯⋯如果一般情況下都冇計啦,因為餐廳設定份量係咁樣,都冇辦法啦。但我喺餐牌見嘅圖片估計係用一個大約細嘅hogarden嘅玻璃杯份量!飲品加埋冰,檸檬起碼可以有大半罐可樂 。實物同圖片真係好大分別、咁你俾個圖人哋睇、又唔係俾嗰樣嘢人!咁我個人覺得其實係有可能觸犯商品說明條例!貨不對辦!!!
但費事因D小事去煩,為有吞咗啖氣算繼續進餐⋯⋯

第三最特別呢樣嘢!我哋叫咗一份$168嘅貴妃蚌!
諗住呢個價錢都喺同出面其他餐廳差唔多,所以都覺得合理,冇諗過會有啲咩問題發生!但當菜式上枱嘅時候、我發現完全唔對板⋯⋯首先係半冰封狀態、而外觀紋路同通常見嘅貴妃蚌好有出入。諗住以為有少少冰雹喺上面,所以覺得紋路係有分別,當我等咗一段時間,諗住等溶咗冰之後會唔同,等溶咗之後發現都真係冇唔同樣⋯⋯而我嘗試去淥熟咗一舊去睇及食⋯⋯口感、味道,外觀完全同海蜇一樣! 完全九唔搭八,黐線,有冇搞錯呀!冇辦法唔鬧鬼!就算你話係貴妃蚌頭頭尾尾放埋一齊出餐、都冇可能冇一舊似樣啲嘅貴妃蚌,如果真係海蜇但價錢收$168😡第一已經錯晒,第二我係叫貴妃蚌唔係叫疑似海蜇嘅食材‼️你俾啲咁嘅嘢我⁉️有冇搞錯?海蜇嘅成本咁鬼平,你喺度扮貴妃蚌⁉️有冇搞錯啊?點做生意啊?
就算貴妃蚌烚到幾熟都好!外觀都係滑溜、咬落去都係煙靭有彈性,就算煮耐咗都只係會縮細,但外觀係滑及咀嚼口感只會韌!但你個疑似海蜇淥咗一陣間、咬落去係海蜇嘅口感,嚡到頂級!超級九唔搭八!之後我終於忍唔住去問職員呢樣嘢咩嚟!佢輕輕望一望就話貴妃蚌!我叫佢睇真啲,再俾餐牌上個圖片佢睇對比,話真係完全唔同樣,佢先叫經理過嚟換走佢⋯⋯之後我直接取消佢。

好日都唔去消費,一消費就咁樣中伏,真係好慘好失望!最終埋單係九百幾蚊,七八折之後!實收六百幾都已經覺得侮辱咗食材❗️侮辱咗客人❗️侮辱咗飲食業❗️餐廳貨品價錢標價本身唔算平,份量又唔算多。
雖然裝修格局都跟國內火鍋店好相似!但你嘅價錢基本上係比國內貴幾倍!(我亦都知道香港舖租物價上係有分別⋯⋯冇辦法)但我比咁嘅價錢、感覺唔到任何服務質素及食物質素,而且我比幾百蚊仲要係食緊與餐牌上圖片不對辦嘅垃圾⋯⋯咁樣真係超級失望 💢

等摺啦⋯⋯
2024-07-30 1502 浏览
我哋十個人,上去之前乜都得,冇服務,好貴,冇房,搞完一輪話換房,碗都要自己拎,完全冇服務,嘢食唔好食,問幾錢又唔講比人呃左上去,網上不停賣廣告打麻雀又冇唱k又冇,入到房電視壞,冇下次,收咁貴一d服務一都冇,態度極差,長期搵唔到店員
我哋十個人,上去之前乜都得,
冇服務,好貴,冇房,
搞完一輪話換房,
碗都要自己拎,
完全冇服務,
嘢食唔好食,問幾錢又唔講
比人呃左上去,網上不停賣廣告

2024-07-21