2008-10-06 21 浏览
星期6放工去了citysuper買東西行完出來就被他們的大判燒吸引到了其實之前已經吃過,不過不知道是不是那時沒有即場食,感覺一般但這次買了就立即吃感覺真的差很遠呢!大判燒的皮不厚,而且又熱又軟記得之前吃了皮好像有一點QQ的感覺的不過不知道是不是因為有食客說過不太喜歡這種口感而變了我吃的是吉士味,因為我不太喜歡紅豆吉士很香很滑,個人覺得甜了一點而且吃得太多很"漏"還有就是因為他們是即弄的,吃的時候可真要小心呢!不然會被裡面的餡料燙到!
星期6放工去了citysuper買東西
行完出來就被他們的大判燒吸引到了

其實之前已經吃過,
不過不知道是不是那時沒有即場食,感覺一般
但這次買了就立即吃感覺真的差很遠呢!
大判燒的皮不厚,而且又熱又軟
記得之前吃了皮好像有一點QQ的感覺的
不過不知道是不是因為有食客說過不太喜歡這種口感而變了
我吃的是吉士味,因為我不太喜歡紅豆
吉士很香很滑,個人覺得甜了一點
而且吃得太多很"漏"
還有就是因為他們是即弄的,吃的時候可真要小心呢!
不然會被裡面的餡料燙到!
2008-10-05 15 浏览
經過City Super, 看見有即製大判燒, 賣點是用上北海道小麥粉和紅豆製造, 整個製作過程都是開放的, 絕不欺場, 只看不賣就太對不起自己了, 嘻嘻, 有三款供選擇:紅豆大判燒、綠茶紅豆大判燒和吉士大判燒。其中只有綠茶紅豆大判燒是十元, 其餘售九元。綠茶紅豆大判燒:先到cashier付錢後取貨, 大判燒拿到手, 雖則不是熱辣辣的, 但仍可保持微熱狀態, 可以接受。一咬下, 綠茶皮外脆內軟, 也嚐到淡淡的綠茶味, 好香, 餅糰口感好煙煙韌韌, 疑惑著是不是北海道小麥粉作怪, 跟「秀吉」的絕對不能相提並論, 這裡出色得多! 至於紅豆餡亦好豐富呢, 紅豆夠腍夠滑, 甜度適中, yummy吃一個真的不夠喉呢! 下次要試埋吉士大判燒 如無猜錯, 是次製大判燒的應該是新手, 因為她身旁站著一位高層級人馬指點整個製作過程。既然是新手, 要給予支持和鼓勵才行啊

吃一個真的不夠喉呢! 下次要試埋吉士大判燒

綠茶皮
外脆內Q
豐富的紅豆餡料
2008-09-24 5 浏览
經過見到店員即整大判燒,賣相吸引,便買了一個綠茶大判燒。剛好沒有整好的大判燒,要等多十分鐘,不過個人認為可以食到新鮮整好的更好。十分鐘後大判燒到手,熱辣辣又大個。餅皮底綠綠的,食落鬆軟,亦滲出陣陣綠茶和蛋香味。大判燒內紅豆餡料不多不少,本以為會十分甜,點知甜味又岩岩好,不會愈食愈甜。下次經過一定要再買來食,除左紅豆外,仲有吉士大判燒,不知味道係點呢!不過收錢就有些不方便,要去番前面的CITYSUPER收銀比錢。
製作情況
綠茶大判燒
$10 (其他)
2008-09-18 3 浏览
Wow~~~早就看到了Citysuper開了一間新的日本小食店, 是日去本是想食炸蕃薯條的, 但係好貴ar, 一pack要$28, 自己一個又食唔到咁多, 所以退以求其次, 選了綠茶紅豆大判燒, 反而帶來了很大的驚喜呢!!!!!一直以來都認為大判燒的外皮是好似蛋糕咁o既, 但個人又的確唔鐘意食蛋糕, 所以對大判燒的興趣不大. 但綠茶紅豆是我至愛的口味, 所以姑且試一試都好^^ 咬下去的第一口, 我就知道我會愛上了因為佢唔係蛋糕的口感, 而係好似麻糬波波一樣的"煙un", 軟糯的口感ar, 而且綠茶味超濃, 好似食緊Yamasaki個綠茶麻糬波咁ar!!!!!! 而且佢更勝一籌的是佢有好好味的紅豆餡ar. 餡真係好多, 而且日本紅豆大大粒咁, 又唔會好甜. 好正ar!!!!!!!最衰有第一時間食, 如果唔係個表層應該會脆脆地. 但好彩都夠熱, 因為係即整ga ma~~~

咬下去的第一口, 我就知道我會愛上了

綠茶紅豆大判燒
好多餡ar!!!!
綠茶紅豆大判燒
2008-08-22 10 浏览
21-AUG-08 19:15PM晚飯時間將至, 但另一半未到. 行到CITYSUPER被一陣甜甜香氣吸引左....3個選擇: 紅豆 / 吉士/ 綠茶紅豆. 對我黎講, 綠茶紅豆才是正宗日式口味之選. 不論窩夫/ 雪糕都係咁話. 拿上手, 熱呼呼的.急不及待咬一口, 幾香綠茶味又帶有 QQ口感的, 不像土炮蛋糕類般, 甚討好. 再咬一口先見紅豆餡湧出, 又香又滑. 幸好沒有日本慣性的死甜, 正合我意!原來大判燒是用上北海道紅豆及麵粉製造, 怪不得~ $10 /PC, 試下何妨?

21-AUG-08 19:15PM

原來大判燒是用上北海道紅豆及麵粉製造, 怪不得~
$10 /PC, 試下何妨?
即做的吸引..
QQ 口感的外層
不太甜北海道紅豆
即做的吸引..
  • 抹茶紅豆大判燒
2008-08-19 2 浏览
放工回家特登在shatin 落一落車買大判燒俾婆婆食....(因為應承左好耐~~)平時展展既隊可能因為仲未係dinner peak hour 所以今次去唔係好長....在open kitchen 入面一個個燒好既大判燒....好香~~買左兩個....都係7蚊個ja...之前在其他食評個度睇要9蚊ga~~不過返屋企需時太耐啦....本來熱辣辣既燒餅返到屋企都凍左lu~~但係都同阿婆share 左一個.....d紅豆好多好多...又唔係太甜....仲有少少曖....好好食...第二日...因為隔左一日....所以用個pan 烘熱番先食....烘左之後個surface 好脆入面d 紅豆又夠熱...好好食~~不過當然唔及即時襯熱食咁好啦~~但係不失為一個keep 住好味既方法
(因為應承左好耐~~)
在open kitchen 入面一個個燒好既大判燒....
好香~~
買左兩個....
都係7蚊個ja...
之前在其他食評個度睇要9蚊ga~~
不過返屋企需時太耐啦....
本來熱辣辣既燒餅返到屋企都凍左lu~~
但係都同阿婆share 左一個.....
不過當然唔及即時襯熱食咁好啦~~
但係不失為一個keep 住好味既方法
$7 (其他)
  • 紅豆大判燒
2008-08-10 9 浏览
好像是第一次看到有綠茶+紅豆的大判燒,就買一個來試試。其實上次來過這裡買丸子的,服務很差,想不到這次也一樣。我們不知道在哪兒付錢,也不會主動告訴我們;就算問了,也只是手一指,沒有回答。可那時候沒有客人啦,有這樣忙嗎?好歹買到了,吃一口,皮煙煙韌韌的,不算太喜歡這種口感。綠茶味道有點苦,不算討好。紅豆很甜,可能是中和味道?總算試過了,也沒必要再試。
好像是第一次看到有綠茶+紅豆的大判燒,就買一個來試試。

其實上次來過這裡買丸子的,服務很差,想不到這次也一樣。

總算試過了,也沒必要再試。
$10 (宵夜)
2008-08-08 7 浏览
這裡主打是賣"大判燒".....還有日式甜薯條....."大判燒"有三種味. 分別是紅豆 ; 吉士 及 綠茶紅豆.三種味我都試過, 我最推介是吉士大判燒.因為食落去好有蛋味, 吉士又有很滑.反而紅豆及綠茶紅豆相對地較甜.
這裡主打是賣"大判燒".....還有日式甜薯條.....
"大判燒"有三種味. 分別是紅豆 ; 吉士 及 綠茶紅豆.
三種味我都試過, 我最推介是吉士大判燒.

因為食落去好有蛋味, 吉士又有很滑.
反而紅豆及綠茶紅豆相對地較甜.
$9 (其他)
2008-08-07 3 浏览
上次經過..買左個吉士大判燒 $9拎上手超級熱辣辣! 唔係太鍾意個皮內層果種好似麻糬波波既口感...都係鍾意鬆軟果種似雞蛋仔既而d吉士就好熱辣辣..好滑..不過甜過膩..不錯雖然唔鍾意佢個皮..不過都比個笑面
上次經過..買左個吉士大判燒 $9
拎上手超級熱辣辣!
而d吉士就好熱辣辣..好滑..不過甜過膩..不錯

雖然唔鍾意佢個皮..不過都比個笑面

2008-08-06 10 浏览
食完早餐冇咩好做 , 就去行下Citysuper , 幸好係颱風日子都仲有呢度可以比我地打發一下時間 , 如果唔係真係唔知d時間點過呀 , 所以就幫襯下佢地啦。 吉士大判燒 ~ 我本身好鐘意食奶油味道既野 , 而且呢個吉士唔會太甜 , 仲要係新鮮出爐既 , 熱辣辣好快就食哂食個啦 , 真係滿足 , 難怪成日見到咁多人買黎食。 原味炸蕃薯條 ~ 蜜糖脆口既外皮包住厚切條既的日本蕃薯 , 甜甜地咁都幾好食 , 口感同平時食個d炸薯條唔同 , 仲有其他幾種口味下次都可以再試埋。

2008-08-05 8 浏览
這家開在城市超級的店有日本人坐鎮,還說原材料是從日本北海道來的小麥粉與紅豆餡。特登等新鮮整起的才買,熱辣辣的,紅豆餡起沙卻又粒粒分明,不會像中式的只餘一pat但與我想像中的大判燒有點距離店裡還有賣炸蕃薯條,不太油之餘香脆好吃,幾好。
紅豆餡起沙卻又粒粒分明,不會像中式的只餘一pat
但與我想像中的大判燒有點距離

店裡還有賣炸蕃薯條,不太油之餘香脆好吃,幾好。
幾大個
香甜的紅豆餡
$9 (其他)
幾大個
香甜的紅豆餡
  • 吉士紅豆餅
是晚與好友去了沙田EuroGoGo食晚飯逛完街, 咁o岩見到依間亞月家~之前睇過好幾本雜誌都有介紹依間o野so... 一向愛吃大判燒o既我就同好友去試o下la~一向好喜歡吃日本o黎o既好味紅豆餡所以除o左點了一個吉士大判燒~ ($9)仲點了一個抹茶紅豆大判燒~ ($10) 吉士大判燒極好味~ 吉士餡有水準~ 10分!!抹茶紅豆大判燒~ 抹茶味好香~ 紅豆餡就當然gd la~不過... 整體o黎講, 都係唔夠吉士大判燒好~ 8分la~由於o向city super內o既一個檔仔~so... 沒有餐台椅~但如果想坐o既, 行幾步都有city super所設o既兩張二人台行得支力, 想坐o下, 食o下o野都ok ge~*買餅前, 要先到旁邊o既counter買飛, 然後先去落order, 拎餅~**除大判燒, 另有炸蕃薯條賣~ 望落都ok~ 下次有機會再試la~**食完返o黎諗住post相, 點知... 竟然搵唔到依間o野, 依家終於add o左了~ 仲可以做第一個tim!! GD!!*
是晚與好友去了沙田EuroGoGo食晚飯
逛完街, 咁o岩見到依間亞月家~
之前睇過好幾本雜誌都有介紹依間o野
so... 一向愛吃大判燒o既我
就同好友去試o下la~
一向好喜歡吃日本o黎o既好味紅豆餡
所以除o左點了一個吉士大判燒~ ($9)
仲點了一個抹茶紅豆大判燒~ ($10) [另有紅豆大判燒($9)]

吉士大判燒極好味~ 吉士餡有水準~ 10分!!
抹茶紅豆大判燒~ 抹茶味好香~ 紅豆餡就當然gd la~

由於o向city super內o既一個檔仔~
so... 沒有餐台椅~
行得支力, 想坐o下, 食o下o野都ok ge~

吉士&抹茶紅豆大判燒
$10 (其他)
吉士&抹茶紅豆大判燒