2023-05-11 142 浏览
幾乎冇去過康城咁滯😂上次咁啱去嗰邊行吓就去咗佢哋商場一間食上海嘢嘅舖頭🙆🏻‍♀️見到下午茶個餐牌都幾抵食,又多選擇,就去咗試吓!下午茶精選1人餐 $68京滬三拼蔥油紅蜇頭•酲醋小排骨。家鄉醬黃瓜分量唔算好多,都係每個款式少少咁樣~海蜇好爽口,非常惹味唔錯❤️小排骨就有少少肥😬四小拼招牌小籠包•珍珠糯米燒賣•紅油抄手•芝士脆蝦卷招牌小籠包確實唔錯~紅油抄手味道略嫌有啲太鹹🫥糯米燒賣都幾得意芝士脆蝦卷最好食,香脆可口,加咗芝士所以個味道非常突出!主食京滬擔擔麵上海蔥油拌麵分別就揀咗呢兩款擔擔面,非常好食😋加咗肉碎同香蔥,所以非常香口,蔥油拌麵都唔錯下午茶來講呢個份量叫適中,但價錢都真係幾抵,所以都叫有誠意!

下午茶精選1人餐 $68
京滬三拼
蔥油紅蜇頭•酲醋小排骨。家鄉醬黃瓜

四小拼
招牌小籠包•珍珠糯米燒賣•紅油抄手•芝士脆蝦卷
芝士脆蝦卷最好食,香脆可口,加咗芝士所以個味道非常突出!

主食
京滬擔擔麵
上海蔥油拌麵
2023-05-10 84 浏览
High tea唔一定要食西式的港女下午茶,今日經過將軍澳康城京滬佳餚見到佢地全新推出$68下午茶餐好吸引,就同朋友入去試試,果然有驚喜!京滬佳餚呢個下午茶餐好豐富! 一個價錢就可以享用共8款皇牌美食,包括京滬三拼、招牌小籠包、廣式點心、京滬擔擔麵統統都有!下午茶餐星期一至日,下午2時至4時30分供應,連假期都有得食真係好抵食! 將軍澳分店仲有戶外用餐區,吹住微風,享受美食,特別chill!🌟下午茶餐 每位$68🔹京滬三拼🔸蔥油紅蜇頭•酲醋小排骨•家鄉醬黃瓜🔸紅蜇頭好爽口,夏天食好開胃!酲醋小排骨入口酸酸甜甜,肉質鮮嫩多汁! 黃瓜爽脆可口,配埋少辣的家鄉醬好醒胃,作為前菜一流!🔹四小拼🔸招牌小籠包•珍珠糯米燒賣•紅油抄手•芝士脆蝦卷🔸小籠包大大隻,一咬爆湯汁,皮薄鮮肉餡嫩滑。鍾意食糯米既你,珍珠糯米燒賣就啱晒! 糯米煙煙韌韌,餡料加入臘腸,滋味又飽肚!四川的特色小吃紅油抄手,雲吞肉嫩鮮美,濃香的醬汁帶微辣,嚐到麻辣酸甜鹹香的味道,口感豐富!脆蝦卷炸到外脆內嫩,蝦肉爽甜,芝士味濃郁,配上沙律醬,味道一流!🔹主食(3選1)🔸京滬擔擔麵•老上海蔥油拌麵•滬式炸醬麵🔸🥢京滬擔擔麵手打麵條的擔擔

🌟下午茶餐 每位$68
🔹京滬三拼
🔸蔥油紅蜇頭•酲醋小排骨•家鄉醬黃瓜🔸
紅蜇頭好爽口,夏天食好開胃!
酲醋小排骨入口酸酸甜甜,肉質鮮嫩多汁!

黃瓜爽脆可口,配埋少辣的家鄉醬好醒胃,作為前菜一流!

🔹四小拼

🔸招牌小籠包•珍珠糯米燒賣•紅油抄手•芝士脆蝦卷🔸
小籠包大大隻,一咬爆湯汁,皮薄鮮肉餡嫩滑。

🔹主食(3選1)
🔸京滬擔擔麵•老上海蔥油拌麵•滬式炸醬麵🔸

🥢京滬擔擔麵

手打麵條的擔擔麵,爽彈又帶肉香,芝麻醬和花生醬香濃帶甜,味道豐富!

🥢滬式炸醬麵

炸醬麵口感又爽又滑,嫩滑豬肉絲增加口感,炸醬酸酸甜甜。伴以一碗上湯,麵太乾時便可下點湯或呷口湯,濕潤一下。
2023-05-09 149 浏览
同屋企人去咗康城飲下午茶 見佢新出咗個下午茶精選一人餐 $68,每人叫咗一份😋食物擺盤好精緻呀😍🔆京滬三拼🔆蔥油紅蜇頭|酲醋小排骨|家鄉醬貴瓜先嚟個開胃菜,紅蜇頭香味濃郁,入口爽口解膩,酲醋小排骨肉質肥厚,啖啖肉,家鄉醬貴瓜爽脆可口🔆四小拼🔆招牌小籠包 |珍珠糯米燒賣|紅油抄手|芝士脆蝦卷小籠包皮薄餡多,湯汁鮮美,肉餡滑嫩糯米燒賣口感煙韌,唔會死實實,食落仲好滋味!芝士脆蝦卷以雪卡做型,入口脆身,蝦肉新鮮爽彈,配上芝士又唔會好漏,連唔食芝士嘅屋企人都大讚🔆主菜🔆京滬擔擔麵/老上海蔥油拌麵/滬式炸醬麵有3款選擇,揀咗京滬擔擔麵同老上海蔥油拌麵擔擔麵麵條十分彈牙,入口非常滑溜。醬汁口感微甜,加上蔥花、豆芽、肉絲等配料,層次感非常豐富蔥油麵爽滑清新,啖啖蔥油味,香氣四溢環境舒適,仲有outdoor 座位,食物質素幾高質,價錢抵食,有下次
同屋企人去咗康城飲下午茶

見佢新出咗個
下午茶精選一人餐 $68,每人叫咗一份😋

食物擺盤好精緻呀😍

🔆京滬三拼🔆
蔥油紅蜇頭|酲醋小排骨|家鄉醬貴瓜
啖啖肉,家鄉醬貴瓜爽脆可口

🔆四小拼🔆
招牌小籠包 |珍珠糯米燒賣|紅油抄手|芝士脆蝦卷

小籠包皮薄餡多,湯汁鮮美,肉餡滑嫩

🔆主菜🔆
京滬擔擔麵/老上海蔥油拌麵/滬式炸醬麵
有3款選擇,揀咗京滬擔擔麵同老上海蔥油拌麵

蔥油麵爽滑清新,啖啖蔥油味,香氣四溢

2023-05-09 93 浏览
將軍澳日出康城間京滬佳餚, 我以前都幫襯過兩次,餐廳最新推出下午茶一人餐, 就黎試一試。我中意佢性價比高,仲有我三次黎都覺得服務招呼幾好)。餐廳係新商場內,裝修比較新式, 座位寬敞,養狗人士仲可以坐戶外。下午茶精選套一人餐$68京滬三拼(蔥油紅蜇,酲醋小排骨,家香醬黃瓜)紅蜇香滑爽口, 排骨酸酸甜甜好醒胃, 黃瓜爽口清甜微酸。四小拼(招牌小籠包, 珍珠糯米燒賣, 紅油抄手, 芝士脆蝦卷) 小籠包皮不太厚, 入口爆汁, 肉香滿溢。糯米燒賣夠香口, 紅油抄手微辣夠入味, 醬汁超好味。芝士脆蝦卷夠香脆, 芝士味微濃。老上海蔥油拌麵蔥絲油炸爆香, 再配醬油撈麵, 麵身軟硬適中, 唔肥膩夠幼滑。滬式炸醬麵炸醬麵以青瓜絲作伴碟, 炸醬肉調味得夠入味, 好香, 越食越好味。食到我好飽,$68有咁多野食,其實真係好抵食。

下午茶精選套一人餐$68

京滬三拼(蔥油紅蜇,酲醋小排骨,家香醬黃瓜)
紅蜇香滑爽口, 排骨酸酸甜甜好醒胃, 黃瓜爽口清甜微酸。

老上海蔥油拌麵

滬式炸醬麵

食到我好飽,$68有咁多野食,其實真係好抵食。

2023-05-06 106 浏览
這家餐廳之前在銅鑼灣吃過,今天約了朋友在康城吃下午茶。餐牌所見,中式下午茶只要$68,非常實惠。供應時間從星期一至日的下午2時至4時30分。而且餐廳除了室內,也有室外用餐空間,讓我們可以在室外享受陽光。⭐️京滬三拼蔥油紅蜇頭口感清爽,酲醋小排骨則是酸甜可口,家鄉醬黃瓜則是咸香可口,這三道小吃搭配下午茶剛剛好。接著吃四小拼,包含了招牌小籠包、珍珠糯米燒賣、紅油抄手和芝士脆蝦卷。其中珍珠糯米燒賣,口感煙韌。紅油抄手和芝士脆蝦卷也都非常美味。芝士脆蝦卷外脆內嫩,裏面塞滿了蝦肉,口感很棒。最後吃主食,其中京滬擔擔麵的辣度十分適中,搭配的花生碎更加增添了口感。滬式炸醬麵的醬汁十分濃郁,搭配的麵條也很有嚼勁,非常好吃。
這家餐廳之前在銅鑼灣吃過,今天約了朋友在康城吃下午茶。

⭐️京滬三拼

其中珍珠糯米燒賣,口感煙韌。

紅油抄手和芝士脆蝦卷也都非常美味。

芝士脆蝦卷外脆內嫩,裏面塞滿了蝦肉,口感很棒。

滬式炸醬麵的醬汁十分濃郁,搭配的麵條也很有嚼勁,非常好吃。

下午茶
2023-05-04 2337 浏览
之前去過尖沙咀分店食午市Set原來最近仲出咗下午茶精選1人餐$68就可以享用8款皇牌美食包括京滬三拼、招牌小籠包、廣式點心仲有京滬擔擔麵等等早排假日就帶屋企人試一試🔸京滬三拼🔸დ 蔥油紅蜇頭夏天食好開胃。個紅蜇頭鮮嫩爽口,配埋蔥油同花生醬,食落去好清涼解渴。色澤好靚,紅紅地咁,好吸引!დ 酲醋小排骨酲醋小排骨肉質鮮嫩多汁,口感外脆內嫩 , 好適合作為前菜。酸酸甜甜嘅醋汁,更令人胃口大開。დ 家鄉醬黃瓜黃瓜爽脆可口,口感鮮美,加上獨特嘅醬汁,令人回味無窮。醬汁味道獨特,既有甜味又有微微嘅辣味,非常開胃。🔸四小拼🔸დ 招牌小籠包小籠包嘅皮薄餡多,鮮肉餡食落幾滑嫩。小籠包內嘅湯汁非常鮮甜,令人回味無窮。დ 珍珠糯米燒賣珍珠糯米燒賣口感Q彈有嚼勁,糯米同鮮肉嘅結合非常完美,內餡仲有臘腸,入口後令人感到非常滿足。珍珠糯米燒賣嘅熱量比傳統燒賣低,更加健康。დ 紅油抄手皮薄餡多,加上獨特嘅紅油醬汁,紅油醬汁味道微辣但唔會太辣,岩晒我口味。加上蒜泥、花椒等調味料,令味道更加豐富。დ 芝士脆蝦卷脆蝦外脆內嫩,蝦肉鮮甜,而芝士味道濃郁,入口即融,配上沙律醬,味道再有昇華。🔸主食🔸დ 京滬擔擔麵擔擔麵非常
之前去過尖沙咀分店食午市Set
原來最近仲出咗下午茶精選1人餐
$68就可以享用8款皇牌美食
包括京滬三拼、招牌小籠包、廣式點心
仲有京滬擔擔麵等等

დ 紅油抄手

დ 芝士脆蝦卷

🔸主食🔸
დ 京滬擔擔麵
擔擔麵非常有嚼勁,彈牙十足,入口非常滑溜。醬汁口感微甜,加上蔥花、豆芽、肉絲等配料,令味道更加豐富。

დ 老上海蔥油拌麵
麵條滑嫩有彈性,蔥油味道濃郁。啱啱煮好嘅熱麵同蔥油混合喺一齊,味道更加濃郁。佢哋嘅蔥油醬汁都好正,唔會太油膩。

2023-05-01
下午茶
2023-04-02 389 浏览
想叫外賣食, 去到問:唔該比張外賣紙,門口員工態度已經差,佢話 前面自己拎。黑面冇尾音。算,拎完張紙想拎支筆圈,佢話冇筆。最後有個類似經理物體走出黎,佢笑住移頭,我問佢咩事,佢話唔想浪費張紙。如果
如果
2023-03-25 414 浏览
疫情受到控制,好多地方都取消/放寛出入境規則,移民左外國親戚終於可以飛黎香港探我地😎😁難得佢地返黎當然要揾d有特色嘅餐廳款待啦,經朋友介紹話康城有間食滬菜唔錯,親戚又鐘意食片皮鴨,雖然地點比較隔涉,點都要試返次。京滬香酥烤鴨皮整體上都香脆,唔會有太多肥膏,食落冇咁油膩,當然要配埋嫩滑嘅肉食啦🤣餅皮每塊都有張紙隔,防止皮與皮之間黏住一齊,但皮與紙就黏住左😂黏性太高了有六款配料醬汁選擇,俾大家自由配搭砂鍋花膠雲吞雞煲雲吞冇咩特別,花膠黏口,湯濃偏咸飲完要飲好多水減少咸味招牌糯米膏蟹一揭開蟹蓋內藏勁多膏,糯米飯炒得好干身,食落唔會成口油,可惜分量太少而且呢樣菜式都唔平

京滬香酥烤鴨
有六款配料醬汁選擇,俾大家自由配搭

砂鍋花膠雲吞雞煲
雲吞冇咩特別,花膠黏口,湯濃偏咸
飲完要飲好多水減少咸味

招牌糯米膏蟹

• 招牌糯米蟹膏
2023-02-24 644 浏览
日出康城商場都有好多食店,遠道而來,主人家一早已訂位在此聚餐🍚🥢京滬酥香烤鴨 ~皮脆肉嫩,醬料伴碟幾精緻,美中不足係塊皮,太黏,每張皮之間有張紙隔開,竟然黏到實😌招牌小籠包 ~ 皮簿,湯汁濃郁爆汁牛肉煎餅🍘 ~ 超多肉汁的煎包,牛肉味濃,過了一會才吃,仍然是熱騰騰的👍🏻孜然小羊排🐑 ~ 我唔食羊,但見到賣相,都覺得應該幾好味,香噴噴嘅孜然粉。 🙎🏻‍♂️喜歡食羊,食得津津有味,話味道不錯👍🏻蟲草花炒翡翠苗🌱 ~ 顏色好靚🍀響油鳝糊 ~鱔糊有點硬,又有好明顯嘅骨,麻麻地😕瑤柱蛋白炒飯 ~ 金黃色嘅炒飯,賣相及味道都不錯擂沙湯圓 ~ 高力豆沙賣晒,唯有轉戰擂沙湯圓🤣酒釀小丸子🥣服務員💁🏻💁🏻‍♂️人手好似不足,好難先揾到他們,當時,客人不算太多,服務一般般,甚至乎係麻麻😐

招牌小籠包 ~ 皮簿,湯汁濃郁

蟲草花炒翡翠苗🌱 ~ 顏色好靚🍀

響油鳝糊 ~鱔糊有點硬,又有好明顯嘅骨,麻麻地😕

瑤柱蛋白炒飯 ~ 金黃色嘅炒飯,賣相及味道都不錯

擂沙湯圓 ~ 高力豆沙賣晒,唯有轉戰擂沙湯圓🤣

酒釀小丸子🥣

2023-01-12 1205 浏览
因為爸爸生日,他希望坐圓枱和大家一起吃飯,已跟酒樓特別確認了星期六八點的時間才有圓枱,於是便約好了所有親朋戚友,並預訂了八人的酒席。誰知道預訂的前三天才打電話告知圓枱沒有了,因為老闆約了朋友吃飯,所以只能給我長枱。我明白老闆很重要,難道客人不重要嗎?反正你不告訴我是什麼原因我也不知道吧⋯⋯為何要令人難受呢?這是應有的服務態度嗎?跟着第二天再打電話來,跟我說我預訂的套餐沒有了,因為要做團年套餐,吃的並不是京川的菜式而是普通的日常團年飯菜式,更比我預訂的套餐貴千多元,客人已經預訂了,你們取消是應有的承諾嗎? 而且那位職員服務態度十分惡劣,說得好像我搞錯了一樣,但不停呼喝我,直至我請她禮貌一點才收斂。就這樣把爸爸的生日飯破壞了,現在臨急臨忙找另一間酒樓,真的帶給我很大的困難和不便。反正這個集團的餐廳永不錄用!

反正這個集團的餐廳永不錄用!
2023-01-01 1182 浏览
呢間中高檔中菜食過幾次,環境唔錯,有啲華麗得嚟唔係俗氣,試過唔少菜式都幾好食,今次試下秋色宴聚套餐,佢話自己係4人餐,最後我哋3個人食都食得晒(注意:套餐係期間限定,而家已經唔係做緊呢個)。 🥟灌湯小籠包📝皮唔算好厚,入面好多湯汁,高質🐤招牌烤鴨📝非常好食🤩皮烤得好脆,鴨肉嫩滑有油香,餅皮薄身帶少許煙韌,最正係有好多款配料醬汁,一定要全部落晒🐤黑糖脆鴨架📝個樣有少少似下欄,但出奇地好食🤩炸到好香脆,同黑糖味好夾😋送茶一流🐤鮑魚鵝掌煲📝燜到淋晒,鮑魚同鵝掌都好入味🐄脆皮三支骨📝呢個菜式都幾得意,外皮有啲脆粉,入面好似牛扒咁,略帶少少肥,再配少少酸酸甜甜嘅汁,幾特別雖然係套餐,但所有菜式都好高質👍🏻而且服務唔錯,加茶、收碟等基本動作都好主動快手,仲會介紹菜式。呢間整體都幾推介,有特別節日慶祝時係好選擇👍🏻 多quota評價:🤤爆quota都食(🤮<☹️<😐<😋<🤤)

🥟灌湯小籠包
📝皮唔算好厚,入面好多湯汁,高質

🐤招牌烤鴨

🐤黑糖脆鴨架

🐤鮑魚鵝掌煲
📝燜到淋晒,鮑魚同鵝掌都好入味

🐄脆皮三支骨

多quota評價:🤤爆quota都食
(🤮<☹️<😐<😋<🤤)
  • 京滬酥香烤鴨
2022-12-25 783 浏览
將藍隧道起好後,梗係要游下車河,入去逛逛,交既稅先抵後返啦。😜🫣商場入面竟然人山人海,最後入左間精緻中菜,品嚐下京滬美食。叫左半隻片皮鴨,孜然小羊排,蘿蔔蘇和蟲草花炒翡翠苗。食肆待應會monitor住客人進食既進度而上菜😋😋,所以上菜每樣菜色都時熱騰騰的。這樣的服務上次已是在酒店時才有待應這樣做了。這裏的片皮鴨的配料很特別,有蒜蓉和砂糖,令到個鴨有晝龍點晴之效。最欣賞個片皮鴨除左皮仲有肉添!
2022-11-12 1307 浏览
兄弟叫到飛入黎😎禾牛酥有少少咸/皮夠酥化,小龍包一樣咁靚:皮薄~無穿😋蟹粉小龍包我至愛😍蟹粉味濃👍皮薄😘宮保蝦球~味道有少少微辣~蝦球上粉炸有點厚,高力豆沙夠鬆化~夠熱~不會太甜👍兄弟話呢間京滬11月底尖沙咀開分店,遲D可以出去食,唔使跑來跑去😅
2022-11-10 1037 浏览
嚟到康城見呢間又有套餐幾啱我一家人去食,入到去環境都好好,夠晒闊,個888餐都好多種類,不過之後自己都散叫咗啲,小籠包一擺落口就爆汁,松鼠黃魚都幾有驚喜,酸酸甜甜咁,另外再叫個瑤柱蛋白炒飯俾小朋友食,唔會太過癡,幾啱食。套餐入面個片皮鴨雖然得半隻,但6個人食都夠食,最後忍唔住又叫多個小羊排,呢個真係個個食到停唔到口,最後個個食到好飽,埋完單仲有個小抽獎係門口,幸運轉盤方式咁了,最後中咗醉雞,都好過無嘅😂
2022-11-10 614 浏览
嘉君到港第一餐,呢間應該適合你口味掛!素餃子皮薄-料好香,蝦春卷-脆卜卜-不油膩,賽旁蟹-足料:帶子+蝦球、蛋白炒得好滑,沖油面#好香沖油味+面不會一pat pat@好食,呢個曼頭就太淡=只有包味、食唔到有其他味道👄沖油餅好香豬油味,糖心蛋做得好好💯糖心得黎加上魚子醬💯呢個地道春卷裏面好多料-炸得好脆+唔多油,炒年糕-年糕淋度適中、帶煙韌💯、味道好香夠野味👄💯咕嚕肉#上粉炸脆口、裏面豬肉實左少少,味道都不錯°好攰啦要😴呢兩日出開尖沙咀再試.
2022-11-10
等候时间
5 分钟 (堂食)