2020-07-01
尋日路經太子,見到一間新開嘅車仔麵檔叫何車車仔麵,一時興起就入咗去食返個面。入到門口先知道原來呢一間車仔麵啱啱開張,但最吸引我嘅係面前既推介板上有炸腐皮角。未食嘅時候覺得炸腐皮角應該係冇味嘅,但係結果令我驚訝🤤🤤,我叫左幾個小食同一碗車仔麵。..🔸老何車仔麵我對食車仔麵啲要求好簡單,要試一試舖頭用既油麵,煮完出黎既質感唔可以太淋,一定要有啲咬口同質感,呢度既麵處理得岩岩好,夠入味兼唔淋。由於試業關係部份材料已沽清 ,所以麵既材料即時變左「廚師發辦」,入邊有蘿蔔,超入味又軟淋淋🤤,雞翼雞翼尖,豬紅等等唔同配料,特別要講講嘅嘢係個湯底,佢哋嘅湯底落左少少藥材,鮮甜之間既藥材味令到成個湯底都升華晒!..🔸炸腐皮角以為無乜味,點知入邊加左粟米同少少蝦膠?(好似係)令到成件炸腐皮角啲味好出🤪呢個真係可以一邊飲酒一邊係咁食佢!..🔸炸豬腸呢個真係要趁熱食,因為你唔趁熱食就會冇咁脆身,風味大減..🔸吉烈蠔其實我唔鍾意食蠔,不過見老闆力推我就即管試下,外邊鬆脆,入邊Juicy,鐘意食蠔既人一定會好鍾意!..總括來講,其實呢一間車仔麵舖試業黎講,真係非常之高水準,色香味俱全,小食搶眼,主食高水準,唯獨係
🔸老何車仔麵
🔸炸腐皮角
🔸炸豬腸
呢個真係要趁熱食,因為你唔趁熱食就會冇咁脆身,風味大減
🔸吉烈蠔
總括來講,其實呢一間車仔麵舖試業黎講,真係非常之高水準,色香味俱全,小食搶眼,主食高水準,唯獨係無紙巾供應(我食辣會每兩啖抹一次咀🤤),如果大定黎開一定要黎試下!