2023-08-25 310 浏览
夜晚同朋友黎到青衣城,見到2樓有一間新開張冇耐既日式餐廳,就入去食。餐廳主打拉麵同埋沾麵,我地分別叫左豚角煮沾汁麵(五輪洞沾汁),同埋叉燒沾汁麵(濃厚五輪洞沾汁)。餐廳係自助落單嘅,我地落完單好快都上咗菜。可能我地都食得比較快,入去唔夠30分鐘就食完。沾汁方面,五輪洞沾汁麵鹹淡適中,但濃厚五輪洞沾汁麵就明顯地鹹,要飲水沖淡。糖心蛋啱啱好熟,而且入味。叉燒同埋豚角煮都好淋,但叉燒只得3片,份量略少。整體來講覺得食物味道中規中矩,唔係特別平,亦都唔係特別貴,平時經過而唔洗點等位都可以入去食下。

2023-08-13 266 浏览
見佢開返諗住試下拉麵同之前同唔同,見到餐牌多左好多款式,有丼飯同串燒同餃子,但拉麵款就少左同貴左。叫左沾麵同薄餅,出菜唔算快,但個沾麵一黎到個湯都只係暖暖哋,碗麵食到尾已經凍哂…….麵質ok,味道都幾好但係真係唔夠熱得太緊要,連相都影唔切。鴨肉薄餅就好熱幾好食,感覺個餅底係手抓餅做,但上面配菜新鮮。接近一百蚊一碗拉麵個選擇有好多,就算app落第二間外賣送到返屋企個湯都仲熱過今日堂食,300蚊埋單,應該唔會有下次。

2023-08-13 134 浏览
喺青衣城行行吓就見到呢一間新開嘅拉麵店,前身都係一間拉麵店嚟嘅,見到佢換咗新嘢,咁就行咗去試吓啦。呢間拉麵店主打好似係沾麵,我就試咗叉燒沾麵同加咗個雞軟骨。沾麵湯味道濃郁,但係面就唔算好掛到湯,同埋麵嘅溫度唔算太熱,溫溫地咁。 個人覺得偏咸咗少少。另外再叫左個雞軟骨,炸得幾鬆脆同香口。而且自己可以加啲檸檬汁去減低個油膩度。

2023-08-09 149 浏览
呢間拉麵店系新開,裝修好靚,令我忍唔住要去試試好唔好食!😍豚角煮沾汁麵是一道美味的日式料理,它結合了豚肉角煮和麵條,搭配濃郁的沾汁。辛味五輪洞沾汁麵是用了一種辛辣口味的沾汁,我諗系由辣椒醬、大蒜、醬油等調味料混合製成。豚角煮是一道經典的日本料理,它是將豬肉煮至極軟嫩的狀態,通常使用豬腿肉或五花肉。在烹調過程中,將豬肉與醬油、味醂、砂糖等調味料煮熟,使其吸收豐富的味道。配玉子沙律是一道清爽的沙拉,望要系由蛋同青瓜組成。賣相比起一般沙律唔同,成半球體幾特別,食落作為前菜都幾開胃同fresh。蜜桃焙茶唔會好甜,配搭豚角煮的柔軟口感和濃郁的味道與辛味五輪洞沾汁麵的辣味相互呼應,玉子沙律的清爽口感則平衡了整體的風味。這道組合不僅滿足了味覺上的享受,也展現了日本料理的獨特風味和美學。
呢間拉麵店系新開,裝修好靚,令我忍唔住要去試試好唔好食!😍

2023-08-06 124 浏览
服務一般,係出面睇緊個餐牌就好似要吹你入去咁😅冇乜禮貌。其他普通職員態度都唔錯嘅,然後落左一兩分鐘單,野食就到左啦~啲湯係微暖…唔熱…分量一般 性價比低~~~~
2023-08-05
依個位前身都係一間拉麵舖,所以唔係突然間仔細睇吓,也不一定會發現開咗間新嘅拉麵舖他們現在有個優惠,叫一碗拉麵加$5會有一杯野飲和一個沙律火之卷丼飯(燒叉燒丼)$88 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟外觀上非常吸引,叉燒一片片鋪在碗邊好似一朵花咁,而且中間還有蛋黃俾你撈飯一齊食🤫不過味道上冇咩特別,而且叉燒偏瘦水之卷丼飯 (天婦羅)$108+$5 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟有八款不同的天婦羅,有蝦、南瓜、魚等等,而且每一款都食到係新鮮炸起,咬落好脆,不過每一款食材基本上都沒有調味,主要都係食返食材的原味或旁邊天婦羅汁的味道,容易讓人覺得單調;而且在飯面上的天婦羅碎太多,比起食飯,更加似食天婦羅粉豚角煮沾汁麵配辛味五輪洞沾汁麵 $98+5推薦指數🗯️:🌟🌟🌟咁去到拉麵舖冇可能淨係食丼飯,咁梗係要試吓他們的拉麵;不過咁熱嘅天氣就唔係好想食湯麵,所以就試他們的沾麵,他們的麵質都算彈牙,而且掛湯能力都不錯今次我選的是辛味沾汁,唔會太辣,不過就偏濃味,食到最後會有少少鹹;糖心蛋好食🥰不過略嫌豚角煮未夠淋,可以再淋啲,入味啲套餐配的玉子沙律和野菜沙律就不過不失套餐配的冷泡烏龍茶(前)就是平時烏龍茶的味道,正常發揮;蜜桃焙茶

他們現在有個優惠,叫一碗拉麵加$5會有一杯野飲和一個沙律

火之卷丼飯(燒叉燒丼)$88

水之卷丼飯 (天婦羅)$108+$5

豚角煮沾汁麵配辛味五輪洞沾汁麵 $98+5

套餐配的玉子沙律和野菜沙律就不過不失

套餐配的冷泡烏龍茶(前)就是平時烏龍茶的味道,正常發揮;蜜桃焙茶(後)飲落第一啖偏甜,但蜜桃味都幾濃,到最後會有少少焙茶的澀味出來

五輪洞餃子 $48 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

平時可以自己買到的急凍餃子,不過食落皮都好薄皮,味道都唔錯🫣

免治雞肉棒 $48 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

就埋單吃已經好好食,配埋蛋汁一齊食更加正🤤

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2023-07-28
午餐
2023-07-19 312 浏览
見新開了一段時間,一家三人第一次幫襯。我食沾麵,講真好一般,湯唔夠熱,味道好一般,有少少豬蘇味,性價比好低。老婆食湯麵都係唔多掂,前身武藏都好食過佢,sorry無下次午餐食了$329
午餐食了$329
2023-07-18 242 浏览
榮登2023 top 1, 一定有過人之處,叫左個沾麵。一上到枱feel 到伏伏地,試下D湯微暖,之後加埋麵,大獲變左全冷沾麵,可能係特式日本菜,大家快D試下啦。之後再睇post 完來只係裝修左。
之後再睇post 完來只係裝修左。

2023-07-18
2023-07-06 375 浏览
小七食評:今日放工係青衣城想食拉麵,就去試下呢間新開嘅五輪洞拉麵,入去先知依間原來係之前武藏麵屋嘅新分店,同之前黎相比環境靚咗,舒適咗,有去左日本嘅感覺,但枱與枱之間距離近左啲,可能係新店嘅關係,店務員有4個人,眼見廚房都有3個人,安排好座位之後就會有一杯檸檬凍水,並且用手機掃QR code落單,簡單易用,飲完水再加水嘅速度都算快,送拉麵餐時店員會刻意將印有店舖名嘅碗對住食客👍🏻,今次試左兩款拉麵,一碗係五輪洞拉麵、另一款叉燒燶湯沾麵。五輪洞拉麵湯底較清、夠熱、麵為幼麵咬落夠彈牙有小麥味道、叉燒有三片味道較咸無咩肉鮮味,拉麵整體感覺都算好食,但價錢拉埋加一都要90幾蚊,以拉麵黎講性價比一般,但係商場入面嘅食店黎講唔算貴。叉燒濃湯沾麵拉麵用竹籬載住、湯就另外用碗載住,湯底濃厚有大量油脂有小量肉穌味湯入面仲有幾粒肉粒,麵為粗麵有麥香味,叉燒三片麵係較咸,糖心蛋都係熟左啲做唔到流心效果,拉麵整體黎講撈埋啲濃湯係好食嘅,但係價錢加埋一要成100幾蚊,性價比一般整體:用餐體驗不錯,但麵量較小,相比起舊鋪武藏麵屋有進步,食物選擇較多,日後相信會再來嘗試其他菜式。
小七食評:

2023-07-05
2023-07-01 306 浏览
今日午餐去了青衣城新店五輪洞試試,此店今個星期才開張,之前是武藏拉麵,全新裝修後,感覺喚然一新,比之前坐得舒服。菜單比較簡約,有幾款拉麵和沾麵,有些前菜和燒物,飲品反而多點選擇,有果汁梳打、果茶、清酒、梅酒和生啤。今日點了一個沾麵和熱鍋。辛味义燒沾汁麵$98不是很辣,沾汁不濃不淡,麵煙韌。另外點了個味噌豬肚豬腸鍋+蛋+麵 $148+$13+$13熱鍋一看便知是味濃湯底,有豬腸、豬肚、蘿蔔和韮菜。最後點了Orion生啤$35

今日點了一個沾麵和熱鍋。
辛味义燒沾汁麵$98
不是很辣,沾汁不濃不淡,麵煙韌。

另外點了個味噌豬肚豬腸鍋+蛋+麵 $148+$13+$13
熱鍋一看便知是味濃湯底,有豬腸、豬肚、蘿蔔和韮菜。

最後點了Orion生啤$35

2023-07-01