2021-06-28 93 浏览
今晚嚟到試呢間泰國fushion菜,入面嘅嘢食令人讚歎!晚餐佢會比兩種menu。一種係Set menu,由頭盤到甜品各選一($298/位);另一種就係根據你個course嚟計算,姐係一個menu中比你簡2/3/4個course,價錢分別係($158/$208/$258)我地覺得set menu太多,而且兩個人都點太貴。所以就叫左一個set menu + 2個course 姐係價錢suppose就會係$298+$158再加一😹Set menu我地叫左:冬蔭龍蝦湯流心牛角包流心牛角酥作為餐廳嘅signature 真係名不虛傳。一上枱已經好開牛角酥味,輕輕一刀切開,直頭可以用爆汁嚟形容,大動作少少都會濺到啲汁出嚟。點左流心牛角酥,真係可以唔洗再點湯😹🤣好好食,冬蔭公嘅酸酸辣辣配牛角酥嘅香,真係入到嚟必點!花生醬沙嗲雞串燒得香嫩嘅雞串,配上真係有花生粒而且濃味嘅沙嗲醬,非常出色!龍蝦汁龍蝦伊麵配飛魚籽Set menu 點呢個已經有半隻龍蝦!Course menu點呢個嘅話要+$28先有半隻龍蝦。同樣令人驚喜嘅龍蝦伊麵。伊麵本身易掛湯,食落滿滿嘅龍蝦鮮味,飛魚籽令到個口感更加豐富,搭埋半隻嘅龍蝦

Set menu我地叫左:

花生醬沙嗲雞串

龍蝦汁龍蝦伊麵配飛魚籽

Set menu 點呢個已經有半隻龍蝦!Course menu點呢個嘅話要+$28先有半隻龍蝦。同樣令人驚喜嘅龍蝦伊麵。伊麵本身易掛湯,食落滿滿嘅龍蝦鮮味,飛魚籽令到個口感更加豐富,搭埋半隻嘅龍蝦,好難以置信,一個一人份嘅set menu可以有咁好嘅享受!

真空慢煮焦糖燉蛋伴椰子雪糕

焦糖嘅甜,配上咸咸地嘅燉蛋加上冰凍嘅椰子雪糕。啲燉蛋可能加左咸蛋落去,食落有咸蛋味。但完全同焦糖同椰子雪糕冇衝突,配搭起一齊食真係超好食。椰子雪糕亦食得到有椰絲,成個甜品非常出色。
以上就係set menu嘅所有嘢,一個人食都覺得吃力😹根本係食完會飽死,但二人食又會覺得可以再食多少少,所以跟住落嚟就會再講下我地嘅2 course:

瑪莎曼咖哩和牛面頰

呢個咖哩會跟埋個飯。牛肉係厚切!厚切!厚切!炆得好腍,咬落好軟🤤🤤我地將啲飯倒落咖哩到扔勻嚟食,超開胃。啲咖哩唔辣,反而少少甜。最令人食完有飽肚感嘅,一定係呢個出色嘅咖哩牛面頰飯👍👍我覺得會比伊麵更好食。

因為set menu得一個甜品而且我地已經有兩個main。所以我地另一個course就簡多一個甜品
呢個甜品貴啲,要加錢。

官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆(+$18)

外相精緻,官燕上加少少金箔,令個甜品顯得高貴。紅豆配燉蛋白,淡淡嘅甜味,相較上面咸咸甜甜嘅燉蛋同雪糕。呢個甜品味道就溫和好多😋唔叫話好特別,真係要講近似嘅味道嘅話,我會覺得似食緊雙皮奶。

呢間餐廳星期日7點入去,坐左4成人到。但一去到7點半/8點啲位就已經滿座。店員有善而加主動收碟同fill水,服務好好,食左咁多嘢,埋單都係5舊水左右,值得下次再嚟。

2021-06-27
  • 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
2021-06-27 80 浏览
所有的海鮮都有同一個怪怪的味道,感覺不是很新鮮,不喜歡。豬頸肉倒是還可以。沙拉也不錯。anyways就是只要不是海鮮味道就還蠻OK的。冬陰功湯感覺也不太正宗,沒有冬陰功該有的酸辣香味。說是泰西融合菜但事實上沒什麼泰式風味😥希望能用新鮮一些的海鮮吧,不然所有的有海鮮的菜都有同一個怪味真的吃起來好煞風景⋯⋯不過有一說一服務還是蠻好的,氛圍也還不錯。但介於菜的味道應該不會再去吃了⋯⋯本來是很喜歡海鮮的,在這裡真的感受不到海鮮的快樂😥
2021-06-27 87 浏览
這間享慢煮泰位於西環堅尼地城加多近山地下,係一間fusion菜式嘅店舖,環境相當之唔錯幾靚😍,坐落感覺都好寬鬆舒😙,係到嘆吓食吓嘢都好正👍,而去嘅食物都好特別🤔!.冬蔭龍蝦汁海鮮 +$68 龍蝦半隻賣相相當之吸引😍,色香味😙俱全,真係睇得又食得份量十足😮,而去嘅龍蝦十分之吸引😮,龍蝦肉質都好嫩味道鮮甜😋,同時仲蝦都好爽口,青口入哂味😋又有口感,蜆肉又夠滑身,而且去嘅龍蝦汁味道十足😋,味道勁濃郁😙好香龍蝦味道,用嚟撈飯超正👍食到停唔到口!.招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸肉望見都好想食😋,豬腩肉質都好嫩口腍身味道都唔錯,而去嘅豬頸肉爽口又有口感🤔!.法式龍蝦湯流心牛角包呢款牛角包望冇乜得別🤔,其實係外鬆脆內軟同時一切開流心,不停勁流出來😮,D龍蝦湯味道濃郁😋,配埋牛角包一齊食十分之好味😋👍!.泰式奶茶流心牛角包好有泰式風味嘅牛角包🤔,一切開聞到奶茶味😙,食入口口感同埋味道都好特別😋,D奶茶索哂係牛角包,食到入口感覺到都唔錯,真係好有特色!.真空慢煮法式焦糖燉蛋同以往D燉蛋有D唔同🤔,食入口蛋味好香😙嫰滑,燉蛋面放咗D焦糖令到燉蛋更加好味道😋,同時一小塊脆脆食到入口感覺好特別!.白挑芝味特飲賣

冬蔭龍蝦汁海鮮 +$68 龍蝦半隻

白挑芝味特飲
賣相都好靚😍,睇見都想飲🤔,好香白桃嘅味道😙😋,味道都好特別甜度恰恰好😋!

熱玫瑰鮮奶咖啡
好香玫瑰味😙,咖啡味道濃郁混合埋玫瑰嘅香味,飲到花香味又飲到咖啡濃郁嘅味道,十分唔錯!
*價錢一般,食物又有質素,同時D待應態度有好,我覺得值得試吓👍*

2021-06-07
2021-06-26 73 浏览
享慢煮泰係堅尼地城一向幾有名氣,最有名一定係佢既流心牛角包,今次我就點左兩份Three Course ($208)試一試佢地既牛角包。冬蔭龍蝦湯流心牛角包牛角包好酥脆,一切開就有好多蝦湯流出黎。依個包既冬蔭功味道比較濃,蝦味唔算好突出。法式龍蝦湯流心牛角包龍蝦湯味道好濃郁,好香蝦味,我比較鐘意食依個。瑪莎曼咖喱和牛面頰咖喱用左幾多香料烹調,味道香濃,唔會太辣。和牛面頰煮到好軟,有入口即溶既感覺,好好味。蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯 (+$18)每一啖飯都有蟹肉既鮮味,配上龍蝦汁一齊食係一個唔錯既配搭。椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米椰子雪糕既椰香味特出,入口唔會太甜,味道清新,好味。紫糯米配上雪糕亦都幾有泰式風味。官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆 (+$18)蛋白入口好幼滑,味道偏甜,紅豆入口就好軟。整體黎講,今餐都幾有泰色風味,我自己就覺得流心牛角包好特別,其他食物都烹調得幾有水準,唔怪得下午茶時間都有咁多客人啦。

法式龍蝦湯流心牛角包

龍蝦湯味道好濃郁,好香蝦味,我比較鐘意食依個。

瑪莎曼咖喱和牛面頰

蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯 (+$18)

每一啖飯都有蟹肉既鮮味,配上龍蝦汁一齊食係一個唔錯既配搭。

椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米

官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆 (+$18)

蛋白入口好幼滑,味道偏甜,紅豆入口就好軟。

2021-06-26
2021-06-25 28 浏览
當忙完一輪後,一個靚靚的下午茶確使我心情舒暢更多!最近來到這間使我學會慢活的新派泰菜餐廳,特別地把法式真空慢煮的烹煮方式加入泰菜🇹🇭中,諗法新穎,而餐廳裝潢環境環繞著泰國元素擺設,女生大愛呀!佢地出名有:法式龍蝦湯流心牛角包,龍蝦湯從牛角包🥐慢慢流出,療癒又滋味!特色泰式下午茶tea set - Lemon Grass afternoon set - 燒美國生蠔配泰式汁- 燒日本扇貝配泰式汁- 芒果蟹肉牛油果多士- 黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包- 黑松露野菌脆春卷配上甜點🍮-官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆-鳳梨焦糖燉蛋-泰式奶茶芝士蛋糕-芒果糯米飯泰式燒西班牙黑毛豬頸肉肉質口感柔軟,充滿慢燒香濃肉汁油香,泰式酸辣汁調味剛好!整體來說,這間絕對高水準又使我難忘!享慢煮泰Lemon Grass By Fast Gourmet 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
當忙完一輪後,一個靚靚的下午茶確使我心情舒暢更多!

- 燒美國生蠔配泰式汁
-鳳梨焦糖燉蛋
-泰式奶茶芝士蛋糕
-芒果糯米飯

泰式燒西班牙黑毛豬頸肉
肉質口感柔軟,充滿慢燒香濃肉汁油香,泰式酸辣汁調味剛好!

整體來說,這間絕對高水準又使我難忘!

西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
2021-06-23 168 浏览
難得來堅尼地城,經過門口見到餐廳的菜式挺特別,做來吃個午飯。餐廳裝潢具泰式風情,而且設有沙發座位,坐得很舒適。我和朋友點了兩個3 course meal。 Wow牛角包真的很流心!龍蝦湯十分澎湃,加上冬蔭醬料,辣辣的十分惹味。龍蝦鳳梨沙律 龍蝦肉加上芥末沙律醬拌勻,很醒神,配上菠蘿及沙律菜,十分開胃。龍蝦汁蟹肉伊麵 滿滿的蟹肉配上濃郁的龍蝦汁伊麵,很好吃啊!招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸較少在西餐廳看到豬頸肉的菜式,這裏把豬腩及豬頸肉煎得香脆, 配上醬汁酸酸的沙律菜,不錯。甜品則點了泰式奶茶流心牛角包及椰子雪糕。泰式奶茶流心牛角包這裏的牛角包真的十分分出色,餡料泰式奶茶茶味濃,夠澀,亦有一定的甜度,想必他們這裏的泰式奶茶也很出色。椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米椰子雪糕裏有椰子肉,面頭灑上椰子絲,口感十足,很好吃呢。這餐廳給我意想不到的高水準,下次一於來吃2人下午茶~

餐廳裝潢具泰式風情,而且設有沙發座位,坐得很舒適。

我和朋友點了兩個3 course meal。

龍蝦汁蟹肉伊麵

滿滿的蟹肉配上濃郁的龍蝦汁伊麵,很好吃啊!

招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸肉

甜品則點了泰式奶茶流心牛角包及椰子雪糕。

椰子雪糕會風乾鳳梨及紫糯米

椰子雪糕裏有椰子肉,面頭灑上椰子絲,口感十足,很好吃呢。

這餐廳給我意想不到的高水準,下次一於來吃2人下午茶~
2021-06-16
午餐
椰子雪糕會風乾鳳梨及紫糯米
  • 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
  • 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
2021-06-22 45 浏览
港島西地鐵綫自啟用以來,堅尼地城一帶已成了飲食熱點,這晚去了 Lemon Grass 吃飯,十分驚喜!門面帶歐陸味,室內設計簡約,座位舒適,一排大窗,掛了綠色植物點綴,感覺清新明亮。 晚市 Set Menu 菜式選擇很多,配搭也很彈性,豐儉由人。分別有 Two Course $158 /Three Course $208 / Four Course $258 ,加錢可配不同飲品。另外,頭盤、餐湯、主菜、甜品之中,有個別精選項目,可升級挑選,額外收費,已詳列在餐牌上。我和朋友選了2個各有4道菜 $258 的晚餐分享,主菜之一龍蝦汁蟹肉伊麵+$28,甜品之一 官燕椰汁燉蛋伴日本北海道紅豆+$18。頭盤改選了燒美國生蠔泰式辣汁/燒日本扇貝,另收加一服務費。法式龍蝦湯流心牛角包Signature Lava Croissant~以法式包盛載法式湯,最佳配搭! 刺開酥香脆口的麵包,流出熱烘烘的湯汁,充滿濃郁的龍蝦鮮味,當中還有芝士絲。邊喝邊吃渗滿湯汁的牛角包,非常滋味!燒美國生蠔配泰式辣汁 ~ 生蠔鮮甜又有燒烤香味,加上泰式辣汁,十分惹味。燒日本扇貝~扇貝厚身啖啖肉,燒得香口又仍保存鮮甜的肉汁,

燒美國生蠔配泰式辣汁 ~
生蠔鮮甜又有燒烤香味,加上泰式辣汁,十分惹味。

燒日本扇貝~
扇貝厚身啖啖肉,燒得香口又仍保存鮮甜的肉汁,蘸些泰式酸辣汁更美味。

瑪莎曼咖哩和牛面頰~
牛面頰炆得很夠火侯,腍身軟嫩而且很入味,咖哩汁偏甜不辣,配菜很多包括秋葵、紫棷菜、粟米芯、櫻桃蘿蔔,美味得不能停口。

龍蝦汁蟹肉伊麵~
蟹肉很多,並灑上蟹籽及金蒜,加$68 還有半隻龍蝦了,伊麵渗滿龍蝦汁,回味無窮!

真空慢煮法式焦糖燉蛋~
法式 crème brûlée 以真空慢煮,面層焦糖香脆,蛋味香濃,底部有菠蘿蓉,與别不同!

官燕椰汁燉蛋白伴日本北海道紅豆~
底層燉蛋白很香滑,頂層鋪上官燕、杏仁片、北海道紅豆,還有少許金箔,相當矜貴!

食物高質而且十分豐富,性價比很高。雖然餐廳名有"泰" 字,但食材和烹調方式都很有 Fusion 特色,融合了法、日、泰三地元素,法式較多。

享慢煮泰
  • 燒美國生蠔配泰式辣汁
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
2021-06-22 45 浏览
龍蝦汁龍蝦伊麵配飛魚籽,表面鋪有辣椒絲、炸物、蘆筍、櫻桃蘿蔔、香葉,龍蝦肉質爽口,味道鮮甜,龍蝦汁伊麵口感爽滑,食落好Creamy,飛魚籽份量多,口感爽脆。燒日本扇貝及美國生蠔配泰式汁,日本扇貝、美國生蠔肉質飽滿,食落好新鮮,泰式汁味道酸辣。馳名龍蝦湯流心牛角包,表面鋪有芝士碎、黑椒,龍蝦湯飲落鮮味十足,牛角包口感外酥脆內鬆軟。官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆,表面鋪有金箔、官燕、杏仁片,北海道紅豆口感軟綿,味道香甜,椰汁燉蛋白口感挺身。真空慢煮法式焦糖燉蛋,表面鋪有菠蘿乾、糖霜,焦糖口感薄脆,燉蛋口感滑溜,蛋香味濃。提拉米蘇芝味特飲,表面鋪有朱古力粉,奶蓋口感細滑,芝士味道咸香,齋啡飲落不苦澀。凍拿鐵,奶味醇厚,咖啡味道濃香。

凍拿鐵,奶味醇厚,咖啡味道濃香。
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
2021-06-21 42 浏览
之前成日見到有人post流心牛角包,今次終於到我試啦!我同朋友叫咗個tea set,然後再喺set menu到揀咗兩個courses,食完都幾飽!😋Lemon Grass 3-Layers Afternoon Tea Set呢個tea set有三層,最上面嗰層係生蠔同扇貝,中間嗰層係小食,最底嗰層係甜品。-生蠔同埋扇貝各有兩件,除咗有平時嘅檸檬汁之外,仲有泰式嘅酸辣汁。以前食生蠔都淨係會唧檸檬汁,今次試埋酸辣汁估唔到都好有驚喜。除咗酸之餘仲有泰國嘅風味,好特別!- 小食有芒果蟹肉牛油果多士、黑松露野菌脆春卷同埋西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包。個多士好脆,上面啲芒果蟹肉牛油果超多!春卷好足料,佢同其他春卷唔同嘅地方係多咗少少黑松露嘅香味。刈包裏面嘅豬頸肉唔係普通嘅燒豬頸肉,而係加咗啲泰式嘅醬汁落去,味道十分豐富。-甜品有芒果糯米飯、泰式奶茶芝士蛋糕、鳳梨焦糖燉蛋同埋官燕椰汁燉蛋白伴北海道紅豆。我最鍾意食泰式奶茶芝士蛋糕同埋焦糖燉蛋!泰式奶茶芝士蛋糕真係超好食,奶茶味同芝士味都好濃,下次一定會再食!焦糖燉蛋都幾特別,因為每次食都係得甜味,但今次因為個底有鳳梨,所以除咗甜之外仲酸酸地!🥐泰式奶
之前成日見到有人post流心牛角包,今次終於到我試啦!

🥐泰式奶茶流心牛角包
呢款牛角包好味過龍蝦湯嗰個!一切開個牛角包啲泰式奶茶係咁流出來,真係勁多!可能因為我本身鍾意食甜野多過鹹嘢,以泰式奶茶亦都夠甜同夠香,所以我覺得呢個好味啲!我同朋友食完個牛角包之後仲想飲埋流出嚟嗰啲泰式奶茶😂

🥐龍蝦湯流心牛角包
我期待咗啲牛角包好耐,次次見到人食都好似好吸引咁!牛角包外面酥脆,裏面鬆軟。龍蝦湯亦都好濃,用嚟配牛角包食簡直一流!

🐷招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
碟黑毛豬望落細細碟,但其實食完都飽。豬頸肉好大嚿,食落好香香茅味,充滿泰國風情。豬腩肉嘅肥瘦均勻,食落口唔會好油膩,而且調味都好香!
2021-06-21 124 浏览
👁‍🗨 享慢煮泰📍 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖@----------------------近日非常火的這間泰菜,一早預約好終於可以來一嚐,由於時間尚早,入座的客人只有數枱,選了旁邊2人枱位置坐得舒適Set Menu可自選2-4 course, 由於我們胃口一般,店員誠意推介選4人course 2人share最prefect,另外drink menu 都有多款特飲加配⚑ 4 course $258好食度:✔️✔️✔️✔️➰法式龍蝦湯流心牛角包牛角包即烘即上, 切開已見到龍蝦湯湧出來,以往最愛用餐包沾上餐湯吃,原來反其道而行,用香濃龍蝦湯釀進香脆牛角包,啖啖龍蝦湯滋味又不會令牛角包失去脆脆的口感👍🏻➰慢煮美國雞胸伴青咖喱及南瓜蓉份量非常大,表面用咖喱醃過的雞胸,切開後中心呈現粉紅色,熟成度拿捏得簡直完美,口感非常軟嫩,肉質仍保持濕潤,淡淡的的咖喱味為雞胸增添泰式風味➰ 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸驟眼看雙拼份量很少,豬腩肉煎得焦香,脂肪瘦肉一層層分怖均勻,口感彈牙又有脂肪的甘香滑嫩🐷 豬頸肉就略嫌太少,只有薄薄一片,泰式香料味過重偏咸➰真空慢煮法式焦糖燉蛋份量不大,焦糖脆面配
👁‍🗨 享慢煮泰

➰法式龍蝦湯流心牛角包

➰慢煮美國雞胸伴青咖喱及南瓜蓉

➰ 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸

➰真空慢煮法式焦糖燉蛋
份量不大,焦糖脆面配上蛋香味濃的軟滑燉蛋,作一餐的結尾非常滿足
真空慢煮法式焦糖燉蛋

💬 食物質素不錯,但賣相確實一般,以Fushion菜來說價格相當合理,由於這間店還有出名的3層架Tea Set,人流亦頗多,要朝聖建議提早預約😉
2021-06-06
真空慢煮法式焦糖燉蛋
👸🏻3-layers afternoon tea set ($258)🥐龍蝦湯流心牛角包(+$28)🥐泰式奶茶流心牛角包(+$28)🧀🍑白桃芝味特飲(+$25)位於西環嘅呢一間泰式fusion菜,下午2:30pm至5:30pm有一個非常之抵食嘅tea set, 上OpenRice訂座仲只係$98/位,餐廳位於西環堅尼地城,環境亦都優雅舒服,真係好抵,推薦大家放假嚟呢到慢活一下🙂 三層下午茶套餐有齊甜點鹹點同飲品,如果唔夠嘅話仲可以加$28/1件,試吓餐廳招牌流心牛角包,有三種味道揀,包括龍蝦湯、冬陰功龍蝦湯&泰式奶茶味,牛角包製作得非常香脆,一切開因為餡料太過水份,佢哋猶如泉水般湧出來,畫面都幾震撼,但提提大家要快啲食啦,因為太過水,好易會浸淋個牛角包🥐 個人就比較鍾意食🦞龍蝦湯味個隻多啲,可惜胃部容量有限,今次試唔到冬陰功口味😩 而三層下午茶第一層有海鮮食,泰式燒美國生蠔同燒日本扇貝都非常鮮味可口。第二層嘅黑毛豬頸肉青瓜刈包、芒果蟹肉牛油果多士、黑松露野菌脆春卷也非常好吃。而最下嗰層第三層就係甜品,有燉蛋白、燉蛋、奶茶芝士蛋糕同芒果糯米飯,甜品都融合咗泰式風味,都幾多種類。.🌶🦞蒜
🥐龍蝦湯流心牛角包(+$28)
🥐泰式奶茶流心牛角包(+$28)
🧀🍑白桃芝味特飲(+$25)
🌶🦞蒜蓉燒波士頓龍蝦($158)
雖然佢係寫蒜蓉燒,但實質係用咗泰式醬去調味,龍蝦肉質有一點韌,但調味方面非常出色,鹹鹹辣辣咁十分惹味。
2021-06-20 41 浏览
這次在西環想吃東西,就想起這家店了,曾跟朋友吃過覺得不錯。這次去到發現菜單略有不同,午市套餐有自選菜式配料,分別選擇了兩道菜 HKD$158和三道菜 HKD$208。可因應喜好而選擇想配搭的組合🙈。-💥熱玫瑰鮮奶咖啡 HKD$25,這杯有美美的拉花🤩,還有玫瑰花花瓣做點綴。這口味的咖啡很喜歡飲,淡淡的玫瑰香味慢慢散發出來😚。咖啡味道香濃幼滑,兩者味道很配合。-💥白桃芝味特飲 HKD$25,面頭是芝士奶蓋,味道咸咸的很香口,另有玫瑰花花瓣做裝飾😍。底下的是白桃茶,白桃味道清甜,茶味濃郁不苦澀,若可大杯一點就更好🙈。-💥招牌龍蝦湯流心牛角包,這個是店家的招牌菜式,把牛角包切開之後,大量龍蝦湯一湧而出😍。龍蝦湯味道很香,湯底濃郁不咸,牛角包口感酥脆不油膩。-💥招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸肉,這個擺盤賣相不錯,豬腩肉肥瘦均勻,口感嫰滑肉質腍身🤤,還帶點油份滲出很香。豬頸肉外皮煎到很香口,另有薯菜拌著吃。-💥冬蔭龍蝦汁海鮮,另外加HKD$68 有半隻龍蝦,令到賣相更為吸引🤩。龍蝦肉質嫰滑,海鮮味道新鮮鮮甜。湯底很濃郁,味道酸酸辣新的,用來拌著吃挻不錯呢。-💥泰式奶茶流心牛角包,這個是甜食的牛角包

💥泰式奶茶流心牛角包,這個是甜食的牛角包,切開後也是做到流心的效果😍,牛角包口感也是酥脆。這個口味很喜歡吃的,因為泰式奶茶味道香濃,味道不會太甜的☺。

💥真空慢煮法式焦糖燉蛋,脆脆的焦糖鋪在面頭,燉蛋中還有一層藍莓醬做夾心,所以味道酸酸甜甜🤩。裡面的燉蛋蛋味香濃,燉蛋口感幼滑。這個味道挻好,因為不會太甜。
食物質素不錯,價錢一般。每一次去也有新菜式,聽聞7月會在元朗開新分店,到時就更方便去吃東西了🤩。
2021-06-07
2021-06-18 41 浏览
📍 Lemon Grass by Fast GourmetPMQ個度有間Fast Gourmet出名流心牛角包,一直都未有機會試到。今次去左K Town度chill,見到姐妹店 Lemon Grass By Fast Gourmet,主打泰式fusion菜。環境好舒服,樓底高有空間感。➖➖lunch set同set menu有好多選擇,流心牛角包係必試之選。➖➖📌 冬蔭公龍蝦湯流心牛角包 (3 course set menu $208)牛角包酥脆酥脆的,富有牛油香。冬陰功湯汁酸酸辣辣,朋友話呢個味道比起龍蝦汁更有層次感,呢個流心牛角包更合佢心意。➖➖📌 龍蝦湯流心牛角包 +$28嗌lunch set加$28就可以有一個流心牛角包,兩隻味都試下先。牛角包面頭有芝士碎,一切開就係濃郁嘅龍蝦湯,加埋芝士融入湯汁中,更有豐富口感。leighleigh相反就偏好呢個多啲➖➖📌 龍蝦汁蟹肉伊麵 $138龍蝦汁同牛角包入面個個係一樣味的,伊麵煮得入味,蟹肉份量麵唔少,面頭仲有好多蟹籽,食麵會脆卜卜,好有咬口。如果湯汁少啲會好啲。➖➖📌 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸 (3 course set men
📍 Lemon Grass by Fast Gourmet

📌 龍蝦湯流心牛角包 +$28

📌 龍蝦汁蟹肉伊麵 $138

➖➖
📌 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸 (3 course set menu)
有兩舊燒豬腩同一舊豬頸肉,燒得外焦內嫩,肉質嫩滑,南瓜蓉帶點甜味,椰菜絲酸酸地中和左油膩感

📌 真空慢煮法式焦糖燉蛋 +$28
焦糖糖衣燒得好香脆,但嫌過厚,要用力敲才敲碎。底部嘅鳳梨蓉為香滑creamy既燉蛋添上酸甜感。

📌 椰子雪糕配黑糯米
好惹味,好有椰奶,配上椰果同黑糯米煙煙韌韌,好有泰國風味,會令人不停咁食。

地址:西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
2021-06-18 34 浏览
I went to Fast Gourmet in central before. Today, I come to Kennedy Town for Thai style afternoon tea. We ordered a 3 layers afternoon tea set and a two-course set. The tea set savoury part contains Grilled Japanese Scallop in Thai Chili Sauce, Grilled UAS Oyster in Thai Chili Sauce, Crab Meat Mango & Avocado Toast, Iberico Pork Neck & Cucumber Steam Bun and Black Truffle Mushroom Spring Rolls. The sweet part contains Stewed Bird’s Nest Coconut Egg White with Hokkaido Red Bean, Sous vide Cream Brulee with Pineapple, Thai Tea Cheese Cake and Classic Mango Sticky Rice. Together with the Thai Milk Tea and Lime Soda. The tea set is special and very Thai, if you like something special, you may try it. The two courses set, we order Classic Lobster Bisque and Iberico Pork Belly & Pork Neck with Curried Pumpkin Puree. The pork is perfectly cook and juicy. It is guilty but it is worth to try.
2021-05-29
星期六來到堅尼地城,目的就是為了吃大餐。早前已經到過中環姊妹店 Fast Fourmet吃過,覺得非常有水準,今天就來試試以慢煮泰國菜作招徠的「Lemon Grass by Fast Gourmet」。「Lemongrass by Fast Gourmet」位放西環,地點就腳,沿地鐵步行約3分鐘便可到達。冬蔭龍蝦湯流心牛角包及法式龍蝦湯流心牛角包這裏的流心牛角包是餐廳的招牌菜,金黃香脆的牛角包內,裝滿熱辣辣的冬蔭龍蝦湯及法式龍蝦湯,前者湯味馥郁,集 酸、辣、甜、鮮和香於一身,充滿泰國風情; 後者味道香濃美味,龍蝦味突出,感覺就像喝著龍蝦酥皮湯一樣。冬蔭龍蝦汁燴海鮮這個主菜非常有驚喜,因為冬蔭公味道香而不辣,味道濃中帶鮮,佐飯一流,加上內裏放了大量海鮮,蝦肉爽口彈牙,青口肥美,蜆肉鮮甜,絕對是真材實料。蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯送上來時,第一時間將流心蛋刺穿,讓蛋漿慢慢湧出面與燴飯融合, 而這個燴飯內的蟹肉份量超多,蛋漿起了提鮮作用,令整個燴飯變得鮮甜美味,充滿濃濃的蛋香及龍蝦香,而脆卜卜的蟹籽就為燴飯帶來點點層次。椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米甜品賣相精緻,雪糕表面灑上椰絲,有點像飄雪的感覺,

冬蔭龍蝦湯流心牛角包及法式龍蝦湯流心牛角包

冬蔭龍蝦汁燴海鮮

蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯

椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
甜品賣相精緻,雪糕表面灑上椰絲,有點像飄雪的感覺, 雪糕口感香滑,加上椰果粒粒,每一口都帶有濃郁椰香,而下層則是軟糯的紫糯米,吃時糯米,一口我喜歡一口風乾鳳梨片,一軟一脆,令口感層次更豐富。

蘋果汁
餐飲需要確外加錢,我點了蘋果汁,味道甜甜酸酸,感覺較健康,大大減低邪惡感,亦為這餐劃上幸福的句號。
2021-06-12
午餐