餐厅: 仙跡岩 (四方大廈)
资讯:

2023-04-11 65 浏览
媽媽童年初試既第一口嘅珍珠奶茶🧋#仙跡岩之前喺香港都相繼結業,今次捲土重來就帶埋天天BB一齊去太子 #四方仙跡岩 重拾當年嘅回憶😊芝麻珍珠奶茶🧋濃郁的芝麻香氣與香濃奶茶達到完美的平衡,再加上Q彈的珍珠,每一口都是一種享受。胚芽抹香珍珠🍵香氣濃郁的胚芽與珍珠結合,再融入抹茶的清新,口感獨特招牌牛肉麵🍜濃郁的高湯、嫩滑的牛肉,以及彈牙的麵條,這款招牌牛肉麵絕對是台式餐廳的代表之作。一碗熱騰騰的牛肉麵,讓人食欲大增!台風大塊雞扒🐔鮮嫩多汁的雞肉經過特殊醃製,再以台灣獨特的烹調方式炸得香脆可口,外酥內嫩,又juice 台式肉燥飯🍛絲滑的燉肉與濃郁的醬汁完美融合,再搭配上白飯的香氣,營造出一道令人難以忘懷的美味佳肴。這道家常菜是台式餐廳的經典之作!墨丸麵線🍜墨丸的鮮嫩與麵線的細緻相得益彰,搭配上嫩滑的麵線和獨特的湯頭,口感獨特且豐富。🦐金銀滿屋🍥(哈蝦黃金棗,銀芋金沙丸)黃金蝦棗~外層金黃酥脆,裡面則是滿滿的蝦肉和爆汁金沙鹹蛋黃🤤銀芋金沙丸~滿滿的芋頭泥。每一口咬下去,可以感受到芋頭泥的香甜和酥脆的外層。
媽媽童年初試既第一口嘅珍珠奶茶🧋#仙跡岩
之前喺香港都相繼結業,今次捲土重來
就帶埋天天BB一齊去太子 #四方仙跡岩
重拾當年嘅回憶😊

芝麻珍珠奶茶🧋

胚芽抹香珍珠🍵
香氣濃郁的胚芽與珍珠結合,再融入抹茶的清新,口感獨特

招牌牛肉麵🍜

台風大塊雞扒🐔

台式肉燥飯🍛

墨丸麵線🍜

🦐金銀滿屋🍥
(哈蝦黃金棗,銀芋金沙丸)
 回憶呢啲野,人人唔同,我就好懷念讀書果陣,日日放學去當年紅極一時的仙跡岩,等心儀女生出現嘅情景!好傻!但又好浪漫喔!一杯仙跡岩珍珠奶茶,就氹咗個老婆返嚟!係咪好羨慕呢?  當然,兩個人嘅關係要維繫得好,間中都要同佢飲吓珍珠奶茶。最近,我就同老婆大人去咗位於太子嘅「四方仙跡岩」,支持一下這經典餐廳,同老婆大人一齊懷緬求學時期嘅青蔥歲月!係台式餐廳食吉列豬扒咖喱飯,估唔到都有驚喜,大大塊的吉列豬扒,外皮酥脆可口,豬扒肉質軟嫩,加埋滿滿的咖喱醬汁,帶點點辣,拌飯一流!  老婆大人就鐘情台式美食,點了台式豬軟骨滷蛋飯。豬軟骨燜得軟腍入味,咀嚼時不用太費力,相信我倆就算老到80歲都可享用!   午餐時,除了可配飲品,還可追加小食。同老婆懷緬舊日,珍珠奶茶當然不可少,一杯台灣紅茶加入粉圓,口感Q彈有嚼勁,奶味不太重,還透出淡淡紅茶香氣,難怪至今仍俘虜了不少少女心! 而本人就點了杯椰香奶茶,奶茶清爽醇潤,透出濃郁椰香,口感潤滑不澀,既有椰香又有茶香。我們還追加了台風大塊雞半份。每次遊台,掃街必選大大塊雞排,想不到在港也能回味,雞排大大塊,熱辣辣,炸得酥脆,散上香料,好香口!好惹味!

午餐時,除了可配飲品,還可追加小食。

2023-04-08 53 浏览
仙跡岩呢個名相信大家都應該好有感覺,如果沒記錯他應該是珍珠奶茶的始祖,這天行過太子發現這間四方仙跡岩,即時拉車爸爸入去回味一番!看看餐牌飲品種類繁多,這天天氣比較熱我決定要一杯雜莓雪葩$38來解解渴,上檯時真的非常驚喜因為超大杯啊!果味濃郁味道酸酸香香的而且不過甜,口感還非常幼滑好飲喔!車爸爸就選了百香果情懷重量級$36,漸變色的賣相也很吸引,果香味不俗同樣不會過甜呢!另外見到餐牌有個爆趣滋味小食,入面有個銀芋金沙丸$28/4粒,我這個芋頭迷即時心心眼點了份來吃,新鮮熱辣炸起送上來即時放入嘴品嚐險些兒焫到呢!軟糯的外皮口感煙韌充滿芋香,內裡還有邪惡的鹹蛋金沙餡很滋味呢。

2023-04-06
  • 雜莓雪葩
2023-04-05 670 浏览
仙跡岩這個名字,細細個就聽到大了,相信是不少人的集體回憶吧☺️。隨著時代的轉變,加上疫情影,很多店舖相繼結業🥲。不要等待店舖結業才去,而是要身體力行去支持🙈。-這次去的是位於太子的店,位於西洋菜北街的店,位置雖然不容易找到。但從太子地鐵站過去,只需幾分鐘就到☺️。店舖環境裝修簡約,店裡內外也有用餐位置。下午茶時間以套餐為主,價格相宜還有指定飲品送。-▪︎珍珠奶茶|泡沫咖啡 HKD$0熱飲用茶壺裝著,飲的時候還是熱辣辣的。飲品還可選擇糖度,所以不用怕味道太甜☺️。珍珠奶茶茶味香濃,跟奶的比例剛好,珍珠口感Q彈。泡沫咖啡味道很香,咖啡味道濃郁。-▪︎滋味吐司 HKD$36選擇其他口味加HKD$2,這次要抹茶口味。這個要趁熱吃的,熱辣辣吃的口感酥脆😗。抹茶醬份量剛好,茶味清新味道香甜。-▪︎脆蘿蔔糕 HKD$38看似炸豆腐的賣相,一份有四件粒裝。這個做到外脆內軟,蘿蔔糕質感煙韌,吃到蘿蔔絲口感豐富。面頭灑上醬汁,味道濃郁惹味。-▪︎肉燥湯米線 HKD$48台灣肉燥平常也喜歡吃,湯米線就較少吃。肉燥在湯裡,醬汁味道減淡一點,但味道依然濃郁。若肉燥份量多一點就更好😗,湯底味道清香,味道不會太咸。-

下午茶時間以套餐為主,價格相宜還有指定飲品送。

▪︎珍珠奶茶|泡沫咖啡 HKD$0

▪︎滋味吐司 HKD$36

▪︎脆蘿蔔糕 HKD$38

面頭灑上醬汁,味道濃郁惹味。

▪︎肉燥湯米線 HKD$48

2023-04-04
下午茶
記得細個果陣屋企人都成日同我去仙跡林食,好一排冇食過,最近同屋企人去開太子,見到原來仲有仙跡林,一於去食個tea先🤗呢間四方仙跡林裝修都好新淨,應該都係呢一兩年先開,裝修以木系為主,牆身仲有啲可愛嘅森林圖案,感覺都好休閒又舒適😉🧡梛香厚片吐司餐 $36吐司口味都有幾多選擇,我地揀咗比較少食嘅到嘅梛香味,吐司厚切烤至金黃色,而梛香味好香濃,跟餐可配指定嘅凍/熱飲一杯,揀咗珍珠奶茶,另外加$4配咖啡點子,珍珠都幾煙靭,加上咖啡點子,口感十足!💛台風大塊雞闊條拉麵 $41大塊雞份量真係幾大塊,炸得酥脆,熱辣辣,好香口,而個拉麵就配上紫菜同粟米,味道都不錯呀!呢度惠顧三十元以上粉麵飯可享飲品及或奶凍半價優惠,所以就叫多杯香芋珍珠(+$15),香芋味都幾香,幾好呀!🧡混醬傳統脆脆豬 $24脆脆豬仔包可以揀混醬,一邊一款味,我就揀咗花生醬拼蒜蓉香茜,豬仔包好夠脆,醬料查得好均勻,兩款醬都好好味,特別係蒜蓉香茜,推介呀!
記得細個果陣屋企人都成日同我去仙跡林食,

🧡梛香厚片吐司餐 $36

💛台風大塊雞闊條拉麵 $41
大塊雞份量真係幾大塊,炸得酥脆,
熱辣辣,好香口,而個拉麵就配上紫菜同粟米,味道都不錯呀!

呢度惠顧三十元以上粉麵飯可享飲品及

🧡混醬傳統脆脆豬 $24
下午茶
🌟餐廳:仙跡岩📍地址:太子西洋菜街北215號四方大廈地舖💰價位:~$100 - $200📱電話:37021455今日去開旺角做野,趁tea time周圍搵下野食先~經過仙跡岩,童年回憶返晒嚟,一於就同同事黎呢度食個tea醫下肚~———————————————————🔹師大小兵哥牛肉麵(小辣)作為台灣菜始祖,叫返碗主打嘅牛肉麵先~呢碗師大小兵哥牛肉麵材料豐富,大大碗熱辣辣,好正~湯底牛味濃郁,而且辣度剛好,加上牛肉份量十足,配菜仲有酸菜、蘿蔔同豆腐卜,食得好滿足~———————————————————🔹蒜茜滋味吐司再試埋呢度既厚吐司先~吐司質地軟綿綿,上層搽滿蒜蓉牛油香茜醬,香噴噴,食落好惹味~———————————————————🔹 椰香脆脆豬我哋仲叫埋呢一款椰香脆脆豬~脆脆豬烤至外脆內軟,加入秘製既椰醬,食落夠香甜,好滿足~———————————————————🔹 凍乳酸點子朋友就叫左呢一杯凍乳酸點子~顏色豐富,乳酸梳打飲落夠解渴~———————————————————🔹 細熱茉香珍珠我就揀返我細個最鍾意飲嘅茉香珍珠~奶茶味道香醇,珍珠Q彈煙韌,飲落好順喉暖胃,必試~————————
🌟餐廳:仙跡岩
📍地址:太子西洋菜街北215號四方大廈地舖
💰價位:~$100 - $200
📱電話:37021455

———————————————————
🔹師大小兵哥牛肉麵(小辣)
作為台灣菜始祖,叫返碗主打嘅牛肉麵先~

🔹蒜茜滋味吐司

🔹 椰香脆脆豬

🔹 凍乳酸點子
朋友就叫左呢一杯凍乳酸點子~顏色豐富,乳酸梳打飲落夠解渴~

🔹 細熱茉香珍珠

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
作為本地台灣菜嘅始祖,相信仙跡岩都係好多朋友仔嘅童年回憶~
食物方面,提供各式台灣小食、麵類及手搖飲品,選擇夠晒多元化而且價錢親民,啱晒放工放學既朋友仔,過嚟chill下傾吓計~
2023-03-25
下午茶
台式手搖飲一向深受港人歡迎,由多年前的珍珠奶茶,發展至今,已有黑糖波霸、手作芋圓、芝士奶蓋水果茶……,款式五花八門,大家還記得,《仙跡岩》是香港首間引入台灣珍珠奶茶的珍珠奶茶店嗎?陪伴我們成長,當年的《仙跡岩》結合台式茶店概念的悠閒茶室,將台灣的喫茶文化和潮流引入香港。如今,想尋回《仙跡岩》的味道?不妨前來位於太子的《四方仙跡岩》!《四方仙跡岩》的裝潢屬簡約路線,感覺很親民。這裏的空間感十足,令食客坐得輕鬆自在,門外半開放式的座位,店內還設有小房間,方便不同食客的需要。   一杯台灣泡沫紅茶加入粉圓,既有茶氣,又有Q彈有嚼勁口感,天氣炎夏時享用,更感清涼解渴。時至今日,珍珠奶茶俘虜了不少港人心,而仙跡岩珍珠奶茶,更多了一份青春回憶! 午餐時,搭配一碗台式豬軟骨滷蛋飯,簡簡單單,就是令人回味的台式滋味! 豬軟骨燜得入味,口感軟腍,充滿骨膠原感覺;搭配滷蛋,同樣入味,卻不會太咸,白飯中還拌入滷汁,拌勻同吃,更添台式家常菜滋味。

2022-08-13 575 浏览
懷念兒時既味道系列🐒好記得細個時香港既台灣餐廳唔好,而當時最盛行既就係仙跡岩♥️♥️之前見YouTuber 介紹太子新開左哩間,決定一於黎試試,甘岩黎到下午茶時間,都幾底食🥰🥰Order 左椰香吐司,雞翼,同甜不辣加茉香奶茶,味道同之前都冇咩點變,可能係我要求高左,不景都經歷多左,覺得個吐司既椰香冇以前甘香,但麵包味反而濃左😂😂,甜不辣都正路comment , 唔算太驚喜,要提既係茉香珍珠奶茶,珍珠硬左小小,唔知係係以前都一樣?定甘岩今日果杯硬左d , 但茶香味冇變,都依然夠味😃❤️餐廳人數都唔少,應該都好多人黎搵下回憶🥰#仙跡岩
懷念兒時既味道系列🐒

餐廳人數都唔少,應該都好多人黎搵下回憶🥰

#仙跡岩

2022-07-22 335 浏览
係回憶呀!!!!!兒時回憶🤤細個好鍾意去仙跡岩,荔枝玉露必點!仲有抹茶吐司!!!以前仲好鍾意食炸豆腐,花枝咁,不過細個無咁多錢,去幾次先可以試多d😅真係好懷念呀🥺好彩佢仲頂到!吐司多d醬會更加正,鹵肉飯就正正常常咁,牛肉麵都幾好食呀!可以揀麻辣程度,呢度可以再encore!逢星期一休息🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:💰💰💰🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
係回憶呀!!!!!
兒時回憶🤤

真係好懷念呀🥺好彩佢仲頂到!

逢星期一休息

🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:💰💰💰
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
2022-06-16 259 浏览
今日在太子做嘢,意外地早咗完,適逢落大雨濕立立,就決定忙裡偷閒,為自己制造me time。好耐冇嚟過呢頭,見到這間新開的餐廳,環境光猛舒服,有我最愛台灣飲品,就坐低飲杯嘢,涼涼身。可能時間尚早,人不是太多,我就坐响入門一角,睇咗一陣,就試最原味的珍珠奶茶。這杯奶茶珍珠煙韌彈牙,茶味香濃唔苦,有驚喜!一邊坐一邊玩手機,等停雨加等時間,留意到老闆同幾枱客都有傾有講,仲主動為小朋友送上兒童餐具,很細心。。。
2022-06-16
  • 珍珠奶茶
2022-02-19 362 浏览
凍冰冰 好想食碗熱辣辣既湯麪 好耐都無食過 仙跡岩 好有童年回億仲好有童年味道 好好食 一入到去 職員好殷勤服侍 仲推介我地有咩好食 最後 我地叫左 豬軟骨滷肉飯 三味牛肉麵 仲有 咖啡點子 同 食台灣野一定要有既 珍珠奶茶 豬軟骨滷肉飯 - 豬軟骨 軟淋入味 滷肉唔太肥 三味牛肉麵 - 有牛展 牛根 牛肉 牛展好食 夠淋 麵唔會太淋 .. 湯底好夠味 好濃 我最鐘意就係 台灣咖啡 好香 有小小炭燒嘅味道 點子jelly 好QQ 絕對一定要試 一試必愛上牛同豬都好入味 好食 珍珠夠煙靭 會keep 住黎
凍冰冰 好想食碗熱辣辣既湯麪

咖啡點子    珍惜奶茶
  • 咖啡點子
  • 三味牛湯麵
2021-11-27 367 浏览
午餐叫左3個米線餐,分別係花枝招展,士林棒棒雞同埋蟹將軍,每份$51另加外賣盒每個$2。一打開盒真係「驚喜」無限,花枝招展竟然只係得2粒花枝丸,棒棒雞簡單薄過張紙,蟹將軍竟然只係幾條蟹柳,真係頹到爆,非常過份! 個蕃茄濃湯真係令人失望至極,味道淡過水,稀到不得了,蕃茄得果細細嘅幾粒仔,成個湯一啲蕃茄味都冇! 打電話去問,職員態度敷衍,呢個$51午餐食左都唔夠飽,奉勸大家千祈唔好試呢幾個餐,用呢個價錢食頹飯,不如食茶餐廳啦!

外卖自取
2021-11-26 199 浏览
脆炸豆腐又熱又脆,台式豬頸肉滷肉飯味道濃淡適中,糖醋骨是開胃之選,燴牛肉讓我尋回兒時的味道,飲品也很有水準。環境非常舒適,門外亦有一張戶外餐枱,客人可以慢慢品嘗食物飲品,優閑地亨受一下

2021-11-25 221 浏览
放工打算跟朋友到西洋菜街北酒吧HH,途經見到一間非常光猛,裝修簡簡單單的餐廳,平時都不多發現這有間餐廳,(是我沒有留意身邊事物)八卦一望「咦~仙跡岩」,我這個年代仙跡岩及仙踪林是我們當年highshool放學,必去的「打躉地方」。即刻先改變路線,入去四方仙跡岩嘗一嘗,回味一下回憶的味道。一坐低,見到個餐牌既麵,只有拉麵及台灣麵,我當年的回憶是冬粉的東西,透明的麵,見不到有就問職員,職員跟我說:京麵?是透明的嗎,喔就試試吧。招牌小兵哥三牛麵京麵 就是回憶的味道 這麼多年我還是記不起「京麵」兩隻字,可能記不起都是回憶的一部分。3牛代表著:牛展牛筋牛腩 最喜歡的是牛筋,質感入口滑捋捋烹調得好牛肉汁的味道,滿滿蛋白質的感覺。我歡喜食好淋質感的麵,平時吃寬薯粉都要好淋入哂湯味才好吃,所以我覺得京麵都不例外,我都請職員幫我烹調久一點,味道的確是煙韌少少彈牙,有少少像薯粉的質感,這個牛湯味香、濃度適中,吃完不會太有口喝的感覺。胚芽珍珠奶茶都是我仙跡岩回憶的味道,那些胚芽在頂頂的部分,好治癒,那個杯子都是跟我回憶的因為一樣,就正常的奶茶味道正正就是回憶的味道,胚芽加奶茶加珍珠的配塔,正。附加我前排在7
放工打算跟朋友到西洋菜街北酒吧HH,
途經見到一間非常光猛,裝修簡簡單單的餐廳,
平時都不多發現這有間餐廳,(是我沒有留意身邊事物)

即刻先改變路線,入去四方仙跡岩嘗一嘗,回味一下回憶的味道。

一坐低,見到個餐牌既麵,只有拉麵及台灣麵,

京麵 就是回憶的味道
這麼多年我還是記不起「京麵」兩隻字,
可能記不起都是回憶的一部分。

3牛代表著:牛展牛筋牛腩
招牌小兵哥三牛京麵

我歡喜食好淋質感的麵,平時吃寬薯粉都要好淋入哂湯味才好吃,

胚芽珍珠奶茶

附加我前排在711抽了的3眼仔miniature,太可愛了!證明一下胚芽是足料的,企了3隻都未有沉下的跡象,哈哈,可愛!
胚芽珍珠奶茶

最後,還記當時好鍾意去仙跡岩食這個京麵,
「記得每次食到個底,那些味精粉都沒溶得完,我們都覺得正常,因為投訴極都是這樣,可能是着校服的學生妹不被理會」下次我會再來試試還有這回憶嗎!?

當然現在的人不會接受這個情況,必定會投訴到傻,我都是碰碰運氣好了

抹茶吐司
2021-11-23
招牌小兵哥三牛京麵
2021-10-24 331 浏览
今天經過太子,無意中發現了一間開業不久的台式餐廳,試了下午茶餐。今日天朗氣清,特別選了坐在門口戶外的位置,吸下新鮮空氣。食物:多士脆口,甜不辣(花枝餅)彈牙飲品:味道正正常常重點是,能以實惠價錢,在鬧市中一邊享受食物一邊欣賞翠綠山景,很chill 呢🌻

食物:多士脆口,甜不辣(花枝餅)彈牙

飲品:味道正正常常

2021-10-24