2021-06-28
今晚嚟到試呢間泰國fushion菜,入面嘅嘢食令人讚歎!晚餐佢會比兩種menu。一種係Set menu,由頭盤到甜品各選一($298/位);另一種就係根據你個course嚟計算,姐係一個menu中比你簡2/3/4個course,價錢分別係($158/$208/$258)我地覺得set menu太多,而且兩個人都點太貴。所以就叫左一個set menu + 2個course 姐係價錢suppose就會係$298+$158再加一😹Set menu我地叫左:冬蔭龍蝦湯流心牛角包流心牛角酥作為餐廳嘅signature 真係名不虛傳。一上枱已經好開牛角酥味,輕輕一刀切開,直頭可以用爆汁嚟形容,大動作少少都會濺到啲汁出嚟。點左流心牛角酥,真係可以唔洗再點湯😹🤣好好食,冬蔭公嘅酸酸辣辣配牛角酥嘅香,真係入到嚟必點!花生醬沙嗲雞串燒得香嫩嘅雞串,配上真係有花生粒而且濃味嘅沙嗲醬,非常出色!龍蝦汁龍蝦伊麵配飛魚籽Set menu 點呢個已經有半隻龍蝦!Course menu點呢個嘅話要+$28先有半隻龍蝦。同樣令人驚喜嘅龍蝦伊麵。伊麵本身易掛湯,食落滿滿嘅龍蝦鮮味,飛魚籽令到個口感更加豐富,搭埋半隻嘅龍蝦
Set menu我地叫左:
冬蔭龍蝦湯流心牛角包
花生醬沙嗲雞串
龍蝦汁龍蝦伊麵配飛魚籽
Set menu 點呢個已經有半隻龍蝦!Course menu點呢個嘅話要+$28先有半隻龍蝦。同樣令人驚喜嘅龍蝦伊麵。伊麵本身易掛湯,食落滿滿嘅龍蝦鮮味,飛魚籽令到個口感更加豐富,搭埋半隻嘅龍蝦,好難以置信,一個一人份嘅set menu可以有咁好嘅享受!
真空慢煮焦糖燉蛋伴椰子雪糕
焦糖嘅甜,配上咸咸地嘅燉蛋加上冰凍嘅椰子雪糕。啲燉蛋可能加左咸蛋落去,食落有咸蛋味。但完全同焦糖同椰子雪糕冇衝突,配搭起一齊食真係超好食。椰子雪糕亦食得到有椰絲,成個甜品非常出色。
以上就係set menu嘅所有嘢,一個人食都覺得吃力😹根本係食完會飽死,但二人食又會覺得可以再食多少少,所以跟住落嚟就會再講下我地嘅2 course:
瑪莎曼咖哩和牛面頰
呢個咖哩會跟埋個飯。牛肉係厚切!厚切!厚切!炆得好腍,咬落好軟🤤🤤我地將啲飯倒落咖哩到扔勻嚟食,超開胃。啲咖哩唔辣,反而少少甜。最令人食完有飽肚感嘅,一定係呢個出色嘅咖哩牛面頰飯👍👍我覺得會比伊麵更好食。
因為set menu得一個甜品而且我地已經有兩個main。所以我地另一個course就簡多一個甜品。
呢個甜品貴啲,要加錢。
官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆(+$18)
外相精緻,官燕上加少少金箔,令個甜品顯得高貴。紅豆配燉蛋白,淡淡嘅甜味,相較上面咸咸甜甜嘅燉蛋同雪糕。呢個甜品味道就溫和好多😋唔叫話好特別,真係要講近似嘅味道嘅話,我會覺得似食緊雙皮奶。
呢間餐廳星期日7點入去,坐左4成人到。但一去到7點半/8點啲位就已經滿座。店員有善而加主動收碟同fill水,服務好好,食左咁多嘢,埋單都係5舊水左右,值得下次再嚟。