2015-10-17 1243 浏览
假日好去處 - 伙食工業周日午間當然要悠閒一吓,到了火炭火炭街的「伙食工業」工業區周日理應就像死城,但這Cafe卻門庭若市。主打台灣食物、小食及大量特飲,亦有意大利麵供應午間一點竟近全爆,裝潢復古風,處處是舊擺設,冷氣足,坐得舒服自然。點了紅燒半筋半牛麵及香酥雞麵,牛及牛筋均炆得腍軟酥雞香脆冶味,正!點了拿鐵,也不賴,飯後就此享受著咖啡看心愛的小說,這就簡單的美好假期了。地點就在火炭大牌檔過兩條街,沙田打的去$25﹐方便呢(感謝讚好及歡迎分享!)FB專頁: smallsmallsmalllin
假日好去處 - 伙食工業
伙食工業
周日午間當然要悠閒一吓,到了火炭火炭街的「伙食工業」
工業區周日理應就像死城,但這Cafe卻門庭若市。
主打台灣食物、小食及大量特飲,亦有意大利麵供應
半筋半牛
點了紅燒半筋半牛麵及香酥雞麵,牛及牛筋均炆得腍軟
香酥雞
鹽酥雞
酥雞香脆冶味,正!
咖啡
點了拿鐵,也不賴,飯後就此享受著咖啡
看書一流
看心愛的小說,這就簡單的美好假期了。
地點就在火炭大牌檔過兩條街,沙田打的去$25﹐方便呢
(感謝讚好及歡迎分享!)

FB專頁: smallsmallsmalllin
咖啡
  • 鹽酥雞
  • 拿鐵
2015-09-20 1561 浏览
在活化的火炭工業區,找到懷舊感及有環保概念的主打台灣食店,有点驚喜!當晚大伙人先吃了一個藥膳排骨火鍋,材料十足,排骨完全不油膩,秋天正是進補的好時候,吃後由內暖至外!店家仍配上青菜和台灣麵条,绝配!還有送上鹵水拼盆有豆腐,牛展,牛肚及豬肚,很入味而花椒八角味帶出更香。又來多一個花雕冇骨雞,入口淡淡肉又鬆化,對吃肉獸的朋友絕对感到大滿足!當天晚上還有隨心的音樂愛好者,即埸獻唱,把煩惱的工作一掃而空。地方不算難找,駕車可泊在附近工業大厦附近,唯獨是待應不算殷勤,但仍在可接受範圍。要饮好酒就要自携,有開瓶费。與朋友到此一遊,不會失望!
與朋友到此一遊,不會失望!
藥膳排骨火煱
鹵水豬肚
鹵水拼盆
藥膳排骨火煱
鹵水拼盆
2015-09-19 1229 浏览
星期日,來到假日的尾聲...今天只想懶洋洋渡過在睡夢中的我卻被電話嘈醒...朋友興致勃勃地說帶我到1個feel good的地方用膳That's fine, then let's go!!!*工廠區,假日人都比較少,這裡播著台灣舒情的歌曲,十分寫意時候不早,看了看就去點餐...*先付款,後送餐*(左起 - 水蜜桃soda,鳳梨soda,美祿恐龍,90度朱古力)-清甜的水蜜桃,配上soda,夏日氣息味濃-鳳梨soda偏酸,小妹覺得水蜜桃soda較好喝;)- 友們說90度朱古力,朱古力味濃,加上忌廉更加香滑。*香酥雞排飯先上,雞排肉質嫩滑,份量適中。但碟中只得少量沙律醬,只得炸物難以伴飯。建議加配燒汁給客人選擇,這更能配合港人的口味。*台式鹽酥雞,跟香酥雞排飯的雞排無異。*海陸空漢堡,本以為這是小吃小漢堡,誰知每個漢堡都有手掌般大。還點了2sets,根本吃不下 ;)海陸空分別有煎雞扒,吉列魚柳及吉列豬扒,配以蕃茄及生菜制成。包身較乾,同樣醬汁偏少,導致乾上加乾。*大熱狗,由青瓜,生菜,蕃茄,香腸及沙律醬制成。面包預先烘熱,鬆軟。如加上酸青瓜及換上黃芥辣沙律醬味道更佳。*黑松露薯條店主絕不吝嗇
星期日,來到假日的尾聲...
今天只想懶洋洋渡過
That's fine, then let's go!!!
*工廠區,假日人都比較少,這裡播著台灣舒情的歌曲,十分寫意

時候不早,看了看就去點餐...
*先付款,後送餐
-清甜的水蜜桃,配上soda,夏日氣息味濃
-鳳梨soda偏酸,小妹覺得水蜜桃soda較好喝;)
- 友們說90度朱古力,朱古力味濃,加上忌廉更加香滑。
*香酥雞排飯先上,雞排肉質嫩滑,份量適中。
但碟中只得少量沙律醬,只得炸物難以伴飯。
建議加配燒汁給客人選擇,這更能配合港人的口味。
*台式鹽酥雞,跟香酥雞排飯的雞排無異。
還點了2sets,根本吃不下 ;)
包身較乾,同樣醬汁偏少,導致乾上加乾。
*大熱狗,由青瓜,生菜,蕃茄,香腸及沙律醬制成。
*黑松露薯條
店主絕不吝嗇的加了1大匙的黑松露醬,這令我喜出望外。
但單單的黑松露醬只得香及鹹;
建議仿效tst的某間咖啡店,將黑松露醬伴沙律醬及加以調味,擠上薯條上,效果更佳。
2015-09-13
2015-08-23 1973 浏览
星期日的下午,只想找一家可以坐低同朋友傾下旅行的路線,一炋咖啡一定唔少得。假日,市區人比較多,反而到平日,工業區的人流及車都會比較少,友人推介去火炭找。今天去了火炭的伙食工業 Fooody,把車子泊到附近的街道上,非常方便。服務....可能跟餐廳的風格一點,都來得隨意。要自行落單及先附錢,這點而免了加一,我覺得是可以的,但坐下多時,要求抺桌子一點都不易,當然,我知道人家不是5星級的HOTEL,不要難為別人,等一下吧!埋單好像是HKD240....OK吧。^^

鹽穌雞
埋單好像是HKD240....OK吧。^^
2015-08-23
半筋半牛肉面
ROSE COFFEE LATTLE
朋友介紹,朋友又是從電視某飲食節目介紹,所以便陪朋友冒名到來一試,一經電視介紹過,都一定大排長龍,無錯,第一次去,6:30左右,因為無訂位,店內已逼滿人,要等到唔知幾耐,所以放棄了,第2次5:30就去到,入到去好多位,但係9成位都俾人訂左,所以同朋友坐係度等女侍應安排座位,本來想自己選擇坐座位,可惜係唔可以,無緊要啦,被安排係一張長檯最邊邊位置...6點過後陸續多人,好多都係一家大細,有老有細...所以都幾"熱鬧"....感覺似去左酒樓, 薩莉亞果d地方食晚飯,加上買野飲同買野食要好似大家樂咁排隊,之後再有人送到你個位,感覺怪怪的....賣票的囡囡木無表情,什至有點不耐煩樣子,所以當堂攪到我都無乜mood..... 至於裝修就兩睇啦,用一大堆舊野,2手野堆砌出來,檯同椅都真係2手舊的,有d木椅係以前政府醫院用果種款式的椅子,地板有點"立立地".....好聽就有味道有特色.....其實要裝懷舊都可以花多點心思同企理......同埋晚黑一多人,位與位之間都幾有壓逼感,除非你坐梳化位啦.....食物就一般啦,份量預左小,價錢唔算平,味道不差也不算好好,黎呢度都係食個環境,買左飛等成半個鐘有多

食物就一般啦,份量預左小,價錢唔算平,味道不差也不算好好,黎呢度都係食個環境,買左飛等成半個鐘有多,又漏單,不過個男人(老闆?)都親力親為,好落力幫我地追單,算係有點安慰.....

原本以為呢度係好優閒舒服,傾到計果種feel......點知完全係相反,我諗日頭去tea,無咁嘈吵,可能感覺會好好多.......
题外话/补充资料: 店子離火炭站都幾遠,夏天行過去都幾辛苦.....
2015-07-01
2015-08-20 1470 浏览
餐廳裝潢好有格調,一班人坐低傾計最岩!沙拉配上羅絲粉,D醬一D都吾漏,成個感覺好fresh豚伕拉麵,個湯底超濃,少少奶,拉麵吾會好林,正日式牛肉飯,肉質吾算好靚,有d鞋喇沙,個湯好正,我飲晒成碗,吾會太辣,有椰香!
餐廳裝潢好有格調,一班人坐低傾計最岩!
沙拉配上羅絲粉,D醬一D都吾漏,成個感覺好fresh
豚伕拉麵,個湯底超濃,少少奶,拉麵吾會好林,正
日式牛肉飯,肉質吾算好靚,有d鞋
喇沙,個湯好正,我飲晒成碗,吾會太辣,有椰香!
2015-08-06
2015-08-19 1108 浏览
之前星期六晚聽朋友介紹ot之後泥食過晚餐 個意粉同火鍋幾正😋😋 (環境唔錯 但只得外在美)今日見平日就去試多次。今次👎👎👎服務質素 差到無得再差 。一睇就知員工無做過training. 入到去 無人理 仲要自己走過去搵個侍應講四位。 好啦 坐低左 舉咗手勁耐先有人俾個餐牌。啲侍應傾計仲大聲過客人。叫佢拎杯水都黑口黑面。食物方面,士林雞扒飯 (見到上網有推介)。咬落去幾脆 但裡面啲肉竟然有陣'霉'味。 啲肉到底擺左幾多日呀😔唔中意浪費食物嘅我竟然成塊話吾食.... 台式魯肉飯 算係好味👍 不虧小儀介紹過(飯有啲硬) 京葱牛肉烏冬 湯底稍咸 但肉太少。份量多女生,男生應該要面加底,要飯就加飯。飲品方面,叫咗個紫薯拿鐵 焦糖拿鐵 玫瑰拿鐵。 紫薯拿鐵 奶好厚 不夠細滑 奶太多 完全無紫薯嘅味。 焦糖拿鐵 無拉花無公仔唔緊要(明明上次泥有好sunny嘅太陽另一杯有熊仔),點解會唧咁多醬係面?奶仲要好厚好粗 好似飲梗粗糙嘅泡沫咖啡咁。玫瑰拿鐵 都係泡太厚 同奶唔夠熱 但上面有玫瑰花係幾香嘅。(去廁所見到個女職員唔洗手,仲要差啲撞到我個朋友😰)總括泥講非常失望 。😞 覺得無論服務 食物 同飲品方面
總括泥講非常失望 。😞 覺得無論服務 食物 同飲品方面都比上次差
  • 台式魯肉飯
2015-08-12 1265 浏览
因為有事情需要去火炭, 見到又到晚飯時間, 又係時候搵下有乜好食野。見到依家於openrice既排名都唔錯, 就試下佢啦 . . 由火炭站行去依間餐廳大約需時10分鐘左右難唔難搵? 唔難, 火炭路直行到尾就會見到 . . . 門口佈置都幾雅致, 好有懷舊氣息。睇相
2015-08-11
鹵水炸大腸
紫薯拿鐵
2015-08-09 1565 浏览
假日好去處 - 伙食工業周日午間當然要悠閒一吓到了火炭火炭街的「伙食工業」工業區周日理應就像死城,但這Cafe卻門庭若市。主打台灣食物、小食及大量特飲亦有意大利麵供應,午間一點竟近全爆,裝潢復古風處處是舊擺設,冷氣足,坐得舒服自然。點了紅燒半筋半牛麵及香酥雞麵,牛及牛筋均炆得腍軟;酥雞香脆冶味,正!點了拿鐵,也不賴,飯後就此享受著咖啡看心愛的小說這就簡單的美好假期了。地點就在火炭大牌檔過兩條街,沙田打的去$25﹐方便呢。FB: smallsmallsmalllin
假日好去處 - 伙食工業

周日午間當然要悠閒一吓
伙食工業
到了火炭火炭街的「伙食工業」
門外
工業區周日理應就像死城,但這Cafe卻門庭若市。
香酥雞 美味
主打台灣食物、小食及大量特飲
舊物件處處
亦有意大利麵供應,午間一點竟近全爆,裝潢復古風
處處是舊擺設,冷氣足,坐得舒服自然。
牛筋很腍滑呢
點了紅燒半筋半牛麵及香酥雞麵,牛及牛筋均炆得腍軟;
香酥雞麵
酥雞香脆冶味,正!
latte
點了拿鐵,也不賴,飯後就此享受著咖啡
睇書好去處
看心愛的小說
這就簡單的美好假期了。
裝潢舒適
地點就在火炭大牌檔過兩條街,沙田打的去$25﹐方便呢。
價錢不貴
牛筋很腍滑呢
香酥雞 美味
  • 香酥雞
2015-08-09 899 浏览
紫薯拿鐵 HK$30喜歡它的奶泡很幼滑,紫薯和奶香平衡得不錯🍠🍼是so far top 3的紫薯產品。京蔥牛肉湯配洞庭烏龍麵 HK$52就是一個普通的肥牛烏冬啊😂不過豬骨湯底有很香濃,不錯啦!值得一提,超級喜歡這裡的環境💕很多vintage擺設,特別喜歡那部打字機哈哈!

紫薯拿鐵 HK$30

京蔥牛肉湯配洞庭烏龍麵 HK$52
就是一個普通的肥牛烏冬啊😂不過豬骨湯底有很香濃,不錯啦!

2015-08-04 742 浏览
同一大班朋友玩完,泥咗呢間伙食工業到一齊食晚餐,因為人多,所以俾咗間房我地!人太多,所以分開嗌野食,6個人叫左兩個肉燥飯,一個意粉,一個火煱,一碟鹽酥雞,飲品各一杯,之後後加咗一個飯同芝士蛋糕,個6個人平均都係$ 100,仲抵過去cafe!!鹽酥雞一碟大概5件左右,雖然唔多,但味道好😋意粉係細碟咗啲,但好夠汁👍🏻值得一試!
鹽酥雞一碟大概5件左右,雖然唔多,但味道好😋
意粉係細碟咗啲,但好夠汁👍🏻值得一試!
2015-07-20 1337 浏览
雜誌介紹火炭區進駐不少新式CAFE, 無論餐廳面積和裝修風格都最為出眾! 朋友於區內工作亦讚不絕口, 今日專誠驅車前來!星期六中午12:15 ~ 餐廳有近十枱客, 入座率3成左右 ~ 餐廳中央區並列三排6張大長枱, 每枱可坐8人; 當時6張長枱得2枱情侶客, 姊姊帶我們二人到其中一張有客的長枱入坐, 人家坐左邊我們坐右邊, 中間有四個吉位! 姊姊有禮地介紹要到櫃檯點菜... 稍後會人送來!等候期間... 有一對情侶前來, 姊姊領他們到我們旁的2個吉位... (我心想: 唔係掛? 餐廳咁吉, 後面2張長枱冇人, 前面2張SOFA吉既, 櫃檯那邊枱全吉... 姊姊你幹什麼? )果然我的想法跟那對情侶一樣, 他們拒絕了並要求到SOFA那邊5人枱..... 姊姊表示OK!數分鐘後... 又有兩位客人前來, 姊姊又領他們到我們中間的四個吉位... 客人又拒絕姊姊的安排並要求到櫃檯那邊.... 全吉的枱! (姊姊又表示OK, 救命.....  >.<)好啦.... 奇特的帶位方法暫告一段落... 食物送到! ^O^榛果焦糖咖啡 $40 ~ 口感不錯, 奶泡厚度適中台式鹽酥雞麵 $
雜誌介紹火炭區進駐不少新式CAFE, [伙食工業] 無論餐廳面積和裝修風格都最為出眾! 朋友於區內工作亦讚不絕口, 今日專誠驅車前來!

榛果焦糖咖啡 $40 ~ 口感不錯, 奶泡厚度適中
台式鹽酥雞麵 $48 ~ 餐盤餐具好得意, 有點監獄派飯FEEL, 哈哈哈... 鹽酥雞好味喎! 有5件! 麵質都好滑, 份量幾大! GOOD!
紅燒半筋牛肉麵 $48 ~ 湯底濃郁有點花椒八角藥材味, 半筋腩燉得夠身, 有驚喜! ^^
用餐途中, 又八卦姊姊的帶位方法... (無辦法啦... 四個貼埋一齊坐, 點傾偈? 我又唔想影響到旁邊的情侶, 或者人家又唔好意思俾我地聽到佢地既對話, 所以大家都好安靜! XD)

此時中間的一張長枱得一對客人, 又有一對情侶前來... 但姊姊竟然[安插]他們到另一張中間只有兩個吉位的八人枱! 勁!!!!!
[第一個勁] 在於櫃檯那邊只有兩枱客, 其他吉枱唔知留俾邊個, 又冇擺reserve牌!!
[第二個勁] [安插]的其中一個位必須要請旁邊的姊姊起身才可入座, 餐廳過千呎的擺位仲衰過 [大X樂]...
[第三個勁] 那對情侶又欣然接受這個安排..... 救命!!!!!!!!

其實餐廳食物質素認真不錯, 裝修風格獨特 ~ 但衡量過價錢和店員服務之後, 我唔會再來了! >.<

1. 從港鐵站需步行約15分鐘才抵達; 餐廳門口附近雖有臨時上落區, 可把座駕停泊於此, 但餐廳內觀看不到愛駒, 要冒著食大$320的風險!

2. 工廠區 ~ $40杯咖啡(貴過星星克, 又無WIFI, 又無雜誌, 又無得自己揀位坐得舒舒服服同朋友傾下偈)

3. 一個人一碗麵一杯飲品 $88 - 我唔知平日有沒有午餐啦, 但星期六+工廠區+要同人搭檯食飯; 對我泥講,只此一次!!! 我唔係咩大牌唔同得人搭檯, 我只係覺得睇環境啦... 你個場FULL哂咁安排都叫有D道理, 但事實唔係咁嘛...

2015-07-18
2015-07-20 1091 浏览
自從睇完小儀金剛介紹呢間有特色既台灣店,便好有衝動要來試試!地點位於火炭其實頗為不方便,相信平時多數做附近工廠生意較多。星期六下午去已經9成滿,餐廳採自助點單形式。好喜歡餐廳裡的懷舊擺設,好特別。至於食物,真的不要抱太大期望。先來穩陣之選的半筋半肉麵牛腩牛筋其實味道都濃,幾軟身入味。可惜的反而是麵條,其實食物未到時已留意到隔離台食剩大半碗,心想是否叫太多食唔哂,但試過之後的確食唔落。麵非常厚粉,似食緊刀削麵,太Lum身,完全敗筆。之後的鹽酥雞湯麵亦非常失望。鹽酥雞炸得非常燶,乾身,似食石頭!麵條如上應該出自同一鍋。所以不值一試。最後的滷肉飯加迷你滷水拼盤屬正常,滷肉飯份量較細,女生剛好,但男士一定不夠飽。豬耳味道不錯。成餐飯最回味一定是這杯黑糖奶茶加黑糖凍!食台灣野點少得叫台式奶茶呢!

先來穩陣之選的半筋半肉麵
半筋半肉麵

鹽酥雞湯麵

滷肉飯

黑糖奶茶
滷肉飯
黑糖奶茶
2015-07-08 1284 浏览
我向來很討厭老是投訴的香港文化,不過我今次真的是接受不了這家餐室的「服務」態度。與其說是憤怒,倒不如說整個服務是令人呆掉。先持平一點說,我欣賞這裡的裝潢,空間和Live band表演的想法,在香港,很少餐廳cafe會這樣做,而且在工業區的優勢是,這裡比很多cafe都還要大,樓頂高,所以有點台灣cafe感覺。不過,要到訪的大家,在出發前請先做好心理準備。這裡的服務,就一定是沒有的了,先不用奢求。入店後要自生自滅,沒有人會理你之餘,即使你兜口兜面向店員詢問,他們都只會拋波,甚至黑面。他們是很有苦衷,就是他們真的很忙,所以名正言順當客人透明,即使見著你不斷揮手叫唔該,或是走近他們尋求協助,都可以直行直過,完全沒有人的基本禮貌,勁。和朋友5:50pm到達,沒有book位,到reception,店員想推掉我們,因為說7:00pm是晚餐,而且full booking。心想: 還有一小時多.......... 我問,如果只點一杯飲品可以嗎? 如果你們沖飲品快,我們很快走 (其實一杯飲品10mins內一定飲完)。她看起來很有困難似的,然後說就算我們坐都一定要6:30pm還檯。那完全沒問題啊! 如果所有

和朋友5:50pm到達,沒有book位,到reception,店員想推掉我們,因為說7:00pm是晚餐,而且full booking。心想: 還有一小時多.......... 我問,如果只點一杯飲品可以嗎? 如果你們沖飲品快,我們很快走 (其實一杯飲品10mins內一定飲完)。她看起來很有困難似的,然後說就算我們坐都一定要6:30pm還檯。那完全沒問題啊! 如果所有東西都很有效率,你叫我再早點還檯都還可以。

但爆點是,reception店員說可以後,突然又去了忙處理其他事,我和朋友就站著,等待帶位,等了好幾分鐘,明明是5:50進來,都快了6:00pm了。發現沒有人理,再追問一位經過的店員,到底我們可以坐哪,店員竟說,快要轉場,我們不能坐了。我們說,之前reception那位說可以的,而且有位好像是老闆的也過來幫口,但很快就走了。然後店員在猶豫不知安排我們坐哪,最後我們被指向坐一張bar檯。

去到,呆了,這................這是可以坐的嗎? 別的檯可能要留給晚上的人客,所以都收拾好。我們的bar檯,有一堆污糟的杯碟。如果是starbuc, mcdon那種自助式cafe,可沒問題,但,店員指我們去坐之前,有冇有先看看是否一張ready的檯? 到處的檯都很整齊,唯獨我們那個位是一團糟,感覺很敷衍,想是旦求其快點settle我們就算。

然後我們在檯前呆了,自己移開了那些杯碟,有店員見狀,後來才過來收。然後,我們又等了,以為剛才的店員會給我們menu,到最後,還是要自己去問去取。到點餐,完 全 沒 人 理。我也明白快要轉場,店員可能很忙,但,難道他們不想我們快點飲完快點走嗎?? 很奇怪啊。結果揮手唔該了幾分鐘沒人理,我們直接出去問。猜猜有什麼回應? 一副黑面。然後我又心想,我只是來飲杯野,無謂和他們計較。

在這裡成功點到餐,真的很有成功感。因為蛋糕切餅可以即刻拿出來,不用廚房處理,所以飲品外我們還點了蛋糕。是以為一切都ok了,又再等待。原來,飲品和蛋糕已一早ready了,不過,沒有服務員會拿過來。

水吧的同事弄好了,也就這樣放著,不會叫同事幫忙拿走。到底是什麼回事? 有沒有尊重過自己的工作? 算了,到最後我們自己出去水吧自己拎。
冰黑糖奶茶 -
茶味不夠濃,有點稀,如果茶和奶都加重份量會更好。黑糖味的蒟蒻粒不夠甜,情願滅少一點蒟蒻,加點黑糖漿可能會頗吸引。

藍莓芝士蛋糕 -
size還可以,蛋糕質地頗滑的,正正常常,都滿意的。

最後結論是,就算一間餐廳不一定要提供什麼周到服務,但至少也要保持人最基本的禮貌吧,以及用心去工作。如此差劣的對待,客人就是這樣流失的。即使餐廳有多唔志在,也好好檢討一下吧。
2015-06-21
2015-07-02 1277 浏览
同朋友plan 旅大計 所target oh1間安靜坐得耐嘅cafe or 餐廳,最後揀咗最就腳嘅 Foody~~> 南瓜黑松露意大利飯意大利飯軟硬度適,中有嚼勁,唔會太焾身,不過個飯唔夠creamy(但人鍾意食creamy 啲嘅口感) ,以意大利計味道唔太濃郁,個南瓜亦有啲怪,口感似食緊生南瓜,完全冇認真忟煮過咁,亦同個黑松露味道唔夾。>三文魚意大利粉呢個反而比意大利飯濃味,意粉處理得唔錯,軟硬適中,配搭三文魚好light,整體good!>Ribs 配薯條分量夠兩個胃口正常ge 女仔食,味道就真係一般,同平時食開嘅Ribs 比較就真係相差甚遠,肉「痴」牙,個燒汁唔夠濃,亦燒得太乾身,所以冇下次~~~p. s. 見到隔離幾枱都有order 啲韓式部隊鍋,下次都想try try, 好似好yum yum
> 南瓜黑松露意大利飯
>三文魚意大利粉