2016-09-09 610 浏览
最近經常在火炭附近上班,吃了各種頹飯近一個月後,今日決定走遠一點,試試一些特色食物幾經搜尋,皇天不負有心人,居然在刻板的工業區找到這一間充滿文青氣色的台式餐廳雖然餐廳的門口貼著只招待本工廈的員工,但是一般來說店員都不會理會,其他人都可以隨便內進,但我建議如果有時間就不要在中午的午餐高鋒期去,不然一來需要排隊,又會阻礙其他打工仔用膳餐廳的內部裝修以復古的工業風格為主,裡面的一桌一椅都各有風格,又擺放著一些古舊的打字機,另一邊的牆上又掛著一排排的書籍,令每一位食客都可以感受到濃厚的工業味道,同時又令人感到十分舒適捨意由於食客不多,店員安排了我和朋友坐在梳化位,我們只有3個人但坐位足以容納6個人,舒適度可以說是沒話說------------------------------台式魯肉飯套餐豬耳超爽口,雞翼亦都十分入味,加上蔥花和芫茜,令整個飯都非常香口,令人齒頰留香台式香酥雞排超級大塊的雞排,餐廳的碟都幾乎放不下,雞排炸得金黃而且香脆,上面灑上一些辣粉,令雞排更加香口此外,我們還和店員要了一些沙津醬,有興趣的朋友也可以叫來點一點,兩者也十分配的麻醬雞絲冷麵在悶熱夏天的不二之選!冷麵醬酸中帶辣

麻醬雞絲冷麵

在悶熱夏天的不二之選!冷麵醬酸中帶辣,十分開胃,分量亦都很足!我本人強烈建議沒什麼胃口的朋友選這道菜呢

總括而言,在美食沙漠的工廈區中,這裹裡絕對是文青們的綠洲,而且價錢都只是6-50元,尚算合理,可以一試
2016-08-23
2016-08-27 612 浏览
山長水遠來到火炭特登食呢間, 第一眼裝修還可以,但 d 坐位不知所謂, 椅4腳不平衡, 一張長台好似中學食飯咁,沒服務要自己出去點餐,水都無杯。 通道窄椅背係咁俾人撞。Lunch 普通一個牛肉面收 $58 餐廳價, 但享受十足十係飯堂咁 30蚊都唔值,真係坐低都已經唔開胃。食物不及小王牛肉面,如果唔係有朋友一起,坐低已經想走人總結來講是名過其實, 絕對不會再幫襯
通道窄椅背係咁俾人撞。
食物不及小王牛肉面,

如果唔係有朋友一起,坐低已經想走人
總結來講是名過其實, 絕對不會再幫襯
2016-08-27
2016-08-25 5217 浏览
朋友話帶我去試一間好多人話好好食嘅平民食店,我梗係話好啦!不過地點喺火炭就唔算方便啦!好啦,我滿懷期望咁黎到,噢……裝修都幾簡約……因為出面有live band都坐滿哂,我地就入去房仔啦!老老實實……太昏暗啦,我入到去好不安,而且加埋啲舊傢俬「up」味,好似會有老鼠喺我腳邊跑過咁樣,驚驚。order要自己行出去冇人埋黎serve你的,睇menu係好大眾化嘅價位,叫左一1杯咸檸7,1杯荔枝soda,umm...飲品係okay的。再黎個魯肉飯。。嘩,賣相已經唔得,啲肉瘦到呢……個汁又冇味,唔掂啊!黑松露薯條係全晚最好食㗎啦!薯條炸到外脆內軟,加埋黑松露醬,呢個應該好難整得唔好食啦係咪?鹽酥雞炸到好乾,冇乜鹽酥味,仲好似冇雞皮咁喎,點得㗎,冇雞皮邊到好食㗎,我覺得豪大大雞排好食啲喎 (爆)炒A菜係全晚第2好食嘅,都係果句啦,炒菜除非過左火先會難食嘅,我就2嫌佢太多油,其餘嘅都ok。食到呢到我已經好失望吓,朋友仲叫多個炒大腸。。。妖,想爆粗囉,有陣「壓」味嘅,點食啊(嬲)。總括黎講除左價錢大眾化外,我唔知仲有咩好講嚕。
2016-07-29 1567 浏览
29/7$50/人有一次晚去來, 但可能是工業區的關係平日很早便關門了, 我們只入去看一眼便走, 感覺也很安靜很文青Feel.今日lunch再試, 終於食到這間在openrice人氣很高的店. 但感覺和晚上很不同. 因為中午時份很多返工的人來吃飯, 嘈嘈吵吵的, 要等安排座位, 要和其他食客share張四人枱, 感覺都幾茶餐廳. 不過焦辦法啦, 中午搵食大家都只是得一小時左右, 張就一下吧.裝潢方面也不用多說, 其他食客也post了不少相片. 食物方面, 的確是便宜的. $50一個set, 有飯有湯再飲品. 我叫了紅燒肉套餐, 想不到是很肥的扣肉! 瘦肉的部份有些實/un. 沒有真的扣肉那麼諗. 紫菜湯都有好多紫菜和蛋白, 雖然好像是味精湯, 但也不是很鹹那些.朋友吃的豚肉飯, 沒有問他好不好吃, 反正他也沒什麼要求. 但見豚肉之間都有一隻生蛋, 可以混合飯來吃.凍奶茶味不濃, 冰塊溶化後更水, 茶餐廳的比較好飲.如果在附近上班的, 每天要找地方吃飯, 一試不防. 我覺得不用為了它而專登駕車過來吃. (爛地泊車費$44, 差不多是個餐的價錢了)或許晚上會是另一個景象吧.
29/7
$50/人

裝潢方面也不用多說, 其他食客也post了不少相片.
凍奶茶味不濃, 冰塊溶化後更水, 茶餐廳的比較好飲.
或許晚上會是另一個景象吧.
2016-07-29
2016-07-14 2144 浏览
因為到火炭工作關係當然第一時間搜尋美食第一位就係呢間餐廳同事提起先知就係大台劇集拍攝地餐廳內空間感十分 地方闊落以半自助形式營運記得入內第一時間向店員取座位之後先可以點餐—即於餐紙上填好再排隊付款之後店員會將餐點送到你座位可惜到我點餐時發現目標鹽酥雞排飯已經售馨只好改點其他食物質素不俗 談不上驚天美食只係一般水準而且午市生意繁忙店員忙到應接不暇 未能應付客人要求下次有機會希望可以於晚市時間再來但位置實在不就腳距離火車站15-20分鐘路程大熱天時行過去都幾辛苦~
因為到火炭工作關係

店員忙到應接不暇 未能應付客人要求
下次有機會希望可以於晚市時間再來
但位置實在不就腳
距離火車站15-20分鐘路程
大熱天時行過去都幾辛苦~
2016-07-08
午餐
2016-06-29 2154 浏览
到這裡的主要原因,是因為這裡提供了一個場地,在周末晚上予本地的歌手駐唱,當支持下本地的音樂人,這裡也值得一去。更何況,在燈光較暗的環境下被live歌聲所包圍,本身就是一件浪漫滿分的事? 有此環境,食物反而不是最重要了,但這次吃的一個香香雞麵,質素也不俗。雞塊炸得不老,炸粉較薄,吃下去時香口內嫩。麵條的份量也不少,湯底沒有太大特別,麵條卻是有點兒爽彈,很喜歡

2016-06-12 1990 浏览
周六中午到Fooody比較優閑,没有平時weekday個種緊張。呢度好舒服,懷舊的裝修好有80年代的感覺,一坐就hea左一個下午了。食物種類好集中係台式料理方面,除了有地道菜式,也有innovative菜式。蛋餅都係唔錯的小食選擇,有肉鬆和蔬菜在裡面包著,都幾惹味。
台式紅燒牛肉麵
新鮮水果茶
  • 蛋餅
  • 紅燒半筋半牛麵
2016-06-08 1141 浏览
入去已經有人表演緊靜靜地咁有d舒情音樂有得要求點歌 可以點比同你一齊食野果個d款都多 價錢相差都大ge 我自己覺得叫左個意粉 咁ge價錢 個份量我就覺得吾底食個飯就底食ge 同埋叫左個面 我個fd就話以前好食d haha氣氛黎講我覺得算吾錯自己一個黎睇下書都幾好
入去已經有人表演緊
同埋叫左個面 我個fd就話以前好食d haha
氣氛黎講我覺得算吾錯
自己一個黎睇下書都幾好
2016-06-04 647 浏览
呢間一直響wish list, 今日終於啲起心肝去試!響火炭車站行過去話近唔近,話遠唔遠!但去到都覺得值得一去,無論食物同環境都很不錯天氣咁熱,當然要order 凍飲,點丁凍芭樂紅茶同檸檬冬瓜茶,開頭飲比較甜,之後冰塊半溶就剛好!好arm 夏天飲點左三款食物,半筋半肉牛肉麵,星星炸雞同肉鬆芝士蛋餅牛肉麵同蛋餅都好地道台灣風味,筋肉都夠淋,湯底惹味,見好多客人都點!蛋餅有台灣早餐食店水準,充滿葱香,肉鬆,芝士味,香港不易吃到呢韓風星星炸雞,酸甜少少辣,勁惹味,啖啖肉岩曬meat lovers環境工業風,樓底高,好arm weekend 黎hea, 一定會再來

點左三款食物,半筋半肉牛肉麵,星星炸雞同肉鬆芝士蛋餅

牛肉麵同蛋餅都好地道台灣風味,筋肉都夠淋,湯底惹味
,見好多客人都點!
蛋餅有台灣早餐食店水準,充滿葱香,肉鬆,芝士味
,香港不易吃到呢

韓風星星炸雞,酸甜少少辣,勁惹味,啖啖肉
岩曬meat lovers

2016-06-04
  • 星星炸雞
  • 肉鬆芝士蛋餅
  • 紅燒半筋半牛麵
2016-05-30 539 浏览
大約半年前去食既時候,依個半筋半牛麵係好好食,個湯底係酸酸地,蘿蔔係索曬d湯汁,好入味,加埋d酸菜係一流近排再去食,已經大不如前,個湯底已經五好味😪,麵條款式亦換左,料亦少左,賣相亦五討好
2016-05-22 588 浏览
朋友介紹呢度lunch唔錯,咁岩黎到呢區就上黎試下。餐廳好大,好光猛,裝修十足睇台灣電影嘅電單車cafe咁,坐得舒服。我叫左紅燒半筋半牛麵,湯底甜甜地,牛肉吸收哂湯既味道,唔韌,蘿蔔香甜無渣煮得好淋,麵煙煙韌韌,有咬口,吸收左湯嘅精華,唔錯!另外朋友嘅炸雞扒飯我試左小小覺得只係一般,雞扒新鮮炸起香脆,但炸粉略嫌太厚,雞肉亦可能因為雪得太耐無咩味!碗飯好香,上面灑上幾粒黑芝麻,增強味覺享受!最後食過小小雜錦涼拌面,撈芝麻醬食十分開胃,面上有蝦,蛋絲,青瓜絲,蘿蔔絲等,食落口感覺輕一零負擔,麵質爽唔會過淋,好啱夏天食!
朋友介紹呢度lunch唔錯,咁岩黎到呢區就上黎試下。

2016-05-12 713 浏览
我地依日黎左火炭既一間餐廳食---Fooody 其實之前電視金剛小儀都有介紹過依度又可以坐好耐因為我地👧🏻👧🏻每次出黎食飯都會傾到鋪頭打烊先走😂台上又有人唱歌(可以寫字仔點歌)講番點左啲咩先我地點左「台南滷水拼盤配滷肉飯」$65價錢普通,滷肉飯係幾好味,啖啖有汁有肉碎(比起我早一日係一間叫做「台灣麵」的地方食既滷肉飯好好多至於個滷水拼盤,滷水汁唔算咸,豬耳爽口,豆腐入味不過如果佢個雞翼係淨係雞中翼會好啲全翼食起黎有少少狼狽.另外我地仲有點左個「紅燒牛筋半牛麵」$55肉同紅蘿蔔都好入味好腍,小妹習慣食麵時,捲少少麵落匙羮度,連少少湯一齊食,所以啖啖都好有味不過如果佢啲肉瘦番少少會好啲😅😅要係Fooody傾到打烊野飲係必需的左:抹茶拿鐵💪🏻$30上面滿滿一層抹茶泡沫,奶味好濃右:紫薯拿鐵💪🏻$30整杯都濃濃紫薯味-整體兩杯都幾甜,建議襯熱飲,凍左感覺仲甜不過依個地方環境都幾好間唔中都有舉辦啲小型音樂會🎼🎤放假週末黎Hea 下都唔錯.
我地依日黎左火炭既一間餐廳食---Fooody
其實之前電視金剛小儀都有介紹過
依度又可以坐好耐
因為我地👧🏻👧🏻每次出黎食飯都會傾到鋪頭打烊先走😂
台上又有人唱歌(可以寫字仔點歌)
講番點左啲咩先
我地點左「台南滷水拼盤配滷肉飯」$65
至於個滷水拼盤,滷水汁唔算咸,豬耳爽口,豆腐入味
不過如果佢個雞翼係淨係雞中翼會好啲
全翼食起黎有少少狼狽.
另外我地仲有點左個「紅燒牛筋半牛麵」$55
肉同紅蘿蔔都好入味好腍,
不過如果佢啲肉瘦番少少會好啲😅😅
紅燒牛筋半牛麵
要係Fooody傾到打烊
野飲係必需的
左:抹茶拿鐵💪🏻$30
上面滿滿一層抹茶泡沫,奶味好濃
右:紫薯拿鐵💪🏻$30
整杯都濃濃紫薯味
-整體兩杯都幾甜,建議襯熱飲,凍左感覺仲甜
不過依個地方環境都幾好
間唔中都有舉辦啲小型音樂會🎼🎤
放假週末黎Hea 下都唔錯.
2016-03-12
紅燒牛筋半牛麵
2016-05-08 533 浏览
地方舒服,多舊款傢私自助形式為主岩晒睇完展覽黎休息下食物以台式為主,都有日式價錢大約50-70個地方大,好多人都會留系度好耐,同朋友閒聊、溫書,系個幾好既地方☺️☺️☺️
地方舒服,多舊款傢私
自助形式為主
岩晒睇完展覽黎休息下
食物以台式為主,都有日式
價錢大約50-70
2016-05-03 760 浏览
佢地星期日12:00先開門,我地12:00左右到就到!一開始冇乜人,d野食都黎得超勁快!但唔覺唔覺,到走時坐滿人!lee間野個裝修好得意,好雜!但擺埋一齊就真係好有味道,好靚!我地叫左紅燒牛筋牛肉面,d肉超多,湯好夠味!牛都好淋!我一個女仔食唔曬!之後仲有藥善排骨同滷肉飯!睇相就知個份量!我覺得咁嘅價錢有咁嘅份量真係底!但野飲就有d貴!我叫左蜜瓜latte! 蜜瓜味好重!好好味!

我地叫左紅燒牛筋牛肉面,d肉超多,湯好夠味!牛都好淋
!我一個女仔食唔曬!之後仲有藥善排骨同滷肉飯!
2016-04-10 1117 浏览
今日男朋友要去火炭反一陣公司,就帶我過黎呢間台灣餐廳食野,我極力推薦呢杯水果茶,幾得意個口味,38蚊一杯,都十分合理。然後我叫左個黑松露薯條($45)同魯肉飯($20)。黑松露醬淋係薯條個面上,十分特別,一定要熱食!個魯肉飯好有台灣味道,同我係台灣食既魯肉飯幾乎一樣,5知係咪台灣人整呢,整體都好滿意,成間店都好有台灣風格,影相同一大班人黎都一流架!下次會再黎過。
黑松露薯條、水果茶、魯肉飯
黑松露薯條、水果茶、魯肉飯