2022-11-08 525 浏览
話咁快又入黎將軍澳🤣自己都估唔到😄今日簡單少少食戶外點心💕小龍包:打千秋、無穿、皮薄多汁👍雜菌餃:好香菌味,抄手:辣汁夠味、皮滑,糖醋骨:上枱夠熱、夠鬆,做得算出色👍羅白𢇁酥:酥皮好鬆化、內心非常熱又清甜羅白𢇁👍👍😋😋最後一讚糯米包:帶有少少胡椒味👍不油,這間店食物能保持水準💕經理介紹尖沙咀新店11月開張,到時會有更多粵式點心推出😘🥳😋😋
用餐时段
如題,星期六7pm,因為從外國返來想食中餐,就落去幫襯堂食(以前只買外賣)。因已接近滿座,被侍應安排到戶外。我們話要茶和滾水,結果只上了茶和小食。我們舉手落單,有兩男兩女侍應見到但都冇返來(我已經用了外國標準耐性等),然後丈夫直程出去叫侍應出來落單,侍應答應了,但仍然遲遲不來。我們在外面吹風,一肚氣,決定離開,跟其中一名男侍應講,完全愛理不理,唔會覺得少少唔好意思。後來見到經理,投訴了,講了句唔好意思,但亦唔見得好理你。做街坊生意做到咁,好失望。而家上咗去陶源食,侍應多次主動問開咗位,或要唔要飯,上哂未,完全兩個世界。

銅鑼灣、將軍澳咁就光顧左2週年,都好有少少禮物送俾顧客,入門口你就會見到👏🏻真係人人有份永不落空,就算抽到多謝惠顧,少貼士:可以俾你再抽❤️將軍澳2週年價錢真係好低食:炸蝦餅彈牙🫶🏻沒有過火👍🏻椒盬豆腐:外母脆內軟、好香蒜香味👍🏻椒盬魷魚鬚有少少過火、魷魚鬚同蒜都有D(銀)可以接受的,鍋貼:皮脆、咬落有肉汁羅白𢇁酥:酥底比100分夠鬆化、內面熱辣辣清甜羅白𢇁👍🏻👍🏻👍🏻糯米燒賣:糯米香味、不多油👍🏻炒羊肉好有地道風味:子然粉香味、沒有過火、煮得剛好👍🏻聽經理介紹尖沙咀11月中會開一間大分店🫶🏻仲要有魚缸:有活海鮮食加油👏🏻🫶🏻
加油👏🏻🫶🏻
2022-10-31 914 浏览
正宗京滬片皮鴨,原價一隻$398,依家做緊堂食優惠半價,半價絕對抵食,整體都高水準,甜品好味但性價比唔高🌟整體🌟🌸性價比:6/10🌼美味:9/10🍁環境:9/10🤑人均:$200🦆片皮鴨 $199上碟嘅時候皮同肉係分開擺碟,皮整體非常脆口,食落去唔係純粹燒鴨咁簡單,應該係有將片皮鴨嘅皮片開之後另外再用油炸,所以有得到好酥脆嘅感覺🤭。油香非常之足但係如果唔同肉一齊食會覺得有少少膩🤗。九宮格配菜,你冇睇錯係九樣嘢😱!除咗乳豬醬同糖之外有幾樣特別嘅配料例如蜜瓜、山楂、青瓜、紅心蘿蔔,份量有啲小如果要追加每一格要$20,九格全部$68,個人建議配料要節省食否則會唔夠。😎🫕酸辣湯料好齊好足口感又硬又軟🥺,因為佢有筍、木耳、鯪魚肉,食埋嘅時候好有層次,調味方面辣度都好夠,食嘅時候唔會好辣,飲完個辣味會停留喺口入邊一段時間,整體來講係一個好開胃嘅前菜。🥙小籠包$68皮薄肉到餡夠多汁有keep到湯夠熱,肉味好濃😋🌮京滬香蔥煎餅$68做法就好似千層酥,但入邊有香蔥味道似韭菜餅,但餡比較少反而酥皮好多層,個人認為餡可以再放多啲會比較好食☺️🥭楊枝甘露雪糕$58上碟好fancy,甜品下邊有乾冰一直噴冰嘅煙,但

🌟整體🌟
🌸性價比:6/10
🌼美味:9/10
🍁環境:9/10
🤑人均:$200

🦆片皮鴨 $199

🫕酸辣湯

🥙小籠包$68
皮薄肉到餡夠多汁有keep到湯夠熱,肉味好濃😋

🌮京滬香蔥煎餅$68

🥭楊枝甘露雪糕$58
上碟好fancy,甜品下邊有乾冰一直噴冰嘅煙,但實際份量比圖片少非常之多味道就同一般甜品店差不多冇特別優勝嘅地方。有一樣比較突出嘅就係楊枝甘露入邊嘅西柚非常新鮮食到非常爽甜。$58得到呢個份量就有啲唔抵㗎啦🥲

🥛桃膠燉奶$88
正常發揮,奶嘅味道好香,唔甜應該糖份非常之少,感覺好健康。
  • 小籠包
2022-10-30 256 浏览
難得一班好友聚會,仲要入到將軍澳日出康城🤣有人見意話去京滬食半價片皮鴨,講真$199/1隻真係好低食,唔知呢個優惠做到幾時,多口問句侍應:做到尖沙咀下月分店開張就會停😩片皮鴨皮脆,有點油,鴨肉肉質滑嫩不梅👍九格鴨的配料亦很特別😋小黃魚好脆/魚肉滑/但真係太多骨😜生菜包用黎伴面亦很配😋干沖撈面做得都很好,面不會湖口~彈牙爽口😋水煮牛肉😋😋不太辣帶點麻香,牛肉用牛小排~牛味亦唔錯~不鞋~無過火,最後中意食點心~此店有點心提供
2022-10-30 218 浏览
難得咁遠入康城探老朋友🤝離開老友屋企去商場行吓睇吓有咩食,同行另一位朋友想食片皮鴨,見到門口廣告同銅鑼灣一樣:慶祝尖沙咀分店開張片皮鴨半價$199🥳我無意見🤷‍♂️銅鑼灣我都食咗好幾次,就呢間啦:酸辣湯酸度適中帶點少辣👍窩貼皮脆內有汁夠熱👍雞𢇁粉皮芝麻醬足夠,炒飯粒粒夠乾身有水準👍甜品山渣菓:開胃幫助消化、上枱好靚,皮做得不會太厚👍
用餐时段
首先茶位每位先收$16,但每一小碟零食居然要收$20,而且強迫上兩碟共$40,未落單已經收你過$100,問女侍應可否取消零食,女侍應態度極差地話公司政策就係規定要屈你兩碟架啦。再好客氣地問另一位女侍應,都係咁差態度。之後落單,叫鱔糊炒麵,女侍應落錯咗醬油鱔糊,上菜見到話佢落錯咗都唔肯轉,又再強收比較貴嘅差價,可能又係公司政策?另外嗌咗例牌片皮鴨,極多皮多油,肉比較少,味道不過不失。其他四個小菜,味道都好一般,份量好少。體驗非常差,必定不會再來。

2022-09-10 1206 浏览
未去過康城站,所以休息日去行下。被片皮鴨吸引了。門口,好大隻鴨有個午市優惠,午市孖寶($148):香酥烤鴨(半例)、火腿烤鴨雲呑湯,另外加多+$38 有6粒小籠包。火腿烤鴨雲呑湯2個人食,都飲唔哂,雲呑好好食。咸香咸香~~香酥烤鴨(半例)過下口癮,片皮鴨、鴨肉,醬料們,包住一齊食,真係好滿足!!招牌小籠包(孖寶+$38)只能用皮薄餡靚去形容一下,熱食飲小籠包湯的精華,因食住片皮鴨,都有攤涼咗食,夾起小籠包,個皮都無穿窿,仍然都好食。加個擔擔面($68)試下,唔重花生味,小小辣。覺得一般。甜品:山楂楊梅果($38/3件),以為係凍食,點知係熱食。食落覺得似煎堆,山楂蓉餡食落幾開胃炸雪糕($38/2件)冰火交集嘅感覺真係好好食,仲好邪惡地有蜜糖醬係上面。店内環境服務員服務都好好。
未去過康城站,所以休息日去行下

被片皮鴨吸引了。

門口,好大隻鴨

有個午市優惠,午市孖寶($148):
香酥烤鴨(半例)、火腿烤鴨雲呑湯,
另外加多+$38 有6粒小籠包。

火腿烤鴨雲呑湯

2個人食,都飲唔哂,雲呑好好食。
咸香咸香~~

京滬酥香烤鴨(半例)

香酥烤鴨(半例)
過下口癮,片皮鴨、鴨肉,醬料們,包住一齊食,真係好滿足!!

招牌小籠包

招牌小籠包(孖寶+$38)

京滬擔擔面

加個擔擔面($68)試下,唔重花生味,小小辣。覺得一般。

甜品

山楂楊梅果($38/3件),
以為係凍食
,點知係熱食

食落覺得似煎堆,山楂蓉餡食落幾開胃

京滬炸雪糕

炸雪糕($38/2件)

冰火交集嘅感覺真係好好食,仲好邪惡地有蜜糖醬係上面

店内環境

服務員服務都好好。

2022-09-08
火腿烤鴨雲呑湯
京滬酥香烤鴨(半例)
京滬炸雪糕
  • 山楂楊梅果
  • 京滬雲吞鴨肉湯
2022-08-23 1026 浏览
人大咗開始鍾意食中菜,好味得嚟又無咁多肉。今日去咗試呢間京滬佳餚,裝修舒適唔會好迫,餐具別致,有啲fine dining嘅feel。香酥烤鴨烤鴨係必食item,有六色伴碟,分別係青瓜、京蔥、甜醬、香蒜、砂糖同山楂,值得一讚香蒜同鴨一齊食真係極夾,蒜香令鴨肉昇華,更帶得到鴨嘅香同油脂感,食落冇咁濟之餘令人想一口接一口咁食!烤鴨高汁,有皮、皮連肉、鴨脾,非常抵食,鴨應該係啱啱燒好先可以咁脆同油脂max,一定一定要叫!招牌小籠包非常juicy、皮薄多汁,粒粒飽滿,同專食小籠包嘅名店差不多,兩個人一籠都好快清哂😋水煮海斑片水煮夠辣同麻,勁多配料,荀、金菇、芽菜、薯粉、府皮,海斑片亦都大大片,有十幾片,唔會偷工減料,呢個價錢又幾抵!

香酥烤鴨

水煮海斑片

2022-08-01
2022-08-12 1018 浏览
今日有d事入左日出康城,呢個地方出名自成左一角,以為冇咩野食,但原來康城商場有間食京菜既餐廳,咁岩係整口見到有個星期一至五既午市套餐套餐有半飯片皮鴨同6粒小籠包,好似叫孖寶,都只係百幾蚊🙀雖然係半隻,但兩個人好夠食,d皮係每塊皮之間有張蒸紙隔一隔住,唔會搞到d皮痴住哂,同埋係皮薄,但包左鴨皮又唔會穿,厚薄度岩岩好D皮係脆得黎唔會乾,係有油份仲會俾埋隻髀你本身仲包埋蒜、醬、蔥、糖等等 而小籠包,皮薄,入面既湯仲係熱辣辣,出色好味最後,叫多個酸菜牛肉炒麵

套餐有半飯片皮鴨同6粒小籠包,好似叫孖寶,都只係百幾蚊🙀

D皮係脆得黎唔會乾,係有油份
仲會俾埋隻髀你

本身仲包埋蒜、醬、蔥、糖等等

而小籠包,皮薄,入面既湯仲係熱辣辣,出色好味

最後,叫多個酸菜牛肉炒麵
  • 片皮鴨
  • 招牌小籠包
2022-08-08 771 浏览
爆汁牛肉煎餅(2件) $48煎得香酥的外皮,一咬落去就爆出湯汁,加埋鮮嫩嘅牛肉餡。有小小衝動想點多2件。老北京炸醬麵 $88唔似平時韓式炸醬偏甜。老北京嘅炸醬麵味道偏咸。而炸醬麵好食就係在於個醬,醬是炸醬麵嘅靈魂。老北京炸醬嘅豬肉炒得好惹味,醬汁濃郁包裹著每一條麵條,混合著肉香。加上蔥末同青瓜絲,口感非常有層次。楊枝甘露伴雪糕 $48份量比較迷你,芒果汁酸酸甜甜,非常醒胃。冰鎮上嘅關係,每一啖都清爽透心。加上有小燈飾,都不失為一個打卡呃like 嘅甜品。
爆汁牛肉煎餅(2件) $48

老北京炸醬麵 $88

楊枝甘露伴雪糕 $48
份量比較迷你,芒果汁酸酸甜甜,非常醒胃。
2022-08-08 603 浏览
花雕醉雞 $88一口咬落去有濃濃嘅花雕酒香。雞肉嫩滑,雞皮彈牙。細細咀嚼有濃郁鮮甜口感,鹹淡恰好,係一道唔錯嘅前菜。。。。。。。。。。。。。。。 京滬酥香烤鴨【例】$388配料有九款咁多,有砂糖、鴨醬、京蔥、青瓜、哈蜜瓜、蒜蓉泥等等。鴨皮烤得好香脆,唔會有太多脂肪。鴨肉嘅肉味非常香濃。而餅皮比較薄身,全部配埋一齊食口感好豐富。。。。。。。。。。。。。。清脆萵筍 $98萵筍口感甜脆而且多汁,配埋蟲草花炒又幾有新鮮感。前二道菜食咗咁多肉,而家食呢個非常清爽嘅感覺。
花雕醉雞 $88
一口咬落去有濃濃嘅花雕酒香。
。。。。。。。。。。。。。。
京滬酥香烤鴨【例】$388

鴨皮烤得好香脆,唔會有太多脂肪。鴨肉嘅肉味非常香濃。
而餅皮比較薄身,全部配埋一齊食口感好豐富。
。。。。。。。。。。。。。
清脆萵筍 $98

庆祝纪念
生日
2022-08-08 432 浏览
招牌小籠包(6隻) $68外皮薄得嚟又承托包入面嘅湯汁,放涼一陣先入口。有肉嘅鮮甜,但係又唔會太油膩。。。。。。。。。。。。。。。。。。。砂鍋花膠雲吞雞 $338花膠口感較軟同黏口,啖啖膠原嘅感覺。雲吞無咩特別。雖然湯渣嘅雞啲雞味煲晒出嚟,但因為唔會太鞋,所以湯渣都食埋。而湯嘅味道係清清哋,帶有花膠同雞嘅清甜味。明顯無落味精,好有媽媽煲湯嘅感覺。。。。。。。。。。。。。。。。。。。京滬擔擔麵 $68唔同平時食開川菜嘅麻辣味道,呢到嘅擔擔麵帶濃濃嘅花生醬味,湯頭質地稠。每一啖麵都掛湯,味道濃郁。
招牌小籠包(6隻) $68

。。。。。。。。。。。。。。。。。。
砂鍋花膠雲吞雞 $338

。。。。。。。。。。。。。。。。。。
京滬擔擔麵 $68

2022-08-03
2022-08-06 473 浏览
今日入咗康城,喺商場見到一間食京.滬菜,老公已經心心眼,仲要有佢鍾意嘅片皮鴨,今餐全部都點咗佢鍾意食嘅嘢,真係大滿足。餐廳華麗之餘又有時尚感,用嘅碗碟同筷子座都好精緻,座位寬闊舒適,有一邊仲可以望住商場下層嘅溜冰場!京滬酥香烤鴨[半例]賣相好靚,連放配菜隻碟都特製六格,有青瓜、京蔥、蒜蓉、砂糖、醬⋯ 鴨皮去咗肥膏,食落唔會肥膩,皮脆肉香,睇得出好用心製作。鱔糊炒麵上海菜嘅代表,已經好多年冇食過好懷念,芽菜韭黃加埋黃鱔肉,就係呢個味道。唔肥唔膩 唔錯!拔絲香蕉 $88呢個真係不得了,好少地方有得食,見到餐牌有立即叫,實物比上鏡更靚,香蕉炸完之後軟綿綿又香甜,製作需時份量都幾多,咁大製作只係$88抵食嘅,但人多叫呢個會好啲,每人食一兩舊,始終拔絲係糖就會比較甜。山楂楊梅果 $38外型好似一粒荔枝,睇得又食得,山楂餡酸酸地幾開胃,頂嗰棵係薄荷葉。

京滬酥香烤鴨[半例]
鴨皮去咗肥膏,食落唔會肥膩,皮脆肉香,睇得出好用心製作。

拔絲香蕉 $88

山楂楊梅果 $38
拔絲香蕉
拔絲香蕉
2022-08-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-08-04 323 浏览
放暑假啦個仔話要溜冰,未試過去康城個溜冰埸,決定踩下場。過咗一陣,個仔已經同班friend happy,又到左兩公婆拍拖嘅時間。今次揀咗京滬佳餚,貪佢用餐時可以望到個仔溜冰。先來頭盤,脆脆花生,唔知佢係咩名堂,但係有別於一般嘅鹹花生,初初食落甜甜地之後又有鹹香,脆卜卜好味道。跟住就係呢個熱辣辣嘅小籠包,一籠六件,皮薄餡靚,奉勸大家要用湯匙盛住食,裏面有熱騰騰嘅高湯,清甜可口食完都唔確喉,值得推介。跟住呢個貝勒爆炒羊,諗住佢辣辣地,點知嚟都係勁多芫荽、鹹鹹地、雖然同我預期有啲唔同但係送飯一流。終於到主角烤鴨,望吓Menu原來第一頁好仔細咁講解點樣食片皮鴨,又幾盞鬼,到嘅時候有一個六格嘅配料盤,俾你包住食,烤鴨乾身得來都有啲油,聞落去油香撲鼻,鍾意重口味嘅我見到蒜頭,梗係唔執輸加少少落去,估唔到又幾夾整體嚟講,呢度嘅座位好闊落,侍應算多,服務周到,可以encore。

今次揀咗京滬佳餚,貪佢用餐時可以望到個仔溜冰。

2022-08-04
  • 招牌小籠包