最近返工真係超級忙 放工真係好想搵個靜啲嘅地方輕鬆下🥲有日放工肥Glor就book左哩間位於堅尼地城嘅泰式x西式fusion餐廳 餐廳唔算好大 但就勝在座位間嘅空間感夠同燈光浪漫❤️某啲時間用app book 單點餐牌仲有半價添!·Lobster Bisque Lava Croissant $58必點嘅留心牛角包🥐鍾意食辣嘅話都可以叫冬陰功味!一上碟已經勁香 一下切落去就會有龍蝦湯緩緩流出嚟 鮮味十足嘅龍蝦湯同焗得香脆嘅牛角包好夾 冇話邊樣會搶fo啲~·Signature Tom Yum Lobster Bisque $108肥Glor唔係好食得辣都覺得佢唔係好辣 冬陰功味確實係有 但龍蝦味就唔算好出🙌🏻·Chicken Satay w/ Peanut Sauce $78雞肉有微微炭燒香氣 雞肉切到好大舊 如果個花生醬沙嗲汁嘅沙嗲味再出啲就完美啦!·Massaman Wagyu Beef Cheek $158好有驚喜嘅一道菜👍🏻Beef Cheek炆到好嫩好腍!仲有一碗白飯可以撈埋温嫩濃郁嘅咖喱汁一齊食 好開胃❤️·Crab Meat & 63 °C Egg Risotto in Lobs

Lobster Bisque Lava Croissant

Chicken Satay w/ Peanut Sauce
Chicken Satay w/ Peanut Sauce

Massaman Wagyu Beef Cheek

·Crab Meat & 63 °C Egg Risotto in Lobster Sauce $168
Risotto都頗有水準 蟹肉比例好多 幾乎每一啖都滿滿蟹肉+risotto🙌🏻撈埋溫泉蛋 食落口感更creamy 食完飽到頂到上心口🤣

📍 享慢煮泰 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
2021-10-06
Lobster Bisque Lava Croissant
Massaman Wagyu Beef Cheek
  • 蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
自從與bff吃過Fast Gourmet,一直念念不忘,這天就與她到另一間,同屬旗下的分店 Lemon Grass by Fast Gourmet」試試,據說餐廳主打慢煮泰國,感覺吸引。Set menu 內可揀two course, three course 及 four course, 價錢由$158up~法式龍蝦湯流心牛角包來到這裏必試流心牛角包,牛角包外層酥脆,一刀切下辣騰騰的龍蝦湯就由包內流水,龍蝦味相當濃郁,而牛角包吸收了滿滿湯汁後,口感外脆內軟,很好吃~冬蔭龍蝦汁燴海鮮冬蔭公味香濃,因為廚師用上多種香辣的佐料烹調而成,味道香而不辣,而湯內的海鮮材料內容豐富,包括有大蝦、青口及海蜆等,每一款非常新鮮,我最愛大蝦,爽口彈牙,很適合佐飯~真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯三文魚以慢煮形式烹煮,可以保留魚肉肉質嫩滑,入口有魚油香味,配上冬蔭公湯汁燴成的意大利飯,每一口都充滿椰奶香味,帶點點微辣味,很惹味泰式奶茶流心牛角包由於太愛吃這裏的牛角包,所以甜品選了泰式奶粉流心牛角包,牛角包內裝滿泰式奶茶,味道香甜,口感滑溜,充滿茶香~Ice Latte & 蘋果汁Ice Latte 奶香味突出,

冬蔭龍蝦汁燴海鮮

真空慢煮挪威三文魚配冬蔭燴飯

泰式奶茶流心牛角包

Ice Latte & 蘋果汁
Ice Latte 奶香味突出,配上濃厚的咖啡,口感順滑; 蘋果汁味道甜中帶點微酸,有效幫消化~
午餐
2021-10-06 148 浏览
好耐冇同朋友high tea啦~~前排見到呢間享慢煮泰既high tea有優惠,覺得幾抵食🤩🤩即刻約左朋友黎試試~~🫖Lemon Grass 3-Layers Afternoon Tea Set $258/2位✨-呢個tea set幾豐富,總共有5款鹹點同4款甜點~~款款賣相都幾靚,味道都唔錯❤️❤️鹹點就鍾意燒日本扇貝配泰式汁!扇貝好鮮甜,肉質爽口~配上泰式汁酸酸地幾開胃🤤🤤甜點最鍾意鳳梨焦糖燉蛋!焦糖面好香脆,燉蛋口感滑溜~~另外仲有泰式奶茶奶凍、黑松露野菌脆春卷都好好食👍🏻👍🏻如果嫌唔夠野食,仲可以用優惠價加配小食架~~我地就叫左龍蝦湯流心牛角包(+$28)同泰式奶茶流心牛角包(+28)🥐🥐佢地既流心牛角包好出名!之前食過一次覺得好好味~~今次試左覺得泰式奶茶流心有驚喜!切開之後裡面既奶茶流心流哂出黎😍😍奶茶味好香濃,配牛角包食又幾夾~~🍢花生醬沙嗲雞串 $78✨另外仲叫左個沙嗲雞串~~雞肉燒得啱啱好,表面有少少脆身,咬落好嫩口😋😋食之前蘸下佢地既秘製花生醬,甜甜地幾惹味~~飲品方面,我地叫左提拉米蘇芝味特飲(+25)同白桃芝味特飲(+$25)~~兩杯賣相都好靚!提拉米蘇芝味特飲好
好耐冇同朋友high tea啦~~
即刻約左朋友黎試試~~

呢個tea set幾豐富,總共有5款鹹點同4款甜點~~
款款賣相都幾靚,味道都唔錯❤️❤️
甜點最鍾意鳳梨焦糖燉蛋!焦糖面好香脆,燉蛋口感滑溜~~
另外仲有泰式奶茶奶凍、黑松露野菌脆春卷都好好食👍🏻👍🏻

如果嫌唔夠野食,仲可以用優惠價加配小食架~~
佢地既流心牛角包好出名!之前食過一次覺得好好味~~
奶茶味好香濃,配牛角包食又幾夾~~

🍢花生醬沙嗲雞串 $78✨
另外仲叫左個沙嗲雞串~~
雞肉燒得啱啱好,表面有少少脆身,咬落好嫩口😋😋
食之前蘸下佢地既秘製花生醬,甜甜地幾惹味~~

兩杯賣相都好靚!提拉米蘇芝味特飲好香咖啡味,入口順滑❤️❤️
白桃芝味特飲味道幾清新~芝士奶蓋配上白桃既香甜,推介👍🏻👍🏻
2021-09-21 115 浏览
每次一切開會流心既食物都覺得好治癒,今次黎到#享慢煮泰 fusion 泰國菜。🫕餐廳神奇地將碗龍蝦湯放左係個牛角包入面,一切開牛角包,d龍蝦湯her her 聲流晒出黎!個包仲keep到好鬆脆,湯汁亦唔會比個包索晒!🐷招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸呢個十分推介,豬腩勁重油香,咬落爽而不膩。豬頸肉肥膏肉厚,勁飽滿!瑪沙蔓咖喱和牛面頰呢個送飯係一流,beef cheek 炆得好腍好嫩,咖哩味可以再重少少。🍮真空慢煮焦糖燉蛋時間同火喉做得岩岩好,香脆既蕉糖片,下面係又滑又香既燉蛋,每一啖都覺得好潤。鍾意流心既朋友,一定要去現場觀摩啦!📮 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖🕰 Mon-Sun: 11:30-21:30📞 21239018/68878714

🐷招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸

瑪沙蔓咖喱和牛面頰

🍮真空慢煮焦糖燉蛋

鍾意流心既朋友,一定要去現場觀摩啦!

📮 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
🕰 Mon-Sun: 11:30-21:30
📞 21239018/68878714
  • 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
餐廳位置幾隱世 堅尼地城C出口又要轉左又要轉右 但為左爆湯牛角包是值得的高樓底 睇得出裝修落左心思 利用裝飾同燈光突顯層次感 檯櫈物料都好好雖然檯與檯之間唔密 但因為裝飾擺設主要係圍住四周 中間全部留比客坐 當滿座個陣有壓迫感冬蔭龍蝦湯流心牛角包 / 法式龍蝦湯流心牛角包 - $58 / $58一切開啲湯已經湧出黎 湯既分佈幾平均 唔會得第一刀爆湯 不過建議切開兩半之後叉住食 咁就每一啖啲龍蝦湯都係湧入你個口入面口喇魚仔比較重口 冬蔭龍蝦湯既冬蔭味未夠濃又冇辣 但可能考慮到太濃就會蓋哂牛角包味掛法式龍蝦湯 龍蝦味比冬蔭龍蝦湯既龍蝦味突出 雖然魚仔覺得法式龍蝦湯好食啲 但畢竟唔係處處都食到冬蔭龍蝦湯牛角包 所以建議同朋友share食啦 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸 - $178同牛角包比比較一般 西班牙黑毛豬腩同西式燒肉差唔多 食不出特別之處 肉質就係比燒肉好 但肥脂分佈一般 靚啲既燒肉蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯 - $168超大碗!!蟹肉份量都好足 但可惜因為一開始食左龍蝦湯流心牛角包  龍蝦汁燴飯比較上就淡口了相信如果冇食牛角包 個燴飯味道是剛剛好的記得一定要拌勻流心蛋食 拌勻後味道層次豐

[環境 7/10]

相信如果冇食牛角包 個燴飯味道是剛剛好的
記得一定要拌勻流心蛋食 拌勻後味道層次豐富返
2021-09-17
2021-09-19 1431 浏览
上次食個姊妹店一直念念不忘,今次就嚟試吓呢一間有泰菜元素嘅,一樣令人讚嘆!👍🏻冬蔭龍蝦湯流心牛角包一上枱已經好香牛油味,輕輕切開,酥皮會慢慢碎落,然後奶黃色嘅湯汁就澎湃地流出!冬蔭公嘅酸酸辣辣配上牛角酥係有意想唔到嘅味道驚喜,特別欣賞餐廳嘅辣度拿捏得非常好,並冇搶過龍蝦湯嘅味道!👍🏻龍蝦鳳梨沙律沙律菜食得出有用心思調配過,每啖都甜甜地有啲蜜糖同鳳梨汁嘅味道,仲有啲鳳梨粒陪襯。龍蝦蟹籽部分十分驚喜,蟹籽係一磚磚,咬落特別有口感,龍蝦肉都唔少,成件事好新鮮清新。👍🏻龍蝦汁蟹肉伊麵雖然要加額外嘅$28,但係都物超所值!每啖伊麵都掛滿汁,汁方面確實好夠龍蝦味,又帶點creamy ,而且有滿多蟹籽、蟹肉、同炸蒜係當中,果然不負泰式風味,食到最後即使涼咗少少都唔會好乾同杰曬。👍🏻瑪莎曼咖喱和牛面頰和牛面頰份量好多,切開每舊都仲好粉嫩。食落好軟林,肥脂適中,邊位仲有好多軟筋,咬完一啖成口充滿牛味,但又唔會比咖喱汁搶咗風頭,大推薦!至於成碟嘅精髓,就係瑪莎曼咖喱,比起外間佢多咗種花生醬、麻醬嘅風味,令整體更濃郁惹味。而薯仔明顯有用油泡過,好香口,送飯一流!👍🏻椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米睇落雖然比較細杯

👍🏻冬蔭龍蝦湯流心牛角包

👍🏻龍蝦鳳梨沙律

👍🏻龍蝦汁蟹肉伊麵

👍🏻瑪莎曼咖喱和牛面頰

👍🏻椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
睇落雖然比較細杯,但製作絕對唔馬虎。面頭有酸甜鳳梨乾,仲有三球好重椰汁味、奶香嘅椰子雪糕,旁邊附帶一啲椰果,加埋下面嘅只糯米,簡直絕配!

👍🏻飲品

🤍泰式奶茶:真係好地道嘅味道,茶同奶嘅比例恰到好處,冰量亦唔會過多,飲到最後唔會溝到變水,整體絕不過甜之餘仲反而有茶既回甘。

🤍蜜桃芝芝特飲:面頭薄薄一層鹹鹹地嘅奶蓋,仲襯埋下層嘅粉紅色蜜桃梳打鋪咗啲玫瑰花瓣,絕對夠igable~梳打方面酸酸甜甜,好清新,唔係普通糖漿嘅味道,值得一試!
  • 龍蝦鳳梨沙律
2021-09-19 102 浏览
一直想搵個靚靚地方同朋友想tea下 傾下計 今次試左西環的Lemon Grass🥰一入到去已經覺得環境好舒服 好有空間感 樓底高 餐廳職員都好nice 印象分好好😛坐低當然就立即叫個tea set lah😍 三層tea set 用嚟打卡一流 仲要味道都十分唔錯 餐廳係泰式 fusion菜 所以英國3層下午茶得嚟食物又有少少泰式嘅特色首先係鹹點 頂層嘅燒蠔 燒帶子 配上泰式醬汁 仲有中層嘅 芒果蟹肉多士 豬頸肉包 野菌脆春捲 十分滋味 我哋仲加咗28蚊配龍蝦湯流心牛角包 龍蝦湯好香濃 😋加上一切出嚟時候 流心視覺效果100分🤣甜點方便 十分鐘意佢的焦糖燉蛋 唔會太甜 會唔會太膩 但係好香滑 泰式奶茶嘅甜點都十分特別 好有特色我哋仲加咗一個龍蝦鳳梨沙律 龍蝦肉醬好香 加上鳳梨粒fresh嘅感覺 下次黎要再encore🥰 總括而言 餐廳環境舒服 食物唔錯 價錢合理 用嚟傾計打卡聚會一流之選😝

泰式奶茶嘅甜點都十分特別 好有特色

2021-09-18 87 浏览
Not sure how this place got all the positive reviews. We came here without expectation knowing some of the reviews are overrated.First of all, 75mins time limit is unnecessary when there was literally no other customer other than us.Set dinner with good amount of choices, depending on the number of courses you pick, they are ranging from $200 to $300 each. Some dishes with surcharges.Serving speed felt like a fast food chain. Croissants filled with soup make it hard to consume like eating sogg

Serving speed felt like a fast food chain. Croissants filled with soup make it hard to consume like eating soggy bread. Risotto tastes like regular rice dish. Pork belly is chewy with pumpkin purée and the taste didn’t quite match.

Creme brûlée without crispy texture. It was a bit watery and taste like steam egg with salty egg yolk!

Service is fine but I don’t think we’ll be back. There are just too many better options around the western district.
2021-09-16 98 浏览
一直都想試啲唔同特色既下午茶,就俾我搵到呢一間泰國fusion菜餐廳。見到餐廳入邊環境風氛格調高檔,位置寬敞,坐得幾舒服。見到佢個teaset 包左好多唔同既款式, 尤其有幾款特別出色。黑松露野菌脆春卷配搭好特別但係意外地好夾,外皮好脆,味道豐富。燒日本扇貝配泰式汁扁貝大小適中,配上泰式汁,好惹味又保留左海鮮既鮮味。仲有其他幾款特別嘅鹹點,配搭新鮮!甜點特別出色既係佢既泰式奶茶芝士蛋糕,保留泰式奶茶嘅味道之餘,仲有濃濃嘅芝士味。龍蝦湯流心牛角包呢個流心包適合唔鍾意食辣嘅朋友,配合埋微熱嘅酥皮口感鬆脆。冬蔭龍蝦湯流心牛角包暖暖嘅龍蝦湯由牛角包裏流出黎,新鮮多汁,口感特別。龍蝦湯微辣,適合鍾意食辣嘅朋友,飽肚感一流。另外我地嗌左個主食…西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸肉𣎴得𣎴讚既係佢豬頸肉既肉身質地煎得好軟熟,保留外皮微脆,味道適中。伴菜都意外地清新,配合埋一齊食,層次更加豐富。白桃芝味特飲上層係厚厚嘅奶蓋,下層係白桃味嘅梳打水,味道清新好飲,唔會太甜! 打卡一流!Conclusion: 好適合一啲中意試fusion既朋友,價格合理!

黑松露野菌脆春卷
配搭好特別但係意外地好夾,外皮好脆,味道豐富。

燒日本扇貝配泰式汁
扁貝大小適中,配上泰式汁,好惹味又保留左海鮮既鮮味。

仲有其他幾款特別嘅鹹點,配搭新鮮!

甜點

龍蝦湯流心牛角包

呢個流心包適合唔鍾意食辣嘅朋友,配合埋微熱嘅酥皮口感鬆脆。

冬蔭龍蝦湯流心牛角包

另外我地嗌左個主食…

西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸肉

伴菜都意外地清新,配合埋一齊食,層次更加豐富。

白桃芝味特飲

2021-09-14 1273 浏览
突然間J先生話:想去堅尼地城食"龍蝦湯流心牛角包"…即刻網上訂位;跟住準備梳洗後出發前往 - Lemon Grass兩點多才到,原來有提供下午茶三層架…但J先生看完所有餐單…竟然見到2021年餐廳周餐單;最後還是選擇了這餐單(今次看完名單沒有預訂任何餐廳去試)為了這個牛角包而來酥脆牛角包,內藏著香濃龍蝦湯附加$38 雞串份量之大,似雞塊;外層煎香帶沙嗲香草味,肉質滑嫩J先生話:酸酸甜甜;不錯!J先生選了這款主菜;額外另加$28慢煮情況下;牛面頰肉質比較嫩,瑪莎文咖喱汁顏色有點接近橙色,甜中帶微絲辣味配了一碗比較硬的白飯豬腩肉肉質鬆軟;肥肉部份香而不油膩扁意粉煮到煙韌帶椰香味蘋果汁、薑汁凍飲 $36芝士泰式奶茶 $44飲品就一般般!J先生話:普普通通椰子雪糕!近期我愛上這款甜品:燉蛋薄薄一層焦糖,甜度剛好;燉蛋香滑,口感似布甸!配上粒菠蘿乾…添多了另一個味道!Lemon Grass 總結:值得一試!

兩點多才到,原來有提供下午茶三層架…
但J先生看完所有餐單…竟然見到
2021年餐廳周餐單;最後還是選擇了這餐單
(今次看完名單沒有預訂任何餐廳去試)
馳名龍蝦湯流心牛角包

為了這個牛角包而來

酥脆牛角包,內藏著香濃龍蝦湯

花生醬沙嗲雞串

燒美國生蠔配泰式汁

J先生話:酸酸甜甜;不錯!
真空慢煮和牛面頰配瑪莎文咖喱汁

蘋果汁、薑汁凍飲 $36
芝士泰式奶茶 $44

飲品就一般般!
椰子雪糕

J先生話:普普通通椰子雪糕!
真空慢煮焦糖燉蛋

近期我愛上這款甜品:燉蛋

Lemon Grass 總結:值得一試!
2021-09-04
真空慢煮焦糖燉蛋
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 瑪莎曼咖哩和牛面頰
2021-09-13 264 浏览
九月係小妹其中一個最鍾意嘅月份😋😋自己既生日月之外好多朋友都係九月生日🥶🥶今晚就黎到哩間一早book mark左嘅餐廳一試拒地signature 既🥐🥐牛角包! 六個人叫左2x 4 course1x 3 course 4x Appetizer Appetizer 🍴1. 白松露燒真姫菇 $78幾香 d菇燒完都好Juicy 味道有啲似BBQ時用錫紙包住嚟燒嘅😛🍴2. 花生醬沙嗲雞串 $78串燒正常 沙嗲汁幾好味唔似出面嗰啲好杰 🍴3. 燒雞泡魚乾 $78加上蛋黃醬一齊食 佐酒一流👍🏻🍴4. 泰式燒頂級加拿大豬頸肉 $88哩個好好食丫! ! 😻😻雖然佢厚切 但食完絕對唔會成口油燒得岩岩好 好juicy 推介! 4 course $ 258 x2 3 course $ 208 x1Appetizer: 🍴 1. 冬陰龍蝦湯流心牛角包有驚喜! 牛角嘅酥皮吸哂d汁食落口好似飲緊成碗冬陰功咁😂辣辣地好開胃🍴2. 法式龍蝦湯流心牛角包 x2同冬陰功嗰個又冇得比較因為係兩種唔同嘅style 只可以講龍蝦嗰個比較斯文,而冬陰公嗰個就比較wild 🤤各有各好 建議兩個都試哂Salad:🍴1. 招牌流心布
九月係小妹其中一個最鍾意嘅月份😋😋
自己既生日月之外好多朋友都係九月生日🥶🥶

今晚就黎到哩間一早book mark左嘅餐廳
一試拒地signature 既🥐🥐牛角包!

六個人叫左

加上蛋黃醬一齊食 佐酒一流👍🏻

🍴4. 泰式燒頂級加拿大豬頸肉 $88
哩個好好食丫! ! 😻😻
雖然佢厚切 但食完絕對唔會成口油
燒得岩岩好 好juicy 推介!

4 course $ 258 x2

蟹肉都幾多 仲有蟹籽
不過個龍蝦汁淡啲 食落無乜味😣

🍴2. 龍蝦汁龍蝦蟹肉伊麵 +$28
(忘記影相)
不過都係遇到同一個問題,
就係龍蝦汁都係冇乜味

🍴3. 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
份量唔多 豬腩香口
有得encore到厚切豬頸肉加分😙😙

Desserts:
🍴1. 椰子雪糕配風乾鳳梨&紫糯米
😻😻😻😻哩個好好食! !
首先椰子Gelato質感好細滑 甜香之餘同粗糙既紫糯米超級配! 糯米仲有d微溫 一暖一凍既配搭食完一啖又想食下一啖🤪🤪😋😋

🍴2. 真空慢煮焦糖燉蛋
呢個同樣好味,厚厚一層焦糖
一啖焦糖一啖滑燉蛋,朋友都想叫多個😌
最尾因為我哋有蛋糕所以冇叫到
(提提大家切餅費$150)

總括嚟講,佢真係一間幾唔錯嘅fusion泰國菜
雖然我哋食咗好多係龍蝦汁嘅餸
最推介都係龍蝦汁嘅牛角包😙

下次等我地試吓拒既下午茶,都好似好多選擇👍🏻👍🏻讚!
泰式燒頂級加拿大豬頸肉
椰子雪糕配風乾鳳梨&紫糯米
真空慢煮法式焦糖燉蛋
  • 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米
2021-09-07 87 浏览
呢間係喺OpenRice度訂嘅。就係OpenRice裏面嗰個二人餐啊。discount完之後就$666,大約預早左一兩個星期訂。當日一去到就覺得嘩好靚呀。佢嗰度環境係充滿着打卡位。由於已經訂咗二人餐所以就喺返二人餐嗰度揀啦。前菜我哋就要左一個龍蝦湯同埋一個流。牛角包。之後我有串燒啦有蠔帶子個主食就要左伊麵同埋意粉。嘢飲就喺個餐之外另外叫咗椰青同埋一個tiramisu 嘅飲品.其實成餐飯我會覺得好有新鮮感。流心牛角包🥐 其實麥當勞龍蝦湯嗰隻味差唔多.就會有種視覺上嘅滿足感。佢反而佢個沙嗲雞串好特別個雞肉仲係好Juicy.Overall 其實都OK。但係你問我會唔會再去我又未必可能因為太多好飽又或者冇一樣野令我好難忘。最後因為菜轉龍蝦湯同埋嘢飲嘅關係買單都要$900.總括嚟講連埋啲裝修啊可以一試但又未必會食第二次咁囉

當日一去到就覺得嘩好靚呀。佢嗰度環境係充滿着打卡位。
由於已經訂咗二人餐所以就喺返二人餐嗰度揀啦。

前菜我哋就要左一個龍蝦湯同埋一個流。牛角包。
之後我有串燒啦有蠔帶子
個主食就要左伊麵同埋意粉。

佢反而佢個沙嗲雞串好特別個雞肉仲係好Juicy.

2021-08-30
  • 花生醬沙嗲雞串
2021-09-02 59 浏览
難得去西環個邊就搵下有無咩好食 上網搵到享慢煮泰d comments好似唔錯 就去試一試😄個環境唔錯 都多梳化位 又唔太多人幾舒服☺️一睇menu見到有流心牛角包🥐好似幾特別甘 貪得意叫左個🤣🤣▫️法式龍蝦湯流心牛角包🥐牛角包個外面酥脆香口 一切開d龍蝦湯🦞就爆出泥 個湯都好香濃😋好有驚喜🤩▫️花生醬沙嗲雞串呢個就有d失望 燒得有d乾身😣▫️真空慢煮挪威三文魚冬蔭燴飯個三文魚幾滑!但係個飯既口感唔係平時既risotto甘 而係有d似泰國香米個種😂😂同埋個冬蔭功味唔夠濃~普普通通🙂整體野食普通⭐️⭐️⭐️✨ 但個流心牛角包真係幾好食☺️走個時見到都幾多人食佢個tea set 唔知甜品會唔會好d🧐

▫️法式龍蝦湯流心牛角包

▫️花生醬沙嗲雞串
呢個就有d失望 燒得有d乾身😣

▫️真空慢煮挪威三文魚冬蔭燴飯

2021-08-25 125 浏览
位於堅尼地城的Lemon Grass By Fast Gourmet(享慢煮泰)是一間fusion餐廳,環境好舒適,並且設有吧枱,好chill好休閑。堅尼地城的慢活氛圍造就了這些餐廳的渡假式chill爆特色,令人身心放鬆,心情也會好起來。食完飯仲可以海邊散散步,唔怪得咁多外國人喜歡來這邊。餐廳樓底夠高,採光明亮,摩登又有東南亞氣息,影相打卡一流。選擇很多, 可包括2至4個course ,main course 也有八款選擇。 另有單點餐牌,當然叫 set會係更抵食。2 Course $1583 Course $2084 Course $258我地揀左一個2 Course同一個3 Course.當然呢度系必食特色牛角包,我哋點左一個冬蔭龍蝦湯流心牛角包🥐同一個法式龍蝦湯流心牛角包🥐把香濃的龍蝦湯加上冬蔭香料辛辣味釀進包內,輕輕切開,湯汁流心十分豐富,龍蝦湯不斷湧出來!好正!法式龍蝦湯流心牛角包法式龍蝦湯注入牛角包內,新鮮熱辣,牛角包夠酥脆, 充滿牛油香,同龍蝦冬蔭的區別系,呢個冇辛辣味,但龍蝦味更厚重香濃。真空慢煮挪威三文魚配冬蔭公燴飯三文魚厚切,肉質嫩滑,冬蔭公燴飯非常入味,入口開胃

餐廳樓底夠高,採光明亮,摩登又有東南亞氣息,影相打卡一流。

2 Course $158
3 Course $208
4 Course $258

我地揀左一個2 Course同一個3 Course.

真空慢煮挪威三文魚配冬蔭公燴飯
三文魚厚切,肉質嫩滑,冬蔭公燴飯非常入味,入口開胃不覺得辣,仲用左紅辣椒絲做點綴,這樣的配搭很有創意!

蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯,整破隻流心蛋同龍蝦汁燴飯撈埋一齊,更加creamy!拌有脆蒜片,香口又多層次,好味!
甜品揀左椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米.
雪糕椰子味突出,風乾鳳梨甜而爽口,加上紫糯米的色彩,賣相不錯。

竟然有燕麥奶同芝麻豆奶飲,感覺好健康,味道也不會太甜,尤其係芝麻豆奶,勁香濃的芝麻味,值得一試。

2021-08-14 145 浏览
幾個月前食過一次覺得吾錯但系今日食完之後真系冇下次🤬咖哩牛面珠個汁勁稀😩同我之前食完成系两回事😡到最後食吾哂問佢攞個外賣盒點知系要每個$2蚊想要多個膠袋又$2蚊Ok fine😒no more next time 😤
幾個月前食過一次覺得吾錯
但系今日食完之後真系冇下次🤬